Toskana Bölgesi.1 (Montacatini, Pisa, Siena)

 
 
 
 

FLORANSA ÇEVRE GEZİLERİ

(Toskana Bölgesi)

 
 

Geziye başlamadan önce Floransa’ nın Merkez Tren istasyonunu kısaca hatırlayalım..

Florence Train Station (Piazza della Stazione) : Firenze Santa Maria Novella (SMN) ;

 

Bu bölgeyi  hatırlamaktaki nedenimiz, Floransa’ dan pek çok yere ulaşımda merkezi konumda olması sebeplidir.

Ana tren istasyonu olan SMN, Floransa’ nın yürünebilir mesafede ve merkezi konumunda yer alır. Piazza Santa Maria Novella Floransa’ da büyük meydanlardan biridir. Eskinin gösteri meydanıdır.

İstasyonun yanında “Santa Maria Novella Kilisesi” bulunur. Santa Maria Novella ilk bazilikalardandır. Adını “Santa Maria delle Vigne” den esinlenerek  almıştır. Ön cephesi tipik bir rönesans eseridir.

İstasyon önünde yer alan yolun karşı tarafında turist danışma noktasını bulabilirsiniz (İ). İstasyonun yıllık yolcu transferi yaklaşık 60 milyon dolayındadır.

Bu istasyon bölgesinden ; Expres & Bölgesel tren ile günlük 8-10 kez Pisa merkeze yada  “Pisa – Galileo hava alanına“, “ATAFVolaİn Bus”  ile  de her yarım saattte bir “Floransa – Amerigo Vespucci” hava limanına ulaşım imkanı sağlanmaktadır.

Yine buradan ; Bologno–Floransa (hızlı ve normal trenler), Roma–Floransa (hızlı ve normal trenler), Floransa-Pisa-Livorno seferlerini bulabilirsiniz. İstasyonda saat 07.00/21.00  arası danışma bürosu açıktır.

 
 


TOSCANA (Tuscany)  BÖLGE GEZİLERİ :

(Montecatini ve Pisa, Siena, San Gimignano Gezileri)

 

Toskana Haritası

example2

 

Toskana İtalya’ nın 20 özerk bölgesinden bir tanesidir. Bu bölge içerisinde Floransa’ nın da olduğu geniş bir alanı kaplar. Toskana’ nın güneyinde Roma, kuzeyinde ise Bolonya bulunur ve Toskana bölgesinde öne çıkan şehirler arasında Floransa, Pisa, Lucca, Siena, Chianti ve Val d’Orcia bölgesi yer alır.

Toskana’dayken, Roma zamanında yapılmış, önemli bölgeleri birleştiren yollara “Via” denmekte. Bu yol gezisi, Canterbury’den başlayıp Roma’da sona eren tarihi bir hac yolu olan Via Francigena’nın da çeşitli bölümleri kullanılmakta.

Floransa’nın 60 km güneyindeki Certaldo’nun renkli sokaklarına doğru sür. Kristal bardak üretimiyle bilinen Elsa Vadisi’nin bir parçası olan Certaldo’nun kökleri Roma-Etrüsk çağına uzanır. Certaldo’nun güneyine doğru 30 dakikalık kısa bir araba yolculuğuyla kendinizi tarihle iç içe bir yer olan San Gimignano’da bulursunuz. San Gimignano’nun güneydoğusuna doğru 45 dakikalık yolculuğun ardından Volterra kasabasına ulaşacaksın. Pisa iline bağlı Volterra kasabası, Roma-Etrüsk çağından bu yana çeşitli kültürel ve tarihi gelişmelere sahne olmuştur. Kasabada bozulmamış bir Orta Çağ havası etkisini sürdürür ve şehir de tahminen 4. yüzyılda inşa edilmiş antik surlarla çevrilidir. Volterra’nın 40 km doğusunda bulunan surlarla çevrili Monteriggioni kasabasını ziyaret edebilirsin.

Monteriggioni, Val D’Orcia bölgesinin bir parçasıdır ve Monteriggioni Kalesi ile üzerinde 14 kule bulunan surlarının yarattığı görkemli bir manzaraya sahiptir. Ve sonrası Siena..Toskana yolculuğunun son durağı olarak seçilen son yer Pienza olabilir. Siena’nın 60 km. güneyinde..Bir UNESCO Dünya Mirası Alanı olan bu şehir sıradan bir köyken burada doğan Papa II. Pius ile bütünleşmiştir. II. Pius, 1458’de papa olduğunda doğum yerini mükemmel bir Rönesans şehrine dönüştürmek istemiş. İnşaat 1459’da başlamış ve dört yıl boyunca devam etmiş, bu sürede kasaba da uyum dolu bir 15. yüzyıl şehrine dönüşmüş. Ne yazık ki, papanın beklenmedik ölümüyle şehirleştirme çalışmaları durmuş ve Pienza da o zamandan bu yana hiç değişmemiştir.

Kısaca ; Toskana’nın başkenti Floransa çevresinde gezilecek en meşhur 5 yer.. Mesela Pisa’ya gittiğinizde Pisa Kulesi’ nin yanındaki katedrali de görmelisiniz, San Gimignano’ya gittiğinizde ünlü kulelerini görmeli, Chianti’de ise ünlü Toskana bağlarını gezmelisiniz.

 

✔  Toskana hakkında pratik bilgiler için –  bakınız

✔  Toskana bölge gezileri için genel bir web sayfası ( Linke tıklayın )

✔  Bölgede araç kiralama için –  bakınız

 

 

▶ Konaklama : Kent her keseye hitap edecek seçenekleri sunar.Otel aramalarınızı aşağıdaki siteden yapabilirsiniz.

hotelscombinedlogo
 
 

Bu bölgede Floransa’ yı merkez olarak aldığımızda bölge kentlerinin birbirlerine olan uzaklıkları ile diğer İtalyan şehirlerinin Floransa’ ya olan mesafelerini hatırlatalım..

 

▶ Floransa’ dan ; Pisa (75 km), Siena (60 km), Roma (230 km), Venedik (204 km), Bologna (80 km), Genova (482 km), Milan (249 km), Napoli (408 km)

▶ Pisa’dan ; Siena (90 km), San Gimignano (60 km)

▶ Siena – San Gimignano (30 km) dir…

* Mesafeler yaklaşık değerlerdir, ulaşımda seçilen yola göre farklılık gösterebilir !

 

Toskana’ da tanıyacağımız ilk yerleşimden başlıyoruz.

Floransa gezilerinde genelde turların konaklama alanı olarak belirlediği yer, Floransa’ya yakın olan bir yerleşimden söz ediyoruz.. Montecatini ;

Turla yapılan gezilerde, Floransa için oteller  çoğu zaman kent merkezinden uzakta yer almaktadır. Bu bölgelerden biri de Montecatini – Terme bölgesidir ( kent için pratik bilgiler – tıklayın ).

example2

 

Floransa’nın kuzey batısında kalan,  Toskana’ nın Spa merkezlerinden en büyüğü ve en ünlüsü olan Montecatini Terme‘ dir ;

Burası ilk banyoların yapıldığı 16. yy’ dan beri tedavi edici özelliği bulunan suları nedeniyle çok ilgi görmüştür. İki yüzyıl sonra, yakında bulunan kraliyet, şehrin ilk büyük spa merkezinin açılışından sonra Montecatini Terme’yi aristokrasinin ilgi alanına dahil etmiştir.

Montecatini, Floransanın yaklaşık 40 km. kuzeybatısında yer alır. Siena’ya 77 km., Pisa ya 45 km. uzaklıktadır. Termal suları ve kaplıcaları  ile günümüzde popüler bir yerleşim olmuştur. Restoran, gece klübleri ve gazinolar ile büyüyen bir kenttir. Palazzina Regia,  Palazzo Comunale tarihi yapılara sahip alanlarıdır. Yeşillikler ve parklarla bütünleşir. Yöresel yemekleri vardır. Yaklaşık kentte 20 bin kişi yaşar. Restoranları uygun ve temizdir. Kısa konaklamalı geceler fazla sıkıcı geçmez (Floransa merkeze gitmek için aşırı çaba gerekmez !). Ayrıca buradan, çevre gezi yerlerine < Siena, Pisa, San Gimignano vs. > ulaşım imkanı da mevcuttur (bu yerlere yakındır !)..

 

Montacatini’ den bir kaç foto ..

 

✔  Montecatini’ ye Ulaşım :

Araç ile Floransa’ dan ; A 11 kara yolu üzerinden “Firenze-Mare” üzerinden, Montecatini Terme çıkışından ulaşın..

Montecatini’ den Floransa ya da Pisa’ ya (Toskana bölgesine) otobüs ya da trenle ulaşabilirsiniz. Floransa için tren en uygunudur.

Otobüs : LAZZI otobüs şirketi Floransa hava alanı yanından her 20 dk. da bir kalkar. Bilet otobüsten temin edilebilir. Yolculuk yaklaşık 1 saat sürer. Son durak Park Hotel Le Sorgenti dir ( Montecatini ).

Ancak tren daha uygundur (hem fiyat, hem zamanlama). Floransa’ dan ana istasyondan Santa Maria Novella’ dan kalkar trenler. Yolculuk yaklaşık 40 – 50 dk. sürer. Trenler temiz sayılır. Ücret : Tek yön ve tüm Toskana bölgesi için 5.80 € ‘ dur. ( 2020 – bakın). Bilet birkaç gün için geçerli – tek yön kullanımdadır !.Sıkıntıya girmemek için dönüş biletinizide istasyondan temin edin!. Floransa’ dan son tren 22_20 dolayındadır (Haz. 2019). Son durak : Montecatini-Terme / Monsummano’ dur – Burası “Park Hotel Le Sorgenti”  yanıdır. Bundan başka küçük bir istasyon daha vardır ama Monsummano en merkezi konumundadır.

Bölge Toskana kentleri için yakın konumdadır bu nedenle günübirlik tur yada programlar yapabilirsiniz.

Uyarı : Montecatini – Pisa ulaşımı mümkün, ama zaman açısından  – tren değişimi yönünden sıkıntı var ! Ve Montecanini’ den Floransa’ ya ulaşım imkanının daha elverişli olduğunu unutmayın !

 

  Pisa Montecatini / Montecatini Pisa ulaşımı :

Araç ile ; A11-12 otoyolu ile..


Otobüs : Hava alanından (Galileo G.) LAZZI otobüs şirketiyle önce Pisa merkeze, sonrada başka araçla ” Lucca ” üzerinden Montecatini ‘ ye ulaşılır. (Bilgi : LAZZİ Bus Bilgi için tıklayın ).Yada FlixBus  (5 €)

Tren : Pisa hava alanından bazı trenler doğrudan hareketle Montecatiniye gelirken, bazıları için tren değişimi gerekecektir (Viareggio veya Lucca). Değişimle yolculuk 90 dk’ ı  bulabilir. Web bilgi (6.40 € dan başlayan fiat ile)

 
 

Şimdi Toskana’ yı Gezmeye Başlayalım…

example2

example2

 

Toskana bölgesinde sıklıkla ziyaret edinlen 3 yer vardır.

Pisa, Siena, San Gimignano‘ dur.

 
 

PİSA :

Galileo Galilei’ nin doğduğu yerdir. Pisa Floransa’ nın yaklaşık 75 km. batısındadır. 12. yy. yapımı olan eğik çan kulesi ile meşhurdur. Pizzanın zengin ve güçlü geçmişinin en dikkat çekici mirası, Campo dei Miracoli = Mucizeler diyarı – Piazza Duomo‘ dur.

 

Bu üçlü ; Duomo, Batistero (Vaftizhane)  ve yuvarlak Campanilesi‘ dir (eğik kule). Çimenler içinde yer alan bu yapıtta ; gri beyaz yatık mermerlerden yapılmış olan Duomo en çok ilgi çeken, kopya edilen bölümdür. Katedralde baş yapıt oymalı vaiz kürsüsüdür. Karşısında Galileonun lambası bulunur. Her üç parçada başlanıldığından yıllar sonra tamamlanmıştır. Piza kulesinin yapımı tam 174 yıl almıştır. Yapıtın en ilgi çekeni ise ; Dikey konuma göre 4.5 m. eğilmiş olan 57 m. lik campanile (kule) dir.

Kule üst üste bindirilmiş yuvarlak 6 sütun dizisinden meydana gelmiştir. Üzerine 294 basamaklı bir merdivenle çıkılır. En üstteki çanların bulunduğu 8. kat silindir biçimindedir. Ancak yapının ağırlık merkezinin izdüşümü kendi temel dairesinin içinde kaldığı için kule devrilmemektedir. Kule, Pisa’nın gücünün ve zenginliğinin bir sembolü olarak Cenova ve Venedik ‘e rakip olarak yapılmıştır.

Son çalışmalarla kulenin yan yatışı durdurulmuş gibi gözükse de halka açılması kısıtlanmaktadır. Kule 1990- 2001 yılları arasında onarım için kapalı tutulmuştur. Geceleri bir başka güzellikte olur. İtalyanca olarak ; ‘La torre di pisa’  olarak isimlendirilir.

Pisa için ulaşım   imkanları ;

  Pisa – Galileo airport için – Bakınız

 

✔  Pisa Galileo Havaalanı – Pisa şehir merkezi ulaşımı :

  • Hava alanınında kendine ait küçük bir tren istasyonu vardır..Doğrudan demiryolu hatları ; Floransa, Lucca, Viareggio, Pistoia & Montecatini’ yi havaalanına bağlar. Biletler, terminalde bilgi ofisinden satın alınabilir. Floransa için günlük 10 tren dolayında sefer vardır (hava terminali 5. platform) ?..Tam bilet 12 €..Pisa alandan terravision otobüs tek yön  tam 4.99 € /  5-12 yaş İnd. 4 €’ ya Floransa SMN’ ye yolcu taşır!
  • Havaalanından Pisa merkeze (PisaMover schuttle tren hattı) tren istasyonuna saat 04.30-01.30 arası 5-15 dk da bir kalkışla yaklaşık 5 dk süren yolculuğu 2.70 € bedel ödersiniz. Pisa tren istasyonundan Pisa şehir merkezine gitmek için otobüs, tek yön bilet 1.5 €…

  • Pisa hava alanı tren istasyonundan, 1.20 € dolayında ücretle 1 no. lu otobüslerle Pisa şehir merkezine ulaşırsınız (2 km)(saat 04:30 – 01:30 arası)(İstasyondan 1 no.  lu otobüsler “Campo dei Miracoli” yönüne hareket ederler).  2 no lu hat ; Havaalanı-Floransa airport (20 €), 3 no lu hat; Havaalanı-Siena, 4 no lu hat ; Havaalanı-Lucca seferleri içindir.

example2

  • Taxi : Gidilecek yere göre 6 – 10 € tutar.

+ Pisa Ana Tren istasyonu “Stazione Centrale” olarak adlandırılmıştır. Pisa merkeze 20 dk. lık yürüme mesafesindedir.

Bu istasyondan ; Roma, Genova, Milan, Napoli ve Floransa’ ya tren bulabilirsiniz.

 

  Pisa – Floransa – Pisa Ulaşımı :

  • İki bölge arasında transportu sağlayan otobüs şirketi (Terravision bus line) ; Pisa Galileo airport ile Santa Maria Novella train station (Floransa şehir merkezi) arasını yaklaşık 70 dk. yol alıp, buradan da 15 dk. süren ek servisi ile Florence Americo Vespucci airport’ a ulaşır. Yaklaşık 85 dk. süren toplam yol için ücret : Erişkin tek yön 4.99 € , gidiş dönüş 9.98 € ‘dur (5-12 yaş indirim : 4 / 8 €) ( buradan ) (Terravision Otobüs işletmesi – web -için tıklayın)..Floransa’dan kalkan bu otobüsler sadece Pisa havalanına gidiyor, yani Pisa’ dan uçuşunuz varsa mantıklı olabilir. İşiniz Pisa’ da ise 2 km yi ya yürüyecek yada alternatif bulacaksınız!
  • Flix Bus dahil diğer otobüsler Floransa’nın Piazzale Montelungo otobüs terminalinden hareket eder ve Pisa’ nın “Autostazione – Via Pietrasantina” otobüs durağına varırlar.
  • Ayrıca ; Floransa Santa Maria Novella (SMN) tren istasyonundan, Pisa Centrale tren istasyonuna düzenli olarak çalışan trenler de vardır (saat bazında ortalama 3 bazen 4 sefer) (bakın). Yolculuk yaklaşık 75 dk dolayında olup, tek yön-tam ücret 8.70 € ‘ dur (2020). Ayrıca Piazza dei Miracoli’ye (Pisa Duomo) gitmek için Pisa Centrale’den otobüse binebilirsiniz. İstasyonun önünden, “Park Pietrasantina” yönüne giden LAM “ROSSA” otobüsüne binin, “Torre” durağında inin. 70 dk geçerli bileti otobüs yada makinadan 1.70 € a alabilirsiniz.
  • Pisa havaalanından Duomo – Piazza dei Miracoli’ye ulaşmanın en iyi yolu, önce Pisa Centrale istasyonuna giden “PisaMover” servisine binmek ve oradan da yukarıda belirtildiği gibi Piazza dei Miracoli’ye giden ROSSA otobüsüne binmek veya yürümek veya bisiklete binmek olacaktır.
  • Taxi : Alandan yaklaşık 6 €’ ya Pisa merkez tren istasyonuna götürür (2 km). Pisa airport – Piazza Duomo: € 12,00, Floransa ise 130 € dolayındadır ( 80 km )
  • Araç ile : Trafik olmadığını varsayılırsa, FI-PI-LI karayolu (yaklaşık 52 mil) üzerinden bir saat içinde Floransa’dan Pisa’ya arabayla gitmek elbette mümkündür. Bununla birlikte, Pisa’ya gitmek, dar sokakları ve park yerlerinin olmaması nedeniyle oldukça zor olabilir, sınırlı trafik bölgesinden (ZTL) bahsetmeye bile gerek yoktur!. Araç ile  Pisa’yı ziyaret etmeyi planlıyorsanız, şehir merkezine 1.2 € ‘luk ulaşım ile Via Pietrasantina‘daki ücretsiz banliyö değişimi otoparkını kullanmanız önerilmekte. Stadyum alanında ücretsiz ve ücretli park yerleri de bulunmaktadır.Araç kiralama için uyarılara bakın!

 

  Pisa – Siena – Pisa Ulaşımı ;

+ Otobüs : Pisa Galileo hava alanından kalkan otobüsler, Siena merkeze gelirler. Ayrıca FlixBus ile 5 € dan itibaren Pisa’dan Siena’ ya bilet bulabilirsiniz.

+ Tra-In (Shuttle Bus) / : Yaklaşık 20 dk.lık periotlarla kalkıp, 100 dk. dolayında yolu tamamlarlar. Ücret ; Tek yön ( 14 € ) , çift yön ( 26 € )

BUS web ( linke tıklayın )(başka bir link)

+ Tren : Pisa dan Siena ya doğrudan giden tren yok. Pisa central tren istasyonundan (alana 2 km. dir), Siena için < Carlo Rosselli tren ist.> ulaşım mevcuttur. Floransa (SMN) yönüne giden bu tren ile “Empoli” de değişimle, Siena aktarma sonrası yaklaşık 1,5-2 saat süreli  Siena ana tren istasyonuna varılır (tren çok elverişli araç olmayabilir !) .. Saat 06.00 – 21.00 arası seferler vardır.. Bilet ücreti tam ; 10,90 / 5-12 yaş 5.50  €. Biletler demiryolu istasyonu ve seyahat acentalarından temin edilir – Bilet bilgi..

* Siena tren istasyonu (Carlo Rosselli) kent merkezine 2 km. uzaklıktadır. Şehir merkezi ve istasyon arasında 5 dk. lık aralıklarala otobüsler kalkar.

 

Floransa’dan 70 -80 € ‘ya turlar var. Aynı gün içinde Siena, Pisa, San Gimignano ve bazen de  Chianti’ de bir şarap bağı geziliyor (bakın).

 
 

Sonraki sayfa, gezi devamı…

 
 
 

– Toskana – Ana Klasöre dön –

– İtalya – Ana Klasöre dön –

 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir