Balçık Gezisi

 
 
 
 

BALÇIK (Bulgarca: Балчик Balchik, Romence – Balcic)

(2020 yılı gezimizdir)

 
 

Pazarcık = (Hacıoğlu Pazarcık – Dobriç – Bazargiç – Tolbuhina) : Balçık ile karıştırılabilir. Balçık’tan 30 km daha içte, Osmanlı Devleti zamanında ve bölgede yaşayan Türkler arasında Hacıoğlu Pazarcık olarak adlandırılan, Bulgaristan’ın kuzeydoğusunda bir il’dir ve merkezi de Dobriç’tir. Balçık ise  ilçedir.

 
 

 

Balçık : Bulgaristan’ın Dobriç ilinde bulunan yaklaşık 25 bin nüfuslu bir şehir ve belediyedir.Tarihi başlangıcı ile Trak yerleşimi iken Krounoi (Sonradan dionysopolis) olarak Yunan kolonisi olarak kurulmuş, Ortaçağda Cenevizliler tarafından “Carbona” adıyla ticari liman (skala) olarak kullanılmıştır.Bizans, Bulgar ve Osmanlı kalesi olarak kullanılmış olan beldede o zamanlarda; Osmanlı Türkleri, Bulgar, Rum ve Gagavuzlular yaşamaktaydı. 1878 Osmanlı Rus savaşı ardından Osmanlılardan hakimiyet Bulgar prensliğine geçer.1913 de Bükreş anlaşması ile Romanya’ ya, Craiova anlaşması ile de (1940) kasaba Bulgarlara bırakılmıştır. Kentin 2/3 ü Bulgar, 1/6 sı Türk,  gerisi de Çingenedir.

Nazım Hikmet “Mavi Liman” şiirini burada yazmıştır.

Varna’nın kuzeyinde yer alan bu küçük kasaba, ilk görünüşte basit bir sahil kasabası görünümü verse de Eski Romanya Kraliçesi Mariya’nın Yazlık Sarayına ve Botanik Bahçesine ev sahipliği yapar. Saray “Sessiz Yuva Sarayı” olarak da bilinir.

Kısaca Marie kimdir ? ; 1875’de Edinburg da doğar. Babası Edinburg dükü, annesi de Rus Çarının kızıdır. Kuzeni George’nun evlenme teklifini reddederek İngiltere kraliçesi olma şansını kaybeden Marie, Romen veliahtı Ferdinand ile 17 yaşında evlenerek Romanya kraliçesi olur. 1.Dünya savaşı sırasında 3 kızıyla ile birlikte hemşirelik yapar ve halkın sevgisini kazanır ve 1938’devefat eder.

Varna’ya yaklaşık 45 km uzakta bulunan belde; Romen hakimiyeti dönemlerinde  Romanya kraliçesi Mariya’nın gözdesi bir yer olmuş..Kraliçe Mariya 1924 yılında bu araziyi satın almış ve İtalyan mimarlarına küçük bir saray inşa ettirmiştir. Yazlık olarak kullandığı bu komplekste Kraliçe’nin Müslüman kültürüne hayranlığından dolayı yaptırmış olduğu cami şeklindeki ev dikkat çekmekte (hikayeye göre Kraliçe Balçık’ta müslüman olan, denizci Hasan’a aşık olur. Genelde kışları burada geçirip Hasan ile buluşurlarmış, daha sonra Hasan ölür..Ve anısına bir cami ev yaptırır.Bu gün cami ev müzedir ve yanında taştan yapılı bir haç bulunur).

Dışarıdan küçük görünse de içeriyi gezdikten mimari alan ve botanik bahçenin hiç de küçük olmadığı görülür. Kasabanın en belirgin turistik yeri burasıdır.

İki giriş kapısı vardır. Birisi sahilden, Müze kapısı girişidir. Diğeri de üstte botanik bahçe girişi..Müze girişi patika taşlı yolları içerir ve sonra tepeye, bir nevi çiçek tarlasına ulaşırsınız.Çeşit çeşit ağaçlar, lale ve sümbüller.. bu güzelliğin bir yanı şelale, diğer yanı tarihi eserler ile süslü..

2000 çeşit bitkiyi, 60 yıllık palmiye ağaçlarını,  250′ den fazla kaktüs türünü barındıran bahçe bölgenin ilgi odağıdır ve Avrupa’nın en önemli 2. Botanik koleksiyonuna sahiptir.

Müze ve park yazın : saat 08-20 arası açık iken, kışaları erken kapanacaktır!

Saray ve Müze girişi (sahil’den)

  • Botanik bahçe girişi → 12 BGN
  • Müze girişi → 6 BGN

Botanik bahçe girişli ve müze çıkışlı iseniz; Sahilde cafelerde yöresel meyve şarabını tadın!

Sahil girişinde Otel & Restoran olan (Marina tarafı) (ki Turist info.da orada..) “The White House” restoranında mutlaka Kalkan balığını tadın.. Salata – 3 & 4 parça kızarmış mis gibi kalkan balığı ve bira/şarap dahil, 1 kadeh içecek menü fiatı → 15 € (ocak 2020). Sıkılmadan da Türkçe konuşun.. 🙂

** Özel Şarap için → Queen’s Winery House’a gidin ()(Sahilden – Saray’dan  250 m. önce)

** 20. yy’ın ilk yarısından son dönemlerine kadar olan sanat eserlerini barındıran Balçık Sanat Galerisi’ni de zaman varsa gezin..

** Merkezi Balçık sahilin üstüdür..Eski sokalardan biraz tırmanarak çıkabilirsiniz. Ağaçlar yada bazı ev kapılarında oraya ait kişilerin ölüm yada ölüm yılı ile ilgili resimli bilgilendirme notları raptiyelenmiş olarak dikkatleri çeker (gelenek).

 
Ulaşım :

Balçık Kasabasını ziyaret edenler genellikle Varna şehrinden geliyor.

Varna’ da 1 adet otogar bulunuyor (genelde Sofya, Plovdiv veya diğer büyük şehirlere seyahat buradan olmakta)(Bulgarca telafuz ile otogar → Chasta Avtogara Mladost). Balçık ve Burgaz’ a giden minibüsler bu otogardan hareket etmiyor. Otogarın tam karşısında yer alan caddeden kalkan minibüslerle Balçık yada Burgaz’a gidebilirsiniz (6 BNG).

 
 

▶ Konaklama : Kent her keseye hitap edecek seçenekleri sunar.Otel aramalarınızı aşağıdaki siteden yapabilirsiniz.

hotelscombinedlogo

 
 
 

 
Balçık’tan kareler…


 
 

** Sonraki sayfa, Nesebar gezisi

 
 
 
 
 
booked.net
 
 
 
 
 

– Bulgaristan ; Ana sayfa’ya dön –

 
 
 

Balçık Gezisi” üzerine bir yorum

  1. Geri bildirim: Varna Gezisi.2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir