Roma,Ulaşım-Toplu Taşıma.1

 
 
 
 

ROMA ‘ da ULAŞIM – 1

 
 

✔  Havaalanı – Şehir Merkezi Ulaşımı ;

Roma’ ya ulaşım sağlayabileceğiniz 2 uluslararası havaalanı vardır; bunlar: şehrin merkez havaalanı olan Fiumicino–Leonardo da Vinci Havalimanı ile daha çok charter uçuşlarda kullanılan Ciampino Havaalanıdır.

Her iki havaalanından da şehir merkezine ulaşım sağlayabileceğiniz birçok ulaşım aracı mevcuttur. Şehir merkezine giderken toplu taşıma araçlarını kullanabileceğiniz gibi,  özel transferler ile de otelinize yada ulaşım noktanıza konforlu ve hızlı bir şekilde varabilirsiniz.Türkiye’den Roma’ya olan direkt uçuşların çok büyük bir kısmı Fiumicino’ ya olmaktadır! İstanbul Roma arası yolculuk ortalama 2 saat 45 dakika sürüyor.Hem THY hem Pegasus bu havaalanına inmekte (terminal 3).

 

Kentteki en büyük ve yoğun havalimanı konumundaki Fiumicino’ dan kent merkezine ulaşımı inceleyelim..

 
  A)  Roma (FCO – Fıumıcıno – Leonardo da Vinci / ROM ) Havaalanından Ulaşım :

Roma şehir merkezine yaklaşık 36 km. mesafededir (Roma haritasında güney batı yönünde). 1-2-3-5 olmak üzere 4 adet terminali vardır (iç ve dış hat). Pegasus havayolları ve THY, terminal 3‘ ü kullanmakta olup, havaalanında günümüzde T1 ve T3  aktif olarak hizmet verir..Terminal 1′ den sadece iç hat ve Schengen uçuşları gerçekleşir. Terminal 3, iç hat uçuşları ile Schengen ve Non-Schengen uçuşlarını sağlar (en büyük terminaldir). Terminal 5, yenileme çalışmaları nedeniyle geçici olarak kapalıdır..Terminal 1-2-3 birbirine yakın ve bağlantılıdır.

T 5 ise T 3′ ün güneybatı yönündedir!.Terminaller arası ücretsiz servis bulunur.

 

Roma (FCO) Terminaller

 

Terminal.3  Haritası

 

Özel araç ile : A 91 oto yolu üzerinden doğrudan şehir merkezine ulaşabilirsiniz .

 

✔  Hava alanı (FCO)-Şehir Merkezi  Ulaşım  İmkanları nelerdir? ;

  • 1 –  Shuttle transfer ile  ;

Bilgi için ( Link.1 )(Link.2)(Link.3) < Genelde 30 € → 1 kişi / 40 € → 2 kişi / 54 € → 3 kişi .. 90 € → 8 kişi > ☺farklı ücret ile 8 kişiye kadar araç bulabilirsiniz ..

+ Hotel Shuttle Bus servis : Bazı oteller için alanda hazır beklerler. Ücret : ort. 25 € – 30 dk aralılıklarla kalkarlar (saat  07.45/22.15 arası), max. 2 bagaj alınır..Otellerin tanıtım sayfalarında “Havaalanı servisi” şeklinde ikonlar vardır. Bu, ücreti karşılığında dilerseniz sizin için servis ayarlanabilir anlamına gelecektir. Özellikle 2-3 kişi birlikte seyahat ediyorsanız bu seçenek sizin için hem rahat hem de daha ekonomik olabilir.

+ Özel Transfer (Shuttle) : En fazla  4 kişi için, özel araç – yaklaşık 50 dk. yol süreli Roma şehir merkezi transferini toplamda 55 € dolayında alabilirsiniz – Kolay rezervasyon / Kolay iptal-güvenilir →  buradan.

 

  • 2 – Tren ile :

Fiumicino Havaalanı ile kent merkezi arası ulaşım sağlayan 2 farklı tren seçeneği bulunuyor.

a – Leonardo Express :  Trenitalia şirketinin düzenlediği “Leonardo Express” trenleri ile ana tren garı olan Termini’ ye vardıktan sonra konakladığınız yer her neresi ise oraya metro veya otobüs aktarması yapabilirsiniz.

Termini tren garından : saat 05.35 – 22.35, havalimanından saat 06.23-23.23 arasında çalışmakta ve  ortalama 30 – 35 dakika içerisinde kentin ana tren istasyonundasınız (Roma Termini). Trenler 15-30 dk zaman dilimli hareket ile çalışır :  tam bilet : 14 €, 4-12 yaş  (ebeveynleri biletli olmak üzere) ücretsiz ulaşım imkanı bulunmakta..Bagaj kısıtlaması yok ve Termini garında 23-24 numaralı perona yanaşmaktadır (2018)(peronlar değişmiş olabilir!). Havalimanındaki peronda bulunan gişelerden, “Trenitalia” yazan kiosklardan satın almayı ve trene binerken bileti valide etmeyi, yani bileti kullandığınıza dair ilgili makinelere okutmayı unutmayın.

Ayrıca :  Online bilet almak için (bakınız).

Bu seçenek aynı zamanda havalimanı ile şehir merkezi arasındaki en hızlı ulaşım seçeneğidir.

 

b –  FR1 banliyö trenleri (Lokal tren) : Leonardo Express biraz  pahalı geldiyse tercih edebileceğiniz bir diğer seçenek FL1 (Sabina-Fiumicino) bölgesel trenidir. Sırasıyla Tiburtina, Tuscolana, Ostiense ve Trastevere Tren İstasyonları’nda duran FL1 bölgesel treni ; ilk seferine 06.00’da başlıyor, gece 23.30’a kadar devam ediyor.  Roma şehir merkezine gitmek isterseniz Ostiense /yada Tiburtina’da inip B metro hattına aktarma yapabilirsiniz (yada tramvay’a) . Trastevere’ den ise 8 numaralı tramvaya aktarma yapma şeçeneğiniz de  var.

Bu tren ana gar Termini’ ye gitmez!. Ancak ; Metro-B istasyonları ile  yakın bağlantılıdırlar.

Hafta içi 15 dakikada bir, hafta sonu ve resmi tatillerde ise 30 dakikada bir hareket eden banliyö trenlerini özellikle zaman açısından bir kısıtlaması olmayanlara önerilmekte. Tam bilet 8 €.. Tren sonrası  metro/tramvay vs. bağlantı ekstra ücretlidir (+1.5 €)(2020)

 

  • 3 –  Otobüs ile ;

a – Havaalanı şehir merkezi ulaşım seçeneklerden en ekonomik olanı, 7 €’ luk fiyatı ile Terravision Otobüsü geliyor. Fiumicino’daki 3 numaralı terminalden hareket eden araçların gidiş-dönüş bilet fiyatları ise 13(0-4 yaş free). Gündüz saatlerinde her 30 dakikada (akşam 45 dk.) bir havalimanından hareket eden otobüsler, non stop hizmetle 55 dakika da merkez tren istasyonu olan Termini’ ye ulaşım sağlıyor (havaalanından : saat 05.35-23.00 / Termini tren garından : saat 04.40-21.50 arası… bagaj limitsiz  seferleri de var). Biletleri online, gişeler yada otobüsten alabilirsiniz. Online alınan günlük bilet(çıktınız elinizde olsun!) o gün için geçerli olup, kaçırılan seferin sonrasına da geçerli olacaktır. Ancak bu bilet açık bilet özellikli olup, alana vardığınızda otobüsün kalkış saatine check ettirin!.Otobüslerde koltuk no yoktur!.Önce gelen biner..Özellikle havaalanına dönerken bu durumu göz önüne alıp, erken davranın!.

b – SIT Busın servisleri, Roma şehir merkezine gitmek için otobüs seferlerini tercih edenlerin yararlanabilecekleri bir diğer seçenek. 30 dakikalık aralıklarla hareket eden servis otobüsleri aracılığıyla Termini Tren Gar’ ına veya Vatikan’a gidebilmek mümkün (Termini Tren İstasyonu’nun bulunduğu Via Marsala ile birlikte Piazza Cavour’da da duruyor). Günlük saat 07.45-23.50’ e kadar hizmet sunarlar. numaralı havaalanı terminalin çıkışındaki duraklardan kalkan araçlar vasıtasıyla (buradan bilet alabilirsiniz) ulaşıma 7 (çift yön : 13) tam bilet ücreti ödersiniz. 0-4 yaş ücretsiz (çift yön-11 €). Online bilet alışınız olursa, Termin için : Via Marsala no. 5 ; Vatikan için ; Via Crescenzio no. 2 seçeneğini işaretleyin!. Yol yaklaşık 75 dk. sürmekte..

c – TAM Bus otobüsleri ile şehir merkezinin güneyindeki “Ostiense” istasyon bağlantısı ile ana tren garı Termini’ye ulaşım sağlanmakta.30 dk periot ile 7/24 çalışan tek otobüstür. Tam bilet 7 € olup, yol yaklaşık 1 saat sürer.

 

  • 4 –  Taxi ile :  Lisanslı olanlarla  40 – 50  ero’ya 40 dk. dolayında Roma şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

Not :    Yeri gelmişken şehir içi taksilerde ; Bulunan şehir ve kasabaya göre değişebilen tarifeleri genellikle aşağıdaki gibidir…

• Sabit başlangıç ücreti: 2,50 – 4,90 € (Ort. 3.5 €)

• Kilometre başına ücret: 1,00 – 1,70 € (Ort. 1.5 €)

• Gece tarifesi  (saat 22.00 – 06.00 arası): Ort. 6.5  €

• Pazar ve tatil günleri : Ort. 4.5 €

• Bagaj (valiz başına) : 1,00 – 1,50 €

1 saat beklemeye Ort. 25 € talep edilir.

 

Önemli Not : Roma’da gün içi ulaşım (uçuş)  yapmanız önerilmekte. Özellikle Leonarda Exp.tren ve dğer alan transfer araçları gece yarısından sonra çalışmamakta, siz merkeze taxi tutmak durumunda kalmaktasınız (belki varsa otel shuttle hizmetiniz). Gece 50 € dolayında taxi bedelinde, sorun ve tartışmalar yaşamak istemez iseniz güvenilir kaynaklardan rezervasyonla, online ödeme yapılmış, sizi havaalanında karşılayacak ingilizce bilir şoför’ ün fotoğraflı bilgileri mailinizde olacak şekilde taxi ayarlayın!.Ücret yaklaşık ayni olsa da (Ort. 45-50 €) ek bir bedel vs. talebini / süprizi yaşamayacaksınız.. Detay buradan..

Yine de aklınızda olsun; Geceleri Fiumicino’ya hizmet veren tek otobüs,  Cotral gece otobüs servisidir (7 €), ancak birkaç saatte bir çalışır (gecelik ortalamada 4 sefer ; tahmini saat  01.15 – 02.15 – 03.30 – 05.00 ? )(dikkat saatler değişebilir!). Fiumicino’dan Roma’nın iki büyük tren istasyonuna Termini ve Tiburtina’ ya 30-40 dk. da ulaşırsınız. Eğer konaklama yeriniz Termini’den uzakta ise, buradan yine taxi tutma olasılığı olduğu için havaalanından direkt taxi kiralamak daha mantıklı olacaktır!

 

  B) – Roma Ciampino ( CIA ) hava alanı-Şehir merkezi Ulaşımı – 2020 :

Düşük maliyetli uçak şirketlerin uğrak alanıdır.Şehir merkezine 15 km. uzaklıktadırdır..Roma haritasında güney doğuda kalır. Via Appia Nuova üzerindedir. Ve kent merkezine bağlantılı direkt giden tren yoktur!

    • İlk seçenek Terravision’a ait otobüsler oluyor. Ortalama 40 dakika süren kent merkezine transfer hizmetinin son durağı Termini Tren Garı. 30 dk kalkışlı otobüs ücreti tam bilet 6 € dur (Çift yön : 11 €).
    • SIT Bus Shuttle : Ayni firma  hem Vatikan’a hem de Termini’ ye seferler düzenliyor. Seferler 07.45’ te başlayıp, 23.50’ de sona eriyor. Ücret tam bilet : alandan merkeze  ; merkezden alana dönüş : 6, çift yön : 11  €’ dur..
      • Taxi : Yaklaşık 30-35  tutar..
    • Ciampino Havaalanından “Ciampino Airlink” ile otobüs + yerel tern kombinasyonu ile toplam 2.70 €’ ya Termini ‘ye 25 dk. da ulaşırsınız.
    • Başka seçenek : Cotral otobüsleri (Compagnia Trasporti Laziali) ile metro-A (Anagnina istasyonuna – 1.20 € ) oradan da; Terminiye (+ 1.5 €) ulaşılır (30 dk. lık periotlarla). Saat 23 sonrası sefer yoktur!
    • Ulaşım seçeneklerini inceleyin ;

.

 
 

Roma – Şehirlerarası Ulaşım

İtalya’ nın diğer yerlerinden veya Avrupa’daki diğer ülkelerden gelen trenler, Roma’ nın en büyük tren istasyonu olan “Termini” de durmaktadır (sıklıkla). Fiumicino havaalanından yada merkezden buraya ulaşım kolaydır.

Metro A ve B  bu istasyona uğrar. Diğer terminal “Tiburtina” dır. 2011′ de tam anlamı ile devreye sokulmuş olup, Eurostar trenleri buraya gelmektedir.

Avrupa çıkışlı trenler için buradan bilgi alın.

İtalya’ da 2 tren işletmesi vardır. İlki İtalya devlet demir yolları / Trenİtalia, diğeri özel işletme olan  İtalo‘ dur..

Roma şehir merkezinde bulunan Tiburtina tren istasyonunun hemen yakınında yer alan Roma (Tiburtina) Şehirlerarası Otobüs Terminali kullanılan en önemli garajdır. Termini’ de şehir içi otobüsler hariç başka bir otobüs park seçeneği bulunmamaktadır.

Yalnız Tiburtina, Roma’nın biraz dışında, hatta Termini’ den de ileride bulunuyor (gereğinde metro ile buraya ulaşın).

Şehirlerarası seyahatlerinizde “eurolines” firmasına  yada FlixBus‘a bakın.

İtalya şehirlerarası seyahatlerde bazen otobüs ilk seçenek olur. Mesela; Siena-Roma arasında direkt tren seferi yoktur (Bağlantılı-aktarmalı trenler var ama önerilmemekte). Bu iki kent’ e doğrudan otobüsle ulaşım daha uygundur.

 

ROMA, Şehir İçi Ulaşımı

Sadece yürüyerek dahi kent hakkında pek çok şey öğrenebileceğiniz gibi, dilerseniz bir bisiklet ile de güvenle gezebilir veya daha rahat bir yolculuk için metro – otobus ya da taksiyi tercih edebilirsiniz. Eğer birde elinizde indirim kartı varsa seçenek ve rahatlık daha da artacaktır.

 

Başlamadan önce Roma için başlıca ulaşım uyarılarını paylaşalım..

      • Metro başta olmak üzere pek çok istasyonda “kart yuvaları” olsa bile kredi kartı ile bilet alımlarında sorun yaşanabilmektedir..
      • Zaman zaman ülkede “grev” yapılmakta.Ulaşım sıkıntısı çekmemek için bu eylemi takip edin!. İtalyanca’da adı = SCIOPERO (SHOP-er-o) ..Bu uyarıyı görünce tedbirinizi alın..İstisna olarak yapılmış bir anlaşma ile bir tek, Havaalanı – Merkez Leonardo Exp. treni grevden etkilenmiyor!
      • Otobüs ve Tramvaylarda zaman dakik değil!..Bekleme payını bir köşede tutun..
      • Toplu taşımada – ıssız alanlara dikkat!..Hırsızlık…
      • Metro kapanma saati avrupa için erken saatler sayılabilir..
      • Kent’in sürücüsüz Metro C hattı henüz tamamlanmamış tamamlanması 2023 te sonlanacak gibi.. Arkeolojik ve tarihi yapılar hattın ilerlemesinde doğal olarak engel..Bu hat ulaşımında sıkışmalar sık aralıklarla gözlenmekte.
      • Roma’da Otobüs sistemi biraz karışık..Telefonlarınıza rehber bilgi ve ulaşım için bir aplikasyon indirin.. Mesela bu adresten bilgi alın..
      • Roma’da toplu taşıma işini ATAC üstlenmiştir (Azienda Tramvie ed Autobus del Comune di Roma)(Metro-Otobüs-Tramvay). O yüzden bir çok toplu taşıma aracını, tek bir bilet ile kullanabilirsiniz.

 

Ulaşımda Seçenekler,

1/ Yürmek :  Uzun olmayan mesafeler için en ideal şehir içi ulaşım seçeneği yürümek olacaktır. Özellikle sıcaklıkların olmadığı nisan-mayıs, eylül-ekim ayları.. Hem zevk alır hemde bütçenizi arttırmış olursunuz. Tarihi Roma’ da güzel yürüme güzergahları vardır.

 

2/ Bir başka seçenek, bisiklet veya Vespa kiralamak : İtalyan halkının sık kullandıkları Vespa tarzı scooter’ların kiralama  firmaya bağlı olarak günlük 40 €’ dan başlamakta. Colosseum Motorcycle Centre, Eco Move Rent  gibi firmalardan destek alabilirsiniz.

Bisiklet kiralama bedelleri ise günlük 8 ila 10 € arasından başlayan değişkenlik gösteriyor. Bisiklet kiralama konusunda tercihinizi özel firmalardan yana kullanabileceğiniz gibi Roma’ nın toplu taşıma sisteminin yöneten ATAC’ ın hizmetinden de yararlanabilirsiniz. Bu hizmet aracılığıyla bisiklet kiralamak için önce metronun TerminiLepanto veya Spagna duraklarında bulunan gişelerden 10 € karşılığı elektronik kart almanız gerekiyor!. Bisiklet için detaylar (buradan) – (yada buradan)

 

3/ Raylı Sistemler & Metro :  Roma’ da raylı sistem – Tren (railway) için iki önemli ve büyük merkez istasyonu bulunur. İlki ana tren garı “Termini” istasyonu, diğeri ise; Avrupa demiryollarını bağlayan “Tiburtina” dır.

Tren biletleri, tren istasyonlarından veya seyahat agentalarından temin edilebilmekte ve trene binilmeden önce bilet onaylama makinelerinde onaylatılmalıdırlar. Mesai saatleri içinde gişelerden bilet alabileceğiniz gibi, istasyon içinde yer alan makinelerden da ;  para atarak bilet satın alabilirsiniz. Biletsiz ve başlangıç kullanımı onaylanmamış çok günlü biletle seyahat etmeyin !

** Ferrovie Urban (Kentsel trenler) : Roma’ nın toplu taşımacılığı olarak uzak bölgelere yolcu taşıyan kentsel demiryolu ağıdır ..FR1 -2-3…8 hatları vardır (detay).

 

Roma Metro’su – Metropolitana – web.1 , yada web.2 :

3 hattan oluşan metro ağı, merkezdeki gezilecek yerlere ulaşımda zamandan tasarruf edilmesini sağlıyor.İtalya’da metronun adı ; Metropolitana’dır. Özellikle A ve B hatlarını kullandığınızda Vatikan Müzeleri ve Sistina Şapeli’nden St. Peter Bazilikası’ na, Villa Borghese’ den Kolezyum’ a kadar kentin pek çok ünlü yerine rahatça ulaşabilirsiniz. İlk seferin saat 05.30’ da başladığı metro ağında araçlar; Cuma ve Cumartesi saat 01.30’ a, diğer günlerde ise 23.30’ a kadar çalışıyor. Yaklaşık 60 km. ağ içeren metro hattının genişlemesini, yer altı tarihi kültürel değerler çalışmaları engellemiştir.

Turnikeler kart/bilet ile açılır..Dikkat!

Kuzeybatıdaki Battistini’ den güneydoğudaki Anagnina’ ya uzanan turuncu renkli 27 duraklı A hattı (turuncu) önemli duraklar  :

  • Cipro-Musei Vaticani: Vatikan Müzeleri’ni gezmek isterseniz inmeniz gereken durak burası. Dilerseniz bir önceki durak olan Ottaviano-San Pietro’da da inip kısa bir yürüyüşle Vatikan’a ulaşabilirsiniz.
  • Spagna: İspanyol Merdivenleri ve Villa Borgese’ye gitmek için inmeniz gereken durak burası.
  • Barberini – Fontana di Trevi: Piazza Navona, Pantheon ve Trevi Çeşmesi’ne gitmek için bu durakta inip 5 dakika yürümeniz yeterli.
  • Termini: Roma’nın ana tren istasyonu olan Termini hem A hem de B hattının kesişim durağı. Dilerseniz burada inip B hattına aktarma yapabilirsiniz.

Mavi renkli B hattında  önemli duraklar ;

Rebibbia-Laurentina arası hizmet veren Roma metrosunun B hattındaki popüler gezi durakları:

  • Colosseo : Kolezyum ile birlikte Roma Forumu’nu gezmek isterseniz bu durakta inebilirsiniz.
  • Basilica San Paolo : Aziz Paul Bazilikası’na gitmek için bu durakta inmeniz yeterli .
  • Termini : Tıpkı A hattında olduğu gibi B hattında da binip Termini metro istasyonunda inebilir, ister tren istasyonuna isterseniz Fiumicini Havaalanı otobüslerinin bulunduğu noktaya kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

B hattı, B (22 durak) ve B1 (4 durak) olarak iki bölüme ayrılmıştır. Her iki hat da Termini Tren Garı’na uğramakta!. (A ve B hatları, Termini’de kesişir).

Yeşil renkli yeni C hattı ( 2014 sonrası) kentin Merkezini (Termini), doğu yönüne bağlar….2018′ de tamamlanmış 22 sitamamlanmış ve  2  si tamamlanacak istasyonu ile (Amba Aradam ve Colosseum) toplam 24 duraklıdır.

Metro için biletleri istasyonlardaki gişelerden, gazete satan stantlardan ve büfelerden satın alabilirsiniz.Metro istasyonlarının bir bölümü hırsızlık açısından çok güvenilir değilidir!.

Bazı önemli turistik merkezlerin yanı sıra; Trevi Çeşmesi, Panteon, Piazza Navona, Largo Arjantin veya Campi di Fiori’ ye kolayca erişmek için Roma’ daki metroyu kullanamazsınız !.(Aynı zamanda Trastevere’ye gitmiyor ). Ancak yürüme mesafeli yada diğer araçlar bağlantısı ile ulaşım tabiki mümkündür.

 

Roma Metro Haritası-1 2020

 

Roma Metro Haritası-2 2020

 

Roma Metro Haritası-3 2020

 

Önemli gezi noktaları & Metro istasyonları

 

4 / Belediye Otobüsleri – Güzergah & hat haritası : Kentin küçük sayılan metro ağlarına karşılık, Roma’da toplu taşımanın bel kemiğini belediye otobüsleri oluşturuyor. Otobüsler gündüz 338, geceleri ise 22 hatta ve 8000 den fazla durakta işliyor. Sabah saat 05.00/06.30 arasında çalışmaya başlayıp, gece yarısına kadar hizmet veren gündüz hatları (U) filonun önemli bir kısmını oluşturuyor. Gece hatları (N) ise gece yarısından sabahın erken  saati 05.00/06.00 saatlerine kadar ulaşım ihtiyacını karşılıyor. Ancak trafiğin yoğun olmadığı saatlerde, kenti görerek bir yerden bir yere gitmeyi planlıyorsanız, bu otobüsleri tercih edebilirsiniz.Duraklarda (Fermata) hat bilgi panosu vardır.Sıklıkla arka kapı biniş, orta kapı inişlerde kullanılmakta.

Bunlara ek olarak ayrıca kentin dış kesimlerine giden express (X) ve belirli saatlerde (E) banliyölere çalışan araçlar da bulunuyor.Eğer  Termini‘den Vatikan‘a gitmek isterseniz EXP 40 ve 64 numaralı otobüslere binebilirsiniz (Dikkat! hırsızlık). Birçok durakta duraktan geçen hat numaraları ve sonraki sefer zamanı gösterilmektedir.

Bus Exp. 40 = Kenti batı yönünden “Borgo Sant’Angelo” dan başlayarak, doğuda “Termini’de sonlanan, önemli gezi alanlarından geçen otobüs hattıdır!.

Vatikan bölgesi, St. Peter Bazilikası, Borgo Sant’Angelo, Pantheon, İspanyol Merdivenleri, Piazza Navona, Trevi Çeşmesi, Piazza Argentina, Kolezyum, Piazza Venezia, Termini bu hat üzerindedir.

64 numara (ekspres olmayan) otobüs hattı ile Termini’den Venedik Meydanı, Argentina ve Vatikan’a ulaşabiliyorsunuz.

81 numara; Vatikan‘dan çıkıp Piazza İmparatore (İspanyol Merdivenlerine yakın bir meydan), Piazza Colonna (Trevi Çeşmesine yakın meydan), Piazza VeneziaCirco Massimo ve en sonunda Kolezyum‘a ulaşabiliyorsunuz.

62 numara : Repubblica – Spanish Steps – Piazza Venezia – Argentina – Vatican’a..

60 numara:  Termini – Piazza Venezia – Colosseum – Circo Massimo’a..,

H : Termini – Piazza Venezia – Argentina – Trastevere’ye ulaşım imkanı ..

116 : Galleria Borghese, Villa Borghese Park, İspanyol Merdivenleri ve Pantheon (Piazza Navona), Campo dei Fiori,  Tiber nehri üzerinden Castel Sant’Angelo ve  St. Peter’s meydan gezilerinde..

117 :   Piazza del Popolo’nun kuzeyinden güneye kadar; Via del Corso, Piazza Venezia’ya  ve Roma Forumu, Imperial Fori ve Kolezyum’a kadar, akabinde  San Giovanni ve Santa Maria Maggiore, Trevi Çeşmesi bölgesi ve İspanyol Merdivenleri’ne kadar bölgede rink yapar .

** Toplu taşımanın haricinde kentte 110 Open/Archeobus tur otobüsleri bulunuyor (Güncel isim : Hop On Hop Off) (2020 – tam bilet 24 saatlik : 25 €, 12-20 yaş : 16 € , 48 saatlik : tam bilet : 32 €, indirimli : 20 €)(online + % 10 indirim var).   Rehberli olan bu otobüslerde, istediğiniz durakta inip, biraz gezip ondan sonraki otobüse binebiliyorsunuz..15 dk. zaman dilimli kalkışlar ile rink, yaklaşık 2 saatte tamamlanır (saat 08.30-20.30 – haftanın 7 günü).Biletler; şoför, Kolesyum önü gişe, Termini gardan alınır. Rehberli turda TR dil desteği yok!. Başlangıç ​​durağı Termini istasyonunun yakınında, Cinquecento meydanıdır (Piazza dei Cinquecento). Ayrıca bazı müzeler için indirimde kazanırsınız..  Güzergah haritası

Not : Bu hizmeti 3 firma vermekte (+ City Sightseeing, Big Bus); bu iki firma da 1-2 günlük tur düzenler.

 

Gezi Otobüslerinde (HopOnHopOff) genelde göreceğimiz alanlar nelerdir?

Termini
Bu yolun ilk aşaması Piazza dei Cinquecentodan başlar , Piazza della Repubblica biter. Ulusal Roma Müzesi, Diocletian  Banyoları  ve  Santa Maria klisesi bu alanda görülecek yerlerdir.

Via Nazionale
Sonraki aşamada Via Nazionale  den  Via dei Fori Imperiali gidilir.Bu alanda San Vitale kilesi sütunları, Piazza del Quirinale , Palazzo delle Esposizioni, Roma Forumu  ve Constantine bu bölgede bulunur.

Colosseo
Nero ‘nun  35 metre yüksekliğindeki altın yaldızlı bronz heykeli, ayrıca  Domus Aurea, Konstantin  kemeri,  Circus Maximus ve Frangipane Kulesi görülecek yerlerdir.

Bocca della Verità
Santa Maria  Kilisesi , Bocca della Verità (Mouth of Truth) olarak bilinen  gerçeğin yüz maskesini bulacaksınız. Bir inanca göre, yalancının eli ısırılırmış. Yine Fortuna Virilisin Tapınağı,  Marcellus tiyatro alanı ve San Nicola kilisesi burada bulunur.

Piazza Venezia
Merkezde  Michelangelo, Campidoglio bulunur. Santa Maria kilisesi, Palazzo Venezia ve Palazzo delle Assicurazioni  alanlarını bulunur.

Piazza Navona
Castel Sant  Angelo  , Andrea della Valle yol boyunca görülecek yerlerdir..  Piazza Navona içinde Fontana dei Fiumi ve Agnese Kilisesi bulunmaktadır. Bu yol aynı zamanda sizi Barracco Müzesi, Palazzo della Cancelleria,  Santa Maria Vallicella  kilisesine ve San Giovanni dei Fiorentini  ‘ ye götürür.

Gezi sırasında Piazza Navona’da inip Pantheon’a  geçin. Pantheon eski bir pagan tapınağıdır. Daha sonra kiliseye dönüştürülmüştür. Piazza Navona yakınlarındaki Campo de Fiori’yi de görülecek başka bir yerdir. Şehrin en canlı, kalabalık mekanlarındandır.Yemek molası verebilirsiniz ..

San Pietro
Saint Peter bazilikası ( kubbe – saray ). Rafael, Michelangelo mimarisini bulursunuz. Saint Peter  Bazilikası dünyanın en büyük yapıtıdır.194 metre uzunluğunda ve 132 metre yüksekliğindedir.

Piazza Cavour
Santa Maria dei Miracoli ve Santa Maria , Palazzo di Giustizia kiliseleri  yer alır.

Ara Pacis
Augustus tarafından M.Ö. 9  da  Roma’ya getirilen  ve dikilmiş putları ve Augustus Türbesini bulursunuz.

•  Fontana di Trevi
Bernini tarafından 1643 yılında inşa edilmiş ve dünyaca ünlü Trevi çeşme ziyaret edilir.

Via Veneto
Roma’nın en ünlü ve zarif sokakları, lüks kafeler, restoranlar ve dükkanlar doludur. Yol boyunca Fontana delle Api,  Santa Maria della Concezione  Kilisesi olarak bilinen Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği  ve Palazzo Margherita yer alır.

Termini
Tur  başlangıç noktasında sona erer. Termini bölgesinde, S.Maria Maggiore Kilisesi’ni görebilirsiniz.Burası Roma’daki en büyük kiliselerden olup , tavanlarındaki altın işlemeler ve desenlerle kaplanmış yapıdadır.
Kısaca bu turda göze batan alanlar : Pantheon, Piazza Navona, Campo’de Fiori ve S.Maria Maggiore dir..

  • Not : 2017 sonlarına kadar aktif olan, Roma için merkezi konumlu ve dar sokaklarda çalışan 2 hatlı “Atac – Elektrikli mini otobülser” 2019 yılı 2. yarısında tekrardan seferlere başlıyacak idi (14 ayakta + 8 oturan yolcu kapasiteli otobüsler eski dönemde iyi iş görmekte idi)..Eski hat güzergahı aşağıdaki gibiydi..


 

5/  Tramvay / Ferrovie :  

Roma’da kısıtlı da olsa tramvay hizmeti bulunuyor. Otobüslere göre daha az trafikle, ulaşımı sağlayıp kenti gündüz gözüyle görmek için idealdir. Otobüslerden daha temizcedir ancak şehir merkezli rotaları azdır! Sabah saat 05.30 – geceyarısı çalışmakta.Tramvay ağı, kısa mesafeleri kapsayan 6 hattan oluşuyor..Gezi planında ;  Trastevere varsa 3 ve 8 numaralı hatları kullanmayı tercih edin..(Roma Tramvay Hat Haritası).

Önemli Hatlar

Line/Hat 2 : Piazza Mancini – Piazzale Flaminio.
Line/Hat 3 : Piazza Thorwaldsen – Trastevere.
Line/Hat 5 : Giovanni Amendola – Piazza dei Gerani.
Line/Hat 8 : (Pz.Venezia) →Torre Argentina – Trastevere.
Line/Hat 14 : Giovanni Amendola – Palmiro Togliatti.
Line/Hat 19 : Piazza Risorgimento – Piazza dei Gerani

 

  • BURADAN Roma şehir içi ulaşıma ait tüm araçlar için hat-güzergah ve diğer parametreleri, zaman dilimi ile online harita bilgisi olarak görün..(Uygulamayı; Apple/Ios, GooglePlayer için indirin..)

 
** sonraki sayfada Ulaşım bilgilerine devam edeceğiz..

 
 
 
 

Önceki Sayfa – Sonraki Sayfa

– Roma ; Ana Klasöre dön –

– İtalya-Genel Bilgiler –

 
 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir