GEZİ HAZIRLIKLARI – PLANLAR – HARİTALAR

 
 
 

GEZİ HAZIRLIKLARI – BELGELER- HARİTALAR & UYARILAR

 

Gezi Güzergahları , belgeler & harita ve planlar :

Gidilen bölgenin daha iyi analiz edilebilmesi, aternatif güzergahlarn belirlenmesi ve kaybolma ihtimalinde yardımcı olması adına haritaların basılı olarak edinilmesinde fayda var. Gezi öncesi kitapçılardan yada internetten bulabileceğiniz PDF döküman ve haritaları mutlaka yanınızda bulundurun. Hangi araç ile seyahat edecekseniz güzergahı renkli bir kalemle işaretleyiniz.Gezi öncesi böyle bir hazırlık yapmadıysanız gittiğiniz ülkenin gelişmişlik seviyesine göre , turizm informasyon ofislerinden, otel ve kafeteryalardan da harita bulmanız mümkün.

Akıllı telefon ve tabletlerin uydu destekli haritaları da yine gideceğiniz ülkenin gelişmişlik seviyesine göre sizlere yardımcı olacaktır. Ayrıca Google Earth gibi uygulamalar aracılığıyla hem harita hem coğrafik hemde hybrit harita olarak gideceğiniz bölgeleri incelemekte fayda var.Maps With Me : Bu uygulamanın en büyük avantajı wifi ile internete bağlıyken indirdiğiniz detaylı haritaları offline olarak da kullanmanıza izin vermesi diyebiliriz. Gezi evvelinde indireceğiniz haritalar ile gittiğiniz yerde size epeyce yardımcı olacaktır.TouristEye: Gezi planınızla ilgili kişiselleştirilebilen güzel bir uygulama. “Explore – plan your trip” bölümünde gideceğiniz şehirleri bulup bilgileri okuyabildiğiniz gibi kendi gezi planınızı yapabiliyorsunuz. “My Trip” bölümünden gidiş-dönüş tarihlerini yazıp gün gün bulunacağınız şehirler ve o şehirlerde görmek istediklerinizi işaretleyip planınızı oluşturabiliyorsunuz.

** İşimize yarayacak ( akıllı telefon & tablet bilgisayarı için – indirin ) “ Digital Haritalar

** 2-3 kent’te deneyimim oldu..Oldukçe iyi programlar ve kullanımları rahat..Kısaca; Öneririm..Yurt dışına gitmeden 1-2 hafta önce akıllı telefon yada tabletinize uygulamayı indirin..Erken indirin ki  varsa son güncellemeyi de alsın..Yurt dışında cep telefonun GPRS aracılığı ile ( konumunuzu açık tutun! ) rahat ve kaybolmadan kenti gezin..Güzel bir navigasyon + harita..Önemlisi Offline (yani internet gereksinimi olmadan) çalışıyor..Yönü veriyor, atraksiyonları belirleyip kalan mesafe ile alternatifler sunuyor..Harita üzerinde konumunuza yakın alanda burası neresi? cevabını buluyorsunuz.Uygulama adı  “Ulmon” , aşağıdaki adreslerden indirin..

ulmonmapsoh

ulmonmapsofflineph

++ Android cihazlar için

++ İos cihazlar için
 
 
Benzeri uygulama “Offline  Google maps” ‘ta da mevcut!..

gezihazirliklerilogo
 

Bunlara dikkat ! ;

Pasaport fotokopinizi, T.C. Kimlik Numaranızı, varsa seyahat sigortası poliçenizin bir örneğini, gideceğiniz ülkede ikamet edeceğiniz yerin adresini ve telefon numarasını, uluslararası seyahatinizi gerçekleştirirken bineceğiniz uçak, tren, otobüs veya dolmuş biletinizin birer örneğini aile bireylerinize ve yakın arkadaşlarınıza bırakınız.

Cüzdanınızda ve pasaportunuzun içinde, size bir şey olması hâlinde, ulaşılabilecek iki kişinin iletişim bilgilerini bulundurunuz.

Pasaportunuzu koruyunuz. Pasaportunuzu kaybetmeniz hâlinde Büyükelçiliklerimiz ve Başkonsolosluklarımız tarafından, Türkiye’ye dönüşünüzü teminen size geçici pasaport düzenlenecektir.

Yurt dışında bulunduğunuz sürede pasaportunuzu emniyetli bir şekilde muhafaza ediniz. Ayrıca, pasaport, nüfus cüzdanı ve sürücü belgesi fotokopisi gibi kimliğinizi ispat edebileceğiniz bir belgeyi yanınızda taşıyınız.  Tüm belgelerinizin bir arada taşınmaması sözkonusu belgelerin çalınması veya kaybolması durumunda dış temsilciliklerimizce size sağlanacak yardımı kolaylaştıracak ve hızlandıracaktır

Pasaportunuzun fotokopisini, her zaman pasaportunuzdan ayrı bir yerde bulundurunuz.

Seyahat edeceğiniz ülkedeki Türk Büyükelçiliğinin, Başkonsolosluklarının ve Konsolosluk Çağrı Merkezi’nin iletişim bilgilerini kaybetmeyeceğiniz bir yere not ediniz. Yurt dışındaki Büyükelçilik ve Başkonsolosluklarımızın iletişim bilgilerine ve adreslerine T.C. Dışişleri Bakanlığının “ ilgili web  ” internet sayfasından ulaşabilirsiniz.

Gideceğiniz ülkenin güvenlik durumuna ilişkin bilgi edininiz. T.C. Dışişleri Bakanlığının veya seyahat edeceğiniz ülkedeki Büyükelçiliğimizin internet sayfalarında bulunan “seyahat uyarılarını” dikkate alınız. Seyahat uyarılarına Bakanlığın “ web“ internet adresinden ulaşabilirsiniz.

Bulunulacak ülkedeki yol koşulları, trafik alışkanlıkları ve kurallarıyla ilgili olarak özellik arzeden hususlar hakkında bilgi edininiz ve bu çerçevede hazırlıklı olunuz.

Eğer pasaportunuz çalınırsa, derhal yerel polise başvurunuz ve pasaportunuzu kaybettiğinize dair bir belge alınız (Bu bildirimi yapmanız pasaportunuzun üçüncü şahıslarca yasadışı kullanımı halinde haklarınıza zarar gelmemesini de sağlayacaktır.) Bu belge ile en yakın Büyükelçiliğimiz/Başkonsolosluğumuza giderek yeni pasaport başvurusu yapabilir veya Türkiye’ye dönüşünüzü teminen geçici pasaport alabilirsiniz.Paranız ya da değerli bir eşyanız çalınırsa, yerel polise başvurunuz.

++ Tutuklandığınız takdirde bu durumunuzun ilgili Türk temsilciliğine bildirilmesini şahsen talep etmeniz gerektiğini unutmayınız. Bu konuda yerel makamlar tarafından bize bilgi verilmesini takiben sizinle en kısa zamanda görüşmeye çalışıcak olan dışişleridir.. Şahsınız için avukat temin edip, dava masraflarını karşılayacak bir kamu kaynağı veya bütçesi bulunmamaktadır. Ancak, uygun bir avukatla temsil edilmeniz için avukat tavsiyesinde bulunabilirler (Dışişleri bknlğ.).

HER TÜR SORUNDA DIŞİŞLERİ BKNLĞ.ADRES VE İLETİŞİMİ İÇİN –> Buraya bakınız!.

Ayrıca;

■ Gideceğiniz bölgeyle ilgili tanıtıcı bir broşür ya da rehber kitapçığı mutlaka yanınızda bulundurun. Nerede, ne zaman kaybolacağınızı ya da neye ihtiyacınız olacağını bilemezsiniz. Mümkünse içinde gittiğiniz ülkenin yerel dilinde çevirisi de elinizin altında bulunsun.
■ “Yabancı dil bilmiyorum, ne yapacağım” diye havaalanına girince hiç korkmayın, dünyadaki en iyi yönlendirmeler havaalanlarında bulunur. Kafanızı sadece yukarıya kaldırarak ihtiyacınız olan her yeri bulabilirsiniz.
■ Bagajınız mı kayboldu? Panik yapmayın, görevlinin yanına gidin. Sizden bagajınızın tarifini ve içinde neler olduğunun bilgisini isteyecektir. Bagajların en son nerede teslim edileceğini iyi öğrenin, farklı noktalarda beklemeyin.
■ Uçaktan indiğinizde yol sizi doğrudan pasaport kontrolüne götürür. Yukarda bahsettiğimiz belgelerinizin sorunsuzca yanınızda olması görevlinin yaptığı işlemi hızlandıracaktır.
■ Gümrük noktasına geldiğinizde, eğer gümrüklü eşyanız varsa kırmızı yoksa yeşil noktadan geçmelisiniz. Yeşil taraftan geçenler de kontrol edilebilir, panik yapmayın.
 
 
 
 

Seyahat öncesi hatırlatmalar ( geri dön ↶ ) –

ANA Sayfa’ ya dön –

 
 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir