Rotterdam Gezisi.2

 
 
 
Rotterdam Kent Gezimiz

+ Harita.1-1 (2019)

+ Harita.1-2 (2019)

+ Harita.2


 
+ Harita.3 (pdf) (tıklayın) – 2019
 
 
+ Şehir Merkezi – Liman Bölge haritası (+ WaterBus Kalkış noktası)

Şehir merkezli kent gezisini yüryerek de yapabiliriz..Gezilecek alanlar birbirine yürüme mesafededir.Tercih size kalarak, gezinize başlayın.

Şehir merkezli  gezimizgenelde 1 gün içinde tamamlanır (özel programınız yok ise). 1 günlük bilet (8.5 €) alarak,  gün içi, in – bin’ler ile kenti çok daha rahat yorulmadan gezersiniz.

Metro ; kentin merkezi kısmını doğu batı yönünde (A BC ) ve kuzey- güney yönündeki (DE) hatları ile sarar. 5 hat tek bir noktada (Beurs durağı) kesişmektedir.Burası gezi alanlarının tam merkezi sayılır.Buradan çember misali 1.5-2 km yürüme mesafesi ile pek çok yer gezilebilir. 8-12-20-21-23-24-25 numaralı tramvaylar genelde şehir merkezli seyir ile sefer yaparlar..Çoğu da, Central istasyondan geçer.

Eğer günlük bilet varsa; yürümeye gerek kalmadan şehir daha çabuk gezilecektir.İster bu noktadan gezinize başlayın, isterseniz eğer Rotterdam’a gelişiniz Tren garından oldu ise “merkez tren garı” ile geziye başlayın.

 

Rotterdam Central (Merkez) İstasyonu :

Yukarıda detayı ile anlatıldı. 250 m.lik ücgenimsi kubbesi ile dikkat çeken ilginç yapı 2012 de açılmıştır.İster içinde az oyalanın ister gezmeye buradan hemen başlayın.. Gardan çıkınca hemen karşıda tranvayların (7 hat) çoğunun  geçtiğini göreceksiniz (burada yer alan → Central Plaza – avm meraklılarına duyurulur, bir daha geri gelmeden!).

Merkez tren garından; Metro D (De Akkers yönü) veya  Metro E’ ye (Slinge yönü) binip, 2 istasyon sonra (Beurs metro durağı) inip doğu yönünde Blaak bölgesine yürüyelim (500  m.) yada Beurs’ten 1 istasyon sonrası olan Blaak metro durağı için   aktarma yapalım (metro A-B-C).

Blaak bölgesi :

Laurenskwartier  bölgesi olarak da adlandırılan alan ; Şehrin kalbi konumundaki  meşhur “Markthal” ve Kubik evlerin (Cube House) de bulunduğu yerdir.

Markthal aslında birçok Avrupa şehrinde karşılaşabileceğiniz kapalı Pazar alanlarının daha gösterişli bir örneğidir. Çiçek, böcek ve yemek figürleriyle rengârenk bir çatısının olması Markthalı diğer kapalı pazarlardan ayıran en önemli ayrıntısıdır, ayrıca çatısında daireler de barındırmakta..İçinde taze sebze, meyve, peynirlerden sokak lezzetlerine, dünya mutfağının her türlüsünü servis eden küçük restoranlardan, marketlere kadar her şey var. Fiyatları da oldukça uygun. 100’e yakın yemek standı bulunuyor. Burada Türk mutfağından (Ekmekçi), hint ve asya mutfağından, İtalyan ve ispanya mutfağından bolca örnekler bulabilirsiniz. Salı ve Cumartesi günleri buralarda iseniz meydanda kurulan Binnenrotte Centrummarkt Pazarı gezin.Ucuz meyve ve atıştırmalıklar, giyim kuşam,elektrik elektronik, vıvı vıdı  vs. tezgah alanları  var (2.5 km boyunca-400 tezgah)!..Türk satıcılara da raslarsınız..

Binnenrotte Centrummarkt  pazarı, Rotterdam

Pazar meydanından..

Arkada görülen kilise, Grote of Sint-Laurenskerk..

1449 ile 1525 yılları arasında inşa edilen, 700 yıllık ilk taş binası olma özelliğini taşıyan bu kilise özellikle 2. Dünya Savaşı’ndaki Nazi saldırılarında büyük hasar görmüş. Sonrasında  Kraliçesi Wilhelmina çabaları ile tekrar hayata geçmiş. St Laurenskerk’in önünde, Hollanda’nın en eski bronz heykeli olan Erasmus heykelini görebilirsiniz. Heykel 1622 yılında inşa edilmiştir. Erasmus, Rotterdam’da 1466’da doğmuş, 15. yüzyılda Hollandalı bir hümanist ve ilahiyatçıydı.. Kilise eski Hollanda mimarisine örnek teşkil etmesi nedeniyle büyük önem taşıyor.Aziz Laurenskerk Rotterdam kilise yakınında ikinci el pazarı kurulmakta.Kilisenin kulesinden Rotterdam manzarası mükemmel.

Meydan kenarında sarı cepheli renkleri ile değişik mimarisiyle Rotterdam gezilecek yerler arasında ilk sırayı çeken Kübik Evler (Cube House) öyküsü şu :

1970’lerde Mimar Piet Plom’dan engelli köprüsü üzerine evler tasarlaması istenince Kübik Evler fikri doğuyor. Bu evlerle amaçlanan aslında şehrin içinde bir orman ambiyansı oluşturmakmış. Mimar aslında Rotterdam’ın içerisinde farklı fonksiyonu olan küçük bir köy oluşturmayı planlıyormuş.  45 derece eğimli, düz duvar içermeyen 55 adet ev tasarlamış olsa da 38’ i küçük, 2’ si büyücek 40 adet küp ev hayata geçirilmiş.Evlerde salonlar, alt katta ve üçgen şeklinde konuşlanmış..Yaklaşık kullanım alanı 100 m²..Yatak odası ve banyo bölümü olarak kullanılan orta kattan sonra en üst kat  manzaralı bir yatak odası olarak kullanılıyor.Evlerden bir tanesi müzeye çevrildiği için içini gezebiliyormuşsunuz.Denk düşerse satışı da varmış (180 bin € dan itibaren..)

Müzenin (Kijkkubus) (Show Cube) ücreti 3 € ve ocak – şubat ayları hafta sonu saat 11-17 arası açıkmış?. Ayrıca bu evlerde kalabilirsiniz de çünkü bir kısmı hotel (stayokay-rotterdam) olarak kullanılıyor (bakın.1)(bakın.2). Şubat 2020 için bir araştırdım: 2 kişilik ranza oda kahvaltı dahil = 90 € gibiydi. 2-4-6-9 kişilik rezervasyon mümkün..

Hostel’den, birçok restoran ve seyir için teras bulabileceğiniz gibi Old Harbour – eski liman bölgesine kolayca yürüyebilirsiniz . Old Harbour, özellikle gençler için popüler bir gece hayatı alanıdır. Gece hayatı bölgesi Stadhuisplein de yürüme mesafesindedir. Diğer yöne doğru yürürseniz kendinizi Hoogstraat ve Meent’teki  alışveriş caddesinde bulacaksınız.Haftada iki kez kentin büyük pazarlarından olanı/Binnenrotte Centrummarkt Pazarı buraya çok yakın kurulmakta (Blaak metro durağı yada 32 numaralı otobüs hattı, 21 numaralı tramvay hattı ile gelin.Pazar saat 08-17 arası açıktır).Genelde pazartesi hariç diğer günler kentte irili küçüklü pazar alanları var.Ancak Hollanda’nın en büyük sokak pazarlarından birileri olan ;  “Binnenrotte” , Rotterdam Blaak metro istasyonu yakınında bulunuyor.. İkinci büyük pazar meydanı Rotterdam’ın güneyinde “Afrikaanderplein” de bulunuyor.

 
Oude Haven-Eski liman ve WitteHuis :

Kubik evlerin hemen güneyinde bir  yaya köprüsü olarak da geçebileceğiniz  yerden (Overblaak) giriş yapıp karşıya geçtiğinizde Oude Haven bölgesine ulaşırız. Oude haven eski liman anlamına geliyor ve tarihi 14. Yüzyıla kadar gidiyor.

Bu antik liman içinde, Rotterdam Liman Müzesi’nin birçok tarihi gemisi demir atmıştır. Bu tarihi filonun manzarası Rotterdam’daki Eski Liman’a eşsiz bir atmosfer sunuyor. Eski Liman ayrıca eski ihtişamıyla tarihi gemilerin yenilendiği küçük bir tersaneyi de sunmakta. Ancak Eski Liman’ı gerçekten özel kılan, Rotterdam için karakteristik olan tarihi evlerin ve modern tasarımın karışımıdır.

Maritime Bölgesi’nde yer alan Oude Haven,  Rotterdamlıların yemek, içmek ve eğlenmek için popüler bir yerdir.Avrupa’nın ilk gökdeleni olan Beyaz saray lakaplı,  Het Witte Huis’de(zemin kat) geç saatlere kadar cafe-bar ve akşam yemeği yiyebileceğiniz mekanı bulacaksınız.  Bu bina 43 metre yüksekliğindedir ve 1898 yılında inşa edilmiştir.Yıllardır Avrupa’nın en yüksek ofis binası konumunda kalmıştır..Üst kat (asansör ile) güzel bir seyir alanıdır.

Diğer bölge mekanları; Stockholm, Mooii ve Popocatepetl’dir.Hollandanın ünlü barı “Noah” da burada.”Café Plan C” ,  Old Harbour’da bulunan canlı müzik eşliğinde 2016 yılında yeniden açılmış 1980 lere götüren cafe barıdır.

Eski Liman, Denizcilik Bölgesi’nde bulunur ve metro A-B-C (Blaak) 32-47 nolu otobüs (Blaak)  veya Watertaxi ile ulaşılabilir.

 
Stadhuis Rotterdam-Rotterdam Belediyesi :

Coolsingel 40-Rotterdam

Rotterdam’daki Coolsingel Belediye Binası 1914-1920 yılları arasında inşa edilerek, Prof. Dr. Henri Evers tarafından tasarlanmış bir yapıdır.Zengin bir şekilde dekore edilmiş cephede çeşitli heykeller bulunmaktadır.Başkan burada oturmaktadır.Metro D-E (Stadhuis), B5-B7-B11-B16 otobüsleri (Stadhuis) ile de ulaşabilirsiniz..Görülmesi gerek yerlere bence girmez, takdir sizin!

Eski Liman bölgesi yüksek gökdelenlerin yer aldığı başka bir deyişle yeni liman bölgesi olarak da adlandırabileceğimiz Maritiem bölgesi ile iç içedir.Yüksek yapılar arasındaki bu Liman alanı Denizcilik Bölgesi olarak bilinir.

Yeni gezi alanımızda 2 bölgemiz bulunuyor.
 

İlk olarak Maritime District ;

Markthal ve Eski limandan yürüme mesafesinde olup, Boompjes ve Blaak arasında  sıkışmış şehir bölgesidir. Dünya savaşı yıkımı sonrası, Denizcilik bölge limanı olarak isimendirilmiş “Leuvehaven” yatları ve tarihi gemileri ile sınır oluşturduğu Witte Huis ile Oude Haven ile  Rotterdam için denizcilik tarihini yaşayan bölgedir.

Deniz Müzesi gibi ilginç müzeler bu bölgede yer almaktadır. Yüksek yapıların seyir alanları ile birçok restoran alanını barındırmakta. Bölge tarihinde eskiden, birkaç bira fabrikasını ve deniz ürünlerinin ticari pazarının merkezi idi. 1940’ta Rotterdam’ın bombalanması sırasında Leuvehaven çevresindeki tüm binalar yıkıldı.

Burası ; 5 hatttın kesiştiği Beurs metro istasyonu 1 dakikalık yürüme mesafesindedir ve orada çeşitli tramvay hatları da (8-12-20-21-23-24-25) durmaktadır. Beursplein otoparkı yaklaşık 2 dakika uzaklıktadır. Leuvehaven ayrıca hızlı Watertaxi ve Hotel New York Feribot servisi için bir iskeleyede sahiptir.

Birçok yeni inşaat projesine ek olarak, bu bölgenin zengin tarihinin birçok eski anısını da bulacaksınız. Wijnhaven üzerinde eski Regentesse köprüsü, Eski tersane Kooningspoort, birçok eski yelkenli gemi bölgeye renk katar..

Bölge Hollanda’daki en eski deniz müzesi olan Maritiem Museum‘a ev sahipliği yapar:

1874 yılında Prens Henry tarafından kurulan Denizcilik Müzesi (Maritime Museum Rotterdam) ; denizcilik tarihi hakkında geniş bir koleksiyona göz atma fırsatı sunuyor. 2014 yılında hemen yanı başında yer alan ve açık hava müzesi olarak kullanılan limanla birleştirilen müze,bir milyona yakın koleksiyonu ile denizcilik tarihine ışık tutuyor.Müzenin en önemli parçası  6. yüzyılın öncesine dayanan Matero model bir gemidir. Ulaşım : Metro Beurs (5 hat), Tramvay 8-12-20-21-23-24-25 (Beurs) → Giriş tam bilet 14 € (detaylar).

Temmuz ve Ağustos aylarında Denizcilik Müzesi, Leuvehaven ve çevresindeki  limanlardan tekne turları düzenlemektedir.

Denizcilik müzesinin 200 m. kadar güney batısında kentin en popüler alışveri ve cafe bar, restorantların bulunduğu 400 m mesafeli “Witte de Withstraat” caddesi bulunur.

Bu cadde üzerinden batıya doğru yürürsek, cadde  sonlanır ve adı “museumpark” caddesi olur. Yeni caddenin başında da kentin ünlü, “Boijmans Van Beuningen” müzesi bulunur (MuseumPark bölgesi).

Müze ülkenin en önemli sanat müzelerinden birisidir. Rotterdam’ın en önemli sanat müzesi, 1847’de Museum Boymans adıyla kurulmuş ve 1958’de iş adamı Daniel George Van Beuningen’in kişisel koleksiyonun da eklenmesiyle şimdiki adını almıştır. Müzenin Ortaçağ eserlerinden çağdaş sanata kadar uzanan geniş koleksiyonunda; Bosch, Leonardo Da Vinci, Van Gogh, Rembrandt, Monet, Cézanne, Dali gibi sanat tarihinin büyük isimlerinin tablolarını ve sayısı 100 bini aşan diğer eserleri görmek mümkün. Müze resim, heykel ve objelerin yanı sıra önemli bir çizim ve gravür koleksiyonunu içerir. Metro (A-B-C) ve 7 – 20 no.lu tramvay (Eendrachtsplein) ile ulaşım mümkündür.

Uyarı : Müze, 27 Mayıs 2019 tarihinden itibaren gerekli uzun vadeli bir tadilattan geçecek. Büyük ölçekli tadilat ve modernizasyonun yedi yıl sürmesi bekleniyor. Bu Geçiş döneminde Rotterdam’daki sekiz kurum ve müze, müze koleksiyonundan ‘Boijmans Next Door’ başlığı altında sanat eserleri ile sergiler yapacak.2021 de 150 bin üstünde eserin halka açık sunum beklenmekte.

Müzenin hemen karşısında ;  Hollandalı ressam ve heykeltıraş Hendrik Chabot’a adanmış bir “Chabot müzesi” bulunur. Müze, Museumpark’taki Boijmans van Beuningen Müzesi ve Hollanda Mimarlık Enstitüsü yakınındaki anıtsal bir villada yer almaktadır.

 
Het Nieuwe Instituut (Hollanda Mimarlık Enstitüsü)  – Detay için bakın (Türkçe):

1988 yılında kurulan Hollanda Mimarlık Enstitüsü (NAI – Netherlands Architecture Institute), 1993 yılında bugüne Jo Coenen tarafından tasarlanan binasıyla Rotterdam Müzepark’ta hizmet vermektedir. Sadece bir müze olmanın dışında arşiv, kütüphane, sergi ve performans alanlarını da içeren yapısıyla 1800’den itibaren Hollanda mimarlığına dair önemli çalışmaları biraraya getirmektedir.

Çocuklarla da atölye çalışmaları yürüterek mimarlık ortamına katkıda bulunan enstitü, çevresel farkındalıkları artırmayı amaçlamaktadır. Düzenlediği geçici ve kalıcı sergilerle kentin buluşma noktası olan enstitü, sadece mimarlık değil, kentsel planlama endüstriyel tasarım, grafik tasarımı, moda ve diğer tüm tasarım alanlarındaki çalışmalara açıktır.

Kunsthal Rotterdam : Mimar Rem Koolhas tarafından 1980 sonlarında  tasarlanan Kunsthal, modern mimarinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul görüyor.Rotterdam’ın kültürel hazinelerinden biridir. Müze, mimari tasarımlar yanı sıra  sürekli olarak sergilere ev sahipliği yapamakta.

MuseumPark : Museumpark, Rotterdam’ın en popüler açık alanlarından biridir. Dört ana bölgeye ayrılmış olan bu alan, herkese hitap edecek şekilde tasarlanmış alanlara sahiptir.Ağaçlar, çiçekler, meyve ağaçları, yürüme ve oturma alanları..Park ; Hollanda Mimarlık Enstitüsü,  Boijmans Van Beuningen müzesi , Chabot Müzesi , Kunsthal Villa Sonneveld ve Doğal Tarih Müzesi’lerine ev sahipliğ yapan bir komplektir..Ayni zamanda taze yerel gıdalar, el işi ürünleri gibi bazı ürünler için pazar alanıda vardır.

Ulaşım : Merkez İstasyon’dan sadece 20 dakikalık yürüme mesafesindedir. Alternatif olarak, yaklaşık 5 dakika yürüme mesafesinde olan “Eendrachtsplein” veya “Leuvehaven” metro istasyonlarında inebilirsiniz..

 

Şimdi, Parkın yanındaki Kunsthal’den çıkıp, Westzeedijk caddesi üzerinden 600 m kadar batı yönüne gidelim. Bir kavşağa geldiğimizde kentin ünlü kulesini göreceğiz..


 
Rotterdam Euromast :

Parkhaven 20, Rott. Web

Mimar HA Maaskant tarafından tasarlanan Euromast gözetleme kulesi, 1960 yılında inşa edildi. O zaman Euromast 100 metre yüksekliğindeydi. 1970 yılında, Uzay Kulesi eklenerek kule  185 m. yüksekliğe ulaşmıştır. Hollanda’nın en yüksek gözetleme kulesidir.

Rotterdam’ın önemli görülecek yerlerinin hemen hepsini kuleden gördüğünüz gibi ,hava iyiyse Lahey ve Anvers’e kadar görüş alanı sağlıyor. Gözlem kulesi ve  Brasserie restoranının bulunduğu 100 m. lik kata asansör 30 sn de ulaşır.Rotterdam Merkez İstasyonu’ndan tramvay 8′ e binerek yada  Su taksisi ile de ulaşılabilir.  Nisan-Eylül arası sabah 9.30’dan; Ekim-Mart arası ise sabah saat 10’dan itibaren ziyaret edilebilir.

Giriş tam bilet : 10.25 €, 4-11 yaş : 6.75 €..

 

Kuleden çıkıp, eski ve yeni tarihi yapıların olduğu bir bölgeye gidelim. Tramvay 8 ile batı yönünde giderek 5 dk sonra “Schiemond” durağında inelim.

Eski bir un yel değirmenine rastlarız. İçinde unlu gıdaların yapıldığı cafe var.İsterseniz burada soluklanıp atıştırın (Wind Korenmolen de Distilleerketel).

Şimdi buradan yine Tramvay 8 ile (ters yön ile doğuya) liman bölgesine geri dönüyoruz.. “Vasteland” durağında inip, 300 m kadar güney yönünde yürüyüp başka bir kapalı liman bölgesine geliyoruz.
 
Veehaven Rotterdam :

Rotterdam’ın merkezinde, Nieuwe Maas nehri üzerinde bulunan bir tarihi bi limandır. Tarihi bir karaktere sahip alandan denize açılan yelkenli gemilerin, bir çok teknenin ana limanıdır. Scheepvaartkwartier’de yer alan Veerhaven, Rotterdam’ın en güzel yerlerinden biridir.  Hotel New York için su taxi durağını barındırır.Bölgede, Loos ve Zink restoranlar önerilmiştir!

Limanın uç kısmı, karşı alanında Cruise gemi limanının, New York Otel ve New Orleans gibi yüksek yapıların panaromasını sunan alana bakan güzel manzarası ile bir müzeye ev sahipliği yapar.

Wereldmuseum, Rotterdam’ın en önemli tarihi hazinelerine ev sahipliği yapan, Dünyanın dört bir yanından 1.800’den fazla eseri toplamış Maas Nehri üzerindeki 19. yüzyıldan kalma zarif bir binada yer alan müzedir.

Müze, Hollanda 1885’te kapılarını açmış. Müze şehrin ünlü Wilhelminakade iskelesine bakan deniz kıyısındaki konumu yanısıra, Müzede 160 yıllık Rotterdam sömürge keşfini yansıtan yaklaşık 1.800 esere ev sahipliği yapmakta.Leuvehaven metro istasyonuna 10 dakikalık yürüme mesafesindedir. Traamvay 7 ile rahat ulaşılır.Yakındaki Erasmus Bridge otoparkında otopark mevcuttur.

Müzenin hemen doğusunda, Water Bus feribot ve Spido tekneleri kalkış noktalarına yakın Erasmus Köprüsü bulunur.

 

Erasmusbrug :


Rotterdamlıların “Swan” yani kuğu olarak adlandırdığı zarif Erasmus köprsü. Paris için Eyfel veya Londra için Big Ben ne ise Rotterdam’lılar da ayni gözle görüyor köprülerini. Şehrin sembollerinden sayılan 800 metre boyuyla dünyanın en uzun asma köprüsü..Köprü ; şehrin merkezinde bulunan Leuvehaven’le Nieuwe Nehri’nin güneyindeki Zuid bölgesini birbirine bağlıyor (kentin kuzey ve güneyini birbirine  bağlar).Asma köprü, 40 kablo ile sabitlenmiş. Ben van Berkel tarafından tasarlandı ve 1996 yılında Kraliçe Beatrix tarafından açıldı. Filazof, rahip Erasmus adı ile anılır.

Dünya Liman Günleri (Wereldhavendagen)  ve Rotterdam Maratonu köprü için önemli etkinliklerdir.

Köprüden güney’e geçince “Wilhelminapier” bölgesine varacağız..

Burası, birçok (mimari) manzara, etkinlik, kültür, müze, restoran, kafe, ve  dükkanı – marketi ile Rotterdam’ın güzel ve canlı bir bölümüdür.

Limandan, Erasmus köprüsü ve yüksek yapıları ile Wilhelminapier..

De Rotterdam, Rem Koolhaas tarafından tasarlanan ve Erasmus Köprüsü’nü geçtiğinizde hemen göze çarpan bir yapıdır (yukarıda kalıp halindeki bina) .Toplam yüzölçümü 160.000 m²’den fazla olan tesis, aynı zamanda Hollanda’nın en büyük binalarından biridir.De Rotterdam’da bulunan Nhow Hotel manzarası ile ünlüdür.

Cruise Terminali :
Dünyanın en büyük kruvaziyer gemileri her hafta burada demirliyor.

Hotel New York


Nederlands Fotomuseum’a yürüme mesafesinde, eski bir yönetim binası olan Hotel New York’u bulacaksınız (Kop van Zuid Bölgesi’nin tepesinde eskiden Holland America Line’a ait olan genel müdürlüğün yerinde bulunuyor). Bu güzel eski bina, otel çevresinde ortaya çıkan yeni mimari binalarla güzel bir tezat oluşturmakta.The Holland America Line kapanmış ve 1993 yılında Hotel New York olana kadar da bina boş kalmış. Şimdilerde çok keyifli bir kafe ve otel olarak hizmet veriyor.Nazi Hava Saldırısı’ndan sağ çıkan üç binadan biri..

ss Rotterdam,  web ;

Gelişmekte olan Katendrecht sahil şeridi, gurme burger, erişte ve taco standlarının yanı sıra popüler bir birahanenin bulunduğu Fenix Food Factory gibi eski depo alanlarındaki yeme-içme ve eğlence seçenekleriyle bilinir.

Eski bir yolcu gemisi olan SS Rotterdam otelinde kaliteli yeme-içme imkanları, kokteyller ve turlar sunulur (Eski bir denizciler bölgesinde mutfak lezzet mekanı)..Steamship Rotterdam dört yıldızlı bir oteldir ve Hollanda’da şimdiye kadar yapılmış en büyük okyanus gemisi ev sahipliğinde.. Gemi artık Katendrecht yakınlarındaki Rotterdam’daki Maashaven’e kalıcı olarak demirlemiş durumda. Geminin tarihi  her yerinde hissedilebilir.
Bu eski yolcu gemisinde yer alan otel, üç özel temada 254 otel odasına sahiptir: Original, Manhattan ve Bahamalar.

Odaların iç tasarımı 50′ lerin havasına sahiptir ve özgün özellikler içerir. Odalarda ücretsiz Wi-Fi vardır. Otelin ortak kullanım alanlarında ücretsiz Wi-Fi mevcuttur.

Ulaşım : Metro D-E (Rijnhaven metro istasyonundan inerek), ayni noktadan haraket ile 77 numaralı otobüs hattından yolculuk yaklaşık 10 dakika sürmektedir.

Kentin Kuzey batısında, merkezi tren garına yaklaşık 3 km. uzaklıkta bulunan hayvanat bahçesi  Hollanda’daki en eski hayvanat bahçelerinden biridir (Rotterdam Blijdorp Zooweb).. Biletler tam : 24 €, 3-12 yaş : 20 € dan başlamakta..Welcom card için % 25 -50 indirim vardır (bakın).

Yada; Günlük Rotterdam Turist bileti alıp, Rotterdam, Lahey gibi güney Hollanda da ulaşımda geçerli kart ile ücretsiz hayvanat bahçesine girin (14.5 €).

Ulaşım : 33 ve 40 numaralı otobüsler ile “Blijdorpplein” durağında inin (1.5 €).Hergün yaz : 09-18, kışları : 09-17 arası açıktır.

 
 
** Rotterdam gezimiz sonlanmıştır..
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

Hollanda Ana Sayfa

 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir