Stuttgart Gezisi.2

 
 

STUTTGART ‘ı GEZİYORUZ.2

 

Gezi Haritası

 
Kaldığımız yerden geziye devam..

Yeniden Schlossplatz’da ve  Saray meydanı’nın kuzey doğu alanındayız..

schlossplatzstr_northregiono

Sarayın sol tarafından yürüdüğünüzde saraya ait 600 yıllık eski Kale  bahçe bölümünü  ve burada yer alan Eckensee – göleti‘ ni göreceksiniz (Schlossgarten-Saray Bahçesi).

Yeni sarayın hemen batı kenarı ve bahçe başlangıcında gördüğümüz yapı; House of Art (Kunstgebaude) Sanat Evi’ni göreceksiniz (harita  no. 9)..Kunstgebäude des Württembergischen Kunstvereins olarak adlandırılan, kubbemsi ve tepede altın renkli geyik heykeli barındıran mimari yapı (1910), 2. dünya savaşında hasar görerek revüzyonu ile günümüzde kentin bir çağdaş sanat evi durumuna getirilmiştir (web).

house-of-art-ph_str

Bahçedeki gölet üzerinden, sağımızda “Konrad-Adenauer-Straße” caddesi kalacak şekilde kuzeye doğru yürüyelim..Yeni sarayın bahçe giriş kısmında ve caddenin kenarında yer alan camekanlı görünümlü yapı “Parlamento” binasıdır (Landtag  Baden-Württemberg / State Parliament, Konrad-Adenauer-Straße 3)(harita no. 8)(web). Eyalet Parlamentosu 1959-61 de Linde ve Heinle tarafından inşaa edilmiş olup  Stuttgart Operası yanında ve Eckensee göleti kenarında yer almaktadır.

state-parliament_strphs

Bu bölge “Konrad-Adenauer-Straße” caddesinin de sağ ve solunda kalan alan ve yapılar sıklık ile galeri- müze ve kültür binalarına aittir. Kısaca bunları da görelim..

Parlamentonun hemen kuzey cephesindeki kompleks yapı Stuttgart tiyatro ve Operasına aittir (Staatstheater Stuttgart – harita no.44).

Stuttgart Operasıweb (Oberer Schlossgarten 6)(bilet için)(haritada no.3) : Stuttgart Devlet Operası Avrupa’nın önde gelen opera evlerinden biri ve  Avrupa’nın en büyük, salonudur.Württemberg Devlet Tiyatrosu – Bale – Opera bölümleri  ile gösteri merkezidir.Detay için bakınız..

operahaus_str_ph5

Bu kompleks yapının uç kısmında yer alan daha modernimsi bölümü, National Tiyatrodur (Schauspielhaus stuttgart – Playhouse)(harita no.2)(web).

Opera ve Tiyatro kompleksinin  ve caddenin hemen karşısında,  kentin galeri’ leri konumlanmıştır.

State Gallery – Staatsgalerie Stuttgart (Konrad-Adenauer-Straße 30-32 – web)(harita no.5) :

1838 – 1843 yılları arasında Kral I. Wilhelm tarafından kurulan Eski Devlet Galerisi, 14. yüzyıldan 19. yüzyıla değin uzanan prestijli bir sanat koleksiyonunu içerisinde barındırmaktadır.

Resimden heykele, çizimden baskı çalışmalarına kadar geniş bir yelpazeye sahip olan sergi koleksiyonu içerisinde; Jerg Ratgeb, Canaletto, Memling ve Rembrandt gibi ünlü isimlerin eserlerine rastlamak mümkündür.Eski Devlet Galerisi’ne bağlı bir biçimde aynı katta yer alan Yeni Devlet Galerisi’nde ise; 20. yüzyıldan günümüze değin uzanan, çağdaş sanat eserleri sergilenmektedir.

Fovism, Alman Ekspresyonizmi, Die Brücke ve Kübizm gibi akımlara ait kıymetli eserlere ev sahipliği yapmakta olan Yeni Devlet Galerisi koleksiyonuna damgasını vuran ünlü isimler arasında; Picasso, Beckmann, Schlemmer, Beuys, Kiefer ve Klee bulunmaktadır.Prestijli bir kafe ve bir de hediyelik eşya mağazasının bulunduğu galeri binasını; pazartesi günleri haricinde, 10.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret etmek mümkündür (bilet bilgileri buradan).

Konrad-Adenauer-Straße caddesinin güney yönü ile ilerlediğimizde, 16 numarada Kent’in Tarih müzesi (Haus der geschichte –  House of History)(harita no.4) ; Numara 25′ te  Stuttgart Müzik Akademisi (Staatliche Hochschule für Musik – harita no.6) ; en güney ucunda da numara 2‘ de “Wilhelmspalais” konağı bulunmakta.. yapı Württemberg Kralı Wilhelm I ‘in 1840 yılında kızları için yaptırdığı saraydır (harita no.7)..

wilhelmspalais-stuttgart

İçinde bulunduğumuz bu bölgenin biraz daha güney ucu ( harita no.16) “Bean Quarter” olarak bilinir ve  İkinci El kitapçılar, antika dükkanları, galeriler, takı ve el sanatları dükkanları, İtalyan, Yunan, Rus ve Asya mutfağı ve özel mağazalar bulacağınız şehir merkezinden farklı restoran ve cafelerin ve mekanların olduğu yerdir (Adres : Bohnenviertel Stuttgart)..“Charlottenplatz” ve  “Leonhardsplatz” arasında kalan bu meydana 21-23 temmuzda görmeniz önerilmekte ( detay için).

Stuttgart’ın şehir içi turistik gezi bölgesinin büyük kısmını tamamlamış olduk.

 

Şimdi kentin; Königstraße caddesinin batı yakasında yer alan önemli alanlarını gezelim..

 konigstrabe_str_westph
Yol Haritası

Burası kentin Mitte (merkez) bölgesini kuzey-güney yönü ile kesen “Theodor-Heuss-Straße” caddesinin batı yakası olacaktır.

Turistik olarak şehir merkezli fazla bir yer barındırmaz! ..Burada neler var? kısaca bakalım..

Theodor-Heuss-Straße ( harita no.40) ; Rotebuhlplatz ve Friedrichsbau arasında olup, Stuttgart merkezinde federal otoyolun  27 a parçası olarak çalışmaktadır.Cadde adını ilk cumhurbaşkanı Theodor Heuss’tan almıştır.Kuzeyde kendisi gibi büyücek “Friedrichstrasse” caddesi ile birleşir.Özellikle hafta sonları kalabalık, canlı cafe bar ve restoranların mekanıdır.

Caddenin kuzey köşesinde Stuttgart Üniversitesine ait bir kompleks var (harita no.33)(web)..Üniversite, 1829’da kurulmuştur. Fen ve Mühendislik bilimleri ağırlıklı 10 fakültesi vardır. İdari ve Sosyal bilimler ile Mimarlık fakültelerinin bulunduğu şehir Merkezi kampüsü ve teknik fakültelerin olduğu Stuttgart-Vaihingen olmak üzere iki kampus’lü üniversitedir. Almanya’nın en önde gelen dokuz Teknik Üniversitesinin oluşturduğu TU9-German Institutes of Technology e.V. kuruluşunda yer almaktadır.Üniversite içerisinde 1995 senesinde kurulan “Höchstleistungsrechenzentrum Stuttgart”, dünyanın sayılı yüksek performans bilgi işlem merkezlerinden (High Performance Computing in Science) biridir ve 2012 senesinden bu yana Avrupa’nın en hızlı sivil amaçlı bilgisayar sistemi olan “Cray XE6-Systemini”  barındırmaktadır.

Cadde’ye yakın ve orta kısımlarında, Saray Meydanı cephesine bakan alanda; Haus der Wirtschaft sergi salonu bulunmakta (adres: Willi-Bleicher-Straße 19, harita no.36)(web) ; 19. yy. sonlarında yapılmış, Kraliyet Sanayi ve Ticaret merkezi görevini görmüş, günümüzde kongre ve sergilere ev sahipliği yapan yapı, 6000 m² zemin ve 9 konferans – sergi salonu ile hizmet sunar.

Bu yapının güney batı bitişiğinde Büchsenstraße 37 adresinde ; Eski bir protestan kilisesi olan Bibliorama (Stuttgart Bible Museum) – İncil Müzesi bulunur (web) (harita no.43)..

stuttgart_hausderwirtschaft

Hospitalkirche; Büchsenstraße 33 adresinde, Aberlin Jörg tarafından 1471 inşa edilmiş ortaçağ dönemi kilisesidir (harita no.37)( U 11-14-29 / Börsenplatz <L-Bank>)….

hospitalkiirche_strph3

Theodor-Heuss-Straße Caddesinin güney ucu; S ve U bahn tren  istasyon durağı “Rotebühlplatz” ta sonlanmaktadır.Burada eski bir kışla olan “Rotebühlbau/Rotebühlhof” bulunmakta.Buralar Calwer Passage’ye yakın mekandır (harita no.50)..Cadde yerini “Rotebühlstraße” caddesine bırakır.

Bu caddemizde 250 m. kadar yürüdüğümüzde S1-2-3-4-5-6-11-60 trenlerinin / Feuersee durağı bitişiğinde “Johanneskirche” kilisesi bulunmakta (web)(harita no.49)

Baş mimar Christian Friedrich von Leins gözetiminde 1864-1876 yılları arasında inşa edilen protestan kilisesi, Johanneskirche (St John’s Church) Feuersee (Ateş Gölü) kenarında bulunuyor. Gotik tarza sahip dini yapının ana binası 2. Dünya Savaşı’nda büyük oranda kullanılamaz hale geldiği için savaş sonrası dönemde tekrar inşa edilmiş. Yeniden inşası sırasında zarar görmüş gotik kubbeleri daha modern bir tasarımla değiştirilen kilisenin kulesi, savaşın yarattığı yıkımı hatırlatması için kasıtlı olarak yarım bırakılmış.

Hazır burada iken, kuzey yönü ile 750 m. kadar yürüyerek yada U bahn’a binip  (Berliner Platz – Liederhalle) inerek ; Kentin, Kultur- und Kongresszentrum Liederhalle ( adres : Berliner Pl. 1-3) – Kültür ve Kongre merkezine varalım..(harita no. 35)(web).. Kongre bilgileri buradan inceleyin..Kültür merkezini, kentin 1800′ lerden kalan mezarlık alanına Hoppenlau-Friedhof yakındır (adres : Rosenbergstraße 7 –  harita no. 34).

Mezarlık alanı sonlandığında, Hegelplatz 1 adresindeki ; Linden Müzesi son ziyaret yerimiz olacak (web) (harita no. 42)..Müze; Avrupadaki etnolojik müzelerden biridir. Afrika, İslam – ortadoğu, Kuzey ve Latin Amerika, Güney ve Doğu Asya ve Okyanusya koleksiyonlarını, sanat ve kültürlere ait tarihinin derinliklerini bu müzede bulmak mümkün.

lindenmuseum-stuttgart-ph

Kentin şehir merkezli (Stuttgart Mitte)  turistik gezisini tamamladık..

 

Şehir merkezli yakın Bölgeler 

1) Mitte bölgesinin yakın kuzey bölgesi 

Sırada 16  km² lik alanı ile Stuttgart’ın en kalabalık belediye sınırları oluşturan, içinde Porche – Mercedes müzelerine ve farklı galerilere de ev sahipliği yapan ve Neckar nehri’nin her iki yakasınıda içine alan, şehir merkezi Mitte’nin kuzey doğusunda kalan “Bad Cannstatt” bölge gezisi var..Bu bölgede ziyaret edeceğimiz 5-6 önemli alan var..

bad-cannstattareazoneph

+ Weinbaumuseum Stuttgart ( Şarapevi Müzesi – web) :

weinbaumuseum2

Haritamızda 48  numaralı alandır.Uhlbacher Platz 4, 70329 Stuttgart adresinde yer alan Stuttgart-Uhlbach Şarap Müzesi, kentin  2000 yıllık şarap kültürü tarihine ev sahipliği yapar.

+ Grabkapelle Württembergweb

grabkapelle-auf-dem-wuerttemberg-in-stuttgart

Kral William I tarafından ölen eşi Catherine için yaptırılmış (1820-24) bir anıt mezar – şapel’dir.Neckar Vadisi’ne bakan alanda göze çarpan bir konumda yer almaktadır.. Roma dönemi antik Pantheon’dan esinlenme örneği vardır.Anıtta ; Kral William I ve eşi Catherine  yatmaktadır.Württembergstraße 340, 70327 Stuttgart adresinde yer alan anıta, U 13 (Untertürkheim Bf) ile ulaşım mümkün..Şapel girişinde “Sevgi asla son bulmaz” yazısı mevcut.1825 den 1899 kadar, mezar şapeli  Rus Ortodoks kilisesi olarak görev yapmıştır.haritada 44 numaralı alan.

Daha öncede demiştik kent sanayi merkezidir.Özellikle dünya otomotiv dev sektörleri burada bulunur. Yalnızca otomobil üretimi değil, araba tarihinin gelişimi ve kalbi de burada atmaktadır.

 

+ Mercedes-Benz Müzesiweb :

str_mercedes-museumphs

Adres: Mercedesstrasse Caddesi, No: 100, Stuttgart

Ulaşım için; S1 (Neckarpark-Mercedes-Benz) // U11-19 (Neckarpark) // 56 numaralı otobüsleri kullanıp Mercedes-Benz Welt durağında inebilirsiniz.

Otomobil endüstrisinin 130 yıllık gelişiminin sergilendiği Mercedes-Benz Müzesi, 2006 yılında açılmış. Daimler fabrikasının ana girişinin hemen yanında bulunan müzede Mercedes markalı 160 klasik otomobil sergileniyor. 16.500 m²’lik kapalı alana sahip tesiste araba sergilerinin yanı sıra otomotiv endüstrisi ile ilgili belgesellerin gösterildiği salonlar, alışveriş mağazası ve restoran bulunuyor.

Giriş ücreti 10 Euro. Müze Pazartesi günleri hariç 9.00-18.00 saatleri arasında hizmet veriyor.Müze mimarisini merak edenler (buraya)Müzeye yarım günden fazlasını ayırmanız gerekiyor.Binaya ilk girdiğinizde sizi bir asansöre bindirip müzenin en üst katına çıkarıyorlar. Ortada ki avlunun etrafında ki rampadan inerek katlar arasında ki geçişi sağlıyorsunuz. Müzede Mercedes’in ilk kurulduğu zamanlardan bu güne kadar olan tarihini ayrıntılı bir şekilde anlatan şemaları tabelaları ve tabi ki araçların bugüne kadar olan tarihi değişimini görebilirsiniz.Sergi alanı hariç satış için galeri alanı da bulunuyor.

Pazartesileri kapalı olan Mercedes Benz Müzesi, salı – pazar günleri ise 09.00 – 18.00 saatleri arasında ziyarete açık bulunmaktadır.Son giriş bilet alımı saat 17.00 dir! Online Bilet ( tam bilet : 10 €, İnd: 5 € )(2020 yılı)

VfB Stuttgart Futbol Kulübü’nün maçlarını oynadığı stadyum Mercedes-Benz Arena, ilk olarak 1933 yılında Neckarstadion adıyla açılmış. 2008-2009 sezonu öncesi Daimler-Benz firmasının desteğiyle yenilenen stadyum, Arsenal ile yapılan dostluk maçının ardından yeniden hizmete girmiş. Uluslar arası maçlarda 55.000 seyircinin alındığı tesiste futbol maçlarının yanı sıra konserler de düzenleniyor.

 

+ Porsche Müzesiweb :

porshe_museum_str_phs

Adres: Porsche Meydanı, No: 1, Stuttgart

Ulaşım : S 6 (60) – Neuwirtsh. [Porschep.] // 52 – 99 -501- 502 otobüsleri (Zuffenhausen Porsche).

Spor otomobil ve tasarım denildiğinde akla gelen ilk markalardan birisi olan Porsche’nin tarihinin anlatıldığı Porsche Müzesi Zuffenhausen’de bulunuyor. İlk olarak 1976 yılında Porsche fabrikasının yanında açılan müze, 2009 yılından beri ziyaretçilerini markanın genel merkezinin hemen dışındaki binasında ağırlıyor. Müzenin 5.600 m²’lik sergi alanında prototip ve klasik modelleri içeren 80 araçlık bir koleksiyon bulunuyor.Delugan Meissl tarafından tasarlanan modern mimarisi ile göz alan Porsche Müzesi binası, Stuttgart’ın önemli yapısal sembollerinden biridir.

1948 yılında Ferdinand Porsche tarafından kurulan ve kısa sürede dünyanın en güçlü ve en lüks otomobilleri olarak ünlenen bu paha biçilemez, dört tekerli icatların tarihine ışık tutan müzede; 80’den fazla farklı Porsche çeşidi sergilenmektedir.

müze pazartesi kapalı ; salı – pazar günleri, 09.00 – 18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.Tam bilet 10 € , indirimli : 5 € dur.Guide için + bedel ödenir! Saat 17 sonrası girişlerde % 50 ek indirim var..Refakatçısı ile 14 yaş altı : free..Online bilet bilgisi için – Bakınız.

 

+ Wilhelma Hayvanat ve Botanik Bahçesi – web :

Adres: Neckartalstrasse Caddesi, Stuttgart – Ulaşım : U 14 – Rosensteinbrücke

Wilhelma Hayvanat ve Botanik Bahçesi, şehrin kuzeyindeki bir şato içerisinde yer alıyor. Ve tesis botanik bahçesi olarak 1919 yılında açılmış. 1951 yılında ilk hayvan sergisinin açıldığı bahçede 1.200 hayvan ve 6.000 bitki türünü gözlemlemek mümkün.

Unterer Schlossgarten yada diğer adı ile  “Das Grüne U” – Yeşil U parkı ; Şekli itibariyle ismini alan ve geniş alana yayılan park alanının uç kısmandaki Rosenstein park alanında bulunan hayvanat bahçesi Avrupa’da zooloji ve botanik parklarının bir arada yer aldığı ilk ve tek mekân olarak ünlenmiş ..19. yüzyılda Kral I. Wilhem için Fas Bahçesi olarak inşa edilmiştir.
Wilhelma içerisinde evcil hayvan sevme ve besleme parkı, seralar, farklı iklimlere ait mini ekosistem alanları, ayı, fil, kutup ayısı, leopar gibi vahşi hayvanlar bölümü, böcek sergisi ve akvaryum kısmı bulunmaktadır.
Botanik bahçeleri içerisinde yer alan, etkileyici mimarilere sahip tarihî binalar; nostaljik bir gezi atmosferi sunmaktadır.

Bu alanlar ayni zamanda, Batı Avrupanın en büyük mineral su kaynak havuzlarını barındıran kent merkezidir.

Wilhelma Hayvanat Bahçesi, haftanın her günü kış mevsiminde 08.15 – 16.00 yaz döneminde ise 08.30 – 18.00 saatleri arasında ziyarete açık bulunmaktadır.Tam bilet : 20 € , 6-17 yaş : 8 € dur, 18-28 yaş (genç) : 13 €, 1 ergin ve (6-17 yaş) kendi çocukları ile → 25 €,  Kış günleri % 25 e kadar indirimlidir!.. Detay için bakın.

 

+ Ludwigsburg Residential Palaceweb

ludwigsburg_str_ph_s

Stuttgart’ın kuzeyinde  merkezinden 18 km. uzakta yer alan küçük bir şehir ve adı ile anılan saray kenti. Genelde şehirde çok fazla gezilecek ve görülecek yer yok gibi. Şehir daha çok Saray’ları ile ünlü.. 3 önemli sarayı var : Residential Palace (Konut sarayı), Favorite Palace (Favori sarayı) ve Monrepos Lakeside Palace (Monrepos göl kenarı sarayı)..

Festival ve atraksiyonlar : Çok sayıda kültürel kuruma ev sahipliği yapan Ludwigsburg, film ve festival şehri olarak bilinir.Ludwigsburg Kabak Festivali Etkinlikleri de şehre özeldir. Haziran ayı Ludwigsburg At Pazarı’nda zarif at geçit törenlerini izleyin. Ayrıca Haziran ayında  Market Square Festivali var. Bir ay süren Ludwigsburg Barok Noel Pazarı boyunca yüzlerce renkli tezgahta alışveriş yapın. Bugün, devlet resepsiyonları ve kültürel etkinlikler hala saray tiyatrosu ve meclis salonunda yapılmaktadır.

Stuttgart’tan  S 4-5 / Ludwigsburg yada  421-422-425-427-430 numaralı otobüsler ile ulaşabilirsiniz.. Şehir için detay → bakın

Residential Palace ; Saray Avrupa’da barok usulü ile yapılmış en büyük saraydır. 1704 yılında Dük Eberhard Ludwig için yapılan av köşkü iken yeniden düzenleme ile ikamet alanı olmuş. 18 binadan oluşan kompleks yapıda ; Seramik – Porselen ve Moda müzeleri bulunmakta. 452 odadan oluşan sarayın sadece 60 odası ziyaretçilere açıktır. “Blühendes Barock” – Masal bahçesi 75 dönümlük dev bir çiçek bahçesidir.Küçük konuklar için, Kurbağa Prens ve Uyuyan Güzel  gibi 30 dan fazla masalımsı evleri görebilirsiniz.

Saray planı

Kısa bilgiler →

  • Yeni ana binadaki kraliyet odalarının restorasyonu ve restorasyon önlemleri nedeniyle, Kraliçe ve Kral’ın daireleri muhtemelen 2023’ün başına kadar ziyaretlere açık olmayacaktır!. Bu nedenle bu odalar rehberli turlar sırasında gösterilmeyecektir.
  • “Ludwigsburg Favorite Palace”  15 Mart 2020’ye kadar ziyarete açık değil.
  • Yaz (15 mart-15 kasım) → 7 gün – saat 10-17 arası açıktır.
  • Rehberli tur 2 dil seçenekli olup, sayısı belli olan gruplar halinde saraya alınıyorsunuz.Almanca → 30 dk. aralıklar ile.. İngilizce ; hafta içi öğlen sonrası 2 kere, hafta sonu sabah dahil 4 kere.
  • Konut Sarayı : Tam → 8 €, İnd. : 4 €, Aile : 20 €
  • Müze bileti : Tam → 3 €, İnd. : 1.5 €, Aile : 7.5 €
  • Grup (20 >) indirim var!
  • Baroc exp. gezi → tam 20 €, ind. : 10 €
  • Audıo Guide ekstra ücrete tabidir.

Saray dışında en cezbedici yer çarşı ve 2 barok kilisesi ile  tarihi eski şehir merkezidir. Burada yaşamış ünlülerden ;  Alman şair, doktor ve tıp yazarı “Justinius Kerner” in burada bir evinin olduğu, şair ve yazar “Friedrich Theodor Vischer” ın doğduğu yer  olması ve teolog-edebiyat tarihçisi “David Friedrich Strauss” un da burada evinin bulunduğu tarihi bilgilerdir.

Şehirde, Stadtkirche ve Zur Heiligsten Dreieinigkeit    göze çarpan iki önemli kilisedir. Evanjelist kilise ( Evangelische Stadtkirche ) Ludwigsburg kent merkezindedir.. Holmzmarktstrasse ve Wilhelmstrasse de dahil olmak üzere eski şehrin sokaklarında bulunan butiklere ve moda mağazalarına bir göz atın.

Markplatz’daki  kilise dışında, etrafa dağılmış kafeler, bir yönetim binası ve çeşitli dükkanlar bulunuyor.Ludwigsburg şehrinin tarihi hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen ziyaretçiler Ludwigsburg Müzesi’ne gidebilir.


 
Kent’ten Kareler


 
Şehir merkezinden..


 
+Höhenpark Killesberg Stuttgart – web :

Adres : Am Kochenhof 16 ; Ulaşım : U5 – Killesberg , Bus . 43-44-50-57-N2 (Killesberg)

Geçmişte bir kısmı taş ocağı olarak kullanılan Killesbergpark adlı parkın 123 dönüm genişliğindeki arazisi, 1939 yılında gerçekleştirilen bahçecilik gösterisi için fuar alanına dönüştürülmüş. Fuar alanının havaalanı yakınına taşınmasının ardından kamuya açılan parkta her yıl Lichterfest etkinliği düzenleniyor.


 
Park alanından

Killesberg treni ile dolaşabileceğiniz parkı ve çevresini gözlem kulesine çıkarak seyredebilir, park yakınındaki 20 metre yüksekliğindeki Bismarck Anıtı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Buralar şehir merkezinin 7 km. kadar kuzeyinde kalmakta..

bismarc_str

 

+ Max Eyth See‘de bir haftasonu geçirilebilir. Bu gölet, şehir merkezinin 12 km kadar kuzeyinde bulunur..Neckar nehrinin hemen yanında bulunan yapay bir göldür. Haftasonları temiz hava almak, spor yapmak, mangal barbekü yapmak isteyenlerin vazgeçilmez yeridir. Çok büyük geniş çim alanları ve yürüme, koşma, bisiklet sürme yolları bulunur.Porsche müze ziyaretinizde düşünün..Ulaşım : U 14 – Max-Eyth-See

 

2) Mitte bölgesinin yakın batı bölgesi

+ Solitude Kalesi – Schloss Solitude (Yalnızlık kalesi)web :

stuttgart-solitudephs-9

Adres: Solitude Caddesi, No: 3, 70197, Stuttgart

Ulaşım : S1-2-3-4-5-6-11-60 ile “Feuersee” durağında inip, ayni noktadan 92 numaralı otobüse binin ve Solitude’de inin..

Duke Charles Eugene’in emriyle 1764-1769 yılları arasında inşa edilen Solitude Kalesi (Schloss Solitude), yazlık ikametgâh ve av köşkü olarak kullanılmış. Konumu sayesinde çevresindeki kasabaların ve kırsal alanların muhteşem manzarasını tatilcilerin gözleri önüne seren bir mimari yapı. Yalnızlık Kalesi, ismi kale olarak geçmesine rağmen aslında Rococo ve klasik mimari stillerinde inşa edilen göz alıcı bir saraydır.Hemen yanında engin bir orman bulunması dolayısıyla, gerçekten bir kale gibidir ve çevresi son derece sessiz ve huzur verici bir atmosfere sahiptir.Geçmişte pek çok önemli siyasi kararın alındığı tarihi yapı günümüzde bir akademiye ve müzeye ev sahipliği yapıyor.

Günümüzde bir bölümü müze, bir bölümü ise Sanat Akademisi olarak kullanılan Yalnızlık Kalesi; 17. yüzyıl soylularının yaşamına ışık tutan, etkileyici bir iç dekorasyona sahiptir.Ayrıca kale, birçok yerel ressamın dönemsel sanat sergilerine de ev sahipliği yapmaktadır.Şehir merkezinin 13 km. kadar batı tarafındadır..

Yalnızlık Kalesi, salı – pazar günleri 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyarete açık bulunmaktadır (mevsimsel değişim göstermekte – detay için bakın).Tam bilet : 4 €, indirimli : 2 € – Aile : 10 €..
 
3) Mitte bölgesinin yakın güney bölgesi

+ Stuttgart Televizyon Kulesi/ Fernsehturm – web , 360 derece panaroma 

fernsehturmstr_ph4

Adres : Jahnstraße 120

Ulaşım : U 7-8 / Ruhbank (Fernsehturm) , Bus no : 70

Dünyanın ilk betonarme telekomünikasyon kulesi unvanına sahip yapı Stuttgart Televizyon Kulesi (Fernsehturm Stuttgart), Stuttgart’ın güneyindeki Degerloch İlçesi’nde yer alıyor. 1954 yılında yapımına başlanan ve 1956 yılında hizmete giren kulenin kırmızı uyarı ışıklarının hemen altında bulunan 3 adet dönen ksenon lambaları özellikle akşamları görsel çekiciliğini arttırıyor. Kule 216 m. yüksekliğe sahip.2013 yılında ziyarete kapatılmasının ardından yangın yönetmeliğine uygun hale getirilerek 2016 yılında tekrar açılan kulede alışveriş yapabileceğiniz bir hediyelik eşya dükkânı bulunuyor.Ayrıca restoran& cafe ve gözlem alanıda var..Mevsime göre saat : 09(10) – 22(23) arası açık..Giriş : tam bilet 7 €, indirimli :4 € ..detay için bakın. Kule şehir merkezinin 8 km kadar güneyinde kalır..

Kulenin hemen kuzey kıyısında ağaçlık alanda “Teehaus im Weissenburgpark” cafe restoran var (Hohenheimer Str. 119)(web)..U 5-6-7 /  “Bopser” inerek 500 m kadar yürüyün ( detay )..Şehri izleyip biraz dinlenmek için çok güzel bir yer.


 
Stuttgart Şehir Haritası
için alternatif seçenekli  aşağıdaki haritayı da kullanabilirsiniz

Bu haritamızda yürümeli 2  gezi güzergahı mevcut. Kırmızı renkli “Mitte” – Eski şehir merkezli gezi rotasını, Mor renkli  olanıda; diğer gezi rotasını gösterir -> Burada, Stadtmitte S Bahn durağından başlayan ve ayni noktada sonlanan ring ile kent merkezinin yakın batı bölümü gezilmektedir.

 

** Şehir merkezli gezimiz sonlanmıştır, sonraki sayfada “Yakın Bölge; Esslingen Am Neckar” gezi notlarını bulacaksınız..

 
 

Önceki Sayfa Sonraki Sayfa

Stuttgart ve Yakın Bölgeler – Klasöre dön

Stuttgart, Uzak Bölgeler – Klasöre dön

 

Almanya : Ana Klasöre dön

 
 
 
 

3 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir