Viyana, Görülecek Yerler.1

 
 

VİYANA’YI GEZİYORUZ

 

 

23 (zone) bölgeden oluşan Viyana’yı ; turistik amaçlı olarak gezecek olursak, genelde şehir merkezli (zone.1) olarak gezimizi planlayabiliriz. Zone 2 ile 9 arası 8 ilçe, merkezin çevresine bağlanmıştır.

Şehir merkezi eski şehrin tam kalbinde olup, Ringstrasse (Ring Caddesi) bulvar cadesi ile çepeçevre sarılmıştır. Devlet opera binası, Hofburg, parlamento binası, Viyana belediye binası, Burgtheater, Üniversite, Viyana menkul kıymetler borsası ve sayısız prestijli bina gibi muhteşem yapılar bu görkemli bulvar boyu sıralamaktadır.Şehir merkezli alışveriş caddeleri olan Kärnterstrasse ve Graben caddeleri, St. Stephens katedralinin bulunduğu  Stephansplatz Viyananın merkezinde yer alır.

Biz Gezi planımızı şehir merkezli olarak yapacağız.

Aşağıda verilen haritalar ; Viyana Turist – info.dan alınmış ve tarafımdan scan edilmiştir.Haritalarda görülecekler arasında rakamsal olarak verilen tüm yerlere burada değinilmeyecektir. Yalnızca önemli alanlar paylaşımda tutulacaktır.

Aşağıdaki 4 adet gezilecekler listesi  bir bütünüyle size fikir verebilir.Bu nedenle aşağıdaki şehir merkezli haritada rakamsal olarak verilen ;

ZZZ

ZZZZ  gibi gezi alanlarının tümünü şehir merkezli haritada göremeyeceksiniz!

 

VİYANA ŞEHİR MERKEZİ TURİST HARİTASI

viyana_turist_map

HARİTA & GÖRÜLECEKLER – İNFO (Fihrist)

viyanagoruleceklerfihrist

viyanagoruleceklerfihrist2

viyanagoruleceklerfihrist3

viyanagoruleceklerfihrist4

Harita 2012 yılına aittir. Üzerindeki “U Bahn – metro” ulaşım güzergahı değişmemiş olsa bile, diğer Toplu Taşıma araç güzergahları değişmiş olabilir.Gezilerinizde özellikle ulaşımdaki araç numaralarını bu harita için DİKKATE Almayın!. Harita bir bilgi vermek amaçlıdır.

Güncel Şehir haritamız daha yalın olarak aşağıdadır.

Şehir merkezli geziyi biz 6 ayrı bölgede yapacağız. Kentin görülmeye değer tarihi alan ve yerleri şehir merkezi veya yakın alandadır ki, buralar yürüme yada toplu taşıma araçlarıyla rahatlıkla görülebilir konumdadır.Her gezi bölgesi için U-Bahn – Metro hattını kullanabilirsiniz..

 

VİYANA BÖLGESEL GEZİ HARİTASI

viyana_turist_rejionalmap

 

Üstteki   haritaya göre Şehir merkezli gezilerimizi :

1 – Stepshansdom

2 – Schottering & Alsergrund

3 – Belediye ve müzeler meydanı

4 – Holfburg

5 – Opera

6 – Belvedere

Olmak üzere 6 ayrı bölgeye bölelim…

 

1 – Stephansdom Gezi Bölgesi (haritada yeşil – 1 rakamlı alan ) :

Bu bölgeyi Eski Viyana’nın yer aldığı Stephansplatz meydanı, Meydanın doğu kesimi ve Meydanın kuzey batı kesimi olarak 3 ayrı bölümde inceleyelim..

Ulaşım :

+ Stephansplatz için →

  • Stephansplatz istasyonu (U-Bhan Metro – U1, U3), Bus : 1A, 2A, 3A
  • Petersplatz/Graben (Bus 1A-2A) ve Brandstätte istasyonları (Bus 1A-2A-3A)

Gezimize Eski Viyana’dan yani şehrin merkezinden başlıyoruz..

 

+ Stephansplatz Meydanı :

 Stephansplatz_map

Burası, geniş bir meydan ile birlikte arada kalan dar sokakların yer aldığı, geniş avlulu alanlarıyla orta çağ havasını yaşatan Viyana’nın eski bölümüdür. Burada yer alan Stephansplatz kentin en büyük meydanıdır.

Stephansplatz_MAP

Bölge ; Viyananın merkezinde yer alan 137 m. yükseklikteki Aziz Stephan Katedrali (Stephansdom) yanı sıra ; 1990 (günümüzde restoran olarak kullanılan) mimarı Hans Hollein’e ait çelik ve cam yapıdan ibaret modern Haas Haus yapısı ile birlikte, iş yerlerini, otelleri, mağaza ve özellikle Backerstrasse ve Schönlaterngasse üzerinde yer alan bar ve restoranlarıyla canlı bir alanı içerir.

Kentin simgesi olmuş St. Stephan’s Katedrali burada yer almakta. 1360-1440 yılları arasında inşa edilen yapı gotik mimarinin en seçkin örneklerinden birisidir. Yapımı 1433’de tamamlanan güney kule 137 m. yüksekliğinde olup, çıkmak için tam 343 basamaklık yolu katetmeniz gerekiyor. Katedralin hemen yanında Stephansplatz 6 da, Dom-und Diözesanmuseum (Katedral Müzesini) göreceksiniz. Koleksiyon Dük 4. Rudolf’a aittir ( web ) .

Katedralin batı yönüyle Graben ve güney yönlü Kärntner Straße caddeleri, bölgenin alış veriş & mağazalar zincirini oluşturur. Yani bu iki önemli caddenin kesiştiği alan ; Stephansplatz meydanına ve katedralin ön giriş kapısına çıkacaktır. Meydandan Graben caddesine girişte – köşede ve katedralin hemen karşısında Haas Haus‘ u görebilirsiniz.

Stephansplatz (5)

Graben de yürürken sokak ortasında yer alan ; Pestsäule (German for plague column) veba anıtını göreceksiniz.1679 Viyana veba salgını anısına yapılan barok anıt, İmparator 1.Leopold ile melek figürlerini içerir.

Pestsaule (Plague Column)

Yine ayni cadde üzerinde yer alan Josefbrunnen ve Leopoldsbrunnen çeşmelerini görmeyi unutmayın..Cadde Viyana’nın en ünlü alışveriş caddelerinden birisidir. Caddenin bitimine yakın alanda Petersplatz alanı ve burada St. Peter’s Church – kilisesi vardır.

St. Peter's Churchvienna

Kilise Viyanada Karlskirche Church tan sonraki en önemli 2. kilise özelliğini taşır.

Diğer caddemiz olan Kärntner Straße’ yi cadde boyunca güneye doğru kat ettiğinizde bir kaç dakika sonrası, Opera ve Karlsplatz bölgesine ulaşırsınız.

Karntner Strabe

Kärntner Straße üzerinde, meydandan caddeye hemen girişteki Palais Equitable binası köşesinde cam fanus içinde yer alan 1440 ‘tan kalma ladin ağacından bir anıt görülür (Stock im Eisen < Tree in Iron > ) ..

 

Bu bölgede başka neler var ?

* Stephansplatz’ın Doğu Bölgesi :

 Stephansplatz_map2

+ Grünangergasse Sokağı : Bu sokak kitapçılar ve sanat galerilerini içerir. Sokak, adını Anker isimli krep ustasından alır.

+ Jesuitenkirche / Jesuiten Wien Church ; Adres: Dr. Ignaz Seipel Platz 1, 1010 Ulaşım :  U-Bahn: U3/Stubentor/Dr.Karl Lueger Platz

Üniversite kilisesi olarak ta bilinen çift kuleli bu barok yapı, 1700 lü yıllara aittir.

Jesuitenkirche

+ Austrian Academy of Sciences : Kilisenin hemen karşısında yer alır.Eski üniversitenin ana binası olan Akademie der Wissenschaften ön cephesi ile barok yapıdadır.

Austrian Academy of Sciences

+ Dominikaner – kirche / Dominican Church ; Adres: Postgasse 4, 1010 – Ulaşım ; U-Bahn: U3/Stubentor/Dr.-Karl-Lueger-Platz

Ayni bölgede yer alan Dominiken tarikatına ait, barok yapılı kilisedir.

+ Museum für Angewandte Kunst (MAK) : Ulaşım : U-Bahn – U3 ( Stubentor ), Bus 1A – 7A, Tram no. 1 – 2 .

Diğer adıyla, Museum for Applied Art Vienna ; Kilisenin hemen doğusunda, Stubenring 5′ te yer alan bu müze ; Avusturya Uygulamalı Sanatlar Müzesidir  (web).

Museum für Angewandte Kunst

 

 

* Stephansplatz’ın Kuzey batı Bölgesi :

Stephansplatz_map3

+ Hoher Markt : Viyananın en eski alanlarından ve pazarlarından biridir. Merkezinde Wedding Fountain (Düğün çeşmesi) bulunur.

Hohermarkt

Ama buraya anlamını veren Ankeruhr (Anker) saatidir – 1917.

ankersaati

Rakamlar bir figürü temsil eder. Yaldızlı saat her öğlen çaldığı zaman turistleri çevresine toplamaktadır. Ulaşım : Metro U1 ve U3 < Stephansplatz > yada Bus 1A-2A-3A (Hoher markt)

+ Maria Am Gestade : Passauer Platz bölgesindeki Kilise ; Roma katolik – gotik tarzda olup, kentin en eski yapılarındandır.

Maria Am Gestade

Adres: Salvatorgasse 12, 1010 Wien, Avusturya – Transport : U-Bhan : (U1, U3) Stephansplatz, (U1, U4) Schwedenplatz Bus / Tram : 1A, 2A, 3A

+ Am Hof : St. Peter’s kilisesinin hemen batısında kalan “Bognergasse” sokağını yürüyerek Viyana’nın büyük meydanlarından birine varırız..Meydan tarihte eski dönemde Romalıların garnizonu idi. Ortada Mariensäule (Meryem an sütunu) bulunur.

am-hof

Anıt İsveçle yapılan 30 yıl savaş anısına yapılmıştır.Meydan çevresinde katolik kilise (Kirche am Hof) ve  tarihi  yapıları bulabilirsiniz.Meydanda dikkat çeken bir yapıda ; Kentin etfaiye biriminin ana merkezi olan Bürgerlisches Zeughaus binasıdır. 10 numara’da yer alan yapının çatısındaki heykeller dikkat çeker.

Bürgerlisches Zeughaus

Ulaşım : Bus no.1A < Heidenschuß/Am Hof > .

Bu alanda kitap, antika eşya ve el sanat pazarını bulabilirsiniz.. Meydanın hemen doğusunda, arka sokakta saatlere ilgisi olanlar için (Schulhof 2) sanat müzesi =Uhrenmuseum ve Schulhof 4 adresinde de Doll and Toy Museum = bebek ve oyuncak müzesini bulursunuz.Ayni bölgede Avusturya Yahudi tarihine ait müze ve Judenplatz’ta soykırım anıtı bulunur (Museum Judenplatz).

 

VİYANA BÖLGESEL GEZİ HARİTASI

viyana_turist_rejionalmap

 

Viyana’da göreceğimiz sonraki alan,

4 – Hofburg Gezi Bölgesi ( haritada Sarı – rakamlı alan ) :

 

GEZİ BÖLGE HARİTASI

viennahofburgmaps

 Hofburg – Haritası

mapofhofburg

Habsburgların yakın çağa kadar geliştirdikleri ve büyüttükleri Hofburg – kraliyet sarayı ve bahçeleri bu bölgeye hakim olan gezi alanlarıdır.Tarihte Avusturya – Macaristan imparatorluğunada ev sahipliği yapan sarayı kışlık kullanılırken, Schönbrunn Sarayı ise yazlık amaçla kullanılmıştır. Sarayın yapımı 1654 yılıdır. Web bilgi

Bu gün için Volksgarten ve Burggarten bu bahçelerden arta kalandır. Büyük bir alan içinde kalan binalardan bir kısmı günümüzde müze olarak kullanılır.Bölgedki Herrengasse ve Bankgasse sokakları güzel bina ve saraylarla kaplıdır.Bu alanlar gündüzleri yoğun bir turist trafiğine sahne olur.

Bölge ulaşımı :

U-Bahn (U3) hattı, Herrengasse istasyonu bölge ulaşımında en uygun yerdir.Tram no. 1 – 2 – 71 – D Burgring ve Dr-Karl-Renner – Ring’ten geçer.Bus 1A ve 2A  da Herrengasse’den geçmektedir.

Tarihte soylulara ait saray ve binaları içermiş olan Hofburg, yerini zamanımızda elçilik binaları, büro ve iş yerlerine ve elçilik binalarına bırakmıştır. Viyana müzelerine hitap eden bu bölgede galeri ve mağazalar ile kafeler hakimdir.

Bölgede göreceklerimiz :

+ Kohl Markt : Graben’den güneye doğru doğrudan İmparatorluk sarayına (Hofburg Palace) ulaşan ve yayalara ayrılmış olan sokakta ; Viyana için önemli mağazalar bulunur. Bu yolun devamı sizi Kraliyet sarayına çıkartacaktır.

+ Michaelerplatz : Bu meydan, İmparatorluk Sarayının (Hofburg Palace) giriş kapısı olanMichaelertor‘a bakmaktadır. Meydanın diğer iki köşesinde ; Loos Haus (Goldman & Salatsch Building) ve Michaelerkirche (kilise) yer almaktadır. Loos Haus, 1910 yılarına ait Viyanada yapılmış olan ilk modern betonerme binalarındandır.

Hofburg (3)

Sarayın kuzey yönüne bakan cephesine ; Michaelertrakt denir.

Hofburg

Joseph Emanuel Fischer Von Erlach tarafından tasarlanmış neo – barok yeşil kubbe ve sütunlarla desteklenmiş kemer üzerinde ve giriş kapısı yanlarında Yunan kahramanları figüre edilmiştir.

Heykeller Avusturya kara ve deniz gücünü temsil eder.Binanın ön cephesinde (sol) Michaellerplatz çeşmesi yer almaktadır .

Hofburg (6)

Meydan Ulaşım : Bus 1A – 2A (Michaelerplatz), U – Bahn ( U3 ) < Herrengasse >

 

Meydana yakın neler var ?

+ Loos Haus : Adolf Loos’un tasarladığı bu binanın dış cephesi tartışmalı olarak zerafetten yoksun iken, iç cephe tamamen farklıdır (İç mekan tasarımı).

+ Michaelerkirche : Eskiden saray halkının cemaat kilisesiydi.Ön cephe neo klasiktir.

+ Kış Binicilik Okulu : Hofburg kompleksinin hemen girişinde solda yer alır. Karşısında Stalburg vardır.

+ Stalburg : Michaelerplatz meydanını arkamıza alınıp Michaelertrakt’ yüzümüz dönük iken sol yanda kalan sokak kenarında (Reitschulgasse 2) 16. yy da yaptırılmış olan ve sonrada Hofburg için ahıra dönüştürülmüş olan kraliyet konutudur. Geniş bir avlu kenarındadır. Günümüzde bina İspanyol Binicilik okuluna ve imparatorluk koleksiyonunu barındıran Lipizzaner Müzesine ev sahipliği yapar.

Dünyanın en eskisi olarak bilinen kraliyet binicilik okulu Viyana’daki Spanische Hofreitschule’dir.1570 lerde kurulduğu bilinen okul ; Maria Theresia’nın babası VI. Karl tarafından Joseph Emanuel Fischer Von Erlach ‘e yaptırılmıştır.

+ Josefsplatz : Reitschulgasse sokağını trafiğe açık olan kemer altından geçince, Stalburg’un hemen karşısında bir atlı heykelin olduğu alana geliriz.

Josefsplatzvienna

Atlı heykel II. Joseph ‘e aittir (1807). Avusturya Ulusal Kütüphanesine ait ahşap panelli şeref salonu “Prunksaal” heykelin hemen arkasındaki binadadır.

+ The Church of St. Augustin : Meydanın önünden geçen sokak ile (Augustinerstraße 3) Hofburg kompleksinin dış bölümünde yer alan gotik kiliseye ulaşırız. Bu kilisede Maria Therasanın kızı Christa’nın lahti yer almaktadır. Pazar günleri müzikal ayinler yapılır. Kilisenin hemen karşı alanında Palais Lobkowitz (saray) ve Austrian Theatre Museum bulunur.

Lobkowitz Palace

Yolun sonu Albertinaplatz (Tegetthoffstraße) meydanına ve Opera bölgesindeki Vienna State Opera‘ya çıkacaktır.

+ Hofburg Kompleksi ( İç kısım) : Büyük bir alanı içine alan komplekste ; eski imparatorluk daireleri, birkaç müze, bir adet şapel, bir kilise, Avusturya ulusal kütüphanesi, Kış binicilik okulu ve Avusturya başkanlık makamı yer alır. Tarihte tüm hükümdarlar (600 yüzyıl) burada kendi adlarına bir iz bırakmak istemiştir. Komplekse ait fotoğraflar..

 

Hofburg Kompleksi – Harita

Hofburgkomplexmaps

Michaelerplatz ‘ dan komplekse girdiğimizde (Michaelertrakt), avlu ortasında heykellerden ibaret anıt arkasında barok bir saat kulesi olan ,imparator Maximilian’ın oğlu Rudolf için yaptırdığı Amalien- burg görülecektir.Bu avludan Schweizertor (16 yy rönesans kapısı) kapısı çıkışı ile kompleksin en eski dört kuleli kısmına geçilir ( Burgskapelle ).. Hofburg şapeli burada yer alır.Bu alandan çıkışta çok büyük bir bahçe alanına geçeriz (Heldenplatz).

Hofburg (8)

Meydanda at üstünde Prens Eugene’ ye ait heykel bulunur. Saraya 1881-1913 yılları arasında sonradan eklenen bu meydanda bulunan geniş bir blok yapı Neue Burg bulunur. Günümüzde bu yapı Ulusal Kütüphanenin salonuna ve bir kaç müzeye ev sahipliği yapar. Bu yapının Burggartenbahçe alanına bakan yüzünde, Ephesos Museum bulunur.

         

      • Gezi devamı sonraki sayfada..

       
       
       
       

      Önceki Sayfa – Sonraki Sayfa

      Viyana : Ana Klasöre dön

       
       
       
       
       

      Bir yorum

      Bir cevap yazın

      E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir