Roma,Görülecek Yerler.3

 
 
 
 

ROMA – Vatikan

 
 
 

 
 

Görülecek Yerler :

Vatican City (San Pietro Meydanı & St.Peter Bazilikası & Vatican Museum), Castel Sant’ Angelo.

 

GEZİ Bölgesi

** yukarıda ve aşağıdaki  –kırmızı renkli çerçeveli alan gezi bölgesidir..

► ROMA Gezisi haritası – Vatikan  (1&2)

► Bölge Ulaşım Haritası

 

  Bu günkü gezinin ilk durağı VATİKAN olacaktır (harita no.1) ;

Bu gezi için tam günü ayırmalıyız ! (özellikle müze gezileri olacak ise)..

 

Roma merkezden Vatikan’ a ulaşımda birkaç not :

Vatikan ayrı bir devlettir, sınırı vardır ama girişlerde tampon bölge – kontrol vs. formalitesi yoktur. Araç ile ancak bir alana kadar girebilirsiniz. Sonrası yürümek olacaktır!..

Çoğu kez otobüsler “Piazza San Pietro“ ya ulaşmakta.. Oradan 5 dk. yürüme mesafesi ile Vatikan ‘ a ulaşılır..

 

Ulaşım koşulları :

• Metro Linea – A : (Cipro / Musei Vaticani yada  Ottaviano / San Pietro)(1.5 €)

• Bus (otobüs)   : Bus no – 64 // Termini – Piazza Venezia – Arjantin – Vatikan (Terminiden kalkar, stazione san pietro son duraktır), Bus no – 40  : Termini – Piazza Venezia – Arjantin – Piazza Pia (Aziz Petrus / Vatikan), Bus  no – 62 / Repubblica – İspanyol Merdivenleri – Piazza Venezia – Arjantin – Vatikan.

** Bu otobüsler için iniş durağınız  : Piazza San Pietro ‘ dur ..Ücret 1.5 €

•  Bus no. 492-990 → Via degli Scipioni’ de inin..
•  Bus no.  32, 82, 982  için → Piazza del Risorgimento da inin..

• Tramvay no.19 (Villa Borghese’den kalkar, Piaz.Rizorgimento son durak)

 

Oto Park için : Piazza Santa Maria delle Grazie, 5 – 00136 – ROMA

 

Ulaşım Noktaları :

 

VATİKAN YERLEŞİM PLANI :

San Pietro meydanı ve Bazilika ‘da yer alan tüm eserler için  resmi web site adresi :

St. Peter’s Square & Area için tıklayın

 
 

VATİKAN :

Vatikan, Avignondaki sürgün dönüşünden sonra (1378), Papalığın ana ikamet adresi olmuştur. 1929 da Laterano paktı imzalanıncaya kadar, İtalya’dan ayrı bağımsız bir eyaletti.

Bu eyaletin tek hakimi Papa’dır. 1506 da kurulan İsviçreli muhafızlardan oluşan müfreze tarafından korunur.

Michelangelo tarafından tasarlanmış mavi – kırmızı – portakal renkli üniforma giyerler.Papalığın kendine ait gazetesi, dünya’ya yayın yapan radyosu,  özel posta servisi vardır.

Vatikan ; San Pietro meydanı, Bazilikası ve Papalık saray & bahçeleriyle 1 km² alan haricinde ; St. Giovanni in Laterano, Santa Maria Maggiore, San Paolo bazilikası üzerinde de yetkilidir.

Sınır geçişinde pasaport vs. gerekmez. San Pietro meydanının iki ucu arasında dizili beyaz traverten taşlar sınırı oluşturur (sınır geçişini farkına bile varmazsınız). Vatikan müzesi 6 km. yakın galeri içerdiğinden gezide zaman mutlaka dikkate alınmalıdır!

 

San Pietro Meydanı  / Piazza San Pietro :

Bernini‘ nin görkemli yapıtı olan bu alanda bulunan revaklar (ön yüz kemerli – arkası duvar önü açık sundurma anlamında kullanılır)  arasında kalan meydan, 300 bin kişiyi içine alabilir.Meydan ilk Hıristiyanların şehit edildikleri Nöron sirki yanında bulunur. Bernini 11 yılda , 284 traverten sütun ile üzerinde 140 aziz heykelini tamamlamıştır. Meydanın ortasında, Mısır’ dan getirilen 25 m. yükseklikte kırmızı granitten obelisk ( dikilitaş) bulunur.

 

Aziz Petrus Bazilikası veya St.Peter Bazilikası :  (İtalyanca : Basilica di San Pietro in Vaticano) Roma’ daki en büyük 4 bazilikadan (St. John Lateran Bazilikası, St.Peter Bazilikası, Santa Maria Maggiore Bazilikası, St.Paul duvarın dışında Bazilikası ) ikincisidir. Vatikan’ daki en göze çarpan binadır.

Yapımına 1506 da başlanan bazilika (Basilica di San Pietro in Vaticano) dünyanın en büyük Katolik kilisesidir. Dıştan uzunluğu 212 m. (iç 187 m.) , yüksekliği (kubbe tepesine kadar – kubbe Michelangelo eseridir) 132 m. dir. 60 bin kişi kapasitelidir. Bazilikanın mimarları arasında Donato Bramante, Antonio da Sangallo, Michelangelo, Vignola, Giacomo della Porta, Carlo Maderno, Gianlorenzo ve Bernini’nin isimleri sayılmaktadır.

Bazilika, İsa’nın on iki havarisinden biri olan Petrus’un gömülü olduğuna inanılan yere dikilmiştir ve ismini bu havariden almıştır. Bazilikanın en değerli hazinesi Michelangelo’ nun 1500 de yaptığı “La Pietà” dır (heykel, İsa ile annesi Meryem’i temsil etmektedir)..Bu, girişteki şapelin yanındadır. Çarmıhtan indirilmiş Hz. İsa bir bakirenin ellerindedir (sanatçı 25 yaşında imiş). Saldırı endişesi ile kurşun geçirmez fanusta yer alır.

Kubbenin altındaki Bernini eseri “baldacchino” altar’ ın (tapınağın içinde ya da yakınında bulunan, tanrılara sunulan adaklar için kullanılan, genellikle taştan yapılmış öğe) üzerinde yer alır. Apsiste (kiliselerde koronun arkasında bulunan ve camilerdeki mihrap kısmının karışlığı olan, tonoz ya da kubbe ile örtülü bölüm) süslemeli barok çalışmalı Bernini’ nin bronz & mermerden yapılı Aziz Petrus kürsüsü vardır.

Ayrınca burada Bernininin VII Papa Urbanus için yaptığı mezarda yer alır.Kubbenin sarmal merdivenlerinden dış balkona çıkılıp, Vatikan ve Roma yüksekten seyredilebilir.

Bazilika altı Vatikan Grottolarını içerir. Papa mezarları ve çok sayıda şapelden (Hıristiyanlıkta önemli hizmetleri olanların mezarları) oluşur. Daha derindeki nekropolis ,Aziz Petrus ‘ un gömülü olduğu yerdir.

 

Capella Sistina / Sistina Şapeli :

Bazilikanın içinde yer alan şapellerin en ünlüsü ise Sistina Şapeli’dir. Michalengelo’nun 1508 ile 1512 yılları arasında yaptığı fresklerden ikisi, bu şapelin simgelerinden olmuşlardır. Tavanda yer alan Adem’in Yaratılışı ve girişte sağ duvardaki de Son Yargı’dır.

Adem’in Yaratılışı’nda İncil’ in Genesis (Yaratılış) bölümünde sözü geçen Tanrı’nın ilk insan olan Adem’i yarattığı resmedilmiştir. Freskte, Tanrı’nın sağ eliyle Adem’in sol elinin birbirlerine değmek üzere olduğu görülür. Son Yargı ise tamamlanması 9 yıl alan bir eserdir. Şapelin duvarlarından birini boydan boya kaplayan eserde, İsa’nın yeryüzüne tekrar inişi ve kıyamet anlatılmaktadır.

 

** Bazilika için açık & askılı giyisi – diz üstünde şort giyim yasağı vardır !

** Ziyaret saatleri: Pazartesi – Cumartesi: 09:00 – 18:00

 

** Vatikan meydanından görüntüler

Vatikan meydanına (Piazza San Pietro) girdiğinizde sağ ve sol köşelerede 2 heykel görürsünüz. Sağ taraftaki Saint Paul , soldaki ise Saint Peter ‘ dir.Her ikisi de Hıristiyanlık aleminde Aziz olarak önemli şahsiyetleriyle tarihe geçmişlerdir.

Hıristiyan teolojisinde St. Paul / Pavlus  ; Hıristiyanlık’ta, İsa devrinin Ferisi Yahudilerinden ve Roma vatandaşıdır. Tarsus doğumludur. Asıl adı Saul ‘dür. (Lat: Sanctus Paulus, Yun: Agios Paulos, İt:San Paolo, İsp:San Pablo, Por:São Paulo, İng-Fr: Saint Paul, Alm: Sankt Paul, Ru: Svetoy Pavel) olarak anılan, Pavlik Kiliseler’in kurucusu Hıristiyan misyonerdir. Hayat hikâyesi, büyük bölümünü İncil yazarı Luka’nın kaleme aldığı Elçilerin İşleri kitabında bulunur. Yeni Ahit’te Aziz Pavlus’un mektupları önemli bir yer tutar.

Bu mektuplar sırasıyla; Romalılar, 1. ve 2. Korintliler, Galatyalılar, Efesliler, Filibeliler, Koloseliler, 1. ve 2. Selanikliler, 1. ve 2. Timoteos, Titus ve Filimon’a mektuplardır. Bazı inanırlara göre İbraniler’e Mektup da yine Pavlus tarafından yazılmıştır.Hristiyanlık dinindeki yeri önemlidir.

Erken dönemde Hıristiyan kilise ve cemaate baskıda bulunmuş, bir süre sonra baskı ve zulümle yok edemeyeceğini anlamış ve İsa’nın bir hayalini gördüğünü söyleyerek Barnabas’ın şefaati ile cemaate (kiliseye) katılmıştır. Daha sonra Pavlus, tahrif ettiği Hristiyanlık inancını yaymak için Anadolu’yu adım adım dolaşmıştır.

 

S.Pietro bazilikasından bir kaç resim..

 

VATİKAN MÜZESİ :

** Vatikan müzesi (bakın)(video)

** Pazartesi kapalı. Her ayın son Pazar günü müze ücretsizdir.

** Bu müze kilometrelerle ifade edilen birkaç saatlik geziyi içine alır , dikkat !

** Heykeller için : Galleria Borghese alanını  mutlaka görün, tabi Rafael odalarını da..

** Ben Vatikan müzesini gezmedim. Çok uzun bir süre ayırmanız gerekecekmiş!..

Aşağıdaki web siteleri gerek Vatikan‘ a gerekse Müzeye ait detaylı bilgileri içermektedir..İlgili web alanlarından “önce randevu almanız” gerekebilen müzedir. Roma Pass Card Vatikan’da geçmez…

 

Müze için aktaracaklarım internet kaynaklı bilgilerdir !  Dikkatinize :

 

Tombs of the Saints ” :

St.Pietro’dan beri gelmiş geçmiş tüm papaların mezarlarının bulunduğu kısmı gezebilirsiniz. Dizaynı Michelangelo tarafından yapılmış Cupola (Kubbe).

Buraya çıkmak için 2 yol var.

1. Asansor+350 Basamak ( 8 € )

2. Tüm yolu yürüyerek çıkmak ( 5 € ) . Asansörle çıkılan bölüm çok da yorucu değil.

Asansörün çıkabileceği maksimum noktadan sonra herkesin yürümesi gereken bölüm başlıyor. 350 basamak oldukça yorucu. Basık aero fobisi olanlar, kalp riski, hamilelik durumu olanlara bu kısmı kesinlikle tavsiye edilmiyor!.  360 derece Roma ayaklarınızın altında olacak imiş. İniş ise problemsiz geçiyormuş. St.Pietro’nun bahçesinde biraz daha gezindikten sonra Vatikan Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Yine her tarafın altınlarla kaplı olduğu, Hiristiyanlık ve tarihine dair birçok eserin bulunduğu 1400 odalı bir müze.

Mısır koleksiyonunu barındıran Antik Sanat bölümü ve Raphael’in dekore ettiği Raphael Odaları  bölümünün en çok önem taşıdığı ifade edilmekte.

Not : İnternette bir uyarı var..paylaşayım. “ Kapıdan çıkar çıkmaz karşınızda gördüğünüz Cafe Vaticano Self Service yazan büfe-cafe tarzı yere gitmeyin!! ” iki adım yürüme mesafesindeki güzel bir restoranda oturarak yarı fiyatına güzel yemekler yiyin..

Müze için kaynak linkler ;

*  Müze 1 – için tıklayın

*  Müze 2 – için tıklayın

***  Müze/Ücretler – için tıklayın (Ticket Office online of the Vatican Museums)

+ Vatikan – İnfo.1

+ Vatikan – İnfo.2

+ Vatikan – İnfo.3

 

  Buradan çıkınca,  gezi alanımızda “ Castel Sant’Angelo – harita no.2 “ şatosu var.

Vatikan meydanı önünden uzanan  “Via della Conciliazione” caddesini takip ederseniz 5 -7 dk. içinde burada olursunuz. (Yada Tiber nehrinin Roma şehir merkezi tarafından da buraya Ponte Sant’Angelo köprüsünden geçerekte ulaşabilirsiniz)

 

Castel Sant’ Angelo – Roma Kutsal melek kalesi, bilgi  :

İmparator Hadrianus’un kendisi için bir mozole olarak yaptırmaya başladığı yapı, 139 yılında Antoninus Pius tarafından tamamlanmıştır. Zamanla bir mozole görüntüsünden uzaklaşan şato, bir savunma merkezine dönüşmüştür. Savaş zamanlarında askerler ve papalar Castel Sant’ Angelo’ya sığınmışlardır. 13. yy’ da II. Nicholas, kaleyle Vatikan şehri arasında bir geçit yaptırmıştır. Kale; hapishane, zindan ve bir işkence merkezi olarak da kullanılmıştır.

En ilgi çekici yer  İmparator Hadrian ve ailesinin küllerinin saklandığı küçük salona çıkan 120 metrelik spiral şeklindeki rampa’dır.

Ayrıca 58 salonda Rönesans Dönemi resimlerinden, heykellere, dekoratif sanat eserlerinden antika objelere kadar zengin bir koleksiyonun sergilendiği müzede bir zamanlar Papalık Konutu olan odalar da ziyarete açık.

İkibin yıllık Castel Sant’ Angelo, günümüzde bir müze olarak hizmet vermektedir ve gezilip görülebilecek 5 kata sahiptir (Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo) . Hapishanelerin ve hücrelerin yer aldığı ikinci kat, freskleriyle öne çıkan dördüncü kat ( papalık katı ) ve muhteşem Roma panoramasının izlenebildiğini beşinci kat ilginizi çekebilir (Terrazzo dell Angelo).

Ulaşım : 62, 23, 280,982 no’ lu otobüslerlen Piazza Pia Durağı’ nda, 34 no’ lu otobüsten Viadi Porto Castello Durağı’ nda, 87, 99 no’ lu otobüslerden Piazza Cavour – via Crescenzio Durağı’ nda ve 46, 64 no’ lu otobüslerden de Santa Spritio Durağı’nda inerek bu mekana ulaşabilir. Metro A hattı üzerinden Lepanto veya Ottaviano İstasyonları’ndan birinde inip, 15 dakika yürümeniz yeterli olacaktır.

Ziyaret saatleri: Salı – Pazar 09:00 – 19:00, Bilet – bilgi / buradan

Kaleden çıkıp Tiber nehri yanında “Lungotevere Castello” güzergahında yürürsek (doğuya) hemen yakınında Roma Adalet binasını (anayasa–yargıtay) görürüz. Burası Plazza dei Tribunali (Palazzo di Guistizia) meydanı olup,karşısında yer alan Punto Umberto I köprüsünden Tiberin karşısına (Roma merkeze) geçeriz..

Vatikan ve Castel Sant’Angelo alanında Tiber nehri üzerinde eski ve üzerlerinde heykeller olan önemli köprüler (yaklaşık 20 adet – önemlileri : Ponte vittorio Emanuele II, ponte Umberto I, Ponte Cavour, Ponte margherira) vardır. Aralarından en önemlisi ; Ponte Sant’ Angelo köprüsü olup, Bernini düzenlemesidir. İsa tutkusu olarak on melek heykeli korkulukları süslemektedir.

Tiberin batısını gezip Ponte Sant’ Angelo ‘ dan  tekrardan Roma merkeze yada Trastevere’ye gidebilirsiniz…

 
** Roma (merkezi) gezi alanlarımız burada tamamlanmıştır, istediğiniz bir menüye geçebilirsiniz..
 
 
 

Önceki Sayfa – Sonraki Sayfa

– Roma ; Ana Klasöre dön –

– İtalya-Genel Bilgiler –

 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir