Yürüyerek Viyana..

 
 

VİYANA – YÜRÜYÜŞ GÜZERGAHLARI

 

Not : Aşağıda sunulan bilgiler (travel national geographic) kaynaklıdır!..

Yürüme alanları tüm turistik bölgeyi kapsamaz.. Rutin gezilerde olmayan, yer yer ilginç kareler içerir..Farklı bir gezi olması beklentileriyle…

 

+ Yürüyüş Güzergahı – 1 (Viyana Merkez) :

Bu yürüme turu Viyana’nın kalbi (merkezi) St. Stephen’s Cathedral (Aziz Stephen Katedralinden) başlar (1). Kent simgelerinden olan ve 12. yy dan kalan bu kilisenin kulelerinden birine çıkarak kentin panoramik görünümünü deneyebilirsiniz.

Stephansplatz (2) ; Eskiden mezarlık alanı olan ve kilisenin önünde yer alan bu meydan günümüzde turistlerin popüler buluşma noktasıdır.Meydan ismiyle Viyana’nın U1 ve U3 metro istasyonu bu alandadır.Bölgede yer altı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan ” Virgilkapelle ” ; 13 yy dan kalan Gotik bir şapel kalıntılarını içerir (3) (1010 – Vienna, Stephansplatz – Underground Station) .

Meydanın hemen karşı köşesinde, Viyana Opera binası alanına kadar uzanan Kärntner Strasse (4) caddesine girin.. cadde başında “Stock im Eisen” (5) – camekanlı koruyucu içinde olan ağaç anıtı görebilirsiniz..

Kärtner Strasse, Viyana’nın canlı alışveriş caddesi ve kafeler ve restoranlarının olduğu bir alandır. Caddenin Sağ tarafından, Donnergasse’ye bağlananın.. Bu sokak köşesinde 13. yüzyıldan kalan eski tahıl pazarı (6) Neuer Markt meydanına ulaşacaksınız. Neuer Markt meydanı ortasında 18. yüzyıl Providentiabrunnen – çeşmesini görün..Burası Tegetthoffstrasse cadde başlangıcıdır.. Bu caddemizde aşağıya doğru inelim..cadde üzerinde “Kapuzinerkirche” kilisesi bulunur (7). Bu kilise tarihte Habsburg kraliyet hanedanı üyelerinin dinlenme mekanı idi..

Tegetthoffstrasse sonu bizi bir başka alana çıkarır ; (8) Albertinaplatz 1… burada grafik sanat eserlerinin yer aldığı 18 yy dan kalan saray binasında , Albertina sanat galerisine ulaşırız (web) .. meydan ve galerinin karşı köşesinde Hotel Sacher (9) bulunur (web). Hotel Sacher’ e gelmişken burada bulunan kafede ; kahve veya sıcak çikolata ve tipik Viyana keki için bir mola verin..

Hotel Sacher karşısında ünlü (10) Viyana Devlet Operası (web) bulunur.. Opera gezimiz sonrası günün yorgunluğu için ; Burggarten parkta zaman geçirebiliriz (12)… Bu alanda önerilen Palmenhaus restaurant ta bir yemek (11) (web) . Buralara gelmiş iken Opera’ye 200 m. mesafede olan rekreasyon alanı – doğal tropikal kelebek evine – Schmetterlinghaus (13) (web) uğrayın..

 

+ Yürüyüş Güzergahı – 2 ( Viyana Arts – Sanat alanları ) :

Bu yürüyüş gezisinin başlangıç noktası 18 yy. Barok yapısı olan Belvedere palace – sarayıdır (1). Savoy Prensi Eugene için yazlık ikametgahı olarak inşa edilen saray ; Alt ve üst Belvedere olmak üzere iki kısımdan oluşur. Üst Belvedere (2) ; Fransız tarzı, Dominique Girard, Versailles Fransız Sarayı’nın bahçeleri biçiminde barok tarzda tasarlanmıştır (3) ..

Prens Eugene’nin zengin barok lojmanlarının yer aldığı (4) Aşağı Belvedere’yi gezin..Bu gezi sonrası Sarayın ana griş kapısından (aşağı Belvedere) çıkın.. Çıktığınız alanda saray için ulaşımda kullandığımız, Rennweg caddesinde bulunan tramvay no. 71′ eait – Unteres Belvedere durağını göreceksiniz..Sarayın önünden geçen Rennweg caddesini takip ederek, (5) Schwarzenbergplatz meydanına ulaşın.. Meydanda : 19 yy. a ait Hochstrahlbrunnen park alanı ve çeşmeyi vede Sovyet askerleri anısına yapılmış olan anıtı (7) Red Army Monument’ u görebilirsiniz.. Alanda ayrıca Schwarzenberg sarayı bulaunur..

Schwarzenbergplatz meydanını terk ederken alanın bir ucunda yer alan Fransız Büyükelçiliğini (8) görerek, yönümüzü meydanın batısına çevirelim..Gusshausstrasse yolu üzerinden St. Charles’s Church (Karlskirche) kilisesine varalım (9).  2 adet Roma trajan benzeri sütunlu olan barok kilisedir.. Kilisenin yanında 1815 yapımlı Vienna University of Technology ( web ) – Viyana Teknoloji Üniversitesi bulunur (10). Bu alan Viyanadaki Ressel park alanı olup, parkın karşısı Karlsplatz meydanını oluşturur..

Kilisenin hemen karşı alanında ; Viyana Filarmoni Orkestrası’na ev sahipliği yapan müzik salonu (11) Musikverein (web) ve Avusturya Sanatçılar Derneği sergi salonlarının yer aldığı (12) Künstlerhaus (web) binalarını göreceksiniz..

Bir sonraki durak Karlsplatz üzerinden yürünerek ulaşılan Friedrichstrasse’deki (13) Secession (web) binasıdır. Bu beyaz yapı Avusturya Sanatçılar Derneğinden ayrılmış olan başka sanatçıların kurduğu bir derneğin eserlerinin sergilendiği alandır. Bunun hemen yanında Wiener Strasse üzerindeki taze egzotik meyve, sebzeler ve yerel ürünlerin satıldığı Viyana’nın en popüler pazarlarından birisi olan (14) Naschmarkt (web), başlar.Pazar İtalyan, Hint ve Vietnam yemeklerinin sunulduğu restoran alanlarına sahiptir.

Naschmarkt alanında iki mimari eser göze çarpar.. Linke Wienzeile 40 numarada bulunan Otto Wagner’in Majolikahaus binası (15) ve Linke Wienzeile 38 de yer alan ; (16) Haus mit Goldverzierungen binalarıdır .

Eğer siz önceden Secession binası yanından sağa dönerek Getreidemarkt alanına saparsanız kendinizi MuseumPlatz’da bulursunuz. Bu alan (17) MuseumsQuartier Müze alanı ile birlikte barok yapıların yanı sıra, bar ve restoranlarada ev sahipliği yapar.

MuseumsQuartier’s ana giriş kapısının hemen karşısında ; (18) Maria-Theresien-Platz ( meydanı ) ile Viyananın önemli müzelerini ve Breite Gasse sokağı boyunca uzanan restoran & bar ile mağazaları içeren (19) Spittelberg area – bölgesi (web) bulunur.. Avlu içinde (20) Modern Art Museum (web) (Modern sanat müzesi – Mumok görülecektir).

 

+ Yürüyüş güzergahı – 3 ( Eski Şehir ) :

Yürüyüşümüzün başlangıç noktası (1) Stephansplatz square (meydanı) ve meydanda bulunan (2) St. Stephen’s Cathedral’i olacaktır. Buradan kuzeye doğru yönelip, (3) Rotenturmstrasse 13 – üzerinden şehirdeki en iyi dondurma üreticisi, Italyan dondurmacısı (4) Zanoni’ye gideceğiz (web).. ağızımı tatlandırıp yola devam edelim..

Bulunduğumuz bölgeden sola dönerek ; Viyananın en eski meydanına ulaşalım. (5) Hoher Markt..Meydanda Viyana içinen güzel art nouveau anıtlarından biri olarak kabul edilen tarihi saat’e rastlayacağız (6) Ankeruhr..Meydan 18. yüzyılın başlarında yapılan İmparator I. Joseph’ e ait heykele ev sahipliği yapar (7)..

Buradan güzergahımız Wipplingerstrasse olacaktır.. Yol boyunca devam edelim sağ tarafta (8) barok yapı Old Vienna City Hall (Eski Belediye Binası) bulunur (Wipplingerstraße 6-8, günümüzde cafe) ..Bu sokağın az ilerisinde ve sol tarafta yahudi cemaat merkezi olan (9) Judenplatz (Jewish square) meydanı yer alır. Burada yahudi anıt ve müzesini ziyaret edebilirsiniz.. Judenplatz Holocaust Memorial (10) günümüzde burası Rachel Whiteread tasarımlı Nameless Kütüphanesi olarak bilinmekte ..

Buranın sol yanı bir meydandır. (11) Am Hof square – meydanı olarak bilinen alanın sol yanında ; Kroatische Franziskanerinnen – Viyana Hırvat topluluğu cemaatinine ait katolik kilise, (12) Kirche am Hof ​bulunur..Alana yakın olarak Viyana mağaza ve barların bulunduğu (13) Naglergasse sokağı sonraki durağımızdır.. Bu sokağın devamı ; Diğer mağaza ve dükkanların bulunduğu Viyana’nın başka bir caddesine bağlanacaktır (14) (Graben).. Graben’e girişi takiben sol yanımızda kalan bir kilise dikkat çeker.. Viyana’nın en eski romanesk kilisesi olan (16) St.Peter’s Church ( web )..

Graben’de yürümeye devam , az ileride İmparator I. Leopold’un ölenlerin anısına yaptırdığı 17. yy (15) Pestsäule monument – Veba anıtınına doğru yürüyün… Bu alanın devamı gezi başlangıcı olan meydana ( Stephansplatz ) çıkacaktır. Biz bulunduğumuz yerden (Graben) geri dönerek ; Şarküteri – gurme ürünler ve Avusturya ve dünya çapında nefis şarapları olan (17) Julius Meinl’e girelim (Graben 19, A-1010 Viyana, web)..Burada Gastronomi merkezli cafe – restoran da var .. Bulunduğumuz bu alandan aşağıya doğru inen sokak – alan, Chanel ve Louis Vuitton gibi uluslararası tasarımcı etiketleri gibi ünlü bir dizi firmalara ev sahipliği yapan ünlü Kohlmarkt (18) olacaktır.. Burada yürümeye devam edelim.. sırada Ünlü (19) Demel ( web ) pastane – çikolata ve kafe evi bulunur.. Burada mutlaka bir şeyler yiyip için…

Kohlmarkt ; Roma kalıntılarının bulunduğu, (20) Michaelerplatz square – meydanı ile sonlanır..

Meydan Viyanada ünlü saraya ev sahipliği yapar .. Hofburg Kraliyet sarayı (22) (web).. Meydanda iken günümüzde banka olarak hizmet veren ilginç bina yapısı ile Loos Haus’a (21) ve karşısında bulunan Michaelerkirche – St. Michael Kilisesinide görmeyi unutmayın..

 

+ VİYANA CİTY – Orientation Tour

Gezi alanları ( rakamsal )

1 – Eislaufen Rathausplatz : Landtag olarakta adlandırılan bu yapı ; Viyana’nın belediye meclisi olarak hem yerel , hemde devlet (hükümet) merkezi olarak hizmet vermektedir. 1872 de mimar Friedrich van Schmidt tarafından tasarlanan gotik bir yapıdır. Yapının geniş bir kulesi vede alanda büyük bir kent parkı vardır.Ünlü Rathskeller restoran burada günümüzdede faaliyettedir.Kule tepesinden manzara için 331 adet merdiven çıkmak gerekir..Tatil günleri hariç saat 9/17 halka açıktır..

2 – Burgtheater : Avusturya’nın ulusal tiyatrosudur. Aynı zamanda tüm dünyada en önemli Alman tiyatrolarından biri olarak hizmet vermektedir. Bina 1741 yılında kurulmuştur.Günümüzde bu yapı Ring Bulvarı üzerinde bulunur..Genelde bilet ücreti : 28 Euro dolayındadır.

3 – Volksgarten : Viyanada halka açık en güzel yerlerden biridir. ilk olarak 1820 yılında halka açıldı.Burası özellikle içinde güller bulunan bahçeleri ile çok ünlüdür.Theseus adlı çok ünlü bir tapınak vardır. Avusturya İmparatoriçesi Elisabeth anısına 1823 yılında yapılmıştır. Bugün parkta gerçekleştirilen birçok konser verilir.

4 – Hofburg – İmparatorluk Sarayı : Bu alan yüzyıllar boyunca, Habsburg İmparatorluğu’na resmi olarak ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde Avusturya Cumhurbaşkanı’na ev sahipliği yapmaktadır.Halka açık kompleksi içine inşa edilmiş bir şapel de vardır.Burada ; Pazar günleri düzenli olarak gerçekleştiren ünlü Viyana Erkekler Korosu, dinlemek mümkün olacaktır.
Kraliyet ailesi tarafından kullanılan daire, Sisi Müzesi ve kampüste bulunan diğer alanlar saat 9/18 arası ziyaret edilebilir..

5 – Secession : Bu beyaz yapı Avusturya Sanatçılar Derneğinden ayrılmış olan başka sanatçıların kurduğu bir derneğin eserlerinin sergilendiği alandır..

6 – Devlet Opera binası : Opera Viyana Filarmoni Orkestrası ile sahne alır.Grup, La Traviata, La Clemenza di Tito, ve Verdi’nin Don Carlo yanı sıra çok ünlü parçaları, geniş bir repertuvar olarak sunamaktadır.Haftanın her günü yaklaşık 40 dakika süreli 12 dide sunulan turları bulmak mümkün..

7 – The Monument Against War and Fascism (Savaş ve Faşizme Karşı Anıtı) :
Savaş ve Faşizme Karşı yapılmış anıt dört heykelden ibarettir.Alfred Hrdlicka-1988 tasarlanmış olan anıt : Alman Nazileri tarafından , İkinci Dünya Savaşı sırasında yok edilen birçok bireyi temsil etmektedir. Bütün parçaları granit oluşturulur..Anıtın olduğu yer; eski Philipphof Evidir. Bu ev Mart 1945’te bombalama sırasında tahrip edilmiştir. Saldırıda üç yüz kişi ölmüştür.

8 – Kaisergruft : Imperial Crypt (Kaisergruft veya Kapuzinergruft) Capuchins (Melekler ve Aziz Meryem Kilisesi) ; 1617 – 1632 yıllarında yapılmıştır.Burası Hofburg Sarayı yakınında, Neue Markt meydanında bulunmaktadır. 1633 yılından beri Habsburg hanedanı üyeleri için defin yeri olmuştur.

9 – Michaelerplatz : Eski Viyana’nın bir çok yapıtı ile ünlü bölümüdür. Burası Hofburg sarayının giriş kapısıdır (neo barok – Michaelertor kapısı). Bu alandaki en eski yapı Michaelerkirche kilisesidir(İmparatorluk resmi kilisesi).Alanda .Eski Burg Tiyatrosu kalıntıları da görüntülenebilir.

Viyana için bu bölgeye tezat yapıda modern binalarından biri için ev sahipliği yapar.Bu bina Looshaus olarak adlandırılır.

10 – Graben Caddesi : Viyana’nın en ünlü caddelerinden biridir. Buranın öyküsü Roma dönemine kadar uzanır ve şehirde tüm zamanların ayrılmaz bir parçası olmuştur.Tarihte Aslan Yürekli Richard kente bu yolu kullanarak girmiştir. Mağaza ve restoran kafelere zaman ayırabilirsiniz..

11 – Stephansplatz : Viyana merkezinde canlı bir alandır.Meydanın en önemli yapısı, Stephansdom – Viyana katedrali’dir (dünyanın en yüksek kiliselerinden birisi) almıştır..Stephansdom karşısında Haas-Haus binası yer alır (Hans Hollein tarafından modern mimarinin çarpıcı bir parçasıdır).

12 – Stadtpark : Almanlar buraya Wiener Stadtpark demektedir..Burası şehrin en ünlü parklarından biridir. Eğlence ve dinlenme alanı olarak, halka açık  65.000 metrekare alana sahiptir Parkın güney bölümünde Kinderpark olarak adlandırılan bir çocuk bölümü vardır. Harika bir oyun alanıdır..

** Bu alandan başka bir menüye geçiniz !

 

Viyana : Ana Klasöre dön

 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir