Madrid’te Yeme-İçme.1 (İspanyol Mutfağı)

 
 
 

İSPANYA MUTFAĞI – Spanish cuisine

 
 

 

** Aşağıda bazı alıntı bilgiler; momondo.com.tr’e aittir!
 
 
İspanyol Mutfağı – Genel ;

Yemek kültürü ve tarihi : Ülkenin geçmiş tarihinden itibaren  bu topraklarda yaşamış olanların kültürü de bu güne kadar gelmiş İspanya’da  etkili olmuştur.Önce topraklara Fenikeliler ve Yunanlılar gelmiş, daha sonra da Romalılar istila etmiştir. Daha sonra Afrika’nın kuzeyinden gelen Araplar kendi yemek adetlerini, pişirme tekniklerini de getirmişler; zengin İspanyol kültürüne İslam dini ve sanatıyla birlikte Orta Doğu yemek kültürünü de katmışlardır.Orta çağdan sonra Osmanlı etkisine giren Akdeniz’de tutunamayan İspanyollar, denizcilikteki üstünlükleri sayesinde Cebelitarık’ı geçerek okyanusa açılmışlar, Amerika kıtasının özellikle orta ve güneyini istila etmişlerdir. Bu süreçte, o tarihe kadar Avrupa’da bilinmeyen domates, mısır, patates, kırmızı biber, kabak, çeşitli fasulye türleri, vanilya ve çikolata gibi ürünleri getirerek Avrupa’ya tanıtmışlardır. Böylece İspanyolların yeni dünya arayışları hem Avrupa ürün yelpazesini geliştirmiş, hem de İspanyol yemek kültürünün Orta Amerika ülkelerine taşınmasına neden olmuştur.

Genel anlamda İspanyol yemek kültürü, Akdeniz tarzı beslenmeyi en iyi yansıtacak şekilde, sık aralıklarla ancak azar azar yemeğe dayanmaktadır.

 

Klasik bir İspanyol ailesi ; sabahın erken saatlerinde yaptıkları hafif bir kahvaltıyla güne başlarlar. Genellikle sütlü kahve (cafe con leche), kızarmış ekmek üstüne tereyağı (pan tostada y mantequilla), portakal suyu (zumo de naranja) veya bir parça jambon (jamon) veya kuruvasanla geçiştirilir.

Daha sonra saat 11 de ikinci bir kahvaltı, saat 13 de tapas denen küçük meze ve kanepeler, saat 14 – 15 arasında öğle yemeği, akşamüstü çay ve bisküvi… daha sonra tekrar tapas ve de geç saatlerde ( saat 23-24′ lere uzanabilen ) bol sohbetli uzun akşam yemekleri alışkanlık yada yemek kültürünü oluşturmakta.

Saat 21.30 – 24:00 arasında dışarıda akşam yemeği yemek mümkündür. Otellerin restoranları haftanın her günü açık olsa da restoranların bir kısmı haftanın bir günü kapalı olabilmektedir. Bu yüzden özellikle gitmek istediğiniz bir yer varsa önceden kontrol etmenizde fayda vardır. Çok popüler olmayan yerlerde genellikle rezervasyona gerek yoktur.

 

Akşam Yemeği (Cena); İspanya’da  genellikle 21:00’den önce pek yenmez. Hatta 22:00-23:00 gibi restoranda rezervasyon yapanlar dahi görebilirsiniz. Buna rağmen akşam yemeğini ağır ve çok yemekten oluşmaz. Restorantlar akşam yemeği için ekonomik günün menüsü (menu del dia) uygulamaz. Dikkat! : Restoranlarda ekmek bolca gelmiyor..Ama az da olsa mutlaka her masada var gibi..karnınız alışkanlıklarımız ile doymayabilir yani ?..

Ülke büyük alana sahip olup, ürünler değişkenlik göstersede , yemek adetleri genellikle ülkenin her yerinde aynıdır.Günde beş-altı öğün yemek yiyen İspanyollar’ın hayat tarzı bize pek benzemiyor..

Zengin İspanyol mutfağını tadabileceğiniz Madrid’de bölgede yetişen doğal ürünlerin yanı sıra balık ve deniz ürünleri de ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Hatta Madrid’de deniz ürünleri birçok deniz kenarı yerleşim yerine göre daha fazladır.

Akdeniz mutfağının simgesi olan Zetinyağı İspanya’da da hemen hemen her yemekte ve salatada kullanılır.Bal, badem, yumurta sarısı gibi ürünlerle hazırlanan İspanyol tatlıları uzun yıllar bu yörelerde yaşamış olan Arap yemek kültürünün etkilerini yansıtır .

Dışarıda ekonomik bir öğle yemeği için en uygun seçenek günün menüsü “menu del dia” ya da bir “platos combinados” (karışık tabak)’tır. İspanya’da akşam yemeği oldukça geç yendiği için akşama doğru en yakındaki tapas barda bir şeyler atıştırmak da adettendir.

 

Madrid’te Yemek Fiyatları: Madrid’de yemek yediğinizde fiyat aralığına göre şöyle bir değerlendirme yapılabilir: 40 Euro ve üstü – çok pahalı, 25 – 40 Euro – pahalı, 15 – 25 Euro – orta, 15 Euro ve altı – ucuz sayılabilir.. Bu fiyata aperatif, ana yemek ve bir kadeh şarap dahildir. Madrid’de yemek yediğinizde gelen hesaba vergi ve servis ücreti dahildir. Hizmet genel olarak kalitelidir. Garsonlar yakından ilgilenmese de genellikle gidişata hakimdirler. Hesaba servis ücreti dahildir. Fakat servisten memnun kalırsanız %10 oranında bahşiş bırakmanız uygundur.

spanishgastronom
 

Yöresel bölgeleri ile İspanyada yemek :

 

+ Kuzey Batıda yer alan Galiçya bölgesinde et ve balıkla yapılan küçük börekler;

Galiçya kayalık bir bölgedir.Burası ünlü haç merkezi olan Santiago de Compostela ve antik Kelt mitolojisi ve efsanelerinden kalma güçlü gelenekleri ile ünlüdür. Galiçya kıyılarında bolca bulunan ve “Vieiras a la gallega” denilen bu deniztarakları ekmek kırıntıları ve tatlı biber ile doldurularak altın bir kahverengiye ulaşana kadar pişirilir ve enfes bir yerel lezzeti oluşturur!

cocina-gallega
** cocina-gallega

 

Daha farklı bir tat için ince doğranmış mevsim sebzeleri, biraz baharat ve istediğiniz türden et ile doldurularak yapılan lezzetli bir hamur işi olan “empanada” deneyebilirsiniz.

Empanada : Şili’de tadılması gereken lezzetlerden biri. Empanada, içi dana eti, soğan, bazen de deniz ürünü ile doldurulmuş bir hamurişi çeşidi.Bizim çi börek ve poğaça arası bir hamur işi..

** Empanada

 

+ Asturias bölgesinde fabada adı verilen meşhur fasulye yemekleri ;

Geleneksel olarak çiftçilerin ve çobanların yaşadığı Asturias’da yemek çoğunlukla rahat köy mutfaklarında kısık ateşte pişirilen, zengin ve enerji veren malzemelerden yapılan yahnilerden ibarettir. Baharatlı sucuk ve salamlarla yapılan ve bir fasulye güveci olan Fabada Asturiana, soğuk kış günlerinde kemiklerinizi ısıtacak türden bir yemektir.

fabada-asturiana
** fabada-asturiana

 

Bir küflü peynir türü olan güçlü bir tada sahip Cabrales, kaçırılmaması gereken bir lezzettir (Cabrales, İspanya’nın 17 otonom bölgesinden kuzeyde, Cantabrian Denizi’ne kıyısı bulunan Asturias Prensliği’ne bağlı belediye). Yanında içecek olarak ise, ülke çapında bir üne sahip Asturias elmaları ile yapılan ve çok eski bir tarife dayanan bir köpüklü elma şarabı olan Sidra’yı önerilir.

asturias-cabrales
** cabrales
sidraspainph
** sidra

 
 

Katalan yöresinde;

Kuzeyde Fransız Pireneleri ve doğuda ise Akdeniz tarafından çevrelenen Katalonya hem dağlık lezzetlere, hem de kıyı lezzetlerine sahiptir ve ikisini enfes bir biçimde ortak noktada buluşturur.Meyvelerle birlikte hazırlanan balık ve et yemekleri İspanyol mutfağını zenginleştiren farklı lezzet ve renkleri yansıtmaktadır. İki dünyanın da en iyilerinin buluştuğu bir yemek olan Mar i Muntanya (deniz ve dağ), ağır ateşte pişirilmiş tavuk ve lezzetli karidesleri sarımsaklı ve öğütülmüş bademli koyu bir beyaz şarap sosuyla buluşturur.Özel bir Katalonya yemek deneyimi için odun közünde kızartılmış ve bolca zeytinyağı ile zenginleştirilmiş füme sebzelerden oluşan Escalivada’yı öneririz.

mar-i-muntanyaspainph

escalivada-spanish
** escalivada

 

+ İspanya’nın doğu kıyısında bulunan güneşli Valensiya kenti ülkenin tartışmasız pirinç başkentidir ve İspanyol ziyafetlerinin en ünlülerinden olan bol deniz ürünlü ve safranlı paella’nın da doğduğu yerdir (paeyya okunur). İlk olarak Mağribiler tarafından getirilen pirinç, günümüzde başka birçok malzeme ve pişirme yöntemiyle birlikte İspanyol mutfağının temel öğelerinden biri haline gelmiştir ve bölgedeki her menünün yıldızıdır. Pirinç daha lapa bir sonuç için derin bir toprak kapta pişirilebildiği gibi, çıtır çıtır bir mükemmellik için fırında pişirilebilir ve pek tabii ki cızırdayan bir paella tavasında kızartılabilir. Fideuà’da klasik tarifte bir değişiklik yapılarak pirinç yerine erişte kullanılır ve Alicantina paella’sı ise balık yerine kırmızı etlidir..Paella, tarih içinde İspanya’yı işgal etmiş olan Romalılar ve Arapların yemek kültürünü birleştiren bir yemek olarak tanımlanır.

 

Ana maddesi pirinç olan bu yemek safran dışında et veya deniz ürünlerinin karışımından oluşur. Paella, İspanya’nın geleneksel lezzetlerinden biridir. En İyi paella’yı yemek için Puerta Del Sol bölgesinde yer alan La Paella isimli restoranı ziyaret edebilirsiniz.Tripadvisor‘ ün önerdiklerine de bakın..

Geleneksel ve otantik Valeniya usulü Paella deniz ürünleri, sebzeler ile tavuk, hindi, ördek veya tavşan eti ile yapılır. Kullanılan pirinç Türkiye’de yetişmeyen “arborio” pirincidir.Sarı rengi almasının sebebi içinde kullanılan İran veya İspanyol safranıdır. İyi bir paella, zeytinyağı ile yayvan kalın tavalarda sipariş üzerine pişirilir ve masaya servis edilir. Pişirip masaya gelmesi en az 20 dakikadır. Hazır paellalar (özellikle paellador tarzı olanlar) tercih edilmez. Paella genellikle iki kişilik hazırlanır.Bunu göz ardı etmeyin..Yine bazı restoranlar, eğer 3 kişi iseniz 2- li paella yanında bir servis tabağı (3.kişi) daha açmayı şart koşarlar..Bu tabak herhangi bir ürün, mesela bir tek porsiyon tapas olabilir!.Unutmayın..İyi bir paella (  2 kişilik – 35-40 € ) dur..Kısaca orta halli bir şarap (75 cl ) ilaveli iki kişilik paella ile en az ödeyeceğiniz bedel 55-60 € dan başlayacaktır!..

paella-25
** Paella

 

Eğer Alicante’de bulunuyorsanız, dünyaca ünlü bir bademli koz helvası olan Turrón’u denemeyi de unutmayın

turronspainph
** Turron

 

Sembolik tapas geleneği söylenene göre Endülüs kökenlidir ve buralarda bir caña (bira) sipariş ettiğinizde gelenek olarak yanında bir tabak bu lezzetli atıştırmalıktan gelir. Bir hikayeye göre her şey Kral Alfonso, Cádiz üzerinden seyahat ederken dinlenmek ve bir bardak Jerez için durduğunda başlamıştır. Hancı bardağı tozdan korumak için üstünü bir dilim jambon ile kapatır ve bu kralın hoşuna gider ve ikinci bardağı yanında yeni bir tapa (kapak) ile birlikte sipariş eder.

 

+ Kanarya Adaları’nın ‘ebedi baharı’ anakaradan farklı tropik bir yemek kültürünün ortaya çıkmasına neden olmuştur. Yerel Guanche ve Afrika etkilerinin bir karışımını ve Keşif Çağı zamanında Amerika’dan getirilen pek çok yemeği de bu kültürde görmek mümkündür. Gofio (kızartılmış mısır) tatlıdan tuzluya her çeşit yemekte kullanılan favori malzemelerden biridir ve ekşi ada Mojo’ları (soslar) da özellikle Sanchocho Canario (salamura beyaz balık) ve Atlantik deniz suyunda pişirilen soyulmamış patateslerden oluşan Papas Arrugadas ile iyi gider.

 

Basque bölgesinde balık çorbası ve çeşitli balık yemekleri daha hakimdir..

 

İspanya ve Madrid’e özeller ile devam ediyoruz..

  • Gazpacho, geleneksel çorba

İspanyol mutfağında sık sık tüketilen ve bir tür soğuk çorba olan gazpacho, özellikle Andaluciada yaygındır. Gazpacho, çiğ sebzelerden yapılan soğuk servis edilen ve genellikle domates bazlı olan İspanya’nın güney bölgesinde keşfedilmiş ve dünyaca kabul görmüş bir çorba çeşidi. İspanyol ve Portekizliler’in çok sevdiği soğuk bir çorba çeşidi olan Gazpaço (Gazpacho) sıcak günlerde ferahlamak ve serinlemek için yenmektedir. Avokadolu, karpuzlu, üzümlü, piyazlı, et sulu, deniz mahsüllü gibi  çeşitleri de vardır. Gazpaço, İspanya’da yazları masalardan eksik olmayan tipik bir çorbadır.

En sık yapılan gazpacho yemeği domates, sirke, sarmısak, zeytinyağı, ekmek içi, soğan, salatalık ile yeşil biberin pişirilmemiş ve ekmek kırıntılarıyla koyulaştırılmış karışımından oluşur. Yağda kızartılmış ekmek parçaları, doğranmış sebze ve katı yumurta ile birlikte servis edilir.

Andalucia’daki Malaga ilinde yapılan ve oldukça özgün bir tadı olan gazpachonun temel malzemesi ise bademdir, ayrıca içine üzüm de konur.Gazpacho, İspanya’daki restoranlarda tabakta ya da bardakta olmak üzere iki şekilde servis ediliyor. Tercihinizi belirtmeyi unutmayın.

delicious cold Gazpacho soup in glasses

Gazpacho Salatası : pirinç – domates – taze mantar – ince kesilmiş yeşil biber – dilimlenmiş kırmızı biber- doğranmış yeşil soğan- doğranmış maydanoz – soya yağı – doğranmış sarımsak – kekik- marul yaprakları ..

İspanyol Böreği – leek pasties – yada orjinal adı ile ; Empanada – dana yada chorizo + sebze karışımlı güzel bir börek..


 

  • Andalucia (Endülüs) spesiyaliteleri nelerdir?

İspanya’nın en kalabalık yöresi olan Andalucia’nın değişik kesimlerinin kendine özgü spesiyaliteleri vardır. Örneğin kıyılar boyunca deniz ürünleri çeşitleri, Sevilla’da paella,  Cordoba’da nefis aromalı gaspacho bunların en bilinenleridir. Andalucianın hemen her bölgesinde ise klasik İspanyol içkisi sherry‘ nin yanında öğlenleri sandöviç olarak, akşamları ise ördövr olarak sıcaklı soğuklu, irili ufaklı “tapas” lar sunulur.

Şarap ile dip not : İspanyol şarap üreticisi Barbadillo, dünyanın en pahalı Sherry diğer bir adıyla İspanyol Şarabı’nı piyasaya sürüyor. Barbadillo Versos, en hafif şaraplarından biri olsa da sahip olduğu fiyatı oldukça ağırdır. 19. yüzyıla kadar uzanan ve dünyanın en eski İspanyol Şarapları’ndan biri olduğu düşünülen Versos 1891, en seçkin içkilerdendir ve dünyanın en pahalı içkileri arasında yer alacak bir fiyata sahiptir.Sadece 100 şişe üretilen bu İspanyol Şarabı’nın değeri 8 bin £ yani yaklaşık olarak 11.150 $. Bu şarap Barbadillo ailesine ait Sanlucar de Barrameda’da eşi benzeri olmayan fıçılarda üretilmiştir. Tarihi bir şarap olduğunu belli eden Versos 1891, oldukça nadir ve değerli bir içkidir.

versos-1891
** Versos 1891

Andalucia’nın güneyinde yer alan Jerez de la Frontcra bölgesi sherry’nin anavatanıdır ( web bilgi).Tüm dünyada severek tüketilen sherrynin dört çeşidi vardır. Açık renkli ve sek olanı Fino, koyu ve daha ağdalı olanı Amontilado, hafif tatlı koyu sarı olanı Oloroso, koyu ve tatlı olanı ise Cream olarak bilinir..

İspanyanın güney bölgesini oluşturan Andalucia (Endülüs), uzun yıllar Arap işgalinde kalmasından dolayı, İspanyol mutfağına özgün lezzetler kazandırmış.

Kuzey Afrika ülkelerinin mutfaklarından da çok etkilenen Andalucia mutfağı, bu etkiden dolayı karbonhidrat ağırlıklı besinlerden oluşurken, aynı zamanda da hem Atlas Okyanusuna hem de Akdenize olan kıyıları sayesinde, deniz ürünleri mutfaklarında büyük yer tutar. Buğday, üzüm ve zeytin geleneksel tarım ürünlerini oluşturur. Zeytinyağında yapılan kızartmalar; Andalucia mutfağının tüm dünyada bizim kızartma tarzımızdaki Cocina de los fritos “Kızartma yemekler mutfağı” olarak tanınmasını sağlar. Akdeniz tipi beslenmenin ana malzemelerini oluşturan yumurta, domates, sarmısak, soğan, zeytin ve biber bu mutfakta da bol bol yer alır.

 

Ve Tapas ; İspanyol yemek adetlerini zenginleştiren, günün belirli saatlerinde atıştırılan Tapa – Tapas adlı mezeler ve kanepelerdir. Bunlar ‘tasca’ adı verilen küçük bar/restoranlarda sunulur.Bizdeki meze’nin yada atıştırmalık kanepe’lerin İspanyol versiyonu bir bakıma..

Yorum : Bizim meşhur atıştırmalardan – kanepeleren oluşan türü..Bence abartıldığı kadar değil.. Bazı yerlerde, bazı tapalar için fiat uçuk gibi geliyor insana.. Ekmek kızartması .. üstüne kaya tuzu serpilmiş.. vede domates suyu ile tabirce ıslatılmış bir kaç minik dilim ekmek servis ediliyor !.. 5 € ..

tapasph5

Bir bardak şarap veya bira eşliğinde küçük tabaklar içinde küçük porsiyonlarla sunulan tapalar çoğunlukla peynirli, etli, yumurtalı sebzeli yemeklerden yapılır. İspanyollar mahalledeki tascalarda dostlarıyla buluşur ve bu lezzetli ürünlerin yiyip sohbet ederler. Eskiden İspanyollar sherrye sinek kaçmaması için bardakların üzerlerini “tapas” adını verdikleri ekmek dilimleriyle kapatırlar, alkolü boş mideye içmemek için de bu tapasları yerlermiş. Bu adet zaman içinde bir kültüre dönüşmüş ve tapasların yüzlerce çeşidi oluşmuş.İspanyolların çeşit çeşit tapas arasında en çok tükettikleri “Patatas Bravas” tır. Patates üzerine acı sos ya da “Aioli” adını verdikleri mayonez, sarımsak, zeytinyağı karışımı soslarından koyarak hazırladıkları Patatas Bravas,  denemeye değer.

 

Tripadovisor‘ ün Tapas  önerileri..

 

Yada önerilenler diğer alanlar :

+ La Bardemcilla : Augusto Figueroa, 47 – Madrid, Metro –  L5 : Chueca

+ Cerveceria Santa Barbara : Alcalá, 149 Madrid, 28009 – Metro L2 -9 / Príncipe de Vergara

+ Casa Alberto : Huertas, 18 – Madrid, 28012 , Metro  L1 – Antón Martín

+ 100 Montaditos :  Mayor, 22- Madrid, 28013 , Metro L 1-2-3 –> Sol

+ La Musa :  Costanilla de San Andrés,12 (Plaza de la Paja) – Madrid, ES 28005 , Metro  L5 – La Latina

+Casa Lucio :  Cava Baja, 35- Madrid, 28005,  metro L5 – La Latina

+ Taberna del Zapatero : Almendro, 27- Madrid, ES 28005 , Metro L5 – La Latina

+ Casa Labra :  Calle Tetuán, 12- Madrid,  Metro L- 1-2-3 /  Sol

+ Antonio Sanchez (Tabernas) : Méson de Parades, 13- Madrid, 28012 , Metro L1 – Tirso de Molina
Casa Paco

+ Puerta Cerrada : 11- Madrid, 28005 , Metro L5- La latina
 

Tapas, dünya mutfaklarından Meksika mutfağındaki “botanas”, Amerikan mutfağındaki “bocas” a benzetilmektedir.İspanyol tarihinin büyük kısmında yer alan “Tapas” ülkeyi etkileyen millet ve diğer ülkelere göre yeni içerikler kazanmıştır. Örneğin; Romalılar ile zeytin, Kuzey Afrika etkisi ile badem, kurutulmuş meyve ve baharat, Amerika ile domates, patates ve acı biber Tapas dünyasına girmiştir.

 

600 den fazla tapas vardır.İşiniz yok, ilgili iseniz alın size İsponyol Tapas’ları...

•Aceitunas Negras Aliñadas – Marine edilmiş siyah zeytin
•Aceitunas Verdes Aliñadas – Marine edilmiş yeşil zeytin
•Albóndigas – Sarımsaklı ve domatesli sosta domuz köftesi
•Almejas al Diablo – Baharatlı domates sosunda istiridye
•Almejas al Horno – Fırında istiridye dolması
•Almejas a la Marinera – Beyaz şarap sosunda istiridye
•Almejas Romesco (Tarragona) – Romesco sosunda istiridye
•Almendras Fritas – Kavrulmuş tuzlu badem
•Angulas a la Bilbaína – Sarımsak sosunda küçük yılanbalığı
•Atún Escabechado – Marine edilmiş ton balığı
•Banderillas – Deniz ürünleri ve sebze karışımı
•Blanquets Valencianos (Valencia) – Haşlanmış ot
•Buñuelos de Bacalao – Mezgit köftesi
•Butifarra (Catalonia) – Baharatlı sos
•Butifarrón Dulce (Catalonia) – Karamelize edilmiş şekerle baharatlı sos
•Calamares Fritos – Küçük kızartılmış mürekkep balığı
•Calamares Rellenos – Kızartılmış küçük mürekkep balığı dolması
•Canapé de Atún y Tomate – Ekmek üstünde marine edilmiş ton balığı ve domates
•Canapé de Cabrales y Piñoes (Asturias) – Mavi peynir ve çam fıstıklı kanepe
•Canapé de Lechuga a la Vinagreta – Marine edilmiş marullu kanepe
•Caracoles – Temizlenmiş küçük salyangoz
•Caracoles a la Madrileña (Madrid) – Paprika sosunda sunulan küçük salyangoz
•Champiñones a la Ajillo – Sarımsaklı sosta sunulan kızartılmış mantar
•Champiñones Rellenos – Domuz eti dolgulu mantar
•Chorizo – Dilim ekmek üstünde dilim et
•Croquetas de Gambas – Karides kroket
•Croquetas de Paella – Paella kroket
•Delicias de Queso – Kızarmış peynir köftesi
•Empanadillas de Atún – Küçük ton balığı pancake ya da pay
•Empanadillas de Carne – Küçük et pancake ya da pay
•Empanadillas de Ternera – Domatesli ve baharatlı pancake ya da pay
•Emparadados de Jamón y Queso – Kızarmış jambon ve peynirli sandviç
•Ensaladilla de Pimientos Rojos – Közlenmiş biber ve domates
•Ensaladilla Rusa – Patates, mayonez ve sebze salatası
•Flamenquines (Andalucía) – Domuz ve jambon rulosu
•Fritura de Pescado – Kızarmış balık
•Gambas al Ajillo – Sarımsak ve zeytinyağlı karides
•Gambas com Salsa Piparrada (Basque) – Domates, soğan, yeşil biber ve salatalık ile servis edilen haşlanmış karides
•Gambas Villeroy – Beşamel soslu kızarmış karides
•Grandina – Patlıcan ve jambonlu ekmek
•Huevos Rellenos de Samón – Somon balıklı yumurta dolması dilimi
•Jamón Serrano – Dilim ekmek üstünde jambon
•Mejillones Gratinados – Fırında midye ve mantar
•Mejillonesa la Marinera – Fırında soslu midye
•Mejillones a la Vinagreta – Marine edilmiş midye
•Patatas Bravas – Baharatlı domastes soslu kızarmış patates
•Pincho de Huevo – Haşlanmış yumurta
•Pincho Moruno – Domuz kebabı
•Pollo al Ajillo – Sarımsaklı tavuk
•Pulpo a la Gallega – Paprika ve zeytinyağlı ahtapot
•Pulpo a la Vinagreta (Galicia) – Marine edilmiş ahtapot
•Queso Manchego – Keçi peyniri
•Terrina de Conejo – Tavşan pate
•Terrina de Perdiz –Ciğer pate
•Tortillitas de Camaones (Cadiz Area) – Pancake şeklinde sunulan küçük karides
•Tortilla a la Española – Patates, soğan ve yumurtalı meze

** Yukarıdaki bazı bilgiler ;momondo.com.tr ;  gurmerehberi.com kaynaklıdır !..
 

İspanyada yemek bu kadar mı?  tabiki hayır ..

 

Sırada bizim yumurtalı patates  yada değişime uğramış hali ile İspanyol omleti – Tortilla var..

İspanya’nın en ünlü yemeği patates ve yumurtanın mükemmel uyumu ile hazırlanan tortilla’ dır. Pek çok alanda yapılır ama gerçekten lezzetli bir tortilla yemek istiyorsanız  tripadvisor‘ e bakın…

 

tortilla1

Tortilla için, ayrıca buralarda önerilmiş.. inceleyin….

+Casa Dani : Address: Calle de Ayala, 28, inside the Mercado de Paz

+ Bar Docamar: Address: Calle Alcalá, 337

+ Bar Cerveriz : Address: Plaza San Miguel, 2

+ Txirimiri : Address: Calle Humilladero, 6 (La Latina Location)

+ Juana la LocaAddress: Plaza Puerta de Moros, 4
 
 

Temel Gıdalar :

+ Ekmek ve Pirinç :
Ekmek ve pirinç gibi hububat ürünleri Türkiye’de olduğu gibi İspanya’da da uzun yıllar boyunca yenen yiyeceklerdir.Ekmek genelde biz Türklerde olduğu gibi yemeğin yanında lezzete eşlik eder ve özellikle zeytin yağına biraz olsun tabiri caizse banmak için kullanılır.Ekmekle yenen diğer yemeklere örnek olarak da yahni ve çorbalar verilebilir. Ekmekle yenen peynir ise vazgeçilmez bir atıştırma öğünüdür…

+ Sebze ve Meyveler :
Yemek için kullanılan sebzelerin çoğu 1400 lü yıllarda Christopher Columbus tarafından Amerika’dan getirilmiştir.Domates,Biber,Patlıcan ve Patates diğer bütün Akdeniz ülkelerinde olduğu kadar İspanyada da çok kullanılagelmektedir.

+ Zeytin ve Zeytinyağı :
Isı,sıcak iklim hemen her Akdeniz ülkesi gibi İspanya’yı da zeytin yetiştiricisi bir ülke yapıyor.Ve tabi ki bu zeytinlerin çoğu yağ yapımı için çekiliyor ve sofralara tat katıyor.Zeytin ise tıpkı ülkemizdeki gibi salamura olarak kahvaltılarda tüketiliyor ve salatalara konuyor.

 

** Madrid için konu devamı sonraki sayfamızda …Madrid’e Özeller..

 

Kaynaklar : gerekeniyap.com, yemekkulturu.net, travelingturks.com, gezipgordum.com, spainist.com.. 

 

 
 
 

Önceki Sayfa ↔ Sonraki Sayfa 

– Madrid ; Ana Klasöre dön –

– İspanya ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir