Floransa,Görülecek Yerler

 
 
 
 

FLORANSA ‘ yı GEZİYORUZ

( Şehir Merkezi )

 
 
 

Floransa’ yı müzeleri hariç yalnızca açık hava müze ve ören yerleri olarak bakarsak,  1  tam  günde gezmek mümkün olacaktır. Bu açık müze, bir merkezde ve büyük bölümü araç trafiği olmayan alanda toplanmıştır. Ancak devreye tam anlamıyla kentin müzeleri girecek ise, gezi süresini uzun tutmak kaçınılmaz olur (en az 2 tam gün).

Michelangelo’ nun  1501 yılında yapımına başlanmış ve 1504 tarihinde tamamladığı Davut heykelinin yer aldığı aslına ev sahipliği yapan Signoria Meydanı ve görkemli Floransa Katedrali, Rönesans’ın mimari üzerindeki etkilerini en iyi gösteren yerlerdir.

Mimari özellik açısından ilgi çeken diğer dini yapı Galileo yanısıra Michelangelo, Dante, Machiavelli gibi ünlü isimlerin gömülü olduğu Santa Croce Bazilikası…

Tüm bu mekanların yanısıra,  kent siluetini fotoğraflamak için çıkılan Piazzale Michelangelo ve  Floransa Katedrali’nin hemen yanında bulunan “Giotto’nun Çan Kulesi” de  nefes kesici kent manzarasını izleme fırsatı veren mekanlar olacaktır.

Arno nehrinin böldüğü Floransa’ da tarihi alanları ve ören yerlerini haritada inceleyelim..

 

Floransa Gezi Alan ve Haritaları :

Şehir Haritası.1

Şehir Haritası.2


 
 

Kente ulaşım şekli ve giriş yönümüze göre gezilerimiz farklı alanlardan başlayabilir. Tren ile gelen doğrudan ana tren garı varışı ile şehir merkezinde olacaktır. Ben karayolu ile girmiştim. Kendi programımla bir gezi güzergahı belirledim..bana uymayabilirsiniz!  ;

 

İlk gezi alanımız,

  • Piazza San Lorenzo 

Gezi Haritamız **

 

Kent’teki ilk ziyaretimiz.. Floransa’ nın en ünlü ve büyük dini yapısı konumundaki Floransa Katedrali (Santa Maria del Fiore / Duomo)(Gezi harita no.1 **) :

Piazza del Duomo’ da (Piazza san Giovanni) bulunan 1296-1436 yılları arasında inşa edilmiş bir yapı. Arnolfo di Cambio’ nun temelini attığı, ardından yan tarafındaki çan kulesine adını veren Gitto’ nun devraldığı, Francesco Talenti ve Giovanni di Lapo Ghidi’ nin de kısmen katılımlarının olduğuı katedrale en son şeklini veren Filippo Brunelleschi  olmuş. Katedral ; 1296 da Santa Reparata bazilikası üstüne yapılarak mimarisine başlanmıştır. Katedralin ilk adı Santa Maria del Flore’dir ve bu adı, Cebrail’in Hz. Meryem’e vermesinden alır.

Bu alana ana tren istasyonundan ( SMN = Santa Maria Novella ) çıkıp kısa yürüyüşle de ulaşabiliriz. Burası Floransa’ nın dini mimarisinin en renkli, görkemli bir yeridir.

“Çiçeklerin Azize Meryemi” olarak da bilinen Katedral girişinde, Paolo Uccello’ nun yaptığı ve üzerinde 4 önemli dini karakterin isimlerinin bulunduğu bir saatin yer aldığı dini yapıda asıl dikkat çeken görsel, büyük kubbenin iç kısmında yer alan freskler dikkat çekiyor (en belirgini Giorgio Vasari’den “Last Judgement” – kıyamet günü freskidir). Katedralin bodrum katı, Brunelleschi’ nin mezarını ve Roma dönemi eserlere ev sahipliği yapar.

15. yüzyılda Paolo Uccello tarafından günün 24 saatinin güneşin batışına göre ayarlandığı saat günümüzde de  çalışmaktadır.

 
Katedral tavanı (foto alıntıdır)

Floransa katedrali’ ni göz alıcı yapan diğer unsur ise kubbesidir. Sanatçı kilisenin ana transeptum üstünü sekizgen (octogonal) kasnak üzerine oturtmuş bir kubbe ile örtmüştür.

Kırmızı kiremetli çatısı çok uzaklardan seçilebilen katedralin devasa bir yapısıdır. 463 basamağı asansörsüz ortamda çıkarsanız  kent manzarası tepeden müthiş olacaktır.

Duomo’ dan bağımsız duran “campanile” = çan kulesi (Giotto’s Bell Tower) Duomo’ ya uygun olarak ; yeşil – beyaz – pembe renkli mermerlerden yapılmıştır. Bu yapıt katedralin yüksekliğine göre kısa tutulmuştur.

Duomo’ yu tamamlayan 3. yapıt ; karşısında yer alan vaftizhanedir (II Battistero). Sekizgen yapıda, en eski yapıtlardandır. Buranın ünü üç set halinde olan altın kaplamalı bronz kapılarıdır. Güney tarafı en eski kapılarıdır. Duomo ya bakan Ghiberti tarafondan yapılan doğu kapısına “Michelangelo”  hayran kalarak cennetin kapıları olarak adlandırılmıştır. Piazza Duomo’nun doğu ucunda bulunur. Bu kapılar kopyadır ! Diğer orijinal eserler gibi bunlar da “Museo dell’Opera del Duomo” da sergilenmektedir.

Ziyaret  için önceden kuyruğa girin, zira Katedral girişi ücretsiz.. Ancak ; Dome/Kubbe, Çan Kulesi / Bell Tower, Vaftiz alanı, Bodrum gezi alanı ücretlidir (buradan)(19 €) !.. Saat 10-17 arası ziyarete açıktır..

 

Sonraki durak, Katedralin hemen yanında bulunan “ açık hava turist pazarı “ denen bir alan olacak. Pazarın bitişiğinde ünlü bir kilise var ;

example2

Kilisenin ( Chiesa di San Lorenzo Piazza San Lorenzo,  Gezi harita no.2 ** ) ön cephesi ; kaba ve pürüzlü bir taştan yapısı ile bir ambarı anımsatıyor. Medicinelerin katkılarıyla inşa edilmiş bu kilise. Bu duvarı Michelangelo tamamlamak istese de kısmet olmamıştır. Bu kilise pek çok medicilerin defnedildiği yerdir. Üstte ortadaki resimde yer alan heykel 1540 yılında Baccio Bandinelli tarafından yapılmış olan ve medicilerin kurucusu “Giovanni dalle Bande Nere” nin kendisidir.

 

Kısaca Medici’ ler :

Dünyada ilk kez bankerlik, Floransa’da Medici Ailesi ile birlikte telaffuz edilmiştir. Medici Ailesi 350 yıl Floransa’ yı yönetmiş ve bu aileden iki de Papa çıkmıştır.

Aile gücünü kanıtlamak adına Mikelanj ’ı çağırıp çok güzel bir eser sipariş etmiş. Oda Vecchio Saray’ ının önünde girişin solundaki ünlü Davut heykelini meydana getirmiştir. Yalnız, yakın arkadaşı Bartholommeo Bandinelli’ ye de bir eser yaptırtmaları şartını koşmuş, böylece kapının sağ tarafında yeralan Herkül eseri meydana gelmiş.

Danatello da burada yatmakta imiş..

 

Kilisenin bitişiğinde günlük açık hava turist pazarı var demiştik (Mercato di San Lorenzo).

Pazar alanı Via dell’ Ariento’ya kadar uzanır. Pazar ve pazartesi günleri hariç haftanın 5 günü açıktır. Bu alanın yakınları sizi işlek cadde olan Via Cavour’ a bağlar. Ara dar sokaklarda gayet hoş, bu sokaklarda hediyelik eşya satıcılarına  rastlarsınız.

example2

San Lorenza daha çok Cappelle Medicee – “Medici Şapelleri” ile ünlüdür. Turist pazarının tezgahları ile çevrili olan P. Madonna delgi Aldobrandi de, merdivenli giriş vardır. Buralar ailenin lahitleriyle doludur (prensler şapeli). Kısaca  Medicilerin izlerinin olduğu bölgedir buralar.

 

Katedralden güneye, daha aşağıya indikçe Via del Corsa’ nın Via Roma ile kesiştiği alanda Floransa’ nın Cumhuriyet meydanını = Piazza Repubblica yı görürsünüz.

Roma İmparatorluğu zamanından beri kentin merkezi olarak kullanılan Piazza della Repubblica, günümüzde de Floransa’nın ticari, siyasi kalbi olmuş.

example2

Arcone adlı zafer takının süslediği alanda çocukların vazgeçilmezi olan  atlıkarıncameydanı süsler.Meydanda Donatello tarafından 18. yüzyılda oluşturulan “Column of Abundance” heykeli replik çalışma olarak burada da yerini almış.

example2

 

Bölgede 18. yy dan kalan Via Roma üzerinde meşhur “Cafe Gilli var. Hemen karşısında da 5 *  Savoy oteli (ünlülerin kaldığı mekan) bulunur.

example2

 

Meydanın doğusunda, Duomo’ nun güney yönünde yer alan via del consola’ ya girdiğimizde bunun via del corsa ile kesiştiği bölgede Floransanın eski adalet sarayı “ Palazzo del Bargello – Gezi harita no. 11 ** ”   ya ulaşacağız.

example2

example2

 

Burada “Museo Nazionale del Bargello” müzesi vardır. Bargello Palace veya Palazzo del Popolo olarak da bilinen yapı, eskiden kışla ve hapishane olarak kullanılmış olan bir sanat müzesidir. Bargello kentin tarihteki ilk kamu binasıdır.Suçlular burada yargılanır, idam edilirmiş.

Resim için “Uffizi” ne ifade ederse, heykel için de “Bargello” o dur. Michelangelo’nun Bacchus heykeli, Pitti Tonda rölyefi, Brutus büstü ve Apollo heykeli müzede görebileceğiniz eserlerden bazılarıdır.

Müze girişi Michelangelo odasıdır. Davud heykelinin benzetmeli Apollo’ yu burada görebilirsiniz. 1. katta seramik ve cam – mine işlemeli eserleri görmek mümkündür.

Burada iken müzenin büyük salonunu mutlaka görün. Burada Donatellonun “Aziz Giorgia” ını da görün. Yine onun en önemli çalışması olan ilk Rönesans nü heykeli,  “Bronz Davud”  dim dik ayaktadır.

 

Yavaş yavaş Arno nehrine yöneliyoruz..Kısa yürümeli mesafe ile daha güneydeki Signoria Meydanı‘ na varalım.

Piazza Della SignoriaGezi harita no. 12 ** ;

 

Dünya çapında üne sahip birçok heykeltıraşın eserleri ile dolu olması, Uffizi Galerisi ve Palazzo Vecchio gibi kentin iki önemli yapısına ev sahipliği yapan meydan turistlerin en yoğun olduğu alanlardandır.

example2

example2

Heykeller içerisinde en ünlüsü Michelangelo’nun Davud’ udur. 1504 yılında Michelangelo’ nun ünlü eseri “Davud”  cumhuriyet sembolü olarak dikilmiştir. 400 yıl boyunca heykelin aslı burada yer alsa da sonradan manevi gücü temsil eden eserin orjinali  Floransa Güzel Sanatlar Akademisi Galerisi’ ne götürülmüştür.

Davud heykeli dışında meydanda ayrıca Bandinelli tarafından yaratılan Herkül ve Cacus ile  meydanın ortasına yakın alanda da ; 16. yüzyılda Ammannati’ nın su tanrısı “Neptün”, şehrin hanedanlık arması olan “Marzocco” aslanı,  Medici heykelinin yanı başında dururlar. Çeşme yapılmaya başladığında halk tarafından çok beğenilmemiş, hatta Michelangelo bile: “Ammanato, güzelim mermeri mahfetmişsin” demiştir. Ancak on yıl boyunca heykel üzerinde çalışan Ammanato ve o zamanlar yardımcısı olan geleceğin bazı ünlü heykeltraşları, işlerini bitirdiğinde çeşme çok görkemli ve modern bir hal almıştır. Dünya’da kendisinden sonra yapılan çoğu çeşmeye ilham kaynağı olmuştur.

Neptün Havuzunun ortasında mermerden yapılmış Deniz Tanrısı Neptün’ün heykeli, mermer atlar ve etrafında deniz kızları ve erkek deniz tanrıları vardır.

 
Alandan kareler ;

example2

example2

example2

 

Bölgenin diğer alanı Vecchio Sarayı‘ dır (Gezi harita no.12** ). Eskiden Floransa’ nın politik ve sosyal yaşamının merkezi olan bu meydan günümüzde açık hava müzesi niteliğindedir.

example2

Şehir yöneticileri 13. yy. dan beri bu alanda toplanmıştır. Yönetimin bu günkü konseyi “palazzo vecchio” dur. Medici Ailesi’ nin Pitti Sarayı’ na taşınmasının ardından “eski” anlamına gelen adını alan Vecchio Sarayı, 1298-1314 yılları arasında Arnolfo di Cambio tarafından inşa edilmiş. Casini, Portelli, Vasari, Cavalori önemli sanatçılara ait eserler sarayda sergilenmekte.

 
 

Bu bölgede bir başka durak, Arno nehri kıyı şeridindeki ünlü müzedir.

Gallaria Degli Uffizi” müzesi. Buranın tasarımı Duomo mimari tasarımcısı olan Arnolfo di Cambio tarafından yapılmıştır (1560-80).

example2

Dünyanın en büyük müzelerinden biridir. 16. yy da Vasari tarafından yapılmıştır. Darphaneyi, sanatkarları atölyelerini barındırmak amaçla inşa edilmiştir. Sıklık ile rezervasyon gerekir. Kredi kartı ile önceden bilet alınabilir. Böylece uzun kuyruk sorunu da hallolur.

 Uffizi Müze.1 için tıklayın     /     Uffizi Müze.2 için tıklayın

 

** Müze hakkında :

(ben gezemedim ! .. İnternet bilgisidir !)

1. Cosimo Medici tarafından başlatılarak genişletilen koleksiyon sonuncu Medici olan Maria Ludovica tarafından asla şehirden çıkarılmamak üzere Floransa halkına miras bırakılmıştır. Sanatçılar : Cimabue, Giotto, Simone  Martini, Boticelli, Leonardo da Vinci, Hugo Van der Goes, Buonalenti, Bellini, Michelangelo, Raffaello, Tiziano, Caravaggio sayılabilir.

Binlerce eseri ile iki katta yapılanan Uffizi (İtalyanca’da Galleria degli Uffizi) içinde toplam 101 salon bulunuyor. Eserler kronolojik olarak, yerine göre de akım olarak sıralanıyor. Bu sebeple Uffizi kronolojik olarak resim sanatının gelişimini görebileceğiniz bir galeri niteliğindedir. Uffizi’ de sadece resim yok özellikle giriş katında sağlı-sollu sıralanmış antik Roma-Yunan heykelleri var ama Uffizi daha önce de bahsettiğimiz gibi resim ağırlıklı bir yer. Müzeye minimum 4 saat ayırın derler. Okuyarak ve anlayarak gezmek için geniş bir zaman aralığı ayırmanın yanında arada biraz mola vermekte büyük fayda vardır (2’inci katta yer alan kafetaryada mola verebilirsiniz). Ancak bazı durumlarda Uffizi ziyareti için çok sınırlı zaman olabiliyor. Uffizi Galerisi ziyareti İtalyan standartlarına göre ikinci kattan başlar ve ilk kattan devam eder.

Google Arts Projesi Uffizi’ yi büyük ölçüde sanal ortama aktarmış, müzeye gitmeden önce  buraya  bir bakmada faydası vardır. Uffizi Galerisi’ nde rehber kitaplar temin edebileceğiniz toplam 3 müze mağazası var. Kitapçılara ancak müzeye girdikten sonra erişebilirsiniz. Girişte ücretsiz bir vestiyer mevcut. Büyük sırt çantaları müzeye alınmıyor ve müzeye içecek sokmanıza izin verilmiyor.

Uffizi Sabah 08.15’ te açılır, bilet gişesi 18:05’ te kapanır ve müze 18:35’ te kapanmaya başlar. Her ayın ilk pazar günü giriş herkes için ücretsizdir. Bu tarihler için önceden rezervasyon yapılmış online bilet satılmaz. Uffizi 1 Ocak, 1 Mayıs ve 25 Aralık tarihlerinde kapalıdır. Ziyaret planınızı son dakikaya bırakmamanız ve biletinizi kesinlikle online olarak önceden almanız öneriliyor!

 

Uffizi Galerisi Hızlı Giriş Bileti (Tıklayınız-Tiqets) ya da (Tıklayınız-Getyourguide) : Uffizi biletleri galerinin doluluğu göz önünde bulundurularak müze bünyesinde ve bilet siteleri arasında paylaştırılıyor imiş. Bu iki site en güvenilir olanı!..İtalya’ nın genelinin aksine Uffizi’de akıllı telefonunuzdaki bileti okutup geçemiyorsunuz. Yani online biletlerin kağıt bilete çevrilmesi lazım. 3 no’ lu Giriş kapısında telefondaki biletinizi kağıt bilete dönüştürüp (çok hızlı sürüyor) doğrudan öncelikli olan 1 no’ lu kapıya giriyorsunuz. Bilet ortalaması tam – 62 €..

Uffizi Galerisi Bileti + Rehberli Tur (tıklayınız) : Öncelikle belirtmek gerekir ki 6 dilde düzenlenen bu turun dilleri arasında Türkçe yok imiş.

Uffizi Galerisi ideal ziyaret saati olarak (yoğunluk açısından) sabah erken saatleri ya da öğleden sonrayı öneriliyor. Uffizi’ nin büyüklüğünü göz önünde bulundurduğumuzda sabah erken gitmenizi önem arzeder. Online Bilet almış olsanız dahi müzenin g üvenlik sırasından geçmek zorundasınız, ama bu sıranın bekleme süresi en fazla 15 dakika civarıdır. En yakın tren istasyonu Santa Maria Novella tren istasyonu olup, toplu taşıma ile C2 otobüsü vasıtasıyla da gelebilirsiniz. İletişim tel : +39 055 294883

 

Eğer müzeyi gezme şansını yaşarsanız bu müzenin çıkış kapısının hemen karşısında “Arno” nehrini görürsünüz.

example2

 

Müzenin çapraz karşısında nehrin dar olan bir yerinde iki yakayı birleştiren eski köprü “Ponte Vecchio – Gezi haritası no.13**” dur.

example2

 

Floransa’ nın en eski köprüsüdür. II. dünya savaşında hasar almamıştır. Köprüde seçkin kuyumcular ve atölyeleri vardır.

example2

example2

 
 

Eski köprüden karşı yakaya geçince burada yer alan “ Palazzo PittiGeziharitası no.15 **” yi de bir bakalım.

example2

Arno Nehri’nin güneyinde yer alan Pitti Sarayı, Pitti Ailesi için Brunelleschi tarafından tasarlanıp, 1457’ de Luca Fancelli gözetiminde inşa edilmiş.

16. yüzyılda Medici Ailesi tarafından satın alınmış ve eklemelerle  Taskonya Büyük Düklük yönetim merkezi haline getirilen saray, 18. yüzyılda Napolyon tarafından üs olarak kullanmış. Sarayı ve içerisindeki müzeleri ziyaret ettikten sonra eğer zamanınız varsa hemen arka tarafında yer alan gösterişli Boboli Bahçeleri’ ni de görmeniz mümkündür.

Bu alanda 7 adet müze ve galeri vardır. En önemlisi Galeria Palatina’ dır. Yeşillik açısından zengin bir bölgedir. Bu müze değerli sanat koleksiyonlarına ev sahipliği yapar. Rubens, Raffaello, Boticelli ustalarının eserleridirler..

“Museo degli Argenti”, Gümüş müzesidir. Mediclerin değerli hazineleri yer alır (altın , gümüş, fildişi eserler ..)

“Museo del Costume”, bu bölgede yer alan başka bir kostüm müzesidir.

Kentin kuzey yakasında görmediğimiz alanlara dönüyoruz.

 
 

Ponte Vecchio üzerinden tekrar kuzeye geçelim. Galileo müzesi yönünden, biraz doğuya yönelelim. Meydan adı ile özdeş olan bir bazilika göreceğiz.

 

Basilica  Santa Croce – Gezi haritası no. 10 **” ( Kutsal Haç Kilisesi) :

example2

Rönesans döneminin sosyal ve politik merkezi olmuş bir meydandır. Medici tarafından bu alanda mızrak dövüşleri düzenlenmekteymiş. İçinde “Santa Croce ” kilisesi yer alır. Kilise Toscana’ da doğmuş en ünlülerin son dinlenme yeridir. Mimar Arnolfo di Cambio tasarımıyla inşaatı başlamış daha sonra bitirilmiştir. Gotik tarzda kilisedir. Bazilika Duomo’ dan yaklaşık 750 m. güney doğu yönünde kalır. 1966 sel felaketinde bölge olarak oldukça hasar görmüş ve onarılmıştır. Girişinde Michelangelo’ nun lahti bulunur. Romada ölen üstadın cenazesi Floransaya getirilmiştir. Ayrıca Galileo, Dante, Machiavelli’ ninde mezarları buradadır.

Bu kilisenin yanında “Capella dei Pazzi” şapeli vardır. Bu alan birkaç müzeye de ev sahipliği yapar.

 
 

Bölgenin daha kuzeyi ; Leonardo müzesine ve  “Galleria dell’ Accademia” ya ev sahipliği yapacaktır (Via Ricasoli 60 –  Floransa)(Gezi haritası no. 8**).

Galeri ; 1.  Cosimo tarafından kurulmuştur. Burada Michelangelo’ nun yaptığı  yedi heykeli vardır. 4,5 m. lik Davud heykeli en önemlisidir (P. della Signoria’dan getirilmiştir). Bir başkası  tutsaklardır.

 

Davud

example2

 

Galerinin doğu kenarında Piazza della Annunzita kilisesi bulunur (Gezi haritası no. 8**).

example2

Kilise ve yetimhanenin bulunduğu ayni isimli geniş meydan, Duomo’ya yakın olmasına rağmen turistler tarafından henüz keşfedilmemiştir. Spedale delgi Innocenti yetimhanesinin duvarlarındaki mavi bebek motifleri görülmeye değerdir

 
 

Akademi galerisinin kuzey sınırı Floransa’ da bulunan sıklıkla dini bir komplekse ev sahipliği yapan meydana açılır.

Piazza San Marco – San Marco meydanı, (Gezi haritası no. 7**);

example2

Meydanda bir kilise ve bir manastır bulunur. Manastır “Museo Nazionale di San Marco” isimli günümüzün ünlü müzesidir. Burada keşiş olarak yaşamış F. Angelico’ nun eserleri yer alır. Başyapıtı olan “Meryeme müjde” eseri de buradadır.

 
 

Ve geldik Floransa’ yı tepeden fotoğraflamaya..Ve en güzel fotoğraf alma alanına  …Piazzale Michelangelo / Ünlü ustanın isim tepesine (Gezi harita no. 17**)..

İtalyanca’da “Büyük Meydan” anlamına gelen bir kelime piazzale..

Piazzale Michelangelo Arno Nehri’nin solunda kalan bir tepede yer alıyor. Dolayısıyla yine meydanlarda görmeye alışkın olduğumuz, sıra sıra restoran ve cafeler de pek yok ..

Piazzale Michelangelo Meydanı’nın iki yanında geniş bahçe bulunuyor. Halka açık olan bu bahçeler yeşil içinde huzurla zaman geçirmek için ideal. Kuzeybatıdaki Gül Bahçesi (Giardino della Rose) tüm yıl ziyarete açıkken, İris Bahçesi (Giardino dell’Iris) sadece çiçeklerin açtığı Nisan ve Mayıs aylarında açık. Her ikisinde de giriş ücretsiz.

Tepeden aşağı indiğinizde ise 18. yy ’da Stefano Bardini tarafından restore edilen tarihi bir yapıda yer alan Bardini Müzesi mevcut.

Tepeye ; Boboli bahçelerini aşarak, eski kent surlarını yürüyebileceğimiz gibi otobüslede buraya ulaşılabilir (12 no. lu otobüs – Boboli Gardens, 13 no. lu otobüs – Ponte Niccolò).

İşte buradan birkaç fotoğraf…Piazzale Michelangelo böyle bir seyir keyfi için düzenlenmiş, hatta adını da aldığı ünlü sanatçı Michelangelo’ ya adanmış bir meydan. Ancak burası sadece seyir için değil, romantik bir öğleden sonra veya akşam geçirmek için de ideal.

 

Michelangelo Tepesi & Güneş batarken Floransa


 
 

Şehir merkezli Floransa gezimiz burada sonlanmıştır.. Bir başka menü’ye geçiniz..

 
 
 
 

İtalya Gezi Rehberi’ ne dön

→  Ana Sayfa’ ya dön  ←

 
 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir