Berlin, Ulaşım Araçları – Bilet ve Tarifeler

 
 
 

BERLİN ŞEHİR İÇİ TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI & BİLET ve KARTLAR 

(2024 yılına güncel)

 

 

 

🚅 ”Verkehrsverbund Berlin-Brandenburg ” ( VBB ) ; Berlin ve Brandenburg eyaletlerinde toplu taşıma sağlayıcıları tarafından işletilen bir ulaşım birliğidir.  Brandenburg’ un 18 ilçe ve kentinin her biri ile ortaklaşa sahip olduğu özel bir limited şirkettir. Berlin ve Brandenburg eyaletlerine ait ,  Avrupa’nın en büyük toplu taşıma otoritelerinden biridir. Dört milyondan fazla yolcu, VBB bünyesinde düzenlenen yaklaşık 40 ulaşım operatörünün otobüslerini, metrolarını, trenlerini ve feribotlarını günlük olarak kullandığı bir sistemin parçasıdır.  Potsdam dahil şehir içi ve kırsal şehir dışı alanda tüm toplu taşımacılığa ait ücretleri belirleyen kurumdur.

🚅 “Berliner Verkehrsbetriebe” (German for Berlin Transport Company)( BVG ) ;  1929 yılında kurulmuştur ve Almanya’nın en büyük belediye mobilite hizmeti sağlayıcısıdır. Şirketin temel görevleri, karayolu ve demiryolu tabanlı toplu taşıma, feribot hizmetlerinin işletilmesi ve toplu taşıma altyapısının bakımı ve genişletilmesi işlerinden sorumludur. Berlin’ in ana toplu taşıma şirketidir.  BVG ; şehrin yeraltı demiryolu (U-Bahn – metro), tramvay, otobüs ve feribot ağlarını yönetir. Şirket, yeraltı operasyonlarında TETRA iletişimini ve Tetrapol’ ü de kullanıyor. Toplu taşıma hizmetini sunarken, S-Bahn kentsel raylı sistem yönetimi ve hizmetini sağlamamaktadır.

  • Berlin için ulaşımda tüm detaylara ulaşacağınız “uygulamaları mobil olarak buradan indirin.
  • Berlin için yolculuk planlarınızı buradan yapın.
  • Berlin için “VBB” – tüm bilet & Kart ve Abonelikler için detaylı bilgeleri – Biletleri buradan alın.
  • Berlin için Ulaşımdaki tüm araçların hat ve güzergah haritalarını buradan indirin.
  • Berlin havaalanı – BER ulaşımı detaylarına buradan erişin.
  • VMM-Berlin için her tür sorularınızı buradan iletin.

Berlin ve Brandenburg şehirleri için tarife alanları olarak 3 gruba (Zone-Bölge) ayrılır. Kent ve çevresindeki bölgeler A, B ve C ücret bölgelerine ayrılmıştır.

 

– Berlin Tarife bölgeleri ( haritaları ) –

                                    ☟


Berlin Zone A+B+C

Berlin & Brandenburg / Raylı sistem Haritası (S-U bahn, Tram., Reg.Tren) + Otobüs

 

Zone : AB (merkez Berlin ) Zone ;  BC  (Merkez ve merkeze  takın bölge) ; Zone ABC (Merkez dışı-uzak bölgeler)

Bir başka açılım ile ;

Berlin A ücret bölgesi / Zone A  :  S-Bahn-Ring ve  Urban raylı halka sisteminin  içinde dahil olduğu Berlin şehir merkezini kapsar.

Berlin B ücret bölgesi / Zone B :   S-Bahn ve Urban raylı sistem ringinin dışından başlar ve şehir sınırlarına kadar uzanır (Örneğin, Tegel hava alanı gibi merkeze yaklaşık 10 km. mesafeden yakın olabilen alanlar). Toplu Taşımada iki bölge tek zone olarak (AB) birleşmişitr!

Berlin C ücret bölgesi / Zone C :  Hem Berlin’ in dış mahallelerini hem de Potsdam şehrini kapsar.

 

VBB  tarife alanı Berlin federal eyaleti ve Brandenburg eyaleti ile idari bölgeleri ve Brandenburg a.d.H., Cottbus, Frankfurt (Oder) ve Potsdam bağımsız şehirlerini içerir (eski Schönefeld hava alanı ve Potsdam bu bölge içinde kalır). Bölge şehir merkezinden yaklaşık 15 km. den uzakta kalan alanı kapsar.

  • İhtiyacınıza göre bilet alın ; Bölgesel tren, S-Bahn ve metro hatları dahil olmak üzere Berlin şehir içi ulaşımda iki bölgeye ayrılmıştır. AB ve ABC..
  • Biletler yalnızca aşağıdaki ücret bölgesi kombinasyonlarında mevcuttur!
  • Berlin AB, BC ve ABC.
  • Berlin’ de  yolcular tarafından en çok kullanılan bilet Berlin AB ücret bölgesidir.
  • Şehir merkezli gezilerinizde AB bileti yeterlidir. İndirim yaşı →  6-14 yaş içindir..
  • Seyahatiniz  sizi çevre bölgelere götürürse, Berlin AB biletinize eklemek için Berlin C ücret bölgesi için bir bağlantı bileti satın alabilirsiniz. Ayrıca, Berlin BC biletinizi ayrı bir Berlin A bileti ile uzatabilirsiniz.
  • ABC ; Potsdam (Sanssouci Sarayı), Schönefeld Havaalanı SXF ve Sachsenhausen Anıtı gibi çevredeki bölgeyi içermektedir.
  • Biletsiz( 60 €) yada yanlış bilet ile seyahat cezaya tabidir!
  • Varış noktanızın hangi ücret bölgesinde olduğunu öğrenmek için lütfen güzergah ağı haritasına bakın.
  • Olaki VBB biletleme sisteminde ve seyahatlerde sorun yaşar iseniz – Yolcu Haklarınız (buradan)

 

Prenzlauer Berg, Friedrichshain ve Marzahn gibi doğu bölgelerine seyahat için seçeneğiniz (çoğunlukla) eski Doğu Berlin’de çalışan tramvay ve metro tramvay sistemi olacaktır!. “M” numaralı tramvaylar, normal tramvaylardan (ki bunlar 20-30 dakikada bir kalkar) daha sık aralıkla (10 dakikada bir) çalışan metro tramvaylarıdır (MetroTram)(alttaki haritayı inceleyin). Gündüz raylı ve otobüs hizmetleri son bulduğunda, kentte gece (N) taşıma sistemi devreye girecektir. Toplu Taşıma Sistemi Haritası’ dan bu hatları inceleyin.

 
 

VBB & BVG / TOPLU TAŞIMA HATLARI & HARİTALAR – 2024 :

 

 

1000’ in üzerinde hat, 13 bin durak, 3500 km. hat güzergahı (2300 km.’ si bölgesel tren ağı) ile VBB ; Berlin ve Brandenburg eyaletleri’ nde toplu taşıma hizmetini sunmaktadır. Kentteki ağ karışık görülse de Toplu Taşıma için dünyada en gelişmiş sistemlerden biridir. Şehrin her yerine toplu taşıma ile ulaşırsınız. Turist danışma ve istasyonlardan alacağınız “Raylı Sistemler” haritası büyük ölçüde işinizi görecektir.

Sistemin (VBB) parçası olan  S-Bahn banliyö trenleri ;  Kırmızı ve sarı S-Bahn trenleri “Deutsche Bahn” tarafından işletilmektedir. Berlin’in her yerine ve Brandenburg’un bazı bölgelerine giderler. 168 istasyondan oluşan 340 kilometre uzunluğundaki güzergah ağına, şehir alanını çevreye bağlayan 16 hat‘ tı ile hizmet verirken ; 9 hatlı  sarı U-Bahn (metro) trenleri kendi demiryolu ağını kullanır. Berlin’ in her yerine seyahat ederler. Geceleri U-Bahn trenlerinin yerini gece otobüsleri alır. Tramvaylar (Straßenbahn) BVG tarafından işletilirler.  Bazı tramvay hatları M ile başlar (M1, M2…), diğerlerinin ise sadece bir numarası vardır (50, 68…). Toplamda 15 tramvay hattı mevcuttur. Tramvayların çoğu kent’ in doğusunda bulunmaktadır. İki Berlin birleşmeden önce Batı Berlin’ de hiç tramvay yokmuş. Geceleri bazı tramvay hatlarının yerini gece otobüsleri alır.  Otobüs olararak metrobus’ ler 19,  expresbus’ lar 13,  (N)-gece otobüsleri de 51 hat içerir.  Otobüs duraklarında “H” işareti ya da direği bulunur. U-Bahn ve tramvay hatlarının  gece otobüsleri alacaktır. Numaraları, yerine geçtikleri hatlar ile aynıdır (U6 ve N6, 50 ve N50 gibi…). “F”  harfi ile başlayan feribot güzergahında 6 adet hat bulunur. ile geniş bir şebeke ağı vardır.  VBB –  Avrupa’ nın en büyük toplu taşıma otoritelerinden biridir. Dört milyondan fazla yolcu, VBB bünyesinde düzenlenen yaklaşık 40 ulaşım operatörünün otobüslerini, metrolarını, trenlerini ve feribotlarını günlük olarak kullanıyor. Aynı biletler S-bahn, U-Bahn, tramvay, metrobüs ve feribot da dahil olmak üzere tüm ulaşım sisteminde kullanılabildiği için hareketliliği kolaylaştırır.

 

Regio – Bölgesel trenleri Berlin’ den Brandenburg’ a ve Almanya’ nın diğer bölgelerine seyahat eder (Berlin dışı). Ekspres hatlar RE (RE1, RE2…) ile başlarken diğer hatlar RB (RB10, RB49…) ile başlamaktadır. Ayrıca BER havaalanına giden FEX hattı da bulunmaktadır. S-Bahn trenleri çoğu  bölge haritası C zone’ da son bulmaktadır. C bölgesi Berlin’ in dışında, Brandenburg’ dadır.

Uzun mesafe trenleri ;
Bu trenler diğer Alman şehirlerine de gitmektedir. Ekspres hat isimleri ICE ile başlar. Diğer hatlar IC ile başlar. Bazı IC ve ICE trenlerine normal biletle binebilirsiniz.

Biletleri ; Otobüslerde şoförden doğrudan nakit olarak bilet alabileceğiniz gibi ; Makinalardan da bilet temin edebilirsiniz. Araçlara binmeden önce biletleri “check” edin (onam-validasyon) → makinede okutun!. Bilet makinaların çoğunda “TR” dil seçeneği bulunmaktadır..

 

** Biletler ve Ücret için →  Detaylara bakın

 
 

Berlin – VBB/BVG Bilet Türleri ve Ücretler (2024) :

 

 

** İndirim ;  6-14 yaş **

     

  • Single / Tek Yön Bileti  / Einzelfahrschein :

Zone AB : Tam bilet →   3.50 €, İnd. → 2.20 €
Zone BC : Tam bilet →   4 €,    İnd.  →  2.70 €
Zone ABC : Tam bilet → 4.40 €, İnd. → 3.20 €

** Biletler tek yönde tek bir yolculuk  ve 2 saat için geçerlidir!. Gidiş ve dönüş yolculuklarına izin verilmez. Tüm Berlin Toplu taşıma sisteminde geçer (VBB/BVG → S-Bahn, U-Bahn, regional tren, tramvay, ferrybot ve  otobüs). Köpek için ; İndirimli ücret alınır!. BVG müşteri merkezlerinde ve mağazalarında, BVG Bilet Uygulamasından, bilet makinelerinden ve otobüslerden temin edilir. BVG müşteri merkezleri ;  (Holzmarktstraße 15-10179 Berlin, S+U Bahn ; Jannowitzbrücke // U Bahnhof Rathaus Spandau – 13597 Berlin / / Marzahner Promenade 1- 12679 Berlin / /  U-Bahnhof Hermannplatz
10967 Berlin //  U-Bahnhof Alexanderplatz 10178 – Berlin //  U-Bahnhof Zoologischer Garten – 10623 Berlin …)

 

  • Kısa (Short trip) mesafeli Bilet / Kurzstrecke :

Değişikliklere / Aktarmalara izin verilerek ;  S-Bahn veya metro ile 3 istasyon’ a kadar geçerlidir (Tramvaylarda 6 istasyon – değişikliğe izin verilmez!). Maksimum20 dk. geçerlidir. Zon AB ; tam bilet → 2.40 €  ;  indirimli → 1,90 €. 

 

  • 4 Binişlik Bilet – Tek Yön Bileti  (tek yöne, 2 saat geçerli – 4 biniş hakkı verir, bağlantı olabilir – gidiş dönüş hakkını vermez) :

Zone AB :  Tam → 10.80 € – İnd. → 6.60 €

Zone BC :  Tam → 13.80 € – İnd. → 9.40 €

Zone ABC : Tam → 15 € – İnd. → 10.60 €

 

  • Kısa Yolculuk – 4 Binişlik Bilet  → ( S ve U bahn – Metro’ da 3, Tramvay&Otobüste max. 6 istasyon için toplamda 20 dk. geçerlidir).  Bilet genellikle AB ücret bölgesi içindir.  Sadece kısa yolculuğun başlangıcı B bölgesindeyse, bilet C ücret bölgesi için de geçerlidir. Tam : 7 € – İnd. : 5,40 €. 

 

  • Extension ticket / Uzatma Bileti ; AB bölgesinden C’ ye yada ; BC bölgesinden A bölgesine geçiş gündeme gelecek ise elinizdeki bilete ek olarak bu bileti almalısınız! (Tam bilet farkı ; 2.10 €, İndirimli ; 1.60 €’ dur). Bilet eldeki ana biletten daha uzun süreli geçerli olmadan max. 2 saat geçerli olacaktır.

 

  • Günlük bilet  /  Tageskarte : Doğrulama zamanından itibaren 24 saat sınırsız seyahatte  geçerlidir.  6-14 yaş arası en fazla 3 çocuk yanınızda ücretsizdir!

Zone AB : Tam → 9.90 € – İnd. →  6.50 €

Zone BC : Tam → 10.40 €  – İnd. → 6.80 €

Zone ABC : Tam → 11.40 € – İnd. →  7.00 €

 

  • Günlük Grup Bileti ; 5 kişiye kadar gruplarda  doğrulama zamanından itibaren 24 saat sınırsız ulaşım hakkı verir. Yalnızca erişkinler içindir. 6 yaş altı yanınızdaki çocuklar ücret ödemez.

Zone AB : Tam 5′ li grup  – 31 €

Zone BC : Tam 5′ li grup  – 32 €

Zone ABC : Tam 5′ li grup  – 33 €

 

  • 24-hour Extension ticket / 1 günlük Uzatma Bileti ; AB bölgesinden C’ ye yada ; BC bölgesinden A bölgesine geçiş gündeme gelecek ise elinizdeki bilete ek olarak bu bileti almalısınız! (Tam bilet farkı ; 4.90 €’ dur). Doğrulama anından itibaren 24 saat geçerlidir, ancak ana biletten daha uzun olmamalıdır.

 

  • 10 a.m. Ticket / Sabah 10 bileti ; Hafta içi saat 10.00-03.00 satleri arası sınırsız geçer. Cumartesi-pazar ve 21 ve de 31 aralık günleri tam günlüktür. Bilet başka birisine aktarılabilir.

Zone AB : Tam → 71.40 € –    İnd. →  YOK

Zone BC : Tam → 73.60 €  –    İnd. → YOK

Zone ABC : Tam → 87.40  € – İnd. →  YOK

 

  • Haftalık (7 günlük) Bilet  :

Zone AB : Tam → 41.50 € – İnd. →  YOK

Zone BC : Tam → 42.50 €  – İnd. → YOK

Zone ABC : Tam → 49  € –   İnd. →  YOK

7 günlük bilet, doğrulama zamanından sonraki art arda 7. günün sonunda gece yarısına kadar geçer.  Devredilmez, yanınızdaki6 yaş altı çocuklar ücret ödemezler. Ayrıca ; dört kişiye kadar (14 yaşından büyük çocuk erişkin kabul edilir), Pazartesi-Cuma günleri akşam 20.00′ den ertesi gün sabah 03.00 ‘e kadar, Cumartesi – Pazar, resmi tatiller ve 24/12 ve 31/12 tarihlerinde (noel) grup uygulaması vardır!

Bilet için Ek fiyatlar ;
Bölge ABC + 1 eyalet ilçesi : + 50,20 €
Bölge ABC + 2 eyalet ilçesi :  + 61,30 €
Tam VBB ağı bileti : 76,00 € 

 

  • Aylık Bilet (abonelik gerekmez) ; 

Zone AB : Tam → 99 € – İnd. →  YOK

Zone BC : Tam → 99 €  – İnd. → YOK

Zone ABC : Tam → 119  € –   İnd. →  YOK

Bulunduğu bölge için ;  Biletin üzerine basılan ilk günden, biletin üzerine basılan son günün sonundaki gece yarısına kadar, sınırsız geçerlidir. Abonelik istenirse  VBB fahrCard olarak düzenleme yapılır. Ayrıca ; dört kişiye kadar (14 yaşından büyük çocuk erişkin kabul edilir), Pazartesi-Cuma günleri akşam 20.00′ den ertesi gün sabah 03.00 ‘e kadar, Cumartesi – Pazar, resmi tatiller ve 24/12 ve 31/12 tarihlerinde (noel) grup uygulaması vardır!

Bilet için Ek fiyatlar
Bölge ABC + 1 eyalet bölgesi: 150 €
Bölg ABC + 2 eyalet ilçesi ; 186 €
Tam VBB ağ bileti : 225 €

 

  • Bisiklet Bileti : Bisikletler, S-Bahn ve U-Bahn trenlerinde, DB bölgesel trenlerinde ve belirlenmiş vagonlardaki tramvaylarda, varsa yeterli alan olması koşuluyla alınabilir (gerekirse, personel yer olup olmadığını belirleyecektir). Alan sınırlıysa, tekerlekli sandalye kullanıcıları ve bebek arabaları önceliklidir. Otobüslere bisiklet alınmaz!  (Tek yön kısa mesafe bileti ; S-Bahn veya metro ile 3 istasyon – değişikliklere/bağlantı izin verilir ; Tramvaylarda 6 istasyon -değişikliklere izin verilmiyor – Max. 20 dk, diğerlerinde 2 saat geçerli bilettir).

Tek yön kısa mesafe → 1.70 €

Tek yön Zone AB → 2.30 €

Tek yön Zone  BC → 2.60 €

tek yön Zone  ABC → 3 €

Günlük AB → Bölgeler göre ;  5.30-5.70-5.90 €

Aylık AB / ABC → 12.80 / 16 €

 
 

DİĞER ULAŞIM BİLET ve KARTLARI

  • Berlin City Tour Card / Şehir Tur Kartı :

Berlin için tüm kamu toplu taşıma araçlarında ( S-U Bahn -metro, suburban raylı sistem , otobüs ve tramvay.. ) ücretsiz ve sınırsız ulaşım ile bera

Weber, 20 ye yakın turistik aktivitelerde % 40 ’a kadar indirim imkanı sağlar (2024 yılı broşür).

1 yetişkin ve 6-14 yaş arası 3 çocuk için geçerlidir!. 5 yaş altı da ücretsizdir. Bisiklet için bilet gerektirir!. Köpek için bilet almak gerekmez!..Çocuk arabası vs. ek ücret ödemezsiniz..

CityTourCard’ ları sadece Ticket-App ve Fahrinfo-App uygulama üzerinden değil, aynı zamanda aşağıdaki yollardan da alabilirsiniz.

Berlin Turist Danışma Merkezlerinden, Berlin’ deki çok sayıda otel ve perakendeciden,  Berlin’ in toplu taşıma şirketlerinin (S-Bahn Berlin GmbH ve BVG) satış noktalarında ve bilet makinelerinden. 

İlk aktivasyon / validasyonun ilk gününde başlar ve ondan sonraki .. dördüncü veya beşinci günde  saat 24.00′ da biter.

Ücretler 

    •  

 

Berlin için tüm kamu toplu taşıma araçlarında (S-U Bahn & metro, suburban raylı sistem, otobüs ve tramvaylar..) ücretsiz ve sınırsız ulaşım, 1 gün ücretsiz hop on hop off otobüs ile beraber, Müzeler Adası müzelerine ücretsiz giriş, Berlin’in 30+ önemli noktasına ücretsiz giriş, 180′ den fazla birçok turistik yer ve cazibe merkezinde – restoran ve alışverişlerde % 50′ ye kadar indirim. 14 yaş ve altındaki en fazla üç çocuk, her şey dahil bir yetişkin WelcomeCard sahibi ile ücretsiz seyahat edebilir..15 yaş üstünde kart almak gerekir. Ücretler (2024) :

Kart ile birlikte verilen Broşür (Guide).

** Berlin WelcomeCard Museumsinsel  2-6 gün (+ Museum Island ) : Bu kart Berlin müzelerine ücretsiz giriş imkanı ( + müzeler adası / Alte National galerie, Altes Museum, Bodemuseum, Neues Museum ve Pergamonmuseum ) ile 2 – 6 gün ücretsiz toplu taşıma imkanını sunar. Kartın müzeler adası hariç diğer gün, ulaşımlı/ulaşımsız seçenekleri de vardır. Özel sergiler ücrete tabidir !

Nereden temin edilir ?

 

  • EasyCityPass Berlin – Web ;

2-3-4-5-6 günlük seçenekli benzer kartlardır (Zone AB – Zone ABC*  ; 25.50 – 28.50* / 34.50 – 40.50* / 44.50 – 50.50* / 48.50 – 54.50* / 52.50 – 58.50* ). 1 ebeveyn yanında 15 yaştan küçük 3 çocuk için geçerlidir. Berlin’ de toplu taşıma ile veya Berlin ve Potsdam’ da kombine olarak günü kadar geçerli ücretsiz seyahat imkanı sunar. Berlin’ deki 50’ den fazla alanda, tanınmış turistik yerlerde   indirimler ve avantajlar ek imkanlarıdır.. Şehir Turları, Kültür, Müzeler ve Sergiler, Restoranlar, Alışveriş, Aksiyon, Gece Hayatı.. Broşürü buradan indirin.

Buradan yada buradan bilet satın alın. 

 

  • Brandenburg-Berlin-Ticket – web

Bir gün boyunca, Brandenburg ve Berlin arasında tüm yerel trenler, Berlin ve Brandenburg ulaşım birliğindeki ulaşım dernekleri için geçerlidir. 5 kişiye kadar toplam 33 € ; Biletiniz seçtiğiniz bir günde 09:00 – ertesi gün 03:00 saatleri arasında geçerlidir. Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günlerinde gece yarısından itibaren (00.01) tüm gün + ertesi gün saat 03.00′ e kadar (27 saat). .

  • 6-15 yaş arası en fazla 3 çocuk ücretsiz seyahat edebilir
  • 6 yaşın altındaki çocuklar her zaman ücretsiz seyahat eder.

 
 

BERLİN İÇİN ULAŞIM HARİTALARI

 
 

** Sonraki sayfada Berlin Toplu Taşıma Araçları ..

 
 

booked.net

 
 
 

Önceki Sayfa – Sonraki Sayfa

Berlin : Ana Klasöre dön

 ANA Sayfa’ ya dön –

 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir