Viyana,Görülecek Yerler.3

 
 
 

VİYANA’YI GEZİYORUZ

 

Gezi Haritamız

viyana_turist_rejionalmap

 

Belvedere Saray ve Bahçeleri / Österreichische Galerie Belvedere :

Belvedere : J..Lukas Von Hildebrandt tarafından 1683 te kumandan Prens Eugene için yazlık kullanım amaçlı yapılmıştır. Belvedere, Fransız tarzında yapılmış büyük bir bahçenin bir birine bağladığı 2 saraydan oluşmaktadır.Bahçenin ; alt kısmı dört temel elementi , orta kısmı Parnasos dağını , üst kısmıda Olympos’u temsil eder.

Dünya üzerindeki en geniş Gustav Klimt koleksiyonu (ünlü Kiss tablosu dahil – aşağıdaki resim) Belvedere Sarayı’nın içinde yer alıyor.

gustav_klimt_kiss

Sarayı birçok kral ve cumhurbaşkanları kullanmıştır. En son Cumhurbaşkanı Lech Walesa tarafından kullanılmıştır. Saray bugün müze olarak halka açıktır.

Genel Ulaşım : Tramvayla; No 71 → “Unteres Belvedere”, D hattını kullanarak → “Plößlgasse”, “Quartier Belvedere S” duraklarında inebilir veya metronun U1 hattını kullanarak “Südtirolerplatz” durağı üzerinden saraya ulaşırsınız.

Belvedere yer dağılım ve haritaya bakın, Resmi web sitesi ;

belvederempas

 

+ Yukarı Belvedere / Schloß < Schloss > Belvedere :

Adres . Prinz-Eugen-Straße 27 , Viyana

Bahçe alanın en yüksek noktasında bulunur. Ön cephesi aşağı Belvedere’den daha detaylıdır.Geniş merdivenler, şapel, mermer yapılı salonu ve Avusturya galerisine ait 19-20. yy. resim kolleksiyonu yapıya ait görüleceklerdendir.  Ulaşım : Saray ulaşımıdır. Sarayın ana kapısı barok demir’dendir .

 

+ Aşağı Belvedere / Unteres Belvedere ve Limonluk :

Adres : Rennweg 6A , Viyana

Burada Avusturya Barok sanat Müzesi bulunmaktadır. 1683 – 1780 yılları arası kente ait değişik sanatçılara ait eserler bulunur. Aşağı Belvedere’nin hemen yanında bulunan Limonluk ; Eski dönemde narin bitkilerin korunmasında kullanılırmış. Bu alanda da avusturya Orta çağ Sanat müzesi bulunur. Ulaşım : Tram no. 71 (Unteres Belvedere)

** Belvedere için kaynak ( İng. ) – Link 1 Link 2

viyana_turist_rejionalmap
Gezi Haritamız

 

2 – Schottenring ve Alsergrund Bölgesi (haritada mor- rakamlı alan ) :

Bu alan Ferstel Sarayı ile onun parçası olan Ferstel pasajı ile şekillenir. Bu bölge ismi Benedikten tarikatından alır.Bölge haritasına bakın;

Schottenringmaps

Bölge ulaşımı : U2 (Schottentor), Bus 1A (Schottentor), U4 (Roßauer Lände), Tram no. 1-71-D (Börse), Tram  37-38-40-41-42 (Schottentor U) (Wahringer strasse’den geçer), Bus 3A (Börse) 40A (Liechtensteinstr./Schottentor) ..

 

+ Freyung ve çevresi :

Orta çağdan kalma Schottenkirche kompleksi, Kinsky sarayı (Freyung 4), Palais Ferstel  gibi barok saraylardan oluşur.

+ Freud Museum : Berggasse 19 numarda yer alır (Ulaşım : U2, Bus 1A – Schottentor / Tram no. 1-D, Schlickgasse) Psikanalizin babası Freud’ün yaşadığı evdir. Kendisine ait özel eşyaları ve bilimsel çalışmalarının sergilendiği müzedir.

+ Liechtenstein Sarayı ( Müzesi ) : Fürstengasse 1 adresinde yer alır.

+ Josephinum : Währinger Straße 25 adresinde bulunan bu yapı , askeri cerrahi enstitüdür.Bu gün Tıp müzesi olarak kullanılır. (Tram no. 37-38-40-41-42, Sensengasse)..

* Viyana şehir merkez gezimiz tamamlanmıştır..

 

VİYANA – MERKEZ DIŞI GEZİ ALANLARI

Viyana gezi amaçlı olarak genelde şehir merkezli olarak ilgiyi çeken bir kenttir. Ancak şehrin hemen dışında ilginç alanlarda vardır. Schönbrunn daki saray ve bahçeler, dini sanat eserlerinin bulunduğu manastırın yer aldığı Klosterneu- burg, Prater, Augarten, Lainzer Tiergarten gibi park ve bahçeler dışarıda olan gezi alanlarıdır. Biz burada tüm gezi alanlarını değil, bir kaç önemli alanlara değineceğiz..

 

+ Klosterneuburg Manastırı :

Stiftsplatz 1 3400 Klosterneuburg Avusturya, Ulaşım : Bus 239-340 , S- Bahn (Franz – Josefs-Banhof’tan Klosterneuburg – Kierling)

Viyananın yaklaşık 15 km kuzeyinde, Tuna kıyısında bulunan manastırdır.Kendisine ait bir de şatosu vardır.

Klosterneuburgmanastır

 

+ Alte Donau (Tuna Parkı) :

Adres: Alte Donau – Viyana, Avusturya , Ulaşım : U1 , Bus 20B (Alte Donau), Tuna Kulesi : her gün : 09-30/24-00

Park Birleşmiş Milletler – UNO City yanında bulunur.Park bisiklet yolları , gezi alanları ,kafeler ile çevrilidir. 250 m. yükseklikteki Tuna Kulesinden Viyana ormanlarına kadar geniş bir manzara sunumunu görmeyi unutmayın .. Tuna kent geliştirme projesiyle bu alanlar Viyanada bulunan Millennium tower ile birleştirilmektedir.


 

Millenniumtower : Tuna kulesinin kuzey batısında, Tuna nehrinin diğer yakasında yer almaktadır (Handelskai 94-96, 1020 Wien, Avusturya, ulaşım : U6 – Handelskai) .

millenniumtower

 

+ Prater (Dönme dolap) :

Adres: Prater Hauptallee 1, 1020 Wien, Avusturya, Ulaşım : S1-2-3-4-5-7 (Wien Praterstern), U1 (Nestroyplatz), Tram 5 (Mühlfeldgasse), Bus 5 B (Kleine Stadtgutgasse), Bus 175 (Wien Praterstern Bf), 

– Bölge haritası –

pratermaps

 

Praterestern ; Eski imparatorlık döneminde avlık alanıdır.İlk kez 1766 de halka açılmıştır. Dönmedolap Viyanada en ünlü simgedir.1945 yangını sonrası hasar gören sistemin orjinal olarak yarısı günümüze kalmıştır.Bu alanda ; Hauptalle (5 km. lik yürüyüş yolu – Praterin merkezidir), Lunapark, Dönmedolap görülecekler arasındadır. Minyatür bir demiryoluda vardır. Genelde yaz ayları : saat 09/24 , kışın saat 10/20 arası açıktır.alanda ayrıca ; Tenis kortları, sergi alanı, Stadionbad – yüzme havuzu, Lusthaus – Restoranı, Maria Grun kilisesi bulunur.


 
+ Hundertwasser Haus :

Adres : Löwengasse 41-43 , 1030 Wien . Ulaşım : U3-U4 / Landstraße – Wien Mitte , Tram no.1 Hetzgasse

Bölge Haritası

Hundertwasserhausmap

* U3 – U4 metro hattına binerek Landstrasse durağına ulaşıldığında, yaklaşık 600 metre yürüyerek Kegelgasse ve Löwengasse’nin kesiştiği yerde köşede yer alan Hundertwasserhaus‘a (Renkli Binalar) ulaşabilirsiniz. Yada 1 numaralı Tramvay ile (Hetzgasse)..
Avusturyalı sanatçı Friedensreich Hundertwasser tarafından 1983 – 85 yılında tasarlanan bu renkli bina, belediye apartman bloğu olup Viyana’nın ziyaretçi çeken yerlerinden birisidir. Binanın ana girişinde küçük bir çeşme bulunuyor. Binanın içi ziyarete kapalı. Zirvede soğan kubbe yapılı merdiveni ve giriş katındaki kafesi ile ilginç bir yapıdır. Çatı; ağaç ve çiçeklerle süslüdür. Binanın karşısında küçük hediyelik eşya alabileceğiniz dükkanlar vardır..Fotoğraflar..


 
+ Schönbrunn Saray ve bahçeleri :

Adres : Schönbrunner Sch. Str. 47, A – Viyana . Ulaşım : U4 (Schönbrunn) yada (Hietzing) ; Tram no . 10 – 52 – 60 (Schloss Schönbrunn), bus : 10A  (Schloss Schönbrunn)

Ziyaret : Saray → her gün – yazın : saat 08.30-19.00, diğer : 08.30-17.00 ; bahçeler her gün – sabah akşam..Hayvanat Bahçesi : her gün – saat (değişken) – Saray için → Resmi web sitesi 

Bölge haritası

Schönbrunnpalacemaps

Saray Haritası .1

Schonbrunn-Palace-map

Saray Haritası . 2

schonbrunn_palace_map_area

** Saray & müzeler diğer aktiviteler → bilgi- biletler – ücret için ( tıklayın )

* Önerilen yerler : Gloriette, Palmiye evi, Araba müzesi…

Bu konut imparatorluk ailesinin yazlık konutu olup adını bir pınar’dan almıştır.16. yy da tasarlanan saray, Maria Theresa aracılığı ile 18. yy ortalarında sonlandırılmıştır. Bahçe ; simetrik ağaç ve patikalarla süzlenmiş , çeşmeler ve heykeller ile tamamlanmıştır. Ana girişe göre sağ arka köşede, kentin hayvanat bahçesi “Schönbrunn Zoo” vardır. 1752 yılında imparatorluk hayvanat bahçesi olarak kurulan, dünyanın en eski sürekli işletilen hayvanat bahçesi.Genelde saat 09.00 – 18.30 arası açık (kış mevsimi 17.30 kapanış).Tam bilet 2 €, İndirim : 10 €, 2 erişkin + 19 yaş altı 3 çocuk aile bileti 60 €’ dur. 10 kişi üstü gruplarda % 10 indirim uygulanır.Zoo planı için bakın.

Saray, 1441 adet odası ile ünlüdür..

İç mekan : Yaldızlı çerçevelerle süslü beyaz panoların kullanıldığı saray odaları, Nikolaus Pacassi’nin tasarımıyla Rokoko dekorasyonludur.Franz Joseph ve İmparatoriçe Elisaneth’in daireleri görülmeye değerdir.. İç mekanda görülmesi gerekenler : Yuvarlak Çin Odası, Büyük salon , Vieux – Lacque Odası..

Halka açık olan devlet odaları 1. kattadır.Mavi renkli merdivenin sağ yanındaki suit odalar Franz Joseph ve İmparatoriçe Elisaneth’ e aittir. Arada yer alan 2 ayrı galeri sonrası ; Maria theresa ve Grandük Karl’a ait odalar yer alır. Gezi genelde ; imparatorluk yada büyük tur olarak , rehberli ve TR dili dahil kulaklıklı anlatıma tabidir.

Saray Fotoğrafları

 

VİYANA’DA GÜNÜ BİRLİK GEZİLER

Viyanadan bir kaç saat uzaklıkta Macaristan sınırları dahil ; ovalara, ırmaklara ve Alp dağlarına kadar doğal güzellikte alanlara gidebilirsiniz. Buralara tren yada otobüsle ulaşmak mümkündür.Bunlardan bir ikisine değinelim..

Viyana şehir içi yada yakın bölgeler için yerel tur şirketleriyle gezinizi planlayabilirsiniz. Bu turlar için (sightseeing) aşağıda sizlere bilgi amaçlı web adresleri verilmişir.

Viyana gezileri (genel bilgi – İng.) – tıklayın

+ Yerel Tur Şirketleri : Link 1 2 34

 

Seegrotte – Mayerling – Baden ve Viyana Koruları gezisi :

Uyarı : Aşağıdaki programı tüm tur acentalarında birlikte göremeyebilirsiniz! Gereğinde kendi aracınızla gezinizi planlayın ..

Viyana şehir merkezinden çıkılınca (tur yada kendi aracınız ile) yol güzergahında ilk karşımıza çıkacak alanda bir kale görülür (Lichtenstein Castle), adres : Am Hausberg 22344 Maria Enzersdorf, Avusturya ; Ulaşım  : A 23 → A21 kara yolu ile, Viyana merkezin 15 km güney batısında). Viyana ormanlık alanın başlangıcında bulunan bu kalıntı : Aşağı Avusturya sınırındaki Maria Enzersdorf yakınındaki Vienna Woods Orman bölgesi (Wienerwald = Viennese Forest) kenarında yer almaktadır. 12. yy da inşa edilmiş kale tarihte hasar görmüş ve yeniden onarılmıştır.Yaz ayları festivallere ev sahipliğ yapar.

Lichtenstein Castle

Kaleden çıkıp, Johannes strasse  → Hauptstrasse üzerinden yaklaşık 3 km. ilerleyince karşımıza Hinterbrühl kasabası çıkar.

Seegrotte, burada bulunan Avrupa’nın en büyük yer altı gölüdür.

1848 li yıllarda ; kireç taşı çıkarılan bu maden galeri ve tünellerden oluşuyormuş. 1912 de 20 milyon litreyi aşkın suyun, bir patlama sonucu bu galeri ve tünellere dolmasıyla ocak kapanmış. İkinci Dünya savaşında Almanlar ocaktaki suyu boşaltarak ve esir işçilerle ilk jet avcı uçağını (He 162 – Salamander) üretmişler..Uçaklar içeride gövdeleriyle üretilip dar tünelden dışarı çıkarılmakta ve daha uzak bir alanda kanatları ile monte edilmekteymiş. 1944 de bu alan bombardımanda hasar görmemiş ancak 1945 de Almanlar, düşman eline geçmemesi için bu alanı ve uçakları yok etmiş.Mağarada bir de şapel var, ölen işçiler için törenler yapılıyormuş burada. Karanlıktan aydınlığa çıkınca hayvanlar huzursuzlanınca o tarihte kör atlar kullanılmış. Şu anki gölde görevli eşliğinde 10 kişilik gruplarla 5 dk. süreli gondol ile tur atabiliyorsunuz. Bir noktada alkış sesleri duyarsınız.. Ölen işçiler anısına …. Göl 6200 m2 alanda, 60 metre yerin altında bulunmakta. İçerideki sıcaklık 9 derece, kapıda şal – battaniye kiralıyorlar..

Giriş ücret → ( 2020 – tam 12 € , öğr. 8.5 € – iki erişkin + iki çocuk : 33 € )


 

Sonraki gezi durağı ;

Mayerling :

Mayerling faciası olarak tarihe geçen bir olayın geçtiği bir manastır alanıdır..Tarihinde kilise iken, İmparator Franz Joseph ve Bavyeralı Elizabeth (Sisi) `in oğlu Prens Rudolf burayı av köşküne çevirmiş. Genç yaşta Prens ailesinin isteğiyle Belçika Prensesi ile evlenmiş. Prens eşine karşı soğuk durup, ilişkiler bozulunca, parkta tanıştığı Barones Mary Vetsera ile yasak aşk ilişkisine girmiş.. Baba ile tartışma sonrası, av köşkünde 30 Ocak 1889 sabahı Rudolf ve Mary Vetsera`nın köşkte ölüsü bulunmuş. Rudolf`un ölümü için ilkin kalp krizi açıklaması gelmiş.. Sonra intihar olduğu açıklanmış .. Ölümle ilgili pek çok söylenti daha vardır. Günümüzde bu bina Carmelita rahibelerinin manastırı olarak kullanılmaktadır.

Mayerling , 1. Dünya Savaşı’nın Başladığı Yer. Çünkü, Avusturya Macaristan İmparatoru Franz Joseph, veliaht prense Saraybosna’da yapılan suikast sonrası Sırbistan’a savaş açma kararını burada bulunan köşkte almış.

Viyana Ormanları ve Mayerling yarım gün turunu da satın alabilirsiniz..

  • A23 → A21 numaralı yolu kullanarak 40 km uzaklıkta bulunan köşke 30 dakikada ulaşabilirsiniz. 4 kişiyseniz buraya 70 € ödeyerek taksi ile de gelebilirsiniz.
  • Tren + Otobüs ulaşımı :

S1-2-3-4 ve S60 Banliyö veya Regional (R) trenleri ile (Viyana merkez tren garı – Wien Hbf (Bahnsteige 1-2) trene binerek → Mödling Bahnhof istasyonunda inin.2 dk yürüyerek yanı başındaki “Mödling Bahnhof (Bahnhofplatz)” otobüs durağına varın.”Mödling – Hinterbrühl – Gaaden – Heiligenkreuz – Alland Rehab-Zentrum” Bus 365 otobüs hattı ile Mayerlinge ulaşın (Mayerling Altes Jagdschloss durağında inip kısas yürüme ile). Duraklarda bekleme hariç yol ortalama Viyana’da 1 saat almakta.Tren ve otobüse toplam 8.20 € ücret ödersiniz.Trenler ortalama 20 dk. kalkışlıdır.Biletinizi buradan alın (adresteki von/nach istasyon seçimi → verbindungen suchen “arama” seçenekleri ile tek yönlü “Einzelticket..” bileti arayın ; İstasyonlar → Wien Hbf <Bahnsteige 1-2> ↔ Mayerling Altes Jagdschloss olarak seçin!).. Bus 365 rota ve duraklar..


 

Sonraki durak….

Baden :

Aşağı Avusturya eyaletinde bir kasaba ..Viyananın güney koruluklarında bir yer ..Şehirde sıcaklığı 36 derece olan, termal suların bulunduğu tesisler mevcut.Ayrıca şarap üretim merkezi..Avrupa`nın en eski `casino` su da bu şehirdeymiş.

Beethoven`ın 9. senfonisini bestelediği, yazları konakladığı ev de buradadır..Beethoven ve Mozart anısına bir müze vardır.Otobüsler kasabanın pazar alanında durmakta..Buradan çıkılan meydanda Veba anıtını burada da göreceksiniz..

Ulaşım : Araç ile → highway A2/Südautobahn üzerinden ; Tren ile –> Viyana Südbahnhof tren istasyonundan (S -Bahn), 25 dk yol ile ; Otobüs ile –> Viyana Opera binası yanından kalkan ve Bad Vöslau yönü istikametli otobüslerle – 40 dk. (regional bus 360)

Seegrotte-Mayerling-Baden için kendi Yorumum : Bu 3 bölge alanı gezi açısından : Olmaz ise olmazlardan değil.Kendi turunuz yada Viyana lokal tur şirketi dahi olsa geziniz gidiş dönüş yaklaşık 4-6 saati almakta.. Bu da , yeri geldiğinde az bir zaman dilimi değil…Viyana’ya en az 3 tam gün ve fazlasını ayırdı iseniz bu alanlara gidin derim..

Diğer Viyana ; yakın gezi alanları arasında ; Gumpoldskirchen, Eisenstadt, Rust ve Neusiedl Gölü, Mariazell gezileri sayılabilir..

NOT : Viyana için size 3 adet yürüyüş yol alternatifi ile Gezi Planını (Natıonal Geo.dan alıntı) ile farklı bir kaynaklı – tarafımdan düzenlenmiş olan yürüyüş gezi planını aktaracağım.

İşinize yarayabilecek ” Viyana Yürüyüş Güzergahları

Linki için tıklayın.

 
 

VİYANA GEZİMİZ SONLANMIŞTIR (Viyana diğer menü’lerine bakınız!)

 
 

Önceki Sayfa – Sonraki Sayfa

Viyana : Ana Klasöre dön

 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir