Madrid-Alışveriş, Mağazalar/Pazarlar

 
 
 

MADRİD’ te ALIŞ VERİŞ

(bilgiler 2020 yılına günceldir)

 
 

+ Madrid alışveriş rehberinde bazı bilgi alıntıları mevcuttur! (spainist.com & travelingturks.com & gezipgordum.com)

 
 

Madrid için bir alışveriş “neşelidir” denebilir. Madrid’i ziyaret edenler, alışveriş merkezleri ve tasarımcı mağazalarında dünya çapında ünlü markaları, pazarlarında en iyi sebze, meyve ve peynir çeşitlerini, taze balık ve çok iyi kalitede deniz ürünlerini, dünyanın en iyi şaraplarını ve ünlü çikolata dükkanlarını, şeker üreticileri ve pastaneleri keşfedebilir ve buralardan dilediğince alışveriş yapabilirler. Madrid’e gelen turistler, giyim, karnaval maskeleri ve el yapımı espadriller başta olmak üzere geleneksel el sanatları ürünleri satan yerel mağazalara kadar Madrid’ de her bütçeye uygun birşeyler bulabilirler.

 

Madrid’de mağaza ve dükkanların çoğu 10.00 14.00 ve 17.00-20.00 saatleri arasında açıktır. Bununla birlikte büyük mağazaların bir çoğu öğle saatlerinde de açık olup ayrıca saat 22.00’ ye kadar kapanmamaktadır. Küçük mağaza ve dükkanlar Cumartesi öğleden sonra genellikle kapalıdır.

 

+ Alışveriş merkezleri ve büyük mağaza ve dükkanlar ise ayın ilk Pazar gününde açıktır.

 

 
 
Kent için alışveriş,  3 farklı bölgede yoğunlaşmıştır.
 

  • Şehir Merkezi olarak :

Gran Via Caddesi alışverişin başta gelen merkezdir. Cadde üzerinde Zara, Mango, Zara Lefties (outlet – Calle Gran Vía, 32, 28013 Madrid), H&M, Casa del Libros (kitapçı) gibi orta fiyatlı markaları ve mağazaları, no 32 de Primark AVM yi bulacaksınız. Gran Via caddesinin Plaza del Callao ( metro Callao – M 3-5 ) meydanından başlayarak, güneyde Puerta del Sol meydanına kadar uzanan başka bir caddesi de (Calle Preciados) hareketli ve canlıdır. Üzerinde yer alan Zara, Fnac (elektronik) mağazası gibi pek çok dükkan ve mağazalar ile Sol Meydanı üstünde yer alan Madrid’in en büyük El Corte Ingles Mağazası bulunur (web) ( Calle Preciados, 3, 28013 Madrid ). 

Plaza del sol bölgesi alışverişin devamını oluşturacaktır..

 
gran_via-map-madrid
 

El Corte Ingles‘ te ucuz ürünlerden tutunda, Türkiye’den ithal ürünlere, en lüks Fransız markalarına dek ayakkabı, tekstil, kozmetik, spor, elektronik ve alt katındaki çok büyük süpermarketi ile aradığınız herşeyi bulabilileceğiniz mağazası ile hizmet verir..

plaza-del-callaomadrid
El Corte Ingles 9. kat – Gran Via
el-corte-inglesmadridph
Plaza del Callao

 

Gran Via yakınındaki  büyük mağazasının – Üst katı (9) cafe – bar -restoran içermektedir (uygun atıştırmalar mümkün..)( metro L3 – 5  ile   Callo durağında inip, Plaza del Callao üzerinde, 2 numarda ki mağazaya ulaşın).

Bu mağaza zinciri İspanya’da sayıca oldukça fazladır..bir birlerine yakın mesafelerde farklı sunumları ve büyüklükleriyle çalışırlar..

 

Yine Gran Via caddesinin kuzey bölümü,  moda giyim üzerine alışveriş yapmak isteyenler için uygun bölgedir –Plaza de Chueca

plaza-de-chuecamaps

 

Alışveriş için başka bir merkez ;

  • Salamanca Bölgesi’ dir ;

salamanca-map

Lüks alışveriş yapmak istiyorsanız Madrid’in en hip ve şık markalarını içerir bu semtte yer alan Calle Serrano ve Calle Goya çevresinde oyalanın (Metro Serrano). Calle Goya Madrid’in en ünlü alışveriş caddesidir. Alışverişin yanı sıra farklı atmosferi, mimarisi, butik tarzı dükkanları ile gezilip görülmeye değer bir yerdir Salamanca bölgesi  tasarımcı mağaza ve markalar ile lüks antikacılara ev sahipliği yapar.Buradaki 19.yy. sarayında bulunan El Jardín de Serrano’da moda giyim, mücevherler, hediyelik eşya ve aksesuvarlar popülerdir. Adres: Calle de Goya, 6-8, 28001 Madrid ; Ulaşım- Metro L4 – Colon durağı.

callegayomaps

 

Ve bir Outlet...

  • Las Rozas Outlet – web :

Adres : Las Rozas Village Madrid C/ Juan Ramón Jiménez, 3, 28232 Las Rozas – Madrid

Dünyanın en şık ve pahalı markalarını ucuza almak istiyorsanız en uygun alandır.

Madrid merkezden (kuzey batısında) yarım saat uzaklıktaki Las Rozas Outlet merkezi hergün saat 10 – 22 arası açıktır. Atocha yada Chamartin istasyonlarından Tren ile ulaşımı mevcut –>  C8 ve 10 ( Pinar de Las Rozas durağında inin, az yürüyün ).Ayrıca : Las Rozas Village Shopping Express” otobüsü ile günlük saat : 11-13-15 hareketi ile 3 sefer olarak – Madrid’ten  ulaşmak mümkün ( web  – çift yön  13 € )(saat –> 17-19-20  ise Madrid’e hareket saatleridir).

village-shopping-expressmaps

Bu mağazaya gitmek isterseniz ; gidiş-dönüş, 3 saat zaman dili ile alışveriş imkanını 13 €’ a online satın alabilirsiniz (web – getyourguide )..

 

Madrid’te alışveriş bitti mi? Hayır..

Buraları da unutmayın ! :

 

Castellana: Şehrin kuzeyinde yer alan bu bölge Madrid’in finans ve iş merkezidir aslında. Bunun dışında küçük dükkanlar, galeriler ve restoranlar ile de dikkat çeker. Özellikle akşamüstü saatlerde alışveriş yapanlarla kalabalık bir yerdir.

Moncoa Argüelles: Calle de la Princesa olarak da bilinen bu bölge şehrin en iyi alışveriş bölgelerindendir. Alışveriş yapılacak yerlerin yanı sıra sinema, restoran, kafe, bar, disko seçenekleri ile de dikkat çekmektedir.

Opera: Müzik enstrümanı ve müzikle ilgili şeyler almak istiyorsanız gitmeniz gereken yer burasıdır.
Calle Toledo: Deri ve deri ürünleri satın almak için uygun bir yerdir. Özellikle yerel İspanyol ayakkabıları üretip satan mağazalar görülmeye değerdir.

Chueda Madrid& Malasana: Şehir merkezinde bulunan en kozmopolit yerlerdendir. Orijinal ve avant garde ürün seçeneklerini burada bulabilirsiniz.

 

Madrid, ayakkabı tutkunları için de bir cennettir. Antigua Casa Crespo’da satılan geleneksel espadrillerden, Mayorka’ya özgü Camper’e kadar her tipte ayakkabıyı Madrid’de bulabilirsiniz (Calle Divino Pastor, 29 Madrid )( web ).

antiguacasamap

İspanya’nın ayakkabı ve deri ürünlerde kalite iyidir. Zara, Mango, Stradivarius, Bershka, Desigual, Paco Rabanne, Pull & Bear, Custo Barcelona, Springfield, Sfera, Blanco, Adolfo Dominguez, Oysho gibi markalar dünyaca tanınmış İspanyol markalarıdır. Loewe, Tous ve Massimo Dutti ise en İspanya’nın pahalı ve prestijli tekstil, çanta markalarıdır.Cep telefonu, fotoğraf makinası gibi elektronik ürünler (elbette markaya ve dükkana göre de değişkenlik gösterebilir) Türkiye’ye göre % 10 – % 30 arası daha ucuz olabilir. Aldığınız ürünün tax free işlemini yaptırarak, Havalimanında KDV (IVA) oranını geri alabilirsiniz,ancak ülkemizde garantisi maalesef geçmiyor!.Kısaca bu göz önüne alındığında bu tür ürün alımı çok mantıklı olmayabilir.

 

Alışverişlerimiz için kısa notlar :

  • Dikkat, mağazalarda 50 € ya da 100 € üzeri kabul edilmeyebilir
  • Döviz Bozdurma: Madrid’de döviz bozdurmanız gerekirse bu işlemi bankalardan ya da döviz bürolarından yaptırabilirsiniz. Döviz büroları daha uzun saatler açıktır. Fakat genellikle bankalardan daha az teklif vermektedir. Bürolar arasında da fark olabilmektedir. Bu nedenle birkaç farklı yerden teklif almanızda fayda vardır.
  • Vergi İadesi & Tax Free: Madrid’de ürün ya da hizmetlere % 7–16 arasında katma değer vergisi dahildir. Eğer Avrupa Birliği üyesi bir ülkeden değilseniz ve tek seferde 90.16 Euro’dan fazla harcama yaptıysanız gerekli işlemleri yaptıktan sonra vergi iadesi talebinde bulunabilirsiniz. Geri alabileceğiniz tutar alışverişinizin yaklaşık %10,5 ‘luk kısmıdır. Bunun için öncelikle alışveriş yaptığınız yerden gerekli belgeyi almalı, daha sonra gümrükte ülkeyi terk etmeden önce işlem yapmalısınız. Barajas Havalimanı 1, 2 ve 4. terminallerde bu işlem yapılabilir (bilgi alıntıdır !).
  • Tax Free – bakmanızda fayda var ! ( web )

 
 

• Alış veriş için → nerede neler var ?Web adresine  bakınız..

 

Alışverişte top 10 – Mağaza-pazar ve Caddeler  :

madridshoppingareamaps

  • Pull & Bear – web 
    Av De la Albufera 153 – Madrid, 28018
  •  

  • Calle Serrano – Calle Serrano, Madrid
  •  

  • El Rastro ; Ribera de Curtidores -Madrid
  •  

  • Mercado de San Miguel , web , video  ; Plaza de San Miguel, 2 – Madrid, 28005.. Bu alışveriş alanına mutlaka gidin.Pazartesi, Salı, Çarşamba, Pazar: saat 10:00 – 24:00 // Perşembe, Cuma, Cumartesi: saat 10:00 – 02:00 arası açık..Market of San Miguel ; 1913 yılında inşa edilmiş kapalı bir pazardır. Kaliteli yiyecek satışının yapıldığı pazarı bir şey almıyorsanız bile taze ürünler için ziyaret etmelisiniz. Madrid’e gelen turistler arasında popüler bir nokta olan pazara metro 2. veya 5. hat ile Opera durağında inerek gelebilirsiniz.

  •  
    Ve diğerleri :

  • Gran Via caddesi : Dünya markaları vede Madrid’in en büyük sinemaları burada bulunur.
  • Calle Preciados
  • Calle Alcalá
  • shopmadridtop10

    gran_via_madridstrph

    calle-preciadosstph

    calle-alcalastrph
     

  • Calle De La Montera : Gran via’nın kuzeyde kesiştiği  metro 1 ve 5 ‘in Gran Via durağından başlayarak güney yönünde metro 1-2-3 ün Sol durağının bulunduğu ayni isimli meydanda ( Puerta del Sol) sonlanan caddedir.
  • Calle Princesa : Plaza Espana – meydanında iken park alanını sağımıza, torre de madrid’i arkamıza ve solumuza da Edificio España’yı aldığımızda bizi Gran via caddesine bağlayan caddedir..Bu cadde kuzey yönde yaklaşık 1.7 km mesafede yer alan “Moncloa” metro istasyonuna kadar uzanacaktır.
  • calle-princesastrph
     

  • Abc serrano shopping centre – web : Salamanca bölgesinin hemen kuzey sınırında yer alan bir merkez..Ulaşımda Metro L 5 – Rubén Darío istasyonunda inerek kısa mesafede yürüyünüz… ABC Serrano, tasarımcı moda giyim, hediyelik eşya ve ev mobilyaları ile ünlüdür
  • madrid-abc-serrano
     
     
    Madrid’te önemli AVM’ ler :

    + Principe Pio: Bu alışveriş merkezi del Norte tren istasyonu içerisinde bulunmaktadır. Ulaşım ve alışverişi birleştirerek işleri kolaylaştırmak fikrinden yola çıkarak oluşturulan Principe Pio, Royal Palace’a 100 metre mesafededir.Adres: Paseo de la Florida 2 // Ulaşım: Principe Pio İstasyonu // Ziyaret Zamanı: Her gün 10:00 – 22:00

    + Arturo Soria Plaza: Bu alışveriş merkezinde iyi mağazalar, çeşitli aktiviteler, sergiler ve moda gösterileri mevcuttur. Ayrıca restoran seçenekleriyle de göz doldurur. Adres: Artura Soria 126

    + ABC Serrano: Şehirdeki en elit yerlerden birinde bulunmaktadır. Görkemli bir bina içerisindedir. Serrano Caddesi’nden ya da Paseo de la Castella’dan bu alışveriş merkezine girilebilir. Adres: Serrano 61, Salamanca

    + La Esquina del Bernabeu: Bernabeu Stadyumu’nun köşesinde yer alan bu alışveriş merkezi içerisinde birçok mağaza bulunmaktadır. Burada Real Madrid futbol takımının resmi mağazası da mevcuttur. Adres: Concha Espina, 161, Castellana

    + Moda Shopping: İçerisinde 90 kadar mağaza bulunmaktadır. Farklı ve hoş bir atmosfere sahiptir. Adres: Paseo Castellana 95, semiesq. Gral Peron 40

    + Mercado Fuencarral: 60 kadar mağazaya ev sahipliği yapan bu alışveriş merkezi buluşma noktası olarak da popüler bir yerdir. Giyim, aksesuar, ev eşyası, takı, ayakkabı gibi geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. 1998 yılında açılan bu alışveriş merkezi şehrin en modern ve avant garde noktalarındandır. Adres: C/ Fuencarral, 45, Chueca

    + La Vaguada: Şehirdeki en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan La Vaguada’da 350 kadar mağaza bulunmaktadır. Bunun dışında aynı kompleks içerisinde sinema, bowling, disko, küçük bir eğlence alanı da vardır. Adres: Avda Monforte de Lemos 36, Castellana

    + El Jardin de Serrano: Salamanca bölgesinde yer alan son moda ve genellikle pahalı ürünlerin satıldığı bir yerdir. Adres: Avda Monforte de Lemos 36, Salamanca

    + Madrid Xanadu: Alışveriş merkezi özelliğinin yanı sıra İspanya’nın ilk kapalı kayak alanına sahip olması ile de talep gören bir yerdir. Bunun dışında mini golf ve lunapark seçenekleri de vardır. Şehir merkezine yaklaşık 23 kilometre mesafededir.Adres: Arroyomolino Madrid // Ulaşım: Araba ile A5’den 22. veya 25. çıkışı kullanarak ya da Metro Principe Pio İstasyonu’ndan kalkan otobüsler ile // Ziyaret Zamanı: Her gün 10:00 – 22:00

    + Las Rozas Village: Madrid şehir merkezine 20 dakika mesafededir. Yaklaşık 40 tane mağazanın bulunduğu bu alışveriş merkezinde Antonio Miro, Dockers, Musgo, Camper gibi markalar bulunabilir.
    Adres: C/ Juan Ramon Jimenez Las Rozas – Madrid // Ulaşım: De Moncloa’dan 628 numaralı otobüs – Ziyaret Zamanı: Her gün 11:00 – 21:00, Pazar günleri 11:00 – 22:00

    + Plaza Norte Alışveriş Merkezi: 200’den fazla mağaza, 25 restoran, kafe ve sineması ile hemen her daim insan akınına uğrayan bir yerdir.Adres: CarreteraN 1 km 19. San Sebastian de los Reyes // Ulaşım: Araba ile N1’den 19. çıkışı kullanarak ya da Metro Plaza Castilla İstasyonu’ndan kalkan otobüsler ile. Ziyaret Zamanı: Her gün 10:00 – 22:00

     
     
    Madrid – Top  Pazar & Market’ler

    Rastro Bitpazarı (Rastro Market) – Calle Ribera de Curtidores – az sonra detaylı anlatılacak!

    El Corte Inglés – Calle Preciados
    Alışveriş Mağaza Zinciri, Alışveriş Merkezi – Adres: 1-3 Calle Preciados, Madrid – Ulaşım: Sol veya Callao metro- Web

    • Dreams Palace de Hielo – Hortaleza
    Mağaza, alışveriş, boş vakit ve spor merkezi – Adres: 77, Calle Silvano, 28043, Madrid- Ulaşım: Metro Canillas Station – Web

    Lefties – Carretas
    Zara Outlet – Adres: Carretas 10, Madrid

    Casa del Libro – Gran Vía
    3 katlı kitap dükkanı – Adres: 29 Gran Vía 28013, Madrid- Ulaşım: Gran Vía or Callao metro- Web 

    Mercado de Fuencarral – Chueca
    3 katlı Pazar – Adres: 45 Calle Fuencarral 28004, Madrid – Ulaşım: Chueca or Tribunal metro – Web

    Jardin de Serrano Salamanca
    Mağaza, Alışveriş Merkezi – Adres : Goya Street, 6, Madrid – Ulaşım: Serrano metro – Web

    Fnac – Plaza del Callao
    Kitap, Müzik, Elektronik – Adres: Plaza del Callao, Madrid – Web:

    Capas Seseña– Cruz
    Adres: Cruz 23, Madrid – Web

    Casa Diego– Puerta del Sol
    El yapımı yelpaze, şemsiye ve bastonlar- Adres: Puerta del Sol 12, Madrid – Ulaşım: Sol metro – Web

    Mercado de Chamartin:Madrid’deki en büyük pazarlardan biridir. Geleneksel lezzet seçeneklerinin yanı sıra taze meyve ve sebze bulunabilecek bir yerdir. Adres: C/. Bolivia, 9, Ulaşım: Metro ile Colombia durağı –web

    Mercado de Maravillas: Madrid’de yer alan kapalı pazar yerlerinden biridir. Balık, sebze ve meyve satışı yapılmaktadır. Adres: C/. Bravio Murillo, 122. Ulaşım: Metro ile Cuatro Caminos durağı – web

    Merca Madrid: Avrupa’nın en büyük gıda ürünü satan yeridir. 176 hektarlık bir alan üzerine kurulu MercaMadrid’de 700 kadar yer bulunmaktadır. Yerel, ulusal ve uluslar arası alanda satış seçenekleri mevcuttur. 12 km güney doğuda..web

    . Madrid Tirso de Molina Çiçek Pazarı: Adres: Plaza Tirso de Molina, Lavapies

     
     

    Gıda alışverişi için birkaç not  :

    Madrid’de yeme içme alışverişine yönelik olarak; eski Madrid’de, Museo del Jamon’un şubeleri İspanyol jambonu, peyniri ve salamura sucukları ile ünlüdür (web). Paseo del Prado, 44 numarada; Calle Gran Vía, 72 numarada ve plaza Mayor’da restoran zincirleri vardır.

    Salamanca bölgesi, peynir, reçel ve şekerleriyle ünlüdür ve buradaki Mantequerías Bravo’ya mutlaka uğramanız tavsiye edilir (web)(Calle de Ayala, 24, 28001 Madrid) .

    mantequerias-bravomaps1

    Madrid’de iyi kalite şarap için, İspanyol ve Portekiz şarabı ile ünlü Reserva y Cata’ya gitmeniz tavsiye edilmekte (web)(Calle Conde de Xiquena, 13, 28004 Madrid – Metro 4 ; banco de Espana yada metro 4 : Colon istasyonlarından inerek) .. Ayrıca Salamanca bölgesinde bulunan Lavinia, Avrupa’nın en büyük şarap evi ünvanına sahiptir (web)(Calle de José Ortega y Gasset, 16 – Salamanca, metro  Serrano durağı ).

     

    Su : Madrid şebeke suyu içilebilir denmekle beraber ben içimi rahat olarak değerlendiremedim.Market ve özellikle restoranlarda Avrupa’ya özel 0.5 lt lik pet sular malum bize göre oldukça pahalı..1.5 -2 € fiatlaerı zaman zaman daha da yüksek görmek süpriz olmasın..Carrefour ve Dia % market zinciri Barselona ve Madrid’te oldukça yaygın.. Express mağazalar çokça..Market alışverişlerinizi güvenli ve rahatça buradan yapın..Fiatlar son derece makul..Sebze & meyve bize göre çok çok abartılı değil ( yada biz ucua kalamadık? )..Su burada 0.6 – 0.8 € ( 1/2 lt pet ) yada 5-6 lt lik pet en uygun-carrefour markalı 1.5-2 € dan başlamakta…Şaraplar ( İspanyol ) bu tür marketlerde 4-6 € dan başlamakta..kötü de değiller.. Bu tür şaraplar restoranlarda 75 cl. şişe olarak 3-4 katına çıkıyor..

     
     

    İmkanlar çok – Peki Madrid’den Ne Alınır?

    Madrid alışveriş seçenekleri açısından özgün ürünlerle evrensel seçenekleri birleştiren bir yerdir. Buraya özgü bir şeyler satın almak istiyorsanız Toro adı verilen boğa minyatürü, Real Madrid ile ilgili hediyelikleri, Dali, Picasso gibi ünlü sanatçıların çalışmaları ile ilgili seçenekleri, antika eşyaları değerlendirebilirsiniz. Moda anlamında dünya devleri kentlerden olan Madrid’de giyim, aksesuar alışverişi yapmak da mümkündür

    madridalisverisne

    Hemen her yerde bulabileceğiniz ürünlerin yanı sıra sadece Madrid’e özel seçenekler de mevcuttur. Madrid’de hediyelik eşya satan dükkanların çoğu Puerta del Sol ve Plaza Mayor’da bulunmaktadır. Bu gibi yerlerde her bütçeye uygun seçeneği bulmak daha kolaydır.

    Madrid Barselonadan daha ucuz!..tabi bana göre…

     

    Alınabilecek daha neler neler var…

    • Yelpaze: Madrid’den alabileceğiniz özgün hediyelerin başında yelpazeler geliyor. Değişik figürlerle süslenen yelpaze çeşididir. El yapımı olanları daha makbuldür. Birkaç Euro’ya satılanı da bulabilirsiniz çok pahalı çeşitlerini de..  1.5 € dan başlayıp 15-20 € lara kadar fiatlanmakta..

    • Toro: Minyatür İspanyol boğası. Plastikten deriye birçok farklı malzeme kullanılarak ve değişik formlarda seçenekler vardır.Boyutuna ve malzemesine göre 7 -50 €..

    • Biblo: Özellikle şehri simgeleyen yapıların minyatür halleri talep görmektedir.

    • Taraftar Ürünleri : Madrid dünyanın en büyük futbol takımlarından Real Madrid’e ev sahipliği yapmaktadır. Şehirde Real Madrid ile ilgili hemen her şey yapılmaktadır. Anahtarlıktan tişörte size hitap eden bir şeyi mutlaka bulursunuz.

    • Boğa Güreşi Figürleri : İspanya denince akla gelen ilk şeylerden olan boğa güreşi ile ilgili posterden deri cekete birçok ürün satışa sunulmaktadır.Benzer şekilde dans eden İspanyol bayan yada her iki cins biblolarda çeşitli ( 5-75 € ).

    • Sanat Ürünleri & Resimler : Dali ve Picasso gibi ünlü ressamların doğum yeri olan İspanya hem kültür hem de sanat merkezidir. Özellikle kanvas tablolar oldukça popülerdir. Calle Claudio Coello, Calle Orfila, Calle Almirante sanat ürünleri satışının yapıldığı bölgelerdir.

    • Kılıç : Toledo çeliği kullanılarak yapılan kılıç çeşitleri süs eşyası olarak kullanılmaktadır.

    • Pul : Yılın her döneminde farklı sürümlerinin satışa çıktığı pul çeşitleri hem iyi bir yatırım hem de güzel bir hediyeliktir.

    • Euro : Euro kullanan her ülkedeki banknotlar farklı resimler içermektedir. Bu yüzden belki de bu ülkeye özgü olanlardan hediye etmek farklı olabilir.

    • Antika Eşyalar : Madrid’deki antikacı dükkanlarının çoğu Ribera de Curtidores’de bulunmaktadır. Pazar günleri Rastro pazarı da burada kurulur. Gerek pazarda gerekse antikacı dükkanlarında ikinci el değerli ürünler bulunabilir.

    • Moda Ürünleri : Özellikle erkek giyiminde öncü olan İspanya’da bütçenize uygun birçok seçenek bulabilirsiniz.

    • Aktar Ürünleri : Vejetaryen restoranları son dönemlerde popüler olsa da İspanya mutfağı genel olarak sağlık bazlı bir mutfaktır. Aktarlar her geçen gün daha çok talep gören yerler haline gelmektedir. Farklı baharat ve bitki çeşitlerini bu gibi yerlerden satın alabilirsiniz. Safran üretiminde bir numara olan İspanya’dan bu baharatı almadan ayrılmamalısınız.

    • Zara Ürünleri: İspanya’nın dünyaca ünlü markası Zara günümüzde 70 ülkede 1000’den fazla mağazaya sahiptir. 1975 yılında dünyaya gelen bu markayı yerinde görüp alışveriş yapmak ayrı bir zevktir.

    • Deri ve Deri Ürünleri : İspanya deri ve deri ürünleri konusunda dünya devlerinden biridir. Modanın başkentlerinden sayılması nedeniyle deri konusunda da öne geçmiştir. Ceket, eldiven, çanta, kemer, ayakkabı, cüzdan gibi deri ürünleri değişik kalite ve fiyat seçenekleri ile satışa sunulmaktadır.

    • Flamenko Müzik CD’leri : Flamenko müziğini size hatırlatacak ürünler ve CD seçeneklerini mutlaka değerlendirmelisiniz.

    Rabitos : Çikolata kaplı incirdir. Çok pahalı olmayan bir hediye seçeneğidir.125-15 gr lık ambalajlarda 8-12 € fiatlıdır.

    robitosmadrid

     

    • Takı ve Mücevher : Farklı malzemeler kullanılsa da altın işlemeciliği konusunda iyi olan bir ülkedir. Bütçenize uygun seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

     
     

    Madrid’te Semt ve  bit pazarları ( flea market ):

    flea-postcardph

    madridfleamarket-maps1
    Flea Market – Map

     

    Madrid’de her tür yeme içme ve giyim üzerine çok sayıda halk pazarları bulunmakadır. Madrid’in ülü sokak ve bitpazarlarında çok uygun fiyatlara antikalar, ikinci el giysiler, çanak çömlek, el işleri ve mobilyalar bulabilirsiniz. Rastro Bitpazarı (El Rasto Market , web bilgi ), Madrid’in dünya çapında ünlü açık hava ünlü bitpazarıdır. Tarihi Ortaçağa dayanmaktadır. Pazar günleri kurulan bu pazarda yeni mobilyalardan ikinci el elbiselere kadar ilgi çekici eşyaların satıldığı bu tezgâhlarda her keseye uygun bir şey vardır. Adres: Calle de la Ribera de Curtidores, s/n, 28005 Madrid.

    Ulaşım : Metro Line 5 – La Latina yada Puerta de Toledo istasyonları , Her pazar günü ; saat 09:00 – 15:00 arası açıktır..El Rasto hakkında tüm detay : web

    elraastrpbazaarmapph

     

    Nasıl bir pazar alanı – konumu ?

    map-of-el-rastro-de-madrid

    19. yüzyıldan kalma bu pazar, Calle Embajadores ve Ronna de Toledo arasında kurulur ve ana caddenin yanı sıra ara sokaklara da yayılmaktadır ( yukarıya bakın- büyük bir alanda ). Alışverişin yanı sıra gezip görülecek yerlerden olan El Rastro’da bulunan antikacı dükkanlarında uygun fiyata değerli eşyalar bulmanız mümkündür.Şehrin en eski yerleşim yerlerinden olan La Latina bölgesine yakın olan pazarda oturup dinlenmeniz mümkündür. Dikkat ! :  yankesicilik gibi tatsız olaylar..

    Pazar büyük olduğu için değişik giriş yollarını deneyin.Biz Plaza Mayor kapısından çıkarak, güney yönde Calle de Toledo yol güzergahından ( 700 m. kadar – 10 dk lık yol  ) yürüyerek pazara ulaştık.

    Meydanda ; 1868 doğumlu, 1 yaşında annesi tarafından terk edilmiş ..Küba & İspanya savaşında yaşamış ve 1897 de Kübada ölmüş bir asker ve Cascorro kahramanı olan Eloy Gonzalo’ya ait  heykel yer alır. ..1902 yılında XIII . Alfonso’nun  açılışını yaptığı heykel, Madrid’deki Plaza Cascorro’da bulunur ( konu için detay : web – ing. ).

     


     

    Burada iken ; barok tarzında Iglesia de San Cayetano katolik kilise binasını da görebilirsiniz (Calle de Embajadores, 15, 28012 Madrid).

    iglesia-de-san-cayetano
     

    Madrid’e özel diğer pazarlar nerelerdir?

     

    + Plaza Mayor meydanının kemerleri altında kurulan pazarda ise pul, posta kartı ve madeni para pazarını da görebilirsiniz..

    plzmayorbazar-1

    plzmayorbazar-2

    + Paseo de Prado’nun dibinde, Atoçha istasyonu sonundaki Cuesta de Moyano pazarı da her gün kurulan ve ikinci el kitapların satıldığı popüler pazarlardandır.Sokak adını veren 19. yy akademisyeni Claudio Moyano’nun anıtına ev sahipliği yapar.Pazar 1925 ten beri mevcuttur..

     

    + Cumartesi günleri saat 18.00’dan sonra Plaza Comendadores’ta kurulan el işi pazarında da Madrid sanatçılarının eserlerini bulabilirsiniz (Metro L2  -Noviciado) .

    + Resim satın almak isteyenler için ise Puerto Sol meydanının yanında kurulan sokak pazarına gidebilirsiniz.

    + Ayrıca Plaza San Miguel’de kurulan Mercado de San Miguel yiyecek pazarı da mutlaka gidip görülmeye değer bir pazardır. Burada, geleneksel salamura etleri ve İspanyol peynirleri popülerdir ( yukarıda anlatıldı).

    ** Mercado de San Miguel , web , video  ; Plaza de San Miguel, 2 – Madrid, 28005.. Bu alışveriş alanına mutlaka gidin.Pazartesi, Salı, Çarşamba, Pazar: saat 10:00 – 24:00 // Perşembe, Cuma, Cumartesi: saat 10:00 – 02:00 arası açık..

     
     
     
    Madrid’in semt ve bit pazarlarını kısaca toplayacak olursak :

    antiquesfleamarket

    .El Rastro Flea Markets
    Konum : Plaza de Cascorro & Ribera de Curtidores – Ulaşım : Metro L5-> Puerta de toledo yada La latino metro durakları , tatil günleri ve her pazar saat : 09.00 – 15.00

    .Puerta de Toledo Flea Market (Toledo Gate Market)
    Ulaşım: Metro Puerta de Toledo
    When: Salı -Cumartesi : 10:30 – 21.00 , Pazar : 10:30 – 14:30pm

    .Cuesta de Moyano Flea Market
    Konum : Calle de Claudio de Moyano, 1 – 28014 Madrid (Neighborhood: Retiro)
    Ulaşım : Atocha tren ist.(Atocha Renfe) – Pazartesi -Pazar : 10.00 – 14:30  ve  17:00 – 19:30

    .Stamps and coins market
    Konum : Plaza Mayor (Zone: Puerta del Sol – Austrias) – Pazar ve tatil günleri :  09:00 -14:00

    .Scale models Flea Market
    Konum : Madrid Railway Museum . Pº Delicias 61 – 28045 Madrid – Her ayın ilk pazar’ı..

    .Avenida de Felipe II Flea Market
    Konum : Avenida de Felipe II (Zone: Salamanca) – alışverişin açık olduğu her saat ..Salamanca’da bulunan bu pazar uygun fiyat seçenekleri ile dikkat çeker. Genellikle genç yaştaki kişilere hitap eden ürün yelpazesine sahiptir. Hippie pazarı olarak da bilinir.

    .Paintings Flea Market
    Konum : Plaza Conde de Barajas (Zone: Puerta del Sol – Austrias) – Pazar günü  10:00 – 14:00

    .Plaza del Dos de Mayo street Flea Market
    Konum : plaza del dos de Mayo, Madrid 28004 – tüm günler, 24 saat ?

    .Centro Comercial La Paz:
    Pazar ve resmi tatiller dışında açık olan bir pazardır. Kentin 17 km kadar kuzeyine..Özellikle et ve balık ürünleri ile dikkat çekmektedir. Bunun dışında taze ve kaliteli şarküteri ürünleri de denenmelidir.Ulaşım : Metro L9 – Barrio del Pilar – web

    . Antika ve Kitap Fuarı : 1925 yılından beri hizmet veren bu yerde yaklaşık 30 tane tezgah bulunmaktadır. Retiro Park yanında bulunan bu fuarda özellikle kitapların ilk kopyaları ilgi çekmektedir. Bunun dışında çeşitli antika çeşitlerini de bulmak mümkündür.Adres: Retiro Park •Ziyaret Zamanı: Kışın Pazartesi – Cuma 09:30 – 17:00, yazın 09:30 – 20:00, Cumartesi ve Pazar günleri sadece sabah saatlerinde.

     
     
    Madrid’te Eğlence alanları ..

    Madrid tema parkları olarak önemli alanlar nelerdir? ;

     

    + Warner Bros Movie World Tema Parkı ve Madrid Eğlence Parkı (Parque de Atracciones Madrid), Madrid’in en popüler eğlence ve tema parkları arasındadır. Madrid tema parklarını ziyaret ederek güzel ve eğlenceli bir gün geçirmek, özellikle çocuklu aileler için Madrid’de yapılabilecek en iyi aktivitelerden birisidir.Warner Bros Movie World, İspanya ve Avrupa’nın en büyük, en fantastik ve en görkemli tema parkıdır. Madrid’in güneyinde yer alan Warner Bros Movie World’de 5 faklı temada eğlence parkları bulunmaktadır. Ziyaretçilere sayısı eğlence aktiviteleri sunulmaktadır. Detay web..
    Adres: Carretera A-4 Km. 22, 28330, San Martín de la Vega, Madrid – Web

    Ücret ve atraksiyonlar için bakınız..

     

    + Madrid Eğlence Parkı (Parque de Atracciones Madrid), özellikle çocuklu aileler için Madrid’de eğlence dolu bir gün geçirmek için idealdir. Tornado, Shuttle ve Turbine başta olmak üzere 40’dan fazla atraksiyon ve kaydırakları ile Madrid Eğlence Parkı görülmeye değer.
    Adres : Casa de Campo s/n, 28011, Madrid – Web

     

    + Flamenko, Endülüs’te doğmuş bir dans ve kesinlikle ayrı bir kültürdür. Madrid ise flamenkoyu en iyi yaşayabileceğiniz yerlerdendir. Flamenko dans, şarkı söyleme, gitar, alkışlama gibi birçok unsuru bir araya getiren bir yapıdır. Flamenko ile ilgili ilk kayıtlar 18. yüzyılda yapılmıştır. Dansın gelişimi ise 19. yüzyıla denk gelmektedir. Son zamanlarda tüm dünyada popüler hale gelen Flamenko 2010 yılında UNESCO tarafından insanlık mirası listesine alınmıştır.

    flamencoph2

    Madrid’de Flamenko tecrübesi yaşayabileceğiniz birçok yer bulunmaktadır. Eğer hem bu dansı izlemek hem de oturup bir şeyler içmek istiyorsanız gösteri merkezleri ve barları tercih edebilirsiniz. Bunun dışında şehirde dans eğitimi alabileceğiniz okullar da bulunmaktadır.

     

    + Boğa güreşi İspanyol geleneklerinden biridir ve Madrid’de de yaşatılmaktadır. Hatta boğa güreşini izlemek için Madrid’den daha iyi bir yer yok denilebilir. Boğa güreşi mevsimi Mart – Ekim arasındadır. Bu dönemde her Pazar günü düzenlenmektedir. Ayrıca San Isidro, Dos de Mayo ve La Paloma gibi Madrid festivallerinde de boğa güreşi organizasyonu yapılmaktadır.

    arenatorph

    San Isidro Madrid’de düzenlenen festivaller arasında en çok ilgi görenidir. Mayıs ve Haziran aylarında düzenlenmektedir. Bu festival dünyanın en iyi matador, boğa ve izleyicisini bir araya getirmektedir. 20 gün boyunca her gün boğa güreşi vardır ve güreş akşamları 7’de başlamaktadır. San Isidro festivali dışındaki dönemlerde boğa güreşi genellikle Pazar günleri düzenlenmektedir.Detay web ..

     
     
     

    ☟ – Madrid için bir başka menü seçin – ☟

    – Madrid ; Ana Klasöre dön –

     

    – İspanya ; Ana Klasöre dön –
     
     
     
     

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir