Barselona Gezisi.1

 
 
 

BARSELONA GEZİSİ.1

 
 

İspanya’nın yaklaşık şehir merkezli 1.5 milyon  nüfusu ile, Barselona’yı gezmek zor değildir. Kent büyük bir yerleşime sahip olmamakla birlikte bu kenti en azından rahatça gezebilmek için ortalamada  3 gün , idealde  5 gün zamanı ayırın derim..Şehir kıyı şeridi plajları ile arkası dağ-tepe çoğrafyası arasında kalmış bir görünümdedir.

Kent topografik (& mahalle) olarak 10 genel bölgeye ( District) ayrılmıştır.

maps_barcelona_10_districts

    • District 1 – Cuitat Vella –  El Raval, Bari Gothic, Barceloneta, El Born, La Ribera..
    • District 2 – Eixample – Sagrada Familia, Plz Catalunya
    • District 3 – Sants Montjuic – Poble Sec.,  Sants District, Poble Espanyol, Plz Espanya
    • District 4 – Les Corts – Les Corts, Pedrables, Camp Nou..
    • District 5 – Sarrià – Sant Gervasi, Tibidabo..
    • District 6 – Gracia –  Gracia, Vallcarca District, Park Guell
    • District 7 – Horta Guinardó
    • District 8 – Nou Barris
    • District 9 – Sant Andreu
    • District 10 – Sant Martí – Vila Olimpica, Torre Agbar / El Clot, Poblenou & Diagonal Mar…

 

Her district (İlçe), çeşitli semtlerden oluşmakta.. İspanyolca “Barrios”, Katalanca “Barris” olarak isimlendirilen bu semtlerin toplam sayısı 73 adettir.

bcn-page-001

Barselona denince turistik olarak, modernizmin ünlü katalan mimarı “Antoni Gaudi” ve eserleri olan ; La Sagrada Familia (Kutsal Aile Bazilikası), Casa Batllo, Casa Mila (La Pedrera) ve Güell Parkı ilk akla gelenler olacaktır. Sonrasında Picasso Müzesi’ni ve Girona – Figueres’teki Salvador Dali Müzesi’ni de gezmeden bu kentten dönmemek temel ilkemiz olmalıdır!..

Eğer gezimizin daha renkli geçmesini planlıyor isek, Barcelona gezi tarihimizi mümkün ise eylül ayının 2. yarısına  bırakın ( 20-30 eylül). Kentte dünyaca ünlü, 4-5 gün süreli olan La Merce festivalini birlikte yaşayın.. Detay bilgisini buradan alın..

Barselona’yı yorulmadan gezmek için ilk yapılması gereken, Barselona’da gezilecek bölgeleri iyi bilmekten geçer!.

Fırsat bulursanız kenti gezdikten sonra, yakın bölgeler gezisini de ikinci gezi programına alırsınız..

 

Öncelikli olarak, kentte bulunan Turist İnfo – Noktalarını ziyaret edip, harita – belge vs. temin edelim..Turist danışma noktaları aşağıda adresli, ulaşım alternatifleriyle ve çalışma saatleriyle aktarılmıştır. Size uygun adreseten belge, harita vs dökümanları temin edin.

 
Müracaat Noktaları :

• Airport Terminals 1 & 2  (B) ; < Günlük saat 08.30 – 20.30 >

• Metro Line L9 – Airport terminal (T1-T2) : Terminallerde loby bar olarak T1 : < saat 08.00-22.00, T2 : saat 09.00 – 21.00 arası >..

• Mirador de Colom
Plaça del Portal de la Pau,08002 – Barcelona, Metro: L3 (Drassanes)| Bus no. : 59, 120, D20, H14, V13 < günlük saat 08.30 – 20.30 >.

• Estació de Sants
Plaça dels Països Catalans, 08014- Barcelona, Metro: L3 ve L5 (Sants Estació)| Bus no. : 27, 78, 109, 115, D40, H10, V5 ve V7 < günlük saat 08.00 – 20.00 >.

• Plaça Sant Jaume
Ciutat, 2 (Ajuntament de Barcelona), 08002 – Barcelona, Metro: L3 (Liceu)  ve L4 (Jaume I)| Bus no. : 45, 120, V15, V17 < hafta içi saat 08.30-20.30, cumartesi : 09.00-19.00, pazar ve tatil günleri : saat 09.00-14.00 >

• Oficina Catedral
Col•legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC); Plaça Nova, 5- Barcelona, Metro: L3 (Liceu) ve L4 (Jaume I)| Bus no. : 14, 17, 45, 59, 91, 120 ve V17.< Pazartesi-Cumartesi – pazar : saat 09.00-19.00>.

• Plaça de Catalunya
Plaça de Catalunya, 17-S, 08002 – Barcelona, Metro: L1 ve L3 (Catalunya)| Bus no. : 19, 22, 24, 52, 55, 59, 62, 27, D50, H16, V13, V15..Tren RENFE L6/L7/S1/S2/S5/S6/S7 (Catalunya)| Trains FGC (Catalunya) < günlük saat 08.30 – 21.00 >.700 m²’lik alanda hediyelik eşya satışı – VAT /  Global Blue Tax Free – Vergi iadesi işlemlerinide gerçekleştirebileceğiniz nokta..

• Oficina Triangle
Carrer de Pelai, 08002 – Barcelona, Metro: L1 ve L3 (Catalunya)| Bus no. : 120-V19-H14| Trains RENFE (Catalunya)| Trains FGC (Catalunya) < Pazartesi – Cumartesi saat : 09.0 – 20.00 >.

• Oficina Rambla-Liceu ( La Rambla, 51-59,  Barcelona ) – günlük saat : 09.00 – 18.30

 

Turist Danışma deskleri olarak < genelde günlük  saat 08.00/09.00 – 20.00 arası >:

•  Cabina Barceloneta. Adress: Doctor Aiguader.

•  Cabina Colom. Adress: Plaça Portal de la Pau

•  Cabina Estació del Nord. Adress: Estació del Nord – Alí Bei, 80 (Platform).

•  Cabina Plaça de Catalunya Bergara. Adress: Plaça de Catalunya

•  Cabina Plaça de Catalunya Nord. Adress: Plaça de Catalunya, (“El Corte Inglés” AVM önü).

•  Cabina Plaça de Catalunya Sud. Adress: Plaça de Catalunya, ( “El Triangle” AVM önü).

•  Cabina Plaça Espanya. Address: Plaça Espanya/ Maria Cristina Av.

•  Cabina Sagrada Família. Address: Plaça de la Sagrada Família.

•  Cabina Sagrada Família 2. Address: Plaça de la Sagrada Família.

•  Cabina Sants. Adress: Plaça Joan Peiró
 
Bölgelere (mahalle) ayrılmış Barcelona ;

barcaregionmaps6

Yukarıdaki haritada; Şehir merkezli konumunda olan (1) Plaza Catalunya, (2)  La Rambla cadde ve çevresi, (3)  Bari Gotic – Eski (Gotic) mahalle ve çevresi, (4)  El Raval semti, (5)  Ünlü bulvar – Passeig de Gracia, (6)  Eximaple bölgesi & Sagrada Familia, (7)  La Ribera semti, (8) Kıyı şeridi- Barceloneta, (9)  Port Olimpic – Olimpik Liman, (10)  Port Vell & Eski Liman bölgesi, (11)  Montjuic tepesi, (12)  Plaça Espanya (İspanya meydanı), (13)  Vila de Gracia, (14)  Park Güell, (15)  Tibidabo

olarak kent bölünmüştür.

 

Yukarıdaki 15 bölge, şehir merkezli gezilerin büyük bölümünü içine alacaktır.

Biz biraz farklı yaklaşımla gezimizi 10 farklı mahalleye (district) bölelim. Gezi alanlarının işaretli olduğu, kentin ana caddelerini de gösterir alttaki haritamızı inceleyelim..

 
Bölgesel (10) – Gezi Haritamız ve Hızlı Barselona Gezisi

citycentrunbarcasttr_maps1

Haritada ; La Barceloneta, Gothic Quarter/Bari Gotic, El Raval ve La Ribera ile El Born    kentin eski şehri olan “Ciutat Vella” olarak adlandırılmaktadır (Bölge 1).

barca_ciutatvella_district_map

1 . bölgemizde ; Barselona’nın eski yerleşimi olan ve aynı zamanda “Gotik Mahalle” olarak da adlandırılan Barri Gotic’ in popüler sokakağı olan  Las Ramblas ile bu cadde bağlantılı kesişen aralardaki Gotik mahalleye özel dar sokaklar ile, La Ribera bölgesinin güzel köşesi El Born, Picasso müzesinin hemen yanıbaşındaki bir orta çağ mimarisini yansıtan Carrer Montcada (Calle de Montcada caddesi) ile  El Raval semti gezilesi mekanları ile dolu doludur. Buranın yanısıra ; Barselona’ nın en güzel, zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, yeni sanat akımına ait “Art Nouveau” binalarına sahip olan modernist ve merkezi bölgesi olan Eixample bölgesini (2. bölge) yineBarselona’ nın en büyük eğlence alanı olan Montjuïc (3. bölge)  ve bir bakıma kentin kordonu olarak da anlandırılan kıyı şeridi ve Liman Bölgesi olan ; (Waterfront), Port Vell, Barcelonata ve Port Olimpic gezi alanları keşfetmek, Barcelona için görülmesi gerekli olan olmaz ise olmazlarındandır.

 
 
Kısa kısa Kent ;

I. Gezi Bölgemizden :

Kent merkezi olan, Katalunya meydanından sahil şeridi ve liman bölgesine kadar uzanan ünlü La Rambla Caddesi‘ nde gezip, cadde üzerinde yer alan ve  kapısında Miro’nun Art deco ejderha heykeli bulunan Boqueria pazarında birşeyler atıştırmak ile gezimiz biraz daha renklenecektir.

Caddenin popüler yerlerinden olan Liceu Opera Binası (Gran Teatre del Liceu), Palau Güell (Güell sarayı – El Raval) her daim ziyaretçiler ile doludur.

Las Rablas ; Barselona’nın çiçekçi, hediyelik eşya ve evcil hayvan dükkanlarıyla ve canlı heykellerle dolu, en hareketli caddesidir. Kafelerde oturarak kentten yansıyan  manzaraları izleyebilirsiniz. Las Ramblas caddesi özellikle akşam saatlerinde ve hafta sonları çok kalabalıktır!.

Bu ünlü ve kalabalık caddenin sonlandığı meydandaki Colomb Anıtı’ nın, Deniz müzesi ve Akvaryum’un bulunduğu Eski Liman (Port Vell) bölgesi gezimizin kuzey/güney yönlü güzergahını oluşturacaktır (İbiza, Mayorka, Minorka feribotlarının kalktığı liman bu bölgede bulunur).

Port Vell’ de  kompleks yapı  içinde Maremágnum alışveriş merkezi sizler için belki seçenek olabilir.

Kıyı şeridinin bu yakasını “Barcelonta” ve kent plajları ile birlikte “Olimpik Liman” oluşturur.

Las Ramblas’tan kıyı şeridine doğru ilerlediğimizde sol  yanında kalan Gotik Mahalle ya da diğer adı ile “Barri Gotic” Barselona’nın en eski yerleşim bölgelerindendir (Carrer Ferran Caddesi, Sant Jaume Meydanı, Plaça Reial, La Seu / Barselona Katedrali burada yer almaktadır).

Kentin bu eski şehri dar sokaklardan ve gotik tarzı binalardan oluşur. Dar sokaklarda keşfedilecek bir çok kafe ve butik mekanlar vardır. Barselona’nın en canlı alanı Las Ramblas’a yakın olan “Plaça reial” meydanı, Gaudi tarafından tasarlanmış elektrik direkleri ve Palmiye ağaçlarıyla süslenmiştir.

Özellikle yaz akşamlarında açık havada yemek yemenin keyfi bambaşkadır. Burada yer alan 13. yy dan kalan kraliyet sarayı “Palau Reial Major” u ziyaret edebilirsiniz..

Barselona’nın Gotik Mahalle’si şüphesiz şehrin en popüler gezi bölgelerinden biridir. Dar sokakları ve sayısız tarihi binaları, gizemli cazibesine katkıda bulunur. Bölgedeki “Pont del Bisbe” veya “Piskopos Köprüsü” olarak bilinen çarpıcı neo-Gotik köprüyü görün. “Bishop’s street” olarak da adlandırılan Carrer del Bisbe‘ de yer alan tarihi köprü, cadde üzerinde yer alan binalar arasında bulunur.

Etrafındaki orta çağ dönemli yapılar arasındaki bu köprü aslında 1928’de gotik stilden etkilenen Joan Rubió i Bellver tarafından inşa edilmiştir.

 

Pla de la Seu de yer alan Barselona Katedrali,  Carrer del Paradís’de yer alan “MUHBA Temple d’August” gibi eski Roma kalıntıları ve surlarını görmek, eski daracık kent sokaklarında kurulan bit pazarları, fuarlar ve sokak müzisyenlerin keyfini çıkarmak ve Katedral’in önünde Pazar günleri yerli halkın “Sardanes/Sardana” isimli Katalon sokak dansını izlemek gezinize ayrı bir renk katabilir.

 

Gotic mahalleden kıyı şeridine doğru inerken  sağ tarafta kalan semt ise daha sonraki dönemde kurulmuş olan El Raval semtidir. Yine Gotic mahallenin kıyı şeridine giderken hemen sol kenarında bir başka semt olan “La Ribera” ve “El Born”   mahalleleri mutlaka gezip görülmesi gereken yerler arasındadır; Picasso Müzesi (Museu Picasso), Çikolata Müzesi (Museu de la Xocolata), Basilica of Santa Maria del Mar Kilisesi, orta çağ mimari yapısı ile Calle de Montcada caddesi (Carrer Montcada), Mercat del Born Pazarı ve Ciutadella Parkı bu bölgenin gezi alanlarındandır. Picasso’nun gençliğinden yaşamının sonuna kadar tüm eserlerini bu müzede görebilirsiniz. La Ribera’da bulunan Palau de la Mùsica Catalana (Katalan müzik sarayı – 1908), Unesco Dünya Kültür Mirası listesindedir.

Diğer mahallelere nazaran daha az turistik olması  ve nispeten sakin olması, tarihi şehir içinde liman ve Barri Gotic bölgesi arasında gayet iyi bir konumda bulunması, genellikle genç Barcelona’ lıların vakit geçirdiği çok sayıda cafe ve barın burada olması, tarihi atmosferi, etnik kültürel çeşitliliği ve pek çok Bask tavernası ve pintxos * restoranının burada bulunması El Born bölgesinin özelliklerindendir. Organik köy ürünleri kullanarak yöresel Katalan yemekleri yapan Origens burada yer alır. Burası, Barcelona’da bolca bulunan ve tamamen turistlere hitap eden, mekanlarda bulunması zor ama gittikleri yerin yeme içme kültürünü merak eden insanlar için harika bir seçenekler sunan bir yerdir.

* İspanya’nın kuzey bölümünde (özellikle Bask Bölgesi) mekanlarda, bar üzerinde servis edilen ekmek üzeri kayıntılara pintxos denir. Genelde kürdan ile servis edilen pintxos’ un ismi, İspanyolca “sivri çubuk” tan gelmektedir.

Barcelona’da yapılacak keyifli şeylerden biri de balıktan, ete, sebzeden, peynir ve yoğurda kadar herşeyin satıldığı geleneksel kapalı pazar yerlerini dolaşmaktır. Bu pazar yerlerine Katalanca’da “mercat” deniyor. El Born bölgesinde bunların en güzellerinden iki tane var : Mercat de Santa Catarina ve Mercat del Born.

Mercat de Santa Catarina Barcelona’daki mercat’ ların en yenilerinden ama mimarisi ile kısa sürede haklı bir üne kavuşmuş olanı. İki ünlü Katalan mimarın  tasarladığı modern tarzda dizayn edilen ve renkli seramik ve ahşap tavanı ile göze çarpan pazar alanı. Mercat del Born ; 1876 ​​yılında açılan Old Born pazarı 1921’den itibaren Barselona’nın meyve ve sebzeler için ana toptan satış pazarı haline getirilmiş..1971’de kullanımdan kaldırılmış.

Kapandıktan 40 yılı bulan  süre sonra 2013 de yeniden açılan pazar alanı. Eskinin arkeolojik meydanına günümüzde ücretsiz girişin olduğu yeni ismi ile “El Born Center Cultura” merkezi (içinde cafe var). Mekan – tarihi pazar yeri 70 li yıllara kadar Barcelona’nın en büyük pazar alanı imiş. Ulaşım ;  Metro L4 (Jaume I yada Barceloneta). Pazartesi hariç hergün saat 10-22 arası açık.

Şehrin en merkezi konumlu yeri, bir bakıma buluşma noktası Katalonya Meydanı’dır dedik (Plaza de Catalunya).

Meydanın bir köşesinde “El Corte Ingles” isimli AVM, diğer köşesinde bir başkası olan “El Triangle” alışveriş merkezleri bulunur (alışveriş meraklılarına!). El Cortes AVM den kuzey yönü ile yukarı çıkan ünlü “Passeig de Gracia” caddesi, kentin Eixample bölgesinin ortasından geçerek kentin kuzeyindeki Gracia semtine bağlanacaktır.

 

Bu ünlü cadde üzerinde ; Gaudi’nin Casa Battlo (caddenin 43 numaralı binası) ve La Pedrera (Casa Mila – caddenin 92 numaralı binası) evlerini görmeyi sakın unutmayın! (Gaudi tarafından hiç düz duvar kullanılmadan tasarlanan Casa Milla, yosun görünümündeki balkonları ve süslü bacaları ile görülmeye değerdir. Sadece son 2 katı ve bacaları ziyaret edilebilmektedir. Diğer katları özel mülk olarak kullanımdadır).

Bulvar ayrıca “Illa de la Discordia” adlandırması ile “uyumsuzluk bloğu” adı verilen Gaudi’nin Casa Battlo’ su dahil, 3 farklı binanın yer aldığı  Barselona’nın modernist yapıtlarına da ev sahipliği yapar.

Kentin merkezi konumlu Katalunya meydanı ve Eixample semtinin hemen kuzeyinde yer alan “Avinguda Diagonale” bulvarı, şehri doğu batı yönü ile neredeyse tümüyle kat edecektir..Bulvara yakın Carrer de Mallorca’da yer alan Gaudi’nin ünlü bitmeyen kilisesi – La Sagrada Familia burada sizleri bekliyor olacaktır.

 

Eixample bölgesinin en ünlü yapıtı La Sagrada Familia, Gaudí’nin 1882’de başladığı ve tamamlanmamış eseri olan bir başyapıtıdır. Renkli seramikler ve doğadan esinlenmiş heykel formları sanatçıya özgüdür. La Sagrada Familia, aynı zamanda Barselona’nın turistik olarak en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir. Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau da (kısaca Sant Pau hastanesi) yine Eximaple bölgesinin en önemli tarihi eserlerinden birisidir.

Katalunya meydanından yine sahil kesimine  bu sefer La Rambla caddesinin doğusunda kalan ve trafiğe kapalı olan “Portal del Angel” caddesinden ilerliyoruz.. Burada alışveriş mağazaları yanı sıra caddenin sonlandığı alanda yer alan ünlü “Barselona Katedraline” görmeden dönmeyelim.

Liman bölgesinde en dikkati çeken yapı ise saat kulesi’dir. Burada limanın karşısındaki Torre de Sant Sebastiá’da, marinanın içinden geçerek Dünya Ticaret Merkezi üzerinden Montjuìc’e giden tramvay durağı bulunmaktadır (Barcelona’s Port Cable Car)(web bilgi)..Barselona plajlarında deniz ve güneşin tadını çıkarmak, chiringuito isimli kumsaldaki barlarında içeceklerinizi yudumlamak ve çeşitli su sporları aktivitelerine katılmak, Barselona’da yapılabilecek en iyi aktivitelerden birisidir.

 

Kıyı şeridinde yer alan Olimpik Liman (Port Olimpic), buranın hemen kuzeybatı yönündeki Montjuic Tepesi ile kentin ünlü İspanya Meydanı (Plaça de Espanya), İspanyol köyü (Poble Espanyol), Katalan Mili Sanat Müzesi (Museu Nacional d’Art de Catalunya), Olympic stadium ve bölgeye yakın alandaki  kentin ünlü futbol klüp takımının Nou Camp Stadyumu diğer gezileceklerdendir.

İspanya meydanı (Plaça Espanya) ortasında yer alan ve renkli ışıklarla aydınlatılan Büyülü Çeşme olarak anılan Font Magica’yı mümkünse akşam karanlıkta görün.


 

Kenti tepelerden seyretmek isterseniz; Montjuic – Teleferik hattını vede, ünlü Tibidabo tepesini ziyaret etmeyi unutmayın!..Montjuïc’te gezilecek çok sayıda sanat galerisi ve müze bulunmakta, ayrıca bir de eğlence parkı ile açık hava tiyatrosu da yer almaktadır. Castell de Montjuïc, Montjuïc’in tepesinde bulunan ve Barselona kıyı şeridi manzarasına sahip olan 18. yy’ dan kalan şatodur ve günümüzde eski silahların ve Katalan şato modellerinin sergilendiği askeri bir müze olarak hizmet vermektedir. Tibidabo‘dan Barselona manzarası izlemek için buraya, Mavi Tramvayla çıkabilirsiniz.

Tepede bir lunapark yer alır (Amusement park) yine tepenin ünlü katedrali olan  ‘Temple de Sagrat Cor’ dan Barselona manzarasını seyretmek ayrı bir zevk olacaktır.Tepedeki mavi tramvay durağının arkasında bulunan cafe’de Barselona manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.

 

Kent için bir başka yüksek rakım da, “Park Guell” dir.

Antoni Gaudi, Güell ailesi için 20 hektarlık bir araziye bir site kurulmaya başlanmıştır. Planlanan sitenin çok azı hayata geçmiştir. Mozaiklerle süslü sütunlu salonu ve terası ziyarete açıktır. İçinde yer alan Gaudi’nin evi gezilmeye ve görülmeye değerdir.

Barselona müzeleri, kültür ve sanat severler için çok etkileyici ve güzel fırsatlar sunmaktadır. Picasso Müzesi, Barselona Çağdaş Sanat Müzesi ve Palau Güell, Barselona’nın en popüler müzeleridir.

 

** Sonraki sayfada detaylı gezimiz başlıyor..

 
 
 

Önceki Sayfa ↔ Sonraki Sayfa

Barselona – Ana Sayfa

 
 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir