Washington (Genel Bilgiler.1)

 
 
 

Washington DC 

washingtonkarakalemph (1)

✵ Gezi tarihimiz 2013, güncel bilgiler 2020 yılına aittir! ✵

 
 

Genel Bilgiler :

Federal devletin yönetim merkezi olan ve özerk statüye sahip Kolumbiya Bölgesi (District of Columbia) olarak kabul edilen Washington kenti, Amerika’daki diğer şehirlerden faklı bir görünüme sahiptir.. En azından alışık olduğumuz gökdelenler kenti havasından uzakta bir kenttir..Kent kültürel değere sahip tarihi idari binaların yanı sıra çok sayıda müzeyi ve anıtı barındırıyor.

District of Columbia yada “Washington DC” , 16 temmuz  1790 yılında imzalanan ABD anayasa gereği (Potomac Nehri yakınlarında ulusal başkent kurulma yasası olan Residence Yasası) Maryland ve  Virginia eyaletleri arasında kalan, herhangi bir eyalete bağlı olmayan tek şehir ve başkenttir. O tarihten beri sürekli yenilene şehirdir (Kendi başına bir eyalet değildir ve hiçbir eyaletin sınırları içinde yer almaz).

Washington DCmap

Düzgün bir şehirleşme yapısına ve planına  sahiptir. Geniş meydanlar, birbirine neredeyse tamamen paralel, geniş sokak ve caddeler ve şehrin görüntüsünü bozmayacak alçak binalar ilk göze çarpan özelliklerdir. New York’un aksine burada hiç gökdelen yoktur. Beyaz Saray, ABD Kongresi, ABD Yüksek Mahkemesi (Supreme Court of the United States), Dünya ülkelerinin büyükelçilikleri, kabine sekreterlikleri (bakanlıklar) gibi bütün federal kurumlar bu kentte yer alır.

Kentin belediye başkanı vardır ama valisi yoktur. Kenti kongrede temsil eden kongre üyesi bulunur. Ancak bu kongre üyelerinin oy hakkı bulunmamaktadır. Benzer bir şekilde bölgeyi temsil eden senatör bulunmamaktadır.

Washington D.C. şehri, adını unutulmaz Amerikan başkanı George Washington’ dan almıştır. Şehir Amerikalılar arasında genellikle “D.C” veya “District” olarak bilinir ve tam adı Washington D.C.’ dir fakat resmi adı District of Columbia olarak geçer.

Müzeleriyle, parklarıyla, düzenli şehirleşmesiyle, Beyaz Saray’ ıyla ve anıtlarıyla Washington D.C. Amerika’da görülmesi gereken en önemli şehirlerden biri arasında yer alır.Diplomasinin en üst düzeyde olduğu, askeri ve istihbarat teşkilatlarının her yerde hissedildiği bu şehire en az 3 gün ayırın.

Washington, D.C kenti bir başkent olması nedeniyle diplomatik ve siyasi açıdan büyük bir önem taşır. Dünyaca ünlü Smithsonian Institution’a (web) bağlı olarak bünyesinde : 19 müze, 9 araştırma merkezi ve dünya üzerinde 140′ tan fazla müzenin ilgili olduğu ve bir hayvanat bahçesi kompleksini barındırır. Amerikan hükümetine bağlı olan bu müze 1846 yılında kurulmuş. Smithsonian’ dan başka dünyaca ünlü birçok müze daha vardır. Ücretsiz olan bu müzeleri her yıl çok sayıda ziyaretçi gezer.

Smithsonian Institute: 14 müzeyi toplayan kapsamlı bir enstitüdür. Bu müzeӀerin 13 tane Washington’da, bir taneside New York’ta yer aӀır.

Amerika Birleşik Devletleri’nin en saygın gazetelerinden biri olan Washington Post bu kentte yer alır.

Kalabalık bir şehir yapısında olmasına rağmen (2019 – 610 bin) her bir tarafının yeşillik içinde olması dikkati çeker. Şehrin göbeğinde bulunan parklarda, sokaklarda yürürken çevrenizdeki çimlerde dolaşan, sizlerden etkilenmeyen sincaplarla karşılaşabiliyorsunuz.

Kent 4 mevsimi yaşayan bir şehidir. Amerikanın korkutan fırtına, tufan sel vs. iklimsel felaketlerini buralar hafif yaşamaktadır. Mayıs-Haziran ya da Eylül ayında gitmek en ideal gezi aylarıdır. Temmuz, Ağustos aylarında mevcut olan yoğunluğa ek olarak ; uzak doğu ve Asya’dan ve dünyanın bir çok ülkesinden fazlaca turist akını olacaktır.

Mart Sonu, Nisan başında Washington DC’de olursanız her yeri kaplayan kiraz çiçeklerine ve bu dönem için yapılan ‘Cherry Blossom’ (web) Festivaline denk gelebilirsiniz (20 mart / 12 nisan 2020). Festival tarih ve bilgisi için buradan bilgi alın. Yaz ayları nemli ve sıcak geçmekte..

Detaylı olarak az sonra bahis edeceğiz ama kısaca Kent içi ulaşımı hakkında bir iki şey hatırlatalım..

 

Havaalanı – Şehir Merkezi Ulaşım & Ücretler  – 2020 :

Şehre ulaşımı kolaylaştırmak için I-495 ve I-395 kara yolları, şehrin büyük bir kısmını dışardan sarmakta…

Washington’da üç hava limanı hizmet vermektedir. Dulles Havaalanı şehir merkezinden 42 kilometre uzaklıktadır ve şehire ulaşmanız 45 dk. alır. Baltimore-Washington Uluslararası Havaalanı’ndan da yaklaşık aynı zamanı gerektirir. Şehire en yakın olan Ronald Raegan Havaalanından 15 dakikada şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Tüm limanlarda özel otobüs servisi mevcuttur. Diğer bir alternatif ise uçaktan iner inmez araba kiralaması olabilir. Şehir içinde ise Metrorail metro sistemi kullanmak en iyi seçimidir (Ulaşım detayları sonraki sayfamızda!).

Kent geniş bir metro (Suburban-metrorail) ağına sahip, dolayısıyla bir çok kez kullanmak isteyeceğiniz için günlük veya haftalık metro pass almanızı önerilmekte. Tek kullanımlı biletler bineceğiniz durak ile gideceğiniz durak arasındaki mesafeye göre $ 2 ile $ 6 arasında değişiyor (2020) ( web ).

 

WASHİNGTON Havaalanları

washington airport map

 

1 ) Ronald Reagan Washington National Airport (DCA)  :

airport-washington dc

Address: 1 Aviation Circle Arlington, Virginia – phone: +1 (703) 417-8000, web

Hava alanı, Arlington County’de (Virginia) olup, şehir merkezine 4 mil = 6 km. uzaklıktadır (güneyde).DC için şehir merkezine en yakın olan alandır. Kısa pist nedeniyle büyük tonajlı uçaklar için uçuşlarda sınırlama getirmektedir.Havaalanı iç hat uçuşları ve Kanada ve Karayipler için bir kaç uçuş sağlar. Ayrıca New york ve Boston için her yarım saatte bir uçuş bulabilirsiniz..Şehir merkezi ulaşımında Metro seçenektir.

Uçuşlar & Terminaller – 2016 :

Ronald Reagan_airlines

 

 

Oto park

ronaldreaganparkingmap

Saatlik yada günlük park olabilir. Yoğun saatlerde sorun olmaması için Tel : (703) 417-PARK, yada (703) 417-7275… Park alanları : Terminal : A, B, C ve Lot A-2.. Ücret (2019) : 4 $ / saatlik dilim, günlük maksimum – 14 $ ..Park alanları Terminallere yürüme mesafesindedir.. Rezervasyon için..

 

Ulaşım İmkanı → Hava alanının kendisine ait bir metro taşıma sistemi bulunur..

1- Metro/Metrorail en iyi seçenektir. B ve C terminallerini Metro istasyonuna bağlayacak çıkışlara ulaşmanız gerekecek.

* Terminal C’ ye gidin, kuzeye doğru yürüyün ve yolun sonlandığı alanda metro durağına çıkın

* Terminal B ‘ye gidin, güneye doğru yürüyün..yolun sonlandığı alanda metro durağına çıkın

2-  Taxi / Taxicabs – washington DC Taxis ;

Washington taksiler için kısa bilgi : Şehir merkezinde, trafiğin ve diplomasinin yoğun olduğu National Mall çevresinde ve Union Station dışında taksi bulmak daha rahattır.. turistik ve otel önleri en iyi seçenektir…El işareti ile yada yoldan yada tel. rezervasyonlu taksi ihtiyacınızı karşılayın.. yolcu sayısı 4 ve şöför yanı ile max. 5 kişi olur.2013 yılı sonrası , DC taksiler artık nakit dışında Kredi kartı da kabul etmek zorunda!..

Taksimetre açılış ücreti – asgari : 3.5 $ , sonrası mil başına / 2.30 $ yol tutarınız olur (2019)..

6 yaş altı ücretsiz olamak üzere – her yolcuya 1 $ , max. 3 $ istenir.. parça başı bagaj : 1 $.. Telefon talebi ile taksi çağırma bedeli + 2 $ .. 1 saat beklemeye 15 $ artı ek giderleriniz olacaktır ..

District of Columbia – şehir merkezi için bu hava alanından 25 $ civarı taksi bedeli ödersiniz (2019)..

Washington – taxi web adresleri : taxi.1  – taxi.2

3-  Rent Car : Avis, Budget, Dollar, Hertz , National firmalarından temin edilebilir..

4-  Super Shuttle Washington DC :

Phone: (800) BLUE-VAN (258-3826 ), web – daha fazlası / bilgi & rezervasyon

2 kişiye kadar taxi iyi bir seçenek olurken, 4 – 5 kişi için rahatlığı ve ücreti ile shuttle daha iyi bir seçenek olacaktır..

 

2 ) Washington Dulles International Airport ( IAD ), web :

washington_dullesairport

 

Terminal & Uçuşlar – 2019 :

Washington_Dulles_airlines

 

 

Chantilly (Virginia) sınırlarında bulunan diğer hava alanıdır. DC’ ye 26 mil – 42 km. uzakta ve kentin batısındadır..Trafiğe göre 40 dk. yolculuk sürer..Havaalanı 37 adet uluslararası ve içhatlar dahil olmak üzere 114 noktaya kesintisiz hizmet sunmaktadır. Yıllık 23 milyon yolcu kapasitesiyle ile kentin en büyük hava alanıdır.

A – B – C -D olmak üzere 4 terminali bulunur.

 

Terminal haritası – pdf / Tıklayın

 

Oto Park :

Hava alanının 20 bin araç kapasiteli parkı vardır. Saatlik , günlük ve ekonomik park seçenekleri sunulmaktadır.Saatlik otopark hava alanının ana terminali önündedir. 2 saat altı süreç iyi bir seçenek olur.Vale hizmeti mevcuttur.Genel bilgi / web

iadparkingmaplarges

 

Günlük otopark – Map :

** Saatlik park ücreti 6 $ olup , her saatlik dilime alınır..Max. günlük : 38 $ ücret olup, 45 günü geçen park sürelerinde araca kayıp muamelesi yapılır. Çekme vs. ücreti – cezası fazlaır..dikkat!

* Alanda bir de 12 bin araçlık ekonomik park seçeneği bulunur ( Bilgi )..

 

Şehir Merkezine Ulaşım :

1-  Taksi / Washington Flyer Taxicabs : Ana terminalin altında yer alan özel duraklarından (Taxi Passengers-Taksi Yolcuları) yolcu alırlar..Rezervasyon gerektirmez ve şehir merkezine yolculuk bedeli yaklaşık 60-75 $ kadardır.

2-  Washington Flyer Coach Service, web , tel : 1-888-WASHFLY : Hava alanı ana terminal binası, gelen yolcu 4 no. lu kapı çıkışında yer alır. Bu otobüs yada araçlar ile 10 $ karşılığında, alandan 17 mil uzaklıkta yer alan Orange Line – <Vienna / Fairfax-GMU – New Carrolton> hatlı metro’ya bineceksiniz !  ( saatler ve ücret tablosu ).

Şehir merkezine buradan metro transferi ile ulaşım seçeneği vardır.

  • ayni şirketin Taxi ücretleri için / web

3-  Metrobus 5 A : Bu otobüsler 7.5 $ karşılığında, 40 – 60 dk. periot ve 45 dk. yol süresi ile sizi şehir merkezine (L’Enfant Plaza Metro Station yada Rosslyn durağı) taşımaktadır ( saat 06.00 – 23.30 arası ).

4-  SuperShuttle , web, tel : 1-800-BLUEVAN : 30 $ ödeyerek şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

 

3 ) Baltimore-Washington International Thurgood Marshall Airport (BWI) , web :

Baltimor’ un güneyinde yer alır. Washington’un kuzey doğusunda, 45 mil=73 km. uzağındadır.Southwest Airlines tarafından yapılan girişim ile bu alandan düşük maliyetli uçuşlar rahatlıkla bulunmakata. MARC ve Amtrak demiryolu – trenler ile Washington Union Station arası ulaşım imkanı vardır. Alandan günde 600 üzerinde iç hat, 22 uluslar arası uçuş gerçekleşmekte..

 

Şehir merkezine Ulaşım :

1-  BWI Airport Taxi, web : Bagaj teslim katının  alt kısmından ..Washington DC, için yaklaşık 65-75 $ ücret tutmakta..

2-  SuperShuttle , web , call 1-800-BLUEVAN

3-  BWI Express Metrobus / Metrobus B30 : Alanadan, Concourse A / B çıkış kapılarında, saat 07 – 23 arasında çalışan, 40 dk. Periotla seferler düzenleyen şirkettir..Alandan yaklaşık 20 mil uzaklıkta yer alan (sarı ve yeşil hat) → Greenbelt Metro istasyonuna transfer olursunuz.. Buradan metro ile şehir merkezine ulaşım olacak.

4-  Amtrak ( web ) : BWI hava alanı tren istasyonu için ücretsiz alan shuttle servisleriyle, Amtrak aracılığı sonrası şehir merkezine ulaşın..

5-  Marc ( Maryland Area Regional Commuter, web ) : BWI alan tren istasyonundan, Washington Union istasyonuna trenler ile şehir merkezi ulaşımı mümkündür.

 
 

+ Sonraki sayfada Kent İçi Toplu Taşıma – Bilet ve Ücretler

 
booked.net

 
 

Önceki Sayfa ↔ Sonraki Sayfa

– Washington ; Ana Klasöre dön –

 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir