Floransa,Ulaşım-Toplu Taşıma

 
 
 
 

FLORANSA ‘ DA ULAŞIM & HAVA ALANI TRANSFERLERİ

 
 

( 2020)

 
 

Öncelikle Floransa (Firenze-Florence ) için hava yolu ulaşımını inceleyelim.

Türkiye’ den Floransa’ ya (Amerigo Vespucci Havaalanı) direkt uçuş bulunmuyor (İstanbul’ dan KLM vs ile aktarmalı yada 1 den fazla havayolu-aktarmalı uçuş bulabilirsiniz). Avrupa’ dan ise hemen hemen tüm şehirlerden, Floransa’ ya direkt uçuş ve tren seferleriyle ulaşmak mümkün. Bologna Havaalanı’ na, başta Pegasus ve THY olmak üzere birçok havayolu şirketinin her gün en az birer seferi bulunmakta (Covid pandemisi! dikkat). Pisa Havaalanı ise Bologna kadar kullanılan bir havaalanı değildir ve Türkiye’ den de çok fazla uçuş bulunmuyor (uçuşlar 1 den fazla havayolu ve aktarmalıdır).

Türkiye’ den gidecek olanlar Bologna “Guglielmo Marconi Havaalanı” na veya Pisa Galileo Galilei Havaalanına inip; tren, otobüs veya araç kiralayarak buraya ulaşabilirler. Bologna – Floransa arası 105 km, Pisa – Floransa arası ise 100 km’ dir. Bologna havaalanından otobüs veya taksi ile yaklaşık 10-15 dakikada şehir merkezine geçip buradan otobüs (2 saat) veya trenle (1 saat) Floransa’ya ulaşabilirsiniz.

Eğer araç ulaşımını tercih ederseniz : Karayolu ile kuzeyden Bologna üzerinden (A1) otobanını, güneyden ise Roma üzerinden (A1) otobanını tercih edebilirsiniz.

 

Tren : İtalya’daki diğer  şehirlerden Floransa’ ya ulaşmak için en ideal çözüm olarak yüksek hızlı trenler gösteriliyor. Bu nedenle NTV ve Trenitalia Milano, Roma, Napoli gibi büyük şehirlerin yanı sıra Toskana sınırları içerisindeki bir diğer turistik yerleşim olan Pisa’ dan gün içerisinde Floransa’ ya çok sayıda sefer düzenliyor. Tüm seferlerin varış noktası  Santa Maria Novella olmakta.

Roma,Venedik ve Milano’dan ortalama Floransaya varış süresi 1.5-2 saat dolayıdır. Bölgesel trenlerle de Pisa’dan 1 saat içinde Floransa’ ya ulaşabilirsiniz.

 
 
Floransa – Hava alanları :

Bilindiği gibi Floransa ; İtalya ‘ nın Tuscany (Toscana) – Toskana bölgesinin başkentidir. Yaklaşık 4 milyon civarında nüfusu olan bu bölgenin önemli 2 hava alanı bulunmaktadır.

 

Floransa için kullanılan bu hava alanlarından ilki ;.

1  )  Peretola Havaalanı’ dır (Amerigo Vespucci Airport) – (IATA:FLR) – web  ;

Alan şehir merkezine 4 km. uzaklıktadır. Küçük bir alandır. Alandan Montecatini : 36 , Siena : 68 , Pisa : 86 km.’ dir. Havaalanı sadece Floransa’ nın değil, tüm Toskana Bölgesi’ nin hava yolu ulaşımı ihtiyacına neredeyse tek başına cevap vermktedir. Alandan şehir merkezine transfer, Busİtalia Sita Nort şirketince sağlanan VolainBus otobüsleri (bunlara Peretola bus da denmekte) ile sağlanmakta. Kalkış zamanı akşam saat 20.30′ a kadar her yarım saatte bir iken, sonrası gece yarısına kadar saatte bir sefere düşmektedir. Yol 20 dk olup, tam bilet 6 € (çift yön: 10 € dur)(Bilet-bilgi). Santa Maria Novella’daki duraktaki satış gişesinden yada şehir içi otobüs seferlerini yöneten ATAF’ın acentaları “Biglietti ATAF” sembolü bulunan kiosklardan, gazete satış büfelerinden de temin edebilirsiniz. Otobüslerde sadece tek yön biletlerinin satışı yapılıyor!.

+ Taxi seçeneğini isterseniz, 20-25 € (gece yarısı ve hafta sonaları farklı tarife mevcut!) + 1 € valiz başına-

+ Vıp yada katılımlı Özel Schuttle servisler : 50 €’ dan başlayan bedel ile transport imkanlarını sunarlar..

 

2 ) Pisa Galileo IATA: PSA- hava alanı ulaşımı ;

Terravission otobüs şirketi ; Pisa hava alanından 70 dk. ya Floransa S. Maria Novella ana tren istasyonuna, bazı seferleri de buradan 15 dk. yol ile toplamda, 75-80 dk.’ a Floransa America Vespucci alanınına gider. Tek yön : 5 €  < Pisa h.alanından : saat 08,30 – 22,00 / Floransa ‘ dan : 06,00 – 18,00 arasında seferler mevcut >

 
 

Floransa Şehir İçi Ulaşımı – 2020 :

Kent 5 ilçeye bölünmüş olup turistik olarak en büyük ve ilgi çeken bölge,  Centro Storico’ dur. Ana merkez de birçok yol, araç trafiğine kapalıdır. Kentte Metro sistemi de yoktur. Floransa, pek araç kullanmadan yürüyerek neredeyse tüm turistik noktalarına ulaşabileceğiniz bir şehir. Floransa’ da otobüsler var bir de hızlı tramvay var ama çok kullanacağınız bir rotası yok, yani Floransa şehir içi ulaşım için ya otobüs ya da taksi kullanmanız gerekecektir. Tramvayın şu anda sadece 2 hattı var, biri Floransa Havaalanı’ndan, biri de Floransa’nın banliyölerinden şehir merkezine ulaşım için kullanılıyor.

Tarihi eski şehrin kenarında / S. Maria Novella bölgesinde yer alan tren istasyonu kentin ana istasyondur, SMN olarak da adlandırılır – Stazione Centrale di Santa Maria Novella adı ile de anılır..Ve burası kentin merkez konumundadır. Kentin diğer küçük (tren) istasyonları Firenze Campo Marte (Floransa Stadium yakınındaki) ve Firenze Rifredi’ dir.

SMN istasyonundan trenler ; Bologna, Milano, Venedik ve Roma’ ya yaklaşık her saat başı kalkarak giderler. Ayni zamanda kente dışarıdan gelen trenlerinde yolcularını bıraktığı son tren istasyonudur.

İstasyon yakınında ATAF otobüs durakları mevcuttur. ATAF otobüslerinin eski araçları turuncu renktedir (kırmızı beyaz olanlarda daha yeni modellerdir).

 

Uyarı ! → “Bigletti abbonamenti Ataf Qui” = turuncu renkli tabela yazısıdır ve bulunduğu alanda “bilet burada satılır” uyarısıdır !

 

Şehir içi tren : ilk 12 saat için 3 €  dur . Biletler, tren istasyonlarından veya seyahat acentalarından temin edilebilmektedir ve trene binilmeden önce mutlaka bilet onaylama makinelerinde onaylatılmalıdırlar.

 
 

Ulaşım seçenekleri;

Yürümek : Floransa’ yı rahat gezebilmek için en ideal yöntem yürümek olacaktır.Çoğu yolların yaya’lara ayrılması yürümeyi kolaylaştırır.
 
Tramvay :  2 ana hat var. T1(Leonardo) ve T2 (Vespucci). 2010 yılında hizmet vermeye başlayan kentin en eski tramvay hattı, Santa Maria Novella Tren İstasyonu’nu ve kent merkezini Scandicci’nin güneybatısındaki banliyölere bağlıyor.
 

  • Tramvay – Web Bilgi Hattı
  •  

    Tram no.1 (Leonardo)

    Tram no.2 (Vespucci)

    Bu hatlardan Line-T1 / mavi hat ; Kentin kuzey güney yönünde, 11.5 km uzunlukta hat olup yol yaklaşık 40 dk. sürmekte.. Line-T2 / mor hat  ; 5.3 km uzunlukta ve yol süresi 20 dk. kadardır.SMN önündeki Piazza della Unità’ yı Novoli mahelle üzerinden havaalanına bağlayan hattır.Ve bu tramvayda max. 10 kg lık valiz havaalanı için ücretsiz taşınır.Fazlası bilete tabidir!.Tramvay için 90 dk geçerli (onamı takiben) ve tüm ataf araçlarında da geçer bilet ücreti 1.5 €.. isterseniz 1.80 €’ a SMS ile alabilirsiniz.Araç ve makinalardan 2.5 € bedel ödenir. İki hat “Allamanı Stazione” durağında kesişir.

     

    Belediye Otobüsü: Saat 07.00’dan 21.00’a kadar hizmet veren otobüslerin C1, C2, C3 ve D hatları, tarihi kent merkezinin iç kısımlarına giremeseler de yolcularını Santa Maria Novella ve Piazza San Marco’ya kadar taşıyor.Duomo ve çevresi, Via Tornabuoni ile Piazza Pitti araç trafiğine kapalı olduğu için Santa Maria Novella, Piazza San Marco yakınındaki duraklar otobüslere binmek için en ideal yerler olacaktır.

    Otobüs hat haritası

    Genelde 3 kapılı otobüslerin ön ve arka kapılarından binilmekte, orta kapıdan inilmektedir. Tek billet ile zaman dilimi içinde hat değiştirmek mümkündür. Mutlaka biletleri makinada onaylatın!..Ceza uygulaması var!.. 50 € kadar (onaylatılmamış biletler için) ceza uygulanabilmekte.

     

    Taxi : kentte taxi uygulaması da yaygın.Taxilerde gece yarısı bayan yolculara % 10 indirim uygulanır (taximetre sonrası bunu hatırlatmak gerekir). Her araç max. 5 bağaj alır ve her bağaj için + 1 € tahsil edilecektir.

     

    Bisiklet : Kent içi alternatif olsada, merkezi konumda özel bisiklet yolları pek yoktur.

     
    Hop On Hop Off Otobüsleri : 1-2-3 günlük seçeneklidir ( 24-28-33 €, tam bilet / 5-15 yaş : 12-14-17 € dur)(Güzergah ve durak haritası)
     
     

    Bilet Ücretleri ( 2020) :

    ATAF tarafından, 90 dk süreli :  tek kullanımlık bilet (1,50 €, tam/otobüs içinden → 2.5 €, SMS → 1.80 €), 10 binişlik (14 €, tam), tek kullanımlık havaalanı bileti (2.50 €, tam)(Ataf- VolainBus bileti : 6 € tek, 10 € çift yön) ;  yine  günlük (5 €, tam), Sezonluk-aylık bilet → 35 € tam olarak seçeneklerini sunuyor..

    ** Sms : 4880105 numarasına “ATAF” kelimesini içeren bir kısa mesaj atıp, teyit mesajı ile işlem tamam!

    Eğer konaklamanız 2 günden fazla ise “Firenze Card” iyi bir seçenek olur.

    Müzelere hem ücretsiz hemde sıra beklemeden girilebilmesine olanak veren kart olup,  geçerlilik süresi boyunca tüm şehir içi ulaşım araçlarına ücret ödemeden yararlanabileceğiniz bir özellik taşır. 3 gün geçerli, 85 € bedelle satışa sunulan kartı almak için online satış kanalını kullanabileceğiniz gibi kent merkezindeki turizm bilgilendirme ofislerine de başvurabilirsiniz. Ayrıca bu kartın yanında 18 yaş altı için : 3 gün benzer özellikle geçerli “bu kartın plus (+)” özelliğini + 7 € verip alabilirsiniz  (restoranlarda indirim)…Dome hariç, tüm ören yerleri ve müzelere bu kart ile rezervasyon gerekmeyecektir!. Uffuzi dahil 76 müzede geçerlidir.

     

    Bölge için Trafik- Yol Durumu :

    OTOYOL ( Araç kullanımı ) :

    Pisa Havaalanından ; Floransa – Pisa – Livorno, Cenova için otoyol A12 üzerinde çıkılır ve sonrası otoyol  A11 ile Floransa yoluna bağlanılır.

     

    CAR RENTAL :

    Araç Kiralama .1 için tıklayın  

    Araç Kiralama .2 için tıklayın

     

    • Floransa Otopark alanları :

    Floransa merkezi (Arno nehrinin iki tarafından şehri çevreleyen caddeler) , kısıtlı park  – ZTL – bölgesidir.

    ZTL areas (Zona a Traffico Limitato) = Kısıtlı park alanları :

    H.içi ; 07:30 / 19:30 , cumartesi : 07:30 / 18:00 arası kısıtlı park alanlarına araçlarının camlarında özel izin belgesi taşıyanlar bu bölgelere girebilirler (park). Otele eşya bırakmak amaçlı kısa süreliğine bu alanlara polis bilgisi dahilinde ( daha güvenli olacaktır ) park yapabilir , ama kısa sürede alanı terk edebilirsiniz!

    Saat 18:30 sonrası yada Pazar günleri caddelere park etmek çok güçtür.Ücretli park alanları aramanız uygundur. Caddelerde park alanı genelde orada oturanlar içindir. Piazza Liberta ‘da uygun  park alanı mümkündür.

    Mavi renkli işaretli bazı caddelerde mavi üzerine beyaz (P) işaretli alanlarda yer alan sayaçlara belli zaman dilimi için ödeme yaparak park sorununu halledebilirsiniz (sayaç çıktı bilgisini cama iliştirin).

    * maksimum iki saat otopark ( gündüz ) için, Piazzale Michelangelo de ücretsiz yararlanabilir !

    * 6 Saatin üzerinde park anlamlı olmaz, günlüğü tercih edin ! ( ana tren istasyonu SMN de altta böyle bir imkan var )

     

    Araç çekilmesi ;  Şehir dışında Novoli çevre yolunda Via Olmatelo ‘ ya araçlar çekilmektedir..
    Araç arızası : Otoyollarda 2 km.de bir SOS acil arama telefonları var (116 aranır). Ulusal otomobil örgütü – ACI “ Automobile Club D’Italia ” dan yardım isteyin…

     
     
     
     

    – Floransa – Ana Klasöre dön –

     
     
     
     

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir