Varna Gezisi.2

 
 
 
VARNA GEZİSİ  (Gezimize Devam..)
 
 
Haritalar

         ☼ ☼ ☼


** Golden Sands – Altın Kum, Haritası (Oteller)

 
Öncelikle ;

Varna’ya karayolu ile geldiğimizde (A 5) “Asparuhov” köprüsü üzerinden kente giriş yapmış olacağız.Çevremize baktığımızda ilk dikket çeken ;  Soğuk savaş (1947’ler) sonrası Sovyet Rusya kontrolundeki Bulgaristan dahil blok devletler için, o dönemki sosyalizm ve rejim etkilerinin izlerinin varlığı gözlere yansıyacaktır. O dönemden kalma toplu konutların sıra sıra dizilişi, fiziksel durumu ile bakımsız eski  binalar ve  karmaşalığı dikkati çekecektir.Bulgaristan Avrupa Topluluğu üye ülkeler arasında hala ekonomik olarak istenilen seviyede değildir.Kente ilk girişteki soğuk savaşın yüzü ilk bakışta insanı etkiler.Ama birkaç km. yol aldıktan sonra şehrin çehresi değişecektir.Doğu Avrupa’da modernizasyona giden bir ülke..Romalılardan, Osmanlılardan ve tarihinden gördüklerinden birşeyler almış turizme oynayan Varna.


 
Bulgar – Sovyet Dostluğu park ve anıtı :

Asparuhov köprüsünden şehre girişi izleyen 5. km. sinde sol yanımızda tepede bir taş anıt bulunur. Rus kuvvetlerinin 1828-29′ daki Osmanlı-Rus Savaşı’nda gerçekleştirdiği başarılı Varna hücumu öncesi üs olarak kullandığı Turne Tepesi’nde yapılmıştır. Anıtın etrafına 20.000’den fazla ağaç dikilmiş. Anıt mimarı “Kamen Goranov” (1978) olup, anıtın yüksekliği 23 m. dir.


 
 

Şehirde ; Hristo Botev Bulvarı ile Deniz Parkı arasındaki bölge, Varna şehir merkezinin kalbi’dir. Ve insanlar sıklıkla bu bölgededir (Tabi yazın sahiller çok doludur!)


 
Önemli Gezi Alanları :

     

  • Dorminition of the Mother of God Katedrali (Dormition Katedrali – web) :

Adres : pl. “Sveti Sveti Kiril I Metodiy” 2, 9000 Hristo Botev, Varna, Bulgaristan

Şehrin adeta sembolü haline gelmiştir. Catedral of Assumption yada Varsayım Kilisesi olarakda isimlendirilir.19. yüzyılda Ortodoks Hristiyanlar için ibadethane olarak inşa edilen yapı günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşılmıştır. Özellikle 1,5 ton ağırlığındaki çan kulesi ve mimarisi oldukça dikkat çekicidir.Sofya’daki St.Alexander Nevsky Katedralinden sonra Bulgaristanın 2. büyük katedralidir.Altın varaklı kubbesi, görkemli mimarisi, piskoposluk tahtı ve ilginç iç dizaynı ile Varna’da gezilecek yerler arasında ilk sıralarında yer alıyor. Odessalı mimar Mass tarafından dizayn edilen Katedral, 1910 yılında kutsanmış. Girmek ücretsiz, foto ücretlidir (5 bgn).

Katedralin önündeki Hristo Botev Bulvarı’ndan doğu yönünde ilerleyelim. Bulvar kısa bir süre sonra “Maria Luiza Bulvarı” ismini alacaktır.  Katedralden yaklaşık 500 m. ilerlediğimizde ayni hizada bulunan yapı Varna Arkeoloji Müzesi‘ dir (Varna Archaeological Museum, Regional Historical Museum-1898) :

Bulgaristan’da gerçekleştirilen kazılar sonrasında elde edilen 100.000’den fazla objenin yer aldığı müze, Maria Luiza Bulvarı üzerinde yer alıyor. Sadece Bulgaristan tarihine dair değil aynı zamanda antik ve Orta Çağ’a ait önemli bilgiler içerir.Ancak burası klasik arkeoloji müzelerinin ötesinde altın koleksiyonuyla ön plana çıkan bir müze, 1983 yılında eski bir kız lisesi olan şimdiki binasına taşınmış. 1972 de Varna yakınlarında yapılan inşaat çalışması sırasında 300 e yakın mezarın bulunduğu mabet bulunuyor. Mezar içinde  iskeletlerle birlikte çok sayıda objeler bulunuyor. 3 bin’den fazla altın, 160 bakır ürün, 90 kadar mermer taşı, 1000’den fazla takı ve  çömlek bulunuyor. Müzde bunları görebilirsiniz.

Burayı gördükten sonra tekrar Katerdal yanındayız.

Katetral’i arkamıza alıp, Hristo Botev Bulvarı‘ndan yolun karşı tarafına geçiyoruz. Bu alanda 3 görülecek yerimiz var.

+ İlki, isterseniz harita ve bilgi alabileceğiniz Turist İnformation (İ) bürosu,

+ Hemen yanı başında da “Dramatik Tiyatro” ; Dramatichen Teatar Stoyan Bachvarov – web ;

1921 yılında açılan Varna’nın en önemli tiyatrolarından olan Varna Drama Tiyatrosu & Opera binası, tarihi bir bina ev sahipliği yapıyor. İçinde düzenlenen tüm tiyatro gösterileri, operalar ve senfonik konserleri ile Varna’daki kültürel yaşamın merkezidir. Bina “Nezavisimost” Meydanı’na bakmaktadır. Tiyatronun ilk yöneticisi Bulgar aktör “Stoyan Bachvarov” un adını taşıyor.

+ Ve bu yapılara ev sahipli yapan kent bahçesi  – City Garden

** Arkadaki kule “Varna saat kulesidir”..
 

Parkta yer alan Atlı heykel ;  1197-1207 yılları arasında Bulgaristan çarı olarak hüküm sürmüş II. Ivan yada Kral (Çar) Kaloyan’a aittir.

Drama tiyatrosundan ara sokaklara girip sahile doğru (güney) ilerleyelim.Buradan yaklaşık 300 m. ileride “17 Voden St, Varna” adresinde pirinç-bronz bir balıkçı heykeli göze çarpar.Elinde tuttuğu Japon balığı ile..

 

Fisherman and the Goldfish statue,

Balıkçı ve altın balık : Alexander Pushkin’in masalından ilham alındığı düşünülen bir öykü... Köyünde mütevazi yaşayan balıkçı hergün balığa çıkarmış. O bölgede birde söylenti varmış : Denizde dolanan bir altın balık .Balıkçı bir gün altın balığı yakalacağını ummaktaymış. Ve günün birinde onu yakalamış da..Sonrası mı? ; Balık ile çiftçi arasında balığın özgür kalması için sıkı bir  pazarlık başlar..Balıkçı balığın  konuşmadan ürker..Ve balık salıverilmesi durumunda onlara iyilik yapacağını vaad eder.Bir talebi olmayan balıkçı balığı denize bırakarak evine döner. Yaşlı karısına durumu anlatır.Kadın ilk dilek olarak balıktan bir tekne ister..Bir bakar ertesi gün denizde kendilerine ait güzel bir tekne..İlerleyen günlerde hırslı kadının istek ve beklentileri bitmez..Önce ev sonra saray ve en sonunda denizlere hakim olma gücünü balıktan ister. Sonuçta sihirli balığımız duruma müdahale eder ve onları eski hallerine geri çevirir.

Öyküde mütevazilik, hoş görülük ve olanla yetinme ana fikri işlenmiştir.Aç gözlü ve bencil olunca insan elindeki değerleri de kaybetmeye mahkumdur.

Heykel, heykeltıraş “Venelin Bozhidarov” tarafından yapılmıştır ve 2 m. yüksekliğindedir..

 
Varna Etnografya Müzesi (Ethnographic Museum Varna – web ) :

Adres: ul. “Panagyurishte” 22, 9000

El sanatları, yöresel objelerin yer aldığı müzeye, yöresel ahşap bir evde ev sahipliği yapıyor.Müzede ilginç bir sunum vardır.“Dyolmedzha” adlı küçük antik pulluk. Pulluk 20. yy başlarında, dünyayı sürmek amaçlı yapılmış..İkinci kattaki sergi, Varna bölgesinin demografik görünümü hakkında fikir veren geleneksel ulusal kostümler sunuyor. Müze ; Haziran – Eylül: saat 10:00 – 17:00; Pazartesi günleri kapalı, Ekim-Mayıs: saat 10:00 – 17:00 açık ; Cumartesi ve Pazar günleri kapalıdır. Giriş : 20 BGN

 
Roma Hamamları / Roman Thermae ;

Kentte MS. 2-3. ve MS. 4-5. yüzyıllara ait kalıntılarını görebileceğiniz iki ayrı Roma Hamamı bulunuyor. Roma döneminde ismi Odessos olan Varna’da çok sayıda Roma dönemine ait izler görülür.Bunların çoğu günümüze ulaşamamıştır.Hamam MS 2. yüzyılda 7 bin metrekare alanı kaplayacak şekilde yapılmış. Balkan coğrafyasının en büyük hamamı, aynı zamanda Bulgaristan’da keşfedilen en büyük arkeolojik sit alanı olma özelliğindeymiş. Hamam Osmanlı döneminde hapisane olarak kullanılmış. Günümüzde ise yetişkinlerin 6, öğrencilerin 3 BGN vererek girebilecekleri bir müze.

 

Varna Tarih Müzesi (Varna History Museum)

Şehir merkezinde (Adres : ul. “8-mi noemvri” 3, 9000) bulunan bu 3 katlı müze 1969 yıllında kurulmuştur. Müze de çok sayıda eser sergilenmektedir. Varna’nın kuruluşundan bugüne kadar bütün tarihini eserlerle anlatılmaktadır.

Buradan sonra yolumuz Sahil ve Deniz bahçesi olacaktır…

 
Denizcilik Müzesi (Naval Museum – web )

1923 yıllında Deniz Harp Okulu kampüsünün içine kurulan müze günümüzde Sea Garden Müzesi içresinde bulunuyor. Müze de çok sayıda deniz silahları koleksiyonu, minyatür gemiler ve tarihi mayın tarama gemileri bulunur. Ana binanın avlusunda Bulgar-Sırp (1885), Balkan (93 Harbi), 1. Dünya Savaşı ve 2. Dünya Savaşı sırasında kullanılan askeri ekipmanlar sergileniyor. Müzede, Polonya yapımı olan Cor Caroli yat bulunmakta. 1976 yılında Bulgar Kaptan Geuorgi Geuorgiev, bu yat ile Varna limanından yola çıkmış ve Atlas Okyanusunu geçerek ve 201 gün sonra Havana (Küba) limanına ulaşmış. Tam bilet : 5 BGN, ind. : 3 BGN

Deniz müzesinin tam karşısında “Drazki” isimli ( anlamı arsız) torpido botu bulunur. Drazki, hem Bulgar, hem de bizim (Türkiye) tarihimiz için oldukça önemli…Osmanlı Devleti Birinci Balkan Savaşı sırasında pek çok cephede savaşmıştır.Romanya bölgesi deniz sahasında hakimiyetini artırabilmek için Hamidiye Kruvazörü‘nü Varna açıklarına şehri bombalamaya yollamıştır. Drazki dahil 4 bortun saldırısına uğrayan Hamidiye, batmaktan son anda kurtulmuş ve zorlukla İstanbul’a dönmüştür. Osmanlı donanmasının Bulgar deniz sularında egemenliğinin kaybı bu gemi ile olmuştur.Ancak, Varna’da ağır yara almasından sonra Hamidiye onarılmış ve Akdeniz’e yollanmıştır.Orada eski günlerine kavuşmuş bir muhriptir.1957 de müze, 1960 da maalesef hurda olarak satılmıştır!.

 
Deniz Parkı (Primorski Parkı, Sea Garden):

Varna şehir merkezinin bittiği yerde yer alan Knyaz Boris I Bulvarı ile Varna sahili arasında kalan, Varna’nın en eski ve en büyük parkıdır (1878). Burası 850 bin metrekare alana yayılmış oldukça büyük bir park (Bulgaristan’da birde Burgaz’da ki Sea Garden büyük parklar arasındadır).

Karadeniz sahiline uzanmış park ;  hayvanat bahçesi, serbest dolanan hayvanlar için yaşam bölgesi (Terrarium),  Açık hava tiyatrosu, Dolphinarium, Akvaryum, Astronomik Gözlem evi, Denizcilik Müzesi, Odessos Roma Hamamları gibi turistik yerleri misafir etmekte vede Bulgaristan tarihinde ünlü kişilerin heykelleriyle süslenmiştir.. 4 km uzunlukta ve 24 saat açık, ücretsiz bahçesidir.

Varna Yunus Akvaryumu (Dolphinarium) : Sea Garden parkın içresinde bulunan  yapı Bulgaristan’ın tek akvaryumu olarak biliniyor.1932 yılında kurulan akvaryumda, yumuşakçalar, aktinitler, yengeçler ve deniz salyangozu da dahil olmak üzere yüzlerce tür balık bulunuyor. Ayrıca akvaryuma çeşitli tatlı su nehir balığı türleri de eklenmiştir.

“Nicolaus Copernicus” Ulusal Gözlemevi ve Planetaryum olarak bilinen Varna’daki Planetaryum, Bulgaristan’daki ilk astronomik kompleks ve Balkanlar’daki en büyük ve modern planetaryum. Varna Planetaryumu, şehrin en ünlü cazibe merkezlerinden biridir.

Varna  hayvanat bahçesi, merkez plajına ve şehir merkezine sadece 10 dakika yürüme mesafesindedir.Yaz aylarında saat 08.00 – 20.00 arasında ve kışın saat 09.00 – 17.00 arasında ziyarete açıktır.Tam bilet 3 BGN, 7-18 yaş : 2  BGN dir.Aile : 6 BGN

 
Altın Kumlar (Altınkum, Zlatni Pysatsi, Golden Sands) :

Rivayet bu ya! ;  bir korsan gemisi, altından olan tüm hazinesini buraya gömmüş ve Tanrı onların altınlarını kuma çevirerek cezalandırmış… Varna Altınkum tam anlamıyla adının hakkını veren incecik kumların mavi ile buluştuğu şirin bir köşe, ayni zamanda termal bir bölge…

Tatil resortları ile muhteşem bir deniz tatili yapmak için Varna’yı seçebilirsiniz. Ayrıca sahilin hemen arka tarafında bulunan orman manzarası görülmeye değerdir.Şehir merkezinden 45 dakika uzaklığındaki ve 17 km kuzeyindeki Altınkum kumsal şeridine, 409 numaralı otobüsler ile gidebilirsiniz. Biletin fiyatı ortalama 3 – 3,5 BGN.

 
Aladzha Manastırı (Aladzha Monastery)

Varna merkezinin 17 km kuzeyinde ve Golden Sands plaj beldesinin 3 km batısında, Altın Kumlar Tabiat Parkı’nın bitişiğindeki korumalı bir orman alanında bulunan bir ortaçağ Ortodoks Hıristiyan mağara manastır kompleksidir. Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısındaki en ünlü ortaçağ mağara manastırıdır. XIII-XIV yüzyıllarda münzevi keşişler tarafından iskan edildi.

1927’de Aladzha Manastırı, halka açık bir tarihi anıt ilan edildi ve 1968’de ulusal öneme sahip bir mimari kültürel anıt ilan edildi. Manastırın 600-700 m batısında, “Yeraltı Mezarları” olarak da bilinen bir grup mağara vardır. Arkeologlar tarafından seramikler, madeni paralar, duvar yazıları vb. eserler bulunmuştur. Bulunan maddeler, Yeraltı Mezarlarının erken Hıristiyanlık dönemine (V-VI yüzyıllar) ait olduğu kanıtlardır.Burada din adamların inzivaya çekildiği küçük odalar, şapeller, mezarlar ve kilise bulunur.

“Alaadzha” Farsça’da (alaca)  olup “rengarenk, parlak” anlamına gelir.Manastır; pazar ve pazartesi kapalıdır. Yazları : saat 09-22, kışları : 09-17 arası açıktır. Tam bilet : 5 BGN ( 10 kişi > 3 BGN), çocuk : 2 BGN.. Işık ses gösterisi : Tam → 10 BGN, Çocuk → 4 BGN dir.

 
Taş Ormanı( Pobiti Kamani – Stone Forest ) :

Varna şehir merkezi dışında (20 km batısında) “Taş Ormanı” adı verilen ve 13 bin metrekare alan içerisine yayılmış bir bölge bulunuyor. Burada irili ufaklı 300’den fazla taş (kolon) bulunuyor. Taşların dış kuvvetlerin aşındırması sonucu harika şekiller ortaya çıkmıştır (peri bacaları misali).Bazıları 10 metre yüksekliğine varmakta. Nasıl oluştukları hakkında kesin bilgiler yok, sadece hipotezler var.43 numaralı otobüs  + 2 km yol yürümesi ile ulaşımı var (Varna merkez otobüs durağından 43 numaralı otobüse binin ve son duraktaki otobüsten inin → Slunchevo köyü güzergahından 2 km yürüyün / Varna Merkez tren istasyonundan trene binip,  Beloslav tren istasyonuna inerek yürüyün)..Giriş ücretsiz ama rehberli tur : tam → 3 BGN, Çocuk → 2 BGN

 
 
Kısa Kısa Varna..

  • Bulgaristan’da yemek kültürü Akdeniz, Slav ve Osmanlı mutfaklarından özellikler taşıyor.
  • Balkanlara özgü Kaşkaval peyniri (Kashkaval cheese) yani kaşar peynirinin tadndaki peyniri tadı..
  • Rakiya adlı sarımtrak rakıyı deneyebilirsiniz. Ya da Zagorka Bulgar birasını denemelisiniz.
  • Kalkan balığını, özellikle Balçık’ta yiyin..
  • Varna için balık → Mr. Baba önerilmekte (sahil – Liman bölgesi)(Fiatlar makul)
  • Mall Varna ve Grand Mall Alışveriş merkezlerinden ile alışveriş yapabilirsiniz.
  • Özellikle yaz aylarında plajlar gece eğlenmek için dolup taşanlar ile doludur.
  • Şehir merkezinde çok sayıda alışveriş merkezi, mağaza ve hediyelik eşya satan dükkan bulunur.
  • Burada iken yakın bölgeleri gezin →

Russalka, Kaliakra Burnu (Cape Kaliakra), Balchik Palace (Dvoretsa Sarayı, Queen Mary’s Palace and Garden), Albena, Aziz Constantine ve Helena (Saints Constantine and Helena),  Evksinograd Sarayı (Evksinograd Residence, Euxinograd)..

 
** Varna gezimiz bitmiştir..
 
 
 
 

** Sonraki sayfa, Balçık gezisi

 
 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

– Bulgaristan ; Ana sayfa’ya dön –

 
 
 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir