KOS ADASI GEZİ REHBERİ

 
 

KOS ADASI

 (Gezi tarihi ; 2018, 2022, 2024)

 

 
Ada hakkında Genel bilgiler ;

Kos (Yunanca: Κως), Ege denizi güney’ inde, oniki ada grubuna dahil alan bir Yunan adasıdır.

Kos Adası kara parçası  olarak 43 km uzunluğunda ve en dar yeri 2 km, en geniş yeri de maksimum 6 km.’ lik boyuta sahiptir. Büyüklük açısından oniki adalar’ın üçüncü, nüfus açısından ise ikinci adasıdır.  Anadolu’ dan 14 km. (8 mil),  Bodrum sahilinden ve antik Karya bölgesinden 4 kilometre (2.5 mil) uzaklıkta yer alan adanın ana şehri ve belediye merkezi Kos’ tur. Halkın büyük çoğunluğu Helen kökenli olup Yunan Ortodoks Kilisesi’ne bağlıdır. Adanın nüfusu 60 bin’ in üzerindedir. Az sayıdaki Latin kökenli nüfusu için ayrıca bir Roma Katolik Kilisesi de mevcuttur. Helen, Latin ve hristiyan nüfus dışında adadaki en büyük etnik ve dini topluluk yaklaşık 3 bin kişiden oluşan müslüman Türk nüfusudur (şu an ibadete açık 1 adet camii vardır.2017 yılı depreminden zarar gören merkezdeki Defterdar İbrahim Paşa Camii hasar sonrası ibadete kapalıdır!). Türk nüfusun büyük kısmı Platani (Germe) Köyü’ nde yaşamaktadır (ibadete açık tek camii de buradadır).

Germe Köyü yakınlarındaki Yahudi mezarlığındaki mezarlar burada bir zamanlar çok sayıda Yahudi yaşamış olduğunun göstergesidir. Adada ayakta kalabilmiş tek sinagog belediye tarafından restore edilmiştir ve günümüzde kültürel amaçlı faaliyetler için kullanılmaktadır.

Yunanlılar adayı Kos adıyla tanımlamışlar (Yunan mitolojisinde yer almakta olan bir kralın kızı olarak bilinen Koos’tan geldiği düşünülmektedir). Ada, Osmanlılar döneminden itibaren İstanköy, İtalyanlar tarafından Coo olarak ve İngilizce’ de daha önce Stanchio olarak da adlandırılmaktadır.

Ada,  Rodos adasına sadece coğrafi olarak değil, aynı zamanda  tarihi-kültürel yakınlığı nedeniyle benzerliğinden dolayı, “Küçük Rodos” olarak da tanımlanır.

Jeolojik olarak ada’ nın, eski zamanlarda meydana gelen depremler ve çökmelerden sonra ana kara’dan (anadolu) ayrılarak bir dağ zincirinin parçası olarak ada’ya dönüştüğü kabul görür.
 
 
Kısa Tarihi ;

Antik Kos kentinin M Ö 366′ da kurulduğu bilinmekte, ancak tarih ve kalıntıları ile adanın M Ö 3. bin yıldan beri iskan edildiğini ortaya koyuyor. Roma mitolojisinde ada’ nın, Herkül tarafından ziyaret edildiği de söylenir. Tarihi geçmişinde  dünyanın en önemli finans ve ticaret merkezlerinden biri olarak görülen ada, özellikle  Helenistik ve Roma dönemlerinde iyice gelişmiştir. Bu dönemlerden  sonrası Venedik’ liler  ve sonra da 1315′ te Hospitaller Şövalyeleri, 1523 sonrası yaklaşık 400 yıl kadar  Osmanlılar tarafından yönetilmiş olan  ada ; 1912’de İtalya’ya devredilmiştir. 1947’de imzalanan Paris Antlaşması ile bu ada dahil 12 Ada silahsızlandırılmak şartıyla Yunanistan’a bırakılmıştır.

Eski şehir ; Yunan, Roma ve Bizans dönemlerinin yanı sıra Şövalyelerin ortaçağ dönemi, Osmanlı ve İtalyan kültür mirasından kalma kanıtlar açısından da zengindir. Kos tarihsel gelişimiyle, Herkül ve Afrodit tapınaklarına ait kalıntıları da içerir  bir antik Agora‘ ya ev sahipliği yapar.

Kos kasabasının kalbi ; Arkeoloji Müzesi, Cami ve kapalı çarşıya bakar konumlu olan, İtalyan egemenliğinden kalma binalarla çevrilmiş “Piazza della Libertà” atar. Odeon ve Roma Evi de büyük tarihi ilgi çekicidir. Ancak Kos şehrinin en çarpıcı yanı, tarihi merkezin sokaklarında dolaşırken gözlenen kültür karışımının güzelliği ile bütünleşme gerçeğidir.

Yaklaşık 112 km. uzunluğundaki kıyı şeridi, uzun ve tertemiz kumsalları ile ada, günümüz dünya turizmde yerini almıştır.

Tarım, ada sakinlerinin birçoğunun ana mesleğidir ve ana mahsulleri buğday ve mısırın yanı sıra üzüm (& şarap), badem, incir, zeytin (& zeytinyağı) ve domates üretimi öne çıkanlarıdır.

Kos, Türklerin en fazla gitmeyi tercih ettiği turistik bölgeler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda adada yaşayan Türklerin sayısı da az değildir!.

Kos adası diğer Yunan adalarına ve Avrupa şehirlerine oranla daha fazla şehirleşmiş bir yapıda olmayıp, günlük yaşam da fahiş fiatlı değildir!

 
 
Vize ;

Ada, Yunanistan’a girişte kullanabileceğiniz Schengen Vizesi ile ziyaretçi kabul ediyor.

Yunanistan konsolosluğu üzerinden başvurabileceğiniz bu vizeyi üç aylık alabilirsiniz. Üç ay boyunca sadece Kos değil tüm diğer Yunan adalarına da giriş yapma imkanınız vardır.

Ada’ ya ancak, yaz aylarında feribot ile seyahat eden kişilerin kapıda vize ile adaya girmesine izin verilmekte (2024 yılı için uygulama yeniden açılmıştır). Belli bir ücret karşılığında temin edebileceğiniz bu vize Yunanistan’ ın sadece 6 adasında geçerlidir (Rodos, Samos, Kos, Midilli, Sakız ve Meis Adası) ancak Yunanistan ana karaya geçiş yapılamamaktadır. Kapı vizesi tek veya çift girişli olacak şekilde, 15 gün süreyle verilmektedir. Birden fazla adaya seyahat edilmesi planlanıyorsa, bu bilgi net olarak vize dilekçesinde ve başvuru formunda belirtilmelidir.. Pasaportunuz 10 yıldan eski ve de en az 3 ay süreli geçerli olmalıdır (bitiş tarihine dikkat!).
 
UYARILAR;
. Kapı Vizesi, alındığı andan itibaren 90 günlük süre içerisinde en fazla 7 gün için geçerli olacaktır. Vize başvurusu için istenen tur acenta evraklarını (vize baş vuru formu – bakınız), tur başlangıcına en geç 15 gün kala aracı firmaya iletmeniz gerekmektedir. Kos adası seyahati dahilinde gerçekleştirilecek kapı vizesi başvurusunun yetkili seyahat tarihinin 5 iş günü öncesinden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
. Kos limanınıza vardığında VİZE almak için işlemler esnasında beklemeniz gerekebilir.
. Yunan Adaları turlarımızda misafirlerin pasaportunda Makedonya veya Kuzey Kıbrıs damgası var ise maalesef Yunanistan’a giriş yapamamaktadır.
. Kos adası kapı vizesi tek girişli seçeneği ile en fazla 7 gün süreli konaklama hakkı tanımaktadır. Kapı vizesi ile Yunanistan sınırları içerisine ya da kapı vizesi uygulaması dahilinde olmayan adalara seyahat edilememektedir.

. Vize ücreti: Başvuru aşamasında ödenmesi gereken vize ücreti vize harç bedeli ve koordinasyon hizmet bedelini içermektedir. Vize ücreti yetişkinler için 90 € ; 0-18 yaş arası çocuklar için 40 € dur (2024).
. Daha önce Schengen başvurunuz red edillmiş yolculara kapı vizesi verilmemektedir.
. Kapı vizesi, 90 günü tamamlayana kadar 7 gün geçerli olacaktır. Yani 7 gün için 12 kez başvurabilecekleri anlamına gelmektedir.
. Vizeye yalnızca TC vatandaşları başvurabilecektir. Çıkacak vize tek girişli, maksimum 6 gece 7 gün için geçerli olacaktır. Feribot Bilet ve vize ücretlerinde iptal ve iade bulunmamaktadır.
. Kapı vizesi başvurusu yapılması vizenin kesin verileceği anlamına gelmemektedir.

Alınabiliyor ise ; standart turist vizesi almanın daha ekonomik olduğu ifade edilmektedir!
 
 
Kos’a Ulaşım – Kos’ta şehir içi ulaşım – 2024 ;

Kos Uluslararası Havalimanı (IATA-KGS kodu) :  adını adada doğan modern tıbbın babası Hipokrat’tan almıştır. Adadaki tek havalimanıdır. Mayıs’tan Eylül’e kadar hem düşük maliyetli uçuşlar hem de charter uçuşları ile yılın en yoğun dönemini yaşayan havaalanı kışları genelde daha sakindir.

Havalimanı – Kos / İstanköy şehir merkezine toplu taşıma araçları ile iyi bir şekilde bağlanırken, ada’ nın diğer turistik beldeleri için bağlantılar bu kadar sık ​​değildir ve genellikle taksi hizmetini kullanmak gerekecektir! (Doğrudan havaalanında araç kiralamanız önerilmekte)

Servis otobüsleri,  ada’nın kuzeybatısında yer alan ve alana yakın  (7 km. kadar) Mastihari limanını ile Kos şehir merkez istasyonun’ a (Pisandrou üzerinden) sefer düzenler. Gece gelenler için servis mevcut değildir. Kos şehir içi havalimanı transferi yaklaşık 40 – 50 dk. kadar sürmektedir. Biletler otobüsten satın alınabilir (kişi başı tek yön 3,50 €)(alandan ; tek yön Kardamena : 2.30 €, Kefalos : 2.90 €’ dur ve ulaşım buralar için sıklıkla yaz tarifelidir. Kış tarifisine bakın!).

Transfer detay bilgisi için bakın (KTEL Bus).

Ada içi toplu taşımacılıkta da ayni işletme hizmet sunar. Ada’da mesafe seçenekleri ile ulaşımda tam bilet tek yön 2.30 €’ dan başlar (Marmari, Zia, Tingkaki..), uzak mesafeli (misal Kefalos) yerlerde 5.20 €’  ya kadar ulaşabilir (Detay için bakınız). Otobüslerde hem İngilizce hem Yunanca tabelalar var!
Ayrıca ada için (merkezi konumlu), kırmızı & yeşil..renkli şirince mini Tren var. Kişi başı 3.5 € karşılığında sizi panoramik olarak adayı gezdiriyor.İki seçenek mevcuttur: Şehir merkezindeki Belediye Binası’ndan yarım saat aralıklarla kalkan Şehir Turu (yeşil tren) ve “Aktaion” binasından kalkan “Asklepieion” Turu (mavi tren) yaklaşık 20 dk. sürelidir (Mayıs – eylül arası sabah ve akşam vardiyası, kışın ise tek vardiyası var). Ada’da sahil boyunca iskeleden başlayan 16 km. güzergahlı birde bisiklet yolu var.
 
 
Türkiye’den Kos’ a Ulaşım :

Bodrum üzerinden (Bodrum Kale – Turgutreis) Kos adasına gitmek oldukça kolaydır. Bodrum merkezli olarak ada kıyılarımıza yaklaşık 14-15 km. kadar uzaklıktadır. Üstelik yakınlığı sebebiyle birçok kişinin gitmeyi tercih ettiği bir yerdir. Kos adasına Bodrum üzerinden katamaran ile geçmek isteyen kişiler yaklaşık olarak 20 dakika da ulaşabilir. Adaya araçlı feribotlar 40-45 dk. dolayında ulaşırlar.

Bilet için bakınız.1 

Bilet için bakınız.2

Bilet için bakınız.3

Bilet için bakınız.4

Bilet için bakınız. 5
 

Biletler ve seferler sezon’a göre değişim gösterebilir. Ortalamada genel olarak :  Bodrum (Kale) & Turgutreis – Kos Feribot için tek yön : 14-15 €, ayni gün dönüş dahil : 28 €, Farklı gün dönüşlü : 35 €’ dan başlayan bilet bedellidir. (7 yaş ve üstü çocuklar % 50 indirimli).

Katamaran için de yolcu ; Tek yön bilet : 25 €, ayni gün dönüşlü : 30 €, farklı gün dönüşlü : 45 €’ dolayındadır.

Araçlı seferler Bodrum Cruise Port limanından yapılmaktadır (motorsiklet / 80 ; Binek araç / 140 €).. Bu liman Bodrum merkeze 2 km. mesafededir, Kale’ deki liman değildir!. Bu hattan (Tek yön) araç taşıma fiyatları – motosiklet (65 €), binek araç (120 €).  Araç ile seyahat edecek yolcularımızın araçları için YEŞİL SİGORTA yaptırmaları zorunludur.

Bilet fiyatlarına liman vergileri dahildir. 0-6 yaş arası çocuklar için yalnızca liman vergisi ödenir.

Yaz aylarında sefer sayısı günde 4 seferden fazla olabilir ancak kış aylarında günde bir sefere kadar düşer. Feribotlar genellikle sabah 09:00-10:00 arası kalkar ve akşam 17:00-18:15 arası döner.

Ayrıca Yunan adaları gemi turuna katılarak da adaya ulaşabilirsiniz.
 
 

Ada’ da Konaklama : adanın bir çok yerinde tercih yapabileceğiniz farklı konaklama ve güzel otel seçenekleri bulunmaktadır. Tercihinize göre isterseniz otellerde, isterseniz de pansiyonlar da konaklayabilirsiniz. İnternet yada tur acentalarından araştırın. Biz Liman’ın hemen çıkışındaki sahile bakar konumlu “Kosta Palace” 4 * otelde kaldı idik.. Memnun olmadığımız bir durum olmamıştı.

 

Bu arada Kos için birbirine yakın 2 adet liman var. İlki Bodrum’ dan gelip feribot inişi ve sonrası gümrük giriş & çıkışlarının yapıldığı Kos (İstanköy) limanı, diğeri Kale tarafında yer alan Port of Kos / Kos kapı limanı .. Kos kapı iskelesinden ;  sıklıkla Pire (Atina), Rodos, Symi, Patmos, Kalymnos ve Nisyros’ a, daha seyrek olarak  da ; Kerpe, Leros, Syros, Santorini, Astypalea, Amorgos, Kastelorizo, Leipsous, Tilos ve Halki’ ye feribotlar kalkacaktır.

 
** Aşağıdaki haritada Kos adası gezi yerleri numaralandırılmıştır, konumlar için bakınız.

 
 

Şehir merkezi / Eskişehir olarak ilk görülecek yer, Limana yakınlığı ile  Kale’ dir.

 

(Neratzia Castle) – Neratzia Kalesi (harita no.1) :

Limanının girişinde 1315 yılında Rodos Aziz John Şövalyeleri tarafından yapılmış 14. yüzyıldan kalma bir kale bulunur. İnşası 1436’da başlayan ve 1514’te tamalanan Neratzia Kalesi, ziyaretçilerin adaya feribotla  geldikleri liman girişinde bulunan iyi korunmuş bir kaledir. Kaleye ulaşmak için Platanos Meydanı’na gitmeniz ve Neratzia Kalesi’nin kemerli köprüsünü geçmeniz gerekiyor. 2017 depremi ile Kale ziyarete tamamen kapanmıştır.Kale (Şövalyeler Kalesi), Foinikes Caddesi üzerine yapılmış olan ve hala ayakta duran bir köprü ile ana karaya bağlıdır.

Kale girişini sağlayan  köprü üzerinden  merdivenlerden inince modern tıp tarihinde önemli yeri olan Hipokrat’ ın ağacına ulaşırız (harita no.2).

Eski hekim Hipokrat’ın Kos’ta doğduğu sanılıyor ve kasabanın merkezinde, geleneksel olarak hekimin ders verdiği vede tapınak olabileceği varsayılan  Hippocrates’ in Çınar Ağacı’ da var. Günümüzde yaşlanan ağaç dalları iskele ile destekleniyor. Bura aynı zamanda Uluslararası Hipokrat Enstitüsü’ne ve ona adanmış Hipokrat Müzesi’ne de ev sahipliği yapıyor.

M.Ö. 5. yy. da doğmuş olan Hipokrat,  antik dönemin en meşhur hekimidir. Adada bir tıp okulu kuran, tıbbi meselelerle ilgili çok sayıda eser yazıp  hastalıkların ve tedavilerinin sistematik ve empirik incelemelerini yapması nedenleriyle Hipokrat modern tıbbın kurucusu olarak değer kazanmıştır. Adı ile bağlantılı olan yemin (orkos) ; tıp tahsili yapan hekimlerin mezuniyet sonrası mesleklerini tıbbı etik bir şekilde uygulama sözü veren bir yeminidir.

 

Ağacın hemen yanı başında   Gazi Hasan Paşa Camii bulunur.

Cami, ticaret gemilerini koruma karşılığında Cezayir valisi Gazi Hasan Paşa tarafından 1786 yılında yaptırılmış. Paşa, ABD Parlamentosu’nu vergiye bağlamış. Cami, Hipokrat Ağacı’nında bulunduğu Çınar Meydanı’nda yer alıyor. Cami yaşanan savaşlar yüzünden harebeye dönmüş. Yapının sadece mermerden yapılmış bölümleri duruyor. Caminin altında ise dükkanlar mevcut. Camii ziyareti mümkün değil!

 

Enstitü yakınında, Hipokrat’ın hem beden hem tıp eğitimci hocası olan Herodicus’ tan ders aldığı tahmin edilen   antik kalıntılar vardır (antik agora) (harita no.3).

Gazi Hasan Paşa Camii’nin arkasında yer almakla birlikte sit alanına  giriş kapıları Nafklirou ve Hippocrates Caddeleri’nden olacaktır. M.Ö 360′ lardainşaa edilen ilk tapınak yanına daha sonraları yeni tapınaklar, hamamlar, evler yapılmış. Agora2nın bir ucunda birkaç sütunu ayakta kalmış Afrodit ve Herkül tapınak kalıntıları var. Tarihinde Agora yaklaşık 4 km. yarıçaplı surlar içinde kalmış bölge idi. Buradan çıkan bazı eserler Arkeoloji müzesinde sergilenmekte.

Bu sit alanı terk ederek Eski şehrin meydanına varıyoruz..

 

Eleftherias Meydanı (Eleftherias Square) (harita no.4);

İçinde İstanköy hal pazarı olarak adlandırılan bir alış veriş mağazasını da barındırır (Üstte sol’daki resim). Baharatlardan hediyelik eşyalara, meyve ve sebzeye kadar farklı ürünleri bulabileceğiniz pazar’a a birzaman ayırın! Kos Adası’nın domatesi ve incirinin meşhur olduğunu da unutmayın.

Hal’in tam karşısında 2017 depreminde hasar gören ve minaresi yıkılan Defterdar İbrahim Paşa Cami bulunur (üstte sağdaki resim, kubbeli yapı). Kos Cami olarak da bilinen Defterdar Cami adada bulunan en önemli Osmanlı eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Adanın meydanında yer alan bu caminin, 1724 yılında Defterdar İbrahim Efendi tarafından yaptırılmış.. Restorasyon için şu an bir çalışma yok.. bu cami Platani Köyü’ndeki cami ile birlikte yıkılmadan öncesi,  adada açık olan ve namaz kılınabilen iki camiden biridir.

Cami’nin çapraz karşı alanında Kos Arkeoloji müzesi görülecek yerlerdendir (alltaki resim, soldaki yapı).

20. yüzyılın başından günümüze kadar olan süreçte Kos Adası’nda çıkan değerli arkeolojik eserler Kos Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Çoğunluğu Agora, Batı Arkeoloji Bölgesi ve Odeon’dan çıkmış olan bu eserler Helenistik ve Roma dönemlerine aittir. İki katlı müze binası 1935 yılında İtalyanlar tarafından inşaa edilmiştir. Müze tam girişli bilet ; 6 € ile pazartesi hariç her gün saat 08-15 arası açık.

Meydan’ da yakın konumda, tepesi mavi renkli kubbeler içeren yapı da Agia Paraskevi Kilisesidir. 2017 depreminden o da ciddi hasar almıştır (alt resim). Bej-mavi tonlardaki sade ve göz alıcı dış görünümü ve zengin iç dekorasyonu ile tipik bir Yunan Ortodoks kilisesidir.

Eskişehir ve Hal meydanı’nın yaklaşık 600 m. kadar güney kısmında adanın Roma dönemi kalıntı bölgesi bulunur.

 

Bölgenin doğu kısmında ada’nın önemli antik kalıntılarından biri olan Casa Romana yer alır (harita no.5).

Kalıntılar, Roma döneminden kalma 36 odalı bir villaya aittir. Villa döneminin zengin bir ailesine ait imiş.  Yakın zamanda restorasyondan geçmiş olan villanın avlu ve odalarında yer alan yer mozaikler Antik Yunan sanatından izler taşır. Evin ilk bölümünün 1. yüzyıl Helenistik dönemlere ait olabileceği, diğer kısımlarının ise MS 3. yüzyılda Romalılar tarafından “Pompei tarzında” değiştirildiği düşünülmekte? Casa Romana’da bulunmuş olan mozaiklerin tamamı MS 3. yüzyıla aittir. Kazılarda ele geçen bazı geç Helenistik dönem heykeller ile 3. avluda bulunan “deniz altı yaşam” figürlü mozaikler Kos Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

 

Bölgenin batısındaki tarihi alan da ; Kos Adası Odeon / Amfitiyatro‘ dur. Casa Romana’ dan 300 m. kadar uzakta kalır.

Antik Yunan’da müzisyenlerin konser verdiği açık hava tiyatrolarına “odeon” adı verilirdi. 1929 yılında gün yüzüne çıkarılan bu yapı MS 1. ve 2. yüzyıllardan kalmadır. Kullanıldığı dönemde önemli şahsiyetlerinin oturduğu ilk dokuz basamak orjinal mermerdir ve restore edilmiştir. Yapı kalın sütunlu kemerler üzerine inşaa edilmiştir. Sütunlu bölümdeki kazılarda bulunmuş olan Hipokrat heykeli ve diğer heykeller Kos Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Odeon girişi ücretsizdir.

Kos daha bir çok antik yapıda alana ve güzel mekanlara ev sahipliği yapar. Eskişehirin Belediye hal meydanına açılan ara sokaklarda pek çok restoran, hediyelik mağazalar ve cafe’ler bulunmakta.

 

Şehir merkezi ve eski şehiri tanıdıktan sonra Kos’ un biraz uzaklarına gidelim..

Merkeze yakın bir mesafede (3 – 4 km. kadar), kükürtlü suyuyla ünlü doğal bir yüzme havuzu olan Kos’un termal banyoları yanısıra, ünlü “Asklepion” arkeolojik sit alanı bulunmaktadır (harita no.6).

Asklepion, tarihinde  şifacıların hastalarını tedavi ettiği, tıbbı sistematikleştirmeye çalıştığı bir kurumdu. Yunan mitolojisindeki ilk yarı tanrı olan Asklepios’a adanmıştır. Antik Yunan’da tıp, Asklepiad’larının (doktorlarının) ve özellikle de en ünlüsü Hipokrat’ın becerisi ve bilgeliği sayesinde ünlenmiştir. Anadolu’ daki Pergamon Antik kenti ile birlikte zamanının en ünlü iki asklepionundan biri Kos’ tadır. Asklepionlar zamanla kaplıca, hamam, kütüphane ve eğitim sınıflarının da eklenmesi ile bir kompleks haline dönüşmüşler. Giriş :8 €.. Platani köyünden yaklaşık 2 km uzakta olan Asklepion’a yürüyerek, scooter yada Kos Merkezden kalkan otobüslerle gidebilirsiniz.
 

EK – HARİTALAR

KOS GEZİ HARİTASI

ÖNEMLİ TELEFONLAR

 
 
Kos için restoran önerisi ;

Ali Restoran ; ( TripadVisor’ de adanın 100 restoranı arasında son yıllarda ilk 15′ e giren işletmesi. Aile olarak (adanın eski yerlilerinden Ali bey ve oğlu Ahmet beyin yakın ilgileri ile) aile işletmesi olarak, sahile yakın, sessiz güzel – havadar bahçeli mekanda ve yemekleri de son derece lezzetli-doyurucu olması yanında hesaplı olarak hizmetini devam ettiriyor (Artemisias 23, Kos 853 00, Yunanistan) (Maps) //  (3 kişi alkol hariç, su & meşrubat – Bolca Kalamar tavası & 5 adet jumbo karides mangal’ ı – Karides güvec’ i – bol hacimli 2 yöresel meze tabağı  + meyve ikramı ile 2024 yazında toplam 65 €’ ya güzelce lezzeti ile doyduk!) (2024 – menüsünde ;  balık veya ahtapot yada Biftek / 16 €, kalamar 14 €, J. karides mangal / 16  €, karides güveç / 12 €, kebaplar ; 11-15 €, salatalar 7-8 € (menü’ yü buradan inceleyin) (Türkçe menü ve iletişim mevcut!)


 
 
Uyarı ! ;

Türkiye’ye giriş yapan yolcuların,  “Tüketim Maddeleri” bölümünde yer alan eşyaya, yolcu beraberinde olmak kaydıyla, gümrük vergilerinden muafiyet hakkı tanınır.

Tütün ve tütün ürünleri ile alkollü ürünler için muafiyet hakkı karşısında yazılı miktarı aşmamak kaydıyla her bir ürün için ayrı ayrı kullanılabilir. Ayrıca, tütün ve tütün ürünleri ile alkollü ürünlere ilişkin muafiyet hakkından, 18 yaşının altındaki yolcular faydalanamaz.

Gümrük vergilerinden muaf olan eşya tür ve miktarları şu şekildedir :

.  Sigaralar max. 600 adet (paket değil!)

. Alkol derecesi % 22’ yi geçen alkol ve alkollü içkiler (votka, rakı, tekila, cin, viski vs..) max. 1 lt.  //  Alkol derecesi % 22’yi geçmeyen alkol ve alkollü içkiler (şarap, bira, kokteyl, likör..) max.  2 lt.

. 600 ml’ yi aşmamak kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyon ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi.

. 1 kg‘ ı geçmeyen ; Kahve, çay, şekerleme-çikolata.
 
 
 

KOS Adasında Önemli Köy’ ler..

Kos şehir gezimizi tamamladıktan sonra,  kiralık aracınız varsa işte size bir alternatif.

Büyüklü küçüklü 8-10 kadar Kos’ un köylerini keşfedin. Sahil köyleri turistik işletmeleriyle özellikle İskandinav turistlerin gözdesidir. Bunlarda  KardamenaMarmari ve Tigaki köyleri yoğun turist nüfusu ile gelişmiş birer tatil beldesidir. Aksine denizden uzak olan PyliMastichari gibi köylerlerinde ise, yerel halkın  ada yaşamını izleme şansınız olacaktır.

Kısa kısa Köy’ lerden (kaynak bilgilerinin bir bölüü travelingturks.com’ dandır).

 
 
Antimachia – Andimahya Köyü (harita no.7) ;

Köy, pitoresk mahalleleri, geleneksel evleri ve büyüleyici manzarasıyla öne çıkıyor. Antimachia, müzik ve dans geleneğiyle ve hicivli manilere yatkınlıkları ile tanınır. Öyle ki Yunanistan’ın en değerli bir kaç halk müziği sanatçısı bu köyden çıkmıştır. Bu sebeple eğer karnaval zamanında İstanköy’de olursanız Andimahya’daki karnaval şenliklerine katılmanız ilginç olabilir. Eski çalışan yel değirmenleri, Antimachia’nın sembolü olmaya devam ediyor ve köyün her yerinden görülebiliyor. Nüfusun bir kısmı tarımla uğraşırken bir kısmı da 1 km mesafedeki uluslararası Hippocrates Havalimanı’nda çalışır. Andimahya çok eski bir yerleşimdir. 3000 yıldır aynı isim altında ve aynı yerde varlığını sürdürmektedir.

Köy içindeki geleneksel “Andimahya Evi” (House of Antimachia) ziyaret etmeye değer küçük folklorik bir müzedir. Evin içerisinde her türlü ev ve mutfak eşyası, ince el işlemeleri ve dokumalar, çiftçilik araç ve gereçleri ve folklorik enstrümanlar 20. yüzyılın köy yaşamını sergileyen ilginç örneklerden bazılarıdır. Bu evin hemen karşısında adanın en iyi korunmuş ve en çok fotoğraflanan yel değirmeni olan “Papazın Değirmeni” (Mylos tou Papa) önünde bir fotoğraf çektirmeyi de unutmayın.

Andimahya’da her yıl iki önemli festival düzenlenir. Ağustos sonuna denk gelen bal festivalinde dans, müzik ve eğlencenin yanı sıra bölgenin en iyi doğal ballarını ve baldan yapılan ürünlerini tatma fırsatı bulabilirsiniz.

Herkesin beklediği Ağustos sonu veya eylül başlarına denk gelen ve sabaha dek süren şarap festivalinde bölgeye has yiyecekler eşliğinde yörenin en güzel şaraplarını içerek sabaha dek müzik ve eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz.

Kos merkeze 25 km, Mastichari 5 km, Pyli 9 km, Kardamena 7 km. uzaklıkta yer alır.Yaklaşık nüfus 2300 civarıdır. Toplu ulaşım imkanları; KTEL belediye otobüsleri ile sezona ve haftanın günlerine bağlı olarak günde 1-3 sefer (tek yön – 2.5 €). Taksi ile ulaşım 35-40 € civarındadır.

Kefalos yolu üzerinden, Andimahya’yı bir kaç km geçtikten sonra Plaka Doğa Parkı’nı ziyaret edebilirsiniz. Bu sessiz ormanda doğal kaynaktan su içebilir ve orman doğasına adapte olmuş tavus kuşlarını görebilirsiniz (peynir severler imiş!).
 
 
Zia köyü (harita no.8) ;

Dikeos Dağı’nın orta yamaçlarında, Kos kasabasının 16 km güneydoğusunda kurulmuş sevimli, tipik, turistik ve küçük bir dağ köyüdür. Köyün ana bir caddesi ve tezgahlarla dolu arnavut kaldırımlı bir alışveriş sokağı vardır. Sokakta zeytinyağı sabunu, yün terlikler, el yapımı yiyecekler, yerel ot’lar, dantel işlemeler gibi çoğu el emeğine dayalı hediyelik eşyalar belki sizin ilginizi çeker?. Köy girişinde bulunan kafe ve tavernalar’ da akşam yemek molası verebilirsiniz. Manzara sunumlu, Oromedon Restaurant önerilmiş bir mekan..

Bölge içi önerilmiş 2 Yürüyüş yolu var.

Zia’dan Pyli’ ye (5.5 km) olan rota yada ; Zia’ dan Dikeos Zirvesine (844 m) tırmanma.. Karar sizin..

Köy birkaç yüz kişiyi barındırır (Yerel halk). Rakım ; 250 m. KTEL otobüsleri ile günlük 2-3 sefer.. Ücret 2.10 €.. Taxi yaklaşık 30 €.
 
 
“Platani” (Germe, Türk Köyü)” – (harita no.9) ;

Gökova’nın antik adı  Kermesos’tur. Germe adı buradan gelmekteymiş. Köy 15-20 yıl öncesine kadar bu isimle anılmış.Ada’ larda yaşayan Müslüman azınlık ve Türk’lerin son yüz yılda Girit’ ten göç ettikleri bilinmekte. Köyde 2000 e yakın nüfus var. 20. yy ile birlikte oluşan göçler ile nüfus azalmaktadır. Köy meydanında bulunan bir iki adet restoranda kebap, meze ve lezzetli Türk yemekler ile birlikte Türk rakısı ve Türk Kahvesi içebilirsiniz. Köyde market, pastane, kahvehane ve ibadete açık olan bir camii bulunmaktadır (Gazi Hasan Paşa Camii). Paradosi Pastanesi’nde, adada sadece bu Türk köyünde, ev hanımları tarafından yapılan domates reçelinden ve bademli çikolataların tadına bakın.

İstanköy şehir merkezi & limandan 3 km mesafededir. Ulaşım: 3 numaralı D.E.A.S belediye otobüsü ile, tek yön 2 €. Bilet şöförden alınabilir. Kalkış noktası, Casa Romana ile Belediye hal meydanı arasındaki Kleopatras 7 caddesinden olacaktır!
 
 
Asfendiou Köyü (harita no.10) :

Dikeos Dağı’nın denize bakan kuzey yamaçlarına kurulmuştur. Köyün bol su kaynaklarına sahip olmasından dolayı dört yanı yeşilliktir. Eski köy evlerinin arasından dolanan dar sokaklar arasında Evangelistria ile Assomatos adında ayrı iki mahalleden oluşur. 16. yüzyılda Antalya’nın Asfendos bölgesinde isyan eden Rum köylüleri Osmanlı Yönetimi tarafından bu bölgeye yerleştirilmişlerdir. Bu sebepten dolayı köye “Asfediou (Türkçe’de İspenye)” ismi verilmiştir. 11. yüzyılda inşaa edilmiş olan, ahşap işçilikli ikonalar barındıran Assomati Taxiarhes Kilisesi köy’ün ziyarete açık bölümüdür. Köy Kos merkeze yaklaşık 12 km. uzaklıktadır, KTEL otobüsleri ile 2 € karşılığında köy’e ulaşırsınız.
 
 
Lagoudi Köyü (harita no.10) :

Kos Adası’nın  Asfendiou Köyü’nün 1 km kadar batısında kurulmuş, karakteri yüzyıllardır değişmemiş bir dağ köyüdür. Sakin ve huzurlu bu köyün etrafı yeşil bir bitki örtüsüyle çevrilidir. Köyün yakınlarında, kayalık bir tepe üzerine yapılmış küçük Agios Ioannis Theologos Kilisesi’ne yürüyerek veya eşeklerle çıkabilirsiniz.
 
 
Pyli Köyü (harita no.10) :

Ada’nın en eski ve büyük köylerindendir. 1830 yılında yakınlardaki Eski Pyli’ de kolera salgını çıkınca insanlar köylerini terk ederek bugünkü Pyli’nin olduğu yere taşınmıştır. Köyün etrafı verimli topraklar, yeşil bitki örtüsü,  zeytin ağaçları ile çevrilidir. Coğrafi olarak adanın ortalarında kurulmuş olmasına rağmen araç ile 10 dakika’da Marmari Plajı’na ulaşabilirsiniz. Köy meydanında geleneksel Pyli evini ziyaret edin.  Şubat veya Mart aylarında Pyli’yi ziyaret ederseniz karnaval eğlencelerini kaçırmayın. Şehir meydanındaki Aya Yorgi (Agios Giorgios) Kilisesi‘nde her yıl 23 Nisan’da Aya Yorgi Günü dualarla kutlanarak şehrin ana caddesinde at yarışları düzenlenir.

Köy Kos merkeze 15 km. uzaklıktadır.. KTEL otobüsleri ile 2.5 € bilet ile ulaşabilirsiniz.
 
 
Mastihari Köyü (harita no.11) :
Kos Adası, merkezden 32 km uzaklıktaki köy, havalimanına 6 km uzaklıkta küçük bir balıkçı köyüdür. Kardamena ve Tigaki kadar popüler ve turistik bir belde olmasa da daha çok balık restaurantları için tercih edilir. Köyde deniz mahsülleri bol ve tazedir. Mastihari’den 9 mil mesafedeki, sünger avcılığı ve kaya tırmanışı sporu için tercih edilen Kalimnos (Kilimli) Adası’na Mastihari limanından her gün feribotlar kalkar. Yolculuk 45 dakika sürer.
 
 
Kardamaina / Kardamena Köyü (harita no.12) :

Andimahya’dan güney-doğuya doğru yol aldığınızda 15 dakika sonra Kos Adası’nın en popüler tatil beldesi olan Kardamena (Kardamaina) Köyü‘ne ulaşırsınız. Kardamena altyapısını tamamlamış, daha çok gençlerin tercih ettiği hareketli ve popüler bir tatil beldesidir. Zengin bir gece hayatı, temiz ve dalgalı olmayan bir deniz, ince kumlu plajlar ve su sporları olanakları bu beldeyi tatilciler için cazip kılar. Ekim ayında düzenlenen Balık Festivali‘nde daha çok kızartılarak yenilen minik balıklar eşliğinde bol şarap tüketilir.

Limandan kalkan feribotlar ile 12 mil uzaklıktaki Nisyros Adası (İncirli)’na düzenlenen günübirlik turlara katılabilirsiniz. Nisyros, geniş surları, taş devrine dek giden uygarlıkların izleri, kraterine dek çıkılabilen yanardağı, mütevazı beyaz badanalı evleri ile küçük ve huzurlu bir adadır.

Kos merkeze 30 km, havaalanına 5 km. mesafededir. Kos ad merkezinden KTEL otobüsleri ile yada 40 € karşılığı taxi ile gidebilirsiniz.
 
 
Kefalos Köyü (harita no.13) :

Kos’un en batısında, merkeze en uzaktaki köy olan Kefalos, deniz ve doğa açısından adanın en güzel yerlerinin başında gelir. Kefalos’un merkezi sahilden bir kilometre kadar içeride küçük bir tepe üzerine kurulmuştur. Kefalos sahili kilometrelerce uzunlukta art arda sıralanmış plajlar ve  berrak denizi yaz boyunca hareketlidir. Plaj boyunca limanlar, beach kulüpler, restoranlar, oteller ve tatil köyleri bölgeyi bakir bir alan olmaktan çıkartmıştır. Kefalos’un en popüler sahil yerleşimleri Kamari ve Aghios Stefanos’tur. Köy içindeki bitişik nizam evler ve dar sokaklar size tipik bir Yunan adasında olduğunuzu sürekli hatırlatır.

Aghios Stefanos sahilinde, Kastri Adası’nın karşısında, erken dönem Hıristiyan bazilikası (Aghios Stefanos)’nın kalıntıları ilginizi çekebilir. Yine, Kefalos’un 3 km kadar güneyindeki Palatia’ya gidebilirsiniz. Palatia’da MÖ 411 yılında Spartalılar tarafından yakılıp yıkılan fakat geriye fazla bir şey kalmayan adanın eski başkenti “Astypalaea”nın kalıntıları vardır. Haziran ve Temmuz aylarında Kefalos’ta iseniz yerel bayramları (panigiri) kaçırmayın.

Yerel nüfusu 3000 civarında..Kos merkeze 42 km., Andimahya’ya 18 km. mesafelidir. KTEL belediye otobüsleri ile 4.80 € bedel ile sezona ve haftanın günlerine bağlı olarak günde 1-4 sefer vardır. Taksi ile ulaşım 50 € dolayında.
 
 
Marmari ve Tigaki (Tingaki) Köyleri (harita no.14) :

Yerleşimden ve  köyden ziyade Kos’un kuzey kıyılarında, kumlu plajları ile ünlü iki tatil beldesidir. Her ikisi de İskandinav ve İngiliz tatilcilerin tercih konumundadır. Tigaki Kos şehrinin 10 km batısındadır. İki yerleşimin birbirinden uzaklığı 2 km olup aralarında Alikes Tuz Gölü yer alır. 250 kişilik daimi nüfusu olan Tigaki yerleşim olarak Marmari’ye göre biraz daha büyüktür.

 
 
Kos Adası’nın en güzel plajları ;

Adanın kuzeye bakan plajlarında deniz dalgalıdır ve sörf için uygundur. Sezonda en kalabalık olan plajlar Kardamena, Lambi, Marmari, Tigaki ve Paradise Plajları‘dır. Tenha bir plaj arıyorsanız ancak özel araçla gidebileceğiniz, adanın uzak sahillerini (özellikle Kefalos tarafı) ya da turistik plajların uzak köşelerini tercih edebilirsiniz.

Kos adasının en güzel plajları güney bölgesindedir. El değmemiş ve her zaman sakin bir denizi olan uzun bir kumsal olan Paradise Beach kesinlikle ünlü ve ünlüdür. Ancak Kefalos, Kos adasının en otantik ve huzurlu yeri olmanın yanı sıra en güzel plajlara sahip olma özelliğini hala korur.  Küçük otellerin ve apartmanların çoğunun bulunduğu Kefalos’un turistik bölgesi Kamari olarak adlandırılıyor. Plajlar çoğunlukla geniş ve kumludur.

Üstteki haritada plaj numaraları ve mesafeler  :

1- Tigaki plajı, Kos merkeze  10 km
2- Lambi plajı, merkezi konumda
3- Psalidi plajı, Kos merkeze 3.5 km
4- Marmari plajı, Kos merkeze 14 km
5- Kefalos plajı, Kos merkeze 42 km
6- Agios Fokas plajı, Kos merkeze 9 km
7- Lambi Mylos plajı, Kos merkeze  1.5 km
8- Polemi plajı, Kos merkeze  35 km
9 – Thermes plajı, Kos merkeze 10 km
10- Limnionas plajı, Kos merkeze 43 km
11- Kamile / Camel plajı, Kos merkeze 20 km
12-Mastichari plajı, Kos merkeze 20 km
13- Kardamena plajı, Kos merkeze  26 km
14- Şehir plajı, Kalenin yanı-merkezi konum
 
** Kos ada gezimiz burada sonlanmıştır..
 
 
 

Yunanistan Gezi Rehberine dön –

 ANA Sayfa’ ya dön –

 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir