Şikago Gezisi.4

 
 

ŞİKAGO GEZİSİ

(Konu devamı)

✵ Gezi tarihimiz 2009 / 2013, güncel bilgiler 2019-20 yılına aittir! ✵

 
 

Muhteşem Mil gezi alanının sonlarındayız. Burada Şikago’ nun yine ünlü bir gökdeleni karşımıza çıkacaktır..

The John Hancock Center / Hancock Observatory :

875 North Michigan Avenue, Chicago – 60611, Web1Web 2

Yenilenmiş hali ile bu yapı Şikago’nun en uzak alanlarından görünebildiği gibi, bina tepesinden de kilometrelerce uzaktaki kara parçalarının görülmesine olanak tanır. Bina bir sigorta şirketi tarafından işletilmektedir.94.katta (yaklaşık 1000 feet = 305 m.) yer alan Sky Walk (gökyüzü açık hava gözlem alanı – Seyir terası, video), Şikago’ nun muhteşem Mil üzerinden 360 derece müthiş görüntüsünü camekanlar arasından gözler önüne serer (2020 yılı – tam → 22 $, İnd. → 15 $.. Güncel ücretler için : web). Bu alan günlük saat 09.00 – 23.00 arası açıktır (son giriş 22.30).

100 katlı, 343 m. yüksekliğe sahip bina, Fazlur Khan tarafından tasarlanmış ve 1969 yılında tamamlanmıştır. Tamamlandığında New York dışındaki en yüksek gökdelen olma ünvanını taşımakta idi. Halen Chicago’daki en yüksek üçüncü ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilk beşte en yüksek gökdelen durumundadır (One World – Ticaret Merkezi, Sears Tower, Empire State Building ve Trump Tower’ın ardından). Tepede yer alan antenlerle birlikte yükseklik 450 m. yi geçer.. bina dışınde yer alan çapraz kuşaklar görüntüye farklı boyut kazandırır. Binada 50 asansör mevcuttur. En hızlı asansör dakikada 550 metre hızla 94. kata 39 saniyede çıkılabilmektedir. Big John lakabıyla da anılan gökdelen ofisler, daireler, restoranlar, spor tesisleri, sağlık klupleri, katta otoparklar, marketler içermektedir. Bina girişinde ; Best Buy Chicago mağazası var...Ayrıca,  yan cephe girişinde ünlü  The Cheesecake Factory ( web ) bulunmaktadır..

Not: Öneri → Bu alana çıkmadan bir kat daha çıkarak, benzer (360 derece olanağı yok!) manzarayı Signature Room‘ dan oturup bir şey içerek yaklaşık vereceğiniz ücrete yakın bir bedelle de seyredebilir yada bir şey içmeden ayak üstü şöyle birkaç foto çekip ortamdan çıkabilirsiniz ..

+ Gökdelenin 95. katı Cafe & Restoran’dır (muhteşem manzarası ile) – The Signature Room , web

+ Hancock’taki – restoran & Cafeler için / tıklayın

 

John Hancock Center’ dan..

Artık Muhteşem Mil caddesini tamamlamak üzereyiz.. Caddenin göl kenarına yakın olan bölgeleri bile hala yüksek binalara ev sahipliği yapmakta..

Bulunduğumuz alanın hemen karşı tarafında bir kilise mevcut..

Fourth Presbyterian Church (126 E Chestnut St, Chicago, IL 60611)(Kilisenin ön duvarında 14 tane melek vardır ve her meleğin elinde farklı bir müzik aleti bulunur. Water Tower’dan sonra Şikago’daki en eski yapı, bu binadır) hemen bitişiğinde yer alan beyaz gökdelen “Four Seasons Hotel Chicago” dur ( 900 North Michigan Avenue ) ..

Fourth Presbyterian Church

Magnificent Mile böylece kuzey sınırındaki E Oak Str ve E Lake Shore Dr. caddeleri sınırında sonlanacaktır. Bu noktada Michigan gölü yani Şikago’nun sahili (Plaj) gözükmektedir..

chicagophlogos (5)

 

Gezi Bölgesi – 2 ) Old Town (Lincoln park + Gold Coast)

+ Gold Coast 

Bölge Haritası

goldcoast-lincolnparkdistrictmapph

northave-beachph1

Bölge Muhteşem Mil’ in kuzey ucunu da içine alan, yaşamı ve mimarisi ile tarihi bir semttir. Doğusunda Michigan gölü, batısında Franklin ve Clark caddeleri, güney sınırınında Chicago Avenue, kuzey sınırınıda North Avenue ve Division caddelerinin sınırlandırdığı bir alandır. Geçmiş tarihinde gözde olmayan semt günümüzde zengin kişilerin yerleşim tercihi olmaktadır. Şikago’nun sahil & plaj alanıdır.

Göl manzaralı iş yerleri ve oteller ve rezidanslar bu bölgede inşa edilmiştir. Gökdelenler, çok sayıda otel, dinlence yerleri, Lincoln Park ve Lincoln Hayvanat Bahçesi bu bölgede bulunur..

Karmaşadan yüksek binalardan sıkılanlar buraya yakın alanlarda butik otelleri rahatlıkla bulabilir. Özellikle Meksika, İtalya ve diğer dünya mutfağı için ideal alandır. N.Rush Street-boyunca aç kalmanız zordur.. Restoranların yanı sıra bar & cafe ve gece klüpleri de bulunur..

Lincoln parka yakın olarak bulunan North Avenue Beach (Oak Street Beach) bölgesi ; Şikago’ nun  göl kıyısında, en popüler sahil plaj bölgesidir demiştik. Alan 50 nin üzerinde voleybol sahası, plaj, bisiklet yolu içerir (Address: 1600 North Lake Shore Drive – Chicago, IL 60614 ).

Alanda alkol yasağı ? vardır.. Haftanın her günü saat 11.00 – 19.00 arası ve mayıs-eylül aylarında halka açıktır.

Ayrıca her yıl işçi bayramı şenliklerinin yapıldığı alandır.

Sahilde gemi biçiminde platform ve bir restoran mevcut ( Beach Restoran )

Ulaşım :

  • Metro-red line (kırmızı hat) (Clark/Division durağı)
  • CTA Bus / Otobüs Güzergahlar ;
    Bus 22 – Clark (web)
    Bus 36 Broadway (web )
    Bus 72 North (web )
    Bus 151 Stockton & Dickens (web) : Bus 156 Stockton & Webster (web)

 

Bu bölgede iken Şikogo için bir gezi alanını daha gezelim.

+ Navy Pier  ;

chicagophlogos (5)

600 East Grand Avenue , Chicago, IL 60611, Web

Navy Pear : Michigan gölü kıyısında, yaklaşık 1 km. uzunluk, 90 m. genişlikte sahil şeridine ( iskele ) sahip dinlenme eğlence ve park alanıdır. İskele ilk olarak: 1916 yılında yapılmıştır. İskele, zamanında dünyanın en büyük iskelesiymiş. Bu alan , I. Dünya savaşı sırasında, geçici olarak askeri bir tesis olarak kullanılmıştır. 1920’lerin sonlarına gelindiğinde ise, Navy Pear bölgesinin cazibesi azalmaya başlamış ve ziyaretçi sayısı düşmüştür. Büyük kamyonların rekabeti nedeniyle, limandan nakliye de gerilemeye başlamıştır. 1927 yılına gelindiğinde ise, iskele, Dünya Savaşı gazilerinin onuruna “Navy Pier” olarak isim değiştirmiştir. II. Dünya savaşı sırasında, burası yine donanmanın eğitim alanı olarak kullanılmıştır. Savaştan sonra ise, İllinois Üniversitesinin Chicago Şubesi olarak görev yapmıştır.

Takip eden tarihi süreçte: 1976 yılında, doğu ucunda bulunan “Oditoryum Binası” restore edilmiştir. 1989 yılında, Pier & Ewposition Kurumu kurulmuş ve iskele yönetiminden sorumlu hale getirilmiştir. İskele reorganizasyonu için 150 milyon dolar harcanmıştır. 1992 yılında başlayan yenileme çalışmaları, 1994 yılında tamamlanmıştır. Sonuçta, Chicago şehir alanında, çok başarılı bir eğlence merkezi ortaya çıkmıştır.1990’larda yeniden inşa edilen bölgeye: fast food büfeleri, dükkanlar, bir balo salonu, bir konser sahnesi ve kongre-sergi salonu dahil edilmiştir. Ayrıca: bir dönme dolap, bir IMAX sinema salonu, Shakespeare oyunları sergilenen bir tiyatro, Funhouse (çeşitli aynalardan oluşan) bir Chicago çocuk müzesi, Vitray Windows Smith Müzesi eklenmiştir (Bilgi : gezi-yorum.net)..

Bölge Haritaları

navypier_map2

Navy Pier Attractions Map

** Bu alandan tekne turları için : web1  , web2

 

Head house & Auditorium:

Navy Pier üzerindeki iki büyük bina vardır.

navy_pier_chi (11)

Oditoryum : mimar Charles Frost tarafından, 1916 yılında inşa edilmiştir. Bina : 2 kulesiyle tanınır. Her kulede: yangın sistemi için, iki büyük 2 milyon litrelik su tankı bulunmaktadır.

Head hause, günümüzde burası “Çocuk Müzesi” olarak kullanılmaktadır (web).

navy_pier_chi (9)
Binanın batı bölümünde: modern ve bilgisayarlı granit çeşmesi bulunan, 19 dönümlük “Gateway Park” bulunmaktadır.

 

Dönme Dolap / Ferris Wheel :

1893 yılında düzenlenen “Kolombiyalılar Sergisi” için yapılmıştır. Dünya üzerinde yapılan ilk dönme dolaptır, ancak daha sonra modernleştirilmiştir. Dönme dolap 45 metre yüksekliğe çıkabilmektedir. Dönme dolaptan Şikago manzaraları harikadır.

Crystal Gardens / Cam bahçe, web  : Bir dönümlük, palmiye ağaçları, mevsimlik çiçeklerle kaplı bahçe alanıdır. Küçük bir tropikal ormanı andıran bu alana, mini şovlar ve eğlenceler renk katar.

navy_pier_chi (3)

Park alanında eğlence olarak ayrıca ; atlı karınca, hava balonu ve 3 D İmax sinema salonu, Chicago Shakespeare Tiyatrosu, Vitray Windows Smith – Müzesi vardır.

 

+ Lincoln Park & Lake View Gezi Bölgesi ;

Adres : 2045 N Lincoln Park West Chicago IL – 60614, Park alanı günlük saat 06 – 23 arası açıktır.

The Streeterville bölgesinin (Ohio Street Beach) sahil alanından başlayıp , en kuzeyde Ardmore Avenue (Edgewater) ‘e kadar uzanan geniş bölgeyi kapsar.

Lincoln Park Zoo – hayvanat bahçesi (ücretsiz)(web)(park haritası), Lincoln Park konservatuarını, Theatre on the Lake – göl tiyatrosunu, Chicago History Museum, the Peggy Notebaert Nature Museum, North Avenue Beach ve Oak Street Beach plaj alanlarını, Lincoln park kültür merkezini, Alfred Caldwell Lily Havuzunu, Abraham Lincoln ve diğer heykelleri de içine alan çok geniş bir sahada yer almaktadır. İyi bir dinlenme alanı olduğu kadar, restoran , bar ve hayvanat bahçesi ile eğlence mekanıdır.

Zoo Park : The Association of Zoos and Aquariums (AZA) “hayvanlar ve akvaryumlar birliği” ne ait 35 dönümlük parktır. Kuruluşu 1868′ lere uzanır. İçinde 200 tür ve 1000’in üstünde hayvana ev sahipliği yapar. Ayrıca Şikago bölgesinde Brookfield Zoo, the minor Phillips Park Zoo, Cosley Zoo ve Indian Boundary Park olmak üzere 5 park arasında en büyüğüdür.

Ulaşım : şehir merkezinden , CTA bus no . 151 yada 156..Yıl boyu giriş ve ziyaretler saat 09 – 18 arası ve park girişi ücretsizdir! otopark : ilk 30 dk. ücretsiz, sonraki 3 saate kadar 18 $ .

Bu bölge Amerika’nın en yoğun yerleşim nüfusunun olduğu bölgedir. Her türlü tad ve lezzeti bulmak mümkündür. Chicago Cubs takımının sahası olan ve çevresindeki spor barları ile ünlü Wrigleyville, dünyaca ünlü blues barları, gece kulüpleri, rengarenk mağazaları ve dünya mutfaklarını temsil eden sayısız restoranı ile hareketli bir bölgedir. De Paul Üniversitesi de bu bölge sınırlarıda kalır.

Yaklaşık 1200 dönümlük bir alan üzerine kurulmuştur. Şikago’nun büyük halka açık kamu parkıdır. Adını: Abraham Lincoln’den almıştır.
Parkın kuzeyinde: eğlence alanları, plajlar ve limanlar bulunmaktadır. Her yıl milyonlarca kişi, park alanını ziyaret etmektedirler.
Park alanı içinde : beyzbol sahası, basketbol sahası, voleybol sahaları, futbol sahası, tenis kortu, golf sahası ve okçuluk alanı bulunmaktadır. Ayrıca: kürek tesisleri ve birde liman bulunmaktadır.
Lincoln parkın diğer bir önemli yanı, burada çok sayıda heykel bulunmasıdır. Parkta yürürken, birçok sanat eseri heykel görebilirsiniz..

Lincoln Tomb : Amerika Başkanı Abraham Lincoln, karısı Mary Todd ve dört oğlunun mezar bölgesidir. Burada Abraham Lincoln’ün, sanatçı Gutzon Borglum tarafından yapılan bir bronz baş heykeli bulunmaktadır.

Lincoln's_Tomb

 
Chicago History Museum , web  :

Adres: 1601 N Clark St, Chicago, IL 60614

1856 yılında, Chicago tarihini incelemek ve yorumlamak için kurulmuştur. Günümüzdeki binası : 1932 yılı yapımıdır. Müzede : Chicago ve Amerikan tarihine ait sergiler bulunmaktadır.

Alfred Caldwell Lily Havuzu : Lincoln hayvanat bahçesinin yanındadır. Havuz 1936 -1938 yılları arasında yapılmıştır.

 
Lincoln Park bölgesinde diğer gezi alanları :

+ Apollo Theater, çocuk tiyatrosudur.. 2540 N Lincoln Avenue – Chicago, IL 60614

+ DePaul Art Museum , tematik ve tarihsel içerikli sergi alanında Dürer, Cranach, Rembrandt ve Goyagibi çağdaş sanatçıların eserleri yer alır.. 2350 N. Kenmore Avenue – Chicago, IL 60614

+ Peggy Notebaert Nature Museum, Şikago Bilim akademi doğa müze alanı.. 2430 N. Cannon Drive – Chicago, IL 60614

+ Lincoln Park Conservatory, Viktorya döneminde, Joespeh L. Silsbee tarafından tasarlanmıştır. Konservatuar : Palm House, Fern Room, Orchid House ve Show House olmak üzere 4 ayrı bölüm içerir. 2391 N Stockton Dr – Chicago, IL 60614..

+ The Second City, web : Dünyanın en önde gelen komedi kulübü & tiyatro ve doğaçlama okuludur. 1959 yılından günümüze kadar ; John Belushi, Mike Myers, Bill Murray, Gilda Radner gibi komedyenlere ait eserler … 1616 N Wells St – Chicago, IL 60614

 

Lincoln Park alanının kuzey bölümü ; Wrigleyville yada Lake View, Chicago olarak bilinir.. Wrigley Fieldve Chicago Cubs beyzbol takımının ev sahipliği yaptığı Şikago’nun kuzey mahallesidir. Bölge ; West Diversey Parkway, West Irving Park Road, North Ravenswood Avenue ve Michigan gölü tarafından sınırlandırılmıştır..

 

Gezi Bölgesi – 3 )   Museum Campus

Şikago kentinde yer alan bir müze parkıdır. Doğa bilimlerine adanmış Adler Planetaryumu, Shedd Akvaryumu ve Field Museum of Natural History‘ yi içine almaktadır. Grant Park’ın güneydoğu köşesini oluşturmaktadır.

Museum_campus_maps

Bu alan ; Lake Shore Drive’ in 1998 yılında yeniden yapılandırılması ile daha düzenli otopark ve müzeler haline getirlmiş bir alandır.

Gezi Haritası

Museum Campus Attractions Map

Müzeler haritası

MuseumCampusmap

Ulaşım : Green, Orange, red (yeşil, portakal, kırmızı hat) Metro →  Roosevelt durağı yada Metra / Tren (kahve rengi hat) – Museum Campus/11th St. durağında inin..

 

Burada görülecekler ;

+ Adler Planetarium and Museum :

300 S. Lake Shore Drive – Chicago, IL 60605, web

Hayırsever Max Adler tarafından 1930 yılında kurulmuş astronomi müzesidir..Batı Yarımkürede ilk inşa edilen planetaryumdur ve bu alandan multimedya gökyüzü gösterileri sunulmaktadır.

Bir de, müzenin hemen girişinde, hediyelik eşya satılan yer var..ilginç şeyler bulabilirsiniz..

 

+ Shedd Aquarium:

1200 S. Lake Shore Drive -Chicago, IL 60605 , web

Şehrin tek kapalı akvaryum alanıdır. Burası 1930 tarihinde açılmıştır. Şehrin tanınmış işadamı John Graves Shedd: akvaryum kurulması için 1924 yılında : 2 milyon dolar para bağışlamıştır.

Akvaryumda: 1500 farklı türden, yaklaşık 20.000 üzerinde su hayvanı bulunur. Dünyanın en büyük kapalı akvaryumu olarak kabul edilir.

 

+ Field Museum :

field museum

1400 S. Lake Shore Drive – Chicago, IL 60605 , web

Naturel History Field Müzesi olarak isimlendirilir. Müzede 21 milyon yıl öncesine ait örnekler bulunmaktadır. Bunlar arasında özellikle geniş bir koleksiyon oluşturan “dinazor” iskeletleri görülmeye değerdir. Müzede, ayrıca : dünyanın dört bir yanından gelen elmas ve değerli taşlara ait geniş bir koleksiyon görülür.

Müzenin diğer ilginç bölümü : Mısır uygarlığına ait 23 insan ve birçok hayvan mumyasının bulunmasıdır. Ayrıca, ziyaretçilerin girebileceği 5000 yaşındaki bir mezar bulunmaktadır. Mezarın içinde hiyeroglifler görülür..

 

+ Soldier Field :

1410 S. Museum Campus Drive. – Chicago, IL 60605 , web

  1. inci Dünya savaşı gazilerini onurlandırmak amaçlı yapılmıştır.. Chicago Bears Fotbol klubüne ev sahipliği yapan arenadır..

** Bazı Kaynak bilgiler : gezi-yorum.net’ten alınmıştır!

NOT : Bu Link’ten Şikago için tüm atraksiyonları bulabilirsiniz.

 
 

Merkezi Şikago gezimiz burada sonlanmıştır..Yakın bölgeler olarak bir iki gezi alanımız daha var..

 

Baha’i Tapınağıweb ( Wilmette – IL , web) :

baha'i_temple (2)

Wilmette ; Şikago şehir merkezinin kuzeyinde, yaklaşık 19 mil = 31 km. uzaklıkta bulunan bir Michigan gölü kasabasıdır. Şikago’dan otomobil ile I – 90 W / I – 94 W kara yolu ile ulaşım mümkün.. Kasabada Mabedi Bahai Tapınaklarından birisi bulunmaktadır. Dini inancı kim olursa olsun sessiz kalmak koşulu ile bu tapıağa her kişi girip ibadetini yapabilme özgürlüğüne sahiptir. Günümüizde bu tapınaklar her kıtada 1 adet olarak yapılmıştır. Bahai inacına göre dünyada 9 farklı din vardır. Bu nedenle her tapınak 9 ayrı giriş kapısına sahip ve hepside ortak özellikle bir kubbe’ ye sahiptir. Tarihte ilk yapılanı 1908 Aşkabat ? İllinoiste ki tapınak 1953 lere tekabül eder. Diğerleri ; Kampala (Uganda), Sidney (Avustralya), Frankfurt yakını (Almanya), Panama Cıty (Panama), Batı Samoa (Apia), Yeni Delhi (Hindistan – yapılmış olan en son tapınak) ..

Tapınak dökme betondan yapılmış.Üzeri oyma süslemeli.. İçinde sütunlar arasında koltuk düzeni ile oturmak mümkün. Tam kilise havası yok (bana göre)..Dünyada 5 milyon civarı Bahai din inancı olan var.. Baha’ ullah İranda yaşamış (1817 – 1892) ..İranda yaşayıp baskı gördüklerinden başka üklelere başta ABD’ ye gittikleri bilinmekte..

Dini pirensipler ; Evrensel zorunlu eğitim, Allah biridir, insanlık alem birliği, gerçeğin bağımsız olarak araştırılması, tüm dinlerin temel olarak birliği, bilim ve din uyumluluğu, kadın erkek eşitliliği, evrensel barış…

Bahailikte dua, namaz ve oruç gibi yasalar vardır. Namaz, bireysel yapılan bir tapınmadır ve toplu namaz yoktur..

 

Chicago Botanic Garden, web , yerleşim haritası

Adres: 1000 Lake Cook Rd, Glencoe, IL 60022, ABD

Yol tarifi (Şikago’dan) : Kennedy Expressway (I-90/94) üzerinden, Edens Expressway (I-94) ve U.S. Route 41 kara yolu bağlantısını izleyin.. Lake Cook çıkışını kullanın ve 1 km içinde park alanındasınız…Metra treni ile : Metra’s Union Pacific North hattı , park alanına gider..detay için ( web )

Tapınaktan çıkıp biraz daha kuzeye yol alalım…Şikago merkeze yaklaşık I-94 W kara yolu ile 24 mil = 40 km. mesafede, İllinois eyaletinin Glencoe kasabasında bulunan büyük bir park ve dinlenme alanıdır. Bahçe 385 dönümlük arazide, 26 ada üzerine kurulu bahçeler topluluğudur. Yılın her günü ücretsiz olarak ziyarete açıktır. 25 $ karşılığı araç girişi mümkündür. Chicago Horticultural Society (Şikago park ve bahçeler müd. tarafından işletilir). 1972 de halka açılmıştır..

 

Lake Genova / Wisconsin , İL, web :

Lake Genova_WisconsinLake Geneva City Hall , 626 Geneva Street -Lake Geneva, WI 53147

Ulaşım : Union Pacific North west Metra banliyö trenleri ile.. Şikago (Ogilvie) durağından, Wisconsin (Kenosha son durak !) durağına .. oradan göl için servis varmış? yada ; otobüs ile – Web … biz araçla gittik, kaynaklardan emin değilim! araştırın!!..

Şikagonun kuzey batısında, Wisconsin kasabasında (10 bin altı nüfusa sahip) – Şikago’ya yaklaşık 80 mil = 130 km uzaklıkta göl kenarı mesire, plaj dinlenme alanları, Cenova Gölü kenarında dünya standartlarında golf tatil köyleri, muhteşem spa merkezleri, şirin pansiyonları, butik – alışveriş imkanları, güzel yemek deneyimlerini ve tarihi yerleri ile dolu bir alan.. Varlıklı insanlar için yazlık evleri ile de tanınmakta.. Gölü ve sahil alanını tekne turu ile gezebilirsiniz..


 

* Glencoe Beach :

glenceo_becha_20 (3)

160 Hazel Ave, Glencoe, IL ‎ , web

Şikagonun hemen yakınında kuzeyde / North Shore, göl kenarında yer alan plaj, park dinlenme alanıdır. Botanic Garden’in yaklaşık 2.5 mil = 4 km. güney doğusunda, göl kenarında kalır.Şikago merkeze yaklaşık 25 mil = 40 km.  mesafededir..

 
 
 

Şikago Gezimizden Kareler


 
 

Bir Şikago Klasiği (Panaromik foto)

Chicago_Skyline_Crop

 
 
** Gezimiz bitmiştir…Başka bir sayfaya geçiniz..
 
 
 

– Şikago ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir