Londra,Araçlar-Toplu Taşıma Bilgileri.2

 
 
 

Londra – Şehir İçi Ulaşım Araçları (2024 yılına günceldir) ;

 
 

TFL Londra’ da 2001 yılından bu yana şehir ulaşımının büyük bir bölümünden sorumlu olan yerel yönetim organı olarak ulaşım stratejisinin uygulanması ve ulaşım hizmetlerini yönetmektedir. İşletmeye bağlı çalışan toplu taşımadaki sistem ve araçların harita görünümeri ile istasyon girişlerindeki logo’ ları aşağıdaki gibidir.

 

londontransports-logos1

☻☻

londontransports-logos

 

✓ İşaret açıklamaları : Buses (Bus-otobüs sistemi), Coaches (sıklık ile Londra dışı çalışan seyahat otobüs işletmeleri), Dial a ride (Özürlüler için randevu ve kayıt ile çalışan ücretsiz araç servis merkezleri), DLR (Docklands Light Railway – hafif raylı tren sistemi), Overground (açık alanda giden raylı banliyö tren sistemleri), River Bus (nehir taşıma sistemi), Streets (Londra cadde ve sokak yönetimi birliği), Taxi private hire (Araç kiralama merkezleri), Tramlink (tramvay hatları), Underground (tube yada metro sistemi), Rail (Ulusal demir yolları sistemi), Emirates Air Line – cable car şimdiki adı “IFS Cloud Cable Car” olan teleferik sistemi Thames Nehri’nin üzerinde geçerek Greenwich Yarımadası’ ndan Kraliyet Rıhtımı’ na (Greenwich Peninsula’ dan Royal Docks’ a) seyahat ederken ayni zamanda Londra’ nın silüetini ve O2’nin güzel manzarasını havadan izleyin. İşletme 2012 de yapılmıştır :   mevsime göre → saat 07.00/09.00 – 21.00/23.00 arası, nakit olarak tek yön tam 6 ; (Çocuk – 3) £   – değişik alternatiflerde var : detay için → web

 

Şimdi Londra’ da  toplu taşımada kullanılan araçları inceleyelim :

 
◘ TFL- Ulaşım Araçları & Ağ Haritaları (Toplu taşıma araçlarının haritalarını buradan indirin)
 
 
ARAÇLAR
 

• Londra’ da Taksiler : Londra taksileri ile dikkat çeken bir kent’ tir. Şehir’ de yoldan taksi çevirme imkanınız vardır. Küçük yerleşim ve merkezlerde “taksi duraklarına” gitmek gerekecektir. Duraklar istasyon, garaj ve hava alanı gibi bazı merkezlerde yoğundur.

Londra’ da İki tür taksi vardır: Kaplumbağa gibi olan siyah taksiler (Black cab) ve normal taksiler. Black cab’ lar beş kişiliktir ve biraz daha pahalıdır. Ücret taksimetrede gösterilir. Ek ödemeleri genelde araca binmeden önce söylerler. Sürücüler çalıştıkları bölgenin/merkezin yolları konusunda çok bilgilidirler. Adresi söylemeniz en kısa yoldan ulaştırılmanızı sağlayacaktır (yolcusunu boşa gezdirmediği bilinmekte). Birçoğunda kredi kartı ile ödeme yapmak mümkündür, ancak yine de araca binerken sormakta fayda vardır.

Taksiler her ekstra yolcu ve bagaj için ekstra ücret alırlar. Akşam saat 20:00’den sonra, gece yarısı, resmi tatillerde ve hafta sonlarında taksi tarifeleri daha yüksektir. İngiltere’ de lisanslı taksiler yalnızca lisanslı bulunduğu bölge sınırları içerisinde yolcu taşıyabilir. Örneğin Londra’ nın metropolitan bölgesinde çalışan bir taksici sizi 32 km. uzaklıktaki Heathrow havaalanına götürmeyi reddedebilir . Genelde tüm taksiciler 10 km’ lik bir yarıçapta hizmet verirler. Taksilerde ücret tarifelerini ve konulan ekstra ücretleri gösteren bir uyarı broşürü mutlaka bulunmalıdır. Minicab’ lerin taksimetreleri yoktur. Minicab’ ler ile seyahat edecekseniz, taksi şoförü ile ücret konusunda yolculuğa başlamadan önce anlaşmanız tavsiye edilmekte. Bu araçlar caddelerden müşteri alamaz. Ruhsatlı taksiler ve minicab’ ler sigortalıdır. Ruhsatsız minicab’ lerin sigortası yoktur (Londra’ da minicab’ lere ruhsat zorunluluğu getirilmemiştir).

Taksi adres/telefon numaralarını ‘ Yellow Pages ’ adlı rehber kitapta bulabilirsiniz. Yellow Pages başka konular için de çok kullanışlı bir rehberdir, inceleyin.

blackcab-london Black cab taxi

Taksi tarife – 2024 :

▶ Lodra taxi ( web )

▶ TFL London taxi ( web )

▶ Detaylı taxi tarifeleri ( Bakın )

 
 
Toplu Taşıma Araçları (TFL) ;

A) Otobüsler (Bus) :

İngiltere’ nin tüm şehirlerinde ve banliyölerde yolcu taşıma hizmeti veren otobüs şirketleri Londra içinde benzer hizmet sunarlar. Otobüsler tek katlı veya çift katlıdır. Şehir içi otobüs ağı çok gelişmiş olup metronun gitmediği yerler dahil her yere otobüs ile ulaşım imkanı vardır. 10 bine yakın araç ile kent merkezindeki 675 farklı hatta yolcu taşırlar. Şehirde 50 otobüs terminali ve 19.000’den fazla otobüs durağı vardır. Bu hatlar arasından 9, 14, 15 ve 22 numaralar kentin simgesi konumundaki pek çok yapının önünden geçiyor.

  • Londra Otobüs Hat ve Durak  bilgilerine  ▻  (bakın).

Bütün otobüsler kırmızı renklidir ve şehir merkezinin dışındaki yerleşim birimlerinde otobüsler için işaretlenmiş bölümlerde giderler. Otobüs ile ulaşımda alınan ücret sabittir ve zone/bölge ayrımıYOKTUR!. Hangi bölgeye giderseniz gidin sadece bir tarife bedeli ödersiniz (Ön ödemeli kartınızdan “mesela Oyster” tek biniş için → 1.75 £ ; max. günlük : 5.25 £ tahsil edilecektir).

  • Travelcard ya da Oyster kartınız var ise
  • Single tek binişlik yada günlük bilet sahibi iseniz
  • Günlük Bus & Tram Pass aldıysanız (Yalnızca otobüs ve tramvaylarda geçer. Bölge farkı yoktur. Günlük tam bilet: 6 £ , 7 günlük : 24.70 £ tutarlıdır)

otobüsleri sorunsuz kullanabilirsiniz. Oyster kartınızda kredi kalmadı, yükleyecek zamanınız ya da imkanınız olmadı isa → Sadece otobüs ve tramvayda, bir kereliğine mahsus olmak üzere, eksi bakiye ile geçebilirsiniz. Kartınızı tekrar doldurmanız gerekir ki, bir daha kullanabilesiniz.

Londra denilince akla ilk gelen şeylerden birisi de çift katlı kırmızı otobüslerdir. Otobüsler genelde saat 06:00-24:00 arasında sefer yapmaktadır. Bazı hatlar 24 saat çalışır (Londra   gece sefer otobüsleri) → Bu otobüsler de 23:00’dan sabah 06:00’a kadar hizmet vermektedir..Hatlar sık sık değiştiği için gece çalışan otobüslere dikkat edin!

Otobüslerde genelde ilk kat yaşlılar, çocuk arabalı kadınlar ve özürlülere ayrılır. Bu yüzden eğer gideceğiniz yer bir kaç durak mesafede değil ise otobüslerin 2. katına çıkın. Otobüs güzargahları gündüz ve gece seferlerine göre değişmektedir. Gece otobüsleri (Night bus) duraklarda bu güzargahlar siyah renkli gösterilmektedir. Gece otobüsü için farklı bir fiyat söz konusu değildir . Sıklık ile  duraklar arası arası mesafe yakındır. Metro hatlarında zaman zaman yapım çalışmaları ile aksamalar yaşanırken, otobüslerde bu sıkıntı daha seyrektir.

Türkiye’de olduğu gibi ingiltere’de de otobüsler güzergahlarına göre numaralandırılmıştır. Bu numara otobüsün ön, arka ve yan camlarına yapıştırılmıştır. Otobüse binmeden önce numarasına ve nereye gittiğine dikkatlice bakın ki yanlış bir yere gitmeyin. Otobüsten inebilmek için, durağa gelmeden önce düğmeye basarak otobüs şoförünü uyarmanız gerekmektedir. Düğmeye durağa geldikten sonra basarsanız otobüs duramayabilir.

Bazı otobüs duraklarında LCD panel bulunmakta ve hangi otobüsün kaç dakika sonra geleceği yazmaktadır. Ayrıca durakların kenarında yer alan direklerde ise hangi otobüslerin o durakta durduğu ve nerelerden geçtikleri ile güzargah boyunca ilerideki duraklara kaç dakikada varacağı ile kaç dakika aralıklarda otobüslerin geldikleri yazmaktadır. Direğin en üstünde ise bir harf yer alır (A,B,C…X,Y,Z) bunlar gidilecek yön ve bölgeleri tanımlar.

busstopstation

Hafta sonları hariç her gün aynı saatlerde otobüs seferleri yapılmaktadır. Hafta sonlarında ve resmi tatillerde ise seferler seyrekleşmektedir. Tüm otobüslerin resmi bir yolcu taşıma kapasiteleri vardır. Eğer tüm koltuklar doluysa izin verilen sayıda yolcu ayakta seyahat edebilir. Otobüste bir şey unuttuğunuz takdirde otobüs şirketlerinin kayıp eşya bürolarından sorabilirsiniz. Londra’ nın merkezinden engelli yolcular için tekerlekli sandalye merdivenleri bulunan otobüsler Paddington, Euston, King’s Cross ve Waterloo tren istasyonlarına ve Heatrow havaalanına servisler düzenlenmektedir.

 

☞ Londra Otobüs Haritaları (map) :

Otobüs hatları haritası sıklıkla bölgesel hazırlanmıştır – ki bunlar ; SouthWest, SouthEast, NorthWest, NorthEast ve Central London (+ Night bus/gece otobüsleri) olmak üzere 6 tanedir ( Şehir içi Otobüs Haritası / genel ) (+ metro-DLR-Tramvay..)..

• Londra şehir merkezi (Centrum) otobüs hat haritası ( (buradan) )

Londra Gece Otobüs / night bus hat haritası ( buradan ) ; yada (buradan – 2024) )

• Londra Numaralı Otobüs Hat ve Güzergahları ( web.1 ) ( web.2 )

• Otobüs hangi durakta ve ne kadar uzakta? ( online – sorgula )

* Linke tıklayın..örneğin yukarıdaki 1 numaralı otobüs içindir..sol alt köşedeki ” Choose Route” üzerinden numarayı değiştirerek diğer hatları online izleyin..

• Otobüs numaraları, duraklar ve kalkış/varış saat dilimleri ( bakın ) (Web sitesinin en altında otobüs numaraları var, oradan sorgulayın!)

 

** Otobüsler için bir öneri : Şehir turu atmak isterseniz 11 nolu otobüse binin. Yol güzergahında önemli noktalar var ; Bank of England, Mansion House, St Paul’s Cathedral, Trafalgar Square, Downing Street, Westminster Abbey ve King’s Road ..

 
 
Londra, Önemli Atraksiyonlar için Otobüs Haritaları – 2024 :
 

• Gündüz Hatları ;

Waterloo Bölgesi → London Dungeon, BFI Imax, the London Eye, the Southbank centre ve the London Aquarium
City Hall Bölgesi → Borough market, the Shard, Southwark Cathedral, London Bridge
Kensington High Bölgesi → Kensington Palace, Design Museum & Leighton House,Kensington High Str.
Baker str. Bölgesi → Madame Tussaud müzesi ve Baker Str.
Marble Arch Bölgesi → Oxford Str. ve Marble Arch
Oxford Circus Bölgesi → Oxford St, Carnaby Str. ve Regent Str.
Leicester Square Bölgesi → Soho ve Chinatown
Victoria Bölgesi → Buckingham Palace, Westminster Cathedral ve Victoria station
South Kensington Bölgesi → Victoria & Albert Museum, Science Museum & Natural History Museum
Trafalgar Meydan Bölgesi → National Gallery, National Portrait Gallery, St Martins-in-the-Fields church ve Admiralty Arch
Westminster Bölgesi → Westminster Abbey, Houses of Parliament ve Big Ben
Tottenham Court Bölgesi → British Museum ve Oxford Str. doğusu
Tower of London Bölgesi → Tower of London ve Tower Bridge
 

• Gece Hatları ;

Londra (Merkez Bölge)
Westminster Bölgesi
Waterloo Bölgesi
Kensington high street bölgesi
Oxford Circus bölgesi
Victoria bölgesi
Liverpool Str. bölgesi
 
 

Gece Otobüs hatları : Metro ulaşımının gece 24.00 den sonra bitmesi ile şehirde Gece Otobüsleri/Night Bus’ lar çalışmaya başlamaktadır. Standart gece otobüs seferleri gece yarısı 00:30 ile sabaha karşı 05:30 arasında yapılır. Ortalama 100 adet, tüm şehri kapsayan geceye özel seferler sıklıkla Trafalgar Meydanı üzerinden olmaktadır. İki farklı “gece otobüs” türü vardır. Bunlardan bir bölümü 24 saat sefer yaparlar ve diğerleri de geceye ayarlanmış rotaya sahip olanlardır. 24 saat boyunca çalışan otobüsler, gece gündüz aynı rotayı kullanır.
 
“N-rota” olarak adlandırılan diğer gece seferleri ise (bu seferlerin numaralarının başında N harfi vardır) 24 saat çalışan güzergahlılardan biraz daha farklı bir rotayı takip ederler.

 
Gece otobüsleri maksimum 30 dakikada bir, çoğu rotada ise 5 dakikada bir olmak üzere değişik sefer sıklıklarına sahiptir.Gece seferlerinde ücretler değişmez. Günlük seyahat kartları sabah 04:29’ a kadar geçerlidir. Dolayısıyla gece otobüslerinde de kullanılabilirler.

Night Bus larda yine şehrin her yerine gitmektedirler fakat biraz fazla dolaşmaktadırlar. Londra 24 saat yaşayan bir şehir olduğundan Londrada ulaşım için sürekli toplu taşıma bulabilirsiniz.

 

Londra Bölgesel Otobüs Hat ve Güzergah Haritaları

londonnightbusroutes

londonnightbusroutes

londonnightbusroutes

londonnightbusroutes

 
South trenleri güneye – north trenleri kuzeye – east trenleri doğuya ve west trenleri batıya giden trenler için metro istasyonlarında kullanılan terimlerdir.
 
 

B) Londra Metrosu ( Tube / Underground ) :

metro-london

 

Londra Metrosu Paris ve New York Metroları gibi dünyanın en ünlü üç metrosundan birisidir ve 1990′ da yüzüncü yıl dönümünü kutlamıştır. Londra ; 400 km’ e yakın bir yeraltı ray hattına sahiptir ve bu ray hatlarının yaklaşık yarısı 250′ nin üzerinde istasyonu bulunan metro sistemine aittir. Metro Londra’ da ulaşımın en çabuk ve en pratik yöntemidir. Londra Metrosu trenleri genellikle pazartesi’ den cuma’ ya sabah 5 ile gece yarısı arasında çalışır. Çalışma saatleri Pazar günü biraz azalır. (Cuma-Cumartesi, 5 bazen 6 hat gün boyu kesintisiz çalışır! – “Central, Jubilee, Northern, Piccadilly ve Victoria hatları” – bilgi için : Gece metrosu) / ( gece metro haritası). Gece metroları gece otobüsleri ile rahatlıkla bağlantı sağlar. Günlük biletiz gün sonu gece yarısı saat 04.29 a kadar geçerli olduğundan bu saate kadar bilet almanız gerekmeyecektir. Gece ulaşımında özel bir tarife uygulaması yoktur! Metro özellikle sabah ve akşam saatlerinde (peak zaman dilimi) oldukça kalabalık olmaktadır. Her hatta bir isim ve haritalarda kolayca birbirlerinden ayrılabilmeleri için bir renk kodu verilmiştir.

Çocuklar için uyarı ; metro istasyonlarında sık sık kaybolmalar yaşanmaktadır!, dikkat.

Londra’ nın tüm merkezlerinde metro istasyonları bulunmaktadır ve Londra’ nın her köşesine metro ile ulaşım sağlamak mümkündür. İstasyonlara yürüyen merdivenler ve asansörler ile inilebilmektedir. Yürüyen merdivende sağ tarafta durmalısınız böylelikle yukarı yürüyerek çıkanları engellememiş olursunuz. King’s Cross metro istasyonunda meydana gelen talihsiz bir yangından sonra, metro istasyonlarında sigara içilmesi yasaklanmıştır. Londra içinde metro ile seyahat etmek isteyenler tüm metro istasyonlarından güzergahları gösteren harita kitapçıklarını ücretsiz olarak temin edebilirler.

Londra metrosunda 11 hat bulunmaktadır. Bu hatların tamamının farklı bir ismi vardır ve haritada farklı renklerle gösterilmektedir ve 9 ulaşım bölgesine (zone) kadar uzanır. Örneğin merkezi metro hattı kırmızı, Circle hattı ise sarı ile gösterilmiştir. Son yıllarda Londra metrosuna doğu Londra hattı da eklenmiş ve Jubillee hattı uzatılmıştır.

 
➤ ➤ Londra-TFL, Metro/Tube (Underground) Haritası – 2024
 
➤ ➤ Londra-TFL, Metro/Tube (Underground) Haritası, TR – 2024
 

Paddington, Liverpool Street ve Canary Wharf istasyonları da dahil olmak üzere Londra’ nın önemli metro ve tren istasyonları üzerinden seyirle Londra Heathrow havaalanı ulaşan ve Reading’i Shenfield’ i Abbey Wood’ a bağlayan önemli metro hattı “Elizabeth” tir.

** Son yıllarda Londra metrosuna doğu Londra hattı da eklenmiş ve Jubillee hattı uzatılmıştır. Bir kaç hatırlat ma ; Sabah peak satleri metro çok kalabalıktır. Yürüyen merdivenleri kullanırken sağda durun. Trenler sık ​​sık çalıştığından trene yetişmek için acele etmenize gerek yoktur. Londra Metrosu, 1863 yılında açılan dünyanın en eski metro sistemlerinden biridir. Merkez Hattı Demiryolu 1900 yılında açıldığında, bilet fiyatına atıfta bulunarak “Twopenny Tube” olarak adlandırılmış. Bu takma isim o zamandan beri kullanılıyor!

 
• • Diğer Metro Haritaları, 2024 ;
 

☞ Londra-TFL, Metro – Trmvay – DLR tren – Elizabeth tren – Teleferik hat haritası
☞ Londra-TFL, Metro ve Tren Hatları (Rail) Haritası
☞ Londra-TFL, Metro Duraklar & Wc/Toilets Haritası
☞ Londra-TFL, Metro Duraklar arası Yürüme mesafesi (m.)
 

Metronun içersindeki haritalardan da gideceğiniz güzergahı ve aktarma yapılabilecek istasyonları takip edebilirsiniz. Metro tüm metro istasyonlarında durmakta ve kapılar otomatik olarak açılıp kapanmaktadır.

Öncesi anlattığımız gibi Londra metrosu da ulaşımda (zone) bölgelere ayrılmıştır. İlk 6 bölge kent merkezi sınırları içerisinde kalırken, geriye kalan 3 tanesi merkez dışı banliyöleri kapsıyor (Seyahat bölgenize uyan bileti alın!). Metronun neredeyse her durağında “Mind The Gap”- Boşluğa Dikkat Edin yazısını görecek ve anons olarak da sıkça duyacaksınız. Metro biletleri barkodlu olduğu için, biletleri çantanızda manyetik alanlarına zarar gelmeyecek şekilde muhafaza ediniz. Çoğu istasyonlarda otomatik bariyerlerden geçmeniz gerekebilir. Bunu yapmak için biletinizi bariyerlerin önünde bulunan makinaya sokmanız yeterlidir; fakat biletinizi geri almayı ve yolculuk boyunca saklamayı unutmayınız!

 

Bazı önemli merkezler ve ulaşımdaki bölgeleri ( zone ) :

Camden Market – zone 2 / Chiswick House – zone 2  / (Turnham Green) – Cutty Sark – zone 2 / Dulwich Picture Gallery – zone 2 / Greenwich – zone 2  / Ham House – zone 4  / Hampton Court Palace – zone 6 / Kenwood House – zone 2 / (Archway) – Kew Gardens – zone 3  / National Maritime Museum – zone 2 / Osterley House – zone 4 / Richmond – zone 4 / RAF Museum Hendon – zone 4 / Wembley Stadium – zone 4 / Twickenham Rugby Stadium – zone 5 / White Hart Lane Stadium – zone 3 / Emirates Stadium – zone 2 / Westfield London (Shepherd’s Bush/White City) – zone 2 / Westfield Stratford – zone 3 / William Morris Gallery – zone 3 /Wimbledon – zone 3

 

Yada bölgeleri (zone) yerleşimlere göre renkli olarak haritalayalım :

londonzonemapscolorph

Underground ( metro – tube ) kullanırken bazı noktalarda metro değiştirip diğer yönlere gidebilirsiniz. Haritalarda hatların birleştiği noktalar veya aktarma (bağlantı) yapabileceğiniz istasyonlar yuvarlak (0) içerisine alınmıştır. Buralarda inmeli ve tabelaları takip ederek istasyondan çıkmadan bineceğiniz yeni trene yönelmelisiniz..

Genelde en çok kullanılan hatlar; Central, Piccadilly ve Northern hatlarıdır. Çünkü bu hatların Londra’ nın merkezi konumundadır ve turistik ilgi çeken bölge duraklarıdır.

Bazı istasyonlarda peron ile metro vagon kapısının arası epey açık olabiliyor. Daha önceleri düşenler oldu herhalde ki bu kadar çok ikaz ediyorlar her yerde. Londra metrosu pek çok intihar vakasının yaşandığı yer olduğunu hatırlatalım. Yine, bazı peronlara farklı yönlere giden trenler gelebildiği için bu peronlarda kafanız biraz karışabilir.

Sabah ve akşam üstü pek çok metro giriş-çıkış noktasında, ellerinde gazete ve dergi olan bazı insanların size bunları ücretsiz olarak verdiğini görürsünüz. Bu gazetelerin belki de en ünlüsü, Londra’nın pek çok yerinde ücretsiz olarak dağıtılan Metro gazetesidir.

 
İnternet alıntısıdır! ☻

+ Metro ulasiminda eger hattinizda 15dk dan fazla gecikme yasanir ise ulasim icin harcadiginiz parayi geri alabileceginizi biliyor muydunuz? Bunu yapmak oldukca kolay. Tube refunds sayfasini kullanarak paranizi geri alabilirsiniz. Siteye gidip oncelikle ulasim icin ne tip biletiniz oldugunu seciyorsunuz ki şuan listede olanlar Oyster Card, TFL Travel Card ve National Rail Travelcard. Hangisi ile yolculuk ediyor iseniz onu seçip “submit” e basıyorsunuz. Daha sonra gelen sayfada ise kişisel bilgilerinizi doldurup altta “oyster card” number/numara kısmına oyster card arkasında yer alan numarayi giriyorsunuz. Bütün rakamları yazmalısınız. Daha sonra “card type can”yani ne tip oyster card sahibi iseniz onu işaretliyorsunuz. Paranız adresinize voucher olarak geleceğinden altta “credit voucher” seçiyorsunuz. Daha sonra da “Journey Details” kısmında hangi metro hattında gecikme olduğunu, baslangıç ve planladığıniz yolculuğunuzun bitecegi istasyonu seçip hemen altında “At which station” yada “between which” stations did the delay occur? /gecikme istasyonunu belirtip en son olarak da gecikme tarihi, saati ve toplam gecikme süresini yazıyorsunuz (bu işemler ne derece doğru – ben yaşamadım?).

 

İşinize yarayacak mobil aplikasyonlar ;

➽ Buradan – CityMapper (Londra) haritasına gidin

➽ Bu alandan – İos için metro haritası edinin

➽ Buradan – Android için metro haritasına ulaşın

 
 
 

C) National Rail / Ulusal Tren Hatları :

☞ Londra-TFL, Metro & National Rail /Tren Haritası-1, 2024

☞ Londra-TFL, Metro & National Rail /Tren Haritası-2, 2024

nationalrail

nationaltrainticket2  – Tren biletleri

 

Londra gerek şehir içi ulaşımda, gerek yakın bölgelere, gerek ise şehirler arası ulaşımda yaygın bir demiryolu ağına sahiptir. National Tren (Rail) işletmesinde ; Londra şehir merkezinde de özellikle havaalanlarına giden aktif olarak çalışan “Stansted Express” , “Gatwick Express” , “London Overground” ve “TFL Rail” raylı sistem taşımacılıkları bu sisteme dahildir.

Londra’da 330′ dan fazla tren istasyonu bulunmaktadır ve bu istasyonlardan Büyük Britanya’ nın her yerine seferler düzenlenmektedir. Londra’ nın demiryolu hizmetleri şehri boydan boya kat eder ve metro ağının ötesine uzanır. London Overground (yer üstü banliyö tren hattı), National Rail (Ulusal Demiryolu) hizmetleri ve Elizabeth tren hattını içeren “yerel tren hatları” metro ağlarına, otobüs ve taksi bağlantı noktaları ile yakın temastadır (Tower Hill tarafından hizmet verilen Fenchurch Street hariç). Çoğu güzergahta Visitor Oyster kartı, Travelcard ve temassız ödeme kartı geçerlidir. Alınan tren bileti genellikle belirli bir istasyon yerine belirli Londra Terminallerini gösterecektir. Bunun nedeni, biletinizin Ulusal Demiryolu hizmetlerini kullanarak makul bir güzergah üzerinde olduğu sürece 1′ den fazla terminal istasyonunda geçerli olabilmesidir. Mesela Londra dönüş merkez durakların olarak ; London Waterloo, London Victoria, London Bridge, London Blackfriars, City Thameslink, London Charing Cross duraklarından birinde inebilirsiniz (Londra’ da 18 Terminal istasyonu var). (Tren detay bilgileri) için bakın.

Elizabeth hattı Heathrow havaalanı ve Reading’i Londra’nın merkezinden Shenfield ve Abbey Wood’ a bağlamaktadır. Elizabeth hattı açılmadan önce, bu bölgeleri birbirine bağlayan hizmet “TfL Rail” olarak biliniyordu. Elizabeth hattı ; Paddington, Farringdon, Liverpool Street ve Stratford istasyonları dahil olmak üzere bazı önemli kavşaklarla Londra Metrosu, DLR, Ulusal Demiryolu ve “Londra Overground” hizmetlerine bağlanır. Heathrow havaalanından Elizabeth hattı yolcuları Londra’ nın merkezine yaklaşık 30 dakikada, ExCeL Londra fuar merkezine ise 50 dakikada ulaşabilirler.

Londra’ yı yakın ve uzak bölgelere taşıyan ana demiryolu operatörleri ; Chiltern Railways, Greater Anglia, Great Northern, Great Western Railway, London Northwestern Railway, Southeastern, Southern, South Western Railway, Thameslink hatlarıdır.

 
 

☞ National Rail – Trenler için ; Plan ve bilet alım adresi (buradan)

☞ National Rail – Tren Genel Ağ şebeke Haritası (buradan)

☞ National Rail – Tren Operatörleri Ağ Haritası (buradan)

 

Hatlar :

nationalraillinesnametablo

 

** Bu hatlardan TFL Rail hattı (Thameslink & Elizabeth Line) ; Londra şehir içi (merkez – zone 1-6) çalışan diğer ulaşım araçlarına bağlantılar sağlayan natıonal tren işletme hattıdır..

➽ National rail – Ücretler – web

 
 

Ana Trenler Hatlar&Linkler ;

+ southeastern

+ Southern

+ Greater Anglia

+ South West Trains

+ Chiltern Railways

+ London Midland

+ Thameslink & Great Northern

 

Londra Ana Tren İstasyonları :

londonmaintrainstationnames

 

➽ National Rail sisteminde yer alan ; ” Great Northen ” trenleri, Londra merkez – King’s Cross St.Pancras istasyonundan kalkış ile (ki burası 4 metro hattı ile beraber diğer trenelerinde bağlantı oluşturduğu noktadır) “Cambridge ” e kadar gidecektir.

 
 
 

D) Trams / Tramvaylar :

londontramsph

Londra’ da tramvay hatları Güney Londra bölgesinda ; Wimbledon, Croydon, Beckenham ve  New Addington arasında olup, sık zamanlı (7-10 dk.) çalışırlar. Hizmete başlama yılı 2000′ dir. Özürlü-tekerlekli sandalye kullananlar için, hizmet ücretsizdir.

Tek binişlik/Single bilet tam ücret (çok avantajlı değil!) : 2.80 £, eğer yüklemeli bir kart mesela Oyster kard veya Travel kartınız varsa kartınızdan; tek binişlik tüm bölgeler için 1.75 £ – günlük max.5.25 £ çekilecektir (avantajlı!) yada ; “One Day Bus & Tram Pass” biletiniz, günlük-haftalık seçenekle sınırsız olarak yalnızca otobüs ve tramvay seyahatlerinizde kullanabilirsiniz). Bölgeye göre değişken olarak ; tek binişiniz 70 ve 90 dk. arasında başka otobüslere bağlantıyı sağlar. Süre aşılıyorsa yeni bir biniş bedeli alınacaktırr!Bir not : 16 yaş altı (AT üye si) çocuklar tramvayda ücretsiz seyahat ederler.

Eğer yolunuz güney taraflarına yani Wimbledon, Croydon, Beckenham, New Addington taraflarına düşerse tramvay seçeneğini de aklınızda bulundurun. Londra’ da şehir içi ulaşım için tramvayları kullanacaksanız mesai başlama ve bitiş saatlerinde, kalabalıklara denk gelebilirsiniz.

 
 

➼ Londra-TFL, Tramvay Hat Haritası

CityMapper – Londra Tramvay Haritası (online)

➼ Tramvaylar ile ilgili tüm bilgileri buradan alın.

 
 
 

E) London Overground / Local Train-Yer üstü Banliyö Tren hattı :

overground-londonph

Metro’ nun ulaşmadığı alanlara, yaygın ağı ile hizmet verirler. Overground, Londra’nın banliyölerinde, Zone 1′ de birkaç istasyonun yanı sıra Hertfordshire’daki Watford’a kadar giden bir güzergah ağıdır. Bazı Overground istasyonlarının Londra Metrosu ile kesişme noktaları vardır. Gece Servisi, Cuma ve Cumartesi geceleri 24 saat boyunca tek bir hat üzerinde çalışmaktadır. Tüm bilet ve kartlar bunlarda da geçerlidir..Londra’ da TFL işletmesi olarak  6′ sı düzenli ve günlük , 1 adeti ise hafta içi saat 20.00 sonrası ve hafta sonu çalışmayan farklı hat ile çalışmaktadır..

+ Buradan tüm trenler için bilgiyi alabilirsiniz..

+ Londra overground haritası – (buradan)

+ Londra Overground hattının ; DLR , Tube -Underground ve TFL rail raylı sistemler ile olan bağlantıları için –  (bakın)

♦ Londra- Raylı sistemler, Metro, Rail, Overground Haritası

 
 
 

F) DLR –  Docklands Light Railway / Hafif Raylı sistem :

londondlrroutestrain

DLR ; Doğu ve Güney Doğu Londra’ daki ulaşımın parçasıdır. 6 farklı noktada metro ağı ile kesişmesi Docklands Light Railway trenlerini daha da cazip kılmaktadır. Trenler sürücüsüzdür!.

♦ Londra – DLR (Docklands Light Railway) Haritası

 

DLR hattı, bağlantılı Tube (metro) ağları ile Bank ve Tower Gateway (Tower Hill) durakları vede Shadwell, Stratford, Bow, Heron Quays, Canning Town ve Canary Wharf duraklarıyla keşismektedir (connects). DLR hatti doğu ve kuzey doğu yönünde Beckton, Stratford ve London City Havaalanı’na ve güney yönünde Docklands, Greenwich ve Lewisham’a gider. DLR ayrıca Royal Victoria durağında eskiden Emirate Hava Yolları tarafindan işletilen London teleferik hatti ile de keşismektedir. Ve London City hava alanına bağlanır.

Pazartesi – Cumartesi : saat 05.30 – 00.30 arasında ve pazar günleri : saat 07.00 – 23.30 arası hizmet verirler.Visitor Oyster card, Oyster card yada  contactless payment card (temassız geçiş kartları ) bu hatlarda da geçer.Aşağıda DLR hatları şematize edilmiştir.

byDLRtrans.map

➼ DLR hakkında ( web )

➼ DLR – Hat bilgisi – web

 
 

G) Özel Araba : 21 yaşından büyükler uluslararası geçerliliği olan bir sürücü belgesi ile otomobil kullanabilir. Türk ehliyeti sahibi iseniz ilk bir yıl içinde araba kullanmanız mümkündür. Şehir merkezlerinde otopark ücretleri çok pahalıdır. Fakat araba, şehir dışı geziler için iyi bir seçenektir. Hız sınırı şehir içinde 30, şehir dışında 60, şehirlerarası yollarda ise 70 mildir. İngiltere’ de 1 yıldan fazla kalacaksanız, İngiliz ehliyeti almanız gerekir. Birleşik Krallık’ ta her türlü ehliyet ve taşıt işlerine Driving & Vehicle Licensing Agency (DVLA) (Sürücü ve Taşıt Belgelendirme Kurumu) bakar. Bu ehliyeti almak için zorlu bir sınavdan geçmeniz ve test ve ehliyet ücretlerini ödemeniz gerekmektedir. Ayrıca mutlaka bir kaç saat özel ders almanız tavsiye edilir.

İngiltere’ de ikinci el arabalar Türkiye’ye göre çok ucuzdur. Ancak alırken, 3 yaşın üzerindeki her araba için gereken, yolda gidebilirlik belgesinin ( MOT ) bulunup bulunmadığına ve vergisinin verilip verilmediğine dikkat edin. MOT’ u olmayan bir araba muhtemelen hasarlıdır ve onarmak çok pahalıya gelebilir. Vergi de MOT gibi her yıl yenilenmesi gereken bir harcamadır. En önemli harcama ise trafik sigortasıdır (Insurance for third parties). Sigorta, arabanın değil sürücünün üzerine yapılır. Yaş, cinsiyet, ehliyetin alındığı tarih, daha önce kaza yapılıp yapılmadığı, oturulan bölge ve arabanın cinsi fiyatı etkiler. Bazı durumlarda 1 yıllık sigorta bedeli arabanın bedelinden daha fazla olabilir. Bu nedenle araba almadan önce sigorta bedelini hesaplamanızda fayda vardır.

 
 

H) Bisiklet : Öğrencilerin tercih ettikleri ulaşım yöntemidir. Şehir merkezlerinde birçok ana caddede bisiklet kullananlar için özel yollar (bicycle lane) bulunmaktadır. Üniversitelerde ve öğrencilerin yoğun olduğu genel alanlarda bisikletinizi bağlayarak bırakabileceğiniz park alanları bulunur.Bisiklete binerken koruyucu başlığınızı ve ışık yansıtıcı kuşağınızı takmayı unutmayınız.

Eğer TFL web sitesinden üyelik için kaydolursanız, kredi kartı ile ödeme yapabilir ve bu bisikletlere uzun vadeli erişim hakkını satın alabilirsiniz. Bisiklet toplu taşıma ile karşılaştırıldığında daha ucuz bir seçenektir ancak bu bisikletleri her istasyondan çıkardığınızda yarım saat içerisinde bir başka istasyona ya da başlangıç istasyonuna bırakmanız gereklidir. Aynı zamanda, akıldan çıkarmamak gerekir ki Londra çok iyi bir bisiklet yolu altyapısına sahip değildir ve bu, bisiklet sürmeyi daha zorlu ve tehlikeli yapar.Günlük : 2 £..
* Online – bisiklet kiralama ve anlık bisiklet kiralama bilgi hattı – web

Londra’daki tüm ulaşım araç tür , hat no. ve güzergah bilgileri için TFL web adresinden incelenebilir.

 
 

I) Emirates Air Line (yeni adı ile ; IFS Cloud Cable Car) Web :

emirateslineph

emiratesairlinemaps

Duraklar & ulaşım info  :
+ Cable Car için ; DLR-> Royal Victoria
+ Cable Car Greenwich Peninsula için ( the O2 arena – web ) : Tube: North Greenwich (Jubilee line) yada Bus – otobüs : North Greenwich Bus Station ( 188 no.lu otobüs – Central London)
Tam bilet tek yön : 6 £ , 5-15 yaş : 3 £ , 5 yaş altı free – 2024 (mevsime göre → saat 07.00/09.00 – 21.00/23.00). Değişik alternatifli tarifelerde vardır!.. Bu teleferik sistemi Thames Nehri’ nin üzerinde geçerek Greenwich Yarımadası’ ndan Kraliyet Rıhtımı’ na (Greenwich Peninsula’ dan Royal Docks’ a) seyahat ederken ayni zamanda Londra’ nın silüetini ve O2 arenanın güzel manzarasını havadan izlemeyi sunar. İşletme 2012 de yapılmıştır.
Telefirik gezisi altı dakika sürer. 30 saniyede bir gelen 10 kişi kapasiteli kabinde, manzaralı seyahatin tadını çıkartın.

++ The O2 Arena (2012 Yaz Olimpiyatları ve 2012 Paralimpik Yaz Oyunları sırasındaki adı North Greenwich Arena’ dır); Londra’ da bulunan çok amaçlı bir kapalı salondur. Adını ana sponsoru olan telekomünikasyon şirketi O2′ dan almaktadır. Dünyanın en kalabalık müzik arenası unvanını da Manchester Arena’dan almıştır.

 
 

j) Nehir  – Bot / Tekne Ulaşımı :

Londra’ yı dolaşmak için botla seyahat etme olasılığınız çok az olsa da Thames nehrinde botla gezinti çok zevkli olabilir. En popüler olan geziler Londra merkezinden Greenwich’ e ya da Londra merkezinden Kew veya Hampton Court’a olanlardır. Travel kartınız varsa %33 indirimden faydalanabilirsiniz.
Nehir gezisi ile ilgili olarak daha fazla bilgi almak için Transport for London web sitesinin River Services sayfasını ( web ) ziyaret edebilirsiniz.

– Nehir Yol güzergah haritası için ( bakın )

– Değişik gezi planları için ( bakın )

– Nehir gezileri, Genel bilgi – bakın

–  Ücretler ( genel ) –  bakın

 

* Oyster ve Travelcard’a % 10 indirimlidir..

 
 
** Londra’ da Ulaşım bölümü burada sonlanmıştır..
 
 
 
 

Önceki Sayfa ↔ Sonraki Sayfa

– Londra ; Ana Klasöre dön –

 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir