Schengen vizeleri için randevu sisteminde değişiklik !

 
 
 

MERHABA ;

5 mart 2024 tarih’ inde  ; 

Kısa süreli “Schengen vizesi”  başvurusu için randevu sistemi, 18 Mart 2024 tarihinden itibaren “Almanya’ nın Türkiye’ deki tüm yurtdışı temsilciliklerinde değiştirilecektir” duyurusu yayınlanmıştır.

“Bundan böyle randevu atamaları iki aşamada gerçekleşecektir : İlk olarak, başvuru sahipleri bir randevu bekleme listesine kaydolacak ve bunun onayını e-posta ile alacaklardır.  Daha sonraki aşamada, kendilerine harici hizmet sağlayıcı iDATA üzerinden vize başvuru evraklarını teslim edecekleri somut randevu tarihinin yer aldığı bir bildirim gönderilecektir.  Randevular yalnızca bekleme listesine kaydolma sırasına göre kronolojik sırayla tahsis edilecektir. Boş randevu bulmak için defalarca arama yapma zorunluluğunu ortadan kaldıran bu yeni düzen sayesinde gereksiz vakit kaybı yaşanmayacaktır”   

ifadeleri yer almıştır.

 

➽ Yeni kayıt sistemi  5 Mart 2024 tarihinden itibaren aktif olmuştur!

18 Mart 2024 tarihinden itibaren randevular yalnızca Almanya’ nın Türkiye’ deki yurtdışı temsilciliklerinin web sitesinde yer alan randevu sistemi üzerinden verilecektir. Başvuru formu, ibraz edilmesi gereken belge ve vize bilgilerine   web sitesi  üzerinden ulaşın. 

➽ Randevu bekleme listesine her zaman ücretsiz olarak kayıt olabilirsiniz. Kayıt sırasında küçük bir hizmet bedeli var. “Kayıt sırasının” randevu alımlarında önemini unutmayın! Ne kadar erken alınırsa randevu tarihi o kadar erken olur. iDATA’ dan e-posta yoluyla alacağınız asıl başvuru randevu tarihini onaylamanız halinde, 48 saat içinde hizmet ücretini ödemeniz gerekmektedir. Konu ile ilgili tüm gerekli bilgiler iDATA tarafından size iletilecektir. Ödeme vaktinde gerçekleşmediği taktirde randevu teyit edilmemiş sayılacak ve iptal edilecektir. Bu durumda yeniden kayıt oluşturmanız gerekecektir. Randevu almak için bir acente veya aracı kurumdan hizmet almanıza  gerek yoktur. Vize başvuru randevuları için bekleme süreleri Schengen vizelerine olan talebe bağlıdır.

➽ Randevu Bekleme Liste KaydınızıBu adresten” yapın (** Türkçe dil versiyonu için sol üstteki Almanya bayrağının yanındaki butona tıklayınız! -şu an İngiltere bayrağı mevcut).

İlkin bilgileri okuyun!

Sonrası “devam” ile vize başvuru tercihinizi seçerek, kimlik bilgilerinizi doldurun! 

 

Schengen vizesi için hatırlatmalar ;

180 günlük zaman diliminde 90 günü geçmeyecek şekilde Almanya´ da veya Schengen Bölgesinde kalmak istiyorsanız kısa süreli bir Schengen Vizesine (C Tipi Vize) ihtiyacınız olacaktır. Schengen vizesi, Schengen bölgesi için maximum 5 yıllık verilebilmektedir.

Seyahatiniz sırasında birden çok Schengen Bölgesine giriş sağlayacaksanız, en uzun kalış süresi planlanan ülkenin temsilcisine başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Kalış süresi uzun olan ülkenin belirlenememesi durumunda, ilk giriş yapacağınız Schengen bölgesinin temsilcisine başvurmanız gerekmektedir.

 

Vizesiz girişler : 6 aylık dilim içinde 90 günü geçmeyen ziyaretler için T.CHususi (yeşil), Hizmet ve Diplomatik Pasaport sahipleri (gri ve siyah pasaportlar), mesleki faaliyette bulunmama koşuluyla vizesiz seyahat edebilirler. Ancak vizesiz girişlerde de istisnalara ek olarak seyahat kısıtlamaları ve ülkeye giriş düzenlemeleri de dikkate alınmalıdır.

 

 

Almanya Schengen vizesi kurallar – açıklamalar – uyarılar   ;

  • Almanya’ nın Türkiye’deki Dış Temsilciliklerinin Vize Bölümleri’ nin tek yetkili harici hizmet sağlayıcısı iDATA’ dır. Üçüncü şahıs ve şirketlerin Vize Bölümü’ne veya randevu sistemine erişimi yoktur!  İşlem için Vize Bölümü tarafından sadece vize ücreti  80 € (en fazla)(karşılığı TL) tahsil edilir.  Bunun yanı sıra iDATA, 32,81 €  (en fazla)(karşılığı TL) tutarında bir hizmet bedeli almaktadır. Vize başvuru formları, bilgi notları ve randevu kaydının oluşturulması ücretsizdir (2024).
  • Bilgi almak için yalnızca Almanya’ nın Türkiye’ deki dış temsilciliklerinin web sitesini veya iDATA’ nın web sitesini  kullanın!
  • Vize başvurunuzun işlem süresini geciktirmemek için başvurunuzu şahsen yapmanız ve bu esnada parmak izi kaydınızı yaptırmanız önerilir: Vize bölümlerinin harici hizmet sağlayıcısı iDATA, şubelerinde yapılan başvuru sırasında parmak izlerinizi almakla yükümlüdür.
  • Son 59 ay içinde bir Schengen ülkesinin dış temsilciliğinde veya hizmet sağlayıcısında parmak izi kaydınız yapıldıysa, parmak izinizin yeniden alınmasına gerek yoktur.

 
 

UYARILAR ;

➽  Dikkat: Önünüzdeki 3 hafta içinde Almanya’ da acil bir randevuya katılma zorunluluğu belgelerle kanıtlanabildiği takdirde (örn. mahkeme duruşmasına tanık olarak davet edilme gibi), Schengen vizesi başvuruları, önceden randevu alınmaksızın, Gayrettepe’deki iDATA Başvuru Merkezi’ ne teslim edilebilir. Ziyaret günü başvurunun kabul edilip edilemeyeceği, başvuru kabul merkezinin o günkü yoğunluğuna bağlıdır. Uzun bekleme süreleri söz konusu olabilir. Genel olarak IDATA, önceden randevu alınmadan getirilen başvuruları kabul etmekle yükümlü değildir.

 

Bunun haricinde ;

➽  Vize Bölümündeki işlem süresi – En n az 15 günü hesaba katınız (bazı durumlarda 45 güne kadar sürebilir). Resmi tatillere (ör. Bayram, Noel) denk gelen zamanlarda işlem süreleri daha uzun olabilir. Vize Bölümü, seyahatin başlamasına 15 günden daha az bir süre kala yapılan başvuruları kabul etmeme hakkına sahiptir.

➽  Güncel durum olarak ; Almanya’ nın İstanbul Başkonsolosluğunda başvuru süreci en kısa olanıdır! (Ortalama en az 15-20 bazen 45 gün).

Almanya’ nın  İzmir Başkonsolosluğunda başvuru süreci daha uzundur!

Almanya’ nın Ankara  Büyükelçiliğinde  başvuru süreci ise daha da uzundur!  Ulusal vize randevuları,  aile birleşimine yönelik randevular için daha uzun bekleme sürelerini dikkate alınız.  IData’ dan bir PNR numarası almış olsanız bile, randevular sırayla verilecektir. 

 

➽  Schengen Vizesi başvurunuzu en erken seyahatinizden 6 ay önce gerçekleştirebilirsiniz.

 Bunların  dışında özel randevular verilememektedir!  Baş vuru YAPMAYIN!

 

Şimdi “Vize başvurusu” yapalım (90 güne kadar kısa süreli – C tipi vize).

** Önceklikle detaylı bilgileri  bu adresten  alın.

 

➽   İlk olarak, başvuru sahipleri Türkiye’ deki Alman Dış Temsilciliğinin Randevu bekleme listesine kaydolacak (buradan) ve bunun onayını da e-posta ile alacaklardır.  Daha sonraki aşamada, Randevular yalnızca bekleme listesine kaydolma sırasına göre kronolojik sırayla tahsis edilecek ve kendilerine iDATA üzerinden vize başvuru evraklarını teslim edecekleri “randevu tarihinin” yer aldığı e-posta bildirimi gönderilecektir (Bu e-posta bildiriminin alınmasının ardından 48 saat içerisinde Vize başvurusunun teslim tarihinin onaylanması ve iDATA hizmet ücretinin kredi kartı ile online olarak ödenmesi gerektiğini unutmayın).  Zamanında onaylanmayan ve ödemesi yapılmayan randevular iptal edilecek ve tekrar kayıt olunması gerekecektir.

Böylece “Randevu Bekleme Sistemine” kaydımızı tamamlamış olduk.

 

Sonraki aşama ;

➽  Elektronik vize başvuru formunu doldurmak olacaktır  (Alternatif vize başvuru formunun çıktısını alıp, elle de doldurabilirsiniz).

a)  Elektronik ortamdan / online çıktı olarak formu doldurma yada;

b)  Pdf. belgesini çıktı alarak elle doldurma olacaktır.

** Belge (VIDEX – Kurzfristiger Aufenthalt / Kısa süreli konaklama başvuru) formudur. Kişisel bilgilerinizi ve istenilenleri eksiksiz ve okunaklı doldurun!

Vize başvuru nedeninize göre (gezi, aile ziyaret, kültür, Euro 24 vs..) gerekecek tüm belgeleri eksiksiz hazırlayın (varsa davetiye, banka-maaş belgeleri, tapu vs örnekleri gibi..) 

Bu belgeleri size IDATA’ dan gelen randevu gününde şahsen teslim edin  ;  Kurum size vize başvurunuzda yardımcı olur ve başvurunuzu yetkili dış temsilciliğe iletir. Yetkili dış temsilcilik başvurunuzu inceleyerek, hakkında karar verecektir.
iDATA firmasının, tüm Türkiye’ de  Almanya’ nın dış temsilciliklerinin denetimi altında, sekiz ofisi bulunmaktadır. Yetkili firmadan ayrıca ek hizmetleri de (VIP hizmeti vs.) alabilirsiniz (firmaya danışın).

Alman dış temsilciliğinin, başvurunuz hakkında karar vermesinin ardından pasaportlar iDATA firması üzerinden size  iade edilmektedir (Firmadan şahsen size yada birine verilmiş olan vekaletiniz ile) (Pasaport durum kontrolleri İDATA üzerinden yapılır)..

 

** Konu için gelişmeleri takipte olun!.

 
 

 ANA Sayfa’ ya dön –

 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir