Prag’da eğlence & aktiviteler

 
 

EĞLENCE & AKTİVİTELER – ZOO – BUNLARI GÖRMEDEN DÖNME 

 

Prag gezi rehberimizi bütünü ile inceledikten sonra kısaca önemli atraksiyon ve gezilecekleri bir kere daha hatırlatalım..

Prag ziyaretinde önerilen , mutlaka görülmesi gereken “ atraksiyonların listesi” verilir. Prag’a gelen her ziyaretçi görmek istediği eserler hakkında belli bir beklenti içinde olduğu için önerilenler hiç bir şekilde belirleyici olmayıp , tavsiye niteliğindedir.

prague-attractionphlogo

 

Ziyaret etmeniz gereken yerler ( yazarların önerdiği ) – örnek 1 :

 

Charles Köprüsü, Astronomik Saat, Prag Kalesi, Vaclav ( Wenceblas ) Meydanı ve muhtemelen Yahudi Mahallesi’ni içeren Eski Şehir Meydanı. Ayrıca, muhteşem art nouveau konfeksiyonu, Prag’daki en geniş konser salonuyla Belediye Sarayı düşünmeye değer. Eğer onları ziyaret etmezseniz, Prag’da bulunduğunuz açıkça söylenmemekteymiş ?

Prag Kalesi ve St.Vitus Katedrali – Bu dünyadaki en geniş orta çağ kalesidir – Çek sermayesinin mücevheri – ve büyüleyici büyük katedralidir. Kale, Çek tarihinin bir sergisini ve bir Bohem sanatı koleksiyonunu kapsamaktadır; Prag Kalesi Galerisi, Oyuncak Müzesi, Barut Kulesi ve Altın Yol görülecek yerlerden bazılarıdır. En azından yarım gün ayırın.

Eski Şehir Meydanı ve Astronomik Saat – Eski Şehir’in kalbinde, cezbedici barok, Gotik ve rokoko tarzı mimariyle çevrilmiş Eski Şehir Meydanı, zaman geçirmek, birçok kafelerinden birinde öğle yemeği yemek, bir at ya da fayton kiralamak, dükkanların tezgahlarına göz atmak ya da sadece Astronomik Saat’e bakmak için harika bir yerdir.

Eski Şehir Merkezi’nden sadece birkaç adım uzaklıktaki Male namesti (Küçük meydan) bir zamanlar Franz Kafka’nın eviydi. Tyn Kilisesi, rokoko tarzındaki Kinsky Sarayı, Stone Bell’deki orta çağ evini ve barok tarzındaki St. Nicholas Kilisesi’ni kaçırmayın.

Charles Köprüsü – Tarihi 1357’ ye kadar uzanan köprü, 12. yy ’ dan kalan Judith Köprüsü’nün yerine inşa edilmiştir; şimdi Prag’daki en ünlü turist noktalarından biridir, gündüz ya da gece canlıdır, etrafa satıcılar ve göstericiler yayılmıştır. Özellikle sabah erken ve gün batımı sırasında bazı şahane manzaralar sunar.

Yahudi Mahallesi (Josefov) (Müze ve Eski-Yeni Sinagog) – İmparator 2. Josef’ten sonra ismi verilmiş Avrupa’daki en eski Yahudi yerleşimi, altı sinagogu içeren güzel tarihi binalardan oluşmaktadır. Yahudi Müzesi’nde Yahudi tarihinin trajik bölümünü keşfedin.

Belediye Sarayı – Art nouveau saray 1905 ve 1912 yılları arasında inşa edilmiştir ve şehirdeki en büyük konser salonudur (Smetanova Salonu). Ayrıca, muhteşem Belediye Sarayı Kavárna’da kahveyi kaçırmayın.

Küçük Mahalle (Malá Strana) – bu güzel bölge, 13.yy’da kalenin altına dükkanlar kuran tüccarlar tarafından geliştirilmiştir. Bugün, bölge restoranlar, dükkanlar ve yabancı elçiliklerle doludur. Barok zamanından kalan St. Nicholas Kilise’sini ziyaret edin ya da genelde 17:00’da başlayan bir konsere katılın.

Petrin Tepesi ve Füniküler – Petrin’in yeşil, huzurlu topraklarına kaçın; Petrin Gözlem Kulesi’ni, Gözlem Evi’ni ziyaret edin ya da sadece şehrin mükemmel manzaralarının tadını çıkarın.

Vaclav Meydanı (Václavské náměstí) – modern Prag’ın, alışverişin, art nouveau Evropa Kafe’nin, St. Vaclav Anıtı’nın sembolü.

Strahov Manastırı – bu görkemli manastır 1140’da Premonstratensianlar için kurulmuştur. Kütüphaneyi, barok çift-katlı Felsefe Salonu’nu ve Strahov Galerisi’ni ziyaret edin. B.B Katherina von Lobkwicz tarafından 1626’da kurulmuş bir hac mevkisi olan Loreta yakındır (Santa Case reprodüksiyonunu görün).

Tin önündeki Meryem Anamız Kilisesi – Eski Şehir Merkezi’nde bulunan, 14. yy’dan gelen Gotik dokunuşlarıyla büyüleyici bir iç mekan.

Vyšehrad– bir zamanlar korkutucu bir kaleydi, şimdi bölgenin yerlileri için haftasonları popüler bir yer. Şehrin en eski Roma mimarisi rotondasını, St. Martin’i, St. Peter ve Paul Kilisesi’ni ziyaret edin. Bahçelerde huzurlu bir yürüyüşün tadını çıkarın.

Ulusal Müze– Çek Cumhuriyeti’ndeki en eski müze 1891’den beri uçsuz bucaksız doğal tarih koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır; nefis iç mekan. Üst katlardan Vaclav Meydanı’nın harika manzaralarını kaçırmayın.

Rudolfinum – Çeşitli programlara ve festivallere (Çek Filarmoni Orkestrası) ev sahipliği yapan gösterişli bir neo-Rönesans Çek konser salonu.

 
 

Ziyaret etmeniz gereken yerler ( prague.fm önerisi ) – örnek 2 :

 

Praga gelen her ziyaretçi görmek istediği eserler hakkında belli bir beklenti içinde olduğu için burada verilecek liste hiç bir şekilde belirleyici olarak değil ilgili web sitesi tavsiyesi olarak algılanmalıdır!

Ziyaret etmeniz gereken yerler: Charles Köprüsü, Astronomik Saat, Prag Kalesi, Vaclav (Wenceblas) Meydanı ve muhtemelen Yahudi Mahallesi’ni içeren Eski Şehir Meydanı. Ayrıca, muhteşem art nouveau konfeksiyonu, Prag’daki en geniş konser salonuyla Belediye Sarayı düşünmeye değer. Eğer onları ziyaret etmezseniz, Prag’da bulunduğunuzu açıkça söylenemezmiş.

. Prag Kalesi ve St.Vitus Katedrali – Bu dünyadaki en geniş orta çağ kalesidir – Çek sermayesinin mücevheri – ve büyüleyici bir geniş Katedral. Kale, Çek tarihinin bir sergisini ve bir Bohem sanatı koleksiyonunu kapsamaktadır; Prag Kalesi Galerisi, Oyuncak Müzesi, Barut Kulesi ve Altın Yol görülecek yerlerden bazılarıdır. En azından yarım gün ayırın.

. Eski Şehir Meydanı ve Astronomik Saat – Eski Şehir’in kalbinde, cezbedici barok, Gotik ve rokoko tarzı mimariyle çevrilmiş Eski Şehir Meydanı, zaman geçirmek, birçok kafelerinden birinde öğle yemeği yemek, bir at ya da fayton kiralamak, dükkanların tezgahlarına göz atmak ya da sadece Astronomik Saat’e bakmak için harika bir yerdir.

Eski Şehir Merkezi’nden sadece birkaç adım uzaklıktaki Male namesti (Küçük meydan) bir zamanlar Franz Kafka’nın eviydi. Tyn Kilisesi, rokoko tarzındaki Kinsky Sarayı, Stone Bell’deki orta çağ evini ve barok tarzındaki St. Nicholas Kilisesi’ni kaçırmayın.

. Charles Köprüsü – Tarihi 1357’ye kadar uzanan köprü, 12. yy’dan kalan Judith Köprüsü’nün yerine inşa edilmiştir; şimdi Prag’daki en ünlü turist noktalarından biridir, gündüz ya da gece canlıdır, etrafa satıcılar ve göstericiler yayılmıştır. Özellikle sabah erken ve gün batımı sırasında bazı şahane manzaralar sunar.

. Yahudi Mahallesi (Josefov) (Müze ve Eski-Yeni Sinagog) – İmparator 2. Josef’ten sonra ismi verilmiş Avrupa’daki en eski Yahudi yerleşimi, altı sinagogu içeren güzel tarihi binalardan oluşmaktadır. Yahudi Müzesi’nde Yahudi tarihinin trajik bölümünü keşfedin.

. Belediye Sarayı – Art nouveau saray 1905 ve 1912 yılları arasında inşa edilmiştir ve şehirdeki en büyük konser salonudur (Smetanova Salonu). Ayrıca, muhteşem Belediye Sarayı Kavárna’da kahveyi kaçırmayın.

. Küçük Mahalle (Malá Strana) – bu güzel bölge, 13.yy’da kalenin altına dükkanlar kuran tüccarlar tarafından geliştirilmiştir. Bugün, bölge restoranlar, dükkanlar ve yabancı elçiliklerle doludur. Barok zamanından kalan St. Nicholas Kilise’sini ziyaret edin ya da genelde 17:00’da başlayan bir konsere katılın.

. Petrin Tepesi ve Füniküler – Petrin’in yeşil, huzurlu topraklarına kaçın; Petrin Gözlem Kulesi’ni, Gözlem Evi’ni ziyaret edin ya da sadece şehrin mükemmel manzaralarının tadını çıkarın.

. Vaclav Meydanı (Václavské náměstí) – modern Prag’ın, alışverişin, art nouveau Evropa Kafe’nin, St. Vaclav Anıtı’nın sembolü.

. Strahov Manastırı – bu görkemli manastır 1140’da Premonstratensianlar için kurulmuştur. Kütüphaneyi, barok çift-katlı Felsefe Salonu’nu ve Strahov Galerisi’ni ziyaret edin. B.B Katherina von Lobkwicz tarafından 1626’da kurulmuş bir hac mevkisi olan Loreta yakındır (Santa Case reprodüksiyonunu görün).

Tin önündeki Meryem Anamız Kilisesi – Eski Şehir Merkezi’nde bulunan, 14. yy’dan gelen Gotik dokunuşlarıyla büyüleyici bir iç mekan.

. Vyšehrad – bir zamanlar korkutucu bir kaleydi, şimdi bölgenin yerlileri için haftasonları popüler bir yer. Şehrin en eski Roma mimarisi rotondasını, St. Martin’i, St. Peter ve Paul Kilisesi’ni ziyaret edin. Bahçelerde huzurlu bir yürüyüşün tadını çıkarın.

. Ulusal Müze- Çek Cumhuriyeti’ndeki en eski müze 1891’den beri uçsuz bucaksız doğal tarih koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır; nefis iç mekan. Üst katlardan Vaclav Meydanı’nın harika manzaralarını kaçırmayın.

. Rudolfinum – Çeşitli programlara ve festivallere (Çek Filarmoni Orkestrası) ev sahipliği yapan gösterişli bir neo-Rönesans Çek konser salonu.

 
 

 En İyi Şehir Manzaraları

Prag, çok sayıdaki eşsiz ve muhteşem manzarayı görmenize olanak sağladığından “Bin Kuleli Şehir” olarak bahsedilir. En iyi yerlerden birkaçı:

. St. Vitus’ Cathedral (St. Vitus Katedralı) – Eğer 287 merdiveni tırmanıp yukarıya ulaşırsanız kentin tüm büyüleyici manzarasına şahit olacaksınız.

. Petrin Hill Observation Tower (Petrin Hill Gözlem Kulesi) – Küçük Şehir’in muhteşem manzarasını her yönüyle görmenize olanak sağlar ve bu noktadan görünürlüğün iyi olduğu bir günde Çek Cumhuriyeti’nin en yüksek noktası olan Snezka’yı bir an için yakalamanız mümkündür.

. Lesser Town Tower Bridge (Lesser Town Kule Köprüsü) – Charles Köprüsü’nün büyüleyici manzarasının yanı sıra nehri seyretmenize imkân sağlar.

. St. Nicholas Church (St Nicholas Kilisesi) – Bu tarihi mekân, Küçük Şehir, Eski Şehir ve harika bir nehir manzarasını 360 derecelik panoramik görünümle sunar.

. Old Town Bridge Tower (Old Town Köprü Kulesi) – Charles Köprüsü’nün doğusunda yer alan bu noktadan Prag’ın kalbinde yer alan muhteşem manzaraların tamamını görmeniz mümkündür.

. Old Town Hall Tower (Old Town Hall Kulesi) – Eski Şehir kentinin ve meydanın karşısında yer alan enfes manzaranın yanı sıra Astronomik Saat’in çalmasından hemen sonra enstrümanını çalmaya başlayan bir trompetçinin de bulunduğu yerdir.

. Powder Gate (Barut Kapısı) – Barut Kapısı’ndan eski Belediye Evi ve Eski Şehir’e kadar tüm manzaraları seyredebileceğiniz harika bir görüntü sunar.

. Jindrisska Tower (Jindrisska Kulesi) – 10. kata kadar tırmanmanız durumunda, çok hareketli bir yer olan Wenceslas Meydanı’nın muhteşem manzarasını ve çok daha fazlasını bulabileceksiniz. Buradaki restoran harika manzaraya sahiptir.

. Letna Metronome (Letna Metronomu) – Eskiden burada Stalin’in anısına yapılmış olan bir heykel bulunmaktaydı fakat şimdilerde harika görüntüsüyle dev bir metronoma ev sahipliği yapıyor.

. Vysehrad – Vysehrad’dan başlayarak uzanan nehrin mükemmel bir görüntüsünü sunar.

. Klementinum – Bu kule, tüm şehri 360 derece taramanıza imkân veren bir manzaraya sahiptir.

. Belvedere – Bahçe terastan nehrin üzerindeki köprüleri tüm ihtişamıyla seyredin.

. Kampa Island (Kampa Adası) – Eski Şehir ve Charles Köprüsü’ne doğru harika bir manzara sunar.

. Hotel U Prince – Bu binanın çatı katındaki kafeden, Prag’ın bütün ihtişamını seyretmek çok büyük bir zevktir.

. Old Royal Palace (Eski Kraliyet Sarayı) – Binanın güney manzarası muhteşemdir ve kilometrelerce uzaklara kadar uzanır.

. The Rieger Gardens (Rieger Bahçeleri) – Vinohrady semtinde bulunan bu büyük park yaklaşık yedi hektarlık bir alanı kaplar. Ünlü bir mekân olan Zahrádky Bahçe Restoran’ın yakınında olup Küçük Mahalle ve Prag Kalesi manzaralıdır. “The Dairy” olarak bilinen eski gözlem kulesi yenilenmiştir ve şimdilerde bir Kafe olarak çalışmaktadır.

. Parukářka – Prag’ın merkezinde yer alan bu büyük park, şehrin telaşından kaçarak rahatlamak isteyen insanlar arasında oldukça popülerdir. Park, Žižkov Televizyon Kulesi’nin ve şehrin huzurlu manzarasının çok kapsamlı görüntüsünü sunar.

. Dobeška (Branická Kayalıkları) – Burası, Smíchov ve Dobeška’dan Barrandov ve Podolí’ye kadar resmedilmeye değer bir manzara sunar. Vyšehrad ve çevresindeki tarihi yerlerin yanı sıra Prag Kalesi’de görülebilir.

* * * *

 
 

Çek’çe Konuşalım… 

 

Bir kaç adet Çek ifadeleri … aklınızda bulunsun

* Kelime – Türkçe okunuş – ( Çek’çe okunuş )

Merhaba – Dobry den – (dobreh den)
Günaydın – Dobre rano – (dobreh rahno)
İyi akşamlar – Dobry vecer – (dobreh vehcher)
iyi geceler – Dobrou noc – (dobroh nots)
Güle güle – Nashledanou – (nas-klehdanoh)
Lütfen – Prosim – (proseem)
Teşekkür ederim – Dekuji – (dyekooyi)
Evet / Hayır – Ano / Ne – (ano / ne)
Özür dilerim – Prominte – (prominyte)
Adım – Jmenuji se … – (ymeenooye se)
Ne kadar? – Kolik? – (kolik)
Ne kadar uzun/uzak? – Jak dlouho? – (yak dloh-ho)
… nerede? – Kde je … ? – (gde ye)
Bir … istiyorum – Chtel bych … – (khtyel bikh)
Anlamıyorum – Nerozumim – (nerozoomeem)
Saat kaç? – Kolik je hodin? (kolik ye hodeen)
Bir … alabilir miyim? – Mohl(a) bych dostat … ? – (mo-hla
bikh dostat)
Bu ne? – Co? – (tso)
Nasılsınız? – Jak se mate? – (yak-se mah-te?)
İngilizce biliyor musunuz? – Mluvite anglicky? (mlu-veete
an-glits-ki?)
1 – jedna – (yed-na), 2 – dve – (dvye) , 3 – tri – (trzbi),
4 – ctyri – (chti-rzhi), 5 – pet – (pyet), 6 – sest –
(shest), 7 – sedm – (sedm), 8 – osm (osm), 9 – devet
(dev-yet), 10 – deset – (des-et)
Fatura, lütfen. – Prosim, ucet. – (pro-seem oo-chet)
Garson! (bayan) – slecno – (slech-no)
Garson! (erkek) – pane vrchni – (pane vrkh-nyee!)

* * * *

 

Gece yaşamı 

 

Bir çok Avrupa şehrinde olduğu gibi Pragda da geceyle yaşayan bir çok bar ve klüp bulunmaktadır.

Otel ve ikamet yerlerinde temin edebileceğiniz enformasyon dergilerinde Pragda düzenlenen gece yaşamıyla ilgili en iyi etkinliklerin listesini bulabilirsiniz. Ziyaret edilmeye değebilecek, uzun zamandır popüleritesi olan bazı ilginç yerlerin listesini aşağıda önerilmekte. Barlar gün boyu açıktır, klüpler ise genellikle saat 23.00 ten 4.00 e kadar açık oluyor. Eğer sabah saatlerinde de gecenin devam etmesini istiyorsanız açık olan bir çok klüp bulabilirsiniz.

Müzik Kulüpleri, Diskolar

Duplex – Duplex, devasa dans salonlarıyla, Prag’ın yerli gençler ve hatta bekarlığa veda partisi kalabalıkları ile dolu en popüler gece kulüplerinden biridir. Gece kulübü, kafe ve restoranın bir kombinasyonudur. Gün boyunca 6. kattaki teras restoran manzarayı seyretmek üzere kahve için harika bir yerdir. Gece Vaclav meydanı’nın ışıklarına tepeden bakan bir manzara sunar.

Yerleşim: Vaclav Meydanı 21, New Town (Yeni Şehir), web

Sasazu- Şu anda, şehrin sosyetik elitleri arasında egemen olan dans kulübüdür. Eğer güzel insanlar, büyük dans alanları ve kapıda uzun sıralarla ilgileniyorsanız (ipucu: erken gidin), burası sizin yerinizdir.

Yerleşim: Bubenské nábřeží (rıhtımı) 306 (Holešovice marketinin içinde), Holešovice; Giriş 100-1000Kč; 21:00-05:00 arası açık

Mecca- Oldukça sosyetik bir kulüptür, başlıca endüstriyel- modaya uygun kulüpten dans müziğine, house müziğe ve tekno müziğe kadar tarzlar yer almaktadır.

Yerleşim: Pruhonu 3, Holesovice, web

Blues Sklep – Şehrin en yeni caz kulüplerinden biri olan Blues Sklep (sklep mahzen anlamına gelmektedir), her gece düzenli olarak yapılan caz oturumlarına atmosferik bir mekan sağlayan karanlık, Gotik kemerli tipik bir Eski Şehir bodrumudur. Gruplar geleneksel New Orleans cazından, bebop, blues, funk ve soul müziğine kadar her şeyi çalmaktadırlar.

Yerleşim: Liliová 10, Old Town (Eski Şehir); giriş 100-120Kč; Bar 19:00-2.30 arası açık, müzik 21:00-gece yarısı

Karlovy Lazne – Diğer bir devasa ve oldukça harika bir gece kulübü. Her katın kendi stili vardır, chill outtan hard core trance müziğine, zemin seviyesinde canlı gruplar, birinci katta danstan klasik diskoya (Diskotek), ikinci katta rocktan 1960 ve 70lerin müziğine (Kaleydeskop) ya da üçüncü katta house ya da tekno (Paradogs).

Yerleşim: Novotneho lavka, Old Town (Eski Şehir)(Charles Köprüsü’ne yakın), web

RadostFX – Bu çok ünlü kulüp başlıca ünlü yerel ve uluslararası Dj lere yer vermektedir. Zarif kanepeler, mozaik üstlü masalar… Harika sebze yemekleri ve cheesecakeler servis eden kafe, arkada dinlenmek için Fas’a özgü dinlenme salonu ve alt katta ancak geç saatlerden sonra hareket kazanan dans kulübü.

Yerleşim: Belehradska 120,Vinohrady (IP Pavlova yeraltı istasyonuna yakın), web

La Fabrique – Her yaştan insanlar için birkaç dans katlı disko.

Yerleşim: Uhelný trh 2, Old Town (Eski Şehir), web

Roxy- Eğer funk ve tekno sizin favorinizse o zaman Roxy şehirdeki en iyi kulüptür. Eğlencenin başladığı gece yarısı gelin.

Yerleşim: Dlouhá 33, metro Namesti Republiky (Cumhuriyet Meydanı), web

* * * *

 

Klasik Müzik, Opera

Klasik müzik Prag’da çok popülerdir ve sadece her mayısta ünlü Prag İlkbahar müzik festivaline akın eden uluslararası meraklılar değil – Çeklerin kendileri de her zaman meraklı hayranlar olmuşlardır.

Hem yerliler hem de ziyaretçiler Prag’ın üç temel yerli orkestrası, Prag Senfoni Orkestrası ( web ); Çek Filarmoni Orkestrası ( web ) ve Çek Ulusal Senfoni Orkestrası’ndan ( web) biri tarafından icra edilen zengin bir konser programından seçim yapabilirler.

Pragda iyi bilinen yerleşmiş konser salonları , Rudolfinum’da Dvořák Hall ve Belediye Sarayı’nda Smetana Salonu’ dur – tüm şehirde klasik müzik konserleri bulmak mümkündür. En ünlü konser salonları arasında Bertramka (Mozart Müzesi) ve Žižkov’daki Atrium bulunmaktadır. Kiliseler ve saraylarda yapılan konser ve klasik müzik resitalleri de popülerdir. Ulusal Müze’nin merdiveninde ve yaz sırasında bazı Prag bahçelerinde düzenli konserler yer almaktadır.

Smetana Salonu

Smetana Salonu, Belediye Sarayı’nın en önemli öğesi; 1200 kişilik kapasiteyle şehrin en büyük konser salonudur. Bu, Prag Senfoni Orkestrası’nın buluştuğu evdir ve ayrıca geleneksel dans ve müzik performansları da sahnelemektedir.

Yerleşim: Náměstí Republiky 5, Old Town (Eski Şehir); biletler 250-600 CZK; Gişe 10:00-18:00 arası açıktır.

 

Prag Devlet Operası

Etkileyici bir neo-rokokko tarzı Prag Devlet Operası’nın evi, opera ve bale performansları için ihtişamlı bir ortam sağlamaktadır. Yıllık Verdi festivali ağustosta ve eylülde burada gerçekleşmektedir ve Leoncavallo’un nadiren sahnelenen La Bohème versiyonu gibi daha az bilinen gösteriler de burada sahnelenmektedir.

Yerleşim: Wilsonova 4, New Town (Yeni Şehir); opera biletleri 100-1150CZK, bale biletleri 100-800CZK; Gişe Ptesi-Cuma 10:00-17.30 arası açık, Ctesi & Pazar 10:00-17:.30 (öğlen kapalıdır)

* * * *

Tiyatrolar

Pragda başta kara tiyatro olmak üzere,laterna magika gibi bir çok tiyatro ve opera binaları ve konser salonları bulunmaktadır. Konuşmaların geçtiği gösterimlerde genellikle çekçe kullanılmakla birlikte imgilizcede kullanılmaktadır.

Prag şehri kara tiyatrosuyla, pandomimleriyle ve laterna magika sıyla ünlüdür. Bu gösterimlerin bir çoğu müzik ağırlıklıdır ve çok az konuşma içerir, veya hiç yoktur, bu şekilde dil sorunu tamamen çözülmüş olur. Burada bazı önemli gösterimler önerilmekte : Bayan Sony, Quo Vadis, Öpücüğün anatomisi, Güzel sirk, Faust, Odyseus, Aspects of Alice vb. Pragı gezerken veya enformasyon merkezlerinde bu gösterimlerle ilgili bir çok broşür elde edebilirsiniz.

 

Prag’daki En İyi Tiyatrolar

Ulusal Tiyatro

Tüm Çek Tiyatrosu’nun en mükemmelidir, Çek ulusal uyanışının sembolü haline gelen Prag’daki Ulusal Tiyatro’dur. Yapımı için mali olanaklar ulusal çapta halktan para toplama yoluyla oluşturulmuştur. İnşaat işleri 1868’de, mimar J.Zitek ‘in planlarına göre başlamıştır. Ancak, 1881’de , yapımı neredeyse sonuna yaklaşırken, tiyatro yanmıştır. Yeniden yapımı iki yıl sürmüş ve 18 Kasım 1883’te Ulusal Tiyatro, Bedřich Smetana tarafından bestelenen Çek Operası Libuše ile resmi olarak açılmıştır. Hem iç hem de dış mekan dekorasyonu, önde gelen Çek sanatçılar, M. Aleš, F. Ženišek, V. Hynais, J.V. Myslbek ve diğerlerinin çalışmalarıdır.

Bugünlerde, Ulusal Tiyatro, üç yerde icra edilen üç sanat grubundan oluşmaktadır – opera, bale ve drama Ulusal Tiyatro’nun orijinal binası, Estates Tiyatrosu ve Kolowrat Tiyatrosu. Gişe: Ptesi-Pazar 10:00 – 18:00 , web

Yerleşim: Národní třída 2, New Town (Yeni Şehir); biletler 1200 CZK’ya kadar.

Estates Tiyatrosu (Mozart Tiyatrosu)

Estates Tiyatrosu, Prag’taki en eski tiyatrodur, Mozart’ın 29 Ekim 1787’de Don Giovanni’nin ilk gösterimini yönettiği yer olarak ünlenmiştir. Mozartissimo- Mozart’ın Don Giovanni dahil birkaç operasının önemli noktalarının bir potporisi- burada yazın haftada birkaç kez icra edilmektedir ( bakınız); yılın geri kalan kısmı çeşitli opera, bale ve drama prodüksiyonlarını görmektedir. Tiyatro duyma-bozukluğu olanlar için donanımlıdır ve tekerlekli sandalye erişimi vardır (tekerlekli sandalye rezervasyonları beş güne kadar peşin olarak yapılabilir); herhangi Ulusal Tiyatro gişesinden bilet alabilirsiniz.

Yerleşim: Ovocný trh 1, Old Town (Eski Şehir); biletler 1200 CZK’ya kadar

İmaj Tiyatrosu

Dansçıların dile getirilmemiş, çılgın duygularını ifade edecekleri ve gözlerinizin önünde fizik kurallarının ihlal edecekleri tiyatroya buyurun. Müzik cansız olanı hayata getirecek, trajedi komediye dönüşecek ve inanılmaz olan gerçeğe dönüşecek.

Yerleşim: Pařížská 4, Old Town (Eski Şehir); Bilet Ücretleri: 450 CZK civarı; Performanslar: 20:00’da başlamaktadır.

Ulusal Kukla Tiyatrosu ( National Marionette Theatre , web )

Ulusal Kukla Tiyatrosu Prag’ın popüler eğlencesinde uzun bir geleneğe sahiptir. Kuklalar ve kostümlü aktörler Mozart’ın ünlü ‘operaların operası’ Don Giovanni versiyonları gibi klasik operalar, bunun yanı sıra Sihirli Flüt’ün büyüleyici hikayesi gibi daha hafiflerini icra ederler. Diğer bir ilginç performans, kuklacıların en iyi işlerinin bir karışımı olan Kukla Gala Performansı’dır. Bu otantik tiyatroda genelde 20:00’da başlayan harika performanslardan bazılarını görmek için gelin.

Yerleşim: Žatecká 1, Old Town (Eski Şehir)

* * * *

 

 Özel Günler

 

Prag’da Noel : Noel pazarlarının asla unutamayacağınız ve benzersiz atmosferini yaşayabilir ve birçok kilisede ve diğer birçok yerde düzenlenen olağanüstü Noel konserlerine katılabilirsiniz. Pazarlarda esnafların tezgahlarına bakarken, sıcak bal likörü veya şarabın tadına bakabilirsiniz. Noel pazarları sadece ünlü Eski Şehir Meydanında değil, aynı zamanda daha küçük birçok meydanda Prag ve diğer birçok şehirdeki avlularda da düzenlenmektedir.

Paskalya : çok önemli bir Hıristiyanlık tatilidir ve ruhuna uygun olarak Prag’da fazlasıyla kutlanır. Ayrıca ailelerin bir araya gelip seyahat ederek kutladığı bir tatildir. Prag’ın asfalt caddelerinde yürürken market tezgâhlarını, çiçek dekorasyonlarını ve dükkân vitrinlerinden size gülümseyen Paskalya yumurtalarını fark edeceksiniz; belki de size Prag’ın Paskalya bayramının oldukça ticarileştiğini hissettirecektir.

Prag Noel tatilleri / Yıl başı : yeni yıla bu kentte girmek iyi bir destinasyon seçimidir, ve aynısı Yılbaşı Gecesi için de geçerlidir. Genci yaşlısı dâhil; tüm sessiz ve romantik çiftler, bireyler ve gruplar bu gecenin kutlamalarının tadını çıkarırlar. Klasik müzik konserlerinden geleneksel Noel pazarlarına, Vltava Nehri üzerinde gemi turlarından dans kulüplerine ve barlarda restoranlarda özel programlara kadar her zevke uygun eğlence seçenekleri mevcuttur.Prag Noel pazarları 26 Kasım’da başlar ve Aralık ayı boyunca, 1 Ocak’a kadar her gün devam eder. Pazar 09:00 ile 19:00 arasında açıktır (hafta sonları 20:00’a hatta daha geç saatlere kadar açıktır). Büyük pazarlar Wenceslas Meydanı ve Eski Şehir Meydanında bulunurken, daha küçük pazarları Havelske Trziste, Namesti Miru ve Namesti Republiky bölgelerinde bulabilirsiniz.

Çek Cumhuriyeti Grand Prix’i Kohoutovice’de, Brno’nun yaklaşık olarak 15 km kuzeybatısında bulunan Brno pistinde (aynı zamanda Masaryk pisti olarak da bilinmektedir) düzenlenmektedir. Pist, 2. Dünya Savaşı’ndan önce ve sonra Formula 1 ‘den önce 19 millik bir mesafe boyunca düzenlenen Grand Prix Masaryk gibi etkinlikle için kullanılıyordu. Daha önce pistte savaş öncesinde ilk olarak 1930’da düzenlenen Çekoslovakya Grand Prix’i için kullanılmıştı ve şimdi motosiklet yarışları için kullanılmaktadır. Tarihi pist Brno’nun batı kısmındaki sokaklardan ve Bosonohy ve Zebetin gibi kasabalarda geçmektedir.

Prag İlkbahar festivali (Pražské Jaro) yılın en büyük etkinliğidir. Dünyanın dört bir yanından olağanüstü performanslar sergileyen sanatçıları, senfoni orkestralarını ve oda-müziği topluluklarını içerir. Festivalde önemli müzik adamlarının yıldönümleri, o bestecilerin eserlerini programlarında bulundurularak anılır.

* * * *

 

PRAG ZOO / HAYVANAT BAHÇESİ ( kaynak : prague.fm )

zooprahamaps

 

Doğa ve hayvan hayranları ve çocuklu aileler için Prag Hayvanat Bahçesi kaçırılmayacak bir yer. Forbes Traveller Magazine dergisi Prag Hayvanat Bahçesi’ni dünyanın en iyi hayvanat bahçeleri arasında göstermiştir ( web ).

Hayvanat bahçesi yılın her mevsiminde açıktır ve Troja havzasındaki olağanüstü yerde bulunmaktadır. Yer yer çeşitlilik arz eden zemin hem gölgeli koruluklardan, hem de açık, yeşil düzlüklerden yürüme imkanı sunmaktadır. Doğal bitki örtüsü ile uyum sağlayan gösterim alanlarının sayısı her geçen gün artmaktadır. Hayvanat bahçesine yapacağınız yolculuğu daha hoş hale getirmek için, hafta sonları için birçok ilginç programın yanında, birçok bilgilendirici besleme ve egzersiz programları düzenlenmektedir. Bütün bunların yanında, ayrıca mutlaka çocukların oldukça ilgi çekici bulacağı bir de telesiyej bulunmaktadır. Telesiyej 31 Mart ile 31 Ekim tarihleri arasında iyi havalarda çalışmaktadır ve telesiyej bileti 20 CZK’dır.

Prag hayvanat bahçesinde görme şansı yakalayacağınız hayvan türlerinden bazıları şunlardır: dev kaplumbağalar, Çin timsahları, dev iguanalar, kızıl pandalar, kahverengi hyenalar, çitalar, Amur leoparları, Sibirya kaplanları, karıncayiyenler, beyaz gergedanlar, Przewalski atları, bongo antilopları ve addaks antilopları, kara gorallar, lemurlar, orangutanlar ve Batı gorilleri. Hayvanat bahçesi hayvanların kafeslere konmaması gerektiği fikrine dayanılarak tasarlanmış ve her bir hayvan için doğal bir ortam oluşturmaya odaklanmıştır. Hayvanlar ziyaretçilerden cam, hendek veya çitler ile ayrılmaktadır.

Hayvanat bahçesini her yıl yarım milyon kişi ziyaret etmektedir.

Ziyaret Saatleri: Mart ayında sabah 9- akşam 5; Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim aylarında sabah 9- akşam 6; Haziran, Temmuz ve Ağustos sabah 9- akşam 7; Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında sabah 9- akşam 4.

Prag Hayvanat Bahçesi Giriş Ücretleri yetişkinler için 250 CZK; 3 ile 15 yaşındaki çocuklar için 200 CZK; 70 yaşının üstündeki yaşlılar için 1 CZK. Ayrıca 800 CZK ödeyerek aile bileti alma imkanınız da bulunmaktadır. Prag’da daha uzun süre kalmayı düşünüyorsanız, bir yıllık bilet alabilirsiniz; yıllık biletin fiyatları değişmektedir.Güncel ücretler–> buradan

Ulaşım: Hayvanat bahçesine C metro istasyonu Nádraží Holešovice’den 112 No.lu otobüse binip son durak olan Zoologická zahrada’da inerek ulaşabilirsiniz. Ayrıca 235 No.lu otobüsle Bohnice ve Troja’dan Hayvanat Bahçesi’ne doğrudan bağlantı bulunmaktadır. Ayrıca 31 Mart 2012’den itibaren her Cumartesi, Pazar ve tatil günü Nádraží Holešovice – Hayvanat Bahçesi hattında çalışan ücretsiz Hayvanat Bahçesi hattı bulunmaktadır. Otobüs Nádraží Holešovice ve Hayvanat Bahçesi duraklarında durur ( web bilgi ).

 

 + Harita & dağılım

 

 

 Çek Cumhuriyetinde Türk Şehitlikleri 

 

Birinci Dünya Savaşı’nda Rus ordusu ile savaşan Avusturya-Macaristan ordusuna yardım amacıyla Almanların talebi üzerine Ağustos 1916’da Çanakkale’den 15. Osmanlı Kolordusu bu bölgeye sevk edilmiştir. Tarihi kayıtlar, Kolordumuzun cephede zor görevleri başarıyla üstlendiğini ve Kolordumuzun Galiçya Cephesinde 5.000 civarında şehit verdiğini göstermektedir.

Savaş şartlarında değişik yerlerde toprağa verilen şehitlerimizin 1.190’ı bugünkü Çek Cumhuriyeti topraklarında bulunan üç ayrı şehitliğimizde ebedi yolculuklarına uğurlanmışlardır.

Şehit düşen askerlerimizin 508’i Pardubice kentindeki şehitlikte, 387’si Hodonin kentindeki şehitlikte ve 295’i de Vallaske Mezirici kentindeki şehitlikte yatmaktadır.18 mart’ta törenlere katılmanız mümkündür.

pardubice_anit

Pardubice , Elbe nehri üzerinde , Prag’ın 96 km. doğusunda yer alan bir yerleşimdir.Kent hakkında ( web )( ulaşım : web ).

+ Charles Köprüsünün hemen altındaki köprünün hemen ayağında, Národní divadlo durağının karşısındaki Slavia Kafe’de Nazım Hikmet’in küçük bir portre fotoğrafını da görebilirsiniz. ( 1956 – 58 ? – Uluslar arası barış ödülü )( Národní 1012/2, 110 00 Praha-Staré Město ).

 
 
 

** Prag için istediğiniz bir menü’ ye geçin!

 
 
 
 

– Prag  ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 

0 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir