Münih Şehir Gezisi.4

 
 

Münih Gezisi – Şehir Merkezi

(2024 yılına günceldir)

 
 
 

TURİST HARİTALARI (Münih)

###

###

 

Yedi bölgeli Gezi Haritamız

 

Gezi alanımız,  Bölge 5 – 6 -7  (Transport Zone M) :

Münih gezimizin son bölümünde  eski şehir ve şehir merkezinden çok uzak olmayan,  kolay ulaşım imkanlı birkaç yeri gezerek Münih’ e veda edelim..

 
Gezi haritamızda 5 numaralı alanda ; Münih Olimpiyat Parkı ve yakınında bulunan BMW Dünyası & BMW Müzesi göreceğimiz yerler olacaktır.
 

➤  Münih Olimpiyat Parkı (Olympiapark München)

 

Münih’te 1972 yaz Olimpiyat Oyunları için inşa edilen park kompleksidir. Park, Münih’ in  Milbertshofen-Am HART  bölgesinde (Oberwiesenfeld semtinde), Münih  şehir merkezinin kuzey batı’ sında yaklaşık 6 km. uzaklıkta yer almaktadır. Park, eyalet başkentine ait olan Olympiapark München GmbH tarafından yönetilmektedir.

Parkın yakınında,  Marienplatz da dahil olmak üzere park’ ı  kent merkezine bağlayan U Bahn  hatlarının ( ** U3-U8, Olympiazentrum ** // U1-U7, Georg-Brauchle-Ring) metro istasyonu da dahil olmak üzere, diğer  toplu taşıma araçlarının durakları bulunmaktadır (Bus : 144-Olympiasee, Tram : 20/21/N20 – Olympiapark West). Park her gün saat 09.00 – 00.00 arası ziyaret edilebilir. Park BMW grup kompleksine de yürüyerek sadece 5 dakikalık mesafede kalmaktadır (alt foto, sağdaki yapı).

Tv Kulesi & BMW (+ museum)

Bir zamanlar askeri geçit törenlerinin yapıldığı ve 1909’da ilk zeplinin iniş yaptığı alan üzerinde yükselen Olimpiyat Parkı, günümüzde sportif ve eğlence amaçlı organizasyonlara ev sahipliği yapıyor. Tesis yürünerek yada servis araçları ile gezilebilir.

Bugün, Olimpiyat Parkı spor, kültürel, sosyal ve dini etkinlikler ve festivaller için bir mekanın yanı sıra yerel halk ve ziyaretçiler arasında spor, yürüyüş ve rekreasyon için bir yer olarak hizmet vermektedir. Komplekste spor tesislerine ek olarak : Olimpiyat dağı, Olympia Gölü, Münih Olimpiyat  yürüyüş parkuru, bira bahçesi, restoranlar, Olimpiyat gözlem kulesi, akvaryum ve alışveriş merkezi bulunur.

 

Münih Olimpiyat bölgesinin tamamı dört alana ayrılabilir.

    Park Haritası (Map)


     

  • 1 – Olimpiyat köyü ve Olimpik basın merkezi

Olimpiyat köyü (Olympisches Dorf), ana spor kompleksinin kuzeyinde yer alır ve  sporcuların yaşadığı yerdir. Biri erkek diğeri bayan sporcular için yapılmış bölümlerden ibarettir.

Olimpiyat köyü “şehir içinde bir şehir” olarak tasarlanmıştır ve insanlar günlük yaşamlarını sürdürür durumdadır.

Eski Olimpiyat köyü bu gün, 6.000’den fazla nüfusa sahip 3.500 yerleşim birimli bölgedir. Dairelerin yanı sıra mağazalar, okullar, anaokulları ve kültürel kurumlar da bulunmaktadır. Ayrıca antrenman olanakları ve tenis kortları da mevcuttur.
 

  • 2 – Olimpik basın merkezi (Olympic Pressestadt)

Olimpiyat köyünün batısında yer almakta ve yaklaşık 4.000 gazetecinin bulunduğu bir yer olarak hizmet vermekte idi. Şimdi ise burası “Olympia” alışveriş merkezine sahip bir yerleşim bölgesidir (Olympia-Einkaufszentrum).

 

  • 3 – Olimpiyat bölgesi (alanı)

Olimpiyat alanı (Olympiagelände) – 1972 deki  Oyun alanı ve spor tesisleri, stadyum (Olympiastadion),  yarışma ve oyun  alanlarıdır (olimpik sporları için) . Bu alan Olimpiyat Parkı’nın kuzey kesiminde yer almaktadır. Olimpiyat oyunlarından sonra Olimpiyat stadyumu çoğunlukla futbol maçları için kullanılmıştır.En önemli özelliği örümcek ağı şeklindeki çatısıdır. 2005 yılından sonra futbol sahası ; Allianz Arena’ ya taşındıktan sonra, Olimpiyat stadyumunda ağırlıklı olarak dünya yıldızlarının müzik konserleri gibi kültürel etkinliklere ev sahipliği yapar.Stad girişi ücretlidir!.

 

  • Olimpiyat kulesi (Olympiaturm)

300 m.’ e yakın yükseklikte bulunan yaklaşık 50 ton’ luk gözlem güvertesinden Olimpiyat Parkı ve BMW Müzesi de dahil olmak üzere şehrin en kapsamlı ve panoramik  görüntüsü (360 derecelik) için ideal alandır. Kule’ ye çıkış 6 €. 180 m. yükseklik alanında döner restoran, 190 m. yüksekliğindeki alanda da döner platform bulunur. Olimpiyat kulesinin girişine yakın bir yerde, bulunan açık teraslı restoran “Restaurant Olympiasee” bulunur!.

 
Olimpiyat alanında ayrıca;

  • Olimpiyat kulesinin hemen batısında bulunan akvaryum (Sea Life Munich) yer alır (adres: Willi-Daume-Platz 1)
  • Olimpik buz sporları merkezi (Olympia-Eissportzentrum)
  • Olimpiyat salonu (Olympiahalle)  bulunur.

Bu yerler, Olimpiyat stadyumunun hemen kuzeydoğusunda bulunan spor ve çok amaçlı salonlar topluluğudur.

  • Olimpik yüzme havuzu (Olympia Schwimmhalle)

Olimpiyat salonunun güneyinde yer almaktadır. Bugün, olimpik havuz  ulusal ve uluslararası spor etkinlikleri için kullanılır ve halka açık bir havuzdur.

 

  • 4 –  Olimpik Park 
  • Olimpiyat Alanının güneyine bitişik olan Park , Olimpik Tepe ve Olimpik Göl’ü içerir.

    Olimpiyat mekanlarının tüm kompleksinin adı – Olimpiyat Parkı olarak anılır. Olimpiyat Parkı, Münih’teki en büyük yeşil alanlardan biri olup yüksek rakımlı gözlem alanı (tepe) ile birde  göl’ e sahiptir.

    Olimpiyat Parkı’na giriş ücretsizdir. Havuz, buz pateni pisti, akvaryum ve olimpik kule gibi özel tesislerin kullanımı için ücret tahsil edilecektir (detaylar için).

     

    Not : Aşağıda yer alan Münih Müzeleri geniş kapsamlı olarak “Müzeler” sayfamızda da mevcuttur.. Bakabilirsiniz!

     
      BMW Museum in Munich + BMW Welt :

    Olimpiyat parkından BMW tesis & Müze görünümü

    Olimpiyat Parkı’nın yakınında, BMW markasının ürünlerini,  tarihine adanmış BMW otomobil Müzesini ; BMW Welt – BMW Dünyası’ nın ofis merkezini, sergi ve sunumlarını görebilirsiniz.

    Müze 1973 yılında kurulmuştur. 2004’ten 2008’e kadar Müze, yakındaki BMW Welt  binalarının inşasıyla bağlantılı olarak yenilenmiştir. Müze 21 Haziran 2008 tarihinde kapılarını yeniden açmıştır.

    Müzenin sıradışı binası ve  BMW genel merkezi  Viyana’lı mimar  Karl Schwanzer tarafından tasarlanmıştır. Bugün BMW Müzesi, sadece Münih’te değil, tüm Bavyera’da ve hatta Almanya’da en ünlü ve en çok ziyaret edilen müzelerden biridir.

    Müzenin sergi alanı yaklaşık 5.000 m2 ile ; farklı yıllara ait otomobil ve motosikletlerin, motorların ve uçak türbinlerinin sergilendiği mekanda yer alır. Müze kalıcı ve geçici sergiler içerir.

    Müze’ye bilet satın alabileceğiniz resepsiyon ve gişe birinci kattadır (Müze girişi). İç mekan gezmeyi kolaylaştırmak amaçlı spiraldir.

    BMW Welt’e giriş ücretsizdir!
    BMW Welt çok katlı otoparktaki ücretler:15 dk. ücretsiz / Saat başına 2.50 € /Maksimum günlük ücret 19.00 € (2024).

     

    BMW Müzesi’nin girişi – 2024 :

    • tam bilet – 10 €
    • İndirimli (gençler-emekliler) – 7 €
    • grup (en az 5 kişi) – kişi / 9 €
    • aile (en fazla 2 yetişkin ve 18 yaşın altındaki 3 çocuk) – 24 €

    Dikkat! Bilet fiyatları değişebilir. DETAY için Bakın! 

     
     
    Olimpiyat parkının hemen güney sınırı ünlü bir saraya ev sahipliği yapmaktadır.

      Münih Nymphenburg Sarayı (Schloss Nymphenburg) + Nymphenburg Parkı

    Nymphenburg Saray Haritası 

    Kral Ludwig II’ nin doğum yeri olan ve Münih’in batısındaki Neuhausen-Nymphenburg bölgesinde bulunan Schlosspark Nymphenburg” botanik bahçe alanı büyük birarazidir.  İçerisinde barok tarzda yapılmış  “Schloss Nymphenburg / Nymphenburg Sarayı” ını  ve de  saraya bağlı park binalarını barındıran kompleks yapıları barındırır.  Avrupa’ nın en büyük saraylarından olan yapı, günümüzde en çok ziyaretçi alan saray konumundadır. Ferdinand Maria tarafından eşi A. Savoyen`e oğulları olan Max Emanuel doğumu dolayısı ile hediye olarak 1664 yılında yapımına başlanan Saray, uzun zaman boyunca Wittelsbach ailesinin yazlık sarayı olarak kullanılmış. Max Emanuel daha sonraları sarayın genişletilmesinde büyük bir rol oynamıştır.  Sarayın tanık olduğu tarihi olaylar arasında, Kral II. Ludwig’İn 1863 senesinde Otto von Bismark ile görüşmesi de yer alıyor.1918 senesinde gerçekleşen devrim sonrası Nymphenburg Sarayı kamu malı haline getirilmiş ancak Wittelsbach ailesine sınırlandırılmış oturma hakkı tanınmıştır.  Avrupa’nın en köklü kraliyet ailelerinden biri olan ve Avrupa tarihinde de önemli bir yere sahip  Bavyera kökenli Wittelsbach ailesi içinden çıkan krallar, dükler, prensler ile Almanya’nın en önemli hanedanlarından birisi olmuşlardır. Saray hem prenslik hem de krallık döneminde Bavyera’ nın yüzyıllarca yönetildiği yerdir. İkinci Dünya Savaşında saray kompleksi uzun bir müddet zarar görmeden korunmuşsa da 1944’te savaşın son senesinde bir kısmı büyük ölçüde zarar görmüş. Saray arazisinde bulunan İnsan ve Doğa Müzesi’ ne pazar günleri sadece 1 € ile giriş yapılıyor. 2004’ten beri sarayda verilen “Nymphenburg Saray Konserleri” de büyük ilgi görüyor.
     
    Günümüzde Saray içerisinde 4 müze faaliyet gösteriyor.

    + Marstallmuseum (Sarayın güneyinde bulunmaktadır)
    + Porzellanmuseum München (Sarayın güneyinde bulunmaktadır)
    + Museum Mensch und Natur (Sarayın kuzey tarafında bulunmaktadır)
    + Erwin von Kreibig-Museum ( Sarayin güneyinde bulunmaktadır)
     
    Sarayın zemin katındaki bilet gişesinde farklı turlar için biletler satılmakta. Kombine biletle saray haricinde faytonların, kızakların bulunduğu Marstallmuseum, Porselen Müzesi ve park içindeki Amalienburg, Badenburg gibi şaleleri ziyaret etmek mümkün.Saray temelde iki bölüme ayrılmış. Kuzey kanadı krala, güney kanadı ise kraliçeye ait imiş.

    Sarayın en ihtişamlı köşesi “Taş Salon” kısmıdır. Duvarlardaki, pencere çerçevelerindeki, sütunlardaki altın varaklı süslemeler, tavandan sarkan avizeler ve en dikkat çekicisi de, ressam “Johann Baptist Zimmermann”ın yaptığı fresklerleridir…

    *** Sarayın içini görmek veya 20.000 tür ve alt türe ev sahipliği yapan yakındaki Botanik Bahçesi’ ne gitmek için buraya 1 gün ayırın! 1 Ocak, 24-25 ve 31 Aralık kapalıdır! Yaz dönemi ; Saray – Marstall Müzesi ile “Nymphenburg Porselen” müzesi her gün saat 09-18, Kış dönemi ; her gün saat 10-16 arası açıktır. “Friedrich Ludwig von Sckell ve Nymphenburg” sergisi Nisan ayından Ekim ortasına kadar her gün sabah 9’dan akşam 6’ya kadar Sardunya Evi’nde görülebilir. Giriş ücretsizdir.

    ➛ Ulaşım : S2 banliyö treni- Obermenzing durağı; Tramvay 17 / Bus (otobüs) 51 -151 – Schloss Nymphenburg durağı..

    ** Ücret : Porselen müzesi & Marstall müzesi dahil : yaz dönemi tam bilet 15 € / İndirimli 13 € ; Kış dönemi tam bilet 12 € / İndirimli 10 €’ dur; Normal saray girişi : tam bilet 8 € / indirimli 7 € ; Marstall Müzesi ile “Nymphenburg Porselen” müze girişi de; tam bilet 6 – İndirimli 5 €’ dur (2024). Saray bahçe alan gezisi & park’ lar : Free (belli bir saate kadar).
     
    Saray bahçelerinde dolaşmak özellikle  güzel güneşli bir günde kesinlikle daha iyi ve verimli olurken,  yağmurlu bir günde de burayı ziyaret etmek  kötü fikir olmayacaktır. Çünkü bölgede gezebileceğiniz çok sayıda müze ve kapalı alan mevcuttur..

    Müze’ den…

    ✦ Saray bilgi detayına buradan #  “bakın”

     

    Sonraki gezi alanımız ; Münih’ in doğu kıyısı “Isar nehri”..

     

    Yedi bölgeli Gezi Haritamız

     

    Gezi haritamızda 6 numaralı alanda  neler göreceğiz ;

     

       Maximilianeum – (Maximilianeum München) :

    Bavyera parlamentosunun önemli toplantılar için toplandığı bir bina, burada brunch’ın tadını çıkarabileceğiniz bir yer. Aslında, brunch’a ev sahipliği yapan restoran, tüm parlamenterlerin her gün yemek yediği restoranla aynı imiş.

    Maximiliansbrücke (Maximilians köprüsü) & Maximilaneum

    Hafta içi kiracısı olduğu parlementerlere hizmet sunmakta..Hafta sonu ise halka açık.. Münih’in zarif Haidhausen semtinde bir tepenin üzerinde yer alan bu dönüm noktası, lüks alışveriş mekanı Max-Planck-Straße 1’de konuşlanmış..Aynı isimli bir vakıf binası. Isar Nehri boyunca bir tepenin üzerinde yer alan konut, Münih’in Eski Kent bölgesinin kalbine giden ünlü lüks bir alışveriş caddesi olan Maximilianstraße ile iç içedir. Bina Rönesans tarzında inşa edilmiştir. Cephe alanı, heykel & büstlerinin yerleştirildiği kemerler, sütunlar, mozaikler ve nişlerle süslenmiştir. Binanın ana girişinde, Maximilian köprüsüne (Maximiliansbrücke) ve Maximilianstraße’ye bakan geniş bir anıtsal merdiven alanı var. Vakıf ; 1852’de Kral II. Maximilian tarafından orijinal adı “Athenaeum” olarak, yetenekli genç erkeklerin sosyal geçmişlerine bakılmaksızın potansiyellerini yerine getirmelerine yardımcı olmak ve onları kamu hizmeti için yetiştirmek için kurulmuş. Yıllar geçtikçe kız öğrenciler dahil konaklama, öğrenci değişim programları ve bursları ile günümüzdeki konumunu almıştır. İkinci Dünya Savaşı sırasında Maximilianeum, Nazi propaganda etkinlikleri için tercih edilen bir mekan haline gelmiş ve bombalanarak çoğu kısmını kaybetmiştir. Günümüzde bursiyerlere küçükte olsa bir oda ve yemek ile birlikte sosyal aktiviteler sunulmakta. Bu haktan anlaşmalı ortak üniversiteler için değişim programları öğrencileri de yararlanmakta imiş. Bölge ulaşımı : Tramvay 19-21 / Maximilianeum, U bahn : U 4 – 5 / Max-Weber-Platz..(adres: Max-Planck-Strasse, 1).

     # Vakıf bilgileri için → buraya bakın..

     

    Hemen yanımızdaki Isar nehri kıyısı boyunca güzel bir yürüme yoluna girelm. Prinzregentenstraße’nin doğu ucundaki “Bogenhausen” bölgesinde “Maximiliansanlagen” park alanı bulunmakta. Burada sarı altın renkli 38 m. yüksekliğinde “Barış Meleği” – “Friedensengel” anıtı bulunur (Isar Nehri’nin doğusunda bulunan Maximiliansanlagen Parkı’nda). 1870-1871 Alman-Fransız savaşından sonra bu heykeli üç ünlü heykeltraş hazırlamış (Heinrich Düll, Georg Pezold ve Max Heilmaier). Savaşın ardından yapılan barış Antlaşması’nın 25. yıl dönümüne adanmıştır. Anıtın temeli 1896’da atılmış. Açılış 1899’da gerçekleşmiş. Tüm anıt yaklaşık 38 metre yüksekliğe sahip..6 m. yüksekliğindeki Yunan zafer tanrıçası Victory’ den betimlenir… sağ elindeki zeytin dalı, barış’ın temsil eder. Sol elinde savaş ve bilgelik anlamına gelen tanrıça Athena’nın bir tasvir görüntüsü olan Palladion’ u tutar. Yaz aylarında festivallere ev sahipliği yapar.

     
     
    Heykelin karşısında “Luitpoldbrücke” köprü üzerinden geçip, “Prinzregentenstraße” cadde üzerinden 300 m. kadar yol alırsak Isar nehrinin batısında yer alan kentin ulusal müzesine varırız..
     
     
    ➤  Bavyera Ulusal Müzesi (Bayerisches Nationalmuseum)

     

    Avrupa’nın en önemli, Almanya’ nın en büyük dekoratif sanat müzelerinden biridir (Kral Maximilian II tarafından 1855 yılında kurulmuş). Geç antik çağlardan 20. yüzyılın başlarına kadar değişen Avrupa eserlerine ev sahipliği yapıyor. Müze zemin, 1 ve 2 olmak üzere üç kattan ibaret. Wittelsbach hanedanının temsilcileri tarafından oluşturulan bir altın fonlu Bavyera hazinesi, dünyanın resim başyapıtlarından oluşuyor. Ulusal Müze, Bavyera genelinde birkaç müzeye sahiptir. Sergilenen heykeller :  Erasmus Grasser , Tilman Riemenschneider , Hans Multscher , Hans Leinberger , Adam Krafft , Giovanni Bologna , Hubert Gerhard , Adriaen de Vries , Massimiliano Soldani Benzi , Johann Baptist Straub , Ferdinand Tietz , Ignaz Günther gibi ünlü heykeltıraşlara ait. En seçkin sergileri arasında ortaçağ Alman heykelleri koleksiyonu ve büyük duvar halıları da var.  Ayrıca önemli bronz, saat, porselen, fildişi ve cam koleksiyonları ve Orta Çağ’dan 19. yüzyıla kadar kronolojik olarak düzenlenmiş Bavyera’nın sanat ve kültür tarihine adanmış büyük bir bölüm vardır (resmi web sitesi) (adres : PrinzregentenstraBe 3, 80538 München). Müze ;   Pazartesi  kapalı, perşembe günü saat 10-20, diğer günler saat 10-18 arası açıktır. Tam bilet : 7 €, indirimli : 6 €, 18 yaş altı Free…Pazar günü : 1 € ..Ulaşım : Otobüs – 100 / Nationalmuseum & Haus d.Kunst ; U4-5 / Lehel

    Müzenin ana cephesinin önünde, Bavyera Prensi Luitpold’ un atlı heykeli var.

     
     
     

    Ayrıca buralarda iken Isar boyunca yürüyüş yapmanın (veya güneşlenmenin) keyfini çıkarın : Bu nehir belkide şehrin kalbidir ve yaz aylarında  güneşlenenler, barbekü yapanlar ve şehrin sunduğu imkanları ile en iyi şekilde sörf yapan sporcuları göreceksiniz.. Nehir boyu ağaçlık (bisiklet yürüme yolları da var) alandan nehir boyu yürümeli gezimizin 1.5 km. sonu bizi ünlü “Alman Müzesine” çıkartacaktır.

     
    Yürüyoruz…


     
    Münih’te sörf tutkunlarının buluştuğu adres : Eisbach’ tır. “Eisbachwelle”, insan yapımı bir nehir olan Eisbach’ın sörf yapmak için ayrılan bir alanıdır. Eisbachwelle, Almanya’nın Münih şehrinde yer almaktadır. Şehrin tam ortasında olan Eisbachwelle, İngiliz Bahçesi’nin ve Haus der Kunts Müzesi’nin yakınında bulunmaktadır. Haftanın her günü ve her saati açık olan Eisbachwelle için giriş ücreti ödenmemektedir (ancak broveniz olmalı!).

     
     
     
    (Deutsches Museum) – Museum of Masterpieces of Science and Technology :

    Astrofizikten hücre biyolojisine kadar 50 doğa bilimi ve pek çok teknoloji alanından 30 binden fazla sergiyi sunan dünyanın en büyük ve en önemli bilimsel ve teknik müzesi. Alman Müzesi’nin biri Münih’te, diğer üçü şehir dışında bulunan dört şubesi vardır
    Müze detayları için  ➛  “Konu detayına buradan bakın” 

     
     
    Gezimiz yavaş yavaş sonlanıyor.. Kent için son gezi alanımız kuzey doğuda buluna ünlü stadyum olacaktır ( gezi alanı 7) 
     
     
      Allianz Arena in Munich – stadium, museum – web :

    (** Kaynak : yapı.com.tr)

     

    2006 yılında kullanıma açılan Herzog & de Meuron imzalı Münih’teki Allianz Arena Stadyumu, son derece büyük ölçekli ve aydınlatma odaklı cephesi ile mimari aydınlatma konusunda dikkat çekici bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. Münih’in kenar mahallelerinden Schwabing, Fröttmaning’de konumlanan stadyum, dış cephesinin rengini bütüncül olarak değiştirebilen dünyadaki ilk stadyum olma özelliğini de taşıyor.

    Bu tesis aynı zamanda Münih’in spor takımlarından olan TSV 1860 München takımı tarafından da kullanılan bir tesistir. Yani ev sahipliği yapan takımlar birden fazladır.Allianz Arena beş yıldızlı bir spor tesisi olarak Avrupa’nın en iyi stadyumlarından biri olmayı hak etmiştir. İnşaatı için en büyük desteği veren Allianz Sigorta’nın ismini taşıdığı gibi, bu ad sayesinde Bayern eyaletinin en büyük iki futbol takımı, FC Bayern Münih ve 1860 Münih’in “birlikteliğini” vurgulayan Allianz Arena –veya Almanya’daki lakabı ile “futbolun tapınağı”- yaklaşık 300 milyon Euro’luk bir maliyet ile gerçekleştirildi.

    Bu stadyum maç olan günler maçın olacağı takımın renklerini almaktadır. Böylece ev sahipliği yapacağı takımı renkleriyle temsil etmektedir. Bu da en ilginç mimari özelliklerinden biridir. Avrupa’nın ne büyük spor tesislerindendir. İleri teknoloji ile donatılmıştır. Üstünde bulunan parçalar teker teker otomatik açılabilmekte ve sahanın çimleri güneş ışığı alabilmektedir.Stadın kapasitesi 70.000 kişidir. Bu özelliği ile Avrupa’nın en büyük tesislerinden biri olmayı hak etmiştir. Modern bir parçalı dış görünümü ile şişme bir botu andırmaktadır. Bu dörtgenler kırmızı ya da mavi bazen de beyaz renk almaktadır. 

    Ulaşım : U- 6 (Fröttmaning) – (Garching-Forschungszentrum yönünde)  ; Tüm bilgilere web sitesinden ulaşın..
     
     
     
    ### Burada Şehir merkezli Münih gezimiz sonlanmıştır..
     
     
     
     

    Önceki SayfaSonraki Sayfa

    – Münih Gezi Rehberi – Ana Klasöre dön –

     
     
     

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir