
Londra,Araçlar-Toplu Taşıma Bilgileri.2
Londra – Şehir İçi Ulaşım Araçları (2020 yılına günceldir) ;
Londra’da TFL işletmesine bağlı çalışan toplu taşımadaki sistem ve araçların görünümü haritalar ile istasyon girişlerindeki logo’ ları aşağıdaki gibidir.
☻☻
✓ İşaret açıklamaları : Buses (Bus-otobüs sistemi), Coaches (sıklık ile Londra dışı çalışan seyahat otobüs işletmeleri), Dial a ride (Özürlüler için randevu ve kayıt ile çalışan ücretsiz araç servis merkezleri), DLR (Docklands Light Railway – hafif raylı tren sistemi), Overground (açık alanda giden banliyö trenleri-raylı sistemler) , River ( nehir taşıma sistemi) , Streets (Londra cadde ve sokak yönetimi birliği), Taxi private hire (Araç kiralama merkezleri), Tramlink (tramvay), Underground (tube-metro sistemi) , Rail (Ulusal demir yolları sistemi) , Emirates Air Line – cable car { Emirates hava yolları sponsorluğunda, Thames nehri üzerinde kurulmuş telefirik – çekilir kablolu sistem – hizmetidir, güney doğu Londra’da Greenwich’i O2 arenaya bağlayan vede Greenwich Peninsula ve Royal Docks terminalleri üzerinden ulaşım imkanı sunulan bu işletme 2012 de yapılmıştır : mevsime göre → saat 07.00/09.00 – 21.00/23.00 arası, nakit tam 4.50 (İnd. 2.30) £ , Oyster card tam 3.50 (İnd.1.70) £ bedel ödeme ile gezebilirsiniz – değişik alternatiflerde var : detay için → web }
Şimdi Londra’da toplu taşımada kullanılan araçları inceleyelim :
• Londra – Ulaşım Haritaları (Temel) :
◘ TFL- Ulaşımda, Haritalar ↰ (inceleyin-indirin)
◘ TFL- Londra, Raylı sistemler – Duraklar Haritası (metro-tren-tramvay-DLR) ↰ (inceleyin-indirin)
• Londra’ da Taksiler : Büyük şehirlerde yoldan taksi çevirebilirsiniz. Küçük şehirlerde taksi duraklarına gitmek gerekir. Duraklar istasyon, garaj ve hava alanı gibi yerlerde yoğundur.
Iki tür taksi vardır: Kaplumbağa gibi olan siyah taksiler (Black cab) ve normal taksiler. Black cablar beş kişiliktir ve biraz daha pahalıdır. Ücret taksimetrede gösterilir. Ek ödemeleri binmeden önce söylerler. Sürücüler çalıştıkları bölgenin/merkezin yolları konusunda çok bilgilidirler. Adresi söylemeniz en kısa yoldan ulaştırılmanızı sağlar.Birçoğunda kredi kartı ile ödeme yapmak mümkündür, ancak yine de araca binerken sormakta fayda vardır.
Taksiler her ekstra yolcu ve bagaj için ekstra ücret alırlar. Akşam 20:00’dan sonra, geceleri, resmi tatillerde ve haftasonlarında taksi tarifeleri daha yüksektir. İngiltere’de lisanslı taksiler yalnızca lisanslı bulunduğu bölge sınırları içerisinde yolcu taşıyabilir. Örneğin Londra’nın metropolitan bölgesinde çalışan bir taksici sizi 32 km uzaklıktaki Heathrow havaalanına götürmeyi reddedebilir. Genelde tüm taksiciler 10 km’lik bir yarıçapta hizmet verirler. Taksilerde ücret tarifelerini ve konulan ekstra ücretleri gösteren bir uyarı broşürü mutlaka bulunmalıdır. Minicab’lerin taksimetreleri yoktur. Minicab’ler ile seyahat edecekseniz, taksi şoförü ile ücret konusunda yolculuğa başlamadan önce anlaşmanızı tavsiye etmekteler.Minicab’ler caddelerden müşteri alamaz. Ruhsatlı taksiler ve minicab’ler sigortalıdır. Ruhsatsız minicab’lere ise sigorta yapılmaz. Londra’da minicab’lere ruhsat zorunluluğu getirilmemiştir
Taksi adres/telefon numaralarını ‘Yellow Pages’ adlı rehber kitapta bulabilirsiniz. Yellow Pages başka konular için de çok kullanışlı bir rehberdir.
– Black cab taxi
Tarife – 2020 :
+ Lodra taxi ( web )
+ TFL London taxi ( web ) , detaylı taxi tarifeleri ( Tarifeler.1 ) ,( Tarifeler.2)
• Bir Not → Otobüs ve Metro Seferleri için :
Genel uyarılar :
Yerleşim merkezlerinde hangi numaralı otobüslerin hangi hatlarda çalıştığını ve nereye gittiklerini gösteren haritalar bulunur. Bazı şehirlerde bilet alabilmek için tam bozuk para vermek gerekir. Böylesi otobüslerin üzerinde “Exact Fare” şeklinde bir uyarı bulunur. İlk kez geliyorsanız Londra metrosunun bir planını edinin. Bilet satış gişelerinden ücretsiz olarak alabilirsiniz.Bazı metro istasyonlarında beraberinde bir de Londra’nın turistik haritasını verirler.
En önemli husus, gideceğiniz yeri plan üzerinde bulup, üzerinde yer aldığı kuzey-güney veya doğu-batı hatlarının uç noktalarındaki istasyonların adlarına dikkat etmenizdir. İstasyonlardaki tüm yönlendirmeler bu esas üzerine kuruludur.
Bilet alma konusunda birçok seçenek vardır.Bu konu daha önce anlatılmıştır.
ARAÇLAR
☀ – A) Londra Toplu Taşıma Otobüsleri:
İngiltere’nin tüm şehirlerinde ve banliyölerde yolcu taşıma hizmeti veren otobüs şirketleri faaliyet göstermektedir. Otobüsler tek katlı veya çift katlıdır. Şehir içi otobüs ağı çok gelişmiş olup metronun gitmediği yerler dahil her yere otobüs ile ulaşım sağlanmaktadır.Araçlar kent merkezindeki 700 farklı hatta yolcu taşıyor. Bu hatlar arasından 9, 14, 15 ve 22 numaralar kentin simgesi konumundaki pek çok yapının önünden geçiyor.
- Otobüs güzergahlarına ulaşın.
- Otobüsler ile ilgili online bilgilere ulaşın
Bütün otobüsler kırmızı renklidir ve şehir merkezinin dışındaki yerleşim birimlerinde otobüsler için işaretlenmiş bölümlerde giderler.Otobüs ile ulaşımda alınan ücret sabittir ve zone/bölge kavramı YOKTUR!. İstediğiniz kadar uzağa gidin ( tüm zone – bölgeler için ) yine de sadece bir kere binerken ödersiniz (Kredili kartınızdan (mesela Oyster) tek biniş için → 1.5 £ ; max. günlük : 4.5 £ gider).
- Travelcard ya da Oyster kartınıza Bus & Tram Pass yüklüyse
- Günlük Travelcard aldıysanız
- Günlük Bus & Tram Pass aldıysanız
otobüsleri sorunsuz kullanabilirsiniz. Oyster kartınızda kredi kalmadı, yükleyecek zamanınız ya da imkanınız olmadı isa → Sadece otobüs ve tramvayda, bir kereliğine mahsus olmak üzere, eksi bakiye ile geçebilirsiniz. Kartınızı tekrar doldurmanız gerekir ki, bir daha kullanabilesiniz.
Londra denilince akla ilk gelen şeylerden birisi de çift katlı kırmızı otobüslerdir. Otobüsler genelde saat 06:00-24:00 arasında sefer yapmaktadır.Bazı hatlar 24 saat çalışır (Londra’da gece sefer yapan otobüsler de vardır) → Bu otobüsler de 23:00’dan sabah 06:00’a kadar hizmet vermektedir..Hatlar sık sık değiştiği için gece çalışan otobüslere dikkat!
Otobüslerde genelde ilk kat yaşlılar, çocuk arabalı kadınlar ve özürlülere ayrılır. Bu yüzden eğer gideceğiniz yer bir kaç durak mesafede değil ise otobüslerin 2. katına çıkın. Otobüs güzargahları gündüz ve gece seferlerine göre değişmektedir. Gece otobüsleri (Night bus) duraklarda bu güzargahlar siyah renkli gösterilmektedir. Gece otobüsü için farklı bir fiyat söz konusu değildir . Sıklık ile iki durak arası mesafe yakındır.Metro hatlarında zaman zaman yapım çalışmaları ile aksamalar yaşanırken, otobüslerde bu sıkıntı daha seyrektir.
Türkiye’de olduğu gibi ingiltere’de de otobüsler güzergahlarına göre numaralandırılmıştır. Bu numara otobüsün ön, arka ve yan camlarına yapıştırılmıştır. Otobüse binmeden önce numarasına ve nereye gittiğine dikkatlice bakın ki yanlış bir yere gitmeyin.Otobüsten inebilmek için, durağa gelmeden önce düğmeye basarak otobüs şoförünü uyarmanız gerekmektedir. Düğmeye durağa geldikten sonra basarsanız otobüs duramayabilir.
Bazı otobüs duraklarında LCD panel bulunmakta ve hangi otobüsün kaç dakika sonra geleceği yazmaktadır. Ayrıca durakların kenarında yer alan direklerde ise hangi otobüslerin o durakta durduğu ve nerelerden geçtikleri ile güzargah boyunca ilerideki duraklara kaç dakikada varacağı ile kaç dakika aralıklarda otobüslerin geldikleri yazmaktadır. Direğin en üstünde ise bir harf yer alır ve bu o durağın hangi harfle adlandırıldığını gösterir.
Hafta sonları hariç her gün aynı saatlerde otobüs seferleri yapılmaktadır. Hafta sonlarında ve resmi tatillerde ise seferler seyrekleşmektedir.Tüm otobüslerin resmi bir yolcu taşıma kapasiteleri vardır. Eğer tüm koltuklar doluysa izin verilen sayıda yolcu ayakta seyahat edebilir. Otobüste bir şey unuttuğunuz takdirde otobüs şirketlerinin kayıp eşya bürolarından sorabilirsiniz.Londra’nın merkezinden engelli yolcular için tekerlekli sandalye merdivenleri bulunan otobüsler Paddington, Euston, King’s Cross ve Waterloo tren istasyonlarına ve Heatrow havaalanına servisler düzenlenmektedir.
☞ Londra Otobüs Haritaları (map) :
Otobüs hatları haritası temin edin – ki bunlar SouthWest, SouthEast, NorthWest, NorthEast ve Central London ( + Night bus ) olmak üzere 6 tanedir ( web )..
• Londra ( centrum ) otobüs hat haritası ( web.1 ) ; (yada pdf-indirin )
• Londra Otobus Güzergah – Hat haritası, 2019
• Londra- Otobüs Hatları & Diğer Araçlar Haritası
• Londra Gece Otobüs (night bus) hat haritası ( web ) ; (yada pdf-indirin – 2019 )
• Londra Otobüsler – Tüm Hatlar & Güzergah ve Duraklar ( web )
• Online – Otobüs hangi durakta ve ne kadar uzakta? ( sorgula )
* Linke tıklayın..örneğin yukarıdaki 1 numaralı otobüs içindir..sol alt köşedeki ” Choose Route” üzerinden numarayı değiştirerek diğer hatları online izleyin..
• Otobüs numaraları , duraklar ve saat dilimleri ile durak varışları ( web )
** Bir öneri : Şehir turu atmak isterseniz 11 nolu otobüse binin. Şuraları gezersiniz; Bank of England, Mansion House, St Paul’s Cathedral, Trafalgar Square,Downing Street, Westminster Abbey, and King’s Road ..
• Londra, Önemli Atraksiyonlar için Otobüs Haritaları – 2020 :
✓ Waterloo Bölgesi → London Dungeon, BFI Imax, the London Eye, the Southbank centre ve the London Aquarium
✓ City Hall Bölgesi → Borough market, the Shard, Southwark Cathedral, London Bridge
✓ Kensington High Bölgesi → Kensington Palace, Design Museum & Leighton House,Kensington High Str.
✓ Baker str. Bölgesi → Madame Tussaud müzesi ve Baker Str.
✓ Marble Arch Bölgesi → Oxford Str. ve Marble Arch
✓ Oxford Circus Bölgesi → Oxford St, Carnaby Str. ve Regent Str.
✓ Leicester Square Bölgesi → Soho ve Chinatown
✓ Victoria Bölgesi → Buckingham Palace, Westminster Cathedral ve Victoria station
✓ South Kensington Bölgesi → Victoria & Albert Museum, Science Museum & Natural History Museum
✓ Trafalgar Meydan Bölgesi → National Gallery, National Portrait Gallery, St Martins-in-the-Fields church ve Admiralty Arch
✓ Westminster Bölgesi → Westminster Abbey, Houses of Parliament ve Big Ben
✓ Tottenham Court Bölgesi → British Museum ve Oxford Str. doğusu
✓ Tower of London Bölgesi → Tower of London ve Tower Bridge
Gece Otobüs hatları :
Metro ulaşımı gece 24.00 dan sonra bitmektedir. Bu saatten sonra şehirde Night Bus’lar çalışmaya başlamaktadır. Standart gece otobüs seferleri gece yarısı 00:30 ile sabaha karşı 05:30 arasında yapılır.
Gece 00:30’dan sonra ortalama 100 adet, tüm şehri kapsayan geceye özel seferler başlar. Gece seferlerinden yararlanmak için en kolay yöntem, Trafalgar Meydanı’ na gitmek.
İki adet gece otobüsü türü vardır. Bunlar 24 saat sefer yapan ve geceye ayarlanmış rotaya sahip olanlardır.
24 saat boyunca çalışan otobüsler, gece gündüz aynı rotayı kullanır.
“N-rota” olarak adlandırılan seferler ise (bu seferlerin numaralarının başında N harfi vardır) gece seferlerinde, gündüz kullandıklarından biraz daha farklı bir rotayı takip ederler.
Örneğin 29 numaralı otobüs Wood Green’e Trafalgar Meydanı’ndan giderken, N29 numaralı otobüs ise aynı yere, arada Enfield’e uğrayarak gider.
Gece otobüsleri maksimum 30 dakikada bir, çoğu rotada ise 5 dakikada bir olmak üzere değişik sıklıklara sahiptir.Gece seferlerinde ücretler değişmez. Günlük seyahat kartları sabah 04:29’a kadar geçerlidir. Dolayısıyla gece otobüslerinde de kullanılabilirler.
Night Bus larda yine şehrin her yerine gitmektedirler fakat biraz fazla dolaşmaktadırlar. Londra 24 saat yaşayan bir şehir olduğundan Londrada ulaşım için sürekli toplu taşıma bulabilirsiniz.
☻ Gece Otobüs Hatları ( güzergah – duraklar )(web) .
☻ Londra-Merkez(centrum), Gece Otobüs Haritası, 2020
☻ Londra-Liverpool Str Gece Otobüs Haritası, 2020
Önemli olan – Gece Otobüs hatları – 2015 bilgisidir! – Daha güncel bilgi için ;
1- 262: Stratford, east London, to Beckford, east London
2- 30: Marble Arch, central London, to Hackney Wick, east London
3- 49: Clapham Junction, south London, to White City, west London
4- N343: New Cross Gate, south east London, to Tower Bridge Road, east London
5- 191: Brimsdown Station, north east London, to Edmonton Green, north London
6- 228: Maida Hill, west London, to Park Royal, west London
7- 176: Penge, south London, to Tottenham Court Road Station, central London
8- N63: Crystal Palace, north London, to King’s Cross Station, north London
9- 152: Pollards Hill, south London, to New Malden, stop London
10- 452: Kensal Rise, north west London, to Wandsworth Road, south London
☀ – B) Londra Metrosu ( Tube -Underground ) :
Londra Metrosu Paris ve New York Metroları gibi dünyanın en ünlü üç metrosundan birisidir ve 1990’da yüzüncü yıl dönümünü kutlamıştır. Londra; 400 km’e yakın bir yeraltı ray hattına sahiptir ve bu ray hatlarının yaklaşık yarısı 250’nin üzerinde istasyonu bulunan metro sistemine aittir. Metro Londra’da ulaşımın en çabuk ve en pratik yöntemidir. Gün içi 05:30-00:30/01.00 saatleri arasında hizmet vermektedir (Cuma-Cumartesi, 6 hatta gün boyu → kesintisiz çalışır! – Gece metrosu)(gece metro haritası). Metro özellikle sabah ve akşam saatlerinde (peak zaman dilimi) oldukça kalabalık olmaktadır.Her hatta bir isim ve haritalarda kolayca birbirlerinden ayrılabilmeleri için bir renk kodu verilmiş.
Çocuklar için ; metro istasyonlarında sık sık kaybolmalar yaşanmaktadır!.
Londra’nın tüm merkezlerinde metro istasyonları bulunmaktadır ve Londra’nın her köşesine metro ile ulaşım sağlamak mümkündür. İstasyonlara yürüyen merdivenler ve asansörler ile inilebilmektedir. Yürüyen merdivende sağ tarafta durmalısınız böylelikle yukarı yürüyerek çıkanları engellememiş olursunuz. King’s Cross metro istasyonunda meydana gelen talihsiz bir yangından sonra, metro istasyonlarında sigara içilmesi yasaklanmıştır. Londra içinde metro ile seyahat etmek isteyenler tüm metro istasyonlarından güzergahları gösteren harita kitapçıklarını ücretsiz olarak temin edebilirler.
Londra metrosunda 12 hat bulunmaktadır. Bu hatların tamamının farklı bir ismi vardır ve haritada farklı renklerle gösterilmektedir. Örneğin merkezi metro hattı kırmızı, Circle hattı ise sarı ile gösterilmiştir. Son yıllarda Londra metrosuna doğu Londra hattı da eklenmiş ve Jubillee hattı uzatılmıştır. Haritalarda hatların birleştiği noktalar veya aktarma yapabileceğiniz istasyonlar demek daha doğru olacak yuvarlak içerisine alınmıştır.
➤ ➤ Londra-TFL, Metro/Tube (Underground) Haritası, TR – 2020 ↰
** Son yıllarda Londra metrosuna doğu Londra hattı da eklenmiş ve Jubillee hattı uzatılmıştır.
• • Diğer Metro Haritaları, 2020 ;
☞ Londra-TFL, Metro Hat & Duraklar Haritası (genel)
☞ Londra-TFL, Metro ve Tren Hatları Haritası
☞ Londra-TFL, Metro Duraklar & Wc/Toilets Haritası
☞ Londra-TFL, Metro Duraklar arası Yürüme mesafesi (m.)
Metronun içersindeki haritalardan da gideceğiniz güzergahı ve aktarma yapılabilecek istasyonları takip edebilirsiniz. Metro tüm metro istasyonlarında durmakta ve kapılar otomatik olarak açılıp kapanmaktadır.
Londra metrosu (zone) bölümlere ayrılmıştır. İlk 6 bölge kent merkezi sınırları içerisinde kalırken, geriye kalan 3 tanesi banliyöleri kapsıyor (Toplamda 9 bölge).Örneğin 1.Bölüm Londra’nın merkezidir. Standart bir metro bileti yalnızca bir bölümde seyahat edebilmenizi sağlar. Aktarma yapacaksanız birden fazla bilet almanız gerekir. Genellikle diğer zone’lardaki seyahat 1. zone’dan geçmediği sürece daha ucuzdur. 5 yaşından küçük çocuklar için bilet alınmasına gerek yoktur. Bilet fiyatları 5-16 yaşları arasındakiler için %60 indirim söz konusudur. Metrolarda ücretsiz seyahat eden 5 yaşından küçük çocuklar ve indirimli seyahat eden 5-16 yaşları arasındakilerin yaşlarını kanıtlayabilmeleri için paso taşımaları gerekmektedir. Pasolar ücretsiz olarak çıkartılabilir.Metronun neredeyse her durağında Mind The Gap (Boşluğa Dikkat Edin) yazısı görecek ve anons olarak da duyacaksınız. Trenle istasyon arasındaki boşluğa binerken ve inerken dikkat edilmesi için yazılmış uyarıdır.Metro biletleri barkodlu olduğu için, biletleri çantanızda manyetik alanlarına zarar gelmeyecek şekilde muhafaza ediniz. Çoğu istasyonlarda otomatik bariyerlerden geçmeniz gerekebilir. Bunu yapmak için biletinizi bariyerlerin önünde bulunan makinaya sokmanız yeterlidir; fakat biletinizi geri almayı ve yolculuk boyunca saklamayı unutmayınız.
Bazı önemli merkezler ve bölgeler ( zone ) :
Camden Market – zone 2 / Chiswick House – zone 2 / (Turnham Green) – Cutty Sark – zone 2 / Dulwich Picture Gallery – zone 2 / Greenwich – zone 2 / Ham House – zone 4 / Hampton Court Palace – zone 6 / Kenwood House – zone 2 / (Archway) – Kew Gardens – zone 3 / National Maritime Museum – zone 2 / Osterley House – zone 4 / Richmond – zone 4 / RAF Museum Hendon – zone 4 / Wembley Stadium – zone 4 / Twickenham Rugby Stadium – zone 5 / White Hart Lane Stadium – zone 3 / Emirates Stadium – zone 2 / Westfield London (Shepherd’s Bush/White City) – zone 2 / Westfield Stratford – zone 3 / William Morris Gallery – zone 3 /Wimbledon – zone 3
Yada bölgeleri (zone) yerleşimlere göre renkli olarak haritalayalım :
Underground ( metro – tube ) kullanırken bazı noktalarda metro değiştirip diğer yönlere gidebilirsiniz bunun için metro haritasında daire ile gösterilen yerlerde metrodan inmeli ve tabelaları takip ederek bineceğiniz trene yönelmelisiniz ( Haritalarda hatların birleştiği noktalar veya aktarma yapabileceğiniz istasyonlar yuvarlak içerisine alınmıştır ). Southbound trenleri güneye – northbound trenleri kuzeye – eastbound trenleri doğuya ve westbound trenleri batıya giden trenler için metro istasyonlarında kullanılan terimlerdir.
Genelde en çok kullanılan hatlar; Central, Piccadilly ve Northern hatları. Çünkü bu hatların Londra’nın merkezinde, turistik ilgi çeken bölgelerinde istasyonları var, ayrıca Piccadilly hattı, Heathrow havaalanının bütün terminallerine gittiği için elinde bavulu ile binen bir çok yolcuyu da bu hatta görebilirsiniz.
Metro haritasında bazı istasyonlarda, 2 ya da 3 farklı renkte çizginin aynı istasyonda kesiştiğini görürsünüz. Bu orta nokta, o istasyonaa giden bir kişinin mesela A, B ve/veya C hatlarına bu istasyondan erişebilir olduğu anlamına geliyor olacaktır.Birde; Haritada hatlar üzerinde yer alan içi boş çember 2 veya daha çok metro hattının kesiştiği yerleri göstermektedir. Bu noktalarda bir hattan diğerine istasyonu terketmeden geçebilirsiniz.
Bazı istasyonlarda peron ile metro vagon kapısının arası epey açık olabiliyor. Daha önceleri düşenler oldu herhalde ki bu kadar çok ikaz ediyorlar her yerde. Londra metrosu pek çok intihar vakasının yaşandığı yer olduğunu hatırlatalım. Yine, bazı peronlara farklı yönlere giden trenler gelebildiği için bu peronlarda kafanız biraz karışabilir.
Sabah ve akşam üstü pek çok metro giriş-çıkış noktasında, ellerinde gazete ve dergi olan bazı insanların size bunları ücretsiz olarak verdiğini görürsünüz. Bu gazetelerin belki de en ünlüsü, Londra’nın pek çok yerinde ücretsiz olarak dağıtılan Metro gazetesidir.
İnternet alıntısıdır! ☻
+ Metro ulasiminda eger hattinizda 15dk dan fazla gecikme yasanir ise ulasim icin harcadiginiz parayi geri alabileceginizi biliyor muydunuz? Bunu yapmak oldukca kolay. Tube refunds sayfasini kullanarak paranizi geri alabilirsiniz. Siteye gidip oncelikle ulasim icin ne tip biletiniz oldugunu seciyorsunuz ki suan listede olanlar Oyster Card, TFL Travel Card ve National Rail Travelcard. Hangisi ile yolculuk ediyor iseniz onu secip submit e basin. Daha sonra gelen sayfada ise kisisel bilgilerinizi doldurup altta oyster card number kismina oyster card arkasinda yer alan numarayi girin. Butun rakamlari yazmalisiniz. Daha sonra card type can ne tip oyster card sahibi iseniz onu secmelisiniz. Paraniz adresinize voucher olarak geleceginden altta credit voucher seciyorsunuz. Daha sonra da Journey Details kisminda hangi metro hattinda gecikme oldugunu, baslangic ve planladiginiz yolculugunuzun bitecegi istasyonu secip hemen altinda At which station OR between which stations did the delay occur? sorusunun altinda eger gecikme tek bir istasyonda beklerken oldu ise onu eger ki istasyonlar arasinda oldu ise hangi istasyonlar arasinda oldugunu belirtip en son olarak da gecikme tarihi, saati ve toplam gecikme süresini seçiyorsunuz.
➽ Buradan – CityMapper ( Londra) haritasına gidin
➽ Bu alandan – İos için metro haritası edinin
➽ Buradan – Android için metro haritasına ulaşın
☀ – C) National Rail / Ulusal Tren Hatları :
– Tren biletleri
Londra gerek şehir içi ulaşımda, gerek yakın bölgelere, gerek ise şehirler arası ulaşımda yaygın bir demiryolu ağına sahiptir. National Tren (Rail) işletmesinde; Londra şehir merkezinde de aktif olarak çalışan “Stansted Express” ,”Gatwick Express”,”London Overground” ve “TFL Rail” raylı sistem taşımacılıkları bu sisteme dahildir.
+ National Rail -Trenler için ; Plan ve bilet alım adresi ➽ web
Hatlar :
Yada , işaret ve renk seçeneği ile;
** Bu hatlardan TFL Rail hattı ; Londra şehir içi (merkez – zone 1-2) çalışan diğer ulaşım araçlarına bağlantılar sağlayan natıonal tren işletme hattıdır..
(Metro-Overground ve DLR) ile Nat. Rail Bağlantı noktaları ;
• National Rail – Bölgeler – Trenler & Hatlar ve Ulaşım Haritaları → web
• National rail & Metro Haritası → web
• National rail – Ücretler – web
Ana Trenler Hatlar&Linkler ;
+ Southern
Londra Ana Tren İstasyonları :
++ National Rail sisteminde yer alan ; ” Great Northen ” trenleri , Londra merkez – King’s Cross St.Pancras ( ki burası 4 metro hattı ile beraber diğer trenelerinde bağlantı oluşturduğu noktadır) istasyonundan kalkış ile “Cambridge ” e kadar gidecektir (Cambridge için – Gatwick havaalanından da bağlantı ile ulaşım mümkün).
☀ – D) Trams / Tramvaylar :
Londra’da tramvay hatları Güney Londra bölgesinda; Wimbledon, Croydon, Beckenham ve New Addington arasında olup , sık zamanlı ( 7-10 dk. periotlarla) çalışırlar.Hizmete başlama yılı 2000′ dir. Özürlü-tekerlekli sandalye kullananlar için, hizmet ücretsizdir.
Tek binişlik bilet tam ücret : 2.30 £ ( 2018 ikinci yarısı tramvaylarda kağıt biletler geçmemektedir! ). Bu nedenle Bu bilet türü avantajlı olmadığından, diğer günlük kart yada Oyster Card’a yönelin. Otobüs ya da tramvaya 1 saat içinde tekrardan binerseniz, ister Oyster kartınızla olsun ister contactless kartınızla olsun, 2. binişiniz ücretsizdir. 60. dk sonrası tramvay yada otobüs ulaşımınız ücretlendirilecektir!Bir not : 16 yaş altı ( AT üye si) çocuklar tramvayda ücretsiiz seyahat ederler.
Eğer yolunuz güney taraflarına yani Wimbledon, Croydon, Beckenham, New Addington taraflarına düşerse tramvay seçeneğini de aklınızda bulundurun. Londra’da şehir içi ulaşım için tramvayları kullanacaksanız mesai başlama ve bitiş saatlerinde, kalabalıklara denk gelebilirsiniz.
One Day Bus & Tram Pass biletleri ile : tam bilet – adült : Günlük → 5 £, 7 günlük → 21.20 £, 1 aylık → 81.50 £
** Oyster Card (tek binişlik, 1 saat ücretsiz aktarma ve otobüsle seyahat → zone 1-2 için 1.5 £ – max. günlük : 4.50 £, haftalık : 21.20 £ ödeme yapılarak) ayrıca zone 3-4-5-6 Travel Card (günlük, haftalık yada aylık) ile tramvaylarda ulaşım imkanı mevcuttur.
➼ Londra-TFL, Tramvay Hat Haritası
➼ CityMapper – Londra Tramvay Haritası (online)
- Tramvaylar ile ilgili tüm bilgileri buradan alın.
- Tramvay haritaları / İos – Android uygulamaları
☀ – E) London Overground / Local Train-Yer üstü Banliyö Tren hattı :
Metro’nu ulaşmadığı alanlara , yaygın ağı ile hizmet verirler.Bu bölgesel trenler belli başlı metro hat istasyonlarına bağlantı noktalarını oluştururlar.Tüm bilet ve kartlar bunlarda da geçerlidir..Londra!da TFL işletmesi olarak 6 ‘sı düzenli ve günlük , 1 adeti ise hafta içi saat 20.00 sonrası ve hafta sonu çalışmayan 7 farklı hat ile çalışmaktadır..
+ Buradan tüm trenler için bilgiyi alabilirsiniz..
+ Londra overground map – web
+ Londra Overground hattının ; DLR , Tube -Underground ve TFL rail raylı sistemler ile olan bağlantıları için – Web
Haritalar(maps):
♦ Londra- Raylı sistemler, Metro, Rail, Overground Haritası (Buradan)
☀ – F) DLR – Docklands Light Railway / Hafif Raylı sistem :
DLR ; Doğu ve Güney Doğu Londra’daki ulaşımın parçasıdır. 6 farklı noktada metro ağı ile kesişmesi Docklands Light Railway trenlerini daha da cazip kılıyor.Trenler sürücüsüzdür!.
♦ Londra – DLR (Docklands Light Railway) Haritası
DLR hattı, bağlantılı Tube (metro) ağları ile Bank ve Tower Gateway (Tower Hill) durakları vede Shadwell, Stratford, Bow, Heron Quays, Canning Town ve Canary Wharf duraklarıyla keşismektedir (connects). DLR hatti doğu ve kuzey doğu yönünde Beckton, Stratford ve London City Havaalanı’na ve güney yönünde Docklands, Greenwich ve Lewisham’a gider.DLR ayrıca Royal Victoria durağında Emirate Hava Yolları tarafindan işletilen London teleferik hatti ile de keşismektedir.Ve London City hava alanına bağlanır.
Pazartesi – Cumartesi : saat 05.30 – 00.30 arasında ve pazar günleri : saat 07.00 – 23.30 arası hizmet verirler.Visitor Oyster card, Oyster card yada contactless payment card (temassız geçiş kartları ) bu hatlarda da geçer.Aşağıda DLR hatları şematize edilmiştir.
DLR hakkında ( web )
DLR – Hat bilgisi – web
☀ – G) Özel Araba : 21 yaşından büyükler uluslararası geçerliliği olan bir sürücü belgesi ile otomobil kullanabilir. Türk ehliyeti sahibi iseniz ilk bir yıl içinde araba kullanmanız mümkündür. Şehir merkezlerinde otopark ücretleri çok pahalıdır. Fakat araba, şehir dışı geziler için iyi bir seçenektir. Hız sınırı şehir içinde 30, şehir dışında 60, şehirlerarası yollarda ise 70 mildir. İngiltere’de 1 yıldan fazla kalacaksanız, İngiliz ehliyeti almanız gerekir. Birleşik Krallık’ta her türlü ehliyet ve taşıt işlerine Driving & Vehicle Licensing Agency (DVLA) (Sürücü ve Taşıt Belgelendirme Kurumu) bakar. Bu ehliyeti almak için zorlu bir sınavdan geçmeniz ve test ve ehliyet ücretlerini ödemeniz gerekmektedir. Ayrıca mutlaka bir kaç saat özel ders almanız tavsiye edilir.
İngiltere’de ikinci el arabalar Türkiye’ye göre çok ucuzdur. Ancak alırken, 3 yaşın üzerindeki her araba için gereken, yolda gidebilirlik belgesinin (MOT) bulunup bulunmadığına ve vergisinin verilip verilmediğine dikkat edin. MOT’si olmayan bir araba muhtemelen hasarlıdır ve onarmak çok pahalıya gelebilir. Vergi de MOT gibi her yıl yenilenmesi gereken bir harcamadır. En önemli harcama ise trafik sigortasıdır (Insurance for third parties). Sigorta, arabanın değil sürücünün üzerine yapılır. Yaş, cinsiyet, ehliyetin alındığı tarih, daha önce kaza yapılıp yapılmadığı, oturulan bölge ve arabanın cinsi fiyatı etkiler. Bazı durumlarda 1 yıllık sigorta bedeli arabanın bedelinden daha fazla olabilir. Bu nedenle araba almadan önce sigorta bedelini hesaplamanızda fayda vardır.
☀ – H) Bisiklet : Öğrencilerin tercih ettikleri ulaşım yöntemidir. Şehir merkezlerinde birçok ana caddede bisiklet kullananlar için özel yollar (bicycle lane) bulunmaktadır. Üniversitelerde ve öğrencilerin yoğun olduğu genel alanlarda bisikletinizi bağlayarak bırakabileceğiniz park alanları bulunur.Bisiklete binerken koruyucu başlığınızı ve ışık yansıtıcı kuşağınızı takmayı unutmayınız.
Eğer TFL web sitesinden üyelik için kaydolursanız, kredi kartı ile ödeme yapabilir ve bu bisikletlere uzun vadeli erişim hakkını satın alabilirsiniz. Bisiklet toplu taşıma ile karşılaştırıldığında daha ucuz bir seçenektir ancak bu bisikletleri her istasyondan çıkardığınızda yarım saat içerisinde bir başka istasyona ya da başlangıç istasyonuna bırakmanız gereklidir. Aynı zamanda, akıldan çıkarmamak gerekir ki Londra çok iyi bir bisiklet yolu altyapısına sahip değildir ve bu, bisiklet sürmeyi daha zorlu ve tehlikeli yapar.Günlük : 2 £..
* Online – bisiklet kiralama ve anlık bisiklet kiralama bilgi hattı – web
Bisiklet kullanmak isteyeceklere öneriler ( web )
Londra’daki tüm ulaşım araç tür , hat no. ve güzergah bilgileri için TFL web adresinden incelenebilir.
☀ – I) Emirates Air Line – Web :
Duraklar & ulaşım info :
+ Emirates Royal Docks için ; DLR-> Royal Victoria
+ Emirates Greenwich Peninsula için ( the O2 arena – web ) : Tube: North Greenwich (Jubilee line) yada Bus – otobüs : North Greenwich Bus Station ( 188 no.lu otobüs – Central London)
Tam bilet : 3.50 £ , 5-15 yaş : 1.70 £ , 5 yaş altı free – 2020 , değişik alternatifli tarifelerde var!..
Londrada Royal Docks ile Greenwich Peninsula yarım adası arasında çalışan hava ulaşım aracıdır ( telefirik ). Telefirik gezisi altı dakika sürer.30 saniyede bir gelen 10 kişi kapasiteli kabinde, manzaralı seyahat imkanı.. Eğer Oyster kartınızı kullanabilirsiniz.28 mart – 30 eylül arası geceleri , ışıklı ,video& müzik sunumlu..
Bilgi için web 1 – web 2 ( fiatlar )
++ The O2 Arena ( 2012 Yaz Olimpiyatları ve 2012 Paralimpik Yaz Oyunları sırasındaki adıyla North Greenwich Arena), Londra’da bulunan çok amaçlı bir kapalı salon. Adını ana sponsoru olan telekomünikasyon şirketi O2’dan almaktadır. Dünyanın en kalabalık müzik arenası unvanını Manchester Arena’dan almıştır.
j) Nehir – Bot / Tekne Ulaşımı :
Londra’yı dolaşmak için botla seyahat etme olasılığınız çok az olsada Thames nehrinde botla gezinti çok zevkli olabilir. En popüler olan geziler Londra merkezinden Greenwich’e ya da Londra merkezinden Kew veya Hampton Court’a olanlardır. Travel kartınız varsa %33 indirimden faydalanabilirsiniz.
Nehir gezisi ile ilgili olarak daha fazla bilgi almak için Transport for London web sitesinin River Services sayfasını ( web ) ziyaret edebilirsiniz.
– Nehir Yol güzergahı için ( web )
– Değişik gezi planları için ( web )
– Nehir gezileri , Genel bilgi – web
– Ücretler ( genel ) – web
* Oyster ve Travelcard’a % 10 indirimlidir..
Önceki Sayfa ↔ Sonraki Sayfa

Londra,Görülecek Yerler.1

Londra,Ulaşım-Toplu Taşıma Bilgileri.1
Bunları da beğenebilirsiniz

Venedik,Alışveriş-Aktiviteler
19 Nisan 2015
Salzburg (Avusturya) Gezisi.2
18 Nisan 2015
Bir yorum
Geri bildirim: