Berlin – Genel Bilgiler, Ulaşım İmkanları

 
 

 

      BERLİN GEZİSİ

(Gezi tarihleri ; 2007 ve 2008 – güncel bilgiler , 2024 yılına aittir.!)

 
 

 

Genel bilgiler

 

germanygenemaps

 

Berlin : Almanya’ nın kuzeyinde yer alan başkent ; Komşusu olan Brandenburg eyaleti ile çevrilmiştir. 900 km²’ ye yakın yüz ölçümü olan kentin nüfusu 3.5 milyon dolayındadır.

Kent jeo-politik (İdari) olarak 12 ayrı bölgeden (Zone) ibarettir.

1961 ve 1989 yılları arasında Utanç duvarı (Schandmauer – Berliner Mauer) ile ortadan ayrılan kent (Doğu ve Batı Berlin), ekim 1990 sonrası tekrardan birleşmiş ve Federal Alman Cumhuriyetinin başkenti olmuştur.

 

✓  Turistik amaçlı kenti 6 büyük bölgeye ayırabiliriz.

Berlin bölgeleri

berlinzones6

 

+ Mitte (Mitte) : Tarihi Berlin alanıdır (merkez) . Eski doğu Berlin merkezli, galeriler, müzeler cafe ve restoranların bulunduğu alandır.

+ City West (Charlottenburg, Wilmersdorf, Schöneberg, Tiergarten ) : Batı Berlinde Tauentzienstraße caddesinin yer aldığı lüks alışveriş mağazalarının bulunduğu caddeler alanıdır (Ku’Damm = Kurfürstendamm) ..Bölgede ayrıca ; Charlottenburg Sarayı, Kulturforum, Tiergarten ve Olimpiyat Stadyumu bulunur.

+ East Central (Friedrichshain, Kreuzberg, Prenzlauer Berg) : Türk’ lerin yoğun olarak yaşadığı, cafe bar ve işletmelerin bulunduğu hareketli bir alandır.  Kreuzberg, Berlin’ in bir semtidir ve Türk’ ler arasında “Küçük İstanbul” diye de adlandırılır.
Deutsches Technikmuseum gibi, Birinci ve II. Dünya Savaşı’ ndan kalan tarihî eserlerin toplandığı müzeler bu bölgede bulunmaktadır.

+ North (Spandau, Reinickendorf, Weißensee, Pankow, Wedding) : Kentte eski kasaba havasının hakim olduğu alandır.

+ East (Lichtenberg, Hohenschönhausen, Marzahn, Hellersdorf) : Doğu Alman tarihi için önemli bir alandır. 1945 Rus askerlerin yenilgisi ve Stasi (bu gün müze) hapishanesinin anılarını bulabilirisiniz.  19 yy dan kalma binaların yanı sıra büyük bahçe alanlarınıda barındırır ( Marzahn-Hellersdorf ).

+ South (Steglitz, Zehlendorf, Tempelhof, Neukölln, Treptow, Köpenick) : Berlin için kozmoploit çoğrafyadır. Gerek zengin, gerek ise fakir bölgeleri barındırır. Köpenick bozkırlarında yer alan ve Berlin’ in en büyük gölü olan “Müggelsee” buradadır.

 
 

Berlin’ e seyahat ;

Başkent’ e uçak, otobüs, tren veya özel araç ile ulaşabiliiz..

 

  • Şehirlerarası otobüsler (bakın.1bakın.2) yakın ülke ve şehirlerden genellikle uçaklardan veya trenlerden daha ucuzdur. Otobüslerin çoğunda ücretsiz Wi-Fi, elektrik prizleri ve küçük bir tuvalet vardır.  Araçlar ;  Berlin Brandenburg havaalanı (merkeze 45 dakika uzaklıkta), Zentraler Omnibusbahnhof /ZOB (merkeze 25 dakika) yada Alexanderplatz’ da  (merkezde) duracaktır.
  • Şehirlerarası trenler daha konforludur, ancak aynı zamanda daha pahalıdır. Doğrudan şehir merkezine ulaşırlar. Çoğu trende ücretsiz Wi-Fi vardır, ancak genellikle güvenilmezdir. Bazı trenler bisiklet getirmenize izin verir. Trenlerin çoğu merkez tren istasyonu olan Berlin Hauptbahnhof‘ ta durur. Burası Berlin’ in tam ortasındadır. DB (Deutsche Bahn AG ) için öncesinden uygun fiat ile bilet arayabilirsiniz.

 
 

Uyarı ve genel bilgiler (aklınızda bulunsun) ;

  • Berlin’de alışveriş saatleri oldukça kısıtlıdır, bu nedenle alışverişi geziyle birleştirmek bazen biraz zor olabilir.  Hele kısa süreli Berlin’ de iseniz her ikisini de yapabileceğinizden emin olmak için seyahatinizi iyi planlamanız önerilir.

Alışveriş önerileri ;

» Kurfürstendamm : Berlin’ liler tarafından halk dilinde Ku’damm olarak bilinen bu büyük cadde, Berlin’ in en önemli alışveriş bölgesidir. Geniş bulvar boyunca, çoğu uluslararası marka olan çok sayıda mağaza sıralanmıştır. Kurfürstendamm’ da öne çıkan yerler arasında Avrupa’ nın en büyüğü olan ve neredeyse her şeyi bulabileceğiniz KaDeWe (Kaufhaus des Westens) mağazası yer almaktadır.

» Friedrichstraße : Berlin’ in merkezinde yer alan Friedrichstraße, hem çok ucuz mağazaların hem de seçkin butiklerin bulunduğu bir diğer alışveriş bölgesidir.  “Galeries Lafayette Berlin” bu cadde üzerinde yer alır ve üst düzey güzellik ürünleri, moda ve aksesuarlar sunar.
» Alexanderplatz : Bir zamanlar Doğu Berlin’ de bulunan ünlü halk meydanı, çeşitli alışveriş merkezlerine ev sahipliği yapmaktadır. Meydanın doğu tarafında, çeşitli katlara ve 100′ den fazla mağazaya sahip pembe bir bina olan Alexa Centre yer almaktadır. Bir diğer ilginç seçenek ise Rathauspassagen Berlin ve Galeria Kaufhof’ tur.

»  Hackesche Höfe : En son moda ve orijinal aksesuarlar arıyorsanız, en iyi seçenektir.  Alman ve uluslararası tasarımcıların alternatif modasına sahip en iyi markalara ve küçük butiklere ev sahipliği yapan Hackesche Höfe ve çevresindeki sokakları gezebilirsiniz.
»  Potsdamer Platz : Bu fütüristik (ileriye dönük modern çizgileri taşıyan akım) meydan Postdamer Platz Arkaden gibi çeşitli alışveriş merkezlerine ev sahipliği yapmaktadır.

» »  Alışveriş merkezleri ve seçkin butikler yerine şehrin bit pazarlarına göz atmayı tercih ediyorsanız, Berlin’ de giysi, mücevher, antika, sanat eserleri ve vintage eşyaların satıldığı çok sayıda sokak pazarı bulunmaktadır : Boxhagener Platz’ daki Strasse des 17 deki  “Juni Bit Pazarı” bunlardan birisidir.  Bir diğer iyi seçenek ise her Cumartesi ve Pazar günü Fehrbelliner Platz’ da kurulan Sokak Pazarı’ dır.

Sokak pazarlarının favorisi ;  Cumartesi ve Pazar günleri Berlin Katedrali‘ nin hemen önündeki Am Zeughaus caddesinde yer almaktadır. Eviniz için dekorasyon ürünleri satın almak istiyorsanız özellikle ilgi çekicidir!.

 

  • Berlin’deki çoğu mağaza pazartesiden perşembeye sabah 10′ dan akşam 8′ e kadar açıktır. Cuma ve cumartesi günleri, en büyük mağazalardan bazıları daha geç saatlere kadar açık kalır. Berlin’de dükkanlar normalde pazar günleri kapalıdır.
  • Müze açılış saatleri mevsime ve çeşitli müzelere bağlı olarak büyük ölçüde değişir, ancak çoğu her gün sabah 10′ dan akşam 6′ ya kadar açıktır. Perşembe günleri bazıları saat 22.00′ e kadar açıktır. Berlin’ deki müzelerin çoğu Pazartesi günü kapalıdır, ancak kesin bilgi için resmi web sitelerine göz atın!  Çoğu müze ve ilgi çekici yere giriş biletleri biraz pahalı sayılabilir.
  • Berlin’ de günlük masraflar genellikle diğer Alman şehirlerine (Münih, Düsseldorf..)  göre bir tık ucuzdur. Şehir  fast food stantlarıyla dolu olduğu için ziyaretçiler dışarıda bütçeyi fazla sarsmayan yemek yiyebilir. Ayrıca, özellikle Viyana, Amsterdam veya Roma gibi diğer Avrupa başkentleriyle karşılaştırıldığında, ortalamada restoranlar uygun fiyatlıdır. 500 ml. Alman biras ı: ~ 5 € ,  Ortalama bir restoranda iki kişilik akşam yemeği alkol – içecek hariç 40-50 €’ dan aşağı değildir! Almanya’ nın başkenti çeşitli restoranlarla doludur. En hareketli bölgelerden bazıları, tipik Alman restoranlarının bulunduğu Nikolaiviertel ve yiyecek ve içecek servisi yapan her türlü işletmeye ev sahipliği yapan Alexanderplatz‘ dır. Bir diğer yerel favori ise çok çeşitli ucuz restoranlar sunan Simon Dache Strasse‘ dir (En yakın U-Bahn istasyonu “Frankfurter Tor”). Uluslararası yemekler tercih edilirse, Yahudi Mahallesi‘ ne gitmeniz gerekir.
  • Berlin’ de Toplu taşıma bir iki Alman kentine göre uygun olsa da genelde ulaşım hiç de ucuz değildir!
  • Merkezi konumdaki bir otelde çift kişilik oda ortalamada ~n70 €’ dan düşük değildir.
  • Almanca’ da “refakatçi” – “uydu”  anlamına gelen Trabant arabası, en popüler Doğu Alman aracıydı. Halk arasında Trabbi olarak adlandırılır. Trabant iki silindirli bir motora sahiptir ve gövdesi pamukla karıştırılmış reçineden yapılmıştır ve istikrarlı bir araba olmaktan uzak olmasına rağmen, dönemin dört yetişkini ve bagajlarını taşıyabilen en çok rağbet gören arabalardan biri haline gelmiştir.
  •  

  • Faydalı telefon numaraları ; 
    Acil Durumlar: 112.
    Polis: 110.
    Telefon ülke kodu: 49.
    Berlin’ in telefon kodu: 30.

 

On üçüncü yüzyıldaki kuruluşundan Avrupa’ nın en önemli başkentlerinden biri haline gelişine kadar Almanya’ nın başkenti Berlin’ in tarihi  (kaynak ; introducingberlin.com)  ;

Berlin’ den ilk kez 1237 yılında bahsedilmiştir. Çoğunlukla avcıların, balıkçıların ve tüccarların yaşadığı küçük bir kasaba olarak kurulmuştur. Kuruluşu sonrası on beşinci yüzyıla kadar nispeten bağımsız kalmıştır. 1415 yılında Kutsal Roma İmparatorluğu’ na bağlı Brandenburg Prensliği‘ ni yöneten Hohenzollern ailesinin üyeleri 1918 yılına kadar Berlin’ i yönetmiştir. On beşinci yüzyılın sonunda Berlin, Brandenburg’ un başkenti olmuştur.

On altıncı yüzyılda Berlin, 6.000 kişinin ölümüne neden olan Hıyarcıklı veba salgınından ciddi şekilde etkilenmiştir.

 

Protestan Reformu ve Prusya Krallığı
Alman keşiş, teolog,  Protestanlığın babası ve Lüterciliği yaratan, geliştiren ve yayan kişi olan Almanya’ da baskılara rağmen Kutsal Kitap’ ın Latinceden Almancaya tercüme edilmesinde rol oynayan “Martin Luther” tarafından 1517 yılında yazılan ve Protestan Reformu’ nu başlatan Doksan Beş Tez, Alman nüfusunun büyük bir kısmı tarafından olumlu karşılanır. Sonrası reform çatışmalarını izleyecek  bir buçuk asır sürecek bir ekonomik kriz takip edecektir. On altıncı yüzyıl boyunca, ülkedeki gıda fiyatlarında soyluları da etkileyen fiat artışları yaşanır ve süreç 17 yy. a kadar sürer.

Avrupa’ daki Protestan ve Katolik devletler arasında yaşanan Otuz Yıl Savaşları (1618-1648) Berlin’ in üçte birini harap eder ve nüfus çok azalır. Şehir, on sekizinci yüzyılda gelişmeye başlar ve Avrupa’ nın en güzel başkentlerinden biri haline gelir (1788 yılında Brandenburg Kapısı tasarlanmıştır).

Berlin, sonrası Elektör Frederick III tarafından Prusya Krallığı’ nın başkenti yapılır. Napolyon 1806 yılında Berlin’ e girer ve bu durum halkın milliyetçi bir hareket başlatmasına neden olur.  1871′ de Alman devletleri Fransa-Prusya Savaşı’ nda Fransız birliklerini yener ve Alman İmparatorluğu kurulur ve Brandenburg federal eyaleti bir kez daha Prusya tarafından yönetilir. İmparatorluğun başkenti olarak Berlin katlanarak büyür ve 1871′ de 825.000 olan nüfusu 1990′ da yaklaşık 4 milyon’ a ulaşarak ;Şehir dünya çapında kültürel, mimari ve finansal bir referans noktası haline gelir ve Avrupa’ nın lider ülkesine dönüşür.

Yakın tarihinte Avrupa kıtasında ;  bir tarafta Üçlü İtilaf (Fransa, Rusya ve Büyük Britanya) ve diğer tarafta Üçlü İttifak (Almanya, İtalya ve Avusturya-Macaristan) olmak üzere iki düşman ittifaka bölünür. Her iki ittifak arasındaki düşmanlık, Dünya Savaşı’ nın çıkmasında en büyük etken olmuştur.

Birinci Dünya Savaşı 1914 yılında Avusturya Arşidükü Franz Ferdinand‘ ın öldürülmesiyle patlak verir. Bu olay, Müttefikler ile Almanya ve Avusturya-Macaristan’dan oluşan Merkezi Güçler arasındaki en yıkıcı küresel savaşlardan birisini başlatmış olacaktır. Müttefikler 1918 yılında Almanya ve Avusturya-Macaristan’ı mağlup eder ve 11 Kasım 1918 tarihinde barış imzalanır.

Huzur fazla uzun sürmeyecektir. 1 Eylül 1939′ da Almanya Polonya’ yı işgal ederek “İkinci Dünya” Savaşı ilan edilir.

Savaşın sonunda Berlin (Almanya), İngiliz ve Amerikan hava bombardımanlarının yanı sıra Rus ordusunun ilerlemesiyle büyük yıkıma uğrar. Almanlar 8 Mayıs 1945′ te teslim olur. Dokuz hafta sonra, Müttefikler (Birleşik Krallık, ABD ve SSCB) mağlup olan Nazi Almanyası ve Avusturya ile ne yapacaklarına karar vermek üzere Potsdam Konferansı’ nda bir araya gelirler.  İki ülke ve başkentleri dört bölgeye ayrılır.

23 Mayıs 1949′ da Batı Almanya (Federal Almanya Cumhuriyeti) kurulur. 24 Haziran 1948′ de SSCB, Müttefiklerin şehrin batı kontrolü altındaki bölgelerine erişimini engeller.  Soğuk Savaş‘ ın ilk krizlerinden biri olan ve bir yıldan biraz daha kısa süren “Berlin Ablukası”, Müttefikleri şehre Tempelhof’ tan hava ikmali yapmaya zorlar.  Sonunda yenilgiye uğrayan Sovyetler Birliği 12 Mayıs 1949′ da ablukayı kaldırmak zorunda kalcaktır. Ve,  SSCB 7 Ekim 1949′ da Doğu Almanya‘ yı (Alman Demokratik Cumhuriyeti) kurar.

Soğuk Savaş, 1947′ den 1991′ e kadar ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki jeopolitik gerilim nedeniyle ortaya çıkmıştır. Her iki ülke de bir silahlanma yarışı başlar.

 

Demir Perde ve Berlin Duvarı ;
“Demir Perde” terimi ilk olarak Nazi Almanyası Propaganda Bakanı Paul Joseph Goebbels tarafından Sovyetler Birliği’ ne atfen kullanılmıştır. Daha sonra 1945 yılında Churchill tarafından Başkan Truman’ a gönderilen ve Sovyetler Birliği’ nin politikalarından duyduğu endişeyi dile getiren bir telgrafta kullanılmıştır (“Önlerine bir demir perde çekilmiştir”).

Berlin Duvarı 1961 yılında Doğu Almanya tarafından inşa edilmiş ve 1989 yılına kadar şehri hem fiziksel hem de ideolojik olarak bölmüştür. Sovyetler Birliği, halkını Batı’ dan gelebilecek olası bir saldırıya karşı koruduğunu iddia etse de aslında bu, Doğu’ dan Batı Almanya’ ya kitlesel göçü kontrol etmenin bir yolu amaçlıdır.

Berlin Duvarı 144 km. uzunluğuyla  Savaş ‘ın sembolü haline gelmiştir. Berlin Duvarı’ nın yıkılışı 9 Kasım 1989′ da başlar ve duvar’ da toplanan binlerce Doğu Alman’ a kontrol noktalarını açmak zorunda kalınır.

Berlin Duvarı’nın yıkılmasından yaklaşık bir yıl sonra, 3 Ekim 1990 tarihinde Demokratik Alman Cumhuriyeti’ nin Federal Almanya Cumhuriyeti’ ne katılımı ilan edilir. Başkent Bonn’ dan Berlin’e taşınır.

Almanya yeniden birleştikten sonra, Batı Almanya vergi mükellefleri sonrası yirmi yıl içinde yaklaşık 1.3 trilyon Avro ödeyerek Doğu Almanya’ ya ekonomisini geliştirmesi için yardım etmek zorunda kalmıştır.

Şu anda Almanya’nın her iki kesimi de büyümekte ve güçlü bir ekonomik kalkınmaya sahip bulunmaktadır.

 
 

BERLİN’ e Ulaşım ;

Berlin’ e Uçuş ;

Berlin’ in havalimanları sadece dünyaya açılan bir kapı değil, aynı zamanda Alman tarihinin bir parçasını da sunuyor. Berlin’ de kaç havalimanı var?  Ve Berlin Tegel ve Berlin Tempelhof’ un Berlin Airlift / Hava ikmal yolu ile tam olarak ne ilgisi var?

2020′ den bu yana sadece aktif olarak en çok bir alandan,  Berlin havalimanından bahsedilmektedir : Berlin Brandenburg “Willy Brandt” Havalimanı (BER). Ancak yakın geçmişleri ile birlikte son dönemlerde kapatılan   Berlin’ deki diğer havalimanlarından Berlin Tegel ve Schönefeld havalimanları da unutulmamalıdır. Birçok kişi Tempelhof Berlin Havalimanı’na da aşinadır. BER- Brandenburg ; milyarlarca dolarlık inşaat maliyetiyle adından söz ettirirken, diğer havalimanları  farklı bir nedenle tarihte sağlam bir konumda kalmışlardır. İşin özü,  “Berlin Airlift” = Berlin Hava İkmali kelimesinde yatar (1948-1949). 

26 Haziran 1948′ de Sovyet kuvvetlerinin demiryolunu ablukaya almasıyla Batılı müttefikler, Sovyet rejimi tarafından uygulanan Berlin ablukasına karşı koymak için büyük bir hava taşımacılığı başlatır. II. Dünya Savaşı sona erdikten sonra Almanya harabeye dönmüştü ve başkenti Berlin’ deki durum da korkunçtu. Savaşın harap ettiği şehirde yaklaşık 2,5 milyon Berlin’ li hala yaşıyordu.  Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık, Müttefiklerden Berlin’ e hava yoluyla yiyecek ve yakıt taşıyarak yanıt verecektir. Batı Almanya’ daki hava üsleri açılmış (ABD Donanması ve Hava Kuvvetleri uçakları ilkin Tempelhof Havalimanı’nda hava ikmalini yapıyor ve akabinde  Tegel ve Gatow hava ikmali başlıyor) sonuçta  kriz 12 Mayıs 1949′ da Sovyetlerin  batı Berlin’ e kara erişimi üzerindeki ablukayı kaldırmasıyla sona ermiştir. Sonrası Doğu ve Batı Berlin resmen ayrılır ve her biri kendi siyasi görüşlerinin sembolü haline gelir (Batı’ da demokrasi ve özgürlük, Doğu’ da dönemin komünizm’ i).. Berlin Airlift,  Alman-Amerikan dostluğunun bir sembolü haline gelmiştir.

 

 

  Berlin Havaalanları :

     

  • Berlin Brandenburg Airport (BER) ; 

“Willy Brandt” lakabına sahiptir ve gayri resmi olarak  sadece Berlin Havalimanı  olarak da bilinmektedir. Berlin’ in şehir sınırlarının güneyinde, komşu Brandenburg eyaletinde yer almaktadır ve Berlin Schönefeld Havalimanı’ nın hemen yakınında inşa edilmiştir. 2020 yılından bu yana Berlin’ deki tek havalimanıdır. Almanya’ nın yeniden birleşmesinden kısa bir süre sonra Berlin’ in merkezi bir havalimanına sahip olması gerektiğine karar verilmiştir (Eylül 2006′ da başlayan ve Ekim 2020′ de sonlanan).  Böylece Berlin Brandenburg Havalimanı, Tempelhof, Tegel ve Schönefeld’ deki mevcut havalimanlarının yerini almıştır.  Eski Schönefeld Havaalanının bir bölümü BER Berlin – Terminal 5‘ e entegre edildi.  Yeni Başkent Havalimanı açılışından bu yana sadece hükümet uçuşları için bir terminal olarak işlev görmektedir. Federal Şansölye ve bakanları buradan kalkış yapmaktadır. Berlin Havalimanı’ ndan halka yönelik sivil uçuşlar  kıtasal ve kıtalararası varış noktalarına  yolcularını götürmektedir. Berlin havalimanının fiili açılışının Kasım 2011′ de yapılması planlanmıştır, imkanlar gereği yıllarca ertelenir ve sonuçta havaalanı tahmini maliyeti 7 milyar Avro ile açılmış olur.

 

  • Berlin Schönefeld Airport (SXF) ;

Tempelhof ve Tegel ile birlikte Berlin Schönefeld Havaalanı, Berlin havaalanı topluluğunun bir parçasıydı. İkinci Dünya Savaşı’ ndan sonra Schönefeld Havalimanı Doğu Almanya ‘nın merkez havalimanıydı. Schönefeld Ekim 2020 sonuna kadar faaliyette kaldı – bundan sonra yerini Berlin Brandenburg Havalimanı’ na bıraktı.  EasyJet ve Ryanair gibi tanınmış düşük maliyetli havayolları için bu alan önemli idi.  EasyJet’in kuruluşu Berlin Schönefeld Havalimanı için özellikle önemliydi. Schönefeld Havalimanı EasyJet’ in Avrupa’ daki ikinci büyük üssü haline getirmiştir. Bu nedenle Berlin Schönefeld, düşük maliyetli uçuş teklifleriyle sadece Berlin’ liler arasında değil, tüm dünyada büyük bir popülariteye sahipti.

 

  • Berlin Tegel Airport (TXL) ;

Kasım 2020′ ye kadar Berlin Schönefeld Havalimanı ile birlikte Berlin’ de görev almıştır. Trafiği verimli bir şekilde paylaşmak amacıyla Tegel havalimanı Berlin’ in kuzeybatı kesiminde yer alırken, Schönefeld güneydoğu bölgesininde kalıyordu. Havalimanı kapanmadan kısa bir süre öncesine kadar Tegel ; Frankfurt, Münih ve Düsseldorf havalimanlarının ardından Almanya’ daki en yüksek dördüncü yolcu kapasitesine sahipti. Berlin’ deki Tegel havaalanı sivil seyahatlere kapatılmış olsa da, kuzey kısmı hala askeri helikopter pisti olarak kullanılmaktadır. Boş kalan diğer terminallerin geleceği için de planlar vardenmekte : örneğin, “Berlin TXL – Kentsel Teknoloji Cumhuriyeti” adı altında bir sanayi ve araştırma parkı inşa edileceği dile getirilmekte (içerisinde Berlin Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Berlin İtfaiyesinin bulunacağı planlar dahilindedir).

 

  • Berlin Tempelhof Airport;

Berlin’in eski merkezi havalimanı 1923 yılında açıldığında Almanya’ nın ilk ticari havalimanlarından biriydi. Berlin Tegel ve Schönefeld havalimanlarıyla birlikte Tempelhof Havalimanı, 2008 yılında kapatılana kadar Berlin bölgesindeki uluslararası yolcu hacmini yönetmiştir. Kapatılmasından iki yıl sonra Tempelhof Havalimanı halka açılmıştır. O zamandan bu yana, alan ve boş binalar ticaret fuarı alanı, spor etkinlikleri veya mültecilerin konaklaması gibi çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır. Berlin Tempelhof Havalimanı aynı zamanda aranan bir film seti olarak da adından söz ettirmiştir. The Bourne Conspiracy (2004), Berlin Airlift (2005), Valkyrie (2007), The Hunger Games – Mockingjay Part 1 (2014) ve The Hunger Games – Mockingjay Part 2 (2015) bunlardan bazılarıdır.

 

 

Brandenburg (BER) (web) – Havaalanı & Şehir merkezine ulaşım  : 

Havaalanı T1 ve T2 terminali olarak iki terminale sahiptir (THY, Pegasus, SunExpress – T1 üzerinden uçuşlarını gerçekleştirmekte). Her iki terminal de birbirine yürüme mesafesindedir.

 

Terminal Haritaları

 * * *

* * *

* * *

 

** Daha fazla detay için (bakın).

 

Terminal 1 (T1) :

Terminal 1, havalimanının merkezi konumdaki ana binasıdır. “Flughafen BER – Terminals 1-2” tren istasyonu bu terminalin bodrum katında yer almaktadır. Terminale otobüs, bölgesel trenler, S-bahn trenleri ve araba ile ulaşılabilir. Çeşitli otoparklar ve çok katlı otoparklar mevcuttur.

 

Terminal 2 (T2) :

Terminal 2, Terminal 1’e yürüme mesafesindedir (İstasyondan T2 tabelalarını takip edin. Yürüyüş yolu E0 gelen yolcu katında yer almaktadır). Şehirden Toplu taşıma araçlarıyla geliyorsanız, “Flughafen BER – Terminal 1-2” istasyonunu doğrudan Terminal 1′ in altında bulacaksınız. Araçla gelişlerde, Terminal 1-2′ nin önündeki otoparklara – B96a ana yolu veya A113 otoyolu üzerinden “Flughafen Berlin Brandenburg” çıkışı üzerinden ulaşabilirsiniz. Terminal 2’nin araçlar için kendi garaj yolu yoktur. Lütfen Terminal 1’in Giden Yolcu Katı E1 veya Geliş Katı E0’daki kısa süreli otopark olanaklarını kullanın.

 

Havaalanı ve Ulaşım imkanları nelerdir? ;

Buraya ;  Toplu taşıma, araba, taksi ve bisiklet ile ulaşmak mümkün olacaktır.

BER Havalimanı demiryolu ve karayolu ağına bağlıdır. Flughafen BER ile Berlin Merkez İstasyonu arasındaki mesafe yaklaşık 25 km‘ dir. Yine, BER Havaalanı ile eyalet başkenti Potsdam arasındaki mesafe yaklaşık 40 km’ dir.

Havalimanı’ na toplu taşıma * ile hızlı ve kolay bir şekilde ulaşılabilir.

Terminal 1-2 / Havaalanı Tren İstasyonu Terminal 1‘ in altında U2 katında yer almaktadır. Buradan sadece birkaç dakika içinde T1 check-in salonuna ulaşabilirsiniz. T2 için   E0 geliş katına ilerleyip buradan tren istasyonuna erişin.

Yerel otobüsler için A 1-8 otobüs durakları T1′ in gelen yolcu katındadır. Terminal 2 de buradan sadece birkaç dakikalık yürüme mesafesindedir (tabelaları takip edin). Airport Express trenleri ve bölgesel trenler, Berlin Merkez İstasyonu ile “Flughafen BER – Terminal 1-2” tren istasyonu arasında karşılıklı olarak saatte dört kez çalışır. S-Bahn S9 ve S45, T1-2 istasyonundan Berlin’ in merkezine 15-20 dakikada bir hareket etmektedir. Ayrıca, Rostock-Berlin-Dresden/Chemnitz şehirlerarası hattı her iki saatte bir BER Havalimanı’nda durmakta ve böylece BER’ i uzun mesafede ulaşım ağına bağlamaktadır. Elsterwerda ve Doberlug-Kirchhain’den IC trenlerinde VBB biletleri ve Deutschlandticket  kullanılabilmektedir..

Yine, Königs Wusterhausen, Wünsdorf-Waldstadt ve Potsdam’a giden trenler de bulunur. Bunların yanısıra, Berlin’ in merkezine ve çevredeki bölgelere ek otobüs bağlantıları da olacaktır (Toplu Taşıma detay bilgileri için bakınız).

 

BER Havaalanından Şehir merkezine ulaşım haritası

* * *

* * *

 

Şehir merkezi- Havaalanı-Şehir merkezi Ulaşımı ;

1 ) Toplu taşıma ile ulaşım imkanları ;

BER havaalanı tren istasyonu ;  Airport Express (FEX), Bölgesel trenler, S-Bahn trenleri ve bazı IC bağlantıları ile Berlin ve  Potsdam ile çevresinde otobüs servisleri ile bağlantılıdır.

 

  • Bölgesel trenler (FEX, RE8, RB22, RB23, RB24, RB32) ;

➤ Havaalanı Ekspresi (FEX) ;  Güzergah / Berlin (Hauptbahnhof – Gesundbrunnen – Ostkreuz) – BER Havalimanı. Her 30 dk’ da bir kalkış ile seyreder (yol 30 dk. kadar sürer) (bu güzergahta RE8 ve RB23 hatları ile birlikte, Berlin Merkez İstasyonu veya Ostkreuz ile BER havaalanı arasında gün boyunca saatte dört bağlantı olduğu anlamına gelecektir)..

Ayrıca ;  BER Havalimanı’ ndan RB24 olarak devam edecek tren : Güzergah /  Blankenfelde – Dahlewitz – Rangsdorf – Dabendorf – Zossen – Wünsdorf/Waldstadt (her saat). BER Havalimanı’ndan RB32 olarak devam edecek tren de saatte bir : Birkengrund – Ludwigsfelde güzergahına gider.

➤  RE8 ;  Güzergah /  Wismar – Wittenberge – Neustadt (Dosse) – Nauen – Berlin (Spandau – Zoologischer Garten – Hauptbahnhof – Friedrichstraße – Alexanderplatz – Ostbahnhof – Ostkreuz) – BER Havaalanı ; tam gün (+ gece), saat başı kalkışlı.

➤  RB22 ; Güzergah / Potsdam (Griebnitzsee – Hauptbahnhof – Park Sanssouci – Golm) – Saarmund – Ludwigsfelde – BER Havaalanı – Königs Wusterhausen – her saat kalkar.

➤  RB23 ; Güzergah / Potsdam (Golm – Hauptbahnhof) – Berlin (Wannsee – Charlottenburg – Zoologischer Garten – Hauptbahnhof – Friedrichstraße – Alexanderplatz – Ostbahnhof – Ostkreuz) – BER Havaalanı ; Her saat kalkış ile.  (Bu hat ; akşamları ve hafta sonları sadece Berlin ve BER arasında çalışır!).

➤  RB24 Kuzey hattı ; Güzergah / (Eberswalde Hauptbahnhof – Melchow – Biesenthal – Rüdnitz – Bernau – Berlin-Hohenschöhnhausen) – Berlin (Lichtenberg – Ostkreuz – Schöneweide) – S Schönefeld Bhf. (S-Bahn S9/45 üzerinden BER Havalimanı‘na transfer) ; Her saat..

➤  RB24 Güney hattı ; Güzergah / Wündsdorf-Waldstadt – BER Havalimanı ; Her saat başı

➤   RB32 ; Güzergah /  Oranienburg – Berlin (Hohenschönhausen – Lichtenberg – Ostkreuz – Schöneweide) – S Schönefeld Bhf. (S-Bahn S9/45 üzerinden BER Havalimanı’na transfer) ; Her saat kalkışlı.

➻  RE8, RB22, RB23, RB24 ve RB32 hatları  Potsdam, Königs Wusterhausen, Ludwigsfelde, Nauen, Falkensee ve Wünsdorf-Waldstadt’ tan BER- Havaalanına saatlik doğrudan bağlantılar sunan trenlerdir. Brandenburg’ daki diğer birçok yerden BER’ e Berlin, Potsdam, Ludwigsfelde veya Königs Wusterhausen üzerinden bir aktarma ile ulaşılabilirsiniz.

 

  • S-Bahn trains (S9, S45) :

➤  S9 ; Güzergah / Berlin (Spandau – Charlottenburg – Zoologischer Garten – Hauptbahnhof – Friedrichstraße – Alexanderplatz – Ostbahnhof – Warschauer Straße – Treptower Park – Schöneweide – Adlershof) – S Schönefeld Bhf. – BER Havaalanı ; Her 20 dk. da bir.
➤ S45 ;  Güzergah / Berlin (Südkreuz – Schöneweide – Adlershof) – S Schönefeld Bhf. – BER Havalimanı ;  her 20 dakikada bir.

 

  • Ekspres otobüsler

Ekspres otobüsler A 2 ve A 6-7 numaralı otobüs duraklarından kalkmaktadır. Bunlar Terminal 1′ in gelen yolcu katında (E0)  binanın önünde bulunur.

  • Rudow metro istasyonundan (U7) BER’ e giden X7 ve X71 numaralı ekspres otobüsleri kullanabilirsiniz.  X7 hattı 10 dk. da, X71 hattı her 20 dakikada bir Alt-Mariendorf’ tan (U6) gelir ve Rudow ‘dan her iki hat da aynı rotayı izler.

➤  X7 ;  Güzergah / U Rudow – BER Havaalanı (A 6-7 otobüs durakları) ;  Yolculuk yaklaşık 15 dakika sürmektedir.
➤  X71 ;  Güzergah / U Alt-Mariendorf – Johannisthaler Chaussee – U Rudow – BER Havaalanı (Otobüs durakları A 6-7) ;  Yolculuk yaklaşık 15 dakika sürmektedir.
➤  BER2 (ek ücrete tabidir) (detay) ;  Güzergah / Potsdam Merkez İstasyonu – BER Havaalanı (Otobüs durağı A 2) ; Sıklık: Günde 16 kez. Seyahat süresi: yaklaşık 55 dakika.  Bilet sadece otobüste satın alınabilir!

 

  • Long-distance transport (IC) / Uzun mesafeli – IC trenleri ; 

➤  Intercity Chemnitz – BER Havalimanı – Rostock Hattı ;  Güzergah /  Chemnitz – Dresden – Elsterwerda – BER Havaalanı – Berlin Südkreuz – Berlin Hauptbahnhof – Oranienburg – Rostock  ;  Sıklık – günde birkaç kez.
Not : Berlin merkez istasyonu ile Oranienburg arasında IC, VBB biletleri ile de kullanılabilir.

 

  • Buses Berlin – BER (BerlinOtobüsleri) ;

➤  BER Havalimanı’ na giden otobüsler Terminal 1′ in önündeki gelen yolcu katında (E0) durmaktadır.

➤ Bus 163 ;  Güzergah /  S Schöneweide – S Adlershof – S Grünau – S Schönefeld Bhf. ; Sıklık – her 20 dakikada bir (havaalanına gidişte, S9/S45 S-Bahn hatları ile Terminal 1-2′ ye devam edin)
➤  Bus 164 ;   Güzergah / S Köpenick – S Adlershof – S Schönefeld Bhf.  ; Sıklık: her 20 dakikada bir (havaalanına gidişte S9/S45 S-Bahn hatları ile Terminal 1-2’ye devam edin).
➤  Bus 171  ;  Güzergah / U Hermannplatz – S Sonnenallee – S+U Neukölln – U Grenzallee – U Rudow – S Schönefeld Bhf.  ;  Sıklık – her 20 dakikada bir
➤   Bus 263 ;   Güzergah / S Grünau – BER Havaalanı (Otobüs durağı A 3) (bu hat Grünau tren istasyonundan “S-Bahn” Waltersdorf üzerinden BER’ e gidecektir (S46, S8) ;  Sıklık: her 60 dakikada bir
➤  Bus 743 ;  Güzergah / S Lichtenrade – S Waßmannsdorf (buradan S9/45 ile BER Havaalanı’na geçebilirsiniz)  ;  Sıklık –  her 60 dakikada bir
➤  Bus 744 ;  Güzergah / Gropiusstadt, Gesundheitszentrum – Großziethen – U Rudow – S Schönefeld Bhf.  Bu otobüs hattı her 20 dakikada bir Berlin’ in Gropiusstadt, Großziethen ve Schoenefeld North bölgelerini birbirine bağlamakta ve ayrıca Schönefeld tren istasyonuna (S-Bahn ile BER istasyonundan iki durak uzaklıkta) da bağlanmaktadır.

➤  İki PlusBus hattı 735 ve 736 her saat başı havalimanını Königs Wusterhausen’e bağlamaktadır. Bu hizmet, AirportShuttle BER2 adı verilen ekspres bir otobüs hattı ile desteklenmektedir.

Bu hat daha hızlıdır, özel konfor sunar, ancak ek ücrete tabidir. VBB fiyatlandırma sistemi bu hatta da geçerlidir, ayrıca yolculuk başına 6 € ek ücret alınmaktadır. Yeni bilet olarak ; tek yön bir yolculuk 10,00 € ‘ya mal olmaktadır (Berlin BC + ek ücret).

 

Gece Otobüs Hatları ;

Akşam geç saatlerde ve gece yarısı Berlin’ den N7 (Spandau / Rudow – Havalimanı), N7X (Zoologischer Garten – Havalimanı) ve N60 (Alexanderplatz – Havalimanı) gece otobüs seferleri vardır.  Dahme-Spreewald yönünden hareket ile N36 hattı Mittenwalde’ den Königs – Wusterhausen üzerinden BER‘ e gitmektedir.

Bölgesel ekspres RE8 her gece Berlin’ in Charlottenburg, Zoologischer Garten, Hauptbahnhof, Friedrichstr., Alexanderplatz, Ostbahnhof, Ostkreuz istasyonlarından geçerek  BER Havalimanı’na saatlik seferler düzenlemektedir.

Cuma/Cumartesi ve Cumartesi/Pazar geceleri ve resmi tatillerde S-Bahn S9 da her 30 dakikada bir BER Havalimanı’ na gitmektedir.

T1 – B otobüs durağı Terminal 1′ den 400 metre veya üç dakikalık yürüme mesafesinde, Terminal 2′ den ise 600 metre veya yedi dakikalık yürüme mesafesindedir. Şehirlerarası, tur ve servis otobüsleri buradan kalkar.

 

Toplu taşıma’ da ulaşım ücretleri ; İster S-Bahn ister bölgesel tren, havalimanı ekspresi (FEX), otobüs veya gece otobüsü ile olsun, VBB eyaletinin tüm bölgelerinden yolcuları BER- Havalimanına ve/veya şehir merkezine götürmek için çok çeşitli yerel ve uzun mesafeli toplu taşıma hizmetlerinde zone- ABC bölgeleri için 4,40 € karşılığında tek bir bilet satın almanız gerekmektedir. Normal VBB ücreti herhangi bir ek ücret olmaksızın geçerlidir.

VBB Uygulamaları size Berlin ve Brandenburg’ daki en hızlı rotayı gösterir ve kesintiler hakkında sizi zamanında bilgilendirir ve size uygun alternatifleri sunar. Ayrıca uygulama sizin mobil bilet satış makinenizdir. Doğru bileti doğrudan uygulamadan k.kartı ile satın alın.

 

Şehir merkezine diğer ulaşım şekilleri,

2 ) Otomobil ile ulaşım imkanları ;  T1-2 terminallerine, A113 numaralı otoyolun, No. 8: “Flughafen Berlin Brandenburg” çıkışını kullanarak ulaşabilir. Willy Brandt Berlin Brandenburg Havalimanı’nda 10.000′ den fazla park yeri vardır.  Terminallere en yakın otoparklar P1, P3, P7 ve P8′ dir.  P6 otoparkı terminallerden yaklaşık 10 dakika uzaklıktadır.

3 ) Taksi ile ulaşım  ;  Terminal T1’in önünde E0 seviyesinde Terminal T1-2′ de bir taksi durağı bulunmaktadır. Ayrıca  terminal – P4 numaralı park yerinde çeşitli araç paylaşım sağlayıcıları bulunmaktadır. Berlin şehir merkezine (örneğin Alexanderplatz’ a) taksi yolculuğu, trafik koşullarına bağlı olarak 35-45 dakika sürer ve yaklaşık 55-60 € tutmaktadır.

Berlin’ de havaalanından ulaşım ile  en çok gidilecek şehir merkezli alanlar sıklık ile gar ve terminallerdir. Kısaca bunlara bakalım.

 
 

BERLİN TREN İSTASYONLARI :

➳  Berlin Hauptbahnhof (Tiergarten) , web
Destinations : Almanyanın her yerine, Avrupa’ya (Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Polonya, İsviçre)

Çarpıcı mimarisiyle 21. yüzyılın mobilite gereksinimlerini bir araya getiren tren garı. Her gün yaklaşık 1.000 uzun mesafeli, bölgesel ve banliyö trenleri iki kattaki 14 platformu kullanmaktadır. Haftanın 7 günü sabah 8′ den akşam 10′ a kadar açık olan istasyonda 80′ den fazla alışveriş tesisi de entegre edilmiştir. Ana tren istasyonunun zemin katında bir turizm danışma ofisi bulunmaktadır. (Gar yerleşim planı-pdf-harita)

Berlin Merkez İstasyonu, başkentteki demiryolu trafiği için  ulaşımın merkezidir. Uzun mesafeli ve bölgesel trenler, Berlin’ in S-Bahn ve U-Bahn’ ın yerel taşımacılığının yanı sıra tramvay ve otobüs ağları ile de bağlantılıdır. Cam çatısı ile bina aynı zamanda başkentin en görkemli mimari projelerinden biridir. 2006 yılında istasyon yenilenmiş olarak yeniden yapılandırılmıştır. Moskova , Kiev ve Varşova’ dan gece gelen trenler istisna edilirse ; Berlin Lichtenberg (S5, S7, S75) den kalkış ve varışlı , tüm uzun mesafeli trenler için varış noktasıdır.  İstasyon ; Çok katlı bina yapısı ile her türlü sosyal ve beslenme ihtiyaçlarınıza cevap verir..

  • S-Bahn platformu 2. kattadır. Bazı bölgesel trenler de buradan geçmektedir.
  • Bölgesel trenler genel olarak 2. katta ve 2. bodrum katında çalışır.
  • Yeraltı – U-Bahn trenleri 2. bodrum katında çalışır.
  • Otobüslere, taksilere ve tramvaylara Europaplatz çıkışından (istasyonun kuzey tarafı) ulaşılabilir.
  • Berlin Merkez İstasyonu, A ücret bölgesinde yer almaktadır.
  • Yolculuğunuz sizi şehir merkezine doğru götürüyorsa, AB ücret bölgesi için bir bilete ihtiyacınız olacaktır.
    Az daha uzak, Çevre bölgelere seyahat ediyorsanız, ABC ücret bölgesi için bir bilet almalısınız.

S5, S7 ve S75 numaralı S-Bahn hatları merkez istasyona doğudan ve batıdan hizmet vermektedir. U55 metro hattı istasyonu Alman Parlamentosu ve doğrudan Brandenburg Kapısı’ na götürmektedir.

 

Reichstag

Reichstag, Berlin’ de bulunan ve Alman Federal Meclisi’ne (Parlamento) ev sahipliği yapan tarihi bir devlet binasıdır. Bina, mimar Paul Wallot tarafından 1884 ile 1894 yılları arasında Spree nehrinin kenarında, Tiergarten semtinde neo-rönesans tarzında inşa edilmiştir. Ana tren istasyonunun kuzeyinde, çağdaş sanat eserlerinin sergilendiği Hamburger Bahnhof ve eşsiz dinozor iskeletleriyle Doğal Tarih Müzesi gibi önemli müzeler yer alır.

Ana istasyon : S-Bahn ve U-Bahn: S3, S5, S7, S75, S9 U-Bahn: U5 Otobüs: 120, 123, 142, 147, 245, M41, M85, N20, N40 Tramvay: M5, M8, M10 yerel ulaşım hatlarına bağlantıyı sağlar.

 

➳   Berlin-Gesundbrunnen (Badstrasse)
Destinations: Almanyanın her yerine, Avrupa (Baltık ülkeleri) kentlerine..

Merkez Mitte ilçesinin bir parçası olan Gesundbrunnen semtinde, Wedding bölgesinde Berlin S-Bahn’ ın kuzey Ringbahn ve Nord-Süd Tüneli hatlarının yanı sıra Deutsche Bahn ağının bölgesel ve çeşitli uzun mesafeli trenlerin yanı sıra kuzeye ve Baltık Denizi’ne giden bölgesel trenler Gesundbrunnen istasyonunda durmaktadır.. Tren garı ;  S-Bahn : S1, S2, S25, S26, S42, S42 ve  Metro hattı – U-Bahn / U8  ile  Bus 247 – N8 araçları ile bağlantı sağlar. Müşteri merkezi bulunan DB Seyahat Merkezi, Gesundbrunnen istasyonundaki istasyon binasında yer almaktadır. Seyahat merkezi her gün açıktır. Tren garından BER- Havaalanına ulaşımda en kısa yol bu gardan geçen  Airport Express’e (FEX) binmektir. Yolculuk yaklaşık 25 dakika sürer.

 

➳ Berlin-Spandau (Seegefelder Strasse)
Destinations: Western Germany (Hanover, Hamburg, Frankfurt, Munich)

Almanya’daki en uzun peron salonuna (440 m.) sahiptir. Şehrin batı eteklerinde, Spandau bölgesinde yer almaktadır. Günde yaklaşık 45.000 yolcu tarafından kullanılan istasyon, altı platform hattına sahiptir ve uzun mesafeli yolcu taşımacılığı (ICE, IC/EC) ile yerel ulaşım (S-Bahn, bölgesel tren ve bölgesel ekspres tren) arasında bir aktarma noktasıdır. Otobüsle şehir içi ulaşıma ve BVG Rathaus Spandau metro istasyonu üzerinden U7 hattına bağlantılar sunmaktadır.
Merkezden ana istasyona yolculuk yaklaşık 30 dakika sürer. Spandau U-Bahn istasyonundan Charlottenburg ve Schöneberg üzerinden Neukölln’ e giden U7 U-hattıdır. S-Bahn ; S3, S9, U- Bahn/metro 7 ;  Otobüs: 130, 134, 135, 136, 137, 237, 337, 638, 671, M32, M36, M37, M45, X33, N30, N34 hatları ile bağlantılıdır. Brandenburg Havalimanı’na (BER) RB14 bölgesel treni ile ulaşılabilir.

 

➳  Berlin-Ostbahnhof (Strasse der Pariser Kommune 5)
Destinations: Almanyanın her yerine (Frankfurt, Munich), Avrupa (France, Poland, Switzerland)

Berlin’in Ostbahnhof’ u, Friedrichshain bölgesindeki City-Ost’ ta yer almaktadır. Aynı zamanda uzun mesafeli bir tren istasyonu, bölgesel tren istasyonu ve S-Bahn istasyonudur. Ostbahnhof’ tan S-Bahn trenleri Alexanderplatz ve Friedrichstraße üzerinden ana istasyona 10 dakikada ulaşmaktadır.
Ostbahnhof istasyonunda aşağıdaki yerel ulaşım hatlarına bağlantı vardır: S-Bahn: S3, S5, S7, S75, S9 ; Otobüs: 140, 142, 147, 240, 248, 347, N40

Ostbahnhof’ tan RB14 bölgesel trenine binerek doğrudan BER Terminal 1/2 istasyonuna gidin. S-Bahn hattı 9 da BER Havalimanı’na gitmektedir. Tren istasyonunun hemen yanında, çok sayıda uzun mesafe otobüs hattının hizmet verdiği Ostbahnhof otobüs terminali bulunmaktadır.

 

➳  Berlin-Südkreuz (Suadicanistrasse)
Destinations: Almanyanın her yerine

Berlin şehir merkezinin güneyinde, Tempelhof-Schöneberg semtinde yer almaktadır. Südkreuz istasyonu, uzun mesafeli trenler ve bölgesel trenler için bir duraktır ve doğrudan Südkreuz S-Bahn istasyonuna bağlıdır. Şehir merkezine yolculuk süresi yaklaşık 20 dakikadır. Südkreuz istasyonu aşağıdaki yerel ulaşım hatlarına bağlıdır: S-Bahn: S2, S25, S41, S42, S45, S46 Otobüs: M46, 106, 204 ; S-Bahn hattı S45, Südkreuz istasyonundan her 20 dakikada bir doğrudan BER istasyonlarına, Terminal 1/2 ve Terminal 5’e hareket eder. Yolculuk süresi yaklaşık 30 dakikadır.

 

➳  Berlin Merkez Otobüs istasyonu :

Zentraler Omnibus Bahnhof ( ZOB )
Adres : Masurenallee 4-6, Charlottenburg ( Information tel. 301 0380 )

Berlin çevre alanının kenarında, kara yolu ağına en iyi bağlantıyla TV ve radyo kulesinin yanındaki fuar alanının hemen karşısında, CC ( International Congress Centrum )  27 durak ve 15 otobüs durağı içeren gardır. Gar haftanın yedi günü 24 saat açıktır. ZOB’dan otobüsler Almanya ve Avrupa’daki varış noktalarına gitmektedir. Uzun mesafeli otobüs yolculukları için biletler, uzun mesafeli otobüs şirketlerinin ilgili bilet gişelerinden satın alınabilir. Berlin’ e uzun mesafeli otobüsle geldiyseniz, yakındaki Messe Nord/ICC S-Bahn istasyonundan istediğiniz yere S-Bahn ile gidebilirsiniz. Merkez Otobüs Terminali’ nin (Masurenallee 4-6) ana salonunda bir turizm danışma ofisi bulunmaktadır.

Merkez otobüs terminali B ücret bölgesinde yer almaktadır, bu nedenle çevreye yolculuğunuza devam etmek için bir BC bileti satın almanız gerekecektir. Messe Nord / ICC S-Bahn istasyonu zaten A ücret bölgesinin bir parçasıdır, bu nedenle şehre yolculuğunuza devam etmek için bir AB biletine ihtiyacınız olacaktır.

** Doğu Berlin için bir otobüs istasyonu bulunmamaktadır.

 
 

Berlin Tourist Information ( İ ) :

+ Berlin Brandenburg Karşılama Merkezi (Flughafen Berlin Brandenburg -12529 Schönefeld) / Terminal 1, Kat E0’da bulunur ve haftanı 7 günü saat 09-21 arası açıktır. Bilet-Kart- bilgi-harita- hediyelik vs..

+ Berlin Turist Danışma Merkezi Humboldt Forum’da (Schloßplatz-10178 Berlin) ; Haftanın 7 günü saat 10-18 arası açık.. genel hizmetleri alırsınız (üstte yer alan).

+ Brandenburg Kapısı’ndaki Berlin Turist Danışma Merkezi (Pariser Platz, südliches Torhaus – 10117 Berlin) ; Brandenburg Kapısı’nı ve güney kanadındaki Berlin Turist Danışma Merkezi’ ni ziyaret ederek ünlü Unter den Linden Bulvarı’ nda keyifli bir yürüyüşle kolayca birleştirilebilirsiniz. Haftanın 7 günü saat 10-18 arası açık.

+ Berlin Merkez İstasyonu’ndaki Berlin Turist Danışma Merkezi(Erdgeschoss/ Eingang Europaplatz – 10557 Berlin) Europaplatz girişindeki DB Information’ın karşısında iyi bir konumda, Berlin Turist Danışma Merkezi’ni (Europaplatz / Zemin Kat) bulabilirsiniz. Haftanın 7 günü saat 08-21 arası açık.

Ayrıca ; Marzahn-Hellersdorf, NIC Neukölln Bilgi Merkezi, Pankow Belediyesi, Reinickendorf Belediyesi, Spandau, Treptow-Köpenick ilçelerinde de danışma ofislerini bulabilirsiniz.

 
 

▶ Konaklama / tıklayınKent her keseye hitap edecek seçenekleri sunar. Otel aramalarınızı aşağıdaki siteden yapabilirsiniz.

“Down town Berlin – Eski şehir – Berlin” diye bir yer yoktur. Birçok popüler mahalle vardır ve her birinin farklı bir kişiliği vardır. Ringbahn’ da herhangi bir yerde kalırsanız, sorun yaşamazsınız. Haritada Ringbahn, Berlin’ in orta kısımlarıdır.

 

  • Bu arada ;  Ön ödemeli SIM kartı havaalanında, Vodafone, Telekom ve O2 mağazalarından satın alabilirsiniz. Saturn ve MediaMarkt ayrıca SIM kartları satar ve etkinleştirir. SIM kartı etkinleştirmek için pasaportunuzu ve kayıt belgenizi göstermelisiniz, ancak mağaza çalışanları sadece pasaportunuzu ve otelinizin adresini kullanacaktır / Almanya – SİM kart detayları.

 

** sonraki sayfa Berlin Toplu Taşıma sistemi

 
 

booked.net

 
 
 

Önceki Sayfa – Sonraki Sayfa

Berlin : Ana Klasöre dön

 ANA Sayfa’ ya dön –

 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir