Londra,Otel-Restoranlar & Yeme İçme

 
 
 

LONDRA OTELLERİ

 
 

İngiltere’nin ve Birleşik Krallığın başkenti ve en büyük şehri Londra aynı zamanda Batı Avrupa’nın ve Avrupa Birliği’nin de en büyük şehri. New York’tan sonra dünyanın önde gelen global şehri..

Londra eskiden sadece bugün City of London (The City) olarak bilinen bölgenin ismi iken şehrin genişleyip çevreye yayılması bugünkü büyük metropolü haline gelmiş. Eskiden ; ticaret merkezi The City iken, yönetim merkezi Westminster imiş. Bu ikisi arasındaki bölge zamanla şehirleşmiş.

Bugün Londra 2 merkezli bir şehir ve The City ve Westminster ve arasında kalan alana da West End denmekte.

Bu turizm merkezi hostel’lerinden tutunda, OK tarzında konaklatan aprt ve otellerden,oteller zinciri ile süper * otellere sahip bir kent.Emsali olabilen turistik batı avrupa otellerinden oldukça pahalı bir şehir.

Merkezi konum itibariyle zone 1-2  bölgesi turizmin gözdesi.. Ancak bu bölgede konaklamak hiçte öyle uyguna olamayabiliyor.

Londra otellerinin fiyatlarını etkileyen bir faktör de metroya ya da şehir merkezine uzanan yerüstü raylı sistemlere ( overground ) ne kadar uzakta oldukları. Bazen metroya yürüme mesafeleri arasındaki fark sadece 5 dakika olan iki Londra otelinin oda fiyatları arasında önemli bir farklar olabiliyor. Metrodan ziyade otobüs ulaşımı olan otelleri de tercih edebilirsiniz ki burada hem fiyatta tasarruf yaparsınız hem de ulaşımınız esnasında şehri görürsünüz.Otelin kapı fiyatları (rack rate) yani otellerde resepsiyonda sergilenen oda fiyatlarıdır. Her şehirde olduğu gibi burada da online reservasyon ile bu fiyatların önemli miktarda altında fiyatlar bulabilirsiniz.

Gecesi £400 ve üstü : West End ve The City lüks otellerinin fiyat bandı. The Savoy ya da Claridges gibi ünlü lüks Londra otellerinin süitlerinin gecesi £1000 ve üstüdür.

Gecesi £150-£300 :  4-5 yıldızlı Londra Otellerinin (Hilton ya da Marriott gibi) oda fiyatları. Fiyatların bu bandın neresinde olacağı otelin adına, yerine ve de yılın hangi zamanı otel odası istediğinize bağlı.

Gecesi £80-£150 : Şehir merkezindeki (Zone 1 ve Zone 2) 2-3 yıldızlı bilinen zincir otellerinin fiyatları.

Gecesi £40-£80 : Şehir merkezindeki bir zincire bağlı olmayan 1-2 yıldızlı otellerin oda fiyatları. Bu fiyatlar size oldukça küçük odalar ve idare eder bir konaklama kalitesi olarak geri dönecektir. Bu fiyat aralığında paranızın en iyi karşılığını veren oteller olduğu gibi tatilinizi zehir edecek oteller de mevcut. O nedenle otellerin yorumlarını iyi okuyup karşılaştırın.

Gecesi £15-£30 : Merkezi bir Londra hosteli ya da biraz şehir dışında bed and breakfast konaklama için cebinizden çıkacak para bandı. Bu fiyata kendinizi şehirin dış çemberine atıp internetten önceden indirimli reservasyon yaparsanız bütçe otel odası bulmanız da mümkün ( genel kaynak: sehriarslan).

Biz burada pahalı ve çok merkezi otellere ve konaklamalara pek bakmayalım.. Alışılagelmiş olarak bütçeye uyabilenler için bir kaç paylaşım yapalım..

Sizler aşağıdaki “HotelsCombined” – uluslararası güvenilir ve en çok başvurulan otel arama motorundan yaralanabilirsiniz ( Türkçe ).Logo’ya tıklayıp, otelinizi arayın.

hotelscombinedlogo

İnternetten toplayabildiğim uygun oteller aşağıda sıralanmıştır.Oteller ile ilgili bir referans yada deneyimim yoktur..!

Otel rezervasyonlarını otel arama motorları  ile yapmanızı (fiat daha uygun olabilmekte) öneririm.

* Fiatlar güncel olarak araştırılsın..!.

 
 

Bazı Oteller ;

 

+ LONDON HOUSE HOTEL, BAYSWATER – web :
Londra’nın batısında Bayswater bölgesinde yer alan London House, şehrin en büyük ve güzel parklarından Hyde Park’a da yürüme mesafesinde. Ayrıca Londra’nın renkli binalarıyla ünlü festival ve eğlence semti Notting Hill’e de oldukça yakın. Müşteri memnuniyeti konusunda konaklama ücretlerine göre oldukça iyi puanlar alan hotelde, odalar 50 £ ’den başlıyor ( 2 kişi 100-120 £ ). Hotel, Bayswater ve Queensway metro duraklarına sadece birkaç sokak ötede.

+ HOTEL MONTANA, KING’S CROSS – web
Londra’nın merkezi bölgelerinde King’s Cross’taki hotel, British Library, British Museum ve şehrin en büyük tren istasyonu King’s Cross’a çok yakın. Otelin odaları küçük ve gösterişsiz olmasına rağmen temiz. Tek kişilik odaların gecelik fiyatı 60-70 £ civarı. Ancak iki ya da üç kişilik odalarda çok daha ucuza konaklama şansınız da var (iki kişi – 75-90 £)(üç kişi – 100-120 £ civarı) . Hotel Montana, konumuyla ilk sıralarda tercih edilebilecek Londra hotelleri arasında yer alıyor.

+ VIKING HOTEL, STRATFORD – web
Londra’nın doğusunda Stratford bölgesindeki Viking Hotel, özellikle çevresindeki pub ve barlarla dikkat çekiyor. Şehrin en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan Westfield Stratford’un da yanı başında. Listedeki diğer hoteller kadar merkezi olmasa da, çevresindeki birçok metro istasyonu bu açığı kapatıyor. Viking Hotel, Londra’nın geleneksel gece hayatına karışmak isteyenler için ucuz bir tercih. Hotelde tek kişilik odaların fiyatı ise 40-45 £ ( 2 kişi – 100 £, 3kişi 130 £ dolayında – + Kahvaltı )

+ RIDGEMOUNT HOTEL, BLOOMSBURY – web
Bloomdbury bölgesindeki hotelin birçok önemli avantajı var. Öncelikle hotel Londra Müzesi ve bir alışveriş merkezi olan Oxford Street’e sadece birkaç dakikalık yürüme mesafesinde. Müşteri memnuniyeti konusunda Trip Advisor ve Booking gibi konaklama platfromlarından iyi puanlar alan Ridgemount, şehirde uygun fiyata kalınabilecek, en iyi otellerden biri olarak gösteriliyor. Tek kişilik odaları küçük olsa da, temiz ve kullanışlı. Tek kişilik odalar yaklaşık 55-60 £ ( 2 kişilik 80 £ dolayında ).

Ayrıca en çok araştırılan otellerden..

+ EasyHotel – web : Londra’da; Victoria, Paddington, South Kensington, Heathrow, Earls Court ve Coydon’da ayrıca dünyanın bir çok şehrinde şubeleri bulunuyor.Fiyat: 1 gecelik tek kişilik odalar 25 £’dan başlıyor..Odalar çok basit düşünülmüş. Bir yatak, elbisenizi asmanız için duvardaki bir çengele ek olarak size özel prefabrik bir duş, tuvalet ve lavabo mevcut. Yatak dışında ne bir mobilya ya da pencere var. Odalar olabildiğince küçük..Odalar, temiz ve yatakları rahat, ayrıca güvenli.

+ Yotel – web : Nerede: Londra Heathrow ve Gatwick havalimanlarında ayrıca Amsterdam Schiphol ve New York City Havalima’nında da şubeleri var.Fiyat: Tek kişilik kabinler 49 £’dan başlayan fiyatlarla…

Londra’da Gatwick ya da Heatrow’dan kalkan çok erken saatli bir uçuşunuz varsa, Yotel’de kalarak uçağınızın saatinin gelmesini bekleyebilirsiniz. Yotel, Japonya’daki kapsül otellerden esinlenerek tasarlanmış odalarıyla (ya da kabinleri demek daha doğru olur), havaalanı içinde oldukça kompakt ama şık bir konaklama seçeneği snuyor. Bir gece ya da minimum 4 saat için kiralama seçenekleri sunan Yotel, havalimanında konaklama yapmak isteyenler için uygun fiyatlara sahip.

+ Piccadilly Backpackers : Piccadilly Circus’ta..Fiyat: 20 £’dan itibaren…”Londra’nın en merkezi pansiyonu” iddiasıyla tanınan hostel, şehrin en işlek turist atraksiyonu Picadilly Circus’a bir kaç dakika uzaklıkta yer alıyor. Yabancı uyruklu öğrenciler tarafından mesken ednilmiş hostel, 700 yatak kapasitesiyle hizmet veriyor. Düzenli üniversite yurdu tarzı yatakhanelerin ve kapsül yurt odalarının yer aldığı hostelde sakinlik aramayın denmekte..!Ayrıca Londra’da toplu ulaşımın ne kadar pahalı olduğunu düşünürseniz, şehir merkezinde ucuza kalmak bütçenize hatırı sayılır bir fayda sağlayacaktır.

 

Aşağıdaki linkler Londra Otelleri için sizin işinize yarayabilecek adreslerdir..Zaman dahilinde inceleyin..

    • AirBNB – Bilinen ve en sık kullanılan,güvenilir,denenmiş Oda-Ev kiralama adresi.
    • C.Surfing – airbnb benzeri..ancak internetten tanışarak,sanal ortamda tanıdıklarınızla yazışmaya girip( üyelik ister ) onların oda ve evlerini ne kadar rahatlık ve güvenle kullanırsınız? o size kalmış..!

 
 

RESTORANLAR (2015 için günceldir!)

londonrestoranlogo

 

Londra’da kişisel restoran yada gurme tarzı deneyimli bir gezim olmamıştır.Bu nedenle internet alıntılı bilgileri paylaşacağım..Rakamsal değerler 2015 yılı içindir..Değişkenlik gösterebilirler..!

 

Genel :

İngiliz mutfağını diğer ülke mutfakları ile karşılaştırdığımız zaman diğerlerine göre daha az çeşit bulunduğunu görüyoruz. Bunun nedeni ise İngiltere’nin birçok farklı kültürden insanı içinde barındırıyor olması. Bu kültürel çeşitlilik ülkenin mutfağına da yansıyor ve farklı ülkelerin mutfaklarını içinde bulunduran İngiliz mutfağı ile sonuçlanıyor.Hint, İtalyan, Çin ve Fransız restoranları Londra’da çok sık rastlayabileceğiniz restoranlar. Bunun yanında bu ülke mutfaklarına odaklı çalışmayan birçok restoran da bu tip yemeklere mönülerinde yer veriyor. Özellikle Hint yemekleri İngiltere’de çok popüler.

Geleneksel İngiliz yemekleri dediğimizde ise akla fırınlanmış etler, patates ve haşlanmış sebze geliyor. Etin fırınlanmış patates ve haşlanmış sebze ile servis edildiği yemeklerin yanında genellikle un, yumurta ve sütten yapılıp fırında pişirilen “Yorkshire Pudding” isimli puf ekmekler veriliyor.

Yorkshire-Pudding-london

İngilizlerin öne çıkmış bir diğer yemeği ise balık ve patates kızartması olan Fish&Chips. Bu yemek çoğu restoranın mönüsünde bulunur. Fish&Chips morina ya da mezgit balığının unlanıp derin yağda kızartılması ile yapılır.

 fish&chipsph-london
İngilizlerin genellikle kahvaltılarında yediği yarım ay şeklindeki “Cornish Böreği” ise içine et, sebze, peynir veya patates koyularak yapılır.

Cornish-pasty

İngilizlerin bir diğer ünlü yemeği ise kıymanın üzerine patates püresi koyup fırınlanarak yapılan “Shepherds Pie”dır.

ShepherdsPie

İngilizlerin geleneksel tatlısı olan ve elmanın üzerinde ufalanmış hamur ve muhallebi ile servis edilen “Apple Crumble” da İngilizlerin denenmesi gereken lezzetlerinden.

Apple-Crumble

İngilizlerin geleneksel içeceğinin çay olduğu çoğu kişi tarafından bilinir. Çay, İngiltere’de genelde şekerli ve sütlü içilir. Kafelerde ve publarda birçok farklı çay alternatifi bulmak da mümkündür.(yukarıda alıntı bilgi paylaşımı vardır – dudetable)

Klasik İngiliz yemekleri kadar bütün dünya lezzetlerini bir arada bulabileceğiniz, her zevke ve bütçeye uygun alternatifler sunan Londra’da sadece birkaç günde dünya çapında bir damak turu atabilirsiniz.Ayrıca büyük restoranların çoğunda vejetaryanlar için ayrı bir menü bulunur.Sadece çok pahalı restoranlarda kravat ve ceket zorunludur.

 

Yemekler’de neler var?

Ana yemekler :

İngiliz mutfağında değişik soslarla hazırlanmış et yemekleri, ana yemek olarak sunulur. Kuzu eti; yanında nane, sirke ve şekerden yapılan sos ile sunuluyorken, sığır eti yanında hardal sosla kızartılarak sunulur.

Kuzu eti kıyması ile sebzelerin ağır ateşte pişirilerek, üzerinin patates püresiyle kaplandığı Stew of Meat en bilinen geleneksel İngiliz lezzetlerindendir.

Kalın bir biftek ve böbreğin koyu bir et suyuyla pişirilirek üzerine kızarmış bir ekmek kabuğu konulduğu Steak and Kidney Pie da geleneksel İngiliz yemeklerinden biridir.

Sunday Lunches / Pazaryemekleri Londralıların günümüze kadar getirdikleri alışkanlıklarından biridir; bu nedenle otel ve publar dışında çoğu restoran ve kafede de değişik versiyonlarına rastlamanız mümkün.

Meşhur English Breakfast, Londra’yı gezmekle geçireceğiniz yoğun bir gün için sağlam bir başlangıç olacaktır. Envai çeşit peynir, yumurta, kızarmış ekmek ve çeşitli sosislerden oluşan kahvaltınızı, portakal marmelatı sürülmüş tost ekmeği dilimleriyle bitirmek adettendir.

Balık yemekleri :

Mezgit balığının parçalanarak kızartıldığı ve yanında patates kızartması ile sunulduğu Sea Shell şehirde en çok rastlayacağınız yemeklerden biri olacaktır. Londra’da bu muhteşem tadı sunan restoranlara çok uzaklardan gelen müşteriler bulunduğunu dikkate alarak mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Geleneksel yemekleri bulabileceğiniz bazı restoranlar

Tatlılar :

Kat kat ekmek ve kuru meyva ile pişirilen Bread and Butter Pudding sıcak servis ediliyor. Şekerle servis edilen Strawberry with Cream ise çilek ve kremanın beraber sunulduğu en popüler yaz tatlılarındandır.

İçecekler :

İngilizlerin çay içme alışkanlığı, akşamüzerleri klasikleşen çay saati kavramını doğurmuştur. İnce porselen fincanlarda sunulan İngiliz çayını, yanında bir dilim kekle denemenizi tavsiye ederiz. Çoğu restoranda ve kafede bulabileceğiniz pek çok çeşit çay, genellikle şekerli ve sütlü içiliyor. Çayınızı sade içmeyi tercih ediyorsanız siparişiniz sırasında belirtmeniz gerekiyor.

İngilizlerin diğer iyi bilinen içeceği ise biradır. Hafif ve açık renkli olanından, siyah ve acı olanlarına kadar yüzlerce bira çeşidinden dilediğinizi deneyebilirsiniz. İngilizlerin sosyal yaşantılarının merkezi sayılan publarda bira çeşitleri ve çoğu alkollü içeceği bulmanız mümkün. Genelde öğle saatlerinde açılan publar, gece 23:00’e kadar açık oluyor ancak hafta sonları kapanış saati biraz daha uzayabiliyor (yukarıda bazı bilgiler alıntıdır – maximiles seyahat rehberi).

 

Yemek için alternatifler ?

Londra İngilizlere özgü çok fazla yemek olmamasına tezat olarak dünya mutfağı konusunda oldukça gelişmiş.Eğer birkaç günlügüne geldiyseniz ve yemek için kısıtlı bir bütçeniz varsa neredeyse her köşebaşında görebileceğiniz Pret a manger ( web 1 , web 2 ) , eat ( web 1 , web 2 ) gibi zincir dükkanlardan sandwcih, wrap, salata tarzı birşeyler alabilirsiniz. Ayrıca marketlerin çoğunda hazır olarak salata, sandwich, sushi, dilimlenmiş meyve tarzı yiyeceklerden alıp yolda, metroda, otobüste yemek mümkün. Sular maden suyu (sparkling) ve normal su (still) şeklinde satılıyor. Londra’da musluk suyu içilebilir. Restoranlarda “tapwater” isterseniz musluk suyu ucretsizdir ( her restoran bulundurmaz)..Eğer kaliteli ve lezzetli ama ucuz bir şeyler yemek istiyorsanız “Waitrose, M&S – Marks & Spencer” gibi kaliteli marketlerin hazır gıda reyonlarındaki farklı ülkelerin yiyecekleri ihtiyacınızı karşılar.Borough Market‘ten alabileceğiniz sokak gıdalarını da göz ardı etmeyin..

 

Önerilen Restoran & Cafe’ler :

* $$$$ ( bize göre oldukça pahalı ) , $$ ( ideal ) – Not ; Londra’da bize ücret olarak uygun fast foot, market sandviç harici pek yemek bulma imkanı da yok ya..!..

+ 10 Cases (Şaraphane) : Mekan çok merkezi bir o kadar da sakin. Covent Garden’a çok yakın. Menüsü gayet ufak. Doymak için değil şarabın yanında yenebilecek mezelerden oluşuyor.Ücret $$$..

+ Porters English Restaurant :  Covent Garden’da bulunan geleneksel bir İngiliz restoranı. Rostosu, Fish&Chips ve payları ile ünlü olan restoranın müdavimleri ise turistler. Steak & Kidney Pudding’i bu restoranda denemelisiniz. Ücret : $$$

+ Rhodes 24 :  Londra’nın en uzun binası olan Tower 42’de bulunan restoran Michelin yıldızlı bir restoran. Restoranın yemeklerinin yanında sunduğu şehir manzarası da restoranı bir adım öne çıkarıyor. Rhodes 24’te şık ve sade bir konseptte geleneksel İngiliz yemeklerini tadabilirsiniz.Ücretler: $$$

+ Rules : 1798’ten beri geleneksel İngiliz mutfağını sunan restoran; av eti, istiridye, geleneksel İngiliz payları ve pudingleri ile ünlü. Rules Covent Garden’da bulunuyor.Ücretler : $$$

+ Five Guys ( fast-food ) : 2013 içersinde açılan bu fast-food zinciri, Amerika’dan ithal. Tarz olarak Mc Donalds’ı hatırlatsa da lezzet ve tarz olarak kaliteli bir fast food zinciri olduğu söylenebilir. Çok uzun oturmalı bir yer değil ve self servis olarak hizmet veriyorlar. Kese kağıdı içinde verilen siparişinizi alıp dışarıda da yemeniz mümkün yada büfe tarzı dizayn edilmiş restaurantta boş bulduğunuz bir köşede atıştırabilirsiniz. Özellikle Covent Garden’a yakın olan şubenin kapısında her daim birkaç kişilik bir kuyruk görmeniz olası..Menüyü beklerken çuvallarla ortaya koydukları yer fıstıklarından dilediğıniz kadar alıp yiyebilirsiniz.. Ücret $$ ,  2 kişi burger + patates + içecek (25 £ dolayı).

+ Giraffe – Özellikle kahvaltı ve öğlen yemekleri için ideal.Menüler burada..King’s-Cross ta yer alan şubesi için / menü&ücretler .. Londra şubeleri-lokasyon ve adresler..

Genelde ailelerin tercih ettiği mekanda kahvaltı çok keyifli.Ücretler $$

+ NunTee Thai Mutfağı : Dana Biftek yada tavuk denemeniz önerilmekte. Ayrıca ambians ve sunum olarak da  gayet hoş bir mekan imiş.Restoran menüsü-fiatlar, ücret $$.. Hafta içi rezervasyon gerekmeyebilir, hafta sonları kalabalık ortamı unutmayın..rezerve ettirin denmekte..

+ Fez Mangal Türk yemekleri, kebap : Fazla söze gerek yok.. Menüler-fiatlar burada..  Ücret $$..rezervasyon gerekebilir.

+ Meat LiquorHamburgerci ; Londra’nin en iyi hamburgercilerinden birisi. Hamburger konusunda; Byron yada GBK dan ziyade burayı denemenizi tavsiye edilmekte..!
Meat Liqour’un özelliği kapıda uzayıp giden uzun kuyrukları. Gittiğiniz saate bağlı olarak az yada çok muhakkak kuyruk var. Rezervasyon yapmıyorlar. Ortam kesinlikle burgerci’den ziyade bir rock bar havasında imiş. Menü-fiatlar , ücretler $$..

+ Tayyabs Pakistan ; Yeri Whitechapel istasyonuna oldukça yakın.Önceden rezervasyon yaptırın vede yemeklerin gelmesi biraz sürüyor ona göre sipariş verin. Gerci onden mercimekten yapılmış kıtır ekmek ve 3 çeşit sos geliyor, onlarla biraz oyalanmak mümkünmüş… Etlerin yanina ‘Naan’ denen ekmeklerden tatmanız önerilmekte (sarmsaklı..)..Alkol yok imiş!?. Ana yemekler 10-12 £ dolayında .. Ücret $$

+ Princi – İtalyan ; Sabah erken saatler hariç sürekli dolu bir meken. Yer bulma konusunda biraz sabır gerekmekte , zira garsonlar yemek servisi yapmadıkları gibi size masa konusunda da yardımcı olmuyorlarmış.İşletme  böyle olunca da fiyatlar nispeten diger mekanlara göre daha uygun olmakta. Yemeklerinden lazanya ve soslu etini tavsiye ediyorlar.Ücret : $$ ,  menü-fiatlar 

+ Serpentine Bar & Kitchen : Hyde Park’ın içinde Serpentine gölünün kıyısında bulunan bu mekan mevsimsel lezzetleri menüsünde bulunduruyor. Yaban mantarı ve enginarlı risotto ile Waldorf Salatası eşliğinde alabalık yemekleri ile ünlü olan restoranın manzarası da yanında cabası.Ücretler $$ ($-bazı siparişler için..!)

+ The River Cafe (italyan) : İngiltere’de İtalyan yemeği yemek isterseniz tercih edebileceğiniz en iyi restoranlardan biri Michelin yıldızlı bu cafe’dir. Füme balığı, yaban mantarlı risottosu ve çikolatalı Nemesis keki popüler olan restoranın bahçesinde oturup restoranın keyfini çıkarabilmek için yaz aylarında gitmeniz önerilmekte.

+ La Maison du Chocolat – Pastane – Tatlı ; Fransız çikolatasının İngiltere ayağı..Londra’daki mekanları..Piccadlliy’de ana ve  büyük mağazası var.Westfield’daki corner shoptan da alma imkanı var.. ücret $$$$..

+ Big Easy – Amerikan : Et ve deniz ürünleri..Canlı müzik eşliğinde.. Rezervasyon gerekir..Menü’sü zengin ve doyurucu..Lop Et dışı gıda da mevcut.Menüler için ( web ). Ücret: $$

Adres .1 :332-334 , King’s Road, London SW3 5UR

Adres 2 : 12 Maiden Lane,Covent Garden – London, WC2E 7NA

Wahaca –  (Meksika) : Westfield (shepherd’s bush) , Soho, Covent Garden ve Canary Whartf’ta şubeleri var..Tipik Meksika yemekleri ..seçeneğe göre ücretler : $ yada $$

+ Gold Mine – (Çin) ; Eger Çin yemegi seviyorsanız tavsiye edilecek mekenlardan birisidir.Belki Çin mahallesinde daha ucuz restoran bulmak mümkündür  ama lezzet açısından burada fark olduğu söylenmekte..!   Ücret : $$ – menü

+ Sushi SambaLondra’da yüksek kattan şahane manzaralı mekan..Kuyruk olmakta.. ücretler $$

Sarıyer Balıkçısı –  Bizden birisi : menü& fiatlar – adres 

Adres : 56 Green Lanes, London, UK N16 9NH

+ Klikya restoran – (Türk) : Bizden birisi…

+ “Londonium” : Balık yemeği seviyorsanız tarhun soslu levrek fileto yemeğini mutlaka denemelisiniz.
Tel: +44 (0) 207 855 2200
Adres: London Bridge Hotel, 8 – 18 London Bridge Street, Londra

 

Hamburger – Fast foot’lardan..

+ Hache –  burger in London : Hamburger’de Londra’da Hache’nin hepsinden iyi olduğu  söylenmekte!?.. Menude cok cesitli burgerler var.

+ Byron – Hamburger

+ Gbk – Hamburger : Şubeler

+ My Old Dutch(Hollanda Krepcisi) : menü , doyurucu ve ücretler $

+ Whole Foods Market

Ceşit çeşit peynirleri, ekmekleri, sıcak büfesiyle gerçekten hem midenizi hem de gözünüzü dolduran bir market. Yiyecekle ilgili aradığınız herşeyi bulabilirsiniz. Cakelerinden etlerine, sebzelerine kadar herşey lezzetli. Dilerseniz hazır yemeklerinden paketletebilir , dilerseniz çiğ sebze, meyve yada diğer gıdalardan istediğinizi evinizde pişirmek üzere alabilirsiniz. Yada orada yemek isterseniz içeride masalar mevcut. Kozmetikten ev eşyasına kadar birçok şeyi bulmanız mümkün. Özellikle organik ürünler konusunda da gayet geniş bir ürün yelpazesine sahip. Ayrıca bebek mamaları ve giysilerine kadar birçok şeyi bulabilirsiniz. Londra – Şubeler/tıkla 

 
Pastane’ler :

Gail’s  ve  Cafe Concerto  : Bu iki pastane tatlıları ile . Cafe concerto’da katkat tepsilerle çayın yanında club sandwcih tarzı tuzlular da çok lezzetli. Her daim kalabalik. Gail’s ise daha rahat bir mekan, self servis olarak seçip ödüyorsunuz sonra masanıza getiriyorlar. Günün her saati çesitli ekmeklerle yaptıkları sandivicleri var. Unsuz çikolatalı keki çok lezzetli. Kahvaltı için de tercih edilebilir.

Aubein  ve Pattiserie Valerie : Bu iki fransız cafesinde önerilmekte. Bu mekanda hem alkol bulunur hem de menuleri kahvaltı’dan akşam yemegine kadar geniş bir yelpazededir.Tatlı menüsü istediğiniz zaman size genişçe bir tepsi uzerinde tüm tatlıları getiriyorlar oradan seçiyorsunuz. Tabiki bu iki restaurant çok lezzetli olmalarının yanında fiyat olarak da karşılığını alıyorlar.

Laduree : Istanbul’da Istinyepark’ta da magaza açan Laduree Londra’da Harrods basta olmak uzere bircok havalı mekanda şube açmış. Macaronlariyla efsane olan Laduree’de tüm tatlıları güzel. Macaronlar gercekten efsane, mulfoy pastası çok başarılı.Ancak sadece tatlılaraa değil yemeklerine de talep çok.

Kahve dünyası – Bizden birisi : Adres –  Unit 3, 200 Piccadilly, W1J 9HU – London

Simit Sarayı – Bizden birisi : Ades  – 381-383 Oxford St, W1C 2JS – London

*Restoran bilgilerinde alıntı kaynak : birnewlondoneringuncesi

 

Yeme içme konusunda Londra için daha başka neler önerilir ?

+ Covent Garden’ı görün derler.. buradaki Pain Quitedien  yemek zincirine ait buradaki şubeyi ’e uğrayın.Açık ahavada ayaküstü bir şeyler atıştırın…Tüm şubeler

+ Bentley’s – deniz ürünleri yemek isterseniz..

+ Soho’da French House ; adres: 49 Dean St, London W1D 5BG.. Atıştırma ve içecekler.. Fiatlar gayet makul.. Burası İngiliz yayın dünyasının, gazetecilerin en çok geldikleri yerdir. Ücretler : $ , menü.

+ Londra’da teras bar olan “Boundary Roof Bar” diğer mekanlardan..Bir binanın tepesinde zeytin ağaçları ve şömineler içeren mekan. Kuruyemiş, zeytin, atıştırmalıklar var..

+ İngiltere’nin kurufasulyeli kahvaltısı.. Northumberland Caddesi’nde bir yer var. Kime sorsanız size Sherlock Holmes Pub’ı gösterir.Adres : 10 Northumberland Street,Charing Cross-London, WC2N 5DB..

 

İngilizlerin Beş çayı :

londonfivetea

Kalkıp Londra’ya kadar gitmişken otellerin veya mağazaların düzenlediği geleneksel 5 çaylarını kaçırmamalısınız. Ritz, Fortnum & Mason ve Claridge’s bu işin en iyilerinden…Fortnum & Mason yeme-içme üzerine herşeyi bulabileceğiniz çok katlı bir mağaza. Yaklaşık 150 yıldır Londralılara hizmet veriyor.

Top 10 liste – İngiliz Beş Çayı Klasikleri

Bir başka Beş çayı adresleri

** 5 çayı hakkında &  High Tea ve Low Tea :

High Tea İngiltere’de çoğu zaman öğleden sonra 5 çayı konseptiymiş gibi algılanır oysa aslında high tea akşam yemeğidir, low tea ise 5 çayı anlamına gelir. Çünkü İngiltere’de öğleden sonra içilen çaylar oturma odasında ve alçak sehpalar üzerinde atıştırılarak yapılır, ”low tea” ismi de buradan gelir.

İngiltere’de 5 çayı ismiyle bilinen bu low tea, yani öğleden sonra çayı; saat 4-4:30 en geç 5’de düzenlenir ve en geç yedide sona erer. Ancak günümüzde pek çok çay evi İngiltere ve Amerika’da 5 çaylarını 3 ile 5 arasında servis ediyor. 5 Çayı konseptinde ikramlar çayın çeşidine göre değişiklik göstermekle birlikte küçük sandviçler, reçellerle birlikte yenen çörek ve krakerler ve kek, turtalardan oluşuyor.

İngiltere’ye çay gelmeden önce, yalnızca iki ana öğün vardı; kahvaltı ve akşam yemeği. Öğleden sonra çayının ise 17. yüzyılda çayın gelmesi ile ilk olarak Fransızlar tarafından başlatıldığı söyleniyor. İngiltere için ise Kraliçe Victoria zamanında ortaya çıktığı biliniyor.

İngiliz çayı içerken de dikkat edilmesi ve yapılmaktan kaçınılması gereken bazı adabı muhaşeret kuralları mevcut. Olur da İngiltere’ye gidersiniz, kraliçe ile hight tea /5 çayı partisine davet edilirseniz bunları bilmeniz gerekir. Bunlar olmasa da evde İngiliz çayı niyetine çayınıza süt katıp içerken de bu kurallara uymak size hava katabilir..

1- Çayı karıştırırken asla ses çıkartmayın: Bunun için saat yönünde karıştırmaktansa, kaşık ile 45 derece açıda çizikler tarcasına kepçeleme hareketleri yardımı ile karıştırabilirsiniz. Unutmayın! Nasıl karıştırdığınız bir önemi yok, önemli olan ses çıkartmamanız…

2-Çay fincanını sadece iki parmağınızın ucuyla tutun, elinizle sarmayın: Eskiden çay fincalarının kulpları ince olduğu için bütün elle tutulduğunda kopacak kadar hassastılar, bu gelenek o günlerden kalmış.

3-Çay fincanının altlığını elinizde tutmayın, masadan kaldırmayın: Masada oturduğunuz sürece fincan altlığı masada kalmalı. Ancak ayağa kalkıp dolaşmanız gerektiğinde çayınızı fincan altlığı ile birlikte almanız ve fincan altlığından tutmanız gerekir, çünkü fincan altlığı çay dökülürse onu tutma görevi görür. Eski zamanlarda ancak fakir insanlar fincan altlığını masada otururken ellerinde tutarlarmış.

4-Çay kaşığını fincanın içinde bırakmayın: Çay kaşığını fincanın içinde bırakmak tembelliği gösterir. Çay kaşığının orada olmasının tek nedeni çayı karıştırmak. Karıştırma işlemi bittikten sonra hemen bardaktan çıkartılmalı.

5-Çaya eklediğiniz limonların şekli düz doğranmış limon dilimleri olmalı, karpuz şeklinde kesilmiş limonları çayınıza koymayın.

Peki ama neden çaya süt koymadan içmiyor bu İngilizler?

Bir rivayete ve BBC’de yayınlanan bir belgesele göre 17. ve 18. yüzyılda İngilizler Çin’den çayı aldıklarında kendi porselenlerinde içmek istediler ancak porselenleri o kadar sıcağa dayanıklı olmadığı için önce süt koyup üzerine çay döktüler böylece porselen çatlamadı.

İngilizlere göre ise, aynı dönemde Çin’den gelen porselenler hem sıcağa dayanıklı değildi hem de lekeleri ancak sütle kapatabiliyorlardı.

Başka bir görüşe göre ise doğudan gelen çay o dönemde çok pahalıydı bu yüzden çok kıymetliydi. İngilizler de çaya süt katarak daha fazla çay içebiliyorlardı. Yani çaya süt katılmasıın nedeni ekonomikti.

Yıllar sonra dayanıklı çin porseleni herkesin erişebileceği hale gelse de çaya süt koyma geleneği devam etti. Şimdilerde ise dünyanın en iyi çayı olarak adlandırılan Ahmad Tea ve İngilizlerin vazgeçilmez çayı Twinings sütlü mü sütlü içiliyor bu topraklarda ( 5 çayı bilgileri – kaynak – çaycek)

+ Harrods gibi dev mağazaların yeme içme ve market bölümlerini  gezmelisiniz. Hem iştah açıcı hem de görsel olarak doyurucu raflar mevcut. “Selfridge” adlı mağazanın yeme içme katını özellikle tavsiye ediyorlar.

+ İngiltere denilince yemek olarak akla gelen şeylerden biri de Fish & Chips yani Kızarmış Balık ve Patates Cipsi. “Covent Garden” civarlarında iseniz Londra’da yaygın olan bu tür restoranlardan “The Rock and Sole Plaice” bir çok yemek değerlendirme sitesince de tavsiye edilmiş bir restoran’a uğrayın derler.. Bu arada Londra’nın top 10 fish&chips restoranları..

Kısa bilgi : Fish&Chips’in geçmişinden biraz bahsedecek olursak, Birleşik Krallık’taki ilk Fish and Chips restoranı 1860 yılında Oldham, Manchester’da açılıyor. Fish and Chips yapılırken genellikle Morina balığı kullanılıyor, ama Mezgit de kullanıldığı oluyor. Un ve su karışımına bulanan balık derin yağda kızartılıyor. Geleneksel olarak bu yağ, beef dripping dedikleri eritilmiş hayvansal yağmış, ama günümüzde birçok restaurant fıstık yağı kullanıyor. Balığın yanında ise kalın dilimlenmiş patates, tartar sos ve bezelye oluyor.Tartor sosun içinde turşu ve sarımsak var ve lezzetli olduğunu söyleyebilirim. Bezelyeler bazen püre şeklinde bazense taneli olarak gelebiliyor, tamamen restaurantın seçimine bağlı.Genelde mantık aynı olsa da bazıları çok yağlı yapabiliyor veya dışı çok sert oluyor. Benim size tavsiyem Leicester Square’in oralardaki klasik British publarında veya Carnaby’de yemeniz. Bir de Museum Tavern’i tavsiye edebilirim ama tam British Museum’un karşısında olduğu için yer bulmanız biraz zor olabilir (kaynak :  gezigurmeguzellik)..

Benim kaldığım sürede Londra’da hem merkezi konumlu olmaları hemde doyurucu ve kalitesiyle uygun fiat seçeneğini sunan CaffeConcerto restoran zincirini denedim.. Benim gittiğim şubesi : Green Park’ta idi..Memnun kaldım.. Ücret : $$..

Hem pastane tarzı, hemde canlı müzik eşliğini de sunan restoran şubeleri Londra’da oldukça yaygın..Restoranlarda, tekli yemek şeceneği gibi, menü ( 2 li, 3 lü.. ) seçeneği de mevcut..

Bir yemeği hakettiği fiyata yemek için müzeler ve turistik noktalardan uzak durun. Ara sokaklarda her zaman daha iyi restoranlar bulacaksınız.“Wetherspoon” adlı kapanan eski kütüphanelerin ve kapalı havuzların tadilattan geçirilip pub haline getirildiği mekanlarda çok uygun ve lezzetli yemekler ile biralar bulunuyor. 4 £ ve altındaki fiyatlara bira içmek mümkün.

Akşam yemeği için bir restorana gittiğinizde masanıza ekmek istemek zorunda kalabilirsiniz. Biz ekmeği, İngilizler ise patatesi masalarında eksik etmiyorlar. Masalarında sürekli bulunan bir diğer yiyecek ise; sağlıklı beslenmek adına yedikleri haşlanmış sebzedir.

 

Lodra’da Pub’lar ( kaynak : makaleler.com) :

Genellikle ahşap maşalar ve duvar panelleri ile sıcacık ortama sahip bu pub’larda envai çeşit biranın tadına bakabilirsiniz. Biraları bir pint (yaklaşık yarım lt.) olarak yada fazla, half-pint (yaklaşık 250 cl.) da alabilirsiniz.Sık aralıklar ile her yerde bulmak mümkün..Pub’larda İngilizlerin meşhur fish&chips yemeğinden ya da sosis, hamburger, patates kızartması, fishcake ya da atıştırmalık başka alternatifler söylemeniz mümkündür.

+ The Churchill Armsweb : Nothing Hill’ de yer alan bu pub Londra’daki publar arasında belki de en güzel ve en farklı dış görünüme sahip olanıdır. Kensington Church Street ‘den inerken karşınıza çıkar ve arka tarafında yer alan Thai restaurantı ile de farklılığını ispatlar. 1750 yılında inşa edilen pub, ikinci dünya savaşından sonra The Churchill Arms ismini almıştır.

+ Porterhouseweb : Sayfalarca uzayan mönüsü, yarım katlardan oluşan yapısı ve Dünya’nın birçok yerine ait sayısız birasıyla kesinlikle ziyaret etmeniz gereken publardan birisidir. Covent Garden’da yer alan Porterhouse hemen hemen günün her saati oldukça kalabalıktır, ancak oldukça büyük bir yer olduğu için yer bulmanız çok da zor olmayacaktır. Eğer acıktıysanız yemek konusunda da çok güzel seçenekler mevcut olan bu pubta diğer tüm Londra publarında olduğu gibi bara gidip istediğiniz yemeği söyler ve masa numaranızı verirsiniz.

+The Sherlock Holmes – Londra’nın merkezinde yer alan The Sherlock Holmes’da biranızı yudumlayabilir, kısa bir mola verip bir şeyler atıştırabilir, bu sırada da Sherlock Holmes koleksiyonunu inceleyebilirsiniz.

+ Ye Olde Cheshire Cheese – 1538 yılından beri Londra’da hizmet veren Ye Olde Cheshire Cheese büyük Londra yangınında diğer tüm yapılar gibi çok zarar görmüş ve bu sebeple 1667’de tekrar inşa edilmiştir. Mark Twain ve Oliver Goldsmith gibi edebi figürlerin devamlı ziyaretçileri arasında olduğu bilinen bu pub hala birçok Londralı ve mekânı bilen turist tarafından ziyaret edilmektedir. En belirgin özelliklerinden birisi de içeri girdiğiniz an yüzünüze çarpan ahşap kokusudur.Adres : 145 Fleet St, London EC4A 2BU

+ Lamb&Flagweb ; Charles Dickens’ın zamanında müdavimi olduğu pub 1772 senesinden beri hizmet vermektedir. İlk açıldığı yıllarda adı The Coopers Arms olan bu pub 1833 senesinde The Lamb&Flag ismini almıştır. Eğer bu puba bir pazar akşamı uğrama imkânınız olursa 1993 senesinden beri gerçekleşen dünyaca ünlü Jazz gecesine de katılma şansınız olabilir.

 

+ Londra’da Gidebileceğiniz Diğer Publar :

• The Spaniards Inn ( Hampstead )
• The George Inn ( Southwark )
• The Mayflower ( Rotherhithe )
• Ye Olde Mitre ( Farringdon )
• The Nags Head ( Belgrave )
• The Flask ( Hampstead )
• The Antelope ( Belgravia )
• The White Hart ( Waterloo )
• The Dog&Fox ( Wimbledon )
• Princess Victoria Kensington ( Kensington )
• The Victoria ( Paddington )
• The Crown&Anchor ( Brixton )
• Museum Tavern ( Bloomsbury )

**  Yemeklerde servis bedeli sıklık ile % 10 olarak fatura edilecektir..!

 
 
BU LİNKLER İŞİNİZE YARAYACAKTIR..!

+ Londra’da top 10 restoranlar – web

+ Londra –  Cafe&bar –  restoranlar ( harita üzerinden,detaylıca )  – web

+ Londra restoranları – web

+ Londra – Bölgelere (disrtict) göre restoranlar- Cafe&bar’lar – web

+ Londra’da kebap nerede yenir (+ Türk restoranlar ) ;

  • Gökyüzü Restoran (Southend Road, Chingford Rd, London E4 8TA, Birleşik Krallık) (ortalama kebap-pide 15-20 £ – 2024)
  • Skewd Kitchen (113-115 Cockfosters Rd, Barnet EN4 0DA, Birleşik Krallık) (ana yemek -ortalamada 20-30 £ – 2024)
  • Antepliler restoran (45-46 Grand Parade, Green Lanes, Harringay Ladder, London N4 1AG, Birleşik Krallık) (ortalama kebap / 18-22 £ -2024)
  • Hazev restoran (Discovery Dock Apartments West, 2 S Quay Square, Canary Wharf, London E14 9RT) (kepab-ortalamada 18-22 £ – 2024)
  • Yosma restoran (Accurist House, 50 Baker St, London W1U 7BT, Birleşik Krallık) ( sokak lezzetlerinden esinlenilerek oluşturulan menünün modern bir sunum ve dekorasyonlu Türk restoranı – Marlybone’ da yer alıyor. Mekanın kokoreci, mantısı, pideleri, Adana kebabı ve kısmen ev yemekli menüsü ile fiat olarak biraz daha makul – 2024)
  • Pivaz restoran (34 Chatsworth Rd, Lower Clapton, London E5 0LP) (ortalamada kebaplar 18-25 £, 2024)
  • Klikya Gastro (Unit C4, Ivory House St.Katharine Docks, London E1W 1AT, United Kingdom) (Londra merkezde, Tower Bridge yakınlarında.. ortalama ana yemekler/kebap ;18-25 £ , 2024)

 
 
 

– Londra ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir