Roatan , Honduras . 1

 
 

Roatán İsland (Honduras

(Roatan Adası)


✵ Gezi tarihimiz 2013, güncel bilgiler 2020 yılına aittir! ✵

 

Honduras: Orta Amerika’da bir demokratik cumhuriyettir. Britanya Hondurası’ndan (yani Belize) farklı olarak İspanyol Hondruras’ı olarak da bilinir. Orta Amerika’da, Karayip Denizi kıyısında ; batısında Guatemala, güneydoğusunda Nikaragua, güneybatısında El Salvador bulunur. 9 milyon nüfusa sahip ülkenin başkent’i Tegucigalpa’ dır.. Para birimi : Lempira (HNL), Tel. Kodu : 504, Zaman dilimi UTC : – 6 olan ülkenin resmi dili ingilizce’dir.

roatan_map2

roatan_map3

Honduras’ın 50 km. açığında yer alan adalar topluluğu – Bay Islands (Islas de la Bahia) ; Roatan, Utilaveve  Guanaja adlı 3 adet ada’ dan oluşuyor. Bu bölgedeki mercan kayalıkları, büyüklük bakımından Avustralya’dan sonra dünyada ikinci sırasında yer almaktadır. Bölge ucuz olduğu için de, dalış konusunda cennet kabul edilir.

Roatan ada haritaları

Honduras Güney Amerika’da çok güvenli olmayan bir ülke sınıflamasına alınsa da, Roatan için ayni durum söylenemez...

Bu arada adanın güney batı kıyı şeridinde “Juan Manuel Gálvez International Airport” isimli hava alanı mevcut.. Houston, Atlanta, Miami, New York’ tan alana yolcu taşıma ve charter hizmetleri var.. Ada merkezi sayılan (centrum) Coxen Hole / French Harbour’e taxi ulaşımı (3 km.) yaklaşık 25 – 35 $ civarıdır.

 

Kısaca Roatan

roatanisland-logo

Honduras’ın kuzeyindeki Roatan adası, tatil ve dalış için gelen turistlerin favori yeri olmuştur. Kent yaklaşık 50 bin nüfusa sahiptir. Puro tarzı görünümlü subtropikal iklimli adanın başlıca geçim kaynağı turizm ve balıkçılıktır. 25 – 30 m. derinlikte bile denizin dibi cam gibi berraktır. Dalış merkezleri olarak dünyanın önde gelen tesis ve alanlarına sahiptir (özellikle West End bölgesi). Ada ayni zamanda su sporları, kano ve yelken açısından da önemli konuma sahiptir.Eskilerin korsan adası, günümüzün turizm açısından uğrak yeridir.. Salva Vida : adaya özel bir biradır (tıklayın).. Pina Colades bir başka kokteyl tarzı içeceğidir. Bölgeye özel el sanatları tarzı hediyelikleri Coxen Hole bölgesi yani adanın merkez konumlu alanından – alışveriş market ve dükkanlarından – kolaylıkla temin edebilirsiniz. Ancak buraya turistik ilgi çok fazla değildir..Mahogany Bay, Liman içinde yer alan küçük alışveriş dükkanları, marketler, restoranlar, ATM, Taxi merkezi, turist info gibi ihtiyaçlarınız karşılar bir mekandır. Bu alanın dışında özellikle çocuklar ve yerli halkın satış için turistlere ısrarcı olduğu ifade edilmektedir (video)..

Snorkeling& Kayaking / Şnorkel ve Kano : Özellikle Half Moon Beach yada West Bay Beach sahil şeritleri bu aktivite için en elverişli mekanlardır. Kiralık şnorkel bulmak her zaman mümkün.. Adanın güney tarafında (Roatan Ridge Ranch) West Bay (Keifetos Resort) veya Calabash Körfezi ve Paya Körfezi (Paya Bay) arasındaki tepelere kadar uzanan, unutulmaz bir ata binme gezisini yapabilirsiniz.

West End bölgesi : deniz kanosu, dalış ve yelken gibi su sporları için, mercan resiflerinin fotoğraflarını çekmek, güzel plajlarda yüzmek için ideal alanları barındırır. West End girişinde palmiyeli Half Moon Bay plaj’ına bir bakın derim. Doğa sevenler için French Harbour eteklerindeki Iguana Çiftliği, 2500’den fazla sürüngenler için hayvan sığınağını barındırmakta.. Yine burada bir alışveriş merkezi var..

İspanyolca resmi dil ama ada halkı İngilizce’de konuşabilmekte.. Hava sıcaklık ortalaması, yıl boyu / 25 – 30 C dolaylarında.. yani her daim yaz…

 

Roatan Adasındayız,

Gemimiz Mahogany körfezi olarak adlandırılan, ince beyaz kumu masmavi denizi olan, kendisine ait çok güzel bir plaja sahip liman’a demirledi..Bu liman alanının adı : Roatan’s Mahogany Bay Cruise Terminal (Carnival finansmanlı).

Bu arada ada’ da, bir birine yakın 2 adet liman kapısı (port) mevcut. Gemi şirketleri bu limanlara yanaşmakta..

– Ada Limanları-

Cruise_port_roatan

  • Coxen Hole Curise Terminal : Royal Caribbean, Celebrity & NC tarafından 2008 de açılmış bir liman alanı…
  • Mahogany Bay Curise Terminal : Carnival, Princess, Costa, Holland America tarafından 2010 da açılmış tesistir.

Tropikal bitki örtüsü, muhteşem plajları ile ada ; Yaklaşık 53 km. uzunlukta, 6 km. genişlikteki olup, bölgedeki 3 ada arasında en büyük olanıdır.

Carnıval şirketi burada finasmanı ile güzel bir plaj yaptırmış.. Mohagany Beach (web)..

Liman’ın hemen çıkış noktasından plaja telesiyej ile (gün boyu kullanım kişi başı tam 14, 4-12 yaş 8 $’ dır – 2020 yılı) ulaşmak mümkündür,  isterseniz yürüyebilirsiniz de.

telesiyej_roatan

Ada’da ister plajlarında yüzün, ister dalış yapın, yunuslarla beraber yüzün – onlara temas edin yada eskinin korsan ada alanlarını, parkları, kuşlar & kelebekler & sürüngenler ve maymun adası turları gibi farklı seçenekleri değerlendirin.

 

Ada için genel bilgiler :

Ada plajları için bilgi ( web1 )( web2 ), Roatan aktiviteleri için bilgi ( web1 ) ( web2 )( web3 ) (web4), Roatan Otel & Hostel bilgi ( web1 )( Web2 ), Ada, banka – ATM haritası ( web ), Roatan hakkında – Genel bilgi ( Web.1) (Web.2)

– Roatan internet cafe –

roataninternetcafe

– Ada’da Alış veriş –

Roatan_Shopping_Locations

– Coxen Hole Cruise Terminal Mall&Shop –

coxenhole_maps

– Roatan restoran ; Yemek.1 ( Web ) / Yemek.2 ( Web ) –

Roatan_Restaurant

 

Aklınızda Bulunsun!..

  • Anthony’s Key Medical Clinic (tel. 504/2445-1003) , Sandy Bay ( Coxen Hole )
  • Lokal hava yolu şirketleri (Kısa mesafeli – küçük uçaklar) : web1 web2web3
  • Art & Takı & El sanatları / Web

 

Ulaşım :

Mahogany bay Taxi ;

  • Gemilerin limanladığı Dixon koyu merkez olmak üzere (zone A) ; Roatan adası mesafeye göre 5 zone ( bölgeye) ayrılmış.. En uzak bölge zone E’ dir..

Bölgeler ve Taxi ücretlendirme bilgileri için bakınız (2015 fiatlarıdır!)(Güncel taxi için →  bakınız).

Adanın merkezinden (eski durak Coxen Hole’den taşınmış ve Mahogany bay Liman terminaline 5 dk. lık mesafede olan Dixon Cove körfezi üzerinde yeni yerine) taşınmıştır!

  • Ana kara – Honduras’a / Muelle de Cabotaje – hızlı feribot seferleri de var (web). Roatan’dan saat 07 ve 14′ te, La Ceiba’dan ; saat 09.30 , 16.30 olarak karşılıklı 2′ şer sefer mevcut..Tek yön tam bilet → 33, 5-10 yaş → 17 $ karşılığı yoculuk yapabilirsiniz  (bakın).. Roatan’da feribot durağı için ücretsiz otopark imkanı mümkün iken, Honduras için böyle bir imkan yoktur!
  • Ada Otobüsleri – minibüs : Coxen Hole ve West End arasında her 15 dakikada bir çalışan otobüsler var.. French Harbour, Polly Tilly Bight ve Punta Gord yol güzergahını izlerler..Coxen holde sondurak : Sun Supermarket (HB Warren) alanıdır..ücret : 3 $

 

Roatan için gerekli harita ve dökümanlar :

+ Roatan Haritası – 1

+ Roatan Haritası – 2

+ Roatan Haritası – 3

+ Roatan Haritası – 4 (Bölge bölge, pdf)

 ** Roatan İnteraktif – Map / harita

 

++ Özel ve tatil günleri (Roatan) :

  • Yılbaşı, 1 Ocak – Resmi tatil
  • Karnaval, 12 Nisan (Punta Gorda’ya Garifuna’nın gelişi kutlaması).
  • Paskalya’dan önceki Kutsal Hafta, 13-20 Nisan
  • Paskalya’dan önceki Kutsal Perşembe, 17 nisan
  • İsa’nın çarmıha geriliş günü, 18 nisan
  • Amerika Günü, 14 Nisan Resmi Tatil.
  • Jonesville Pirate’s Fair – Efsanevi Korsan temalı festival günü,  24-25 nisan
  • İşçi bayramı, 1 mayıs
  • Roatan Uluslararası Karides Festivali, 17 ve 18 Haziran.
  • Bağımsızlık Günü, 15 Eylül (Orta Amerika’nın 1821’de İspanya’dan bağımsızlık ilanı) – resmi tatil.
  • Roatan Uluslararası Balıkçılık Turnuvası, Eylül ayı
  • Öğretmenler Günü, 17 Eylül – Resmi tatil.
  • Ulusal Asker Günü, 3 Ekim – Resmi tatil.
  • Amerika Keşfi günü (Columbus Günü), 12 Ekim – resmi tatil.
  • 21 Ekim Honduras Silahlı Kuvvetler Günü (1956’da diktatör Lozano Diaz’ın devrilmesi) – resmi tatil.
  • 31 Ekim Cadılar Bayramı.
  • 1 Kasım,  Roatan’da Hıristiyan bayramı
  • Roatan Noel Festivali, Aralık.
  • Noel günü, 25 Aralık – Resmi tatil.

 
 

** Sonraki sayfada adayı gezelim..

 
 
booked.net

 
 
 

Önceki Sayfa ↔ Sonraki Sayfa

– Cruise Gezileri ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir