Dresden Gezisi.2

 
 

DRESDEN – Devam

( Theater Meydanı )

 

Meydanı Dresden’in en ünlü yapılarından birkaçı çevreliyor, meydan ortasında at üstünde bulunan bronz heykel, Kral- König / King Johann‘a aittir (1801-1873 , 1854 tahta çıkış).

old_city

Meydan ayrıca; tarihi opera binası Semperoper’e, geniş sanat koleksiyonuyla dikkat çeken Zwinger Sarayı ve Katholische Hofkirche Katedrali’ne ev sahipliği yapmakta. Yüzyıllar boyunca Saksonya krallarını ağırlayan Dresden’i burada farklı birçok anıt süslüyor.

Alanadan fotoğraflar

 

+ Zwinger , web

Dresden, Zwingerhof, Semperbau, Gemäldegalerie, Französischer Pavillon, Deutscher Pavillon,

zwingerpalastmap

Adres : Sophienstraße, 01067 Dresden

Dresden Sarayı (Kale avlusu) olarak da bilinir. Postplatz bölgesinin kuzey doğusundadır.Barok (ve Rokoko) yapılı saray içinde bir kaç sanat müzesini barındırır.1710-1728 yılları arasında, dönemin mimarı Poppelman tarafından yapılmış.Saray, Dresden kalesinin eski dış duvarının bir parçası olarak inşa edilmiş. Ancak, II. Dünya savaşı sonundaki bombardıman sırasında tamamen yok edilmiştir. Zindan olarak anlam da ifade eden yapı, zamanında mahkeme olarak kullanılmış.Müzede, 15. yy dan 19 yy. a kadar eski ve yeni ressamların eserlerini bulursunuz.1849 yılında büyük bir yangın ve 1945 yılında Dresden’e yapılan hava saldırısı dolayısıyla bugüne gelinceye dek büyük hasarlar almış ancak Dresdenlilerin duydukları saygı ve bağlılık sayesinde her seferinde eski ihtişamına kavuşmuş, hatta daha da güzelleşmiş olarak ayağa kalkmış Zwinger.

Bahçesini gezmek ücretsiz.. Devasa avlu içerisinde bahçeler, havuzlar, çeşmeler ve birbirine bağlı 5 köşk bulunuyor.

Zwinger_dresdenmaps1

Sarayın içi 15-19 yy. arası sanat eserlerinin sergilendiği dev bir müze..Bu müzede: “Old Masters” isimli bir resim galerisi, “Armony-Rüstkammer” isimli bir porselen toplama sergisi – Porzellansammlung ve “Mathematisch Physikalischer” sergi salonu bulunmaktadır.

Müzede, Rembrant, Rubens, Boticelli, Tziano gibi ressamların eserleri yer almakta.

Porzellansammlung galerisinin en büyük özelliği dünya çapında kendi türünün en iyi örneği olması. Rüstkammer Semperbau veTürckische Cammer olarak iki farklı bölüme sahip olan sergide ortaçağ ve rönesans döneminin zırhları ve savaş silahları sergileniyor.

+ Old Masters-Gemaldegalerie Alte Meister /Eski Ustalar Galerisi :

Theater platz bölgesindedir.Zwinger galerisi içindedir.Bu müze kompleksin kuzeybatı köşesinde bulunuyor ve kraliyet sanat koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor. Dresden Devlet Sanat Koleksiyonunun parçasıdır. Galeri: yılda, yaklaşık 500 bin kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
Galeride: 15 ve 18’nci yüzyıl arasındaki döneme ait: 750 resim bulunmaktadır. Bunların çoğu: İtalyan Rönesans ve Hollandalı Flaman sanatçılara aittir. II. Dünya savaşı sırasında, saklanan eserler, bombardımandan kurtulmuş olmasına rağmen Kızıl Ordu tarafından Rusya’ya kaçırılmış ve 1956 yılında, şehre geri dönmüşlerdir.

Raffaell’in meşhur Sixtinische Madonna melekler eseri en bilinenidir (1513-1514).Bu melekler, söylenenlere göre, Raphael’i izlemeye gelen çocuklar imiş.

six.madraffaell

+ Armory:
Theater plz. Bölgesindedir.
Burası, Dresden Tarih Müzesidir. İçinde: tören silahları, zırhlar ve tarihsel giysiler bulunan, dünyanın en büyük koleksiyonlarından birisidir. Koleksiyon, vatandaşların kenti savunmak için kullandıkları silahların, 1409 yılında toplanmasıyla başlamıştır.Koleksiyon içinde, “Osmanlı İmparatorluğu” için ayrılan bölüm mevcut.

+ Porzellansammlung-Porselen Koleksiyonu:
Sophien strs. üzerindedir.
Koleksiyon: 1715 yılından itibaren toplanmaya başlamıştır. Geleneksel Çin ve Japon porselenleri: Saksonya kralı August tarafından satın alınmıştır.II. Dünya savaşındaki bombardıman öncesi, başka yere taşınması nedeniyle, bombardımandan kurtulmuştur. 1962 yılında, bugünkü yerine taşınmıştır. Bugün, koleksiyonda, 20 bin obje bulunmaktadır.

+ Mathematisch-Physikalischer-Matematik ve Fizik Müzesi:
Ostra-Allee bölgesindedir.Matematik ve Fizik Araçları müzesidir.Gözlemevi kurulduktan sonra: astronomi tarihi ve buna bağlı olarak bilimsel aletler temin edilmiş ve büyük bir kütüphane oluşturulmuştur.Koleksiyonun en önemli parçası: 1279 yılında, Araplardan kalma, göksel küredir.

Sarayın kapısı ve çeşmeleri, barok mimarinin başyapıtı olarak kabul ediliyor (Taç kapı en çok ilgi çeken ve fotoğrafların değişmez figürü olarak kabul görmekte).Batı köşkü üstünde mitolojik kahraman Atlas bulunmakta.

dresdenatlas2

dresden_atlas

Eski kral August the Strong’un gösterişi ve zenginliği simgelemek istediği bu yapının inşaatı, kral öldükten sonra yarım kalmış ve 1 yüz yıl sonrasına kadar tamamlanmamış. Daha sonra turistik açıdan çekici bir konumda oluşu, saray olarak kullanılmaya elverişliliği ve mimari özellikleri sayesinde bir müze kompleksine dönüştürülmüş.Zwinger’ın kuzey batı tarafındaki merdivenleri kullanarak kralın balkonuna çıkabilirsiniz.

Bu bölgede gezinirken Peri’nin Banyosu’na (Nymph’s Bath) ulaşabilirsiniz.

Nymph’s Bathdresden

Buradan (Saray bahçesinden yürüyerek) ayrılıp, Elbe’ye doğru yürüdüğünüzde Theater Platz’a geliyorsunuz.

semperoper-dresden-theaterplatz (1)

semperoper-dresden-theaterplatz (2)

Meydana vardığımızda; Solunuzda bombalama sonucu büyük hasar görüp yeniden onarılan Opera Binasını / Semperoper Dresden – göreceksiniz. Sağınızda ise Dresden Kalesi (Schloss Dresden / Residenzschloss ) ve hemen onun yanında göze çarpan Yeşil Kubbe / Neues Grünes Gewölbe yer alıyor. Yeşil Kubbe içinde saray mücevherleri sergileniyor.Yeşil Kubbe’ye bilet alarak girerek şehre ait tüm mücevherleri inceleyebilirsiniz.

dresdentheatreplatsmaps1

Meydana hakim konumlu Semper Opera Binasının, tam karşısında ise katolik Hofkirche (saray kilisesi), içinde meşhur org yapımcısı Silbermann’ın yarattığı en büyük org ; Hofkirche de en az opera binası kadar ihtişamı ile yer almakta ( video ).

Saray Kilisesi’ni solunuza alıp trafiğe kapalı alana girdiğinizde Hausmann Kulesi ve sarayın merkezi ünitesi olan Georgenbau – Binası görülüyor (Schloßstraße 1).

 

Semperoper – Opera Binasıbilgi

Meydandaki ( Theater Pltz. ) Devlet Operası’nın opera binası, Saksonya Devlet Orkestrası Dresden’in (Sächsische Staatskapelle Dresden) konser salonudur.1678 yılında mevcut olan bir opera binası üzerine inşa edilmiştir. 1841 yılında mimar Gottfried Semper tarafından revüze edilen Semperoper ; mimarisinde Erken Rönesans, Barok ve Klasik Yunan Stili’nin izlerini taşımaktadır (web).Bu bina, Avrupa’nın en güzel ve ilk opera binası olarak tanımlanır.Dünyanın en eski ve bilinen orkestralarından birine ev sahipliği yapmaktadır.

Bir yangın sonucu yıkılan ve 1869 yılında tekrar inşa edilen Semperoper, II. Dünya Savaşı öncesindeki yıllarda Richard Strauss’un pekcok eserinin prömiyerlerine ev sahipliği yapmıştır. Savaşın son haftalarındaki bombardıman esnasında bina tekrar yıkılmıştır. Yeniden inşası ise tam kırk yıl sonra 13 Şubat 1989 tarihinde gerçekleşmiştir.1985 yılında, yani 40 yıl sonra, opera binası yeniden yapılır. 2002 yılında, bu kez, bu talihsiz bina, Elbe nehrinin taşkınından etkilenir ve ağır su hasarına uğrar. Ancak, bu tarihi yapı, dünyanın dört bir yanından gönderilen yardımlar ile, 2010 yılı sonlarında yeniden açılır. Mart 2010 tarihinde, “Dresden Barış Ödülü”, burada, Semper Opera House açılışı anısına: Mihail Gorbaçov’a verilir.Her yıl, Ocak ayında, burada “Semper Opera Balosu” düzenlenmektedir.

Panther Quadriga :

Panther Quadriga-opera-dresden

Opera binası tepesinde yer alan Yunan tanrılarından Dionysos ve Ariadne, 4 panter ile figüre edilmiş ( 1877-Johannes Schilling tarafından).

Demokratik Alman Cumhuriyeti döneminde Doğu Almanya’nın sanata olan düşkünlüğünü göstermek için restorasyonda büyük çaba harcamış ve dünyanın en güzel opera binalarından birisi yaratılmıştır.

Sanatçı Weber’in hemen operanın dışındaki alanda bir heykeli bulunmakta.Yine giriş kapısında sağlı sollu; Goethe ve Schiller gibi ünlü Alman yazar heykelleri bu alanları süsler.

semperoper_eingang

Binanın yanındaki mihrabiye alanında Shakespeare, Sofokles, Molière’in orijinal heykelleri sıralanmakta..

 

Residenzschloss Dresden (Krallık Sarayı, Dresden Castle) , Müzeler web

dresden-residenzschloss

Saksonya’yı yöneten Wettin ailesinin mensuplarına ev sahipliği yapmış, Rönesans döneminden kalma bu eski kraliyet sarayı Residenzschloss (Royal Palace), 1709-1722 arasında yapılmış.Sarayda devlet sanat koleksiyonları yer almaktadır (içeriğinde dört büyük koleksiyon var). Sarayın Historisches Grünes Gewölbe (Green Vault) ve Neues Grünes Gewölbe bölümünde Augustus’un sanatı nasıl bir güç sembolü olarak gördüğüne şahit oluyorsunuz. Saray ayrıca Münzkabinett’e (Bozuk Para Müzesi) ve yüzyıllar öncesine ait beş yüz binden fazla sanat eseriyle Kupferstich kabinett’de (Baskı ve Çizim Müzesi) ;Albrtecht Durer, Rembrandt, Michelangelo gibi 20 bin sanatçıya ait baskı ve çizimleri içinde barındıran koleksiyona ev sahipliği yapar.

Sarayda ; Osmanlının ülkemiz dışındaki en büyük sanat kolleksiyonu olan Türckische Cammer (Türk Odası)(bilgi için) burada bulunmaktadır.Almanyadaki en kapsamlı ve en büyük Türk eserleri bu kolleksiyonda sergilenir (web)(video)..

Türckische Cammer Müzesi’nde birbirinden ilginç Osmanlı mirası eşyalar sergileniyor. Müzenin bu kısmında , Osmanlının yanısıra doğululaştırılan Avrupa sanat eserleri de yer almakta.Dünyanın en değerli taşları, burada yeşil kasa isimli bölümde sergilenmekte..Osmanlı’ya ait eşyalar, çadırlar, silahlar.. Silahlardan günlük kıyafetlere, at koşumlarından Osmanlı sadrazam çadırlarına, kın ile kılıçlardan silahlara kadar çok çeşitli eserler sanatseverlere sunuluyor.Üç direk üzerinde altın kaplamasıyla ipek çadır en çok dikkat çekenidir.

tuerckenkammer

Mercandan yapılı çatal bıçak takımı, fildişi kahve takımı, kristal vazolar ve midyeden yapılı sanat eserleri bulunmakta.Saksonya kralları eserleri 16. yy dan sonra toplamaya başlamış, bir kısmı diplomatik hediye bir kısmı Osmanlı savaş ganimeti olarak sergilenmiştir.Kral Güçlü August Osmanlı’ya karşı ilgi ve merak duymuştur.Savaş malzeme ve kıyafetlerinin bir kısmı İstanbuldan ısmarlanmıştır.

Grünes Gewölbe :

Adres: Residenzschloss, Taschenberg 2, 01067 Dresden , Ücret : 15 €

Neues Grünes Gewölbe

Neues Grünes Gewölbe2

Historisches Grünes Gewölbe : Güçlü August ve takipçileri, sanat anlayışı ve tutkuyla “Tarihi Yeşil Tonoz” anlamını içeren Yeşil Kubbe, Türckische Cammer veya Rafael’in Hazreti Meryem tablosu ile dünyaca ünlenmiş olan eski ustalardan oluşan bir resim sergisi oluşturmuşlar.Avrupanın en büyük hazine kolleksiyonu olan bu müze girişi sınırlı sayıda ziyaretçi ile hizmet vermekte olup,onlin biletler daha avantajlı olmaktadır.

** Müzeler için ziyaret ; çarşamba-pazartesi, saat 10-18 arası, ücretler ; tam 10-15 € dolayındadır !..

Galerie Neue Meister-New Master Galerisi:
Tzschimen Pltz. Meydanındadır.Yeni Ustalar galerisi olarak bilinir.
Galeri 1959 yılında kurulmuştur. Albertinum’un üst katındaki odalarda bulunmaktadır.
Burada, 19’ncu yüzyıldan günümüze kadar olan döneme ait: yaklaşık 300 resim sergilenmektedir. Eserleri sergilenen sanatçılardan bazıları şunlardır: Vincent van Gogh, Claude Monet, Edgar Degas.

Ayrıca ; Staatliche Kunstsammlungen Dresden müzesini de (web)(Residenzschloss, Taschenberg 2) gezebilirsiniz..

 

Kale’nin hemen karşısında; Katholische Hofkirche kilisesi yer alır (Schloßstraße 24)(web.1)– (web.2)

katholische-hofkirche-dresdenph

Saksonya’nın en büyük Katolik kilisesi aynı zamanda St. Trinitatis Katedrali olarak da biliniyor. Frederick Augustus II 1733-1763 yılları arasında hüküm sürerken İtalya’dan mimarları ve ustaları getirip şehirdeki ilk Katolik Lutheran Kilisesini inşa ettirmiş. İçerisinde muhteşem hazineler barındırıyor.

Kiliseyi arkamıza alıp hemen karşımızdaki caddeye girellim..

 

Fürstenzug (Procession of Princes) ;

Dresden-Fuerstenzugph

Georgenbau Binası’nı (Schloßstraße 1) sağımıza alıp yürümeye devam edince Saksonya krallığını yöneten; Kral,dük ve Lord’ları tasvir eden porselen yapıdaki mozaik resim duvarına , Fürstenzug’a gelmiş oluruz (Augustusstraße 1).Üzerinde 25,000 parça bulunuyor ve her biri 1904-1907 yılları arasında Wilhelm Walther tarafından boyanmış. Temsililer kronolojik olarak sıralanmış..

Pasaj boyunca 102 metre uzunluğundaki Dük Alayı isimli duvar resminde, Saksonya Wettin hanedanlığına hükümdarlık yapmış olan 35 kralı görebiliyorsunuz. Kabartmalarda kıyafetlerin, silahların ve ulaşım araçlarının her yüzyılda ne kadar değiştiğini görebilmektesiniz.

Duvarın sonu bizi Johanneum’ a çıkaracaktır (Augustusstraße 1).Bir zamanlar kraliyet ahırı olarak kullanılan bu 16.yy binası, günümüzde Verkehrsmuseum (Ulaşım Müzesi)(web) olarak kullanılıyor. Tarihi arabaların ve çok eski araba motorlarının harika bir koleksiyonuna sahip.

Verkehrsmuseum

Bu cadde (Augustusstraße) bir meydan ile son bulur, meydandaki kilise ise Dresden’in en meşhur binalarından biri olanıdır.

 

Frauenkirche (Church of Our Lady/Kadınlar Kilisesi), web :

frauenkirche-dresden

Dresden’in en meşhur binalarından biri olan Frauenkirche (Church of Our Lady), şehir merkezinde Marien platz’da-Neumarkt’ta bulunur. 1700’lülerin başından beri ( mimar Baehr ) var olan bu kilise, katolikliğe dönen Augustus’a reaksiyon olarak protestanların girişimleri ve destekleri ile 1726 yılında bildiğimiz ihtişamına kavuşmuş.Kilise, 1945 Şubatı’ndaki hava saldırısı esnasında kilisenin kubbesi yıkılmıştır, daha sonrası savaş karşıtı olarak onarılmamıştır.Barok mimarinin en güzel örneklerindendir. “Taş çan” şekli nedeniyle, kiliseye, bu isim verilmiştir.Mimar Baehr’in mezarı, yine bu kilisede bulunmaktadır.Yapı, barışın simgesi olarak günümüzde gerek dinsel ayinler ve gerekse bir kısım konser etkinliklerinde kullanılmaktadır. Burayı gezerken, duvarlarda göreceğiniz siyahlıklar, orada kullanılan taşların, bombardımandan etkilendiklerini gösteriyor.Kubbesinden (St.Peter) şehir manzarasının fotoğraflanması, mekan içinden de konserleri denenebilir.Giriş :Free ( saat 10-18).

Tarih: Kilise, İki kez yıkıldı..Kadınlar anısınaydı, savaşın ve direnişin simgesi oldu. Bir kent, yıkım ve inanç… Frauenkirche…Dresden’in ve Protestanlığın en güzel simgelerinden Frauenkirche Kilisesi’nin hikayesi 11. yüzyılda başladı. `Sevgili Kadınlar` anlamına gelen `Zu unser lieben Frauen` olarak adlandırılan mabed şehre küçük gelince 1722’de yıkılıp yerine ihtişamlı bir kilise yapıldı. 1726’da başlayan inşaat onyedi yıl sürdü. Yedinci yılında kutsal ilan edilen kilisenin mimarıysa usta marangoz George Bahr idi.1738’de tamamlanan ve Taş Çan olarak anılan etkileyici kubbesiyle Dresden’in simgesi olan yapı, Barok üslubu, 102 metre yüksekliğiyle halkın gururu oldu. Kiliseye Ortaçağ’da kadınlara yapılan eziyetlerden dolayı Frauenkirche yani Kadınlar Kilisesi dendi.Gottfried Silbermann’in yaptığı 39. ve en son olan org, ilk defa 1 Aralık 1736’da Johann Sebastian Bach tarafından çalınmıştı. Ancak bombardımanda kiliseyle birlikte yandı.25 bin ile 40 bin arasında can kaybının yaşandığı Dresden, aldığı ağır yaraya rağmen Frauenkirche Kilisesi’ni tekrar diriltmeye karar verdi. 45 yıl sonra hayat bulan bu inanç, şehrin savaşa karşı dik duruşu oldu.1993’te kilisenin enkazından molozları ayıklayan halk, önce tasnif etti sonra da orjinal taşlarla kiliseyi eski haline sadık kalarak inşa etti .Yapının restorasyonu, büyük ölçüde Alman ve uluslararası kuruluşlardan gelen bağışlar ile yapılmış olup, özellikle, burayı yıkmak için tonlarca bomba atan İngilizlerin başrolde bulunmalarının ilginçliği tarihe geçmektedir (kaynak:insanvesanat.com).

Meydanda ve kilise önünde Alman protestan dini reformcusu, Alman rahip – ilahiyat profesörü Martin Luther‘in (1483-1546) heykeli bulunmakta.

Kilise 1993 yılına kadar, savaşın ve yıkımın anlamsızlığını vurgulamak adına iki duvar parçasından ibaret haliyle korunmuştur. Ancak 2004 yılında bugünkü haline kavuşan kilisenin içindekilerin yaklaşık yarısı orijinalmiş.

Kilisenin hemen doğu kenarında, Tzschirner Platz 2 -de Skulpturensammlung-Heykel koleksiyonu müzesi bulunmakta (web).Devlet Sanat Koleksiyonunun heykel parçaları, burada sergilenmektedir.Fransız heykeltıraş Auguste Rodin’in düşünen adam heykelini görebilirsiniz.

Burada iken yakında bulunan Dresden City Museum / Stadtmuseum Dresden – Kent müzesini ziyaret edin (Wilsdruffer Str. 2)(web).

 

Kentin güney bölgesi – Altmarkt Meydanı (Old Market Square / Eski Meydan ) ve hemen yanında bulunan komünist dönemden kalan Kulturpalast (Kültür Sarayı) , 1970’lerden kalmış yapılar, dev kare şekli ve onu çevreleyen sokaklar ile tam anlamıyla Dresden’in pazar merkezi.

altmarktdresden-maps

Old_Market_Square_Altmarkt-Dresden1

Neumarkt (yeni pazar) Frauenkirche’ e bakan meydan 2. dünya savaşında bombalanarak,yeniden yapılmıştır.Tarihi 1370 lere uzanan alanda, sosyal faaliyetler, festival ve turnuvalar için mekan olmuştur.Bu alanda göze batan yapı; Kreuzkirche kilisesidir.

 

Kreuzkirche , web :

kreuzkirche dresden

Kilise : 1897 yılındaki büyük bir yangın sonucu ağır hasara uğrar ve 1900 yılında, yeniden yapılandırılır. Yapının kulesi ise: 94 metre yüksekliğindedir. Kulenin 54 metrelik bölümünde bir gözlem platformu bulunmaktadır.
Ayrıca, Dresden müzik tarihinde büyük önem taşıyan Heinrich Schütz’ün bir portresi: kabartma bir kumtaşı üzerinde bu yapıda bulunmaktadır. Kendisi, Alman müziğinin “baba direktörü” olarak tanınmaktadır.Yapının kulesinden, Old Town ve Elbe nehri vadisinin muhteşem bir manzarasını izlemek mümkündür.

Daha güneyde kalan Prager Caddesi mağazalar, lokantalar, kahveler ve sanat merkezleriyle çevrili bir yerleşkedir.

Dresden Panometer ( Gasanstaltstraße 8B )

 

Zamanda geçmişe bir yolculuk yapıp 1756’de Dresden’i görmenin nasıl bir duygu olduğunu 360 derecelik panoramik şehir portresiyle yaşayabilirsiniz. Sanatçı Yadegar Asisi’nin devasa 105’e 27 metre ölçülerindeki tablosu, Stadtschloss kulesinin tepesindeki görüntüyü almış. Tablo eski bir doğal gaz deposunda bulunuyor. Dresden’den buraya ulaşmak için S1 yada S2 ile Dresden-Reick/Asisi Panometer’e gidin. Altmarkt’dan 1 yada 2 no’lu tramvaya binip Liebstadterstrasse durağında inin.

Buralarda iken Dresden hayvanat bahçesine de uğrayabilirsiniz (web) ( Tiergartenstraße 1, 01219 Dresden )..

Kentin kuzey yakası – Neustadt bölgesi :

DresdenNeustadtmap

Bu bölge şehrin yeni kısmı olarak kabul ediliyor.Elbe nehrinin karşı kıyısına geçmek isterseniz, Augustus Brücke köprüsünden yürüyerek geçebileceğiniz gibi, tramway ile de geçmeniz mümkün olacaktır. Bu bölge “inner neustadt” olarak adlandırılıyor. Burada ilk gözünüze çarpacak olan Goldener Rieter olarak adlandırılan August’un altın heykeli (Neustädter Markt)(detay için)..Köprüyü geçince hemen karşımızda olacaktır.

Dresden_Goldener_Reiter

Heykelin biraz daha kuzeyinde; Şehrin işlek caddesi Albertplatz ve heykelin kuzey doğu yönünde Martin Luther Platz da gezilecek yerlerdendir.

 

Dresden’e Özeller ;

+ Der Kunsthof Dresden ( web ), ya da diğer adıyla Kunsthofpassage :

Kunsthof Dresdenph1

Kunsthofpassage Dresdenmap

Adres: Görlitzer Str. 21-25, Dresden , Bilgi kaynağı : bosgezeninboskalfası

Biribirinden ilginç ve renkli binalara ev sahipliği yapan bir alandayız. Avluda, birbirinden ilginç, renkli göreselliğe ve rengârenk dış tasarıma sahip 4-5 tane ev bulunuyor. Pasajda yer alan binalar müzisyenler ve mimarların ortak tasarımı. Pasajın, Elementler Avlusu olarak adlandırılmış bölümünde yer alan evlerin cephesinde bir elementi temsil eden figürler yer alıyor.

Neresi?

Dresden’nin Neustadt bölgesinde, Haus Görlitzer Caddesi’nden Alaun Caddesi’ne kadar uzanan bölgede yer alan bir sanat sokağı. 2001 yılında Dresden’li mimarlar Müller&Müller, Knerer&Lang, Heike Böttcher ve Meyer Bassin tarafından yapılan bu sokak, günümüzde pek çok ziyaretçinin Dresden’deki en gözde turistik cazibesi konumunda.

Kunsthofpassage aslında beş avluya ayrılan uzun bir pasajdan meydana geliyor. Her avlu bir sanatçının ya da mimarın sanatına ve sanat anlayışına göre şekillendirilmiş; yine sanatçının ya da mimarın verdiği isim ile anılıyor. Kunsthofpassage ‘daki bu beş avluda az önceki mimarların yanındad sanatçı olarak Viola Schöpe, Annette-Paul & Andre Tempel, Christoph Roßner ve Arendt Zwicker yer almış; avluda bulunan binaların dış cepheleri ise taşlara şekil veren sanatçılar Sandner ve Matz tarafından düzeltilmiş.

Kunsthofpassage ‘a girer girmez sanatçıların emekleri ve huzur verici bir sakinlik dikkat çekiyor.

 

Elementler Avlusu:

Elementler avlusunda her cephesi bir elementi temsil eden farklı binalar bulunuyor. Örneğin mavi renkli cephesi ve pasajın en bilinen yapısı olan,Müzik Çalan Ev burada yer alıyor ve suyu, suyun berraklığını, duruluğunu ve her alanda ona olan ihtiyacımızı temsil ediyor. Avlunun batısında sarı cepheli bir bina yer alıyor ve bu binada ışığı temsil ediyor. Bu avlunun üç yaratıcı sanatçının, Arnette Paul, Christoph Rußner ve Andre Tempel’in St. Petersburg’a yaptığı gezinin ve orada tanıştıkları tuhaf bir mimarın izlerini taşıdığı söyleniyor.Yağmur yağdığında saçaklardan akan sular belli aralıklarla yapılan küçük havuzlara düşüyor; havuzlardan akan su farklı yollardan geçerken sesler çıkarıyor ve bu ritim bir süre sonra alışılagelmişin dışında bir melodi sunuyordu.

Işıklar Avlusu:

Bu avluda bulunan ve eski tarım makineleri üretilen bina üzerinde yapılabilecek en artistik dizayn için 1998 yılında bir yarışma düzenlenmiş. Yarışmanın sonucuna göre kazananlar belli olmuş, yani sanatçılar. Sanatçıyı yarışmayla seçmek; sanatına ne kadar değer verir bilmiyorum ama yarışma sonucuna göre Kunsthofpassage içerisine yer alan bu binaya iki adet balkon eklenmiş ve bu balkonlarda ışık oyunları, aksiyon tiyatroları sergilenmeye başlanmış. Buna ek olarak, binanın pek çok bölgesine metal aynalar konmuş ve güneşli günlerde doğal ışık oyunları sağlanmış.

 

Hayvanlar Avlusu:

Kunsthofpassage içerisinde en çok ilgimi çeken binalardan bir tanesiydi; özellikle binanın dış cephesindeki zürafa ve bir pencereden diğerine zıplayan maymunlar çok eğlenceli bir görüntü sunuyordu. Bina yeşil renkle boyanmış ve hayvan kabartmalarıyla süslenmiş. Balkonlar, doğal yaşamı sergilemek adına ağaçlarla kaplanmış ve üzerine şekillendirilen turnalarla gerçek kuşlar için de çekici bir hale getirilmiş

Fabl karakterleri Avlusu:

Başkalaşım Avlusu:

+ Meissen porseleninden yapılmış eşyalar, tahtadan oyuncak ve kuklalar ve hediyelikler (web bilgi ).

meporselenph

Dresdenden S1 hattı ile ( Meißen Triebischtal de inin ) ve A4 kara yolu ile ( 35 km ) Dresdenin kuzey batı yönünde Meißen kasabasına ulaşın.Porzellanmuseum Meißen fabrikasından imal edilmekte..Meissen porselenlerinin simgesi çapraz duran iki tane mavi kılıçmış . Çok çok önceleri Almanya’ya porselenler Çin’den gelirmiş . 18. yüzyıl başlarında porselen üretim teknikleri araştırılmış . İlk porselen fabrikası tepedeki , birazdan göreceğimiz kalede kurulmuş ; 150 yıl burada üretildikten sonra bugünkü fabrikasını kurmuşlar .

+ Freibergisch schwarzbier / Biraları / Web

+ Avrupa’nın en güzel su saraylarından Moritzburg, Dresden’den 10 kilometre kuzeyinde yer alıyor.

Moritzburg-kalesidresden

Moritzburg kalesi, küçük Moritzburg Dresden şehrinde 1542 yılında inşa edilmiş barok tarzı bir Alman kalesidir. Saxon Dükü Moritzi için av binası olarak 1546 kullanılmış. Şato görünümlü bina göl kenarında doğa ile iç içedir. Şato etrafında küçük dinlenme ve müştemilak evleri bulunmaktadır.

 

Dresden Gezimiz burada sonlanmıştır.

Dresden bilgi kaynakları :gezginleralemi, gezipgeldim.wordpress, gezi-yorum.net, gezimanya, yoldasin.com, gezecegiz.com, gezginleralemi, ahununnotlari.wordpress, yoldaolmak.com, … – Teşekkürler..
 
 
 
 
 

Önceki Sayfa – Sonraki Sayfa

Dresden : Ana Klasöre dön

Almanya : Ana Klasöre dön

 
 
 
 
 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir