Budapeşte,Ulaşım-Toplu Taşıma.1

 

BUDAPEŞTE’YE  ULAŞIM 

(2024 yılı için güncel’ dir)

 
 
Kapladığı alan bakımından Berlin’in ardından Orta Avrupa’nın en büyük ikinci kenti.

Budapeşte Orta Avrupa’da bir kavşak görünümündedir. Avrupaya çok iyi bir demir yolu ağı ile bağlı olup , 2 büyük tren istasyonu da (Keleti ve Nyugati) kent merkezinde uygun yerlerdedir.Ülkenin otoyoluda gelişmiş ve kentin kuzeyi harici tüm yönlere otoyol ulaşımı mümkün olmuştur.Polonya ve Slovakyadan özellikle yazın Vac yolu ile geliş önerilmez..Yollar dar ve kalabalıktır. Genelde tur acentalarının düzenlediği Orta avrupa gezilerinde ; Prag gidiş , Budapeşte dönüş ve alternatifleri ile gezi oluşturulmaktadır.Bu 3 kent için kendi aralarında en doğal ulaşım kara yolu yada demir yolu ile olacaktır. Kara yolu ile mesafeler ;

ortavrupamesafeler

Viyana – Budapeşte : 216 km / Viyana – Prag : 250 km / Budapeşte – Prag : 445 km

 

► Uçak ulaşımı ;

Avrupa’ya hava yolu ile ulaşım rahat ve uygundur.Budapeşteye yaklaşık 30 ülkeden, 60 civarı kent’lerden hava yolu ile ulaşım mümkündür. 2012 yılı itibari ile Macar “Malev Havayolları” ekonomik sıkıntıda kalmış ve iflas etmiştir. Wizz Air Hungary Ltd., Macaristan merkezli bir düşük bütçeli hava yolu şirketidir. Şirket, Macaristan’ın en büyük hava filosuna sahiptir ve Orta ve Doğu Avrupa, Batı Avrupa, Gürcistan, İsrail, Birleşik Arap emirlikleri ve Türkiye’de faaliyet göstermekte, birçok şehre hizmet vermektedir. Şirketin merkezi Budapeşte’de yer almaktadır.

Ülkemizden Budapeşte’ye THY,   Pegasus hava yollarından İstanbul SAW’ dan doğrudan,  SunExpres hava yollarından da (Adana-İzmir-Kayseri-Antalya-Diyarbakır-Samsun ve Trabzon’dan ; kışları haftada 1, yazları 3 aktarmalı sefer) uçuş bulabilirsiniz.

İstanbul dan uçuş süresi yaklaşık 2 saat’tir..

 

► Tren ile ulaşım – 2024′ a güncel :

Eğer Viyana, Prag, Berlin, Bratislava veya Macaristan’ın bir başka kentinde iseniz, tren seferlerinden yararlanarak Budapeşte’ye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bu kentlerden gerçekleştirilen çoğu tren seferi Budapeşte’nin demir yolu ağının merkezi konumundaki Keleti İstasyonu’nda sonlanıyor. Bunun dışında bazı seferler Nyugati istasyonunda  son buluyor.

Budapeşte Avrupa’ da pek çok başkente demir yolu ile bağlıdır. Günde 40′ tan fazla uluslar arası tren ulaşımı yapılır. Demir yolu verimli bir yolculuk sağlar. Macaristan şehirleri arasında inter City tren ağı da vardır. Ulaşım genelde zamanında ve rahattır.

Prag-Budapeşte arasında Çekya Demir Yolları/České dráhy, sık aralıklar ile doğrudan yada 1-2 bağlantılı sefer düzenliyor. 5 €’ dan başlayan bölgesel tren fiyatlı 2.sınıf bilet bulabileceğiniz seferler arasında yüksek hızlı trenlerler de Slovakya’nın başkenti Bratislava‘ya da uğruyor. Diğer rota olan Viyana-Budapeşte arasında ise Avusturya Demir Yolları’nın yüksek hızlı trenlerinde erken rezervasyon fırsatlarından yararlanarak ortalama 25 -30 € ’ya ikinci sınıf  35 – 45 €’ya birinci sınıfta bilet bulunabiliyor (genelde tek yön, 2.sınıf direkt – IC/EC bileti 50 €, bağlantılı bölgesel trenler için de 30 €’ dan başlar).

Budapeeşte – Viyana arasında her 3-4 saatte bir hareket eder. Yolculuk hızlı IC/EC trenleriyle 2,5 saaten azdır (Bölgesel tren ve aktarmalı – 5-7 saati bulabilir). Viyana için kombine bilet imkanı vardır (tren + Viyana toplu taşıma) .

Hellas treni / Hellenic Train ; Yazları (salı – cuma – pazar) , kışları (Salı – cuma) Keleti pu.’dan → Selanik < Yunanistan > e gider. Belgrade (Topcider station) ↔ Thessaloniki (Rota 1 : Budapeşte – Belgrad “Sırbistan” – Selanik – Atina // Rota 2 : Budapeşte – Bükreş “Romanya” – Sofya “Bulgaristan” – Selanik – Atina şeklindedir)(Biletler ve tren tipleri değişkendir. Gündüz & gece, yataklı & pulman şeçenekler ile biletler 15-35 €’ dan başlar)(Hellenic tren seferleri zaman zaman durdurulup-ara verilmektedir!).

Bir kez daha hatırlatalım, Budapeşte’de uluslararası trenler : Keleti pu (Eastern-doğu – railway station) ve Nyugati pu. (Western – batı – railway station) istasyonlarında duracaktır.

Budapeşte’de ;

Keleti Pu.(Budapest, Kerepesi út 2-4, 1087) yada Andrassy ut. 35′ te Demiryollarının ana satış yeri olan MAV (Macar demir yollarından ; Könyves Kálmán krt. 54-60, 1087 Budapeşte)’ den bilgi ve satış ofislerinden bilet alınabilir.

Yada demiryolları için bilgiye şu linkten ulaşın

Macaristanda turistler için 3 ↔ 8 gün geçerli (Hungary Pass) olabilen ve ülke içinde sınırsız yolculuk sağlayan biletleri bulabilirsiniz (bakın)(1 ayda farklı günlerde geçerli olacak şekilde → 3 gün’lük (91 €), 4 gün’lük (112 €), 5 gün’lük ( 132 €), 8 gün’lük (186 €) / tam bilet-2. sınıf : 12 yaş altı ebeveyni ile  free .

➣ Almanya’da 2023 yılında başlayan aylık 49 €’ luk “D-Bilet” uygulaması Macaristan’da da “Magyar Bérlet” olarak yaklaşık ayni ücret ile 2023 yılında başlamıştır! Bilet ülke içinde şehirler arasında ve şehiriçi ulaşımlarda bölgesel demiryolu, metro, tramvay ve otobüs yolculuğunda sınırsız erişim sunar, ancak buna uzun mesafeli yüksek hızlı hizmetler (IC/EC..) dahil değildir. Tüm Macaristanda geçerli tam kart ; 18900 HUF (yaklaşık 49 €),indirimli : 1890 HUF (yaklaşık 5 €) // belli şehirde geçerli olan tipi de ; Tam bilet / 9450 HUF (yaklaşık 25 €), İndirimli 945 HUF (yaklaşık (2.5 €) bedel ile satılmaktadır.

(Kart bilgileri için bakın)

 

Ülkemizden olan Avrupa demir yolu bağlantıları ve hatları

TCDD nin hergün karşılıklı düzenlediği İstanbul ile Balkan ülkelerine yapılan seferler arasında İstanbul (Halkalı) – Sofya – İstanbul (Halkalı) arası “Sofya Ekspresi” ile gerçekleşir. Genellikle ; tren İstanbul’dan 20.00’de kalkıp Sofya’ya 09.40’da varırken, Sofya’dan 18.45’de hareket ederek İstanbul’a 06.34’te ulaşıyor. İstanbul Sofya Ekspresine yaz döneminde ilave edilecek kuşetli vagonla Bükreş bağlantısını da sağlanmaktadır (dikkat! teyit edin bağlantı her zaman olmuyor). Bu Tren teşkilatında restoran vagonu bulunmamaktadır!. İstanbul Sofya Ekspresi taşıma ücretleri; Halkalı-Sofya parkuru tek gidiş ücreti : 4 kişilik kuşetli vagonda kişi başı 36,40 €, 2 kişilik yataklı vagonda kişi başı 41,40 €, 1 kişilik yataklıda ise tek kişi 74,60 €’ dur. Halkalı-Bükreş arası bilet fiyatı ise kişi başı 51.20 € ve vagon odaları kuşeli ve 4 kişi kapasiteli.. Biletler yalnızca Halkalı, Sirkeci ve Söğütlüçeşme Garlarından temin edilebiliyor!.Trenler (Bükreş) yalnızca yazın haziran-ekim ayları arasında, 4 ay süreli sefer düzenlemekte. Bükreş’ten Budapeşte seçeneği de size kalır (Bükreşten → Romanya demiryolları yada Macaristan demiryolları ile Budapeşte’ye ulaşabilirsiniz).

** İstanbul (Halkalı) – Sofya – Belgrad seferleri kaldırılmıştır!

Bükreş’e gitmek isteyenler İstanbul – Sofya Ekspresi’ne biniyor, “Dimitrovgrad” durağına gittiğinizde sizin trenden inmenize gerek kalmadan içinde bulunduğunuz vagonlar Bükreş’e bağlantı yapıyor. Yani Bükreş’e giderken Sofya’ya gelmeden birkaç durak önce ilk trenden vagon olarak ayrılıyorsunuz, tren Sofya’dan geçip Bükreş’e devam etmiyor.

** Bu linkte de ; Bükreş – Avrupa trenleri hakkında bilgi alın..

 

Budapeşte Tren İstasyonları :

budapesttrenstation

 

► Tüm rakamsal veriler 2024 yılına günceldir!

 

Kentte 3 ana tren istasyonu bulunur.

Keleti Pu ( Doğu ) / Nyugati Pu ( Batı ) / Deli Pu ( Güney ) ..

4. istasyon olan ; Ferencvaros Buda’nın güneyinde bulunur (Fék utca, 1097 Budapeşte). Avrupa, mesela Viyana kalkışı da buradan gerçekleşir.

Budapeşte Keleti Tren İstasyonu en büyüğüdür. 18 platforma sahip olan istasyon, gece trenlerinin yanı sıra birçok uluslararası bağlantıya da hizmet veriyor. Şehir merkezine yaklaşık 3 km. uzaklıktadır. Ve de, Budapeşte metro 2 (Kırmızı) ve 4 (Yeşil) hatları ile bir bağlantı sağlar, böylece Budapeşte’nin herhangi bir noktasından buraya kolayca ulaşabilirsiniz. Keleti istasyonunun ana özelliklerinden biri zarif mimarisidir. İstasyonda restoran, bagaj emanet, döviz bürosu ve otopark mevcuttur.3 ana tren istasyonu, uluslararası ve şehirlerarası yüksek hızlı hizmetler sunmaktadır. Bu istasyonlardan trenler, Bratislava, Prag, Lviv, Kiev, Viyana ve diğerleri dahil olmak üzere çok sayıda Avrupa yönüne hizmet vermektedir. Prag’dan Budapeşte’ye direkt hızlı tren yoktur!

♦ Budapest Keleti pu (Budapest Eastern Railway Station)( Kerepesi út 2/6, District VIII, 1087 Budapest, Hungary – Baross square) : Şehir içinden ; bus 5-7-7E-8E-20E-30-30A-73-79-80-112, Tram 23-24 yada metro (subway) line M.2 (kırmızı hat)/M.4 (Yeşil hat) ile buraya ulaşabilirsiniz.

Bu istasyon Uluslar arası hatlar tarafından kullanılır. Ana tren istasyonu olarak buradan ; Münih, Zürih, Viyana, Brasov, Graz vb. dahil olmak üzere birçok Avrupa şehirlerine düzenli tren seferleri yapılır.

♦ Nyugati pu için (1062 Budapest, Teréz körút 55. – Nyugati square) : Budapeşte’nin Peşte tarafında yer alır. Ulaşım için ; (Mavi hat)-Metro.3 yada tram no. 4 – 6′ yı, Bus : 6-9-73-914-914A hatlarını kullanın.

Budapeşte’nin en eski terminallerinden biridir. Prag, Berlin ve Polonya’ya giden uluslararası servisler buradan kalkmaktadır. Ayrıca, iç hatlara yolcu taşıyan trenlerin de kalktığı duraktır.

Budapeşte iç hat tren güzergahındaki  : Amicus, Aquıncum, Caliudopolis, Corona, Partıum, Gerecse, Baia Mare ‘ e giden expres trenler Nyugati Pu’dan kalkarlar.

♦ Déli pu (Budapest Déli pályaudvar) (güney istasyon)(Krisztina körút 37/A, I. kerület, 1013 Budapest) için : Buraya şehir merkezinden metro 2 (Kırmızı hat), tram : 17-56-56A-59-59A-61, Bus : 21-39-102-770 ile ulaşılır..Bu demiryolu terminali ağırlıklı olarak yerel trenlere hizmet vermektedir. Zagreb ve Sarayevo’ya giden bazı uluslararası trenler buradan kalkmaktadır. Çoğunlukla Transdanubian (Tuna’nın batısında) şehirlerine ve kasabalarına hizmet eder. Yaz aylarında Balaton Gölü’ne giden tren hatları Déli Tren İstasyonu’ndan en popüler olanlardır.

Aksi belirtilmedikçe sıklıkla Avrupa’ dan gelen tüm trenler Keleti pu station (Kaleti Palyaudvar) a gelmektedir.

 

Bazı Uluslar Arası Trenler ;

+ Berlin : 11 ¾ saat, günde iki seferle – doğrudan EC trenleri (Břeclav de değişim)

+ Münih : 7 ½ saat, dört gündüz seferle -Railjet trenler- ve bir gece treni ile -Wiener Walzer- Bu trenler Salzburg ve Linz’de durur. Almanya tren web

+ Viyana : 2 ¾ saat , her iki saatte bir seferle ; Viyana’dan Wien-Meidling istasyonundan kalkar. Viyana yanı sıra Avusturya’daki diğer şehirlerden de ulaşım mümkün. Viyana tek yön bilet fiyatı € 20-25 dan başlar.

+ Prague : yaklaşık aktarmalı 7 saat, doğrudan tren yok!, ayrıca Břeclav değişimli night train (gece treni).. tek yön bilet fiyatı 25 €’ dan başlar. Prag için tren web

+ Bratislava : 2 ¾ saat, altı seferli EC trenleri..

+ Varşova : 10 ½ saat , günlük dört seferle ..

+ Venedik : 13 ½ saat, Slovenya üzerinden – Euronight tren. Tren bilgisi – web

** Tren Danışma : tel. 461 55 00 ( ing. )( web ) / Merkez bilet büro : Andrassy Ut 35 – tel. 322 80 82

 

► MACAR DEMİR YOLLARI ( MAV – START ) – Online Bilet satış Bilgi hattı

 
 

► Otobüs ulaşımı :

Uluslararası ve yerel otobüsler ana gar olan Népliget Otogarı’ndan kalkar ve Népliget Otogarı’na varır. Diğer iç hat otobüs durakları Árpád híd, Peşte’deki Stadionok ve Buda’daki Etele tér’ dedir (Yerel “Macaristan” otobüsler için istasyonlar ; Nepliget üzerinden / Batı Macaristan’ a, Stadionok üzerinden / Doğu Macaristan’ a, Arpad köprüsü üzerindeki terminalden de / Kuzey Macaristan’ a yolculuk yapılır).

 

Budapeştede bulunan Nepliget (Budapest – Könyves Kálmán krt. 13 1097)(Metro 3 “mavi hat” ile buraya gelin )(yada 607-608-626-628 otobüsleri, tramvay 1-1A ile) : Budapeşte’da FlixBus, Volánbusz, Orangeways, RegioJet ve Infobus tarafından hizmet verilen popüler ve kent’ in ana otobüs durağıdır. Bu istasyon uluslar arası otobüs seferlerinin yapıldığı yerdir. Şehrin güneydoğu kesiminde, tarihi merkeze metroyla yaklaşık 10 dakika uzaklıkta yer almaktadır. Yolculuk ; Viyana (3 saat), Bratislava (3 saat), Zagreb (5 saat), Krakow (7 saat), Prag (7,5 saat), Ljubljana (7,5 saat), Münih (10 saat) sürecektir. Frankfurt, Paris, Amsterdam veya Londra gibi daha uzak destinasyonlara doğrudan bağlantılar da vardır, ancak bunlar için seyahat süreleri zaten oldukça uzundur ve genellikle uçmak daha uygun olacaktır (Wizzair).

 

Uluslar arası otobusler konforludur.

Yurt içi & dışı bağlantılı otobüs için ( Volanbusz)(The Orange Ways company) : iç hatlar için 5 istasyonu mevcut.

** FlixBus için → tek yön –  6 € dan itibaren..

 
 

► Gemi Ulaşımı :

Nisan – ekim arası yaz ayında ; Tuna nehrinden Budapeşte – Viyana arasında (Bratislava üzerinden) Hydrofoil water bus (deniz otobüsü) seferleri yapılır.Yine bu teknelerle <Vigado ter’den > Esztergom ve Visegrad’ a da ulaşabilirsiniz .

Uluslararası hydrofoils – deniz otobüs kalkış (bilet satış) limanı – noktası : Chain Bridge (Lánc-híd) köprüsü ile Freedom Bridge (Szabadság-híd) köprüsü arasında Tuna nehri kıyısında bulunur.

Orta Avrupa & Avrupa Nehir taşımacılığı

ortavrnehirulas

Uluslararası tekneler Belgrad rakpart’tan kalkar (iki köprü arasında, Tunaya paralel cadde).

Denizyolu Şirketleri ( link.1→  Detay ) – ( link.2 )

 
 

► Otomobil ulaşımı Kara yolu ve otabanlar :

Hava alanı kentin güney doğusunda, E 60 highway – kara yolu üzerinde bulunur.Şehir merkezine otomobil ile ulaşım bu yol ile olacaktır.

E 75 kara yoluda alternatif olarak, terminal güneyinden geçer.

Budapeşte park açısından sorunludur. Otoyollar – M – , Uluslar arası yollar – E – harfi ile gösterilir.Hız sınırı 120 km.dir. Budapeşte dışına çıkan 7 anayol vardır..

mo-budapest_mway

main motorways

 

Otoyollar – web/tıklayın

M1 ; Budapeşteden Hegyeshalom sınır kapısına kadar uzanır. Yol burada Avusturya otoyolu ile birleşir.

M3 ; Budapeşteyi Polgar’a bağlar.Bu yolda Slavakya ağı ile birleşir.

M5 ; Budapeşteden Kecskemet’e kadar uzanır. İl sınırları dışında trafik kontrolü vardır. Arka kemerler bağlanmalı, farlar yakkılmalıdır. Yerleşim alanlarındaki hız sınırı 50 km. dir.

Otoyollar araç ağırlığına göre 4 kategoride ücretlendirilir.3,5 tonaj dan hafif araçlar için haftalık otoyol taşıt pulu : 3000 HUF tur.

Otoyollardan geçerken taşıt pulu almalısınız ( cezası : 380 € ) .

Trafik için not : Kurallar ağır – hız sınırına dikkat ! – Alkol toleransı yok ! – sıfır kan seviyeli alkol – arka yolcular dahil tüm yolcularda emniyet kiliti…zorunlu

Hız limitleri : otoyol : 130 , ş.arası – kara yolları – açık alanlar : 90 , meskun alanlar : 50 km / h

Acil Yol Yardım tel : 188

 

Budapeşte – Prag -Viyana ulaşımında faydalı linkler :

link.1link.2 link.3link.4

 

** Sonraki sayfada ; toplu taşımaya devam…

 
 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

– Budapeşte ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir