Berlin Toplu Taşıma Araçları

 
 

 

Berlin Toplu Taşıma Araçları 

 

Berlin, yeraltı ve hafif raylı trenlerin yanı sıra otobüs ve tramvayları da içeren kapsamlı ve iyi gelişmiş bir toplu taşıma ağına sahiptir. İster şehir merkezini ister dış semtleri gezip görmek isterseniz, toplu taşıma araçlarını kullanarak kolay, rahat ve güvenli bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Kent’ in bölge (zone) haritası için geçerli bir biletle S-Bahn, metro, otobüsler, tramvaylar ve feribotlar dahil olmak üzere Berlin’ deki tüm toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Ücret, tarife bölgesine ve biletin geçerlilik süresine bağlı olarak değişkendir.

Bir kere daha hatırlatırsak ;

Çocuklar için Tarife ; Beş yaşına kadar olan küçük çocuklar refakatçi eşliğinde ücretsiz seyahat ederler.  6 ila 14 yaş arası çocuklar indirimli biletle seyahat eder (bazı biletlerde ebeveyn yada büyükleri ile ulaşımları ücretsizdir – Bir önceki sayfada detay var).

Ağır Engelli Kişiler için Tarife
Schwerbehindertenausweis kartınaa sahip olan  ağır engelli kişiler, VBB’ nin tüm toplu taşıma araçlarına ücretsiz binebilirler. Refakatçi ve varsa bir hizmet köpeği de ücretsiz seyahat edebilir.

Geçerli bir bileti olmadan yada biletsiz toplu taşıma araçlarını kullanırken yakalanan herkes 60 €’ luk ücret ödemek zorundadır. Biletini damgalamayı unutan kişiler bile cezayı ödemek zorundadır. Bilet denetçilerinin sivil giyimli olduğunu ve turistler için herhangi bir istisna yapmayacağını unutmayın!.

Berlin’de toplu taşıma araçlarında bisikletinizi veya köpeğinizi yanınıza almanıza genellikle izin verilir. Ancak, bazı özel kurallar ve koşullar geçerlidir ve ek bir bilet gerekli olabilir.

 

Şimdi kent için toplu taşıma hizmeti veren araçları tanıyalım.

🚇  Berlin S – Bahn (Banliyö Demiryolu) :

DB_S-Bahn_Berlin

S-Bahn (yeşil-beyaz “S” amblemli raylı sistem),  330 kilometrelik bir bölgesel ve yaklaşık 170 tren istasyonuyla 15 hattı kapsayan bir hafif raylı sistem ağıdır.  Berlin şehir merkezi ve banliyö bölgesinin yanı sıra Brandenburg’ daki birkaç durağı da kapsamaktadır. Berlin’ in merkezinde S-Bahn çoğunlukla yer üstünden geçmektedir. S-Bahn istasyonları yeşil ve beyaz S sembolü ile kolayca tanımlanabilir. Ulusal demiryolu şirketi Deutsche Bahn’ın (DB) bir yan kuruluşu ve Berlin-Brandenburg Ulaşım Birliği’nin (VBB) bir parçasıdır. Bu nedenle, S-Bahn biletleri otobüsler, Berlin metrosu (U-Bahn), tramvaylar ve tersi için de geçerlidir. Biletler platformlardaki bilet makinelerinden veya büyük istasyonlardaki satış noktalarından temin edilebilir. Hafta içi → saat 04.30-01.30 arası (Günün saatine bağlı olarak 5-10-20 dk. zaman aralıkları ile), Hafta sonları (30 dk. zaman dilimli) 24  saat çalışır. Halk dilinde ; S Bahn – Urban rail (Banliyö treni) olarak bilinir. Hatlar-Bilet ve  Genel bilgi için bakın.

Doğu-Batı Yönlü S- Bahn hattı : 
Berlin’ in ulaşım sisteminin merkezi eksenlerinden biri, Westkreuz ve Ostkreuz istasyonlarını birbirine bağlayan S-Bahn’ ın doğu-batı hattıdır. Yoğun saatlerde S5, S7 ve S75 hatlarının trenleri üç dakikalık aralıklarla hareket etmektedir. Zoologischer Garten ve Alexanderplatz istasyonları arasındaki bölüm Berlin Katedrali, Berlin Merkez İstasyonu, Müzeler Adası ve Hackescher Markt gibi Berlin’ in birçok ünlü simgesel yapısının yanından geçmektedir.

Kuzey-Güney Yönlü S- Bahn hattı : 
S-Bahn’ın önemli kuzey-güney hatları Oranienburg ve Wannsee arasında çalışan S1, Bernau ve Blankenfelde arasında çalışan S2 ve Teltow ve Hennigsdorf arasında çalışan S25‘ tir.

S-Bahn Ring (Ringbahn) Hattı : 
Ringbahn olarak adlandırılan bu hat, Berlin şehir merkezinin etrafında yaklaşık 37 kilometrelik dairesel bir güzergah üzerinde çalışmaktadır. S41 ve S42 hatlarından oluşmaktadır –  S41 saat yönünde,  S42 ise saat yönünün tersine hareket etmektedir. Ringbahn 27 istasyonda durur ve şehrin etrafını dolaşmak için yaklaşık 60 dakikaya ihtiyaç duyar. Ringbahn’ ın birçok istasyonu, sizi şehir merkezine veya Berlin’ in dış mahallelerine götüren diğer S-Bahn ve metro hatlarına bağlantılar sunar. Ringbahn’ ın önemli istasyonları Westkreuz, Gesundbrunnen Ostkreuz ve Südkreuz’ dur. Trenler yoğun saatlerde beş dakikalık aralıklarla, akşamları ise on dakikalık aralıklarla hareket etmektedir.

( S Bahn topografik / harita için tıklayın / yada güncel olarak → buradan // buradan)

 

S Bahn hat ve durak haritası :

 
 

🚇  Berlin underground (U – Bahn,Metro)  :

Berlin underground

Almanca’da “yeraltı demiryolu” – Metro anlamına gelen raylı sistem 1902′ de inşa edilmiş. Bugün Berlin U-Bahn’ ı, Avrupa’ nın en konforlu ve kullanımı kolay metro ağlarından biridir.  Şehrin çeşitli cazibe merkezlerine hızlı ve sorunsuz bir şekilde ulaşır. U-Bahn (sarı renk), Berlin’ de hem yeraltında hem de yer üstünde seyahat eden 9 hattı ile yaklaşık 146 kilometrelik bir ağ boyunca çalışır ve 173 istasyon içerir (VBB-BVG). Hafta içi → saat 04.00-01.00 arası (5-10 dk. zaman dilimleri ile), hafta sonu (10-15 dk. zaman dilmli) 24 saat çalışır. U 1-2-7 → kentin “doğu batı” hattında ; U 6-8-9 kentin “kuzey güney” yönünde çalışmaktadır. Çoğu yer altından gider.

 + U- Bahn / Metro (+ S- Bahn) Hat Haritası → Bakın

  • U bahn hatlar – duraklar → Bakın

 

Hatlar

. Line U 1 : S+U Warschauer Straße – U Uhlandstraße ( duraklar -pdf )

Berlin güney doğu bölgesini (Friedrichshain), güney batıdaki (Kurfürstendamm) (Kreuzberg → Eski Berlin Duvar dibindeki, Türk nüfusun fazla olduğu batı berlin bölgesidir)alana birleştiren hattır.

. Line U 2 : S+U Pankow – U Ruhleben ( duraklar – pdf )

Berlin’in batı kesimindeki Ruhleben ile kuzeydoğudaki Pankow arasında yol alır. Yolculuğu sırasında şehir merkezinden geçer. Önemli istasyonlar: Olympiastadion, Station Zoologischer Garten (Hayvanat Bahçesi), Potsdamer Platz, Stadtmitte, Alexanderplatz ve Schönhauser Allee…

. Line U 3 : S+U Warschauer Str. – U Krumme Lanke ( duraklar – pdf )

. Line U 4 : U Nollendorfplatz – S+U Innsbrucker Platz ( duraklar – pdf )

. Line U 5 : U Hönow – S+U Hauptbahnhof ( duraklar – pdf )

. Line U 55 :  2009 da açılmış 2 km. lik U 5 uzantısıdır (U5 hattıdır!)

. Line U 6 : U Kurt Schumacher platz  – U Alt-Mariendorf ( duraklar – pdf )

. Line U 7 : S+U Rathaus Spandau – U Rudow ( duraklar – pdf )

. Line U 8 : S+U Wittenau – S+U Hermannstraße ( duraklar – pdf )

. Line U 9 : U Osloer Straße – S+U Rathaus Steglitz ( duraklar – pdf )

 

  • Berlin’de yer alan S ve U bahn’ lar  ; saat 04.00 – 01.00 arası hizmet verirler . S- Bahn ve U-Bahn hafta sonları sadece 24 saat hizmet vermektedir. Hafta içi gece otobüsleri (N) ve Metrotram (M Bus) gece boyunca ulaşımı sağlayacaktır.

 
 

🚇  Tramvaylar/Streetcars /Strassenbahnen :
(M1-2-4..17 ; 12-16-18-21…67-68.. -88 → 24 hat) :

Dünyada en eski tramvay hattına sahip kent Berlin’ dir. Bu araçlar kentte sıklıkla doğu kesimine, 24 hat ile hizmet verirler ve burada metro güzergah ağını tamamlarlar. Tram no. 18 – 88 olarak 15 hatlı normal tramvayların yanında ;  M1-17 olmak üzere 9 farklıMetro Tram” hatları da bulunur (normal tramvaylardan daha sık çalışır).  BVG’ nin 24 saat hizmet veren bu tramvay hatları, metro ile bağlantılıdır. Tramvaylar 10-15 dk. zaman dilimli kalkış yaparlar.  24 adet Berlin Tramvay hat ve güzergahlarını “Buradan” inceleyin.

 
 

🚇  Otobüsler / Bus :

Berlin’ in otobüs ağı Almanya’ nın en eskisidir. 19.  yüzyılda 120 at ile çekilen taşımacılık beş hat ile  kurulmuştur. Günümüzde başkentte şehrin büyük bölümünü kapsayan 300 hat bulunmaktadır. Otobüsler genellikle diğer toplu taşıma araçları tarafından kapsanmayan güzergahlarda çalışır. Berlin’in toplu taşıma araçlarının bir özelliği de üst katları şehrin harika manzarasını sunan çift katlı otobüslerdir.

 

Hatlar ;   Otobüs hatları şehrin büyük bir kısmına ulaşsa da, Berlin’de U-Bahn veya tramvayla seyahat etmek otobüsle seyahat etmekten daha kolay ve hızlıdır.

100 numaralı hat, en ünlüsü olup : Alexanderplatz ve Zoological Garden / Hayvanat bahçesi güzergahındaki turistik alanlara giden hattır.  “Unter den Linden” boyunca Brandenburg Kapısı’ ndan Alexanderplatz’ a kadar uzanır ve bulvar üzerindeki tüm önemli turistik noktalarda durur.

Berlin’de gece otobüsleri ; 
Berlin gece otobüsleri turistler için daha kullanışlı olabilir, çünkü gece yarısı ile sabah 4:30 arasında çalışan 45 hat tüm şehri kapsamaktadır. Tüm gece otobüsleri her 30 dakikada bir hareket etmektedir.

Otobüs işletmesi BVG  tarafından yapılır. .Buradan Otobüs hatlarını inceleyin.

  • Gün Hatları ;  Gündüzleri, 100 ila 399 numaralı otobüs hatları banliyöleri Berlin’ in merkezine ve birçok S-Bahn ve metro istasyonuna bağlamaktadır.
  • Metro Otobüsleri ;  Berlin’ deki MetroBus ağı, Berlin şehir merkezinin en önemli duraklarına hizmet veren bir dizi ekspres otobüs içermektedir. Bu ekspres otobüs hatlarını M harfinden tanıyabilirsiniz. M11’den M85′e kadar olan MetroBus hatları on dakikalık aralıklarla haftanın yedi günü, günün 24 saati çalışır.
  • Gece otobüsleri ;   Gece otobüsü hatları N harfi ile işaretlenmiştir ve tüm gece çalışır. N1′ den N9′ a kadar olan hatlar pazartesiden cumaya kadar geceleri U1′ den U9′ a kadar olan metro hatlarının yerini almaktadır. N10′ dan N97′ ye kadar olan gece otobüsleri en önemli gündüz otobüs hatlarının yerini alır.

BVG tarafından yönetilmeyen bu otobüsler, Berlin çevresinde faaliyet gösterirler. 3 haneli hattın ikinci basamak sayısı, Çalışılan ilçeyi gösterir. Wilmersdorf ve Zehlendorf için (1) , Reinickendorf için (2) , Spandau için (3) , Mitte ve Friedrichshain-Kreuzberg için (4)…. gibi.

 

 

🚢  Feribotlar ( Ferries ) :

Feribotlar birçok Berlinli için günlük işe gidiş gelişlerinde önemli bir ulaşım aracıdır. Bazı feribot hatları hafta sonu ziyaretçileri arasında da popülerdir. Berlin’deki feribotların çoğu BVG tarafından işletilir ve Berlin toplu taşıma bileti ile kullanılabilir.

BVG biletlerinin geçerli olduğu 6 farklı hat ile yaklaşık 7 km.lik su yolu alırlar.Düşük ücretli biletler /Short Trip Tickets ile ; F10, F11, F12, F21, F23, F24 feribot hatlarını kullanabilirisiniz..Buradan hatları inceleyin.

Berlin’ in güneybatısındaki Peacock Adası feribotu Havel Nehri’nin ortasındaki adayı anakaraya bağlamaktadır. Geçiş sadece birkaç dakika sürmektedir. 1821 yılında kurulan Peacock Adası feribotu Berlin’ in en eski feribot hattıdır.

Tavuskuşu Adası (Pfaueninsel) kendi başına bir dünyadır : Adada masalsı bir kale ve serbest dolaşan birçok hayvan bulunmaktadır. Adanın güney ucundaki feribot iskelesinden dar bir patika, yemyeşil güllerin ve sık ağaçların arasından geçerek 1794 yılında inşa edilen saraya ulaşır. Sarayın eğlenceli görünümlü kulelerinden geniş Havel Nehri’ nin etkileyici manzarası ziyaretçilere açılmaktadır. Adada serbest dolaşan tavus kuşları yaşamakta ve mandalar çayırın bataklık kısmında doğal çim biçme makineleri olarak yeşillikler arasında yemek yemektedir.

Ziyaretçileri anakaradan adaya götüren “Luise” feribotu 150 yolcuya kadar ağırlayabilmektedir. Feribot, Berlin’ in Wannsee semtindeki Düppeler Forst’ ta bulunan küçük bir burundan hareket etmektedir. Koruma altındaki flora ve fauna nedeniyle Tavuskuşu Adası’na köpeklerin ve bisikletlerin girmesine izin verilmemektedir. 

Feribot yolculuğu 4 € (indirimli ücret 3 €) tutmaktadır. Biletler iskeleden temin edilebileceği gibi önceden internet üzerinden de satın alınabilir.  Fiyata Tavuskuşu Adası’ na giriş dahildir. Feribot Prusya Sarayları ve Bahçeleri Vakfı tarafından işletilmektedir, bu nedenle BVG biletleri burada geçerli değildir. Feribot her 15 dakikada bir gerektiği kadar sefer yapmaktadır.

Ulaşım Bağlantıları ;  Peacock Adası feribotunun iskelesi Wannsee S-Bahn istasyonunun batısında yer almaktadır. Oradan 218 numaralı otobüs hattı Pfaueninsel otobüs durağına gider.

 

🚕  Taxi :

Berlin’ de taksiler oldukça pahalıdır ; ancak 2 km’ ye kadar olan kısa yolculuklar 5 €  sabit ücrete dahildir. Bu özel tarifeden yararlanmak için taksiye biner binmez taksi şoförünüze Almanca olarak “Kurzstrecke” demelisiniz.

Bu özel ücretin sadece sokakta taksi çağırdığınızda geçerli olduğunu unutmayın. Eğer bir taksi durağından taksi alırsanız normal ücreti ödemeniz gerekecektir.

Yolculuğunuz 2 km’ den uzunsa, fiyat 7 km’ ye kadar kilometre başına 2 €‘ dur. 7 km’ den itibaren taksi yolculuğu kilometre başına 1,50 € tutarındadır. Bir saatlik bekleme süresi de 30 €.

Brandenburg Havalimanı’ ndan Berlin’ in merkezine bir yolculuğun maliyeti genellikle 70 € ile 80 € arasındadır (2023).

Bagajdaki her valizin size çanta başına ekstra bir€’ ya mal olacağını unutmayın!.

 

🚍  Hop On Hop Off web :

Berlin şehir merkezli özel otobüsler ile 8 dil seçenekli (TR var!) şehir otobüsü ile in bin yaparak Berlin’i gün boyu gezin.2 farklı rota uygulanır (kırmızı ve mavi rota)(seferler yaklaşık gün içi saat 10-17 arasında, kırmızı hatta 20 dk. da bir, mavi hatta saat başı kalkışıdır – Ring yaparlar! – iner yine binersiniz)..Günlük, 2 günlük, tek binişli panaromik şehir turu  olmak üzere seçeneklidir.

Güzergah haritası (2024) – Fotoğrafa tıklayın :

İndirim : 5-15 yaş içindir. Tam bilet ; 30-45 €, Çocuk ; 20-28 € arasında değişen biletleme türleri bulunur (bakın).

 

🚋  🚌  Berlin ‘de Ulaşım ile ilgili A & Z ye pek çok bilgiyi BU LİNK ‘ ten alabilirsiniz !

 
 

** Sonraki sayfamızda Berlin’ i Geziyoruz..

 
 

booked.net

 
 

 

Önceki Sayfa – Sonraki Sayfa

Berlin : Ana Klasöre dön

 ANA Sayfa’ ya dön –

 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir