Lahey Gezisi .2

 
 

Gezimizin devamı …

Lahey’de en son bıraktığımız (önceki sayfa) “Binnenhof” tan yolumuza devam edeceğiz..

Buradaki Hofvijver Göleti ve Kral II. Willem heykelini arkamıza aldığımızda soldaki birbirini tamamlayan caddeye (Buitenhof Str. → Gravenstraat) girelim (alttaki haritada yol güzergahı 1).

Bu caddede batı yönü ile yaklaşık 250 m. yürüdüğümüzde kendimizi; Lahey’in sarayları, saray bahçeleri, eski şehir için yönetimde bulunmuş tarihi bina ve ülkenin en eski yapılı kilisenin yer aldığı  alanda buluruz. Bölge ulaşımında isterseniz bu bölgeye ; Tramvay 16 ile gelin (güney köşşesi için → Gravenstraat ; kuzey köşesi için → Noordwal duraklarında inerek).

Gravenstraat cadde sonunda ilginç yapısı ile köşegen bir giyim mağazası karşımıza çıkar. “Sting”. Burası gezi alanımızın başlangıcıdır.

Bu yapının solundaki sokağa giriyoruz. Hemen sağımızda kırmızı ahşap panjurlu yapı kentin en  eski Belediye binasıdır.

 
The Old City Hall/Het Oude Stadhuis

Lahey’deki Eski Belediye Binası, Grote Kerk (kilise) yakınlarındaki Groenmarkt bölgesinde bulunan Rönesans tarzı bir binadır (1564). Arada bir kule ile iki binadan oluşur.

Günümüzde burası hizmeti vermiyor. Yapı, bölge sakinlerinin (sivil) düğün törenleri düzenledikleri alan ve Kraliyet aile fertlerinin kuşaktaki  bireylerinin doğumları sonrası uğrak yeri geleneğininin sürdürüldüğü yer imiş (Vaftiz?)
Eski belediye bina çevresi cafe restoranlarla mola verme yeri olabilir.

Belediyenin bitişiği Lahey’in en eski yapıtlarından biri olan tarihi kiliseye ev sahipliği yapar.

 
Grote of Sint-Jacobskerk


Aziz James Kilisesi, bir Protestan kilisesidir. Bina,  Torenstraat’ta yer almaktadır. Binnenhof ile birlikte Lahey’deki en eski binalardan biridir. Kilisenin en büyük dört çanı kulenin çatı katında yer alır. Traihte kraliyet ailesinin birkaç üyesi burada vaftiz edilmiştir. Kraliçe Wilhelmina, Kraliçe Juliana ve Prenses Margriet ; Grote Kerk’te evlenmişlerdir.

Kilise 19. ve 20. yüzyıllarda birkaç kez restore edilmiş.Kilise kulesi 2017’den beri halka açık. Bir rehber eşliğinde her hafta sonu 15. yüzyıldan kalma kulenin tepesine tırmanabilirsiniz. 288 basamaktan çıktıktan sonra Lahey’nin 360 ° muhteşem manzarasının ve balkondan Scheveningen ve Kijkduin sahil beldelerinin keyfini çıkarabilirsiniz . Tur toplam 1.5 saat sürüyor. Her cumartesi ve pazar saat 13:00 – 15:00 arası. 6 €

Şimdi yukarıdaki haritamızda yol güzergahı 2 olan sokağa giriyoruz (Hoogstraat).   Yaklaşık 400 m kuzey yönünde yol aldığımızda caddenin kenarında bronz at heykeline rastlarız (). Anıt Prens Willem‘e aittir (Prins Willem van Oranje)..

Turuncu Hanedanından Prens Willem – namı ile “Sessis Willam”.. Tarihte idareye karşı başlayan isyanın lideri konumuna gelen ve daha sonra da yeni Hollanda devletinin kurucusu olarak ‘Vatanın Atası’ payesi ile şereflendirilmiş, başarma hırsı olan bir asilzade. Fakat ona, söz konusu bağımsız devleti kendi gözleriyle görmek nasip olmamıştır!.

1533 doğumludur. 1544 yılında Oranje (Turuncu) Prensliği (bugün Fransa sınırlarında), miras yoluyla Willem’e geçince, bu tarihten itibaren ‘prens’ unvanını kullanmaya hak kazanmış. V. Şarl, bu genç prensin bundan sonra Katolik inancına gore yetiştirilmesini istemiştir. Bu nedenle Willem, on iki yaşından itibaren Brüksel’deki İmparatorluk sarayında yaşamaya başlamıştır.1584 yılında başka bir ayaklanma vesilesi ile de intihar etmiştir.

Atlı prens heykelinin karşı tarafında, Lahey’in bir sarayı bulunmakta.

 
Noordeinde Palace

Hollanda kraliyet ailesinin üç resmi sarayından biridir. Güney Hollanda eyaletinde bulunan Lahey’de, 2013’ten beri Kral Willem-Alexander’ın resmi iş yeri olarak kullanılmaktadır. Zarif bir şekilde düzenlenmiş bahçesiyle Palace Noordeinde (Paleis Noordeinde), Noordeinde’de yer almaktadır. Diğer Avrupa saraylarıyla karşılaştırıldığında Noordeinde mütevazıdır ve Lahey’deki alışveriş caddelerinden birinde harika bir konumda yer almaktadır. 1815 yılında saray tamamen restore edilmiş ve Kral I. William için konut olarak kullanılmıştır. Günümüzde Kral Williem-Alexander ve personelinin Sarayı Noordeinde’nin zarif odalarında ofisleri bulunmaktadır. Saray, halen çalışan bir sarayın kullanılmasının basit bir sebebi ile halka açık değildir.

Çarşamba sabahları HM King Willem-Alexander, Lahey’deki Noordeinde Sarayı’nda güven mektuplarını sunmak için gelen yeni büyükelçileri düzenli olarak karşılamaktadır.

 
Paleistuin – Saray bahçesi


Prinsessewal, Lahey

Palace Garden, Lahey’deki Noordeinde Sarayı’nın arkasında, Kraliyet Ahırlarının (Saray atlı birliği) yanında yer almaktadır. Bahçe her gün halka açıktır.

Frederik Hendrik, 17. yüzyılın başında annesi için Saray Bahçesi’ni yaptırmış. Park daha sonra ‘Prenses bahçesi’ olarak adlandırılmış ve  çiçek tarlaları, göletler, çeşmeler ve mermer heykellerle süslenmiş.Saray Bahçesi’nin hemen yanında Kraliyet Ahırları vardır (Saray atlı birliği için). Bahçe içinde ayrıca, Kraliyet Evi Arşivi (1895-1899) bulunmakta. Bu bina Kraliyet Ailesi üyelerinin ve özel yetkililerinin arşivlerini barındırıyor. Burada 17., 18. ve 19. yüzyıl cam koleksiyonları, kaseler, enfiye kutuları ve porselen koleksiyonu gibi bir dizi özel koleksiyon da yer almakta.. Birde kütüphane..

 Saray bahçesinden Royal Stables..


 
Royal Stables ( Saray atlı birliği)

Kraliyet Ahırları, Noordeinde Sarayı’nın bir parçasıdır. 1815 yılında Kral William tarafından, Kraliyet ailesinin ulaşım amaçlı hizmet vermesi için yaptırılmıştır. Lahey’deki Kraliyet Ahırları olarak da isimlendirilmiş yapı “Saray Atlı Birliği” atlı polis ve Kraliyet Hanedanı’nın birçok  arabasına (atlı araba dahil) ev sahipliği yapmaktadır. Arabalardan en ünlüsü de ;  Golden Coach’ tur. 18 yaşında tahta çıkınca Amsterdam halkından Kraliçe Wilhelmina’ya bir armağandır.

Kraliyet Ahırları halka açık değildir. .

Son durağımız biraz daha kuzey yönde ünlü Lahey Adalet divanının bulunduğu bölge olacak..

Buradan Tramvay 1 (Mauritskade durağından) ile 3-5 dk sürecek yolculukla kuzeye gidip, Vredespaleis tramvay durağında inelim.

 
Den Haag, Vredespaleis – Barış Sarayı :

Barış ve Adaletin şehri, Lahey.. Çeşitli ülkelerinin işbirliği ile 1913’te inşaatı tamamlanan Barış Sarayı’nın ev sahibi olan şehir, dünya barışı için önemli bir yerdir. Sarayın hemen önünde dünya barışının sembolü olan ateş 2002’den beri sönmeden yanıyor.

Kentin bir diğer önemli vasfı ise, devletler arasında anlaşmaya varılamayan konularda adaletin dağıtıldığı yer olmasıdır. Uluslararası Adalet Divanı’na Lahey’de çalışmalarını sürdürmektedir.

Rehberler eşliğinde gezebileceğiniz binada, Dünya Mahkemesi ve Barış Sarayı Kütüphanesi gibi önemli kurumlar yer alır. Yedi dilde hizmet verilen bina, her gün ziyarete açıktır.

Birleşmiş milletleri ve Nato’nun önemli kenti olan Lahey içinde ve civarında ofisi bulunan yaklaşık 160 uluslararası örgüt daha  bulunmaktadır. Girişte dünya ülkelerinin yolladığı sembolik taşların yer aldığı bir anıt bulunmakta.Türkiye (Ankara) Kapodokya taşı ile temsil edilir.

İstikamet sahile doğru kuzey yaka..


 
Madurodam :

Lahey Adalet divanı’nın 3 km kadar kuzeyinde yer alan, 1952 yılında kurulan minyatür bir şehirdir. En uygun olarak Tramvay 9 ile ulaşırsınız (Madurodam durağı). Burada ülkedeki binaların küçültülmüş halleri yer almaktadır. Her yıl yüz binlerce turisti bünyesine çeken Madurodam ülkenin küçük bir özeti olarak nitelendirilebilir. Madurodam’da yalnızca evlerin değil gemilerin, araçların, yolların vs. minyatürleri bulunmaktadır.

Amsterdam’a sadece 45 dakika ve Rotterdam’a 25 dakika uzaklıktadır.. ‘Den Haag Centraal’ dan 9 numaralı tramvayla (Scheveningen Noord yönü) gidebilirsiniz. Hat 9’daki tramvay durağı istasyon salonunun hemen dışındadır. ‘Madurodam’ durağında inin. Bu, ‘Merkez İstasyon’dan 6. durak.

Tam bilet : 19.50 € (online 3 € indirim),0-2 yaş :Free, Çocuklar tam bilet Holland Pass geçerken, diğer kartlar geçmez!..Bilet ve kombinasyonlar için bakınız. Genelde saat 11-17 arası 7 gün açık..

 
Louwman Müzesi :

Leidsestraatweg 57, Lahey

Lahey merkezinin 7 km. kadar kuzey doğusunda, ülkenin antika otomobil ve motosikletlerinin sergilendiği müzedir. A 44 otoyolunun yakınındaki Leidsestraatweg üzerinde yer almaktadır. Müzenin eski isimleri “Nationaal Otomobil Müzesi” ve “Louwman Koleksiyonu” dur. Burada hem ulusal otomobiller hem de  Louwman ailesinin 1934 yılından bu yana 200’ün üzerinde otomobili bulunmaktadır. Müze üç kattan oluşuyor. Birçok ünlü ismin eski araçları da burada sergileniyor. Antika araç tutkunlarının mutlaka gezmesi gereken bir müzedir.Tam bilet : 16 €, 15 kişi ve üstü : 14 €, 13-18 yaş : 8 €, 5-12 yaş : 6 € bilet tutarlıdır. Günlük saat 10-17 arası açıktır. 90 ve 385 – 685 numaralı otobüsler ile (Louwman durağı) ulaşım mümkündür. Detay için bakınız.

 
Scheveningen Plajı :

15 dakikalık bir tramvay yolculuğu ile ulaşabileceğiniz Scheveningen, Hollanda’nın tek kıyı ve sahil beldesi. İsterseniz pek çok su sporlarına akatılın, soğuk sularda yüzün, sahil şeridinde bulunan bolca restoran ve barda bir şeyler atıştırabilir, alışveriş merkezi ve akvaryumda ise keyifli vakit geçirebilirsiniz. Yıl boyunca plaj tesisi Scheveningen, birçok etkinlik ve festivale ev sahipliği yapmaktadır.

Limanda  ringa balığı tadın. Scheveningen, geniş kumlu plajı ve serinletici deniz havasıyla ünlüdür. Ancak Hollanda’nın en ünlü sahil tesisi aynı zamanda eşsiz manzaralar, eğlenceli mekanlar ve güzel müzeler sunmaktadır.Sahilde kumsal hiç bir otel ve tesise ait kullanılmaz. Alan halkındır.Hollandalılar yaz kış denize girerler. 400 m uzunluk ve 60 m. yükseklikteki atlma kuleli iskelesi gençlerin odak noktasıdır (Jumping).Sahil Amsterdam’a 55 km. uzaklıktadır.Lahey’den bu bölgeye : 1-11-16 no. lu Tramvaylar ; 21-22-28 no.lu otobüsler ile ulaşırsınız.

 
Kısa Kısa Lahey – ne yenir/ne alınır ?..

  • Kentin en eski alışveriş merkezi De Passage’da alışveriş yapın. De Passage günümüz alışveriş merkezlerine hiç benzemeyen yapısıyla, sizi 19.yüzyıla götürüyor. Kapalı bir merkez olan De Passage’da her türden butik ile yemek ve içmek için sayısız mekân bulunuyor.
  • Kızarmış patatesi şehrin her sokağında bulmanız mümkün, değişik soslar, mayonez veya ketçap ile yiyebilirsiniz. Öncelikle waffle, popüler olan hazır yiyecekler arasında geliyor.Hollanda peyniri yine şehrin birçok yerinde satılmakta. Şehirde yaşayanların çok kültürlü olmasından dolayı kentte tüm dünya mutfağından lokantalar bulmak mümkün.
  • Günlük yemekler arasında füme yılan balığı, halibut ve ringa balığı bahsetmeliyiz. Burada balık yahnisi çok popülerdir. Genellikle kaynatılmış patatesler ve eritilmiş tereyağ ile servis edilir.Ringa, diğer ulusal yemekler arasında özel bir yere sahiptir.
  • Het Goude Hooft (Dagelijkse Groenmarkt 13-Lahey), kentin en eski restoranlarından biridir.  Bugün burası, ulusal mutfağın en iyi yemeklerini sunuyor. Genelde rezervasyon önerilir.
  • Café Restaurant Rootz (Grote Marktstraat 14 – Lahey) adlı şirin bir restoran, Lahey’in merkezinde yer almaktadır. Belçika mutfağında uzmanlaşmış ve buranın ana içeceği bira.
  • Haziran ayında, Lahey, geleneksel Endonezya mutfağına adanmış Pasar Malam Besar – yıllık gastronomi festivaline ev sahipliği yapmaktadır.
  • Scheveningen yat limanının kalbinde, Lahey’deki en iyi restoranlardan biridir → Waterproef. Akdeniz, Asya ve zarif Fransız mutfağı..Restoranın birinci katında 1000’den fazla Waterproef’in en iyi şarap şişelerini içeren bir oda bulunmaktadır (Dr. Lelykade 25-27-Lahey).
  • Asya lezzetleri arayan en iyi yer olan Chinatown bölgesi var.
  • Theresiastraat 208, Lahey (Harput retorant) / Hobbemaplein 97, Lahey (Lalezar Cafe) / Schokkerweg 39, Lahey (Cadde Marina bistro) → Türk restoranlarıdır.
  • Lahey restoranları için – bakın

 
 
 

** Lahey gezimiz burada sonlanmıştır..

 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

Hollanda Ana Sayfa

 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir