Barselona Gezisi.3

 
 
 
 

BARSELONA GEZİSİ. 3

 
 
 

BARSELONA – HARİTALAR

 
 

  • Barselona Metro Haritası (2020)

  • Barselona Raylı sistemler (Metro-Tram – Rail – suburban) Haritası (2020)

  • Barselona “HopOn-Hop Off” otobüs Yol güzergah haritası **

barcatoristichoponof_fullmaps

  • Barselona Şehir merkezi (sokak-cadde) yol haritası

centrum_barcastreetmap4

  • Barcelona Centrum Map

  • Aşağıdaki harita, tarafımdan yeniden düzenlenmiştir. İşinize yarayacak bir gezi haritasıdır.

barcelona_city_touristic_plano_maps2
 
 

(Gotic Mahalle)

Ulaşım : Metro: Liceu ( L3) / Jaume I ( L4)

 

Gotic Mahalle / Barri Gòtic Quarter – Video :

ciutat_vella_bari_gotic_ribera_maps

barigotic_3dregional_maps

Yüzyıllar boyunca, farklı kültürlerin  oluşturduğu Gotik Mahalle (Bari Gotic), Barselona’nın tarihi bir bölgesidir. La Rambla’ da yönümüzü denize (sahil) dönünce solumuzda kalan bölüm  Gotik Semti’ dir. Barselona’nın birçok ziyaretçisi için Barri Gòtic bölgesi ilk tercih olacaktır. Bölge kentin kültür merkezidir ve her tür seyahat için uygundur.

Mahalle, Barselona tarihinin başladığı yerdir. Erken Roma ve ortaçağ döneminde şehrin kendisini oluşturan “Eski kent – Ciutat Vella” günümüzde de Barselona’nın merkezi konumunda olmayı sürdürmektedir. Roma mimarisi ve duvarları, ortaçağ yapıları ve özel mimarisi, ilginç meydanları, Katedrali, kiliseleri, labirent tarzı dar sokakları, sokak ve meydan kafe-bar & restorantları, birçok müze ve hediyelik eşya dükkanları ile Barri Gotic’ te kolay zaman geçirmeniz mümkündür. Bölgede bulunan “Catedral de Barcelona” yani Barselona Katedrali ile “Carrer de Ferran”  caddesi mahallenin en hareketli yerleri olmakla birlikte, ara sokaklar da görülmeye değerdir. Korunarak bu güne dek gelmiş olan yapıların büyük kısmı 11. ve 16. yüzyıllar arasından kalmadır. 90′ lı yıllarda yapılan yeni yapılar ile  eski mimari bir bakıma burada karışmıştır.

Özellikle Plaça Reial, her zaman gündüz ve gece olan hareketlilik vede ek olarak gece hayatı, restoranları ve barlarıyla bölge  için uygun mekandır. Plaça Sant Jaume’de bulunan kamu ve mahalli binalar ile, Carrer de Ferran caddesine bağlanan mekanlardaki cafe-barlar insanların ziyaret alanlarıdır. Calle (Carre) Avinyo’ daki küçük butik alanlar alışverişlerinize olanak tanır.

 

Las Ramblas ve Leitana Bulvarları arasında kalan “Ciutat Vella” (eski şehir) Gotik Mahalle Bölgesi ve Barselona’nın çekirdeğini oluşturan tarihteki  ilk Roma şehri olan  Barcino‘ nın ta kendisidir!

 

Roma şehri – Barcino ( tarih bilgisi -ing.) :

barcino_maps1

barcinomappoints

Bu isim eski tarihteki Kartaca’lar tarafından kurulmuş olan bölgeye verilmiş bir isimdir. MÖ 15′ te şehri ele geçiren Romalılar bu küçük yerleşimi düzenlemiş, geliştirmiş ve etrafını kaleler ile çevirerek Barcino ismini vermiştir. Kraliyet Sarayı (Palau Reial) yakınındaki Museo de Historia de Barcelona (MUHBA) – Barselona Tarihi Müzesi’ne girerseniz bu şehrin kalıntılarını ve tarihi daha iyi görebilirsiniz. Gotic mahalledeki surlar, zamanla yıkılmış olsa da özellikle Katedral yakınlarında bazı kalıntılara rastlamak mümkündür. Sant Jaume Meydanı yakınındaki Calle Paradis 10  adresinde o dönemden kalan Agustus Tapınağı‘ nın dört sütunu, orjinal yerinde vede ücretsiz görebilirsiniz.

 

Bu bilgileri paylaştıktan sonra Gotik Mahalleyi gezmeye başlayalım..

La Rambla caddesinin ortalarından, Metro L3 – Liceu istasyonu çıkışı ile Joan Miro mozağinin tam karşısından, “Casa Bruno Quadros” yani “Şemsiyeli Ev” in yanından “Carrer del Cardenal Casañas” ara sokağına girelim.. Artık bizler  Gotic mahalledeyiz. Bu sokakta ilk göreceğimiz bir bazilika olacaktır..

placa-del-pi-areamaps

 
  Santa Maria Del Pi Bazilikası

Adres : Place del Pi, Barselona 
 

▹ Plaça del Pi ve Plaça de Sant Josep Oriol (Pi ve Josep Oriol Meydanı) :

Del Pi ve Petritxol sokaklarının “Santa Maria Del Pi” bazilikasının bulunduğu alanda birleştiği  yerdeki, bitişik biçimde konumlanmış iki küçük meydandır.

Plaça del Pi meydanına kilise hakimdir.

Burada ayni zamanda küçük bir çiftçi pazarı da kurulmaktadır. Pazar ; değişik bitkiler ve çaylarına, zeytinyağı, bal ve mato isimli bir peynir çeşidi gibi doğal – organik Katalan gıdaların  satış alanlarına ev sahipliği yapar. Ayrıca burada 1685′ den kalma Gremio de los Revendedores‘ in evini de bulabiliriz.

gremirevenedors

Burada bulunan S. Maria Del Pi bazilikası, Barselona’da bulunan 13. yüzyıldan kalma bir Romanesk yapıda iken, 14. yüzyıldan sonra  gotik bir tarzla işlenmiş kilise’ ye dönüştürülmüştür (1322). Plaça del Pi’de yer alan kilisenin en çok dikkati çeken özelliği dünyadaki en büyük gül pencerelerinden birine sahip olmasıdır. Tek bir büyük nef’ i vardır ve Gotik vitray pencerelerinin bir kısmı da korunmuştur.(Nef : Kilise mimarisinde apsise dik yada paralel olarak yer alan ve birbirlerinden sütun yada paye dizileriyle ayrılan uzunlamasına mekanlara verilen isimlendirmedir).

Kilise,  girişinde büyümüş olan bir çam (pi) ağacından adını almıştır. Bugün burada da bir çam ağacı görebilirsiniz ama orijinal ağaç değildir. Kiliseyi ücretsiz ziyaretedebilirsiniz…

Kilisenin  54 m. yükseklikte ve sekizgen yapıdaki çan kulesi dikkati çeker. 1936 da yangın geçirmiş ve yeniden revüze edilmiştir. Günümüzde yapı, klasik konserlere ev sahipliği yapmaktadır (web bilgi). Kilisenin bulunduğu alan şehrin ünlü caddesi olan La Rambla’ ya yakındır.

Bazilikaya hakim olan Sant Josep Oriol Meydanı, her haftasonu ressamların oluşturduğu sergi alanları, müzisyenler ve şairler ile  dolar. Meydanın ortasında Katalunya’nın ünlü oyun yazarı Angel Guimera’ nın (1845-1924) bir heykelini görebilirsiniz. Burada no. 1 ‘de 18 yy. dan kalan tarihi bir bar olan “Bar del Pi” yi ziyareti unutmayın!..İlginç bir mekan!

sant-josep-oriolsqu_stat

 

Buradan tekrar La Ramla üzerinden, Mc Donald’s ve KFC fastfood zincirlerinin de yer aldığı mekandan geçerek, mahallenin biraz daha hareketli  “Carrer de Ferran” a girelim..Ferran Caddesi sağlı sollu cafe-restorant ve mağazalar ile sıralanmıştır.

Bu arada ; Carrer de Ferran’ın hemen altından Plaza Real’ e bir geçiş bulunur.  Plaza Real genel olarak turistlerin ziyaret ettiği bir meydan olsa da içerdiği renkli ortamı, barlar ve restoranları nedeniyle yerli halkın da özellikle geceleri ilgi gösterdiği bir yerdir.

Biz Ferran caddesinden ilerliyoruz..

carrer_de_ferran_barcastr1

 

Birkaç yüz metre sonrası caddemiz kentin mahalli ve idari olan resmi binalarınında bulunduğu “Plaça de Sant Jaume” meydanında sonlanacaktır.

 

  Plaça Sant Jaume – Sant Jaume meydanı :

placa-sant-jaumepanph

Orta çağdan kalma Katalunya Parlamento Binası (Palau de la Generalitat) ile Barselona Belediye Sarayının (Casa de la Ciutat – Ajuntament de Barcelona) olduğu bu meydan aynı zamanda ünlü Barselona Katedraline bağlanıyor..

 

Meydan ve Katedral bölge haritası

barcelona-gothic-quarter-map

placa_st_jaumesquph

Sant Jaume Meydanı, Katalunya’nın politik ve tarihi açıdan en önemli meydanlarındandır. 23 Nisan’ da kutlanan Katalan dini bayramı “Jordi” ve 24 Eylül’ deki diğer  dini bayram olan “La Merce” nin kutlandığı, ana etkinliklerin yapıldığı meydandır.. Meydanın bir tarafında Katalunya Hükümet Binası (Palau de la Generalitad), diğer tarafında ise Barselona Belediye Binası – Casa de la Ciutat (Ön cephesi dört sütunlu) yer alır.

Barselona Belediye Sarayının girişinin iki yanında, 1249 yılında kent sakinlerine meclis üyelerini seçme hakkı tanıyan I. Jaime ile 1500’ lerde  halkı vergiye bağlayan Joan Fiverller’ in heykelleri bulunmaktadır. Katalonya Parlamento Binası 1403 yılından bu yana Katalan Hükümeti’nin merkezidir.

Ön cephede girişin üzerinde; Katalonya’nın koruyucu azizi Aziz Jordi (Geoge) ile bir  ejderha heykeli yer alır.

Hükümet binasının sağındaki sokağa (Carrer del Bisbe) girerseniz Katedral’e ulaşırsınız..

Venedik ‘teki ünlü “Ah Köprüsü” nden esinlenerek yapılmış ve Hükümet Binası ile Başkanlık Rezidansı’ nı birbirine bağlayan neogotik “Bisbe köprüsü” yada “Piskopos Köprüsü” olarak da bilinen, çarpıcı “Pont del Sospirs” köprüsünü, korku efektini veren “gargolleri” ile görebilirsiniz. (Gargol : kökeni Fransızca gargouille sözcüğüne dayanan bir tür gotik mimari ögedir). Etrafındaki orta çağ dönemli yapılar arasındaki bulunan köprü aslında 1928’de gotik stilden etkilenmiş Joan Rubió i Bellver tarafından inşa edilmiştir.

pont-del-sospirsph4

Hükümet Binasının diğer cephesinde yer alan Carrer del Call ve Carrer dels Banys Nous caddeleri ;  özgün dükkanlar ve antikacıların da bulunduğu  dar sokaklardan oluşan Eski Yahudi Mahallesi’ dir (El Call – Jewish Quarter). Bu dar bir sokak boyunca ilerlediğinizde sağ tarafınızda no. 12 de  Çay Çay ya da “Caj Chai” adlı kafe bulunur. Yüzlerce çeşit çay alternatifinin olduğu bu Cafe’yi,  tavsiye ediyorlar..

 

Ünlü Katedrali az sonra göreceğiz.. Burada iken eski mahalle ve Roma tarihine ait kalıntıları görebileceimiz 2 alan var..

İlkin, Paradís caddesinde 10 numaralı bir binada kentin en iyi korunan kalıntılarından biriyle karşılaşacaksınız. Küçük bir ortaçağ avlusunun içinde, Augustus Tapınağı‘ ndaki dört sütun, 2000 yılı aşan bir süre geçmesine rağmen hayatta kalmıştır.

temple-august-barcelona-pf-c1

Tapınak M.Ö. 1. yüzyılda inşa edilmiş ve adından da anlaşılacağı gibi İmparator Augustus’a ithaf edilmiştir. Tapınak, 20. yüzyılın başında mimar Puig i Cadafalch tarafından yeniden revüze edilmiştir (web bilgi)(Metro – L4-Jaume I)(Salı-cumartesi : saat 10 – 19, pazar : saat 10-20, pazartesi ; saat 10-14 ziyarete açık – 1 ocak, 1 mayıs, 24 haziran, 25 aralık Kapalı, giriş : Free )..

İkinci ziyaret alanımız Plaça del Rei‘de bulun ve kentin 2000 yıl öncesi kurulan antik Roma kalıntılarının (Barcino) sergilendiği “MUHBA – Barcelona History Museum” – City History museum – Barselona Tarih Müzesidir (web).

Barselona’nın ilk kurulduğu surlar üzerine inşa edilmiş müzede, ilk Barselona hakkında bir çok video, tarihi eser ve şehrin tarih boyunca oynadığı önemli rolü, gelişimini bulabilirsiniz.

 

  Plaça Del Rei ve Plaza Nova :

plazadelrei_plz_nova_maps

14. yüzyıldan kalma Plaça del Rei, kentin en eski ortaçağ meydanlarından birisi olup,  “Kraliyet meydanı” ve etrafı yüksek binalarla çevrelenmiştir. Meydanın bir tarafını Barselona kontlarının daha önce ikametgâhı olan 11. yüzyılda inşa edilen Palau Reial Major (Büyük Kraliyet Sarayı) kaplar (Merdivenler ile çıkılan giriş alanından).

Plaça del Rei’ nin kuzey tarafında Gotik yapılı “Chapelle de Santa Agatha” (St Agatha’nın Şapeli) eski Roma duvarlarının üzerine inşa edilmiştir. Karşısındaki Palau del Lloctinent (Viceroy’un Sarayı), İmparator V. Charles emriyle Antoni Carbonell tarafından 1549 -1557 yılları arasında Katalan kralın temsilcisinin ikameti için inşa edilmiştir.

Beş katlı Torre Mirador del Rei Marti (Kral Marti’nin Kulesi) meydanın en dikkat çekici bölümlerinden biridir, kule ziyarete kapalıdır.

 

Buradan çıkıp, Santa Agatha şapel duvarına paralel 150 m. lik “Carrer de la Tapineria” sokağını aşarak Plaza (Plaça) Nova ya çıkıyoruz..Plaça de la Seu olarak da bilinen meydan : “yeni meydan” lakaplı da olsa, eski şehrin doğduğu yerdir. Her daim insan kalabalığına rastlanan bu bölge eski ve yeni yapıların karışımına sahne olur. Her perşembe saat 09.00-20.00 arası, Barselonanın en önemli ikinci el ve antika  pazarına, aralık ayı boyunca da noel pazarlarına, yine pazar günleri  geleneksel Katalan dansı olan Sardanas‘ ın sunulduğu yerdir.

Plaça Nova’nın yanında, Pla de la Seu’nun ortasında Barselona’ nın ünlü Katedrali bulunur. On dokuzuncu yüzyılın sonunda August Font tarafından inşa edilen, görülmeye değer gotik mimarinin güzel bir örneğidir. İçinde, Katalonya ulusal kahramanlarından Ramon Berenguer veya kentin koruyucusu kabul edilen Saint Eulalia gibi Katalonya tarihinin  önemli karakterlerinden bazıları gömülmüştür.

 

△  Barselona Katedrali – Catedral Barcelona( La Seu Cathedral – web ) :

barcacatedral3dph

Adres: Plaça de la Sau, Barselona
Ulaşım: “Liceu” / “Jaume I” metro duraklarında inerek..
Ziyaret : Her gün 08.00-19.30, Giriş 5 € ? – günlük, free imkanı mevcut! (detay için)

  • Casa de l‘ Ardiaca : Eylül-Temmuz / Pazartesi-Cuma 09.00-20.45, Cumartesi 09.00-13.00, Ağustos / Pazartesi-Cumartesi 09.00:19.30, ücretsiz.
  • Museu Diocesa : Haziran-Eylül Her gün, Ekim-Mayıs Salı-Pazar (Aralık her gün) 6 €

 

Önemli dini yapılarından birisi olan Barselona Katedrali, Gotik mimari ile dikkat çeker. Capella de Santa Lucia Şapeli (En eski ve ilk yapılan şapel romanest stildeki Santa Lluçia Şapeli’dir). Bu Gotik katedralin inşasına 1298’de II. Jaume’nin emriyle başlanmış, ancak 20. Yüzyılın başında ana sivri yapılı kulenin inşasıyla da tamamlanmıştır. Barselona Katedrali başpiskoposluk merkezi anlamı ile  “La Seu” olarak da anılır. Şehri kuşbakışı görmek için asansörle Katedral’in çatısına veya çan kulesine çıkabilirsiniz (ücretli). Kilise, 93 metre uzunluğunda 40 metre genişliğinde ve orta nef ‘i 28 metre yüksekliğindedir. Sekizgen çan kuleleri yerden 54 metreye ulaşan ve en uç mesafesi ile 70 metre yüksekliğe ulaşır.

 

♦ Kent tarihinde 76 yıllık Müslüman hakimiyetinde iken bu  yapı camii (Ulu Camii / Cami El Kebir) olarak bilinmektedir. Vizigot döneminde   Şehri Emevilerden geri alan Barselona Kontluğu bu camiyi tamamen yıkarak, temelleri üzerine 1298 yılında bir bazilika inşaasına başlamıştır.. Bugünkü katedral 14. yüzyılda bu bazilikanın üzerine inşaa edilmiştir ♦

 

Asıl adı “Catedral de la Santa Cruzy Santa Eulalia” olan katedral, inancı nedeniyle dördüncü yüzyılda Romalılar tarafından şehit edilen St Eulalia’ ya adanmıştır. Aziz Eulalia’ nın mezarı katedral içerisinde bulunur. İç mekan gösterişli olup, mekânı Ortaçağ ve Rönesans tarzının uyumlu bir bileşimidir, Lepanto’nun Chapel of Christ (Mesih Şapel’i) buradaki en iyi Gotik mimari örneğidir.

lepantbcncatshapel

 

Bahçeleri, havuzu, hatta Eulalia’ nın yanışı ve Roma imparatorunun ona uygulattığı 13 korkunç cezayı temsil eden 13 beyaz Roma kazlarından oluşan küçük bir kaz sürüsü de ;  14. Yüzyıla ait kemerli yolu olan (Arkadlı Avlu’sunu – cloister) avluda bulunur (mutlaka görün). Avlunun ortasında Gotik revaklarda yer alan Aziz George’un heykeliyle süslenmiş birde çeşme bulunur.

avluvekazlar

Neo gotik tarzdaki ön cephe  Kuzey Avrupa mimarisinden esinlenmiştir. Katedralin ana girişine göz alıcı  bir İsa ve 12 Havariler’ in tasviri hakimdir.

Katedrale meydana bakan ana kapıdan girdiğinizde sağdaki ilk şapel kilisenin en kutsal şapeli olan Lepanto (İnebahtı) şapelidir. Sık sık ayinlerin yapıldığı bu şapelde duvara asılı olarak duran ve hafif eğik olan İsa Haçı sadece katedralin değil tüm Katalonya’ nın en kutsal haç’ ıdır.

Katedralin önündeki binada, Casa de l’Ardiaca başdiyakozun (piskoposun yetkisini kullanabilen rahip) evi bulunur. 12. Yüzyılda inşa edilen binanın kapısının yanında üç kırlangıç ve sevimli bir kaplumbağa figürü bulunan mektup kutusunu görebilirsiniz.

kirlan_kambi

Katedralden ayrılarak isterseniz Frederic Mares Müzesi’ne (Museu Frederic Mares – web) geçebilirsiniz. Katedralin ön cephesine bakar konumda, katedralin solundaki sokak içindeki – Plaça Sant Iu, 5 numaralı yapı, Heykeltıraş Frederic Mares’in kurduğu müzededir. Roma döneminden günümüze kadar uzanan çok sayıda eserin bulunduğu ana koleksiyonun yanı sıra, antika saatler, yelpazeler ve bez bebekler de sergilenir.

Zaman kaldı ve buralarda iseniz, Katedralin batı yakasında kapalı hoş bir mekan, Caelum  size uyabilir. Cennet anlamına gelen bu Cafe’ nin tarihsel yapısının yanında kekleri ve badem ezmelerini de tadabilirsiniz. Caelum   Adres: Calle de la Palla, 8, 08002 Barcelona

 
 

** Barselona gezimiz sonraki sayfada devam edecektir..

 
 

 
 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

Barselona – Ana Sayfa

 
 
 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir