Varna Gezisi.1

 
 
VARNA (Bulgarca – Варна) ;
(2020 yılı gezimizdir)
 

Karadeniz kıyısındaki çok sayıda turistik yer ve sahil beldesi nedeniyle Bulgaristan’ın deniz başkenti olarak bilinen Varna, Bulgaristan’ın başkenti olan Sofya’nın 470 kilometre kuzeydoğusundaki Sofya ve Plovdi’den sonra en büyük 3. şehri olarak Doğu Avrupa’da yer alıyor. Varna’nın zengin mimari anıtlarla birlikte arkeolojik mirası, dünyanın pek çok yerinden hem araştırmacıları hem de turistleri çekiyor. Asıl neden ise ; ince ve sarı kumlu yapısısı ile sahil kesim ve plajlarının (Golden Sands/Altın Kum, Varna) insanları buraya çekmesidir. İsveç dilinde “varn” ın  kalkan-güç anlamı ile, Varna’nın Savunulmuş-Güç kılınmış anlamını taşıdığı bilinir (Viking’lerin bir türevi olan Varegler’in dili ile). En çok kabul gören  ise adının “su şehri” anlamına geldiğidir.

1957′ de Sofya’dan Varna’ya gelen Nazım Hikmet Ran’ın şiirlerine konu olan kent..

Varna şehri MÖ 570 yılında “Odessos” adıyla kurulmuş. Kurucuları Didim / Aydın’da bulunan Miletos şehrinin denizaşırı sömürgecileriymiş. Uzun yıllar ticaret şehri olarak hayatına devam etmesinin ardından, MS 2-3. yüzyıllar arasında Roma İmparatorluğu altında en iyi yıllarını yaşamış.

1391-1878 arasında Varna Osmanlı himayesinde kalmış, sonra da 93 harbi-Osmanlı Rus savaşı sonrası, Rusya tarafından bu kent Bulgaristan’a verilmiştir (1878 – Berlin Antlaşması ile özerklik kazanan Bulgaristan Prensliği’nin topraklarına katıldı). 1908 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Kent 1949-56 yılları arasında Stalin ismi ile anılır.1956 sonrası adı yeniden Varna olmuştur.

Varna Katedrali, Varna Kent Parkı, Roma kaplıcaları ve Varna Şehri akvaryumu yanısıra, Varna’daki kültür merkezleri arasında yer alan  Festival ve Kongre Merkezi ile Varna Sarayı, turistik amaçlı görülecek belli başlı merkezleridir.

Varna’da toplam 6 adet üniversite bulunmakta ve bu üniversiteler birçok yabancı öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda Bulgaristan Askeri Denizcilik Akademisi, Bulgaristan Bilim Merkezi’ne bağlı olan gemi hidrodinamik enstitüsü, okeloji enstitüsü de Varna’da bulunmaktadır. Bu sayede şehrin gelir kaynağı turizm sektörü, üniversiteler ve gemi inşa sanayidir.

Varna için yaz mayıs-kasım ayları arasıdır.

Uyarı ! :  Avrupa topluluğu üyesi olmakla beraber, ülke kendi para birimini kullanmakta,  bunun yanı sıra özellikle esnaf  € ve $ bazen de TL yi de kabul etmektedir.Ancak kur farklılıklaraına dikkat!.Bu sebeple elinizdeki dövizi güvenilir yerden Levaya (BGN) dönüştürün! ve alışverişlerde Leva kullanın..Kalanını sonra dövize çevirebilirsiniz.

 
Varna’ya Ulaşım & Varna’da Ulaşım :

Buraya İstanbul dahil pekçok ülke kentllerinden uçuşlar vardır. Türkiyenin yurt dışında yaşayan vatandaşları kara yolu ile (dereköy → Burgaz – Varna-Balçık  ; kapıkule → Filibe – Sofya için gümrük çıkışı) Bulgaristan’a girerler.Dereköy’den Burgaz araç ile  yaklaşık 75 km. dir.

Bulgaristan için bizlerin sık tercih ettiği ulaşım, yakınlığından dolayı karayoludur.İstanbula yaklaşık 250 km. uzaktır.

 

+ Varna havalimanı (VAR) – LBWN (web) : Şehir merkezinin kuzey batısında, merkeze 10 km. uzaklıkta bulunur.

Varna havalimanından bineceğiniz 409 numaralı otobüs sizi Varna merkezine 20 dk., Golden Sands (Altın Kum bölgesine) 40 dk. a götürecektir.

Terminal 2’nin önünden 15 dakikada bir otobüs kalkıyor. Bir başka yol ise taksi.  Terminal 2’ nin hemen çıkışında bekleyen taksi şirketlerini biliyorsanız tercih edin, yoksa pazarlık edip fiat alın!. Taksiler yaklaşık km/1 bgn (Bulgar levası) almakta (2020). Alandan da tutar gidilecek yere göre 15-20 leva tutar.Taxi.1Taxi.2

2020 ocak ayı için → 1 BGN = 3.37 TL ; 1 BGN =0.51 €

 

+ Ana otobüs terminali şehrin kuzeybatı kesiminde Vladislav Varnentchik blvd’de bulunmaktadır. Ekspres otobüs hatları Filibe, Burgaz, Dobriç, Şumnu, Sofya ve Veliko Tırnovo’ya hizmet veriyor. Sofya’ya giden otobüsler Şumnu ve Veliko Tırnovo’da durmaktadır. Plovidv’e giden otobüsler Stara Zagora’dan geçmektedir. Burgaz’a giden ve giden otobüsler, Sunny Beach ve Nessebar gibi sahil boyunca uzanan ana sahil beldelerinde durmaktadır (detaylar).

  • Varna’ya otobüs ile geldiyseniz, Tarihi Varna Tren Garı’ndan şehir merkezine 109 numaralı otobüs ile gidebilirsiniz. Bileti yaklaşık 1 leva karşılığında, otobüsün içinden temin edebilirsiniz.

+ Varna Merkez Tren Garı : İstasyon Bulgaristan’ın en eski tren istasyonlarından biridir. Mevcut binası 1908-1925 yılları arasında, III. Boris tarafından  inşa edilmiştir. Aslında Varna, Varna-Rousse demiryolu hattının açıldığı 26 Ekim 1866’dan beri bir tren istasyonuna sahiptir. İstasyon 2004 ve 2005’te büyük ölçüde yenilenmiştir (detaylar).

+ Port Varna  : Varna Doğu Limanı 18 Mayıs 1906’da açıldı. Bugün, çok amaçlı bir liman terminali olarak başarıyla faaliyet gösteriyor. 

+ Feribot :

NaviBulgar (“Geroite na Sevastopol” ve “Geroite na Odesa”) tarafından işletilen iki özdeş feribot gemisi,  konteynır – vagon /  araba / kamyon taşıma sistemidir.Güzergahlar ;

  • Varna – Chernomorsk – Varna
  • Varna – Poti / Batum – Varna
  • Chernomorsk – Poti / Batum – Chernomorsk 

Ticari adı “FERRYSPED” olarak ; Belarus, Kazakistan, Özbekistan, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, Afganistan, Türkiye’ye (demiryolu vagonları, kamyonlar ve konteynırlar, yolcular,  arabaları) taşınmasını sağlar (detay).

Toplu Taşıma da OTOBÜS’ler :

Şehir merkezi yürüme ile rahat gezilebir. Ancak toplu taşıma isterseniz, şehir merkezli olarak ; 9 ve 409 numaralı otobüsleri, 82 numaralı troleybüsü kullanarak şehrin birçok noktasına gidersiniz.

 
Bazı Önemli Otobüs Hatları :

+  7, 9, 14, 26, 27, 28, 29, 31, 31а, 48, 54, 148, 409 numaralı Otobüs hatları “Cathedral” – Şehir merkezlidir.

+ St. Constantine ve Helena Resort → 409-31 a – 9 no.lu otobüs

+ Grand Mall Varna → 148, 409, 18, 18а, 22, 41, 122 hatlı otobüsler

+ Aladzha Monastery → 9, 29, 109 numaralı otobüsler

+ Pobiti Kamani (Stone Forest) → 43 numaralı otobüs  + 40 dk yürüme

Bazı merkezler için Otobüs Ulaşım hatları :

  • #409 Aksakovo – Varna Airport – Vl. Varnenchik Blvd – Bus terminal – Varna
    (Cathedral – Dolphinarium – St.Constantine resort – Golden Sands resort)
  • #14 Vladislavovo housing estate – Slivnitsa Blvd – Central Bazaar – Varna
    (Cathedral – University of Economics – Dolphinarium → “Pochivka” durağı
  • #31 Railway Station – Varna Cathedral – Saedinenie square – Vinitza estate
  • #8,108 Varna Cathedral – St. Constantine resort
  • #9,109 Varna Cathedral – St. Constantine resort – Golden Sands; #309 Railway
    (Primorski blvd. durağı → University of Economics – Golden Sands resort)
  • #22, 41 Vladislavodo estate – Bus terminal – Varna Cathedral – Railway
    station

Otobüs Güzergah Durakları :

  • Bus line № 9 → Central Railway Station – Makedonski Dom – Kozirkata (Center) – Sevastopol – Akademiyata – Palace of Culture and Sports – Akaciite – Dolphinarium – Sv. Nikola – Picadilly Park – Studentska – Trakata – Al. Stamboliyski – Evksinograd – Balkan – Botanicheska gradina – Minyor – Strandzha – Gen. Zaimov – Pisatel – Horizont – Journalist – Varna Free University (genellikle saat 06.00-23.30 arası)
  • Bus line № 409 →  Aksakovo – Market – Center (Aksakovo) – Post office (Aksakovo) – Airport (VAR) – Elprom – “Ivan Rilski” – Bus Station – Patriarh Evtimii – Trakia – City Center – Cathedral – Arhaeological muzeum – Sevastopol – Academy – Palace of Culture and Sport – Akacii – Dolphinarium – St. Nikola – Pochivka /Picadilly Park/ – Studentska – Trakata – Al.Stambolijski – Evksinograd – Marek – Botanical garden – Minior – Strandzha – Darven most – Izgrev – Alen mak – Journalist – Varna Free University – Alen mak – Maistor Manol – Chaika – Travel – Aquapark – Republika
  • Trolleybus № 82 →  Vladislavovo – Kapitan Petko – Detelina – Vezhen – Murgash – Armeiska – Sever – Park-museum “Vladislav Varnenchik” – Mebelna palata – G.Petleshev – Mladost – Tih trud – Tehnikumi – Transformatora – Liatno kino Trakia – Neptune – Center/Poste office/ – Railway station
  • Bus line № 31 А /”St. Constantine ve Helena” Resort-Tatil köyü
     Railway Station – Makedonski dom – Center – Municipality – Stadium “Varna” – Srednoshkolska – Pochivka – Studentska – Trakata – Al. Stamboliiski – Evksinograd – Marek – – Center St.St. Constantine and Helena Resort – Vinitsa
  • ↓ BU ADRES’e gidip, Otobüs numaraları ile hat güzergahını takip edin..


 

++ Varna Tourist İnfo Center :

Katedral’in (Dormition of the Theotokos Cathedral) hemen karşısında “City Garden” içinde yer alır.

Adres : Varna 9000, St. Cyril ve Methodius Sq.
tel .: +359 52820690; +359 52820689
mobil: +359882644679; +359 882 640 858
Çalışma → Yaz : 09.00-19.00 / Kış : 08.30-17.30
 
 
Ulaşım Bilet ve Kartları (2020) :

Varna’da toplu taşımada en sıklıkla otobüs kullanılmakta..Şehir merkezli tek yön bileti tam → 1 BGN (leva)’ dır. Uzak mesafeler 2 -3.5 BGN (Leva)’dır. Biletler araçtan nakit alınabilir. Varna’da Otobüslerin seferlerini  online buradan takip edin.

  • Varna City Card  web :

14 ücretsiz müze girişi, 30 dan fazla indirimli aktivite, harita, mobil yüklemeler.. Ulaşım hariç bu kartı isterseniz web sitesinden online alıp, digital olarak kodu cep telefonunuza yüklersiniz..Online alımı takiben alınan kart 6 ay geçerlidir. İlk kullanım ile aktifleşir.

1-2-3 günlük tipleri vardır.

1 günlük tam → 24 ( online-22 €) ,

1 günlük Tam + 17 yaş altı çocuklar → 33 (online 30 €)

3 günlük Tam → 39 (online 35 €),

3 günlük Tam + 17 yaş altı çocuklar → 54 (online 48 €) fiatlıdır <2020 yılı>
 
2020 ocak ayı için → 1 BGN = 3.37 TL ; 1 BGN =0.51 €

     

  • Varna ile ilgili merak edilenler Buradan

 
 

▶ Konaklama : Kent her keseye hitap edecek seçenekleri sunar.Otel aramalarınızı aşağıdaki siteden yapabilirsiniz.

hotelscombinedlogo

 
 

 
** Sonraki sayfada Varna gezimiz…
 
 
 
 
 
booked.net
 
 
 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

Bulgaristan Ana Sayfa

 
 
 
 
 

3 Yorum

  • Belgin Pekpelvan

    Sitenize hayranım. Ben de gideceğim yerleri önceden plânlarken sizin gibi ayrıtılı olarak araştırıyorum. Her yeri elimle koymuş gibi buluyorum. Ayrıca, gezilecek müze ve tarihi binaların bilgilerini, giriş ücretlerini vb. önceden öğreniyorum. Bütün bunları yapmanın kolay olmadığını da biliyorum. Tebrikler.

    • admin

      Selamlar..Geç te olsa cevaplıyorum.. İlgi ve yorumlarınıza teşekkürler..Karınca kararınca birşeyler paylaşıyorum.. Sağlık ve güzellikle..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir