Amsterdam,Ulaşım-Toplu Taşıma Bilgileri.3

 
 
 

AMSTERDAM, ULAŞIM ARAÇLARI (Konu Devamı)

 
 
 
  3 )   Metro (Subway)


 
Amsterdam Raylı sistem (Metro -Tram) haritası – 2019 yılına günceldir!

Kent için hızlı bir ulaşım aracı olmakla beraber, Genel olarak şehir içi ulaşımda çok aktif rol almaz ; yer altı ve yer üstü (sneltram) güzergahında çalışan kombine bir sistemden ibarettir. Central istasyon ile Amstel arasındaki 3 – 4 km. lik bölümü yer altında bulunmaktadır.Her şeye rağmen Centrum ile Amstel arasında yinede vazgeçilmez toplu taşıma aracıdır.Özellikle merkez istasyonundan (centrum) ;  Waterlooplein, Amstel station, Amsterdam RAI ve Bijlmer-Amsterdam Aren A stadiumu için ; Hızlı ve tek vasıta ile ulaşmak isterseniz metroyu tercih edin.. Yine → merkez istasyonundan; Waterlooplein veya De Pijp’e gitmenin en hızlı yoludur.

♦ Schiphol havaalanına doğrudan Metro bağlantısı olmadığını unutmayın (Tren ile bağlantı var!).Yakın tarihte; yeni hizmete sunulan M52 hattının havalimanı bağlantısı çalışmaları vardır.

Kentin değişik bölgelerine ulaşım sağlayan, toplam ağ uzunluğu 52 km olan 60 istasyondan oluşan  5 farklı hat bulunuyor (50-51-52-53-54). 2018 temmuzda M52 – kuzey/güney hattı devreye girmiştir.GVB ve kuzey Hollanda-R Net ağı tarafından işletilir.

M52 – North-South line (Noord-Zuidlijn) : Central Station, Rokin, Vijzelgracht, De Pijp ve  Europaplein (RAI) arasındaki hattır..

53 – 54 numaralı hatlar  Diemen, Duivendrecht ve kentin güneydoğusunda kalan yerleşimlere ulaşım imkânı sağlıyor..; metro – treni   yer altı hızlı sistem konumundadır.

Bu hatlar üzerinde işleyen araçlara binmek için merkez tren garının dışında; Nieuwmarkt ve Waterlooplein duraklarını kullanabilirsiniz..

50 – 51 (Amstelveen) numaralı hat ise (yer üstü / hafif raylı sistem) konumundadır.  50 numaralı metro hariç (ki bu hat  güneydoğu-batı, kuzey-güney yönünde ulaşımını sağlar), 3  metro hattı da Centrum – Amstel arasını ortak yolda alırlar (buraya kadar ayni güzergahtalar).

Kısacası, Metro hatlarının tamamına yakını merkez istasyondan, şehrin güney doğusundaki ticaret bölge ve banliyölere ulaşım sağlar.Trenler  saat 06 – 00.20 arası çalışır.Metro bilgilerine buradan ulaşın..

 
4 )  Bisiklet ;

Amsterdamlılar için bir yaşam biçimidir. Kentte bisiklet kültürünün oturmuş olması nedeniyle bisikletlilere trafikte son derece saygı duyuluyor. Hatta havaalanı kent merkezi arasındaki başta olmak üzere Amsterdam genelinde sadece bisiklete binenlerin kullanabildikleri özel yollar yapılmış. Tüm şehri dolanan özel bisiklet yolları ile şehir daha eğlenceli hale gelebilir.Sokakların çoğu dar ve çıkmaz olunca bisikletle dolaşmak iyi bir seçenektir. Kask kullanım zorunluluğu yok ama siz yine de tedbirli olun. Yayalara ve özellikle tramvaylara dikkat. Genç yada yaşlı herkese önerilir..

Bu amaç için tercih edebileceğiniz tüm bisiklet kiralama firmaları Dam MeydanıAmsterdam CentraalLeidseplein gibi merkezi yerlerde faaliyet gösteriyor.

Tek günlük kiralama ücretleri 10 Euro civarında seyrederken, birkaç günlük kiralamalarda fiyat 8 Euro’ya kadar düşüyor. Talep olması durumunda ihtiyaç duyduğunuz veya çocuklara yönelik ekipmanlar bisiklete takılabiliyor. Amsterdam’da bisiklet kiralamanın en kolay yollarından bir tanesi, Donkey Republic’in mobil uygulamasını kullanmaktan geçiyor. Kiralama işlemini klasik yöntemlerle çözmek isterseniz Bike CityStarBikes RentalsMac BikeMike’s Bike Rental gibi firmalara başvurabilirsiniz.

Kiralarsanız mutlaka sigorta yaptırın ( hırsızlık !  + kaza ) – deteyları daha sonra..

 

AMSTERDAM’ DA  BİSİKLET  

Amsterdam’da bir yerden bire yere gitmenin en hızlı, en pratik ve en ucuz yolu bisiklet. Elbette kenti gezmenin tek yolu değil bu ama en avantajlısı…

İnişlerin ve çıkışların bulunmadığı, deniz seviyesinin bile altında kurulmuş olan Amsterdam’da bisiklete binmek büyük keyif. Şehir adeta bisikletliler için yaratılmış. Yollar dümdüz olduğundan, çok büyük enerji harcamak gerekmiyor. Bisiklet kullanırken rahat rahat etrafı seyredebiliyorsunuz. Bisikletlilere özel trafik ışıkları ve yollar var. Bisiklet yollarını, kenarlarındaki beyaz çizgilerden ve üzerindeki bisiklet sembollerinden rahatça ayırt edebiliyorsunuz.

Bir milyona yakın bisiklet olduğu tahmin edilmekte..

Amsterdam’da bisiklet kiralamak hiç de büyük bir mesele değil. Neredeyse adım başı bisiklet kiralama şirketine rastlıyorsunuz. Bisiklet kiraladıktan sonra şehri gezmek ve tanımak için iki alternatifiniz var. İlki bir euro karşılığında, kiralama şirketlerinde satılan tematik tur haritalarından birini alıp, zamanı özgürce kullanarak başınızın çaresine bakmak. Bu haritalar size bir rota çiziyor ve görmeniz gerekenler hakkında kısa bilgiler veriyor. Harita okumak konusunda iyi değilseniz, kanallar yüzünden bir örümcek ağını andıran kentin sokaklarında kaybolma ihtimali var.

İkinci alternatifiniz rehberli turlara katılmak. Bunları da bisiklet kiralayan şirketler düzenliyor. Fiyatları bisiklet kirası dahil 12-20 euro civarında. Dezavantajı belirli gün ve saatlerde, belirli bir zaman dilimi içinde yapılıyor olması. Tur grupları maksimum 12 kişiden oluşuyor. Rehberler İngilizce konuşuyor, ancak talebe göre Fransızca, Almanca, İspanyolca ve İtalyanca açıklamalar da yapılıyor. Amsterdam’da pazardaki satıcıdan taksiciye kadar herkes gayet iyi ve anlaşılır bir İngilizce konuşuyor. Rehberli turlar 2-3 saat kadar sürüyor. Toplam 8-10 kilometrelik bir tur. Kondisyonunuza göre 2-3 saat arasında sürüyor.

Bisikletinizi asla kilitlemeden bir yere bırakmayın. Bir iki saniye bile kaybolsanız, döndüğünüzde yerinde yeller esiyor olabilir. Amsterdam’da büyük bir çalıntı bisiklet piyasası var. Yılda 600 bin bisiklet çalınıyor.

Bisikletinizi mutlaka sokak lambası, bahçe çiti gibi sabit bir şeye kilitleyin. Mümkün olduğunca bisiklet parklarını kullanmaya çalışın.

Her zaman iki kilit kullanın. Biri arka tekerleğe, diğeri ön tekerleği gidona bağlayan parçaya.

Her zaman bisiklet yollarını kullanın. Tüm bisiklet yolları gidiş-geliş olduğundan sağdan gidin. Kaldırımlara, yürüyüş yollarına ve otoyola çıkmayın. Eğer bu saydıklarımızdan gitmek zorundaysanız, bisikletten inin.

Taksi, tramvay ve otobüslere yolun sağ tarafını bırakın. Aksi belirtilmediği takdirde sağdan yaklaşan tüm motorlu taşıtlara ve bisikletlere de yolun sağ tarafını bırakın. Aynı şey sizin için de geçerlidir. Siz de sağdan trafiğe girdiğinizde sizin solunuzdan akan trafik size yolun sağını bırakmalıdır.Merkez tren garının önüne veya Dam Meydanı’na bisiklet bırakmayın. Yasak olduğundan polis kaldırabilir.

İki kişilik olmadığı sürece bisikletinize asla başka biriyle birlikte binmeyin.

( kay : Hürriyet Gz )..

 
5 )  Genelde Amsterdam’da taxi ihtiyacımız olmayacak gibi …

Onlarda çoğu mercedes markalı  ve kaptanları da sıklıkla Türk.. Amsterdam’da özellikle tramvay seferlerinin sonlandığı gece 00.15’den sonra taksi kullanımı daha da artıyor.

Merkez istasyonDam MeydanıRembrandtpleinLeidsepleinve Museumplein gibi popüler alanlarda çok sayıda taksi, duraklarında müşterilerini bekliyor. Kent genelinde kullanabileceğiniz taksi türleri de oldukça fazla.

 

6 )  Ekonomik bir şehir içi ulaşım seçeneği arıyorsanız, Amsterdam için Hop On Hop Off turlarını tercih edebilirsiniz.

Üstelik 24 ve 48 saatlik indi-bindi turlar sadece otobüs, sadece tekne ve kombine bilet uygulamalarıyla sunuluyor. Kanallarda gerçekleştirilen günlük tekne turlarından ve karada ulaşımı sağlayan toplu taşıma araçlarından daha kapsamlı şekilde kenti gezmenize olanak veren Hop On Hop Off’un en büyük özelliği, istediğiniz yerde inip ziyaret etmeyi planladığınız yerleri gördükten sonra bir başka araçla yolculuğunuza devam edebilme olanağı tanıması.

İsterseniz otobüs’e alternatif Hop On Hop Off tekne turu seçeneği, kentin gelişiminde kilit rol oynamış tarihi kanalları keşfetmeyi oldukça kolay hale getiriyor. Normal kanal turu rotalarına göre daha geniş bir alanı dolaşan Hop On Hop Off tekne turları için geniş ve üstü açık araçlar kullanılıyor.Mevsime göre sabah saat 09 – 21 arası yolcu taşırlar ( kışın bu süre daha kısa ). Hareket saatleri mevsimsel farklılık gösterir. Yazın 30 dakika , kışın ve ölü mevsimde 1 saat aralıklarla çalışırlar. 3 ayrı rotada 14 ayrı durakta durup , tarihi ile birlikte Amsterdamı size sunarlar. Museumboot adlı kanal otobüsleri, yolcularını şehrin müze alanlarına taşırlar.

Yada iki seçenekli :  Kombo bilet sahibi iseniz tek bir ücret ödeyerek 1 otobüs ve 2 tekne turu rotasını bünyesinde barındıran oldukça kapsamlı bir geziye katılabilirsiniz.

** Hop On Hop Off Gezi haritası ( buradan )(güncel harita buradan)

** tur biletlerini otobüslerden ve teknelerden satın alabilirsiniz. Ancak, cazip indirimlerin sunulduğu online satış kanallarını tercih etmeniz kazancınız olacaktır!.Burada değişik kombinasyon seçenekleri de var!.. 30 – 50 € a kadar fiat seçenekli (2019).

 
7 )  Amsterdam Feribot :

Diğer taşıma sistemlerine ek, kentte 10 üzerinde feribot sistemi de vardır..Merkez İstasyonu’nun kuzey tarafından işletilen birçok feribot, sizi Eye Film ve NDSM Wharf’a  götürebilir. GVB feribotlarının hat numaraları 900-915’tir.NDSM, Amsterdam’ın kuzeyindeki eski bir liman-rıhtımdır.

IJ nehri üzerindeki feribot bağlantıları yolcular, bisikletliler ve motorlu bisiklet sürücüleri için ücretsizdir. Feribotlar bütün gün ve gece boyu hizmettedir.

Hatlar-2015? (harita):

• Line Houthavenveer : NDSM ↔ Houthavens
• Line Distelwegveer : Distelweg ↔ Houthavens
• Line NDSM – Warfveer : NDSM ↔ Central Station
• Line Buiksloterwegveer : Buiksloterweg ↔ Central Station
• Line IJpleinveer : IJplein ↔ Central Station
• Line Oostveer : Zamenhofstraat ↔ Azartplein
• Line Nachtelijk Westveer : NDSM ↔ Houthavens ↔ Central Station

 

CANAL BUS  /  KANAL OTOBÜSLERİ

 

CANAL BUS / WEB SİTESİ ( tıklayın )

**   Tekne turuna  Stadhouderskade’den çıkılıyor.

Amsterdam Canal Cruises ( Heineken Experience  yanı  )
Stadhouderskade 78
1072 AE Amsterdam
+31 20 676 0302

Ücret : 20 – 90 € arası (tercihe göre) .. Güncel olarak ;Buradan inceleyin.

Güzergah bigisi için – bakın.

  • Kanal gezileri için farklı bir işletmeyi de buradan inceleyin..
  • Kanal gezisi  + Atraksiyon (müze, restoran, gezi..)  seçenekleri –buradan

 
 
 

Önceki Sayfa Sonraki Sayfa

Amsterdam- Ana klasöre dön

 
 
 
 

4 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir