Roma,Görülecek Yerler.2

 
 
 
 

ROMA GEZİSİ . 2

 
 
 

Bir önceki sayfamızdan – kaldığımız yerden geziye devam…

Önce bölge haritalarını hatırlayalım..
 

 Gezi alanı. 2

** yukarıda-Turuncu, aşağıda mavi renkli alan gezi alanıdır.

► Gezi alanı. 2  (harita no.1-2-3-4-5…11)

► Bölge Ulaşım Haritası :


 

Rotamızı Venedik meydanı’ ndan kuzey batıya doğru çeviriyoruz…

Del Corso caddesinin ilkin batı kısmındaki gezi alanlarına bakacağız..

Venedik meydanından Corso caddesinin başlangıcı ile mağazalara bakarak yaklaşık 300 m. kadar ilerleyip, soldan 4. caddeye (via del caravita) gireceğiz ve bu caddede de yaklaşık 300 m. yürüdüğümüzde hedef karşımıza çıkmış olacaktır. Neredeyiz?

 

  “Pantheon – harita no.3:

Piazza della Rotonda’ da yer alan Pantheon, eski Romanın en iyi korunmuş anıtıdır. Bütün Tanrıların Tapınağı, 7. yy. da kiliseye dönüştürülmüş ve sonrası dönemde dokunulmazlık kazanmıştır. Pantheon’ un resmi olmayan adı “Santa Maria Rotonda” kilisesi olduğundan, meydanın adını bu şekilde alır!. Meydan 19. yy da kuş pazarı, sebze meyve tezgahları ile kaplı imiş. Fontana del Pantheon (çeşme) kentin ünlü 18 çeşmesinden biri olup, 1575 yılında tamamlanmıştır. Ayni şekilde meydandaki dikilitaş da ;  Papa Clement XI tarafından 1711′ de dikilmiştir.

Augustus‘ un damadı Marcus Agrippa tarafından yapılan bu yapı (tanrılara adanmış) bir yangında tahrip olmuş, sonra imparator Hodrianus tarafından yeniden onarılmıştır. Roma’ nın Hıristiyanlığı benimsemesinin ardından 609 yılında Bakire Meryem’e adanarak kiliseye çevrilmiş. Buranın gerçek büyüklüğünü ancak içeri girince anlaşılır (günlük giriş : saat 09-19 arasıdır, Pantheon yakını için direkt toplu taşıma-ulaşım imkanı bulamazsınız!.Bir alandan mutlaka 3-5 dk. lık yürüme mesafeniz olacaktır!..Metro a / Barberini ; 30-40-46-62-64-70-81-87-492 numaralı otobüsler yürüme mesafeli yakın noktalarda / Rinascimento !).

Kubbe çapı 43 m. olup (ayni zamanda yükseklik), ”San Pietro” kubbesinden bile geniştir. Kubbe herhangi bir destekle durmamaktadır. Kubbe tepesinde “oculus” adında hava bacası ve aydınlatması vardır. Pantheon’da krallardan ; Victor Emmanuel II ve Umberto I ile sanatçı Rafael’ in mezarlarını da görebilirsiniz.

Giacomo Della Porta tarafından tasarlanmış fiskiyeli çeşme ve Mısır oboliski / dikili taş ve Piazza della Minerva meydanda bulunan diğer yapıtlardır.

Pantheon çeşmesinin sol yanında kalan (batı yönü ile) “via del Salvatore” caddesi üzerinden yaklaşık 300 m. kadar yürüyünce kentin başka ünlü meydanına ulaşırız..

 

  Hareketli mağazaların, hediyelik eşya satışlarının, restoran ve cafelerin alanına “Piazza Navona” dayız.. – harita no.4 –

İmparator Domitianustan beri burası eğlencenin merkezidir. Meydanın oval şekli ; İmparatorun eskiden yaptırdığı atletizm sahası olmasındandır. O dönemde at üzerinde mızrak dövüşü yapılırmış.

Gian Lorenzo Bernini’nin Fontana dei Quattro Fiumi (Dört Nehir Çeşmesi)’ si, bu meydanın ortasında yükselen önemli bir mimari şaheserdir (ayrıca iki çeşme daha var. Neptün ve Moro).

Rio de la Plata, Tuna, Ganj ve Nil nehirlerini simgeledeğine inanılan bu heykel & dikilitaş ; 1651 yılından bu yana Piazza Navona’ yı süslemektedir. Meydanda bulunan bir diğer görülesi yapı ise 17. yüzyıl tarihli Sant’Agnese in Agone bazilika – kilisesidir.

Piazza Navona, günümüzde, bir açık hava sahnesi olarak da hizmet vermektedir. Gezinize meydanda bir mola verip sokak sanatçılarının eğlenceli şovlarını izleyebilirsiniz.

Meydanın kuzey ucundaki , Roma’nın ünlü Gelato dondurmacısı (Grom dondurmasını) deneyin!

 

Meydandan kareler…

 

Navona meydanının güneyinde (250 m.) yer alan gezi bölgesini de buralarda iken  Campo de Fiori – Harita no. 4*  de gezebilirsiniz..

Orta Çağ’ da çiçeklerle kaplı bir ova olan Campo de’ Fiori, bu yüzden “çiçekler tarlası” ismini almıştır. Piazza Navona’nın birkaç sokak güneyindeki bu kare şeklindeki meydanda, bir zamanlar suçlular idam edilirmiş. Öyle ki meydanı süsleyen filozof Giordano Bruno’ nun heykelinin de benzer bir hikâyesi vardır:

Bruno; evrenin merkezinde Güneş’in yer aldığını iddia edince, 1600’de, engizisyonun kararıyla Campo de’ Fiori’de diri diri yakılmıştır. Heykeltıraş Ettore Ferrari, 1887’de Bruno’nun heykelini idam ettirildiği yere diktirerek Giordano Bruno isminin uzun yıllar yaşamasını sağlamıştır.

 

Giordano Bruno (1548-1600) :

“Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır; yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı’yı kullanırlar-Bruno”

İtalyan filozof, matematikçi, gökbilimci ve okültist olarak bilinir. Soylu bir ailenin çocuğudur.. Rönesans felsefesini biçimlendiren filozofların en önemlilerinden biridir ve şair yönüyle de edebiyata en yakın duranıdır.

Dinsizlikle suçlandığı için hiçbir yerde kalıcı olarak yaşayamadı, sürekli gezdi.
Ona, düşüncelerinden vazgeçmesi ve sonsuz evren görüşünün din sapkınlığı olduğunu kabul etmesi durumunda kilise tarafından affedileceği söylendi. Ama o, gördüğü bütün işkencelere karşın, görüşlerinden taviz vermedi ve ölüme mahkum edildi.Ölüm kararını Bruno’ya bildiren yargıç, ondan şu cevabı almıştır: ” Ölümümü bildirirken siz benden daha çok korkuyorsunuz. Kilisenin bu kararı, 1600 yılının Şubat ayında, Roma’da Campo dei Fiori meydanında Bruno’nun diri diri yakılması ile yerine getirildi.

“Ne gördüğüm hakikati gizlemekten hoşlanırım, ne de bunu açıkça ifade etmekten korkarım”. Aydınlık ve karanlık arasındaki, bilim ve cehalet arasındaki savaşa her yerde katıldım. Bundan dolayı her yerde zorlukla karşılaştım ve cehaletin babaları olan resmi akademisyenlerin yanı sıra kalın kafalı çoğunluğun öfkesinde hedef olarak yaşadım”..demiştir..

Günümüzde Campo de’ Fiori, çiçekçilerin meskenidir. Ayrıca sebze, meyve ve balık satıcıları da meydandaki yerlerini almakta ve burayı bir pazara çevirmektedirler. Etraftaki kafeler ise özellikle gençlerin uğrak yeri olmuştur.

Buranın güneyinde çok kısa mesafede Tiber nehrine yakın “Palazzo Farnese ve Spada meydan ve Galerisini” ziyaret edebilirsiniz (ben gezmedim!)…

Böylece, Roma’nın Tiber nehrine komşu batı bölümünü  gördükten sonra tekrar Del Corso Cadde’ sine dönüyoruz..

 

Popolo meydanına doğru caddemiz üzerinden, kuzey yönünde yürüyoruz.

♦  Piazza Venezia’dan yaklaşık 0.5 km. mesafede, sağ yönde caddeyi başka büyük bir cadde kesmektedir (Largo Chigi Via del Tritone). İşte bu alana “ Piazza Colonna ” denir (harita no. 5).

Burada ; Roma İmparatoru Marcus Aurelius’ un zaferlerinin işlendiği Marcus Aurelius Sütunu (Colonna Antonia) görülür. Üstünde Aziz Paulus ‘un heykeli vardır.

Aynı alandaki Chigi Sarayı, günümüzde başbakanlık konutu olarak kullanılmaktadır. İtalyan Parlamentosu’ nun meclislerinden biri olan Delegeler Meclisi de buraya oldukça yakındır.

Burada ayrıca ”Piazza Montecitorio” da bulunur. Meydanda bir dikilitaş ve İtalya halk meclisi binası olan “Camera dei Deputati “ bulunmakta..

Meydanın hemen güney kıyısında bir tapınak var ;  Tempio Adriano tapınağı (Handrian tapınağı) : Milâttan sonra 145 yılında İmparator Hadrian tarafından oğluna adanmıştır.İçi mermerdir.

 

Corso caddesi ve yakınlarında yok yok..

Via Corso ‘ yı yukarıya (Popolo meydanı’na) doğru kat etmeye devam…Şu ana kadar caddenin Venezia meydanından itibaren yaklaşık 3 / 4 ‘ ünü geride bıraktık. Bulunduğumuz alanda; Via della Scrofa‘dan Tiber nehri kıyısına doğru yönlenince, karşımıza camdan bir yapı-müze- çıkar  Ara Pacis Augustae – harita no. 6”.

Romanın ilk kralı Augustus ‘un kendi, karısı, kızı ve arkadaşlarının figürleri görülebilir.Yine bölgede bir katolik kilise ve  Augustus’un  Mozolesi yer alır.

Bölge  ziyaretimizden sonra yakın olan Corso ‘ da soluklanabilirsiniz..Bir şeyler içip, atıştırın..

 

Corso caddesi kuzey yönü güzergahımızın artık sonuna gelmekteyiz. Caddenin kuzeyde yer alan ucu, oval ve zarif bir meydanla son bulur.

 ♦  Piazza del Popolo / Porta Flaminia ( Halk Meydanı ) – harita no.7 ;

Romanın en büyük meydanı unvanını taşıyor. Oldukça geniş bir alanı kaplayan ve bu yüzden içerisine ziyaretçilerinin binebilecekleri mini trenin eklendiği popüler meydan, Via del Corso ile Piazzale Flaminio arasında yer alıyor.

Meydan Napolyon‘un mimarı G. Valadier tarafından tasarlanmıştır. Meydanın ortasında kentin en büyük dikili taşı bulunur. Öyküsü 2. Ramses’e kadar uzanır. Bu taşı Augustus Romaya getirtmiş ve Circus Maximus‘ a diktirtmiştir. Meydan adını Rönesans kilisesi olan “ Santa Maria del Popolo ” dan alır. Öyküye göre Nöron ‘ un ruhundan kurtulmak amaçlı Nöron’ un mezarı üstüne yapılmıştır.

İç mekan Barok tarzıdır. Rafaello tarafından yapılan “Chigi Şapeli“ buradadır. Yanında Bernini ‘nin heykelleri bulunur. Aziz Paulus ‘un Hıristiyan oluşu ve Aziz Petrusun çarmığa geriliş figürleri de buradadır.

Porto del Popolo” 16. yy. dan kalma kemer kapıdır. Kapı, Papa Pius IV Medici tarafından 16. yüzyılda yaptırılmıştır. Bu zafer takının tasarım mimarı, Nanni di Bigio‘ dur.

Santa Maria dei Miacoli” ve “Santa Maria dei Montesanto” ikiz kiliseleri karşılıklı olarak bu meydanda yerlerini alırlar. Carlo Rainaldi tarafından dizayn edilmiş ve Papa Alexander VII tarafından, 1658 yılında yaptırılmıştır .

Piazzanın doğu kesimi tepe olup, manzaralı bahçe alanıdır (Pincio bahçeleri). Bunlar Villa Borghese kadar uzanır. Ağaç ve cafelerin sıralandığı Pincio yolundan Villa Medici ‘ ye de gidilir (harita no. 8).

 

Bölge, bir başka bahçe alanı olan ve ünlü müzesi ile ziyaret edilmesi gerekli olabilecek “Borghese Gallery” sine yakın olan bir alandır.

Galeri ve park alanı ; Piazzale Napoleone’de 1.700 dönümlük alanı ile  Avrupa’nın en geniş parklarından birisi sayılan Villa Borghese, ideal bir mekan. Park Borghese Ailesi’nden satın alınan bahçelerin içerisine 1903’te kurulmuş.Özellikle çocuklu ailelerin  zaman geçirecekleri Roma Hayvanat Bahçesi’ni barındırmakta..

Müzeye 2 saat ayırın.Zamanınız yok yada müze kapanmak üzereyse tekrardan gelin..

Roma pass card için beklemeden girişiniz ücretsiz (ücretsiz 2 müze giriş sınırını aşmadıysanız !).
Pazartesi hariç : saat 08:30 / 19:30 arası, ikişer saatlik periyotlarla , her grupta 360 kişiye kadar ziyaret mümkündür.

Ücret : 13 € tam bilet..  18-25 yaş 2 € .. akustik rehber : 5 € ; Roma Pass kart ile giriş ücretsiz olup, rezervasyon gereklidir!

İNFO :
Borghese Galerisi ve Müzesi, Piazzale del Museo Borghese , 5

Otobüs n o : 52 , 53, 63 , 83, 92 ,360, 910 – Metro Hattı Linea – A: Spagna & Barberini ‘ den (Villa Borghese ‘ ye – Veneto Via üzerinden)

Müze bilgileri için / tıklayın

Müzenin öyküsü : Kardinal Sicipione Borghese barok villayı koleksiyonlarını barındırmak için yaptırmış. Papa V . Paulusun yiğeni olduğundan zorla eser almış.Müze 1997 de sergiye açılmıştır.Heykeller kardinalin himayesindeki Bernini’ ye aittir.Davud , Apollon ve Daphne .

Pauline Napolyonun kız kardeşidir.Yatağa uzanmış olarak tasvir edilmiş beğenilen heykel ise (Venüs) Antonio Canova imzalıdır.Ayrıca Raffaello,Tiziano , Caravaggio , Botticelli , Rubens , Dürer ve Cranach eserleride buradadır.

Biz şu ana kadar Corso caddesinin  güney-kuzey yönü ile kentin batı kısmını gördük.

 

Popolo meydanından cadde’miz üzerinden tekrar güney yönüne ineceğiz.. Bu sefer caddenin doğusundaki gezi bölgeleri var..

İster Popolo meydanından Corso üzerinden  700 m. kadar yürüyün (güney istikameti), isterseniz Hat A – Flamino metro durağından binerek,  1 istasyon sonrasına (Spagna) gelin..Ulaştığımız yer;

Piazza di Spagna / Trinità dei Monti / İspanyol Merdivenleri –harita no. 9 –.

Aşk Çeşmesi’ne yürüyerek 10 dakika uzaklıktaki İspanyol Merdivenleri, Romalılar için önemli bir buluşma noktası konumunda. Lüks butiklerin etrafını çevrelediği Piazza di Spagna ile Trinità dei Monti kilisesinin bulunduğu Piazza Trinità dei Monti’yi birleştiren merdiven setleri, İspanyol Merdivenleri olarak bilinmektedir. Merdivenler, Avrupa’nın en uzunu ve en genişi olarak ün salmıştır. 1723 – 25 arasında yapılan bu 138 basamaktan oluşan merdiven seti, özellikle gençlerin Roma’daki en gözde mekanıdır.

İspanyol elçiliği bu meydanda yer aldığından merdivenler de İspanyol sıfatıyla adlandırılmıştır. Piazza di Spagna’da, merdivenlerin başlangıç noktasındaki 1627 tarihli, barok La Fontana della Barcaccia çeşmesi de görülmeye değer bir başka eserdir.

Kentin bu alanları toplu taşıma açısından fakir kalmış yerleridir.Sıklıkla  yakın bölge ulaşımında “yürümek” en çok başvurulan araç olacaktır.

 

İspanyol merdivenlerinin yaklaşık 750 m. kadar güney’i ünlü bir çeşmeye ev sahipliği yapar..

  Fontana di Trevi / Trevi Çeşmesi ( Piazza di Trevi – harita no. 10) :

Ve Roma’yla özdeşleşen çeşmeye bozuk para atma geleneğinin hayata geçirildiği yerdeyiz. Roma’ya hayran kaldıysanız ve bu şehri tekrar ziyaret etmek isterseniz, bu dileğinizin gerçekleşmesi için bir bozuk parayı sağ elinizle sol omzunuzun üzerinden Trevi Çeşmesi’ ne atmanız yeterlidir (çeşmeye arkanız dönük). Buraya biz Türkler yalnızca aşk çeşmesi ismini koymuşuz, bizden başka buraya aşk çeşmesi diyen yok.

Heykeltıraş Nicola Salvi’nin eseri, 1732 – 1762 yılları arasında inşa edilmiştir. Bu Roma’nın en büyük barok çeşmesi olup ; 26 m. yüksekliğinde, 20 m. genişliğindedir. Eserde, deniz tanrısı Neptün midye şeklindeki bir savaş arabasında resmedilmiştir. Tritonlar da arabayı çeken deniz atlarını sakinleştirmeye çalışmaktadırlar. 1960 yılı yapımı La Dolce Vita (Tatlı Hayat) filmi, Trevi Çeşmesi’nin popülerliğini arttırmıştır.

Gün içinde havuza atılan paralar, her akşam toplanıyor ve yaklaşık 3000 € civarında biriken para Roma‘ nın fakirlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılıyormuş.

Havuz yanındaki gerek roma dondurması tatma imkanı sağlayan mekanlar ve gerekse alışveriş mekanları gezimize renk katacaktır.Buraya hem gündüz, hem de akşam yani karanlıkta, ışıklandırıldığında gitmelisiniz.

 

Çeşmenin 250 m kadar güney doğu bölgesi ; “Palazzo del Quirinale” olup, tepede yer alan  Quirinal Sarayı – harita no.11 – İtalya Cumhurbaşkanı’nın 3 resmi ikametinden birisidir.

 
 
Sırada doğu Roma var…
 
 
 

ROMA GEZİSİ  . 3

 Görülecekler  :

Piazza San Giovanni Laterano, Via Cavour, Bazilica Papale di Santa Maria Maggiore, Piazza dei Cinquecento (Termini), Piazza della Repubblica, Santa Maria degli Angeli e dei Martiri, San Carlo Quattro Fontane, Fontane del Tritone & Piazza Barberini, Via Veneto, Piazzale Porta Pia.

 

** yukarıdaki-Kırmızı renkli alan, gezi bölgemizdir.

► Gezi Alanı. 3 (1-2-3…. 9) :

► Bölge Ulaşım Haritası :

 

Bu gün Roma’ nın güney – güney doğu bölgesinden gezimize başlayacağız.

♦   İlk durak ; “San Giovanni“ (Line-A) metro istasyonu olacak. İstasyondan indikten sonra karşımıza gelen meydan, Piazza San Giovanni Laterano ‘dur (harita no.1).

Bu meydanda ayni isimle anılan bir kilise vardır.” St. Jhon Lateran “ olarakta bilinen kilise ; Katolik dünyasının ana kilisesi olarak görülür. San Pietro’ dan bile eskidir. İmparator Constantinus iki bazilikayı 4. yy. başlarında yaptırmıştır. Papalar Vatikan‘ a yerleşene kadar bin yıl burada oturmuşlardır.Ön cephesi üstünde Hz. İsa, vaftizci Yahya ve kilisenin babalarına ait 15 dev heykel vardır. Kilise içi klasik, dış cephe ise Barok mimaridedir. Bazilika yakınında Kudüs‘ ten getirilen kutsal merdivenler (Scala Santa) bulunur. O dönem merdivenlerden insanlar diz üzerinde tırmanırmış ?

Bazilika meydanı Mısır Dikili taşı ile bütünleşir. 32 m. olan anıt dünyanın en uzun, Romanın en eski dikili taşıdır.

San Giovanni‘den metroya binip iki durak sonrasına (Vittorio Emanuele) gidiyoruz. Buradaki meydan “Piazza Vittorio Emanuelle II” dir.

 

**  Giardini Piazza Vittoria yapısını gezmeye zaman ayırın (harita no.2)..

Buradan yakınımızda bulunan “Via D. Statuto” caddesine girin (batı) ve az ileride bu caddenin “Via Merulana” ile kesiştiği alandan yönünüzü değiştirmeden doğruca gidin.

Bu yol sizi Via Cavour ‘ a çıkaracaktır (Esquilino). Bu büyük cadde Termini ve Forum Roma (İmperial forum) arasında uzanan yaklaşık 1.5 km. lik bir caddedir (harita no.3).

Caddeye çıkışımız sonrası yönümüzü kuzey doğuya (Termini) yöneltelim. Bir kaç yüz metre sonra karşımıza büyük bir bazilika çıkar ( Piazza dell’Esquilino )..

 
Meydana hakim bazilika ;

Bazilica Papale di Santa Maria Maggiore / Papal Basilica of Saint Mary Major (harita no.4);

Efsaneye göre, Papa Liberius 352 yılında rüyasında Meryemin kendisine ; kar gördüğü yere bir kilise inşaa etmesini söylediğini görmüştür. Ve ertesi sabah 5 Ağustos günü yaz sıcağında kar yağar. Ve böylelikle kilisenin yapımına başlanır.Obelisco Esquilino, 15 m. yükseklikteki bu dikili taş  bazilikanın önünde yer alır.

Buradan, İster geri dönüp “Covour” Metro istasyonuna (Linea – B) ulaşıp, sonraki istasyona, ister az daha kuzeye Via Cavour üzerinden mağazalara bakarak yürüyerek “TERMİNİ “ ye varalım.

 

  Termini istasyonu (harita no. 5) ;

Piazza dei Cinquecento ” meydanının içinde, 225 bin m2 alanda yıllık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip istasyondur.

Piazza Dei Cinquecento: Tren yolu ile Roma’ya gelenleri karşılayan meydandır.Roma’da işleyen tüm otobüslerin ana kalkış noktası, bu meydanda yer alıyor. Otobüslerin gürültüsü, geceyarısından sonra yerini sarhoşlara yerini bırakmakta !. Kentin en ucuz hotelleri (hostelleri) bu meydanın çevresinde konumlanmış.! Piazza dei Cinquecento, Roma’nın en kirli meydanı olma unvanına da sahip. HopOnHopOff – Bus turistik otobüsler buradan kalkmakta.Metro çıkışında otobüs danışma bürosu vardır.Yan çıkış kapısına yakın alanda “İstanbul Döner Kebap” var aklınızda olsun..

Ayrıca meydanda, istasyonun ana girişinin tam karşısında, Servian Duvarlarına ait kalıntılar ve Diocletian Hamamları bulunur..

 

Terminide başka bir gezi alanı yoktur. Buradan da ister yürüyün (Yakın) , ister Linea – A üzerinden bir durak sonrası “Repubblica“ ya gelin.

 

Piazza della Repubblica – Harita no.6 ; Roma’daki en güzel piazzalardan biridir ve etrafı kemerlerle çevrilidir. Trafiğin ortasında geniş bir meydan olup, fıskiyeler ve heykellerle süslenmiştir. Restore edilmiş Fontana delle Najadi, meydanın ortasında yer almaktadır.Termini tren istasyonuna çok yakındır.Meydanda büyük otellerden ; Le Grand Hotel ve Exedra a Boscolo Luxury Hotel bulunur..

Meydanın tam karşısında (kuzey doğu) “Santa Maria degli Angeli e dei Martiri” kilisesi yer almaktadır. Benzersiz bir Rönesans kilisesidir. 1563 yılında Michelangelo tarafından tasarlanmış olup, Diocletian Hamamları Roma duvarları içinde inşa edilmiştir. Ancak büyük usta bir sene sonra hayatını kaybetmiştir. Kilise sanat eserleri, mezarlar ve kutsal emanetleri içerir.

** Galileo‘ nun fizik deneyleri ve buluşlarının (yer çekimi, güneş saati) yansıtıldığı bir köşe vardır.Özellikle kilisenin kubbesinde sağ uç köşede yer alan bir delikten güneş ışınları tabanda yer alan “ğüneş saati skalası” na yansır.Skala 15 meridyenden oluşur.Yılın ayları ve saatlerine uyan bu yansımayı merakla izleyebilirsiniz.

 

Repubblica meydanının kuzey batı yönünde ilerlersek, yürüme mesafesinde “Via XX Settembre” cadde üzerinde Barok – Katolik “ San Carlo Quattro Fontane ” klisesine de ziyaret yapabilirsiniz.

Bunun da batısında (Barberini metro istasyon yanı, Via Venetonun köşesi) “ Fontane del Tritone = Triton çeşmesi “ ve Piazza Barberini ‘yi görebilirsiniz (harita no.7).

Piazza Barberini‘nin kuzeyine doğru yürüdüğümüzde (hemen bitişiğinde) “Via Veneto” bölgesine ulaşırsınız.Burada büyükelçilikleri ( ABD mesela ..), lüks oteller & mağazalar & restoranları ve “ Hard Rock Cafe ” yi gezebilirsiniz (Via Vittorio Veneto, 62 – 00187 Roma ).

 

Via XX Settembre caddesi en kuzeyde ; “ Piazzale Porta Pia “ ile sonlanır.. ) ( Pia Kapısı – harita no.9)..

 
Roma’nın doğu gezisini de tamamladık…
 
** Sonraki sayfamızda Vatikan var…
 
 
 

Önceki Sayfa Sonraki Sayfa

– Roma ; Ana Klasöre dön –

– İtalya-Genel Bilgiler –

 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir