New York, Genel Bilgiler. 2

 
 

NEW YORK –  New York City ( NYC) 

( Konu Devamı )

✵ Gezi tarihimiz 2009, güncel bilgiler 2019-20 yılına aittir! ✵

 
 

Alışveriş için tavsiye edilenler – Öneriler ;

New York’ta alışveriş seçenekleriniz de sınırsız. Şehir, ünlü modacıların mağazalarından, alışveriş merkezlerine, konsept mağazalardan, sokak arası satıcılarına kadar geniş bir alışveriş yelpazesi sunuyor.Times Square, 5th ve 6th Avenue ve Madison Avenue’nun Midtown’dan Upper East Side’a kadar olan kısmı, lüks mağazaların, Armani, Versace, Gucci gibi büyük markaların ve konsept mağazaların yoğunlukta olduğu yerler. Buralardaki mağazaların indirim sezonlarına denk gelebilirseniz % 70’e varan indirimlerden faydalanabilirsiniz.

Guess, Tommy Hilfiger, Lacoste, Hugo Boss, Puma, Adidas, Nike, Nine West, Levi’s gibi orta-üst sınıftaki markaların giyim, aksesuar, kozmetik vb. ürünleri , zincir mağazalarda rahatlıkla hatta uygun fiatlarla bulmak mümkün.. En ünlü zincir mağaza / Century 21 ‘dir ( web ).. Manhattan’ın aşağı kısmında kalan Cortland Street üzerinde bulunan 6 katlı bir mağazasında neredeyse bütün tanınmış markalara ait ürünleri bulabilmek mümkün, ayrıca Brooklyn tarafında, 86. Cadde üzerindeki şubeside mevcut..

Bunun yanı sıra Marshalls, T. J. Maxx ve Target adlı zincir mağazalarda da markalı ürünleri uygun fiyata satın alabilirsiniz. Özellikle 6. Avenue üzerinde altlı üstlü bulunan Marshalls ve T. J. Maxx’lar ürün çeşitliliği ve ulaşım kolaylığı bakımından daha yerinde bir tercih olacaktır. Target içinse, Brooklyn’deki Flatbush Avenue üzerinde bulunan şube önerilmekte..

SoHo, Greenwich Village, East Village ve Chelsea’de pahalı ve sıradan mağazalara alternatif olabilecek, farklı ürünler bulabilirsiniz. Küçük dükkânlarda kıyafetten, takıya ve hediyelik olabilecek küçük ıvır zıvırlara kadar her şeyi bulabilirsiniz. Alışverişte bölgelerin başında Soho gelmekte imiş…Özellikle SoHo’da, sanat galerileriyle, mağaza ve butikleriyle güzel bir alışveriş günü geçirebilirsiniz.

Soho’nun haricinde Midtown’da 5. Cadde, Madison Avenue, Park Avenue civarlarına gidebilirsiniz. Önerilerle gitmeniz gereken yerler arasında ;

+ Macy’s (Herald sq.)
+ TJ Maxx
+ Soho (Broadway Avenue Canal ve Houston Street Arası)
+ West Village

Hediyelikler : Şehrin hemen her bölgesinde, özellikle Times Meydanı civarında, minyatür özgürlük heykelleri, minyatür gökdelenler, rengarenk anahtarlıklar, üzerine “I Love NY” yazılı bardak ya da tişörtler gibi onlarca seçenek arasından hediyelik eşya satın alabilirsiniz, fakat turistlerin yoğun olduğu bölgelerde fiyatlar oldukça yüksek. Aynı ürünü, başka yerlerde yarı fiyatına dahi bulabilirsiniz. Bu konuda benim tavsiyem, Canal Street üzerindeki hediyelik eşya dükkanları olacaktır. Üstelik bu dükkanlarda, samimi bir ortamda pazarlık yapma imkânınız da var!

Ayrıca müzelerin, başlıca turistik yerlerin mağazalarından da faydalanabilirsiniz. Özgürlük Anıtı’nın lobisinde de oldukça tatmin edici hediyelik eşyalar satılmakta. Daha otantik bir şeyler isterseniz de Chinatown ve Little Italy’de kurulan küçük sokak pazarları işinizi görür.

Outlet : Çok daha ucuz alışveriş için New York’un 1 saat uzağındaki Woodburry Common Premium Outlet önerilmekte..Yol tarifi ve bilgi için

** Özellikle elektronik için benim yorumum :Bazı özel günlere , mesela 4 temmuz Bağımsızlık günü – denk düşerseniz uygun bir şey bulmak mümkün..Apple ürünleri eskiye nazaran ülkemize göre genel olarak çok uygun olamamakta! Özellikle TR’ e göre fotoğraf makinaları çok uygun.. Giyim kuşam , parfüm ve markalı ayakkabılara lafım yok..sıklıkla bunlar ülkemize göre daha uygun satın alma ürünlerinden..

 

Ne Alınır ? ( Farklı bir kaynak bilgisidir – maximmilles )

Tek seferde pek çok çeşit markayı ve mağazayı gezebileceğiniz alışveriş merkezlerini de unutmayalım.

+ Macy’s Herald Square :34th Street, Broadway

+ Century 21 : 22 Cortlandt Street, Broadway ve Church Street arasında.

+ Saks Fifth Avenue : 5th Avenue 49th Street

New York’luların tercihi olan J&R mağazaları ve Best Buy’larda hem aradığınızı rahat bulursunuz, hem de çok çeşide ulaşırsınız ve fiyat konusunda şüpheniz olmaz.

+ J&R : Park Row No:23 ( City Hall civarında)

+ Best Buy : Pek çok şubesi bulunmakta. Gezerken illa ki karşınıza bir tanesi çıkacaktır.
622 Broadway, 1280 Lexington Avenue, West 23rd Street….

Kitap ve müzik alışverişleriniz için belli başlı adresler ise;

+ Virgin Mega Store: Times Square, 45th Street ( 2014 kapalı? olduğu söyleniyor ! )

+ HMV : 7th – 8th Avenue arasında 42nd Street

+ Tower Records : Broadway, West 4th Street

+ Borders Book&Music : Park Avenue 57th Street.

 

Nasıl Eğlenilir?

New York için 24 saat uyumayan şehir derler. Her an, her saniye yapabilecek eğlenceli etkinliklerle dolu bu şehirde sıkılmanız mümkün değil. Gezinizin uzunluğuna göre, yorulmayı da göze alırsanız, bu etkinliklerin en azından bir kısmına katılabilirsiniz.

Tiyatro : New York denilince akla ilk gelen şey tiyatro olur. New York’ta tiyatro denildiğinde ise; akla ilk gelen tabii ki de Broadway olur. Broadway’de, Hollywood yıldızlarının rol aldığı, ciddi bütçeler ayrılarak hazırlanan büyük prodüksiyonları izleyebilirsiniz. Fırsatınız olursa mutlaka New York gezinize bir Broadway gösterisi ekleyin. Ama bu etkinlikler için biletler aylar öncesinden tükenir. O yüzden, rezervasyonunuzu önceden yaptırmanızda yarar var.

Günümüzde Broadway tiyatroları kadar, off-Broadway denilen Broadway dışındaki tiyatrolar da oldukça izleyici toplamakta.

Etkinlik günlerinde ucuz bilet satan TKTS gişelerinde de şansınızı deneyin. 2 gişeden biri Times Square’da, diğeri ise South Street Seaport’ta bulunmakta (Broadway) (Web).

Müzik, Dans ve Opera…

New York için, ücretli ve ücretsiz verilen konserlerle, dans gösterileriyle, günün her saatinde müzikle ve dansla dolu bir bir şehirdir dersek abartmış olmayız.

New York’un iki büyük operası;

+ Metropolitan Opera , web :

Adres: Lincoln Center
Tel: +1 (212) 546-2656

+ New York City Opera (New York Şehir Operası) , web :

Adres: New York State Theater, Lincoln Center
Tel: +1 (212) 870-5570

Klasik müziğin en iyi örneklerini dinlemek için;

Carnegie Hall , web : New York Flarmoni Orkestrası burada sahne almaktadır. 1960’lardan beri hizmet veren Carnegie Hall dünyanın en ünlü müzik miraslarından biridir.

Adres: Seventh Ave. 57th St.
Tel: +1 (212) 247-7800

Lincoln Center , web : Lincoln Center’da yılın her zamanı çeşitli klasik müzik konserleri oluyor. Mayıs ayında dünyaca ünlü isimleri ağırlayan merkez, New York gösteri sanatlarının merkezidir diyebiliriz.

Adres: 62nd – 66th Street, Broadway
Tel: +1 (212) 875-5050

Dans, dans, dans…

American Ballet Theatre (Amerikan Bale Tiyatrosu) , web :

Adres: Lincoln Center
Tel: +1 (212) 477-3030

New York City Ballet ( New York Şehir Balesi) , web :

Adres: Lincoln Center
Tel: +1 (212) 870-5570

Alvin Ailey, Hair ve Mamma Mia ve daha nice müzikli gösteriler de New York’un ev sahipliği yaptığı etkinliklerden.

Ticket Master, Türkiye’deki Biletix gibi hizmet verir. Çoğu etkinliğin biletini Ticket Master’dan alırsınız.

 

Gece Hayatı :

New York’ta mekânlar ve trendler çok hızlı değişir.

Caz ve daha sofistike müzikler dinlemek isteyenlere Village, SoHo ve East Village’daki barları ve caz kulüplerini tavsiye ederiz. Bu civarda hareketli, sakin, karanlık, eğlenceli pek çok ufak tefek bar da bulabilirsiniz. Chelsea’deki mekânlar ise canlıdır, burada katılımcı kitlesi ağırlıklı olarak homoseksüellerden oluşur.

Son zamanlarda Four Seasons, Royalton gibi büyük otellerin barları da oldukça rağbet görmektedir.

New York’a gelip de şehirdeki etkinlikleri kaçırmak istemiyorsanız, gelir gelmez edinmenizi tavsiye ettiğimiz bazı mecmuaların da isimlerini verelim.

Cuma ve Pazar günleri yayınlanan New York Times,
The New Yorker
New York dergileri
Time Out New York
Village Voice

İnternetten bilgi almak isterseniz de citysearch imdanıza yetşiyor. New York’taki bütün mekânlar ve en iyileri hakkında bilgiye ulaşabileceğinize emin olabilirsiniz.

Bar & gece Klupleri

Gece Klüpleri

Bir Not: Amerika’da alkol kullanmak için yaş sınırı 21 olduğundan alkollü mekânların girişinde de 21 yaş sınırı vardır. Bazı mekânları 18-21 yaş arasını kabul etse de, bu kişilere alkol satışı yapılmaz.

 

Spor : New Yorklular yoğun şehir hayatından bir nebze de uzaklaşmak istedikleri zaman soluğu Central Park’ta alırlar. Pek çok Hollywood filminden hatırlayabileceğiniz Central Park, şehrin açık hava etkinliklerine en elverişli yeridir. Manhattan’ın % 6’sını oluşturan Park, keyifli bir yürüyüş ve koşu için yaklaşık 10 km’lik bir parkura sahip. Hemen hemen her hafta sonu yarışlar düzenlenen parkta ayrıca kiralık bisiklet ve patenlerle de gezebilirsiniz. Biraz daha farklı bir şeyler yapmak istiyorum diyorsanız, parkta tekne ve at kiralamak gibi alternatifleriniz de mevcut. Yazları havuz olarak, kışları ise buz pateni pisti olarak kullanılan Lasker Rink and Pool’da da keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Şehirde izleyebileceğiniz spor aktiviteleri

New York’un, ABD’nin 4 temel sporunun da liglerinde birden fazla takımı yarışmakta. Bu sporlar arasında en ünlüsü beyzboldur. New York’un Birinci Lig’te iki takımı vardır; Mets ve Yankees. Mets’in maçları Quenns’te Shea Stadyum’unda oynanır, Yankees’in stadyumu ise Bronx’tadır. Eğer maçlarını izlemek isterseniz, bu statlara giden toplu taşıma araçlarından yararlanabilir ve maç günü stadyumdan bilet alabilirsiniz. Beyzbol sezonunun Nisan – Eylül ayları arası olduğunu da hatırlatırız.

Basketbol sevenler Madison Square Garden’da şehrin NBA takımı New York Knicks’i ve WNBA takımı New York Liberty’yi izleyebilirler. Bilet bulmak biraz zor olabilir ama yine de gişeye sorup şansınızı denemekte yarar var. Basketbol sezonu ise Ekim – Nisan ayları arası.

Bizim bildiğimiz anlamda “futbol” olmasa da Amerikan Futbolu meraklıları, Giants Stadium’da New York Giants’ı ve New York Jets’i izleme imkânı bulabilirler. Meadowlands, New Jersey’deki stadyuma Port Authority’den direkt otobüs bulunmakta. Bu maçları izlenebileceği sezon ise Eylül – Ocak ayları arası.

Madison Square Garden’da hokey de izleyebilirsiniz. New York’un hokey takımı Rangers’dır ve hokey sezonu Ekim – Nisan ayları arasıdır.

Tenis sevenleri de unutmayalım. ABD Açık Tenis Turnuvası, Eylül ayı başında Queens’teki US Tennis Center’da izlenebilir.

 

Festival’ler : New York başlı başına eğlenceli ve çok hareketli bir şehir ama onu daha da eğlenceli hâle getirmek istiyorsanız, gelmişken aşağıda sizler için seçtiğimiz etkinliklere de katılabilirsiniz.

Ocak – Şubat, Chinatown’da Ocak ortasından Şubat ortasına kadar Çin yeni yılı kutlamalarına katılabilirsiniz.

Mart, Aziz Patrick Günü Yürüyüşü..

Nisan, Tribeca Film Festivali..

Haziran, Porto Rico Yürüyüşü, 5th Avenue..
Sant Antonio Festivali 5th Avenue

Temmuz, Bağımsızlık Günü kutlamaları..

Ağustos, Harlem Haftası..

Eylül, San Gennaro Festivali..

Ekim, New York Film Festivali
Kolomb Günü Yürüyüşü
Greenwich Village Halloween Geçidi…

Kasım, Macy’s Şükran Günü yürüyüşü, Broadway
Radio City Music Hall Noel Sahne Gösterisi…

Aralık, Rockefeller Center önündeki Noel ağacının ışıklandırılması..
Yeni yıl kutlamaları, Times Square…

Turist bürolarından geldiğiniz dönemdeki festivaller hakkında bilgi alabileceğiniz gibi aşağıda vereceğimiz adreslerden de mekâna ve tarihe göre etkinlikler bulabilirsiniz.

Festivaller web1 / Festivaller web2

 

AKLINIZDA BULUNSUN !

Manhattan’ın büyük bölümünde kaybolma sorunuyla karşılaşmazsınız çünkü kuzey-güney yönlü caddeleri gösteren ve doğu-batı yönlü sokakları gösteren levhalar sizin doğru yolu bulmanızı sağlayacaklardır. Washington Meydanı’nın yukarısındaki 5th Avenue ( 5. cadde ) ve Central Park ; şehri doğu ve batı olmak üzere iki kısma ayırır.

Manhattan’da kendinizi gökdelenlerin arasında bulunca New York’un 800 km² alanını sadece adalar oluşturduğu fikrini kafanızdan atmanız kolaylaşacaktır.Manhattan ve Staten Island yalnızdırlar, Queens ve Brooklyn ; Long Island’ın batı kısmını oluşturur. Sadece Bronx kıtasal alana bağlı değildir. Brooklyn ve Staten Island arasındaki boşluk- kaşiflerin kullandığı yol- New York Körfezi’ne girişi sağlar. Long Island Sound’a kuzeyden gelen gemiler de bu geçişi kullanır. Manhattan batıda Houston Nehri ile doğuda ise East Nehri tarafından sınırlanır.

Acil durum telefonları , Çok amaçlı acil numarası (Hastane, ambulans, polis, itfaiye ve her türlü acil durum): 911

Sağlık ve ilk yardım

ABD’de sağlık hizmetleri oldukça kapsamlı ve iyi olmakla beraber pahalıdır da. Tıbbi hizmetler için hemen ödeme talep edilir. İyi hastanelerin çoğunun bulunduğu New York’a gitmeden önce mutlaka sağlık ve kaza sigortası yaptırmalısınız. Reçeteyle satılan ilaçlarınızı yanınızda götürmeniz gerekiyorsa bir doktordan reçete almanız gerekiyor.

Seyahatınız süresince oluşan eczane ihtiyacınızı, CVS’nin 24 saat açık olan eczanesi karşılayacaktır.
Adres: West 59th Street No.400
Tel: +1 (212) 245 0636

 

Turist ofisleri :

NYC & Company, New York’ta yapılabilecek her şey ve görülecek her yer ile ilgili bilgiye ulaşabileceğiniz en önemli adres. Midtown Manhattan ve Financial District’te bulunan iki ziyaretçi merkeziyle şehirde geçirdiğiniz zamanı en iyi şekilde değerlendirmenizi amaçlayan NYC & Company kâr amacı gütmeyen ve şirketler ve oteller tarafından desteklenen bir kuruluştur.

Ziyaretçi merkezlerinden ve ziyaretçi gişelerinden, şehirde neler olup bittiğini takip edebileceğiniz broşürler, turistik ve kültürel yerlerin haritaları ve tiyatro ve bazı etkinlikler için indirim kuponları alabilrsiniz. New York’ta nerede kalınır, nereye nasıl gidilir, nerede ne yenir, nereden alışveriş yapılır, nasıl gezilir, bu akşam şehirde hangi etkinlikler var gibi her konudaki sorunuza pek çok dilde cevap bulabileceğınız NYC & Company’nin size şu adreslerde hizmet veriyor:

Times Square Alliance Visitor Information Center

Adres: 1560 Broadway 46th and 47th Street arasında
Tel: +1 (212) 484 1222
Haftanın 7 günü sabah 8’den akşam 8’e kadar açık.

Financial District Federal Hall Information Center
Adres: Federal Hall National Memorial 26 Wall Street
Pazartesi – Cuma 09:00 – 17:00 (resmi tatiller hariç)

 

Para birimi , New York’ta geçerli para birimi Amerikan Doları ($)’dır. Bozuk paralar şunlardır: 1¢ (penny), 5¢ (nickel), 10¢ (dime), 25 ¢ (quarter) ve 1$. Banknotlar ise; 1$, 5$, 10$, 20$, 50$ ve 100$’dır.

ABD’deki bankaların çoğu Avrupa’dakilerin aksine döviz bozmazlar. Ancak Bank of America, Citibank ve Chase Manhattan gibi bazı bankaların büyük şubeleri döviz bozar. Havaalanlarındaki döviz büroları hafta sonları da hizmet verir. Visa ya da American Express gibi uluslararası kartlarla da döviz çekebilirsiniz ve bu sizin hesabınıza kendi paranızda yansır ama komisyonu yüksek olacağından dolayı döviz bozdurmak için pahalı bir yöntemdir. Turistik yerlerde birkaç özel döviz bürosu da bulunmaktadır.

Bankamatikler (ATM) ülke çapında yaygındır ama çoğu banka, kendilerinde hesabı olmayan kişilerden ATM kullanımı için küçük bir ücret alır.

Kredi kartları hemen hemen her yerde kullanılabilir. Kredi kartı kabul etmeyen yerlerden biri ise; indirimli Broadway biletleri satan TKTS bilet gişesidir. Burada ödemenizi nakit olarak veya seyehat çekleriyle yapabilirsiniz.

Konuşulan diller ; ABD’nin anayasada belirtilmiş bir resmi dili yoktur ama nüfusun büyük çoğunluğu İngilizce konuşmaktadır.

İkinci en yaygın olarak kullanılan dil İspanyolca’dır. Ayrıca Fransızca, İtalyanca, Almanca, Çince, Korece, Yunanca ve Japonca da kalabalık gruplar tarafından kullanılan dillerdendir.

 

Elektrik sistemi : ABD’de standart elektrik akımı, 110 Volt AC, 60 Hz‘dır ve elektrikli cihazlarda yayvan, çift uçlu donanım vardır. Bu da demek oluyor ki; yanınızda götüreceğiniz, 240 Volta uygun yapılmış elektrikli cihazları kullanabilmek için bir converter ve adaptöre ihtiyacınız olacak. 110/240 Volt dönüşüm düğmesi bulunan elektrikli aletler de piyasada bulunmakta. Yanınızda götüreceğiniz elektrikli aletlerinizi satın alırken bunu da göz önünde bulundurabilirsiniz.

Kameranızı, telefonunuzu, laptopununuzu ve pillerinizi şarj etmek için bir convertera ihtiyacınız olacağını tekrar hatırlatalım.

 

Araç kiralama : New York’ta şehir içinde dolaşmak için araba kiralamak tavsiye edilmez çünkü New York’ta araba kiralamak oldukça pahalıdır. Buna trafik ve park sorunu da eklendiğinde toplu taşımayı kullanmak çok daha makul oluyor. Şehir içi ulaşım için dilerseniz MetroCard’ı kullanabilirsiniz. Bütün toplu tasımalarda kullanılabilen MetroCard’ın tek kullanımlığı 2 $ ve bir haftalık sınırsız olanı ise 24 $’dır.

Eğer şehre geldikten sonra araç kiralamaya karar verdiyseniz, havaalanında fiyatların daha düşük olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Hatta şehir dışında araç kiraları rekabet dolayısıyla şehir merkezine göre daha düşük olmaktadır. Hafta sonları ise, araç kiraları yüksektir çünkü Manhattanlılar genelde şehir içinde kullanmak için araba satın almazlar, hafta sonu gezileri için araba kiralarlar.

ABD’de araç kiralamak için minumum yaş, eyaletten eyalete değiştiği gibi kiralama firmaları da kendi içinde farklılık gösterebilir.

Aracınızı kiralamadan önce anlaştığınızın fiyata nelerin dahil olduğundan da kesin olarak emin olmanızda yarar var. Sigortanızın kaza yaptığınızda hasarı karşılayıp karşılamayacağını öğrenin. Karşılamıyorsa kiralık araba sigortası yaptırın. Aracınızı kiralamadan önce kiraladığınız aracınızı farklı bir ofise bırakırsanız ek ücret talep edilip edilmeyeceğini de öğrenmeyi unutmayın. Ayrıca New York’ta ek saat ücretleri de oldukça yüksektir, bu yüzden aracı zamanında teslim etmeye özen göstermekte fayda vardır.

New York’ta bir yıla kadar Türkiye’de geçerli ehliyetinizi kullanmanıza izin verilmekte. 1 yıldan sonra eyalet yetkililerinin vereceği bir ehliyete ihtiyacınız olacaktır.

New York’a gelmeden önce araç kiralamak veya rezervasyonunuzu yaptırmak için aşağıdaki adresleri ziyaret edebilirsiniz.

web1web2

Kiralık aracınızla yolda bir sorunla karşılaştığınızda Emergency Road Service’i arabilirsiniz.

Tel: +1 800-222-4357

 

+ T.C. Başkonsoloslukları

New York, Adres: 605 3rd Ave 30th floor, New York, NY 10158 – Tel: +1 646-430-6560
(Web)

* Amerika Ankara Büyükelçiliği

Adres: Atatürk Bulvarı 110 Kavaklıdere, 06100 Ankara, Türkiye – Telefon: +90 312 455 5555 – (Web)

* Amerika İstanbul Başkonsolosluğu

Adres : İstinye, Poligon Cd. No:75, 34460 Sarıyer/İstanbul – Tel : (0212) 335 90 00 – (Web)

 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

– New York – Ana Klasöre dön –

– ABD/US ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir