Londra,Ulaşım-Toplu Taşıma Bilgileri.1

 
 
 

İngiltere’ ye (Londra) Ulaşım & Londra’ da Ulaşım

 
 

İngiltere’ de şehirlerarası ulaşım için en ucuz seçenek olan otobüs ulaşımını, sırasıyla tren ve havayolu izlemektedir.

 

a- Havayolu ulaşımı : Londra ile diğer büyük şehirler arasındaki bağlantılar oldukça yoğundur. British Airways, British Caledonion, Dan Air, Gill Air British Midland, Britania ve UK Air gibi şirketlerin büyük şehirler arasında yoğun seferleri vardır. Londra-Glasgow, Londra – Manchester ve Londra – Newcastle hatları çok gelişmiştir. Uçak biletlerinizi birkaç hafta önce alabilirseniz fiyatları neredeyse tren fiyatı düzeyine inebilir. Biletlerinizi gidiş-dönüş almanız daha ekonomik olacaktır.

British Airways Edinburgh, Glasgow ve Manchester’a uçak seferleri düzenler. Yurtiçi taşımacıları arasında Aer Lingus (EI), Air UK (UK), British Midland (BD), Easy Jet, Jersey European Airways (JY), Loganair (LC) ve Ryanair (FR) sayılabilir.

 

b) Demiryolu ulaşımı : İngiltere’ de tamamı 16.500 km. olan geniş bir demiryolu ağı mevcuttur. Birleşik Krallık’ ın başkentine gelmenin en konforlu yollarından biri de hızlı tren seferleridir. Thalys ve Eurostars firmaları her iki şehirden Londra’ ya gün içerisinde çok sayıda direkt sefer düzenliyor. Ayrıca bu firmaların Hollanda, Almanya ve İtalya’ da aktarmalı seferleri bulunuyor. Aktarma genelde Brüksel’ de gerçekleştiriliyor.

Londra ile ülkenin önemli şehirleri arasında ekspres seferler yapılmaktadır; ayrıca Güneydoğu ve Midlands’ın önemli şehirlerine, kuzey ile güney Wales’ e sefer düzenlenmektedir ve Edinburgh ile Glasgow arasında sefer yapılmaktadır. Yerli demiryolu seferleri yeterince bol olsa da, bazı kırsal alanlara ulaşım zordur (örneğin, batı bölgesinin kuzey tarafları, Doğu Anglia’ nın bazı kısımları, Kuzey Yorkshire ile Northumberland, Wales’ in iç kısımları, Kuzey İrlanda ve İskoçya’ nın kuzey ve güney tarafları gibi). Demiryolu biletleri için bazen çeşitli sembolik fiyatlar uygulanabiliyor ; örneğin, turistlere sınırsız seyahate izin veren “Britrail” Demiryolu boyunca sabit meblağ ödeyerek seyahat etme şansı olur (detay için bakın).

İngiltere’de demiryolları ile ulaşım oldukça pahalıdır. Paso, seyahat kartı hatta indirimli biletlerle bile seyahat ediyor olsanız demiryolları uzun mesafede diğer toplu taşıma araçlarından çok daha pahalıya gelecektir. Biletleri önceden satın almak bazen çok daha ucuz olabilir. Özürlü yolcular için indirimli fiyat tarifesi uygulanır. Interrail kartları geçerlidir ; Kart sahipleri feribotlarda indirimden yararlanabilir. Şehirlerarası trenler dışındaki tüm trenlerde biletlerin yanı sıra paso ve seyahat kartları ile yolculuk yapabilme şansınız vardır. Bilet gişesindeki görevli sizi en hesaplı bileti satın alabilmeniz için yönlendirecektir. Aklınızda kalsın, çoğu zaman gidiş dönüş biletler tek gidiş biletlerden biraz daha ucuzdur.  5 yaşından küçük çocuklar demiryollarında ücretsiz seyahat etme hakkına sahiptirler!. 5-15 yaşları arasındakiler ise yarım bilet ücreti öderler. Yolcuların köpekleri ise maksimum 5 sterlin olmak üzere yarım bilet ücretine tabidir. Biletler mutlaka trene binmeden önce bilet gişesinden veya otomatik bilet makinelerinden satın alınmalıdır. Bilet gişesi bulunmayan tren istasyonlarında ise bilet yolculuk esnasında satın alınır. Bazı bölgelerde ise postaneler, büfeler ve seyahat acenteleri de tren bileti satmaktadır (şehir içinde). İngiltere’ de trenlerde kaçak seyahat etmenin cezası vardır ve kondüktörler biletsiz seyahat edenleri tespit ettiklerinde bu kişiler para cezasına çarptırılırlar. Ancak genelde bu para cezaları uygulanmamakta ve kişiye yalnızca bilet ücretini ödeme zorunluluğu getirilmektedir.

Demiryolu en popüler ulaşım aracıdır. Ülkenin kuzeyinden güneyine ve doğusundan batısına uzanan iki büyük demiryolu ağıyla bağlantılı ara hatlar da bulunmaktadır. Ulaşım kuzey-güney doğrultusunda olanın aksine, doğu-batı istikametinde uzun ve beklemeli olabilir. Batı hattının (Londra – Glasgow hattı) Londra’ daki istasyonu ‘Euston’, doğu hattınınki (Londra – Aberdeen) de “King’s Cross” tur. Tren bilet fiyatları kabaca uçak fiyatlarının ¾’ ü, otobüs fiyatlarının ise 2 katı civarındadır. Ancak ekonomik tarifelerin uygulandığı zamanlarda otobüs fiyatlarının biraz üzerinde bir ücretle yolculuk edebilirsiniz. Öncelikle biletlerinizi gidiş-dönüş almanızda yarar vardır. Trenlerin kalabalık olduğu zamanlarda (peak time, yani sabah 6:00-9:30, öğleden sonra 16:00-19:00 saatleri ve Cuma günleri) yolculuk etmekten kaçının. 15 gün veya 1 ay önce daha ucuz bilet bulabilirsiniz. Öğrenci iseniz, öğrenci kartı çıkartarak (young persons railcard), normal tarifenin 2/3 fiyatına bilet alabilirsiniz.

Londra National Rail – Ulusal Demir yolları : Haritalar & Bilgiler ( web )

➼  Ulusal Demir yolu Ağ haritası (buradan bakın)

 

c) Karayolu ulaşımı : Ülkenin bütün önemli şehirlerini birbirine bağlayan ‘A’ tipi ana hatlar vardır. Kırsal alanlardaki ‘B’ tipi yollar, yavaş ve dolambaçlıdır. Bu yolların yayladaki kısımları kışın geçilmez hale gelir. Ülkenin kuzey tarafları ile Midlands’ ta doğu-batı ve kuzey-güney istikametli yol ağları vardır. M25 otobanı Londra’ yı çevreleyerek farklı yerlerde M1, M4, M3, M40, M10 ve M11 ile birleşir. Londra’ dan Güney Wales’ e kadar olan M4 otobanı İngiltere’nin dışına çıkan tek yoldur. İskoçya’ ya ulaşım Edinburgh ’a giden A1/A1(M) ve A68 otobanı veya devamı Carlisle istikametli M5 otobanı ile mümkündür. Kuzey İrlanda’ da yalnız Belfast–Antrim ve Belfast-Dungannon arasında otoban vardır.

 

Otobüs ile Ulaşım:

Birleşik Krallık’ ta uzun mesafe otobüs seferlerini İngiltere bölgesinde “National Express”, Galler ve İskoçya’ da ise yan şirket “Caledonian Express Stagecoach” tarafından gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra bölgelerinde ekspres seferler düzenleyen “London Transport’s Green Line Coach” Service gibi şirketler de vardır.

İngiltere’ de otobüs şirketleri turistik geziler de düzenlemektedir. National Express Noel dışındaki tüm günlerde 1.400 kasaba ve şehirde yılda 10 milyon üzerinde yolcu taşımaktadır. National Express’ in seferleri trenle seyahate göre çok daha hesaplıdır!.

National Express müşterilerine çok çeşitli bilet olanakları ( yalnızca gidiş, gidiş dönüş, indirimli biletler, ekonomik biletler vs) sunmaktadır.

İngiltere’ de şehirlerarası otobüsler, Türkiye’ dekinden oldukça farklı bir çalışma sistemine sahiptir. Muavin ve Hostes genelde yoktur. Otobüste servis yapılmaz. Yemek ve içecek ihtiyaçlarınızı bu yüzden otobüse binmeden önce satın alıp çantanızda bulundurun. Genelde her 3-4 saatte bir ihtiyaç molası vardır. Otobüslerde koltuk numarası, bayan yanı gibi uygulamalar yoktur. İsteyen istediği yere oturur.
Uluslarası otobüs seferleri ise Eurolines, Supabus, Hoverspeed, Transline Services şirketleri tarafından Avrupa’ nın ve Kuzey İrlanda’ nın 200′ den fazla merkezine yapılmaktadır. Uluslarası otobüs seferlerinin çoğunluğu Londra’ nın Victoria otogarından gerçekleşirken bazı otobüsler diğer şehirlerden de kalkabilmektedir.

İngiltere’ nin dört bir yanında 2000′ den fazla National Express acentesi hizmet vermektedir. Otobüs biletleri bu acentelerden veya otobüs terminallerinden satın alınabilir. Bilet rezervasyonları düşük bir kaparo karşılığında en az bir gün önceden yaptırılabilir. Rezervasyonlarda kredi kartları kabul edilir ancak eğer biletlerinin size postayla gönderilecekse rezervasyonların en az beş gün öncesinden yaptırılması gerekir. National Express yolcularından maksimum bir bavul ve bir el çantası ile yolculuk etmelerini talep etmektedir. Londra’ nın Euston ve Victoria otogarlarından “Heathrow” havaalanına otobüslerle servis yapılmaktadır (kaynak: dilokulubul.com)..

Her şehrin bir otobüs istasyonun bulunduğu İngiltere’ de Londra’ nın Victoria Otobüs İstasyonu (Coach Station), tren istasyonundan 1 km. uzaklıktadır. Otobüslerin birçoğunda tuvalet ve açık büfe servisi vardır. İngiltere’ de gezmek isteyen gruplar, ayrıca özel otobüsler kiralayabilir ve önceden rezervasyon yaptırarak turistik yerleri gezebilir. Otobüs ulaşımında önde gelen isim National Express’tir. Otobüsler aynı zamanda en ucuz ulaşım yoludur. Otobüslerin bazıları iki katlıdır. Otobüslerde her türlü yiyecek-içecek ücret karşılığında sunulur!. Araçta WC var ise ; yollarda çok az durulur, mesela 8-9 saatlik yolda 1 kez, bazen de hiç durulmaz. Maksimum araç hızları 110 km’ dir.

Otobüs şirketleri aynı hattı sık kullanan öğrencilere, bireysel olarak kullanmak üzere toplu bilet almaları durumunda indirim yapmaktadır. Bazı otobüs şirketleri başka ücret ödemeksizin aynı hatta belirli bir süre yolculuk etmenizi sağlayan kart bilet imkanı da sunarlar.

 

Ulaşım araçlarında genel uygulamalar :

Grup İndirimleri ; 10 kişiden kalabalık gruplara %25 oranında uygulanmaktadır. Grubun içersinde 18 yaşından küçükler mevcutsa bu kimseler hem yaş indiriminden hem de grup indiriminden faydalanabilirler.

Sleepers : Şehirlerarası trenlerin bu klimalı ve yataklı olanları Londra, İskoçya, Batı Midlands, İngiltere’nin güney batısı ve güney sahillerinde hizmet vermektedir. Bu trenlerde seyahat edebilmek için mutlaka önceden rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir.

Railcard & Network Kartları : Railcard ve Network kartları, sahiplerine şehirlerarası tren seferlerinde ve yerel seferlerde indirimli seyahat etme olanağı sunan kartlardır. Railcard’lar ve Network kartları yalnızca bazı seferlerde ve trenlerde geçer ( web.1 / web.2 ).

İnterRail Klavuzu (TR)    ;   İnterRail Rehberi.2    ;   İnterRail Rehberi.3

 
 
 

– Londra’ da Şehir İçi Ulaşım –

 

Genel bilgi : İngiltere’ de bütün şehirlerde farklı kalite ve fiyatta otobüs hizmeti bulunur. İlk önce Londra ile Glasgow’ da ve son olarak Newcastle’ de kurulan metro sistemi ; Londra, Newcastle, Liverpool ve Glasgow’ da hizmet sunmaktadır. Glasgow, Cardiff, Manchester, Liverpool ve Birmingham’ da düzenli yerel tren seferleri bulunur. Manchester’ da yüksek kalitede çağdaş tramvay hizmeti de vardır. Ruhsatlı taksilerin çoğunda taksimetre (sayaç) bulunur; hafta sonları, deniz kenarı tatil seferleri, fazla yük ve geceleyin yolculuk için fazladan para talep edilebilir!. Büyük şehirlerde “mini-cab” olarak bilinen ve telefon ile çağırılan taksiler daha ucuz olsa da, sundukları hizmet çok kaliteli değildir.

Londra dünyada en çok toplu taşıma araçlarının kullanıldığı ve en uzun demiryolu & metro hattına sahip şehirdir. Ancak toplu taşıma hizmetleri dünyada en pahalı olanlarındandır!.. Ancak İngiltere’ de araba kullanmak, demiryollarını kullanmaktan çok daha ekonomiktir. Toplu taşıma hizmeti veren kuruluşlar ; pasolar, seyahat kartları ve çeşitli indirimler ile kullanıcılarına geniş hizmet olanakları sunmaktadır. Bazı bölgelerde ; otobüs, tren, feribot ve metrolar aktarmalı olarak kullanıldıklarında çeşitli indirimler söz konusu olacaktır. Ayrıca çocuklar, emekliler, öğrenciler, işsizler ve aileler de indirimli olarak seyahat edebilmektedir.

Londra Metrosu (tube) ve Londra Otobüs sistemi ile Hafif Raylı sistemini, “Transport for London” (TFL) isimli şirket yürütüyor. Bu adresten pek çok bilgilere ulaşabilir, seyahat planı yapabilirsiniz. TFL den alınan biletler bu toplu taşıma araçlarının tümünde geçerlidir. Tfl kamusal bir kurumdur.

 

Londra’ da toplu taşımalardaki Bölge – “Zone” uygulaması hakında :

Kent’ te toplu taşımadan sorumlu TFL’ nin işlettiği ; “Metro” (İngilizler “tube” derler)(Underground), “Docklands Light Railway” (DLR-raylı sistem), “London Overground” – bizdeki banliyö tren sistemi/yer üstü ulaşım hizmeti ve  “National Rail” – bölgesel “local”  tren hatları olarak toplu taşıma Londra’ da harita üzerinde 9 farklı bölgede (zone) hizmet verirler. Turistik amaçlı gezileriniz zone 1-6 bölgeye sığacaktır. Londra’ nın merkezi 1. bölgedir (City of London/Zone 1) buradan uzaklaştıkça “bölgelerin” rakamsal değerleri de artacaktır (2-3-4…9 ; dolayısı ile ulaşım ücreti de artar).

Londra Tfl –  Bölge/Zone Haritası (genel) 

Londra Tfl- Duraklar ve Bölgeleri (genel) 

 

➭ Gün içinde sık aralıkla seyahat edecekseniz kart almanız önerilir..
 
➭ ( Londra-merkez, zone.1 haritası )
➭ (Londra Tfl Zone + Metro haritası – 2024 ).
 
➭ Toplam bölge sayısı 9 adet’ tir (pratik uygulamada ise 6). Her bölge için belirlenmiş bir “bilet bedeli” vardır. Turistik gezi alanını içine alan Zone. 1′ de ulaşım ücreti, şehir merkez trafiğinin yoğunluğundan dolayı diğer zonlardan biraz daha fazla olacaktır.
➭ Heathrow havaalanı (Zone.1-6 / 6.bölge) ve Londra City hava alanı (Zone.1-3 / 3.bölge) bölgede yer alır.
➭ 7,8 ve 9. bölgeler ; Watford, Croxley Green, Rickmansworth, Amersham veya Chalfont & Latimer dahil olmak üzere Kuzey Batı Londra’ nın hemen dışındaki küçük alanları kapsamaktadır.
 
➭ Zone uygulaması ; Otobüs seyahati için geçerli değildir . Herhangi bir Travelcard ile Londra’ nın her yerine (bölge 1-6) otobüsle seyahat edebilirsiniz.

➭ Londra’ da turistik amaçlı gezi bölgeleri genelde  zone 1-2  bölgesinde kalmaktadır. Zone 6-9 artık şehir dışıdır.

➭ Zone 1-6 (6. bölge) alanında sıklık ile metro (tube) taşımacılık hizmetinde göz önünde iken, zone 7-9 bölgelerinde ulaşımda sıklık olarak Overground ve  National Rail/Local trenler daha etkin olacaktır. DLR raylı sistem sıklıkla “Doğu Londra” bölgesinde çalışır.

Seyahat bölgeleri olarak ; zone 1 (yalnızca 1. bölgeyi), zone 1-2 (Merkez londra – centrum olarak 2 bölgeyi), zone 1-3 (üç bölgeyi), zone 1-4 (dört bölgeyi) … zone 1-9 (dokuz bölgeyi) kapsayacaktır.

** Bir Uyarı! : Siz 2 bölge için (Zone 1-2) kart/bilet aldınız diyelim ve o gün için 3 yada 4. bölgede(zone) işiniz çıkacak ise → bu durumda yeni yere yolculuk için “Extension Ticket” – Pass biletini de almak durumundasınız. Bu ücret farkı (2024), gideceğiniz yeni bölge için /off peak yada peak dönemine göre 1.90 yada 2.10 £ olacaktır!. Bölgelere göre ilave edilen farklar ortalamada 2-5 £ kadardır!..Buna dikkat! : Zone 1-2 için geçerli olan kartınız Zone 3-4′ ün kapılarını (istasyon turnike) açmaz ve sesli olarak görevlileri uyarır sonuçta da bu durumda ceza ödersiniz . Londra’ da seyahat ederken her zaman doğru tarihli uygun kart ve biletleri, öğrenciyseniz yada indirimli hakkınız olacaksa fotoğraflı özel kimlik kartını yanınızda taşımalısınız.

 

➭ Şehir içi ulaşımlarında bu alandan gidilecek bölge (zone) bilginizi teyid edin!.

 

Londra’ da Toplu Taşıma’ da uygulanan “Kural ve Tarifeler” – 2024 :

Özellikle şehir merkezi trafiğin yoğun olduğu bölgelerin başında gelir. Yoğunluk günün belirli saatlerinde zirve yapar. Sonrası zaman diliminde rahatlar. Hafta içi sabah saat 06:30 ile 09:30 arası ve akşam da 16:00 ile 19:00 arası “Peak” saat dilimidir (yoğun trafik). Peak saat dilimi “tüm gün” için geçerli olacak biletleme dilimidir (ve Anytime olarak adlandırılır). Off Peak olarak adlandırılan zaman dilimi uygulaması ise ; genelde çalışan kişilerin işlerine gidiş ve dönüş saatleri dışındaki, trafiğin yoğun olmadığı saatleri içeren gün dilimidir (dolayısı ile peak saat dilimi içinde geçerliliği olmayacaktır).

Trafiği rahatlaması da, Off Peak saat diliminde bilet ücretlerini biraz daha ucuz tutacaktır!.Zone 1 (City centrum) ; Hareketliliğin merkezi olduğu için bu bölgede peak & off peak uygulaması yoktur ve ulaşım bedeli biraz fazladır!. Gişe yada peşin alımlı tek yön (single) tam bilet bu bölgede 6.70 £ iken ; Seyahat kartı olan “Oyster” den tüm saat diliminde geçer standart “peak” ücreti alınır (2.80 £).

Bilet tarifeleri ; Adült (ergin), 18+ student (Tam bilet alır yada Oyster fotoğraflı kartıyla % 30 indirimli seyahat eder), 16 + (otobüs ve tramvaylarda ücretsiz, diğer araçlarda % 50 indirimli), 11-15 yaş (çocuklar Zip Oyster fotoğraflı kartıyla otobüs ve tramvaylarda ücretsiz, diğer araçlarda % 50 indirimle seyahat imkanından yararlanabilirler), 5-10 yaş (= 11 yaş altı ; Zip Oyster fotoğraflı kartıyla otobüsler ve tramvaylar ayrıca ; Tube/metro, DLR, London Overground, Elizabeth hattı ve bazı Ulusal Demiryolu hizmetlerinde geçerli bir bileti olan (Grup Günlük Seyahat Kartları hariç!) bir yetişkinle birlikte ücretsiz seyahat edebilirler. Yetişkin başına en fazla dört çocuk kabul edilir) ve 5 yaş altı (ücret ödeyen bir yetişkin eşliğinde ücretsiz seyahat eder). Kısaca ; bilet uygulamaları farklılıklar gösterecektir!

 
TFL – Tek yön/Single Tam Bilet tarifesi (Gişeden-Peşin alımlar ve Kart ücretlendirmesi → zone 1′ den 6′ ya kadar) :
 
Aşağıdaki tarifeler “Oyster veya Travel(Seyahat)” Kartları üzerinden yapılan biletleme tutarlarıdır (az sonra detayı ile anlatılacaktır!)
 
london_tariffe_single
TFL – Tek yön/Single Tam Bilet tarifesi-Diğer Bölgeler (Gişe alımı-Peşin ödeme ve Kart ücretlendirmesi → zone 2-3, 2-4, 3-4, 3-5..)
london_tariffe_single.2
 

Birden fazla yolculuk yaparken iyi bir tasarruf yapmak için gün boyunca aynı kartınızı kullanın. Temassız kullanılan kartlarda hem günlük hem de haftalık max. limitlerden yararlanın. Contactless cards – Temazssız Kart : American Express, MasterCard ve Maestro, Visa ve V PAY gibi temassız ödemeli kredi kartlarını Londra’ da ulaşımda kullanabilirsiniz.

Eğer sadece otobüs kullanacaksanız Bus & Tram Pass kullanmalısınız. ☝ Yanlış araç ve kural hataları ve kullanımlarda ceza (Penalty Fee) ödemek zorunda kalırsınız.

Turistik amaçlı gezilerde ulaşımda metro ( tube ) , otobüs ve trenler sıklıkla kullanılanlardır.Tüm bu otobüs ve metrodan başka birde ThamesLink diye anılan ve ücretlendirmesi farklı olan trenler de vardır (Thames link hatlar & güzergah ve duraklar – web ) :
Bunları günlük yolculuklarda çoğunlukla kullanmazsınız, ancak şehrin bir ucundan diğerine gitmeniz gerektiğinde bu ulaşım yolu sizin için cazip ve zamandan kazandıran bir yöntem olabilir. Bunda Travel Card yada diğerleri geçerlidir.

Yolculuklarınızı eğer Visitor Oyster card ile yapmakta iseniz ; yapılan yolculuklarda farklı bölgelere (zone) giriş ve çıkışlarındaki ücretlendirme uygulamaları kart ve okuyucu makina tarafından otomatik olarak , en ucuz ücret tarifesi ile yapacaktır. İstasyon giriş ve çıkışlarında kart ve biletlerinizi makinalara okutmayı unutmayın!

Londra’da raylı sistemlere göre (metro, tren, tramvay, DLR) otobüsler daha uygundur! Hem de zone farkı gözetilmez..Sadece otobüs kullanımında Bus Pass kartı alın.. Günlük , haftalık ve aylık olan bu kartlar daha uygun fiata alınarak ve her kullanımda diğer ulaşım araçlarına göre daha hesaplı ulaşıma olanak tanıyacaktır.

 

Bilet ve seyahat kartları için detaylı bilgileri aşağıda göreceksiniz.

 
Ulaşım için bazı notları yeniden hatırlatalım ☟
 
✓ TFL- Londra, Demiryolları & Metro (tube) haritası ➼ Bakın
 
✓ TFL- Londra Ulaşım araçları – hat ve güzergahları için bu siteyi ziyaret edin..Ayrıca sosyal medyadan da TFL ‘ yi izleyin.
 
✓ TFL nin gezi planlayıcısından destek alın..

 
 
 

 Bilet ve Kartlar (2024)

 

Londra’ da Metro, Otobüs ile Hafif Raylı sistemleri “Transport For London” ( TFL ) isimli taşıma şirketi yürütmektedir. Bu adresten pek çok bilgilere ulaşabilir, seyahat planı yapabilirsiniz. TFL den alınan biletler toplu taşıma araçlarının tümünde geçerlidir.

+ Bilet ve Kartlar & ücret – ödemeler için genel bilgi ( web-1 ) ( web-2 )

+ TFL – merak ettiğiniz pek çok soru için ( web )

 
 

Bilet & Kart Türleri & Tarife (2024) :

+Tek binişlik bilet (single ticket) : Turistik amaçlı gezilerde bu bilet seçeneği uygun olmayacaktır (yok ben sürekli yürüyerek gezerim derseniz, günlük 1-2 araç kullanmayı da göz önüne alırsanız bu bilet seçenek olabilir!). Sıklık ile bu biletler turistik amaçlı ulaşımda tercih edilmez!

 
Bölgelere (zone) göre, Tek Binişlik/Single Tarife – 2024 :
 
Aşağıdaki tarife “Oyster veya Travel (Seyahat)” Kartları üzerinden yapılan biletleme tutarlarıdır (az sonra detayı ile anlatılacaktır!)
 

** Diğer Zone/Bölgeler tarifesi – Single/Tek binişlik Biletler;

Çocuk Bilet Tarifeleri ; 18+ student (Tam bilet alır yada Oyster fotoğraflı kartıyla % 30 indirimli seyahat eder), 16 + (otobüs ve tramvaylarda ücretsiz, diğer araçlarda % 50 indirim hakkı vardır), 11-15 yaş (Zip Oyster fotoğraflı kartıyla otobüs ve tramvaylarda ücretsiz, diğer araçlarda % 50 indirimle seyahat imkanından yararlanabilirler), 5-10 yaş (= 11 yaş altı ; Zip Oyster fotoğraflı kartıyla otobüsler ve tramvaylar ayrıca ; Tube/metro, DLR, London Overground, Elizabeth hattı ve bazı Ulusal Demiryolu hizmetlerinde geçerli bir bileti olan “Grup Günlük Seyahat Kartları hariç!” bir yetişkinle birlikte ücretsiz seyahat edebilirler. Yetişkin başına en fazla dört çocuk kabul edilir) ve 5 yaş altı çocuklar (ücret ödeyen bir yetişkin eşliğinde ücretsiz seyahat eder). 16-18+ yaş grubu peşin, şoför yada gişeden bilet alıyor ise ; tüm zamanlar (AnyTime)-Peak geçerli olan bilete 6.70 £ öderler (6-15 yaş için bu tutar ; 3.30 £ olacaktır).

 
♣ Bilet-Kart ücretleri/ Güncel tarife için bakın ..
 

 

✓ Londra-TfL – GÜNLÜK (Days Ticket) Biletler ;
Günlük biletler bölgelerine göre tüm araçlarda geçer. Alındığı saatten itibaren 24 saat geçerli değildir! Ertesigün saat 04.29′ a kadar seyahat hakkınız olacaktır. Eğer ön ödemeli bir kartınız (Oyster & Travel Card) var ise günlük ulaşım bedeli daha uyguna gelecektir. Yine 7 gün seçeneği de mevcut (aşağıdan inceleyin).

 TfL Günlük Biletler

 

Yeri gelmişken bir dip Not : Londra’ da, 1 saat için sınırsız Otobüs ve Tramvay ulaşımı (Hopper ticket) 1.75 £ olup, temassız ön ödemeli kartlar için kullanımınızda kartınızdan (Oyster yada Travel Card) ; Tüm bölgelere max. günlük otobüs seyahati için 5.25 £ düşecektir! “Hopper” yolculukları arasında Tube/metro, DLR, London Overground, Elizabeth line, IFS Cloud Cable Car veya River Bus (tekne) hizmetlerinde seyahat ederseniz, standart bir ücret ödersiniz. Hopper ücreti, ilk binişten sonraki bir saat içinde yapılan diğer otobüs ve tramvay yolculukları için de geçerli olacaktır. Londra merkezi için zone 1-2′ de diğer ulaşım araçlarında kartlar için günlük max. üst limit ise 8.10 £’ tur! Ayrıca Erişkin için ; Otobüs ve Tramvay’ larada geçer 7 günlük tarife (zone 1-6) 24.70 £ ; Aylık tarife 94.90 £’ tur (Bus & Tram Pass).

 
 
 
Londra Seyahat Kartları – 2024 :

Londra’ da toplu taşımada geçerli olan “Ön ödemeli bir kart” kullanmak akıllıca bir yol olacaktır. Bu kartlar nakit ödemeye kıyasla daha ucuz ücretler sunmakla kalmıyor, aynı zamanda daha fazla tasarruf etmenize yardımcı olacak günlük harcama limitleriyle de size destek oluyorlar. Sadece 5 £’ a mal olan “Oyster Card”, online olarak sipariş edilebilir, yada belli merkezlerden anında temin edilebilir. Kartı aldıktan sonra istediğiniz kadar kredi (£) yükleyebilirsiniz. Bu kredinin süresi dolmaz – Londra’ da bulunduğunuz her an kullanabilirsiniz. “Günlük harcama limitleri” sayesinde metro, otobüs ve diğer TfL hizmetlerinde seyahat etmek daha uygun maliyetli hale gelir. Örneğin, Oyster Card ile günlük 7,70 £ sınırına kadar ulaşırsanız, o günkü ek yolculuklar için bir kuruş daha fazla ödemezsiniz. Kredinizin tamamını kullanmazsanız, herhangi bir bilet makinesinden kolayca 10 £’ a kadar para iadesi alabileceğinizi unutmayın; ancak kartın başlangıçtaki 5 £ tutarındaki maliyeti iade edilemez. Bu kart’ ı bir sonraki ziyaretinizde tekrar kullanılabilirsiniz! Önce bu kartları detaylıca tanıyalım ;

 

• Seyahat Kartları / Travel Card :

travel-card-london

Londra Zone 1-6 bölgelerdeki TfL ; otobüs, metro, tramvay, DLR , London Overground, Elizabeth hattı ve National Rail hizmetleri dahil kent’ in toplu taşıma araçlarında sınırsız seyahat hakkı verir. Seyahat Kartı “Heathrow Havalimanı” ndan Londra’ nın merkezine metroyla seyahatinde de geçerlidir. Ayrıca “Thames Clippers River” / Londra nehir taşımacılığı – Otobüs hizmetlerinde %33’lük özel indirimden yararlanacaksınız. Seyahat Kartınız online alımlarda, kullanmak istediğiniz tarihler için tarih damgası basılacaktır! Off-Peak Travelcards (sınırlı zaman dilimi) tüm zaman dilimli olana göre daha uygundur ancak trafiğin yoğun olduğu saatlerde geçerli olmayacaktır – yukarı bakıp inceleyin. Çoğu önemli turistik mekanı içeren Londra’nın merkezi Bölge 1-2′ dedir. Wembley Stadyumu ve Wimbledon Tenis Kulübü de dahil olmak üzere Londra’ nın çoğu banliyö bölgesi 1-4. Bölgeler içerisindedir.

✓ (Buradan inceleyin) veya Online satın alın . (1 günlük – 16 yaş üstü & erişkin ; Zone 1-4 yada Zone 1-6, Off Peak / 15.20 £ ; Peak / 21.50 £. Çocuk (11-15) yaş : Zone 1-4 Peak / Zone 1-6 – OffPeak 1 günlük 7.60 £.. 16 yaş üstü 3 günlük tam bilet ; Zone 1-4, Peak / 45.60 £ ; Zone 1-6, peak / 64.50 £, offpeak / 45.60 £. Kartın Zone 1-2 tam bilet 7 günlük ücreti ; 42.70 £, aylık ücretide ; 164 ‘ tur. Ücretler 2024 içindir!

✓ Bu kartın ; Herhangi bir metro istasyonundan, ana tren istasyonlarından, Hava alanı turist İnfo. desklerden, otomatik makinalardan ve online olarak temini mümkündür.

Toplu taşımada kullanılan seyahat kartları günlük, haftalık, aylık veya yıllık olabilir.

TfL- Travel CARD

✓ TfL- Günlük Grup Travel CARD ; Bu seyahat kartı en az 10 kişi ve üzerinde birlikte grup olmak üzere geçerlidir. Her kişi için bir bilet alınmalıdır (10 kişi ise 10 bilet). Kart trafiğin yoğun olmadığı zaman diliminde geçer! (OffPeak – sabah saat 09.30-16.00 arası ve 19.00 sonrası + Hafta sonları tüm saatlerde)..Zone 1-6 içindir ve tam bilet olarak gruptaki 1 kişi için günlük ; 10 £’ tur (x kişi sayınız). 16 yaş üstü tam bilet uygulamasına dahildir. 5-15 yaş için bu tutar, yaş grup çocuk sayısına göre 1 çocuk için ; 5 £ bedellidir. 5 yaş altı grup ile birlikte ücretsizdir. Yalnızca biletin üzerinde yazılı olan tarihte kullanılabilir ve istenilen gün sayısı kadar da talep edilebilir (online, Gişe, Tren ist…).

 

Seyahat kartlarının yanında mutlaka bir de fotoğraf kartı taşınması gereklidir. Fotoğraf kartlarını bilet gişelerinden temin edip üzerine bir resminizi yapıştırmanız yeterlidir. 16 yaşından küçüklerin indirimlerden faydalanabilmeleri için yaşlarını kanıtlamaları gerekmektedir. Tatilleri ve izinleriniz göz önüne aldığınızda yıllık seyahat kartı çıkartmak çok da hesaplı değildir!.

Kart kullanım zamanı içinde (1-3-7 gün vs.) size geçerli olan tüm toplu taşımalarda limit sınırlaması olmadan seyahat hakkı verir. Alındığı saatten itibaren 24 saat geçerli değildir! Ertesi gün saat 04.29′ a kadar seyahat hakkınız olacaktır . Kart kullanımında araç tipi esas alınmaz ve karttan bir bedel düşülmez..Oyster Card gibi gün içinde seyahatlerde uygulanır olabilen “üst limit tutarı” bulunmaz!. Zaman dilimi bitince de kart artık kullanılamaz!

 

** TravelCard ayrıca ;
2 For 1 Promotion hizmetinide sunar. Bu nedir ? Sadece tren istasyonlarında / national train services verilen kağıt bir bilettir (Promosyonlu). Bu kart, metro (tube )(Underground) istasyonlarında satılmaz!.. Online olarak alınmış, Hava alanından alınmış TravelCartlarda bu promosyon geçersizdir . Seyahat Kartının üzerinde ulusal demiryolu logosu olacaktır ( promosyonlu kart ).

ulusaldemiryollogo

 

Diğer alanlardan alınan Travel Cartlar ve Oyster Kartlar bu özelliği (promosyonu) sunmazlar!.

Başvurunuzu ; Paddington, Euston, St Pancras, Kings Cross, Liverpool Street, London Bridge, Charing Cross, Waterloo ve Victoria gibi ana tren istasyon (main rail station) satış ofislerinden temin edebilirsiniz..

○ 2 For 1 Promotion kart’ ı : buses (otobüs), underground (metro), DLR ve railways (tren) hatlarında da geçerlidir..

○ Bu biletin özelliği Londra’daki atraksiyonlara 2 bilet fiyatına tek bilet parası vermeniz olacaktır. Bu kampanyaya 2-4-1′ de deniyor.

○ Önemli olan nokta bu özellikli Travel Card’ lar sadece tren istasyonlarında satılıyor. Kart promosyonu için bilgi  (ing.)

○ Londra, Rail/Tren istasyonlarına ulaşmak için : (Bakın)

 

Örneğin bu biletiniz ile ; Tower of London, Madame Tussaud’ s, London Zoo, Kensington Palace, Churchill War Rooms ve London Dungeon gibi pek çok aktivite – müze için ; 2 kişi yerine tek kişi bilet ücreti ile girmeniz mümkündür. Haftalık (7 gün) ; Travel Card – Zone 1-2 için, 42.70 £ ödeyerek 150 civarı aktivite – promosyon – indirim’ ini yakalarsınız.

 
 
 
Diğer Ön ödemeli kartımız ;
 

• Visitor Oyster Card & Oyster Card , detay içinweb.1web.2 :

oystercardph

Oyster kart, kredi kartı büyüklüğünde tum toplu taşıma araçlarında yolculuk etmek için kullanılan bir karttır. Londra’ da otobüs, metro (Tube), tramvay, DLR (Docklands Demiryolu), London Overground (Londra Yer Üstü Ulaşım Hizmetleri) ve çoğu National Rail (Ulusal Demiryolları) hizmetleri ile yapılacak tek yolculukları (kişiye ait) karşılamanın en ucuz yoludur. Oyster kartları akıllıdır. Aynı karta, kullandıkça öde kredisi ve üç adede kadar sezonluk bilet yükleyebilirsiniz. Oyster kartları tekrar kullanılabilir. Doldurmanız yeterlidir. Oyster kartlarının geçerlilik süresi yoktur ve kullanılmayan krediler kartınızda kalır.. Kart için ulaşımdaki zone/bölgelere göre alma tercihi yoktur! Ulaştığınız bölge hangi zone da ise bedel ona göre kart’ tan tahsil edilir. İçinde yüklediğiniz bir bedeli barındırır, kullandıkça bedelden  uygun ücret düşülür. Eşdeğer bir Günlük Seyahat Kartı-Travel Card  maliyetinden hiç bir zaman daha fazla ödemezsiniz. Sistem, ne zaman ve nasıl seyahat ettiğinize bağlı olarak günlük fiyat limitinizi hesaplar. Günlük fiyat limitinize ulaşana kadar her seyahat edişinizde kartınızdan ücret kesilir. TfL nin tüm ulaşım araçlarında kullanılır ayrıca ; Nehir (river) hizmetleri ve Emirates Air Line kullanımlarında, günlük fiyat limitiniz etkilenmez. Oyster kartları güvenilirdir, fakat magnetik özelliği nedeniyle diğer magnetik kartlardan ayrı tutulmaları iyi olur. Seyahatiniz için doğru ücreti ödediğinizden emin olmak için kartınızı her zaman seyahatinizin başında ve sonunda sarı renkli kart okuyucuda okutun. Otobüs ve tramvayda; sadece otobüste seyahatinize başlarken veya tramvaya binmeden önce kartınızı okutmanız gereklidir. Heathrow, Gatwick ve London City havaalanlarına gidip gelmek için Visitor Oyster’ınızı kullanın (en az 30 £ bakiye olsun!). Nehir hizmetlerinde bilet ücretinizi ödemek için Oyster kullandıkça ödeme hesabınızı kullanıyorsanız demektir, Thames Clipper hizmetlerinde %10 indirim elde edersiniz. Oyster kartınızı River – nehir hizmetleri bilet satıcısına gösterdiğinizde size bir kâğıt bilet verirler. Seyahat ücretiniz hizmeti alınca kredinizden düşülür. Oyster kartınız veya Seyahat Kartınız varsa, Nehir Gemisi tarifelerinin birçoğunda & 10 indirim de elde edebilirsiniz. Emirates Air Line’ da, Londra IFS-teleferik hattında indirimli (%26) biniş imkanı  Oyster kartı olan müşteriler için de geçerlidir.

Eğer bu kartı almadan nakit, bilet gibi yollarla seyahat edeyim derseniz, o zaman ulaşım araçlarına 2 kat daha fazla para ödemeniz söz konusu olacaktır.

▬ Eğer Londra’ da öğrenci iseniz ve 3 ay’ dan daha fazla sürecek bir eğitim için bir okula kayıt yaptırmışsanız,  yaşınız ne olursa olsun müracaat edip 10 pound karşılığında fotoğraflı Oyster Kart alıp ulaşımda %30 indirimden faydalanabiliyorsunuz. Müracaat için online olarak bir form doldurup, bir fotoğrafla beraber işlemi tamamlıyorsunuz. 10 gün içerisinde kartınız internette yazdığınız adrese teslim ediliyor.▬

Herhangi bir metro istasyonundan, ana tren istasyonlarından, overground istasyonları otomatik makinalar ve İnfo desklerden (seyahat danışma merk.) 5 £  kart bedeli ile alınabilinir. Yada ; Online olarak (en az 10 £ yükleme + 5 £ kart ve aktivasyon bedeli=15 £)  bu adresten alın (5 £ aktivasyon bedeli İADE edilmez!).

Kredi yetmez yada biter ise ; bir oyster bayisine gidip Top-Up <yükleme> yaptırmak istediğinizi söylemeniz yeterli. Bayiye de gitmeyip bu işlemi metro istasyonlarında göreceğiniz Oyster kart yükleme makinelerinden de kolayca yapabilirsiniz (10-50 £) (Ayrıca kredisiz bir otobüs yolculuğu da yapabilirsiniz. Visitor Oyster kartınıza bir sonraki yükleme yaptığınızda yolculuk ücreti düşülecektir). Travelcard’ ı ayrı olarak alabileceğiniz gibi oyster kartınızın içine de yükletebiliyorsunuz. Böyleyece oyster kartınız travelcard özelliği kazanmış oluyor!.

Ödeme yapan her bir yetişkinle birlikte 11 yaş altında max.4 çocuk ücretsiz seyahat yapabilir.

Kart kullanımı sonrası gereğinde  yine herhangi bir metro istasyonuna iade edilerek, gişelerden yada otomatik makinalardan okutulduktan  sonra, eğer içinde kalan bakiyeniz varsa size ayni anda iade edilecektir, bunu unutmayın. İsterseniz bir başka seyahatiniz için de saklayabilirsiniz

 

10 £’ luk Ziyaretçi Oyster kartı, Londra’ nın merkezinde / Zone 1-2. bölgeler dahilinde tüm gün sınırsız seyahati kapsar, çünkü seyahat fiyatı şu anda max. 8,10 £ ile sınırlıdır. 25 £’ luk bir kart, 1-2 bölgelerinde 3 günlük seyahat için idealdir. 7 gün veya daha uzun süre boyunca her gün sık sık seyahat edecekseniz, 50 £ değerindeki bir kart muhtemelen en iyi seçeneğiniz olacaktır.

Şu araçlarda geçerli olduğunu unutmayın ; Londra Metrosu (Tüp), Overground, Ulusal Demiryolu hizmeti (National Rail), Otobüsler, Tramvaylar, Docklands Hafif Raylı Sistemi (DLR), Elizabeth tren Hattı, IFS Teleferiği, Gatwick / Heathrow Ekspresi, Thames Clippers Nehri Otobüs seferleri

Kullanım ; Eğer otobüs yada tramvay ile yolculuk ediyorsanız şöförün yanında yada araçta bulunan sarı renkli oyster kart okuyucusuna dokundurmanız yeterlidir, okuyucu bip sinyali vererek kartı okuduğunu bildirecektir ve yolculuk ücreti karttaki yüklenilen miktardan düşecektir (bu araçlardan indiğinizde kartınızı okutmayın/dokunmayın!, aksi takdirde cezalı ücret ödersiniz). Metro (tube) ile seyahat edeceğiniz zaman da oyster kartınızı bilet bariyerlerinin üstündeki oyster kart okuyucusuna dokundurarak/okutarak bariyeri açabilirsiniz. Doğru miktarın kartınızdan düşülmesi için çıkıştaki istasyonu terk etmeden önce oyster kartınızı tekrar okuyucuya dokundurmanız gerekmektedir. Bilet bariyerleri açık olsa bile bunu yapmayı unutmayınız. Bilet bariyeri olmayan istasyonlarda mutlaka bilet okuyucusu,  istasyonun girişinde ya da çıkışında bulunmaktadır. Kart sisteminde ücretlendirme ; yolculuk başlangıç istasyon giriş sinyali ile başlar ve yolculuğunuzun sonlandığı çıkış istasyonu ile son bulur. Bu nedenle hem istasyon girişinde hem de terk ettiğiniz istasyon çıkışında kartınızı okutun!. Thames Clippers Nehir Otobüsü hizmetlerinde Oyster kartınızla sarı kart okuyucuya sadece bir personel tarafından istendiğinde giriş yapın ve yolculuğunuzun sonunda tekrar çıkış yapmayı unutmayın.

 
◙ Bunlara Dikkat! ;

○ Otobüs ve tramvaylarda yetişkin için zone 1-6′ da tek biniş için ödeme ücreti 1,75 £ ve günlük ücret tavanı da 5,25 £’ dur (Otobüs ücretinizi ödemek için nakit kullanamazsınız).

○ Otobüslerde tüm zone’ lar bu kart ile ayni ücrettir! ve günlük maximum ödeme tutarı da 5.25 £ ile sınırlıdır).

○ Birgün içinde Oyster kartından kullandığınız miktar (ulaşımlarınızdaki bölgeler göz önüne alınarak) eğer günlük ulaşım limitini aşarsa , ertesi gün  aradaki alınan fazla miktar bakiye kartınıza geri ödenir, unutmayın!.

○ 18 yaşında veya daha büyükseniz uygulamada erişkin muamelesi yapılır. Kayıtlı bir eğitim kurumuna kayıtlıysanız ve öğreniminiz sırasında Londra’ da ikamet ediyorsanız, yetişkinlere özel Seyahat Kartları ve Otobüs ve Tramvay Geçişi sezonluk biletlerinde %30 indirim sağlayan özel bir “Oyster Kimlik” kartını alacaksınız.

○ 16 ila 17 yaş arasındaki tüm çocuklar, “16+ Oyster Kimlik” Kartı ile otobüs, metro, tramvay, DLR ve London Overground hizmetlerinde çocuk ücretiyle seyahat edebilir. Ancak bu indirimden yalnızca Oyster kartları ve 7 Günlük veya daha uzun Seyahat Kartları olanlar yararlanabilir ; 1 günlük Seyahat Kartları için geçerli değildir!.

○ 11 ila 15 yaşları arasındaki çocukların otobüs ve tramvaylarda ücretsiz, metro – DLR ve London Overground hizmetlerinde ise çocuk ücreti karşılığında seyahat edebilmeleri için “11-15 Oyster Kimlik Kartı” almaları gerekecektir. Ücretsiz seyahatlerde sadece kimlik kartına ihtiyaç duyulur.

○ 11 yaşın altı çocuklar ; Oyster Kimlik Kartına ihtiyaç duymadan Otobüs ve tramvaylarda ücretsiz seyahat ederler. Ayrıca geçerli bir bilete sahip bir yetişkinle seyahat ederken Tüp, DLR, Yerüstü ve herhangi bir TfL tren hizmetinde istedikleri zaman ücretsiz seyahat edebilecektir. Ücretli bir yetişkin eşliğinde 11 yaş altı en fazla 4 çocuk ücretsiz seyahat eder!

○ 5 yaş altı çocukların Oyster Kimlik Kartlarına ihtiyacı yoktur. Erişkin biletli birinin yanında ücretsizseyahat eder.

○ Londra’ ya kısa süreli bir ziyaretçiyseniz (max. 2 hafta), süresi 14 gün sonra dolacak olan çocuk ücretli “Çocuk Oyster” kartından yararlanabilirsiniz. Bu Oyster kartlarını yalnızca Metro istasyonlarında, TfL Tren istasyonlarında, Ziyaretçi veya Seyahat Bilgi Merkezlerinde ve Victoria Ulusal Demiryolu istasyonu bilet ofisinde bulursunuz.

 
 
Ön Ödemeli 2 kartı karşılaştırır isek ;

Günlük Seyahat Kartı (Travel Card), bir gün boyunca istediğiniz kadar seyahat etmenizi sağlayan kağıt bir bilettir. Günlük Seyahat Kartını Londra içinde TfL için tüm araçların hizmetinde kullanabilirsiniz. Seyahat kartları nehir teknesi hizmetlerinde geçerli değildir, ancak çoğu nehir turu şirketi geçerli bir Seyahat Kartı gösterdiğinizde % 10 indirim sunacaktır. Ayrıca Emirates Air Line, teleferik ücretlerinde %26 indirim alabilirsiniz. Seyahat kartlarını tek bir bölge ya da 1′ den 9′ a kadar olan bölgelerin bir kombinasyonu için satın alabilirsiniz. Genel bir kural olarak bir Travelcard, Oyster kartından daha pahalıdır. Bunun istisnası, 7 günlük bir süre içinde 6 gün veya daha fazla süre için 3 veya daha fazla yolculuk yapmanız olacak ise ; 7 günlük bir Travelcard almak, Oyster kartından daha ucuza gelir. Bu istisnalar dışında ; , Oyster kart kullanmak Day Travelcard/Günlük Seyahat kart satın almaktan daha ekonomiktir. Londra’ da ; London Eye, Madame Tussauds vb. gibi turistik yerleri ziyaret edecekseniz, Travelcard’ ların yararlanabildiği ancak Oyster kartların yararlanamadığı 2 for 1 giriş promosyonunu unutmayın (üst bölümde anlatıldı!). Yine ; Turist olarak sadece merkezi bölgeler olan zone 1 ve 2′ de seyahat edecekseniz ve kalış süreniz de 5-7 gün ise, “7 günlük Travelcard” – zone 1-2 almak Oyster karttan daha ucuz olacaktır (Oyster kartına 7 günlük Seyahat Kartı yükleyebilirsiniz).

  • ◙ Ön Ödemeli bir Kart Satın almak için → bakın..

 
 

Londra TfL işletmesindeki “Otobüs ve Tramvaylar” şehir içi ulaşımında farklı bir tarife uygulayarak, tüm bölgeler’ de (Zone 1-6) geçerli olan sabit ücretli bilet sistemini uygularlar. Özellikle bu ulaşım araçlarını kullanacaklar için bilet özel’ dir

 
• One Day Bus & Tram Pass / Günlük Otobüs ve Tramvay kartları – web bilgi :

buspassticketph

Günlük olup, yanlızca otobüs ve tramvaylarda geçer. Sınırsız kullanım hakkını verir. Tüm kartlardaki uygulama gibi bunda da aktivasyon süresi, ertesi gün saat dilimi olarak 04.29 a kadar geçerlidir (00.01 → ertesi gün 04.30). Otobüs ve tramvaylar arası bağlantıları, hatlara göre de 70 – 90 dk. süreli tek bilet geçiş imkanına sahiptir. Londra’ nın otobüs güzergah ağı, 24 saat hizmet vermekte ve tüm şehri kapsamaktadır. Otobüslerde “nakit uygulama” olmadığını unutmayın!.

Bu pass kart’ ın ücreti : tam bilet – adült  olarak → Günlük : 6 £ , 7 günlük : 24.70 £ , 1 aylık : 94.90 £ , yıllık : 988 £ tutarlıdır

Erişkin olarak eğer elinizde Oyster Card var ise ; Kullandıkça her binişinize ; 1.75 £, günlük max. sınırlı olarak da ; 5.25 £, haftalık sınırlı olarak da ; 24.70 £ tutarları kartınızdaki bakiyenizden düşecektir.

Diğer Tarifeler ;

○ 18+ yaş ve Öğrenci Oyster fotokartınız var ise ; 7 Günlük, Aylık gibi uzun süreli kullanım kartlarınızla – Otobüs ve Tramvay biletlerinde %30 indirim alırsınız. Günlük kullanımlarda ise ; kartınızdan erişkin tutarları düşecektir (her binişte 1.75 / günde max. limit 5.25 £)
○ 16 ve 17 yaş ; Zip Oyster fotoğraflı kartınız varsa ve de Londra’ da yaşıyorsanız, otobüs ve tramvaylarda ücretsiz seyahat hakkına sahip olursunuz. Londra dışında yaşıyorsanız yetişkin tarifelerinden %50 indirim alırsınız.
○ 11-15 yaş ; Zip Oyster fotokartı ile otobüs ve tramvaylarda ücretsiz, diğer araçlarda % 50 indirim ile seyahat edin.
○ 5-10 yaş arası tüm çocuklar otobüs ve tramvaylarda ücretsiz seyahat eder ve “Zip Oyster” fotokartına ihtiyaç duymazlar.
○ 5 yaş altı tüm ulaşımda ücretsiz..
 

Nereden alınır ?

Tramvay durağı bilet makinelerinden, Oyster Bilet Satış merkezlerinden, Seyahat Bilgi Merkezleri, Londra Metro bilet ofisleri ve self servis bilet makinelerinden , London Overground bilet ofisleri ve self servis bilet makinelerinden , National Rail bilet gişelerinden temin edilebilir.
 
 
 
London River Boat Services – Londra – Nehir Taşımacılığı (web) ; 

“Thames Clippers’ın Uber Boat” şirketinin işlettiği botlar ile Thames nehir boyunca, bir rehber anlatımı olmadan yolculuk edebilirsiniz. Nehir otobüsleri Putney ve Woolwich arasındaki varış noktalarına sahip dört farklı rotaya hizmet veriyor.

  • Yol Güzergah ve Durak haritası (bakın)

Ücret Tarifesi (2024)


 
 
 

+  London Pass Card / web :

londonpasscardph
1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 10 günlük seçenekli karttır. 80′ in üzerinde atraksiyonu promosyon olarak sunar ( web ).

Hampton Court, Kensington Palace, London Zoo, Kew Gardens, the Tower of London, Westminster Abbey, the Cabinet War Rooms/Churchill Museum and Windsor Castle bunlardan bir kısmıdır. Ancak London Eye ve Madame Tussauds atraksiyonlara dahil değildir!.Ayrıca bu kart ; Kısa bir nehir gezisi haricinde Londra Toplu Taşımada herhangi bir geçerliliği özelliğini taşımaz.. Ulaşıma ayrıca bedel ödeyeceksiniz!

Ücret-2024 , tam/indirimli : 1 günlük : 85/50 £ , 2 günlük : 115/65 £ , 3 günlük : 128/75 £, 6 günlük : 156/96 £, 10 günlük : 181/106 £ (Online – yaklaşık % 10 indirimli tutarlardır!) ….
 

 

+ Freedom Pass Kart :

Londra’ da yaşayan, + 65 yaş sınırlarını kapsayan + özürlü olanlar için bir ulaşım kartıdır..
web 1   ,  web 2
 


 
 
 
Sonraki konumuz :  Toplu Taşıma Araçları ve diğer ulaşım bilgileri..
 
 
 
 
 

Önceki Sayfa ↔ Sonraki Sayfa

– Londra ; Ana Klasöre dön –

 
 

94.90 £’ tur

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir