Belize . 1

 
 
 

BELİZE ( BELİCE )

 

✵ Gezi tarihimiz 2013, güncel bilgiler 2020 yılına aittir! ✵

 
 

Genel Bilgiler ;

Belize, Orta Amerika’da yer alan bir ülkedir. Kuzeyinde Meksika, batı ve güneyinde Guatemala, doğusunda ise Karaib Denizi yer almaktadır. 1973’e kadar İngiliz Honduras’ı olarak bilinen ülke 1981 yılında bağımsızlığını ilân etmiştir

El Salvador’dan sonra Orta Amerika ülkeleri sıralamasında en küçük ikinci ülke olan Belize, aynı zamanda bayrağında insan resmi olan dünyanın tek ülkesidir.

İlk zamanlar Maya topraklarının bir parçası olan Belize’ye Amerika’nın keşfinden sonra 1500’lerde ilk yerleşenler İspanyollardır.

1600’lü yılların ortasında İngilizler yerleşmişler ve tabii kaynaklarını Avrupa’ya taşıdıkları gibi Afrika’dan insanları getirerek köle olarak kullanmışlardır. 1860 senesinde tamamen İngilizlerin sömürgesi olan Belize, “İngiliz Hondurası” olarak biliniyordu.

belizelogos1
 

1964 senesinde içişlerinde bağımsızlık kazanan Belize, 1980’de Birleşmiş Milletler Teşkilatının denetimi altında yapılacak bir referandumla kendi yönetim şeklini seçme şansına sahip oldu. Yapılan referandum neticesinde 21 Eylül 1981 tarihinde tam bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyde ovalık bölge ve güneyde dağlık ve ormanlarla kaplı bir bölge vardır. Doğusunu çevreleyen Karaib Denizinin kıyı kesimleri mercan adacıklarıyla çevrilidir.Güneydeki Maya dağlarındaki en yüksek yer 1122 m yükseklikte Victoria tepesidir. Ülkedeki bu gür tropik ormanlarda puma, jaguar, timsah, maymun, çeşitli tropik bölgelere has kuşlar ve hayvanlar yaşar. Ülkede nüfusun çoğunluğunu Afrika asıllı siyahlar oluşturmaktadır. Ülkenin batı ve kuzey kesimlerinde yerlilerle İspanyolların karışımı olan melezler yaşar. Güney kesimlerinde ise, Maya soyundan gelen halk çoğunluktadır ( nüfus yaklaşık 320 bin dolayında ). Kendilerine has kültür ve geleneklerini kaybetmemiş olan bu Maya asıllı yerli halk ayrı bir lisan kullanmaktadırlar. Halkın çoğunluğu ise Creole denen İngilizce kökenli bir dil kullanmaktadırlar. Halkın büyük bir kısmı Katolik olup, Protestanlar ve Anglikanlar da vardır. Az sayıda Müslüman da bulunmaktadır. Halkın çoğu sahil kenarlarında yaşar.Parlamenter bir rejimle idare edilen ülkede parlamentoda çoğunluğu sağlayan partinin başkanı başbakan olarak ülkeyi yönetir. Ülke tam bağımsızlığını kazanmasına rağmen İngiliz Milletler Topluluğu üyesidir.Eski başkenti Belize city iken şehrin hurricane felaketi yaşamasi sebebiyle başkent denize uzak bir bölge olan Belmopan‘a taşınmıştır (Kaynak : Wikipedia).. Belize City, Karayip denizi üzerindeki en büyük şehridir.

 

Başkent : Belmopan ,

Para birimi Belize doları (BZD, 2 BZD = 1 $ )(2019)

Telefon kodu : 501 , saat dilimi ( UTC – 6 )

 

Belize’de Ulaşım :

Belize’yi ülke olarak gezmenin en iyi yolu, araba, su taksileri, kısa mesafeli uçuşlar ile yapmaktır.Özellikle su taksileri (Water taxis) Belize’nik kıyı şeridinde yer alan adalar topluluğu için idealdir. Ayrıca Hopper tarzı küçük uçaklar ile ; Ambergris Caye & San Pedro ve Caye Caulker adaları için hava alanından ulaşım imkanları vardır. Belize için bölgesel – banliyö otobüsleri vardır,ancak bunlar seyrek kalkışlı olup sıklıkla önerilmemektedir (yorucu olduğu söylenmekte).

Water Taxiweb1 , web2web.3  ( harita ) : Ambergris Caye & San Pedro ve Caye Caulker adaları için Belize City’den mesafeye ve indirime bağlı olarak mesela, tek yön → Caye Caulker (45 dk.) : 36 BZD (18 $) ücret karşılığı ulaşımı sağlarlar (Belize city ↔ San Pedro (28 $)..

Taxi → Belize City ve Ambergris Caye adasında kısa mesafeli yolculukta, 15 – 12 BZD tutarı ile ulaşım imkanı bulunmakta. Cinderella Plaza Taxi Stand < Cinderella Plaza BZC (tel : 501-203-3340) >, Majestic Taxi (tel : 501- 203-4465), Belize Marine Terminal Land Taxi güvenilir taksi şirketleridir. Caye Caulker ; Bu ada da Golf merkezi bulunmakta imiş.. Burası için günlük 50 $ karşılığı golf arabası kiralanmakta imiş? Kişisel bir taxi web sitesi ….

Kiralık araç & Otoyollar : Belize City’de ; Northern, Western, Southern ve Hummingbird highways olmak üzere belli başlı 4 kara yolu vardır.. Sürüş sıkıntı yartamaz..Bazı Maya kalıntıları için arazi zor olabilir ( dört çeker araç ?! )..

Otobüsler : yukarıda açıklanmış 4 kara yolundan servis sunarlar.. Fiatlar mesafe ve servise göre değişim göstermekte.. Autotransportes De Oriente (ADO) : Belize merkez – northern Belize arasında çalışır. James Bus (7 King St PGT, tel : 501-702-2049) : Günlük olarak Belize City -Belmopan – Dangria ve Punta Gorda (Southern Belize’de Toledo kıyısında bir alan) arası sefer düzenler…Mesafeye göre 4 – 30 BZD tutarı bilet ücreti ödersiniz. Bölgede ekspres otobüslerde mevcuttur. Otobüsler hakkında (web)

Bölgesel Uçaklar : Tropic Air ve Maya Island Air günlük, Belize City Municipal Airport (TZA) yada Philip S.W. Goldson International Airport (PGIA) ‘ tan uygun fiatlarla yolcu taşımaktalar..

 

Belize, Karayolları

belize_maproad

 

 Belize Tourist Board’s offices : Adres, 83N Front Street – Belize..

belizetouristinfocenter

 

Belize önemli Restoranlar / Web

 
 

BELİZE GEZİ REHBERİ

 

ÖNEMLİ UYARI ! :

Ben Belize’de aşağıda aktarılan her yeri görmedim.. Zaman kısıtlı idi, kara parçasıda geniş ve destinasyonlar farklı alanlarda olunca bunların hepsini görmek çok zor olacaktı.. Biz bir araca binip (2013 yılında 4 kişi için 110 $, 2 saat beklemeli + 2×80 km. gidiş / geliş yol bedeli ödeyerek) Altun Ha Maya harabelerini görmeye gittik.. Belize’de başka bir gezi planımız olmadı..Bu nedenle diğer alanlar ile ilgili bir deneyimim yoktur!..Araştırma ve eldeki belgeleri sizlerle paylaştım.. Bilgilerinize..

 

Belize Haritaları :

 

Belize ; Orta Amerika’nın doğu kıyı şeridinde bir ana kara ve irili ufaklı 200′ e yakın ada ve adacılardan oluşmuş turistik bir ülkedir. Yağmur ormanları, tropikal bitki örtü ve iklimi, tarihi Maya Harabeleri ve kalıntıları, plaj ve kumsalları, dalış ve mercan kayalıkları ile ilgi çekmektedir.

Gezi amaçlı ülkeyi, 6 farklı coğrafik ve politik bölgeye (ilçe) ayırmak mümkündür. Her bölge kendi içinde alternatifler sunar. Bununla beraber ; Ambergris Caye, Caye Caulker, Placencia ve Cayo District özellikli, popüler turzim alanlarıdır. Ambergris Caye, San Pedro, Caye Caulker en çok ilgi çeken alanlardır.

* Belize kıyı şeridi adaları için detaylı bilgi ( Web)

Belize River ; ülkenin uzun bir nehri olup, İlçelerin içinde geçerek Karayip denizine dökülür. Northern River, Sibun River ve Manatee River ülkenin diğer nehirleridir.

 

Şimdi bu bölgeleri / semtleri inceleyelim..

 

1 ) Corozal District :

Belize City’nin kuzeyinde bulunan bölgenin merkezi yerleşimi Corozal Town‘ dur. Bölge nüfusu 35 bin dolayındadır. Bölge ; Chunox, Consejo, Little Belize, Louisville, Patchacan, Progresso, San Joaquin ve Xaibe köy ve kasabalarını içermekte.. Kıyı şeridine yer alan San Pedro adası coğrafi olarak Corozal İlçesi’ne yakın olsa da, aslında Belize District’in bir parçasıdır. Louisville ve Cerros bölgelerindeki Maya uygarlığının antik kalıntıları burada yer almakta (Santa Rita Corozal arkeolojik – antik bölgesi). Tarım özellikle şeker pancarı ve sanayisi en önemli gelir kaynağıdır.Son zamanlarda turizm adına olumlu gelişmeler de olmaktadır.

 

Corozal Town :

corozaltown_map

Bölgenin kapital (başkenti) konumundadır. Belize City’nin 140 km. kadar kuzeyinde bulunur. Kentten 15 km. sonrası Meksika sınırıdır. 1840 Yucatán savaşı sonrası Mestizo mültecilerinin yerleşimi ile kurulmuş bölgedir. Santa Rita olarak da bilinen antik maya kalıntılarının bulunduğu alanda kurulmuştur. 1955 Janet kasırgasından etkilenmiş, sonradan yeniden inşa edilmiştir. Sahil şeridi ve berrak deniz ve koyları, sakin ve huzurlu tatil imkanlarını sunar..

Kasaba ; Avrupa ve Amerikan emeklilerinin yaşam cenneti olmuştur. Kasabada yaklaşık 10.000 kişi yaşar..

 

Santa Rita Harabeleri :

Corozal_SantaRita_maya

Belize’nin kuzey sınırında ülkenin erişim ve ulaşımı konusunda en uygun olan harabeleridir. Günümüzde Guatemala ve Meksika için ticaret yollarının kontrol merkezi konumundadır. MÖ 2000 lerde yaşamın burada olduğu ve 16 yy sonlarında nüfusun bu alanı terk ettiği tahmin edilmekte.

* Northern Belize : Corozal (coastal) ve Orange Walk (inland) bölgelerini içine alır.

 2 ) Belize City District : hava alanı, ana şehir merkezini, deniz kıyı ve adalar şeridini içine alır.

 

 

Bu alan ülkenin en büyük yerleşim alanıdır. Belize nehrinin, Karayip denizine döküldüğü alanda yer alır. Tarihte ülkeye gelmiş olan Avrupalıların kurduğu bir mekandır. Central Coast olarak da adlandırılan bölge yer alan Belize city; ülke için en büyük liman kenti, ekonomi, ticaret ve transport’un merkezidir.

Uluslar arası – Philip S.W. Goldson International Airport bu bölgede yer alır (international Airport Road, Ladyville – Belize, web ). Alandan, şehir merkezi 16 km.  olup, ulaşım 30 dk. dolayında sürmektedir.

Çeşitli tarihi tapınak alanlarına, dünya standartlarında Belize City’nin 45 km. kadar batısında yer alan Belize National Zoo – hayvanat bahçesine, tarihi hükümet binalarına, Altun Ha gibi Maya kalıntı alanlarına, kiliselere, ülkenin tarihi ve kültürel mirasına sahip olan bölgesidir. Sömürge dönemini anımsatan tarihi mimari ve kültürel yapısı yanıda ; büyük oteller, restoranlar, bar ve gece klüpleri burada yoğunlaşmıştır. Ören alanları, Belize müzesi, Belize Cruise yolcu terminali bu bölgededir.

Merkezi Belize, vahşi yaşamında içinde olduğu, kültür’ün, nadir kuş türlerinin, Mayalar ve tapınakların, Howler monkeys – maymunların (Telalı maymun türünün – yeni dünya maymun türü olarak bilinen bu türler, genellikle orta ve güney amerika’da yaşayan türlerdir) bulunduğu bir gezi bölgesidir. Ayrıca antik kültür ve kökeni siyah Afrika kölelerine dayanan ve günümüzde de sürdürülen Belize Creole – kriol kültürünü burada göreceksiniz..

Bazı cruise gemileri ana liman dışında, denizde, yakın bir alanda demir atmaktadır (Bizim böyle oldu).. Tekneler ile gemiden alınıp, ana karaya çıktık. Liman vergisi yada ? hangi sebeple ?? olduğu konusunda bilgim yoktur!..

Sınırları içinde ; Hattieville, Ladyville, kıyı şeridinde San Pedro ve Caye Caulker adaları ayrıca ; Burrel Boom, Crooked Tree, the Monkey Bay Wildlife Sanctuaries ve Gales Point, Rockstone Pond gibi köy ve kasaba tarzı turistik mekanları barındırır. 1961 yılına kadar ülke başkenti konumunda olan bu yerleşim, yaşanan kasırga sonrası, başkent konumunu Belmopan’a bırakmıştır. Bölge 80 bin civarında nüfusu barındırır. Ana karanın yanı sıra, Ambergris Caye, Caye Caulker, St. George’s Caye ve Goff’s Caye gibi irili ufaklı adalar bölgesi turizm için en iyi alternatif olacaktır. 1961 Hattie kasırgasından büyük zarar görmüş ve 1970 sonrası Belmopan başkent olmuştur. Kasırganın ve doğal afetin izlerini kentte görmek mümkün..Alt yapı çalışmaları günümüzde de sürdürlmekte..

Swing Bridge (köprüsü) Belize, St. John’s Cathedral, The Museum of Belize ve the Baron Bliss Monument şehir emerkezinin önemli turistik alanlarıdır. Şehir dışında Zoo ve Altun Ha Maya kalıntıları görülmesi gerekli alanlardır.

 

Bölge haritası :

belizecityatractionmaps

Atraksiyon alanları:

belizedistrict_1

 

* Belize City gezi alan haritasıTıklayın

 

  • Belize city – Kuzey :

bzcityncitynorth

 

  • Belize city – güney :

belizecity_south

Haulover Creek (dere) tarafından şehir kuzey ve güney olmak üzere 2 bölüme ayrılır. Swing Bridge / Swing köprüsü, dere üzerinde bu iki yakayı birleştirir.. Marine Terminal, kuzey yakasında Swing Bridge’in yanında yer almaktadır. Köprünün doğu yakasında, Marine ve Coastal Zone Museums (Maritime museum) bulunur.. Batısında ise katolik kilisesi Holy Redeemer Cathedral yer almakta..

Bölgenin kuzey kısmının denize bakan uç kısmında (Fort street) ; Baron Bliss lighthouse/Fort George Lighthouse – deniz feneri ve Baron Bliss Memorial – anıtı bulunur.

Bu alanın kuzeyiMuseum of Belize‘e ev sahipliği yapar (web).

Köprünün güney tarafında hareketli pazar ve alışveriş alanları vardır. Kuzey taraf ise ; tropikal ağaçların, muz ağaçlarının bulunduğu, deniz fenerinin ve lüks yaşamın olduğu alandır (Fort George). Şehir merkezi genelde turistik amaç ile fazla zaman ayırılan yer değildir. Burası genelde ; Yağmur ormanları, Maya kalıntıları ve küçük adalar ve diğer Belize atraksiyonları için transfer olanağını sunan merkez konumundadır. Şehir suç yönünden masum olmamakla beraber turistlere yönelik suçlar zaman içinde azalmaktadır. Tenha alanlara girmeyin !akşamları taksi ile ulaşımı gerçekleştirin..Kısa mesafeler yaklaşık 6-7 $ kadardır..

Ulaşımda taksi önerilmekte, otobüsün seyrek seferli ve çok güvenilir olmadığı ifade edilmektedir. Deniz & adalar ulaşımında Water taxi bir seçenektir (web , Brown Sugar Terminal yanı).

Bu bölge için ; Şehir merkezinde, Albert Street üzerinde yürüyüp birşeyler yiyin.. Horse Carriage/At arabalı tur’a katılın.. Hayvanat bahçesini (Zoo, web) ziyaret edin : Hayvanat bahçesi ve tropikal eğitim merkezi, Belize City’nin batı tarafında 47 km. mesafede, Western Highway üzerinde bulunmaktadır. 12 hektar alana sahip hayvanat bahçesi Sharon Matola tarafından 1983 yılında kurulmuştur. 48 adeti ülkeye özgü, 125 değişik hayvanı barındırır.

 

Altun Ha Maya Tapınağı

Tapınak Belize City’nin 50 km.  kadar kuzeyinde yer alır. Old Northern Highway – eski kuzey karayolu ile ulaşım sağlanmakta..Tapınak çevresi ; tilki, rakum, geyik ve sincap ve 200 kadar kuş türüne ve yaban hayvanlarına da ev sahipliği yapmakta. 2 plaza alanı vardır. Klasik maya dönemi için ; Tören alanı ve ticaretin merkezi idi.. Kalıntı alanının eski tarihte yaklaşık 10 bin kişiyi barındırdığı tahmin edilmekte..Detay web..

 

Belize City’ den..


 
 

+ Belize Reef :

BarrierReefmap

Ülkenin kıyı şeridinde, yaklaşık 300 km.  uzunlukta olan kuzey – güney yönünde uzanan, batı yarım kürenin en büyük mercan – kayalık (resif) parçasıdır. Buralar mercan kayalarının yer aldığı, dalış imkanlarını sunan otellere ev sahipliği yapmaktadır.

Ambergris Caye & San Pedro :

Belize kıyı şeridi, Karayip denizi üzerinde kuzey doğuda bulunan ve adalar grubunun en büyük adasıdır. San Pedro plaj alanı ve mercan kayalıkları ile ünlüdür. Balıkçılık ve dalış sporları için uygun bir adadır. San pedro adanın merkezidir. Konaklama alanları, restoran ve barlar, gece hayatı bölgenin özelliklerindendir. Ada belize kuş cenneti açısından da değişik kuş türlerine ev sahipliği yapmakta.. Belize bölgesine bağlı olmakla beraber, kendisine en yakın ana kara yerleşimi Corozal district’te bulur. Ada uzunluğu yaklaşık 40 km. genişliği ise 2 km. dolayındadır. San Pedro Town, adanın güneyinde tek şehir ve yerleşim alanıdır. Şehirdeki başlıca sektörlerden biri turizm olup, özellikle tüplü dalış imkanın olduğunu unutmayın (hiperbarik basınç odalı tedavi merkezi mevcut).. Ada bir kaç köy alanı ve tatil merkezinide içermekte (Captain Morgan’s ve Mata Chica resorts, San Pedro’nun kuzeyinde yer alan merkezleridir).. Ada Belize için ; Avustralya’dan sonraki en büyük Mercan kayalıkları (Resif alanları) ve plajları ile ünlüdür. Ada küçük bir hava alanına sahiptir..Belize City’den uçak yanında adaya; Belize City, Caye Caulker ve Corozal’dan Water taxi – Su taksileri aracılığıyla ulaşım imkanı bulunmakta..

 

 
 

Caye Caulker :

caulker_belize2

Ambergris adasının güneyinde yer alan bu küçük kireç taşı görünümlü mercan adası : 8 km. uzunlukta ve 1.5 km. genişlikte olup, Mestizo ve Creole kültürünün gelenek ve göreneklerini sunan bir adadır. Dinlenmek için tropikal bölgede bol güneşli sakin ve huzurlu tatil aramakta iseniz buraya gidin..Santa Elena olarak haritalarda gösterilebilir.. Ada balıkların doğal göç yolu üzerinde olduğundan, adada balıkçılık ve kabuklu deniz ürünleri açısından zengin imkanlar bulunmakta.. Belize City ve San Pedro’dan deniz taksileri ile ulaşım imkanlı adada golf aracı ve bisiklet kiralamak mümkündür.. Gezide temel ulaşım imkanı yürümek’tir.

Great Blue Hole, video : Büyük Mavi Çukur alanı, dünyanın en büyük 10 dalış alanlarındandır.Büyük mavi çukur, Belize açıklarında bulunan büyük sualtı obruğu veya deniz çukurudur. Belize City’den 90 km uzaklıkta bulunan Lighthouse Resifi’nin merkezinde bulunur. 300 metre çapında ve 124 metre derinliğindeki delik dairesel bir biçimdedir (büyük bir su altı düdeni).

Great_Blue_Hole

Half Moon Caye : Resif alanının güneydoğusunda bulunan ada, milli park alanı olarak bir takım kuşlara ev sahipliği yapamaktadır. Sakin, yeşillikler arasında bir plaj düşünün..İşte burası.. Buradaki ilginç canlılar : conch – Kabuklu deniz hayvanıdır.. Şeytan minaresi olark da isimlendirilmiştir. Ve Red Footed Boobie bird – kırmızı ayaklı ilginç bir kuş ( web ) bulunmakta..

halfmoon-big

 

** Belize kıyı şeridi adalar hakkında (web).

 

  3 ) Orange Walk District : 

 

 

Belize City’nin kuzey batısında yer alan bir bölgedir. Carmelita, Guinea Grass Town, San Estevan, San Jose, San Pablo, Shipyard, Indian Church, San Carlos gibi köy ve kasaba tarzı yerleşimleri içerir. Maya kalıntılarından Lamanai harabeleri buradadır. 40 bin civarında nüfusa sahiptir. Ülkenin 3. büyük yerleşimidir. Halk dilinde Sugar City – shuga city / şeker şehir olarak bilinmekte.. Sakinleri , 1840 Caste savaşından kaçan Meksika mültecileridir (melez). Bölge başta şeker kamışı ile tarımsal alanda ekonomiye sahiptir. Rio Hondo nehri bölgenin Meksika sınırında bulunur.

 

Lamanai Maya Kalıntıları :

 

Bölgenin New River üzerinde bulunur.. İspanyol tarihinde ; Lama’ an/ayin – batık timsah anlamına gelmekte.. MÖ 1500 yıllarına ait Maya kalıntıları arasında orta büyüklükte olanlarıdır. Ormanlık alanda ortaya çıkarılamamış daha fazla kalıntıların olduğu tahmin edilmekte.Var olanlarda restore edilmektedir.

 

Jaguar Temple (6.yüzyıl) :

Lamanai_Jaguar_temple

Haritada (N10-9) – Köşeli, Jaguar deseni tarzı nedeniyle bu şekilde isimlendirilmiştir. Tapınak 9 katı ile yaklaşık 20 m. yüksekliktedir. 13. yy da yeniden tasarlandığı söylenmektedir.

Ball Court :

ballcourtlamanai

Maya tarihinde top sahası (oyun & tören alanı) olarak bilinen kalıntılardır. MÖ 3000 lerde bu oyunlar Maya’lar için törensel bir anlam ifade etmektedir. Oyun sonrası törensel ölüm olaylarının yapıldığıda bilinir..Oyun tarihi hakkında (web).

 

High Temple “El Castillo” :

high_temple_lamanai

Haritada (N10-43), belize’de 33 m. yükseklikte pre klasik bir maya kalıntısıdır. Tapınak zirvesine ulaşırsanız Guatemala ve Mexico ormanlık alan manzarasını fotoğraflamayı ihmal etmeyin..

 

Mask Temple :

Lamanai Maya2

Haritada (N9-56), Maya kralına ait 4 m. lik taştan yapılmış yüz figürüdür. MS 600 yıllarına tekabül eder..

 

Yeri gelmişken ; Maya Tarihi ve Harabeler için bir bilgi paylaşımı yapalım..

 

** Maya Tarihi ve maya kalıntı tur bilgileri için detay – web

** Maya Kalıntıları, haritalar web

** Maya uygarlığıTürkçe bilgi

*** Belize , Maya HarabeleriTopografik Harita.1 Harita.2

 
 

Mayalar hakkında (biyolojiegitim.yyu.edu.tr ) ;

Maya uygarlığı Amerika kıtasındaki Kolomb-öncesi uygarlıklardan biridir. Bir Orta Amerika uygarlığı olan Maya uygarlığı, binlerce yıl boyunca Meksika’nın güneydoğusundan, Honduras, El Salvador ve Guatemala’ya kadar uzanan bir bölgede hüküm sürmüştür.

Mayaların Belize’deki yer altı şehirleri ve kanlı ayinleri Maya uygarlığında Orta Amerika’da M.Ö Belize ülkesinde varlığını sürdürmüştür. Bu uygarlık 10yy da ortadan yok olmuştur. Bin yıl önce Belize ülkesinde varlığını sürdüren Maya Uygarlığı bir milyonun üzerinde bir nüfusa sahipti. Şimdiki Belize ülkesinin nüfusu sadece 300.000’ dir. Belize ülkesinde antik evler modern evlerden daha fazladır. Maya uygarlığının yok olmasındaki sebepler bilim adamları tarafından araştırılmıştır. Bunların yok olmasındaki sebeplerin açlık, kuraklık, savaş ve antik Maya Takvimindeki rakamlarda yani inançlarından dolayı olduğunu ileri sürüyorlar. Mayaların izine Belize ormanın derinliklerinde rastlanılmış. Ormanın derinliklerinde ATM mağarasına rastlanılmış. Bu mağara 50 m. yüksekliğinde ve orman boyunca 5 km uzanıyor. Bu mağara Mayaların yer altı merkezidir. Mayalar mağaraları tanrının bölgesi olarak kabul eder. Bu inanışın mağaranın tavanındaki tuhaf şekillerden kaynaklandığı düşünülüyor. Çünkü Mayalar bunları canavarlara benzetirlerdi ve yer altı canavarlarının tanrı olduklarına inanırlardı. Mayalar kuraklık, açlık ve savaş şehirlerini yok etmeye başladığında mağara girip kanlı kurban aynileri gerçekleştiriyorlardı. Mağaranın merkezinde bu ayinlerin izlerine rastlanılmış. Mağaranın girişine yakın yerde Mayalara ait bir dilek taşına rastlanılmış. Mayalar burada kan dökme ayinleri yaparlardı. Çeşitli kan dökme yöntemleriyle kanlarını çekerler ve bu kanı ağaç kabuğundan bir kağıda döküp o kanı yakarlardı. Bunun anlamı mayalarda yaşam özleminin dumanla birlikte yükseldiğine inanırlardı. Onlar için kalp, kan ve insan nefesinin kutsal varlıklar olduklarına inanıyor ve onları ruhsal dünyaya bağladıklarına inanırlardı. Bu yüzden yaşam döngülerinin devamı için bunları tanrılarına sunarlardı. Bunu maya seçkinleri kendi üzerinde de denerlerdi. Kan dökme işe yaramadığında mağaranın daha da derinliklerine inip kanlarından daha fazlasını sunarlardı. Mayalar yeraltı ruhlarının doğurganlık ve yağmur tanrılarının yeraltında yaşadığına inanırlardı. İnsanları kurban etmelerinin amacı tanrının merhametini ve onayını kazanmak içindi. Sıkıntılarının çok olduğu zamanlarda mağaranın daha da derinliklerine inerlerdi. Mağaranın farklı derinliklerinde ilk önce erkek iskeleti sonra kadın iskeleti daha sonrada çocuk iskeletine rastlanıldı .Çocuğun kurban etmedeki amaç çocuğun saf, temiz ve kirletilmemiş olmasıydı. Bu tanrılarına sunulan en büyük hediye idi. Mayaların inançları maya şehirlerinin de sonunu farklı zamanlarda getirdi. Mayalar sonlarının 2012 de olacağını düşünüyorlardı bu Maya Takviminde inanışlarına göre öngörülüyordu. Mayalar inanışlarına göre mağaralarını farklı derinliklerde katman oluşturarak en büyük tanrılarının en alt katmanda olduğuna inanıyorlardı. Ölüler dünyası dokuz seviyeden oluşur. Evreni 23 seviyeye ayırmışlar. Seviyelerin 13 yukarda biri gündelik hayatı simgeliyor. Diğer dokuz seviye en altta bulunuyordu. Evrenin yaradılış ve yok oluşunu da hesaplamışlar.dünyanın daha önce 5 kez yaratıldığına 4 kez yok olduğunu hesaplamışlar. Şuan evrenin son kez yok olacakları düşündükleri tarih olan 2012 de olduklarını düşünüyorlardı. Hangi tanrıya ne için dua ediyorlarsa o tanrıya onu götürüyorlardı. Yağmur tanrısına su götürüyorlardı.

 
 

 4 ) Cayo District :

Merkeze yakın ormanlık alanlarını , tarihi kalıntıları , Maya kalıntılarını , nehir ve mağraları içine alan macera bölgesidir.

Belize City’nin batısında kalır. Bölgenin batısında capital merkezi San Ignacio Cayo bulunmakta.Doğuda ise, başkent Belmopan bulunur. İki şehir arasında ormanlık alanda, yaban hayatı ve tropikal havzalarda zengin yiyecek ve meyve alanları bulunur. Bölgede Maya Mountains / dağı ve Maya kalıntı ve harabelerinden ; Xunantunich, Cahal Pech ve Caracol bulunmakta. Bölge muz başta olmak üzere narenciye meyve bahçeleriyle tarım alanlarına sahiptir. Bölgeden 2 büyük otoyol geçer. Western Highway, Guatemala sınırına kadar ulaşır. Hummingbird Highway ise ülke içi Belmopan ve Dangriga arasında uzanmakta.. yaklaşık 50 bin nüfusa sahip bölge Blue Hole (park) ve Guanacaste olmak üzere 2 milli park alanına sahiptir.

 

Caracol Tapınağı :

caracol_caana_belize

Chiquibul Forest Reserve içinde, maya dağlarının batı kenarında, dağlık arazi üzerinde ve denizden 500 m. yükseklikteki plato üzerinde bulunur.Uulaşım imkanı zor olmakla beraber, Maya tarihinde ve ülkede en yüksek insan yapımı bir kalıntıdır. Piramit, yaklaşık 42 m. lik yüksekliğe sahipptir.

 

Cahal Pech Tapınağı :

cahalpech_mayan

Cahal Pech San Ignacio ve Santa Elena ikiz kasabasına bakan alanda, heybetli bir tepenin üzerinde yer almaktadır. Yapılan kazılar kalıntının yaklaşık MÖ 1000 yıllarında yapıldığı yöndedir. Cahal Pech Village Resort alanına yürüme ile 5 dk. lık mesafede yer alan tapıank ; kenelerin yeri olarak isimlendirilmekte. Tapınak alanı ; tapınaklar, konut, oyun alanları – ballcourt, bir sunak olmak üzere 2 dönümlük alanda yedi plaza alanı ve üzerindeki 30 yapıdan oluşur.

 

San Ignacio :

san_ignacio_belize

san_ignacio_belize2

Cayo district’in başkentidir. Belize nehirinin, Macal nehri kolu üzerinde yerleşmiştir. Bir asma köprü ile diğer bir yerleşim olan Santa Elena ile bütünleşmektedir. San İgnacıo daha büyük olmakla beraber iki şehir, “ikiz şehir” olarak adlandırılmaktadır. Nüfus 14 bin dolayındadır.

 

Xunantunich Maya Tapınağı :

Tapınak Belize City’nin yaklaşık 130 km. batısında San Jose Succotz köyü yakınlarında bulunur. Mopan nehri üzerinde, bir yamaçtan Guatemala sınırını görecek şekilde konumludur. Maya dilinde Stone Woman – Taş kadın 1800 lü yıllardan beri var sayılan beyaz giymiş gözleri kırmızı bir kadın hayaleti ile tasvir edilmektedir. Bir dizi tapınak (26 adet) alanlarıyla beraber 2.6 km² lik alanı içermektedir.

40 m. yüksekliğe sahip olup, 2. en yüksek harabedir.. Güneş Tanrısı maskeleri ile süslüdür. Klasik dönem, tören merkez alanıdır. Tapınağa ait detay web .. web2

Ulaşım bilgi : Western highway üzerinden 110 km. kadar Santa Elena kasabası için yol alın.. Succotz köyüne ulaşınca ücretsiz bot ile maya tapınak alanına ulaşın..

 

5 ) Stann Creek District : Belize district’in güney bölümünde, sahil şeridi, adalar ve Honduras için ulaşımdaki bot ve tekneler için liman ve kıyı şerididir.

Belize City’nin güneydaoğusunda kalan 30 bin nüfuslu bölgedir.Bölge sermayesi için önemli olan Dangriga , Belize’nin muz sektörü için ana liman konumundadır. Sittee River – nehri üzerindeki Hopkins (garifuna village) ve Mango Creek turizm açısından önemli iki alanıdır. Belize’nin denizden 1120 m. yüksekliğindeki en yüksek tepesi olan Victoria Peak burada yer alır.

Yağmur ormanları, Maya dağları manzarası Hummingbird Highway – otoyolu güzergahından ulaşılan Garifuna kültür evidir. Tropikal bitki örtüsü ve orman alanına sahip Cockscomb havzası ile deniz ve mercan kayaları için olanak tanıyan, köyleri ile turistik bir bölgedir.

 

Placencia ; Karayip denizi kıyısında uzanan bir yarım adadır. Beyaz kumu, masmavi denizi ile dalış, balıkçılık ve restoranları vede canlı müzik ile iyi vakit geçirilecek alanlardandır.

 

Dangriga Town / Kasabası ; belize’nin güney kesiminde, Karayip deniz kıyısında yer alan bir yerleşimdir. Bölgenin başkent konumundadır.

dangriga_belize2

 

6 ) Toledo District : Ülkenin Guatemala’ya yakın kıyı şeridi..

Güneyde kalan bölgenin merkezi yerleşimi Punta Gorda’dır. 25 bin nüfusa sahip bölge, Monkey River Town, Toledo Settlemen, Silver Creek, Blue Creek kasabalarını ve ayrıca ; Nim Li Punit, Lubaantun ve Uxbenka Maya antik kalıntılarını sınırlarında barındırır.

 

Punta Gorda :

punta_gorda_belize2

Belize’nin güneyinde, Toledo’nun başkentidir. Mopan, Kekchi Maya, Garifuna, Creoles, Lübnanlılar, Doğu Hint ve Çin halklarının oluşturduğu karma bir kültürdür. Belize City’den 320 km uzakta yer alır. Güney Belize’de son büyük kenttir. Mango ağaçları, ağaç kazıklara oturtulmuş küçük eveler bulunur. Guatemala’ya su taksileriyle ulaşım imkanı bulunur.

 
 

*** Sonraki sayfada, Belize’yi gezmeye devam…

 
 
booked.net
 
 

– Cruise Gezileri ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir