Hohenzollern Kalesi (Hohenzollern Burg-Hechingen)

 
 

ALMANYA’NIN KALELERİ

Alman Tarihinde Ortaçağ’ dan kalan, savunma amaçlı yapılmış 20 bin kadar kale vardır..

Onlardan en önemlileri (kaynak :www.dw.com)

 

Hohenzollern Kalesi

hohenzollerncastlaphss
 
Genel Bilgiler:

Tübingen’in 30 km.güneyinde yer alan Prusya Kraliyet Şatosu –  Hohenzollern Kalesi, masallarındaki görkemli şatoları andıran bir görünüme sahiptir (web).Ziyaret : her gün (mevsimine göre) → saat 10.0-16.30/17.30..Ücretler için bakınız.

Hohenzollern Şatosu için dünyanın en görkemlilerinden. Sadece görkemli mimarisi ile değil konumu itibariyle de şato olmanın tüm gereklerini yerine getirmekte. Hohenzollern Şatosu, 855 metrelik kendi ismindeki bir dağın en tepesinde yer alıyor. Etrafında bulunan sıcak su kaynaklarının yarattığı bulutlar nedeniyle çoğu zaman aşağıdan görülemeyen şato yeryüzüyle bağlantısızmış gibi duruyor (üstteki fotoğraf-alıntıdır!).

Kale’ye adını veren hanedanlığın öyküsü ; Almanya’nın asıl kurucularının bu aileden çıktığı söylenmekte. 12. yy da Svabya’da ortaya çıkan aile, 16 yy da Prusya Düklüğüne, akabinde Krallığa ve  19. yy da da Alman Ulusal Birliğine geçiş yaparak “Alman İmparatorluğu” nu kurmuş.

Kalenin geçmişi : bir zamanlar Almanya’yı yönetmiş olan Hohenzollern ailesinin konaklaması amacıyla, 11. yüzyılda inşa edilmiştir.İlk dönemine ait bir görüntüsü yok, ancak Svabya yöresinde “Kalelerin Tacı” konumundaymış.1423 saldırısında tamamen yıkılmış, 1454 yılında yenisi daha ihtişam ve heybeti ile yapılmış.1819 yılında Prens Frederick William’ın isteği üzerine, neo gotik stilinde yeniden inşa edilmiştir. 19. yy ın en donanımlı savaş kalasidir. 1952 yılında Prusya prensi “Louis Ferdinand” ın katkıları ile günümüze getirilmiştir.17-19 yy altın ve gümüş işlemeciliği burada yeniden canlanmıştır.1952 de prens Ferdinand ve eşi Kira burada vakıf kuruyorlar.Bu vakıf ile kale’de;  1954 sonrası fakir çocuklar için tatil ve sosyal imkanını sunuyor..1978 depreminden kısmen hasar gören bölümlerin revüzyonu 1990 larda sonlanmış..Kral portreleri haricinde kale duvarlarında Honthorst, Pesne, von Werner, von Lenbach ve Laszlo gibi ünlü Alman ressamların birçok değerli eseri sergilenmektedir.

Kale alanı içerisinde, prestijli iki restoran ve bir de son derece lüks bir hediyelik eşya mağazası yer almaktadır. Hohenzollern Kalesi’ni yeterince dolaşmak, 2-4 saatinizi alacaktır.

Bu Kale’yi günün birinde mutlaka görün..Mümkün olacaksa yine Almanya’da Bavyera eyaletindeki “Neuschwanstein” Şatosu unutulmamalıdır ( ki  bu şatdodan esinlendiği bilinen Disney filmlerinde gördüğümüz jenerikli şato)..

 

KALE için UYARILAR – PRATİK BİLGİLER 

  • Kale ; Almanya’da Baden-Württemberg eyaletinde yer alan 20 bin nüfuslu “Hechingen” şehirindedir (Bahnhof/ZOB, Hechingen)..Öncelik ile buraya gelmelisiniz..
  • Stuttgart dahil, Almanya’nın herhangi bir kentinden “DB – Alman Demir Yollarından” – Online bilet alın – bilgileri girin, sağ alttaki  Suchen seçeneği ile tren arayın – Buradan
  • Trenler aktarmalıdır!..Sıklık ile Tübingen bağlantılı, Hechingen ulaşımı yapılmaktadır.Tren türlerine göre ( IRE-RE -RB-IC – Hzl .. ) yol süresi :  Stuttgart’tan 60 -90 Dk. sürecektir..Yaklaşık tren bedeli 18-20 €  ( tam bilet -tek yön ve 2. sınıf)..
  • Stuttagrt’tan S bahn (S1 ) ile –> Herrenberg’e oradan bölgesel  trenler (+ bazen otobüs) ile de 1 saat içinde Hechingen’e ulaşım mümkündür..
  • Baden-Württemberg Günlük bileti ile; Ek bir ücret ödemeden Stuttgart merkez dahil tüm eyalet sınırlarından, “Kale schuttle” servisine kadar ücretsiz yararlanın.Gidiş dönüş, tüm trenler +  Hechingen Kale otobüsü için ek bedel ödemeyin! (detay bilgi) (1 kişi iseniz bile, Kale için EN UYGUN ULAŞIM seçeneği budur! Yeterki seyahat edeceğiniz tren türleri – IRE,RB,RE, Hzl – olsun!..Zira bu tür günlük biletler IC ve ICE trenlerinde Geçmezler.
  • Hechingen tren istasyonundan inince çıkışta hemen sağ yönünüzde Kale’ye giden Özel otobüsleri ve durağını göreceksiniz (HVB, Bus 300-301-302-305-307).Kaptandan gereksinim döneminde bilet alabilirsiniz.Unutmayın; Baden Würtemmberg bileti burada da geçerlidir! Bu otobüse ücret ödenmez)(Bus 305 – 44/305-  Kale)( Bus 301 ?).

 

Mevsim ve Günlere göre Hechingen-Kale Otobüs tarifesi aşağıdadır (Gidiş-dönüş-ziyaret süreciniz bu tarifeye UYSUN!)

Hechingen tren istasyon kalkışlı bu otobüsler sizi Kale girişinin bir noktasına kadar – Kale parkı – götürecektir..(Özel araç -motorsiklet -bisiklet için Park alanı)..Sonrası yolunuzu siz belirleyin.. DİKKAT ! : Ücretler & ulaşım hatları 2018 yılına aittir..

** Ulaşım planı – buradan


 

Buradan sonra Kale girişi için 2 seçenek vardır..Ya dik yamaç yollarından yürüyeceksiniz (1 km den az – en az 30 dk. yürümeli) yada tek yön : tam 2 €, İndirimli: 1 € / Çift yön : tam : 3.30, indirimli: 1.60 € bedel ile KALE Schuttle-minibüs’ lerini kullanacaksınız (2018) – web  (Baden Würtemmberg bileti schuttle da geçmez)( servis saatleri yaz: 9-18, kış :10-17 )(grup indirimi var).Shuttle servisler, Hechingen-Kale otobüslerine göre ring yaparlar..Kale ulaşımında gerek yerel otobüs ( Bus 305)  gerek schuttle kalkış varış zamanlarına iyi bakın!..Kalede geçirceğiniz zaman dilimini buna göre belirleyin..

  • İç mekan gezisi olmadan – Yalnız kale kompleksi (Kategori 1) girişi her zaman uygulanmaz!.. 2018 yılı → Ücreti Tam : 7 €, İndirimli (6-17 yaş ) : 5 €. Kale kompleksi + Odalar dahil (Kategori 2) : tam bilet 12 € , indirimli : 6 €, 18 yaş üstü öğrenciler-yaşlı ve engelliler 10 € dur. 20 ve üzeri gruplarda tam bilet 10 € ..Ayrıca 12 ay geçerli sezonluk biletlerde var.. Araç parkı 2 €/gün, Motorsiklet parkı 1 €/gün

 

KALE’ den KARALER


 
** Sonraki sayfada; Heidelberg-Mannheim-Baden Baden gezi rehberi
 
 
 

Önceki Sayfa Sonraki Sayfa

Stuttgart ve Yakın Bölgeler – Klasöre dön

Stuttgart, Uzak Bölgeler – Klasöre dön

 

Almanya : Ana Klasöre dön

 
 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir