Nesebar/Nessebar (Burgaz) Gezisi

 
 

Nessebar (Nesebar) :

(2020 yılı gezimizdir)

 
 

Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısında, Burgaz’daki en büyük sahil kasabalarından biridir. Nessebar, 3200 yıl önce Melsambria adıyla kurulmuş eski bir şehirdir (Trakyalılar Tunç Çağı’nın sonunda oraya yerleşirler. Muhtemelen yerleşime kurucusunun adı olan “Melsas”  anlamına gelen “Melsambria” adını verirler).Tarihi ile 1. Bulgar krallığında adı “Nesebur” olmuş.

Nessebar belediye sınırlarında ; Nessebar kasabası & Sunny Beach turizm beldesi, Obzor kasabası ve Sveti Vlas kasabası olmak üzere 3 kasaba vede 11 köy vardır. En büyük kasaba Nesebar’dır ve idari merkezdir..

Nessebar’ın sahil şeridi 50 km. uzunluğundadır.

Burgaz’a 34 km, Varna’ya 100 km ve Filibe’ye de – 282 km uzaklıktadır.

Kent dışındaki havalimanı (Burgaz havaalanı), Nessebar kasabasına yalnızca 25 km. uzaklıktadır.. Ayrıca çok küçük uçaklar için (pırpır) Sunny Beach havaalanı da var..

Nesebar kasabası, 1983 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Bu şirin kasaba; Coğrafik olarak kaya üzerine kurulu ada iken, yaklaşık 300 m. lik taş dolgu köprü ile ana karaya bağlanmıştır.

Kasaba ; Eski (Old) ve Yeni (New) şehir olmak üzere iki bölüme ayrılmış. Eski şehirde değerli tarihi eserler korunmaktadır. Şehrin yeni kısmı modern mimari ile ayırt edilir ve çeşitli konaklama türlerinde otel-pansiyon, restoranlar ve barlar, yerel yönetim binaları ve diğer kurumlar vardır.

Nessebar’ın güneydoğu kesiminde (yeni şehir) Güney Parkı bulunmaktadır. Park’ta 3-4 ncü yüzyıllardan kalma, dört antik mezar bulunur.

Nessebar’ın Kuzey ve Güney plajları şehrin yeni kesiminde yer almaktadır. Bu sahil bölümü eğlenceli olan ve derinliği birden artmayan plajlara sahiptir. Her iki plajda da ücretli ve ücretsiz alanlar mevcut olup, ücretli alanlar tabela vs. ile gösterilmiştir (ben gitmedim ama şemsiye & şezlong için : 10-12 BGN denmekte?).

Old/Eski Nessebar’da da küçük bir plaj vardır.

Sahilde, tekne gezisi, çeşitli su sporları ve tur helikopteri sunumları bulunur.Kentte ayrıca birde aqua park var.

İklim karasal özelliktedir. Yazın ısı 30 derecelerde, yıllık (kış hariç) ortalamada; 22-26 derecedir.

Avrupa’nın en eski yerleşimlerinden biri olan şehirde (eski şehir) ; Alt kısmı taş, üstü ahşap bakımlı ve güzel evler her sokakta mevcuttur..Kuruluşu M.Ö 600′ lere uzanan kasabanın bu ev mimarisi, 19. yy ikinci yarısında Bulgar rönesansı döneminde yapılmış ve  Osmanlıdan da esinlenmiştir.18. yy. da sakinler için bu evlerin alt kısımları çiftlik hayvanlarını barındırmak, buğday ve şarabı saklamak için kullanılmıştır. Üst kat ahşaptı ve ailenin yaşadığı yerdi.

Kısaca Nesebar, ortaçağ mimarisi ile antik bir sahil turizm kentidir..Ülkemiz sınırına yanlızca 120 km.. Günü birlik bile kaçamak mümkün olabilir..

Yazın  çok canlıdır..Yaz aylarında Eski Nesebar’daki antik tiyatroda çeşitli etkinlikler ve konserler düzenlenmektedir. Nesebar Günü 15 Ağustos’ta kutlanır. O zamanlar birçok etkinlik düzenleniyor (15 Ağustos, Meryem’in Göğe Kabul edildiği günüdür).

Neseber belediye sınırlarında (3 kasaba için) 200 bin kişiye yeterli olacak otel, motel ve pansiyonlar vardır. Konaklama biriminin büyük bir kısmı Nessebar kasabasında, Sunny Beach turizm beldesinde, Obzor ve Sveti Vlas kasabasındayer alır (Sveti Vlas Bulgaristanın en büyük yat limanına sahiptir).

Kasabada, kışlar ise durağan geçer.

Yarımada (eski şehir) 850 m. uzunluğa ve 300 m genişliğe sahiptir. Bin yıllık varlığının kanıtı olarak da, her çağından değerli anıtlara sahip olmasındandır. Roma İmparatorluğu ve Ortaçağ döneminden kalma eski kale duvarları, Bizans ve eski Bulgar kiliseleri, 18. ve 19. yüzyılların eski evleri…

Eski Büyükşehir kilisesi olarak bilinen St. Sofia kilisesi ve kuzey kıyısında yer alan Virgin Eleusa kilisesi, 5 ila 6. yy arasında erken Bizans dönemine dayanan üç nefli bazilikalardır (Bizdeki Ayasofya ve Aya irini türünde). Vaftizci Aziz John Kilisesi (St. Joan the Baptist Сhurch) , silindir kubbesi ile ayırt edilir ve Aziz Stephen kilisesi 16. yüzyıldan kalma freskleri ile dikkat çeker.Eskiden 40 kiliseli kent olarak bilinen Nesebarda günümüzde ayakta kalanları 23 adet.Kiliseler taş yapılıdır.Bazıları da sanatsal galeri olarak hizmet verir.

Ayrıca Helenestik dönemden ; Akropol, Apollon tapınağı ve Agora da eski kalıntılardandır.

19. yy dan kalan taş kaldırımlı sokaklarda; hediyelik el eşyaları, seramik el işleri, el işi nakış/tığ ve triko ürünleri ile değişik süs eşyalarını ara sokaklarda rahatlıkla uygun fiata bulabilirsiniz. İster Leva, ister € ve de hatta TL ödeyerek..

Ada için araç girişi bir yere kadar mümkün.. Araçlar sahilde ve girişte büyük bir alana park edilerek eski nesebar rahatlıkla gezilir.

Nessebar’da iki park yeri vardır:

  • Kuzey otoparkı : Yarımadanın kuzey tarafında, Sunny Beach beldesine bakmaktadır.Tur acentaları için zorunlu park alanı!
  • Güney otoparkı  : Limanda yolcu terminali tarafından bulunur.

** Küçük-binek oto : 1- 4 saat → 2 BGN, günlük → 8 BGN / Otobüs ve benzeri  → 3 /12 BGN dir.

 

Kısaca Sunny Beach :


Sahil Haritası

Sahili 6 km. olan Sunny Beach kasabanın yazlık merkezidir.
Nessebar kasabası ve St. Vlas beldesi arasında hilal şeklinde bir koyda yer almaktadır.
Yüzlerce otel, çok sayıda restoran, dükkan ve  tesisler ile gelişmiş altyapısı içinde  yılda birkaç yüz bin turistin buluşma noktasıdır.

Plajın uzunluğu 6 km’den fazla, bazı yerlerde genişliği de 60 m’yi aşmaktadır. İnce kumu, dünyanın dört bir yanından gelen turistleri cezbetmektedir. Sunny Beach plajı Mavi Bayrak (çevre temizliği ödülü) sahibidir.

Konaklama olanakları çok çeşitlidir: lüks beş yıldızlı kompleksler, farklı kategorilerde oteller, villalar, konuk evleri, apart oteller… Yüzlerce restoran ve restoran, Bulgar ve dünya mutfaklarından çeşitli yemekler sunmaktadır.

Tesisler ; su sporları, sörf, plaj voleybolu, su parkları, bowling, çocuk oyun alanları ile olanaklar sunarlar.
Güneşin batışı bu bölgede fotoğraf için ideal alandır!

 

Kent’e Ulaşım – Kent’te ulaşım;

Türkiyeden karayolu ile çıkmayı planlayanlara ek not :

+ İstanbul (Bayrampaşa) otogarından veya Kırklareli otogarından Nişikli turizm  otobüsleri ile hergün (genelde 2 sefer) Burgaz&Sunny Beach ve Varna tarafına otobüs seferleri mevcut (Tek yön : 150 Tl. – 2020).

+  Bulgaristan yolları paralı ve Vinetka (online) denen etiketten (Hgs gibi) alıp cama yapıştırmanız lazım ve bu etiket Luke Oil/Umv.. benzinliklerde satılıyor, kapıdan çıkar çıkmaz 500 metre ilerde Luke Oil var buradan temin edilebilirmiş. 15 günlük, 1-3-6-12 aylık olarak sunulumakta. 2 haftalık : 15 BGN, aylık : 30 BGN.. (Vignette/Vinetka : seyahat edilen mesafeye bağlı yol geçiş ücreti yerine, aracın yolu kullanabileceği süreye bağlı olarak, genellikle zorunlu yol vergisine ek olarak, araçlara uygulanan bir yol fiyatlandırma biçimidir).

  • Di Es Bus Nessebar şehrinde Otobüs toplu taşıma sağlayıcısıdır. 122 Otobüs durağı ile 11 Otobüs hattı bulunmaktadır (Yaz kış hat sayısında değişim gösterebilir!). Genelde mevsime göre değişmekle beraber, saat 06.20 – 21.00/22.00 arası çalışırlar.
  • Hat 10 : En uzun hattır. Sunny Beach + Nesebar otobüs terminali ile Burgaz otobüs (South Terminal)  durakları arasındaki  40 km. lik güzergah, 28 duraklı  olup yol süresi 65 dk. dolayındadır.

  • Hat 22 de yine Burgaz’dan kalkar (Burgaz tren garı karşısından kalkış ile) Hat 10’un aksine ( ki sahil şeridinde gider) iç kesimlerden Nessebar ve Sunny Beach’e gider.Otobüsler 20-30 dk kalkış sürelidir.Ve yol 40 – 45 dk. dır.Nesebar otobüs terminali yeni bölümde.. İnince 1.5-2 km yürünebilir mesafedir!

  • Burgaz tren istasyonu (Vladimir Pavlov) karşısında Otobüs terminali bulunur. 3 dk yürüme ile terminale gelebilirsiniz!..Nessebar için tren yoktur ve Burgaz’dan ancak otobüs ile ulaşımı yapmalısınız (Bus 10-22 …).

  • (Burgaz’dan Sunny Beach için toplu taşıma   → bu hatta bakın..)
  • Di Es Bus Hat 1 : Nesebar’dan – Sunny Beach arasında 12 duraklı güzergahı 20 dk da tamamlar.Hat.2 de benzer hattır! ve güzergah Yeni Nessebar içine de girer..

  • Di Es Bus Hat .4 : 17 duraklı hat, Nessebardan başlar, Sunny Beach’e uğrayıp ve Kosharitsa da son bulur. Yol 30 dk sürer.

  • Varna’dan da Nessebar’a  otobüs vardır. Ücret  → 12 BGN
  • Bulgaristan’da Şehirler arasındaki otobüs taşımacılığı (örneğin bu) devlet demiryollarından (BDZ) daha hızlıdır, ancak biraz daha pahalıdır.
  • Burgaz’a seyahat etmeyi planlıyorsanız, Nessebar’daki güney otobüs durağına,  Varna’ya gitmek istiyorsanız- kuzey otobüs durağına  gitmenizi önerilmekte.
  • Burgaz-Nessebar-Sunny Beach arası ücret 6 BGN dir. Yol süresi Nesebar → 70 dk. ;  Sunny Beach’e → 80 dk. dır.
  • Nessebar Otobüs bilgisi içinbakın
  • Nessebar Otobüs / Transport haritası
  • Nessebar   için ulaşım fiatları : 1,2 – 6 BGN arasında değişir.
  • Burgaz’ın güney otobüs durağı, demiryolunun yanında yer almaktadır. Buradan kalkan otobüsler çoğunlukla ülkenin kıyısı boyunca – Varna ( Pomorie , Aheloy, Ravda , Nessebar , Sunny Beach , Obzor) yönü ile Sozopol, Chernomorets ve Primorsko yönlerine gitmektedir.
  • Burgaz’ın Batı otobüs durağından  kalkan otobüsler çoğunlukla ülkenin daha uzaklarına ; Sofya, Filibe, Veliko, Tırnovo ve diğer şehirlere gitmektedir..
  • Nessebar Eski ve Yeni şehir arasında (sahil şeridinden) çalışan (1 €) bir de mini  tren  var.

Not : Bulgarca’daki “otobüs istasyonu” na “avtogara” ve otobüs durağına da; “avtobusna spirka” denmekte, aklınızda bulunsun!..

 
Haritalar :


 
 

Old Nessebar Gezimiz (Eski Şehir)

Yeni Nesebar’dan taş ile doldurulmuş   köprü üzerinden eski Nesebara’a girerken köprünün sağ ve sol yanında iki yapı göze çarpar.Girişte soldaki, kentin sembolü olan Eski Yel değirmeni’dir. Sağdaki de “Aziz Nikolas Heykeli” dir.

Eski şehire girişte bizi eski Kale karşılar (Tower Nessebar).

Antik döneme ait surlar Roma ve Bizans döneminde yenilenmiş olan orta çağ kalesidir. Bunlar Karadeniz’in batı kıyılarındaki en önemli Bizans şehir kalıntılarından birisi olarak kabul edilmektedir. Şehir:  kuzey bölümde görülen ve 6’ncı yüzyılda yapılan sur duvarları ile, kara tarafından savunulmuştur.

Kale girişinin sağ yanında, Aziz Nikolas heykelinin karşısında yerel otobüs & taksi durağı vardır.

Kale kapısından içeri girince sağ yanımızda Arkeoloji müze bahçesinde bulunan “Eski Nesebar” için bir yerleşim planı (metal dökme) yapılmış, daha girişte iken bunu inceleyin.

Müze; Nesebar tarihi ve Orta Çağ’dan Hristiyan ikonalarıyla ilgili büyük bir eser koleksiyonunun sergilendiği bir müzedir (web).Giriş : 6 BGN

Buradan sonra artık arnavut kaldırımlı, bolca ara sokaklara girerek Eski Nesebar’ı keşfediyoruz.

Müzenin önündeki sokak 100 m. kadar sonra sağ ve sol yöne ikiye ayrılır.Sağımızdaki sokak “Mesembria“, soldaki de “Mitropolitska” ismi ile devam eder. Buralardan ara sokaklar ile güzel cafe-restoran ve alışveriş mağazalarına bakarak, bolca fotoğraf çekilecek tarihi alanlara ulaşacağız.

Mitropolitska 13 numaradaki tarihi yapı “Christ Pantokrator Kilisesi” dir.

Ortaçağ dönemli Doğu Ortodoks kilisesidir. Dış cephesi tuğla ve taştan yapılı, dekoratif kaplı kemerlere sahip bu kilise, 14. yy da inşaa edilmiş,  nadir olarak korunabilen olanlardandır (en iyi korunmuş diğer yapıda ; kuzey uçta yer alan “Basilica of the Holy Mother of God Eleusa” dır). 16 m uzunluğunda ve 6,90 m genişliğinde dikdörtgen şeklindedir. Kilisenin güney ve batı olmak üzere iki kapısı vardır. Dış duvarlar zengin ve renkli bir dekorasyona sahiptir. Kilisenin içindeki duvarlarında resimler vardır ancak sadece parçalı olarak korunabilmiştir. Günümüzde Kilise Sanat Galerisi olarak kullanılmakta.Tam bilet : 3 ;  ind.: 2 BGN dir.

Ayni sokağın bu sefer sol yanında bir eski kilise daha göze çarpacaktır.

Church of Saint John the Baptist (Aziz John Kilisesi) :

Vaftizci Yahya Kilisesi olarak da bilinen kilise, Nessebar antik kentinin eski mahallelerinin kalbinde inşa edilen 10. yüzyılın alışılmadık bir tapınağıdır. Kilise iyi korunmuştur ve Slav-Yunan tarzının dini ortaçağ mimarisinin  bir örneğidir. Tapınağın içi, 14. ve 17. yüzyılların muhteşem freskleri hariç, oldukça mütevazi ve basit görünmekte. Uzun tarihi boyunca, Vaftizci Yahya Kilisesi birçok yeniden yapılanma ve onarımdan geçmiş olsa da, şimdi bir sanat galerisi olarak hizmet sunmakta.

 
Bu sokak ileride bir başka anıtsal alana çıkacaktır.

Church of Saint Sophia / (Hagia Sofia) (8230 Staria Grad, Nessebar) ;

Eski Piskoposluk olarak da bilinen Aziz Sofya Kilisesi de Doğu Ortadoks kilisesidir. Yarı dairesel bir apsise sahip,  üç nefli, kubbeli bir bazilikadır. Kilisenin toplam uzunluğu 25.5 m. ve genişliği de 13 m.’dir. Günümüze kadar sadece kilisenin duvarları ve sutünları ulaşmıştır. 1257 yılında Venedikliler tarafından yağmalanmış olan kilisedeki Aziz Theodore ait olan emanetler Venedik’te “San Salvatore” kilisesine götürülerek saklanmıştır. Bazilika içerisi fresklerle boyalı eğimli bir çatıya sahip imiş (şimdi yok). Ayakta kalan Nesebar kiliselerinin en büyüğüdür. Kilise 5. yy da inşaa edilmiş, 9. yy da da onarılmıştır.

Kilisenin hemen güneyinde 1840 yılında zengin bir yerel tüccar tarafından inşa edilen altı taş üstü  ahşap bir evde “Nesebar Etnografya müzesi” bulunur.Ev 5 oda ve oyma tavanlı salondan ibarettir.Salondaki fotoğraflar ve çizimler, şehrin ünlü mimarilerini ve bazı simgesel Nessebar evlerinin muhteşem mimarisini ortaya koymakta.Odalarda Makedon ve Trakya kültürlerine ait dokuma masa örtüleri, kilim ve minderler ile birlikte yuvarlak masa ve üç ayaklı sandalyeler sergilenmektedir. Yine, 17. ve 19. yüzyıllarda Nessebar’ı ziyaret eden gezginlerin ve ressamların bıraktığı belge ve çizimler de görülebilir (aşağıdaki fotoğraf).

Kasabanın en kuzey ucundaki “Basilica of the Holy Mother of God Eleusa” kilisesi de St. Sofya gibi 6. yy dan kalan en eski yapıtlardandır.Meryem Ana’ya adanmış eski bir manastır kilisesidir.14. yy sonrası bir deprem ile bir bölümünün yıkıldığı? tahmin edilmektedir

313 yılında, Roma imparatorluğunun resmi dini “Hırıstiyan” olarak kabul edildikten sonra, inşa edilen ilk Hıristiyanlık bazilikalarının burada bulunduğu söylenmekte. Kasaba’da daha bir çok kilise mevcuttur. Önemli olanlar yukarıdakilerden ibarettir. Her ara sokakta cafe-restoran ve hediyelik eşya satan mağazalara rastlanır. Plaj için Eski Nesebarda çok seçenek yoktur. 2 adet bellirlenmiş plajı vardır. Deniz ve su sporları için Sunny Beach en çok revaçta olanıdır.

 
Ne Yenir?

Karadenizde bir yarım ada.. Yemek denince önce deniz ürünleri.. “tsatsa” adı verilen küçük kızarmış balıkları kaçırmayın . Sonra mı? Balkan kebabı, Pritnisa (bizim mücvere benzer), Baniçka böreği (Bulgaristan’da kahvaltıda bozayla beraber yenilen,  bir börek), Külah tatlısı- (Funiyki), Tipik Bulgar soğuk çorbası tarator (salatalık, yoğurt, sarımsak ve dereotu)..

 

** Yakın alanlar ?
 
Nesebar’ın hemen yanıbaşında bir kaç atraksiyon noktaları…
+ Nessebar ve Ravda neredeyse birbirine çok yakındır.Ravda’da özellikle daha uyguna tatili gençler tercih etmekte..
+ Sveti Vlas kasabası da, Sunny Beach’e sadece kısa bir sürüş mesafesinde, Bulgaristan’ın mavi bayraklı plajlarından birine ve Marina Dinevi’nin yat limanına ev sahipliği yapar.. Pahalı tatil köyleri ile ünlü..
+ Pomorie (Nessebar’a 20 km) yakınındaki deniz tuzu üretim merkezi ve Tuz Müzesi’ni ziyaret edin.

 
 

Nessebar’ dan kareler…


 
 
** Gezimiz burada sonlanmıştır!

 
 
 
booked.net
 
 
 
 

– Bulgaristan ; Ana sayfa’ya dön –

 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir