Rotterdam Gezisi.1

 

 
ROTTERDAM :

Tarihte, 2. Dünya savaşında Nazilerin İngiltere’yi işgali amaçlı, Avrupa’nın o dönen önemli bir Liman kenti olan Rotterdam’ ı bombalaması ve kentin büyük bir hasar alması sonrası, kent yeniden imar edilmiş (1950 – 1970), sonuçta bu günkü Avrapa’nın modern kenti haline gelmiştir.Zengin bir tarihe sahip bir şehir olan Rotterdam, 600 binin üzerinde nüfusa sahiptir ve yoğun bir şekilde yerleşim görmektedir. İster alışveriş, mimari, sanat ya da macera dolu bir gece hayatıyla ilgileniyor olun , Hollanda’nın 2. büyük kenti Rotterdam’da her şey var. 

Kelime olarak ;  “Rotte Nehri’nin üzerine kurulan baraj” anlamını taşır.

Tarihi 13. yy a dayanan, Avrupa’nın en büyük liman kentlerinden olup, Amsterdamdan yüzey alanı olarak daha fazla alana sahip, Hollanda’nın güneybatısında ülkenin 2. büyük kenti ve ticaret merkezidir.Klasik Gotik yapıya sahip Avrupa kentinden ziyade; Modern sıradışı mimari ve binalara, ilginç köprüler ve geometrik yapılara sahip, festival ve gece hayatının da olduğu şehirdir..Bahar ve yaz dönemi en ideal gezi dönemi olup, özel bir ilgi – sergi ve festival merağınız yoksa yalnız kent için 1 gece 2 gün yeter. Buradan Kinderdijk yel değirmenleri ve lale-çiçek bahçesi ünlü Keukenhof planlayacak iseniz daha fazla kalmanız gerekecektir.Burası Amsterdam’dan ziyade, bu bölgelere hem yakın, hem de ulaşımı daha kolaydır.

5 ayrı metro ağı, otobüs ve tramvay hatları ile şehir içi ulaşımı oldukça gelişmiş olan kentte az sayıda  kalan birkaç tarihi yapıyla birlikte modern mimari yapılarını kolayce gezersiniz.

Çelik halatlarla havada duran Erasmus Köprüsü, ışıklandırmasıyla dikkat çeken Wallhaven Limanı, Boijmans Van Beuningen Müzesi, Arboretum Trompenburg Botanik Parkı, yüzlerce ünlülerin el izinin bulunduğu Yıldızlar Kaldırımı ve Denizcilik Müzesi,  dünyaca ünlü Küp Evleri ve pek çok alanlı gezi noktaları vardır. Hayvanat Bahçesi (Diergaarde Blijdorp), Hollanda’daki en popüler cazibe merkezlerinden biridir

“Hotel New York” yakınındaki bir alan,  fotoğraflar çekmek için ideal bir yer. Rotterdam’tan Hague şehrinin silüetini görmek için güzel bir havada  Rottedam Maast gözlem alanına çıkmanız yeterli olacaktır.

Önemli bir kültürel merkez olan Rotterdam’ın en ünlü vatandaşı, 1467’de burada doğan hümanist Erasmus’tur.

Stroopwafel ; İki ince hamurun arasına karamelsi bir dolgu ile pişirilmiş bir waffle türüdür. İlk olarak Hollanda’nın güneyinde Gouda şehrinde 18. yy da üretilmiştir.Bu gıda Rotterdam için yemek simgelerindendir.Katedralin yakınında bulunur.

Kralingen’ mahallesi : Rotterdam’ın pitoresk (tablo misali görünüm) tarihi hazinesi..

Büyüleyici büyük pencereli eski evlerin olduğu bir yürüyüş mekanı. Weena Caddesi, semtin bir parçası..Şehir merkezinin yaklaşık 3 kilometre doğusunda, Kralingen-Crooswijk ilçesinde yer almaktadır.

 
 

▶ Konaklama : Kent her keseye hitap edecek seçenekleri sunar.Otel aramalarınızı aşağıdaki siteden yapabilirsiniz.

hotelscombinedlogo
 
 

Rotterdam’a Ulaşım :

Kent, Avrupa ülkelerinden uçakla ya da trenle ulaşabileceğiniz bir noktada bulunur. Türkiye’den Amsterdam, Eindoven, Brüksel üzerinden bağlantı ile yada; direkt Rotterdam’a (THY, Pegasus) uçuşlar var.. 

Rotterdam Amsterdam’a 74, Brüksel’e 150 km uzaklıktadır.

+ Tren Ulaşımı :  Birçok yakın kentten Rotterdam’a sürekli tren seferleri düzenleniyor. Bileti alacağınız gün, seyahat zamanına göre fiyatlar değişse de 10-20 € arasında tek yön tren bileti bulmanız mümkün (bakın).

** Amsterdam & Schiphol’den tren ulaşımı ve online bilet → bakın  

Schiphol’den direk Rotterdam treni (IC Direct) ile 30 dakikalık yolculukla Rotterdam Centraal’a ulaşırsınız .

< IC treni duraklamalı 70 dk. da, Non stop / İnterCity (IC) Drict : 45 dk. a ulaşır. Biletler online → 2. sınıf – tam bilet 16-17 € tek yön, Direkt :  + 2.5 € farkla temin edilmekte >< 4-11 yaş için; Railrunner bileti alıp, 2.5 € bedelle çocukların ulaşımı mümkündür >

  • Rotterdam ve Amsterdam arasında her iki yönde bir saatlik yolculuk ile gece treni (saat : 01.00-05.00 arası) çalışır.

+ Otobüs Ulaşımı :  trenler kadar tercih edilmese de,  trenlere göre daha ucuz. 4-5 Euro’dan başlayan fiyatlarla bilet bulabilirsiniz (bakın).

Amsterdam Leidseplein’den 397 numaralı otobüs ile Schiphol havaalanına → buradan da ; Bus 818-819-N93N116 ile yaklaşık 2 saate toplu taşıma kullanarak ulaşım vardır ancak; iyi bir seçenek değildir!

Rotterdam’a ulaşım tercihiniz hava yolu ise geleceğiniz havaalanı şehir merkezine 7 km. uzaklıkta olan “Rotterdam The Hague Havaalanı” dır.

 
Havaalanından merkeze ulaşımda Otobüs (RET yerel) :

  • Havaalanı çıkışında bulunan 33 numaralı otobüs ile yaklaşık 6 dakikalık (4 km) yolculukla “Meijersplein/Airport” – Metro E istasyonuna : buradan da 10 dk. lık metro hattı ile Rotterdam Central’e ulaşırsınız (servisler saat 05.50 itibari ile başlar).

Bus 33 hat-duraklar

Airport & Bus 33 & Metro hattı E

  • Meijersplein/Airport E metro hattını kullanıp, metro ile 30 dk. ya da Lahey’e de ulaşırsınız..
  • Bus 33 ile ; Meijersplein/Airport metro durağından → Rotterdam Central 26 dk. , Rotterdam Airport’tan → Rotterdam Central 20 dk. a sürcektir. Havaalanı ↔ Meijersplein/Airport metro durağı da 6 dk sürer.
  • Delft, Güney Hollanda ilinde bulunan belediyedir ve Lahey ile Rotterdam arasında bulunur. Rotterdam’a 18 km uzaklıkta olup, Havaalanından buraya ve Lahey’e (Leyenburg) 37 numaralı otobüs ile de ulaşabilirsiniz.
  • Metro E : Den Haag (Lahey) Central garından başlayan → Rotterdam Central istasyon → Wilhelminplein → Slinge durakları arasında çalışan 23 duraklı hattır.

     

    Havaalanı çıkış kapısının orada bulunan otomatlardan ya da şöförden 4 karşılığında tek kullanımlık,  ilk check-in işleminden sonra 2 saat geçerli OV Chip kart sistemli → (RET 2 Hour) alarak otobüse binebilirsiniz.Otobüs sizi Rotterdam merkez garına götürür.

    Bilet ile  RET tarafından işletilen tüm metro, otobüs ve tramvayları kullanabilirsiniz.Biletler NS trenlerinde geçerli değildir.Bilet olup, kart (OV Chip card) sunumludur!..Ayni bilet Metro için de geçer.

     
    Havaalanından merkeze ulaşımda Metro :

    • Metro E hattı ile yolculuk yaklaşık 30 dakika sürmektedir (bilgi alın).

    Metro E : Den Haag (Lahey) Central garından başlayan → Meijersplein airport (*Rotterdam Hague havaalanı aktarma noktası) → Rotterdam Central istasyon → Wilhelminplein → Slinge durakları arasında çalışan 23 duraklı hattır.

    ** Bu hat ile Lahey yada Rotterdam Central istasyonlardan çıkış ile, Meijersplein durağında inip, 33 no.lu otobüs ile Rotterdam Hague havaalanına 10 dk. a ulaşın..

     

     Havaalanından merkez yada yakın alanlara  ulaşımda Taxi :

    Rotterdam The Hague Havaalanı çıkışında bulunan airport taksiler sizi yaklaşık 25 € karşılığında Rotterdam Centraal’a götürmektedir.

    Den Haag € 55; Amsterdam’a yaklaşık 150 € dolayındadır.

     

    Avrupa‘nın her hangi bir şehrinden yada Hollanda içinden Rotterdam’a gelecekseniz  ineceğiniz durak Rotterdam Centraal’dir. 

    Rotterdam merkez tren istasyonu (paylaşılan istasyon bilgileri arkitera.com alıntılıdır) : Dünyanın en güzel tren istasyonları arasında gösterilen bir istasyon.  2014 yılında İngiltere Kraliçesi tarafından  Brunel Ödülüne layık görülmüş. Tren istasyonu günlük 100.000 civarı yolcuyu ağırlamakta.Avrupa Yüksek Hızlı Tren ağına ek olarak aynı zamanda RandstadRail Hafif Raylı Sisteme de bağlı. Bu hatların bir arada bulunmasının 2025 yılında günlük yolcu sayısını 323 bine çıkartacağı düşünülüyor. İstasyon merkezde ve heryere yakın. İçinde cafe restorant ve mağazalar var..Zaman geçirebilinecek bir yer yani.

    İstasyonun kuzey ve güney kanatlarının kentsel karakteri birbirinden farklı. Kuzey girişi; çevre yerleşim Provenierswijk ve daha az yolcunun giriş yapacağı düşünülerek mütevazi bir tasarıma sahip. Şehre kademeli olarak bağlanan bu girişte büyük mimari çıkmalardan kaçınılmış, yeşil ıslah edilmiş ve istasyon bu noktada şeffaflaştırılmış.

    Buna karşılık, şehir merkezi tarafındandaki güney girişi ise yükselen kent merkezine açılan bir kapı gibi tasarlanmış. Cam ve ahşabın kullanıldığı yolcu salonu yeni, uluslararası bir metropolitan bir kimlik üretilmiş. Salonun çatısı paslanmaz çelik strüktüre sahip ve bina ikonik bir karaktere sahip bu bölgede.

    İstasyonun önünde yer alan meydan bina ile birlikte devam eden kamusal alanı gösteriyor. 750 arabalık ve 5.200 bisikletlik par alanı bu meydanın altında bulunuyor. Tramvay istasyonu, meydanı genişletecek şekilde binanın doğu kanadına yerleştirilmiş. Otobüs, tramvay, taksi ve kısa süreli park alanı mevcut kentsel dokuya entegre edilmiş ve engel teşkil etmiyor. Yaya ve bisiklet yolları ile kente keyifli ve güvenli bir giriş sağlanıyor.Hollanda’daki en büyük çatıda solar enerji uygulamasına sahip yapı Avrupa’daki örnekleri arasında da en büyükler arasında. 

    Yapımına 2007 yılında başlanan ve 2012 yıl sonu ile açılan  yeni istasyonda doğrudan metro ve tramvay bağlantısı bulunuyor. İstasyonun içerisinde birçok mağazanın yer aldığı bir de alışveriş merkezi bulunuyor.

    Eski tren garını yıkımı sonrası, yeni  binada kullanılan tabeladaki harfler ile yeniden yazılan “CENTRAAL STATION” ve saat de ana cephede kullanılarak geçmişi hatırlatmakta..

    Rotterdam Centraal’de indikten sonra istasyon içinde bulunan tourist information‘dan ulaşım haritası ve OV Chip Kart alıp metro, tramvay veya otobüsleri kullanarak dilediğiniz yere ulaşabilirsiniz.

     
    Şehir içi Toplu Taşıma & Ulaşım

    Rotterdamse Elektrische Tram (RET), Hollanda’nın Rotterdam kentinde ana toplu taşıma işletmecisidir. Halen Rotterdam ve çevresindeki belediyelerde 64 otobüs hattı, 11 tramvay hattı ve beş metro / hafif demiryolu, BOB-Gece otobüsleri, Feribot hattı işletmektedir.

    Randstad Rail : Lahey metropol alanının güneyinde bulunan ve Lahey, Zoetermeer ve Rotterdam’ı birbirine bağlayan toplu taşıma hızlı transit ağıdır.

    Rotterdam şehir içi ulaşımda otobüs, tramvay ve metro hatları sizi istediğiniz yere ulaştıracaktır (araç ve hatlar için bakın.1)(bakın.2).Ücretler 2020 yılı içindir!

    • Kent Toplu taşıma Ağ Haritası, 2020 → Buradan
    • Kent Metro-Tramvay-Otobüs Haritası, 2020 → Buradan
    • Şehrin her yerine çalışan otobüsler çok tercih nedeni olmasa da Rotterdam’da işinizi görür.

    Rotterdam‘da çok sık olmasada perşembe, cuma ve cumartesi geceleri çalışan “BOB” isimli gece otobüsleri çalışmaktadır (Gece otobüs-Haritası). BOB otobüsleri fiyat tarifesi değişmektedir.

     

    •  Rotterdam metrosu oldukça gelişmiş 5 hattan oluşmaktadır (A-B-C-D-E). Her hattın rengi ve kendine özgü istasyonları var. Metrolar pazartesi-cumartesi arası saat 05:30-00:15 arası, pazar günleri ise 07:30-00:15 arası çalışmaktadır.Metro haritası

    • Tüm tramvaylar dönüp dolaşıp Rotterdam Centraal‘dan geçer. Ana gardan çıktıktan sonra hemen sol tarafta tramvay duraklarını görebilirsiniz.Tramvaylar ulaşımda sıklıkla tercih edilir ve ağı çok geniştir.Tramvay haritası
    •  Rotterdam nehrinde kullanılan hızlı feribot belki işinizi görür belki görmez bilemeyiz ama aceleniz varsa kullanabilirsiniz. Eğer yoksa tramvay veya otobüsleri tercih edin.Ücret tarifeside değişiktir.
    •  HNY tarafından işletilen Water Taxi / su taksisi, Hotel New York ve Leuvenhaven metro istasyonu ile Veerhaven arasında hareket etmektedir. Bu hizmet haftada 7 gün sabah 9’dan gece yarısına kadar sunulmaktadır ve ücretler bir yetişkin için 4.5 € ‘dan başlamaktadır ( 3 zone’lu, 50 noktaya ulaşım ücreti 10 € a kadar olabilmekte).

    • Şehrin çeşitli noktalarına hızlı servis sağlayan Aqualiner adlı feribot veya Waterbus feribotu da var. Waterbus feribotu, yolcuların bisikletlerini ücretsiz olarak getirmelerini sağlar. Servis süreleri ve fiyatlar bir dizi faktöre bağlı olarak değişir, bu yüzden binmeden önce hattı kontrol ettiğinizden emin olun.

    Water Bus, Rotterdam-Dordrecht bölgesindeki günlük çalışan ana feribot sistemidir. Sliedrecht, Zwijndrecht ve Papendrecht yerleşkelerine de ulaşır. 

    Rotterdam şehir merkezinde, Erasmus Köprüsü’ndeki Spido tekne turlarının yanındaki durak (Rotterdam Erasmusbrug) kalkışlıdır..

    WaterBus Rotterdam-Erasmusbruger kalkış / varış Durağı

    Water Bus Erasmus Köprüsü Durağı – Willemskade 1, Rott. ; Metro (D-E → Leuvehaven istasyonu), Tramvay 7 (Willemskade durağına) istasyonlarına yürüyerek 7 dk. kadar uzaklıkta, Erasmus köprüsünün batı tarafında bulunur.

    WaterBus Hat ve Güzergah Durakları

    OV Chip Card geçer iken, Welcome Card  geçmez!. Feribota bisiklet ücretsiz alınır.10 kişi ve üzeri yolcular için indirim vardır. Online alımlarda + (% 5) indirim.Tek yön tam bilet varış yerine göre ; 1 -7 € arasıdır (detay : bakın)

    WaterBus Day Tickets : Water Bus + Driehoeksveer ferry + Kinderdijk yel değirmenleri girişi için “Kombine Bilet” olarak = 10.50 € tam bilet olarak en uygun seçenektir ve gün boyu sınırsız çift yön geçer.Güney Hollanda su kanalı otobüs  ve feribotlarda geçer.İsterseniz Kinderdijk gezinizi  gün içi geçerli ve ulaşımı Hollanda için daha kapsamlı bilet ile de gezebilirsiniz (16.50 € tam)..

    • 2 erişkin + 3 ( 4-11 yaş) çocuklu aile bileti ile (27.5 €) de seyahat mümkün.

    Aqualiner feribot (Water Bus ile kardeş firma) servisi de Rotterdam Erasmus Köprüsü durağından kalkmaktadır. Katendrecht’e (SS Rotterdam vb.), Lloydkwartier’e (Euromast yakınında) ve Heijplaat-RDM’ye ve liman bölgesine yolcu taşırlar.

     
    Rotterdam Spido –  web :

    Bir liman kenti olarak kendini dünyaya tanıtmış kent. spido tekneleri ile dünyanın en büyük limanlarından birinde yapılan turlar ile Rotterdam’ın en popüler turistik aktivitelerinden birisi olmuştur. Rotterdam’da limanda bulunan deniz taşımacılığı şirketinde 75 dk.lık turlar dahil, değişik tur programları vardır.Seçilen tura göre 15 € dan, 60 € a kadar ücret ile gezilere katılabilirsiniz (bakın).Özellikle yazın yapılan uzatılmış günü birlik turlara katılabilirsiniz. Extended Harbour Tour veya the Summer Evening Turarı 2.5 saate kadar uzuyor. Tasması ile köpekler kabul edilmekte.Ücretli otoparkı var!.Biletler web sitesinden veya Willemsplein’deki bilet gişelerinden satın alınabilir.Mevsim aylara göre değişken çalışma programlı. Tur sırasında Erasmus köprüsü, tarihi Veerhaven ve Maritime Quarter bölgesinden geçiyor. Wilhelmina Pier’i süsleyen Montevideo ve New Orleans gökdelenleri de burada. Yine şehrin en eski ve en güzel binalarından Hotel New York‘un önünden geçilir.

     
    RET- Toplu Taşıma – Ücretler, 2020  :

    • 2 saatlik otobüs, metro ve tramvaylarda geçerli olan RET bileti 4 €

    • OV Chip Card – 1 günlük  sınırsız ulaşım tanır ve 8.5 € (buradan alın-barkot var!) Bilet tam 24 saat geçerli değildir.Aktive edilmesi ile başlar gece yarısı saat 04.00 ile geçerlilik sonlanır!

    • 1 günlük sınırsız OV Chip Card – Çocuk ( 4-11 yaş) & 65 + bileti →  4.5 €
    •  Hızlı feribotlarda kullanacağınız tek yön bilet 4,30 € (indirimli – online : 3.20 €), gidiş-dönüş ise 6.5( indirimli – 5 €). 20 binişlik kart → 52 €…OV-chipkaart feribotlarda  GEÇMEZ.
    • Gece otobüsleri olan BOB için → OV Chip Card ile 5.5 € , otobüste bilet almak ise 6 €  tutarındadır.
    • Rotterdamda toplu taşımada geçerli olan bir de Rotterdam Welcome Card vardır.

    Rotterdam Welcome Card‘ın 1,2 ve 3 günlük kullanımı olan kartlardır (12.5 – 18.5 – 23.5 € – 2020 yılı).Tüm kartlarda ücretsiz toplu taşıma ve şehir haritası ile yaklaşık 50 yerde %25’e varan indirim sağlamakta.

    Tourist Day Ticket Rotterdam – The Hague :  Rotterdam ve Lahey bölgesinde yani Güney Hollanda’da ; otobüs, tramvay, metro ve deniz otobüsü ile sınırsız seyahat hakkını verir. Gün boyu ulaşım ücretsizdir.

    Kart 14.5 € dur (2020). Gün boyu geçerlidir. Kullanılmaz ise alımı takiben en az 1 yıl geçerlidir!.Online alımda + 1 € indirim uygulanır.Bölgede : Arriva, Connexxion, HTM, HTMbuzz, RET ve Waterbus işletmelerinde geçer.Trenlerde, Hızlı Feribot, Driehoeksveer Feribotu, (küçük) semt otobüsleri, gece otobüsleri, toplu taşıma taksileri veya 195 ve 295 otobüslerinde geçerli değildir !.Her araç biniş ve inişlerinde kartınızı araç makinalarında Check ettirin!

    Lahey, Rotterdam, Delft, Dordrecht, Leiden, Gouda ile Keukenhof ve Kinderdijk gibi popüler yerlere ulaşımda mükemmel seçenektir.Tabi hepsini 1 güne sığdırabilirseniz..

    Eğer Keukenhof ve Kinderdijk gezilecek ise; kesinlikle Rotterdam’dan bu biletle gezilmelidir!

     

    ** RET biletlerinin Online işlemlerinde alış sonrası barkot uygulaması vardır.

    Barkot ile bilet alımlarında cep telefonlarınıza uygulamaları önceden indirin ( detay ).

     
     
    ** Sonraki sayfada kent gezisi…
     
     
     
    booked.net
     
     
     

    Önceki Sayfa ↔ Sonraki Sayfa

    Hollanda Ana Sayfa

     

     
     
     

3 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir