Prag, Şehir İçi Ulaşım.2

 
 
 

TOPLU TAŞIMA – ULAŞIM ( 2019 )

(Konu devamı)

 
 
 

Prag Demiryolları :

Telefon : +420 840 112 113 , web :

 

+ Önemli tren istasyonları:

 

➽ Hlavni Nadrazi ( Wilsonovo 8 – Praha 12000 ) ( Ana Tren İstasyonu )

Hlavni_nadrazi_gar_praha

hlavninadrazi

Adres : Praha 2, Wilsonova 8 , New Town ( Ulaşım : Metro hat C , Hlavni nadrazi istasyonu – yada tram 5-9-26 istasyon yakınında bırakır.Ayrıca doğrudan havaalanından airport expres bus buraya gelir ).Wenceslas Meydanına 5 dk. lık yürüme mesafesindedir. (GPS): 50.083214, 14.435139 ; +420 224 214 886 ; Açık / tüm günler – 03:25-00:35 , 1 günlük bagaj emanet : 2 €

 

➽ Masarykovo nadrazi ( Masaryk Tren İstasyonu ) – Praha 1 , Hybernska ( Metro B-line, Namesti Republiky istasyonu )

➽ Smichovske nadrazi ( Smichov Tren İstasyonu ) – Praha 5, Nadrazni ( Metro B-line, Smichovske nadrazi istasyonu )

➽ Praha-Holesovice / Holesovice Nadrazi  – Partyzánská , Praha 17000 – Praha 7 ( Metro C-line, Nadrazi Holesovice istasyonu )

HolesoviceNadrazi

Hepsine metro ve bir kaç tramvay hattı ile ulaşılabilir ( bilgi için ) ..

 

Prag’ın ana tren istasyonu ; ölen Habsburg İmparatorluğu’nun, Josf Fanta trafından tasarlanan resmi olarak son mimari görkemlerinden biridir ve Franz-Josefs Bahnhof olarak resmi biçimde 1909’de açılmıştir. Daha sonra adı Wilson İstasyonu olarak değiştirilmiştir ve bugün genel olarak Ana İstasyon olarak adlandırılır. 1972 ve 1979 yılları arasında istasyon, yeraltı istasyonunu ve terminalin çatısında bir ana yolu da içeren yeni bir terminal binası ile genişletilmiştir.
Eğer sadece hızla geçiyorsanız ya da metro ile varıyorsanız, istasyonun ayakta kalan Art Nouveau bölümlerini; temel olarak yüksek kubbeyi, cam resimlerini ve Prag’ı ‘Kentlerin Anası’ olarak temsil eden kadın yüzleri oymalarını gözden kaçırmak kolaydır. Üst katta, Fantova Kavarna (Café)’nın yanındaki orjinal giriş, dövülmüş-demir kubbesi ve kulenin yanlarına bağlı çıplak figürlerle hala imparatorluğa özgü bir güven yaymaktadır.İstasyon Wenceslas Meydanından rahat olarak sadece beş dakika uzaklıkta bulunmaktadır ve metro C hattı ile şehrin diğer bölümlerine bağlanmaktadır. Ana istasyon ayrıca gündüz saatleri boyunca her 30 dakikada bir kalkan ekspres otobüs ile Prag Havaalanı’na bağlanmaktadır (seyahat süresi 25-40 dakika arasındadır). Terminalin dışında taksi durakları bulacaksınız. Maalesef, abartılı bir ücret tutacağı için tren istasyonunun etrafında oyalanan taksilere binmeniz önerilmez. Bunun yerine, saygın bir firmayı arayın ya da Prag Havalaanı Transfer’den önceden bir taksi rezarvasyonu yaptırın.
Son zamanlarda, Prag’ın Ana İstasyonu (Hlavni nadrazi) tam olarak yenilendi ve 2010-2011 yıllarında İtalyan firması Grandi Stazioni tarafından Prag’ın gölgeli bölümü olan eski ‘kirli’ imajından batı standartlarına modernize edildi. İstasyonun kendisi çeşitli seviyelere ayrıldı. 24 saat boyunca açık olan bir bagaj emanet tezgahı ve otomatik büyük kilitli bagaj dolapları gibi bir tren istasyonundan bekleyeceğiniz tesisler mevcuttur. Ayrıca döviz ofisleri, ATM’ler, turist ve tren danışma masaları, fast food büfeleri ve restoranlar (Burger King gibi), kafeler ve perakende dükkanlar da vardır.

Gecenin ortasında varmamaya çalışın – istasyon 00:40’tan 3:40’a kadar kapalıdır ve çevreleyen bölge yankesiciler ve alkolikler için bir mıknatıstır ve turistlere yapılan saldırı raporları vardır.

transportpraguelogos

 

Rezervasyon ve Bilet Alma , web :
Seyahatinizden 60 gün önce Çek Cumhuriyetine ve seçilen Avrupa varış noktalarına Çek demiryolları sitesinden online olarak bilet almak mümkündür. Ayrıca, Prag’ta herhangi bir tren istasyonu ya da Çek Cumhuriyeti’nde başka bir yerden de alabilirsiniz. Prag’ın ana istasyonunda, bilet tezgahları bodrum seviyesindedir. Çoğu yerli önceden rezervasyon yaptırmaz ve biletler genele tam seyahat gününe kadar mevcuttur. Eğer aceleniz varsa kondüktörden bilet almak mümkündür fakat ekstra ücrete hazırlıklı olun.
 

** Prag’ dan Avrupa için ;

+ Tren Bilet Ücretleri — Linke tıklayın

+ Tren Bilet – online — Linke tıklayın

+ Otobüs bilet – online — Linke tıklayın

 
 

PRAG’ dan AVRUPA kentlerine trenler ;

+ Prag- Viyana

+ Prag – Berlin

+ Prag – Dresten

+ Prag – Bratislava

+ Prag – Budapeşte

+ Prag – Hamburg

+ Prag – Varşova

+ Prag – Kopenhang

 

Avrupa için Tren bilgileri →
 

** Avrupa Demiryolları Ulaşım Hat Haritası İçin ( Buradan )

** Avrupa Trenleri (Genel bilgi) ( Buradan )

** Avrupa Tren Bileti – Ücret – Satış İçin ( Buradan )

** Avrupa Pass Kartları (European Rail Pass) ( Buradan )

 
 

Prag’da Otobüs Seyahati ve Otobüs İstasyonları :

 

Prag Ana otobüs istasyonları ;

** Florenc / Praha 8, Krizikova ( Burası Line B ve Line C – Metro hattının kesiştiği alandır ) , tüm uluslararası ve şehirlerarası iç hatlarda hizmet vermektedir ( buradan yaklaşık 5 dakika içinde metro hattı B istasyonuna ulaşırsınız )
** Na Knížecí / Praha 5, Nadrazni ( Burası Metro Line B, Andel istasyonu ). Yalnızca iç hatlara hizmet sunar.
** Holešovice / Praha 7, Partyzanska ( Metro Line C, Nadrazi Holesovice istasyonu )
** Roztyly / Praha 4, Rysaveho ( Metro Line C, Roztyly istasyonu )
** Černý Most / Praha 9 ( Metro Line B, Cerny Most istasyonu )

 

En sık kullanılan istasyonlar; Florenc ve Roztyly ‘dir. Uluslararası otobüse seferleri Prag da Florenc otobüs istasyonuna ulaşmaktadır.

Çoğu uluslararası bağlantı Prag’a Florenc’te B ve C Metro hatlarında bulunan Florenc istasyonunda sona erer. Ana otobüs terminali tüm uluslararası ve ülke içi uzun mesafelere hizmet vermektedir. Buradan, metro B hattı ile şehir merkezine 5 dakikada ulaşabilirsiniz.
Eğer Prag’ın dışında seyahat ediyorsanız, genelde trenle seyahat etmekten daha ucuz olduğundan otobüs iyi bir seçenek olabilir. Çoğu hizmet ČSAD ve Öğrenci Bayisi (Student Agency) tarafından yürütülmektedir.

 

Otobüs ile Seyahat Etmek
Otobüs ile Seyahat EtmekÇek otobüs sistemi oldukça iyi ve etkin bir yöntem olmasıyla ün yapmıştır. Ülkedeki ana şirket CSAD tüm ülke çapına dağılmış bir otobüs ağı işletmekte ve ülkenin en uzak yerlerine bile ulaşım sağlamaktadır. Oldukça tanınmış başka bir otobüs şirketi de Student Agency adlı şirkettir. Genellikle otobüs ile seyahat etmek tren kullanmaktan çok daha pahalı olmakla birlikte, çok daha hızlıdır. Otobüs terminalleri genellikle şehir merkezlerine yakındır ve bundan dolayı otobüslere ulaşmak oldukça kolaydır.
Otobüs biletlerini otobüs terminallerinden alabilir ve ayrıca daha önceden rezervasyon da yaptırabilirsiniz – hafta sonları gibi yoğun zaman dilimlerinde rezervasyon yaptırmanız kesinlikle önerilir. Daha az tercih edilen rotalarda biletler doğrudan otobüs şoföründen alınabilmektedir. Ayrıca Prag ve Brno‘dan kalkan otobüslerle komşu ülkelere de seyahat edebilirsiniz.

 

Şehir Otobüsleri
Eğer Prag’da kalıyorsanız o zaman kuytu mahallelerde kalmadığınız sürece muhtemelen otobüs kullanmaya ihtiyacınız olmayacaktır. Ayrıca, otobüslere zehirli gazlar ürettikleri ve sokaklar da çok dar olduğu için şehir merkezinde izin verilmemektedir, bu yüzden dış mahallelerden gelen insanları merkezin dışındaki tramvaylara ve metro duraklarına ulaştırmaktadırlar. Biletler olağan bayilerde mevcuttur (eğer para üstünüz varsa ekstra bir ücrete doğrudan şoförden de bilet alabilirsiniz).

 

Uluslararası Otobüsler
Prag’a, hepsi çok sayıda Avrupa varış noktasına ulaşan Bohemia Euroexpress International, Eurolines, GTS International, Student Agency, ve Capital Express otobüsleri tarafından iyi hizmet verilmektedir. Çoğu uluslarası otobüs yastıklı koltuklar, dergiler ve hatta eğlence ve Wi-Fi internet ile donanımlıdır. Biletinizi peşinen alabilirsiniz, yine de çoğu operatör doğrudan şoförden almanıza da olanak vermektedir.

AMS Bus ; 3000 ülke içi ve uluslararası hizmetten herhangi biri için bilet rezervasyonu yaptırabilirsiniz. Biletler daha sonra herhangi bir AMS bürosundan alınabilir. Öğrenci bayisi de ayrıca mükemmel bir online rezarvasyon sistemine sahiptir.

 

 

Prag’da TAKSİLER :

Prag’da ulaşım için taksileri tercih ederseniz, aşırı derecede dikkatli olmanızda fayda var.

2014 yılından beri şehirde popüler olan uygulamaların en çok kullanılanları küresel çapta üne sahip Uber ile onun yerel rakibi Liftago. Her iki uygulama da kullanıcılarına adil fiyatlar sunarken kredi kartıyla ödeme kolaylığı sağlıyor.

Green Prague, AAA Radiotaxi ve City Taxi gibi firmalardan araç rezervasyonu yaptırmanız uygun olabilir!

 

Prag’da güvenilir taxi şirketlerinden önerileni ;

AAA Radiotaxi ‘dir ( web )( telefon: +420 222 333 222 ).

 

AAA taxi için (diğerleri içinde geçerli) Prag tarifesi :

Şehir merkezinde :  40 Czk ile açılır, sonra km / 28 Czk ve  beklemede 6 Czk / dk. ile tarifelendirilir. Bagaj büyük ise ayrıca ücretlendirilir.Prag merkezi dışında bu tarife uygulanmaz.

 

Bazı merkezi taxi durakları ;

* Vaclavske namesti (otel Jalta yakını)
* Vaclavske namesti (Hvezda Sineması yakını)
* Franz Kafka meydanı
* Staromestske namesti – Pařížská sokağı
* Marianske namesti
* Namesti Jana Palacha – Rudolfinum yanı
* Smetanovo Nabrezi – Novotneho lavka yanında
* Narodni – Ulusal Tiyatro yakını
* Namesti Republiky – Hybernska sokağı
* Revolucni – mağaza Kotva önünde
* Malostranske namesti
* Klarov (Malostranska metro istasyonu)
* Hybernska (Masarykovo nadrazi yakın)
* Havlickova – Na Florenci
* Hradcanske namesti
* Loretanske namesti
* Wilsonova – Hlavni nadrazi (Tren İstasyonu önünde)
* Namesti I.P.Pavlova
* Namesti Miru
* Nadrazni – Lidicka (Andel)
 

 

Prag’ da OTOPARKLAR ;

Prag metrosu ( subway ) bünyesi altında otoparklar mevcuttur. Ücretsiz kullanım sunmamakla beraber tek yön biletli yoculukta ( park + ulaşım ) 40 Czk , gidiş dönüşlü olanda 80 Czk ücret talep edilmektedir.Tek başına araç park ücreti 15 Czk. Bu hizmet metronun açık olduğu saatler dahilinde < 04_30 / 00_30 > gün boyu verilecektir. P + R ( park + ride )( prak et ve gez ) : Metro istasyonu yakınında yer alırlar , en rahat park alanlarıdır.

Online park alanları kontrolü için ( araç sayısı – boş yerler görülmekte )→ ; tıkla

 

Metro hatlarına göre ( Metro A – B – C ) bu alanlar ;

A-line (hattı) – Depo Hostivar, Skalka I ve II istasyonlarında
B-line – Zlicin I ve II
B-line – Nové Butovice istasyonunda
B-line – Palmovka
B-line – Rajska Zahrada
B-line – Cerny En I ve II
C-line – Letnany
C-line – Ladvi
C-line – Nadrazi Holesovice
C-line – Opatov
C-line – Chodov istasyonlarında,
Radotín ve Bechovice tren istasyon yakınlarında..

 

Şehir Merkezinde Otopark Bölgeleri ;

Diğer büyük Avrupa şehirlerinde olduğu gibi Prag’da şehir içinde park yeri bulmanız zor olabilir. Prag şehir içinde park yeri bölgesi üç çeşittir.

✵ Prag Turuncu Bölge: ( 08.00-18.00 arası azami 2 saatlik park edilebilir). 15 dakikası 10 CZK, 1 saati 40 CZK.

✵ Prag Yeşil Bölge: (08.00-18.00 arası, max. 6 saatlik park edilebilir). 30 dakikası 15 CZK, 1 saati 30 CZK, 6 saati 120 CZK.
** Her iki bölgede 1, 2, 5, 10, 20 veya 50 czk için jetonlu park metre ile donatılmıştır. Çalıştırma talimatları park metre üzerindedir.

✵ Prag Mavi Bölge: Sadece o bölgedeki ev ve işyeri sahiplerinin park edebileceği uzun süreli park yeri olup, park kartlı sistemdir. Mavi çizgili yere park ederseniz ceza yersiniz.

* Bölgesine göre saatleri değişmekle birlikte genelde turuncu ve yeşil bölgelere akşam 18:00 ile sabah 08:00 arasında park etmek ücretsiz.Old Town bölgesine kesinlikle arabayla gitmemeniz önerilmekte.. Göze alırsanız en rahat park yeri bulacağınız yer Palladium’un otoparkı olur!
Ayrıca alışveriş yerlerinde olsun, Rudolfinum, Ulusal Tiyatro gibi yerler de olsun aracınızı saatliğine 40-50 CZK ödeyerek park ederek Prag Gezi Noktalarına ulaşmanız mümkündür.
 
 

 
 

PRAG TOPLU TAŞIMA BİLET & PASO ÜCRETLERİ – 2019 :

 
 
+ Genel güncel bilgi linki ( tıklayın )

+ Güncel Zone/bölgeler – zaman dilimleri ile ücretlendirme-Tarife ( tıklayın )
 

Prag toplu taşıma sisteminde iki tip bilet kullanır ( Single ve Trip )( Tek kullanımlık/Binişlik yada  kısa seyahat süreli ) .

Biletler genel olarak tüm toplu taşıma araçlarında ve ara transferlerde geçerlidir.Tek kullanımlık ve çok kısa zaman dilimli olanların bir kısmı transferlerde geçmez. Standart biletlerin bir bölümü Çek demiryollarına ait ( Czech Railways – CD ) yerel tren hatlarında da geçerlidir. Toplu taşımacılık Prag’da Dopravní podnik hlavního Mesta Prahy tarafından sağlanmaktadır ( DPP ).

 

Ücretlendirme :

 

Toplu Taşımacılıkta Prag Bölgeleri (Zone)  :

Prag toplu taşımacılığında, şehir merkezi ve yakın çevresi (yaklaşık 20 km.lik mesafe) için  4 adet transfer bölge (Zone) tarifesi mevcuttur ( P O B )..Bu tarife,  Prag için geniş bir ulaşım mesafesindedir..

P ; Aslında kendi içinde çift tarifededir ( P, P+1)(Merkez-City Centrum).

Zone P : Prag şehir toplu taşıması, : yani tüm metro hatları, tramvay, şehir otobüsleri (havaalan ulaşım otobüsleri – Bus 100 – 299 – 901 – 930 dahil), feribotlar, Petrin teleferik ve demiryolu hatlarının seçilen parçaları iki tarife bölgeli ” P ” de yer almaktadır.

0 Zone ( bölgesi ) : Çevredeki ulaşımı sağlayan otobüs güzergahlarını , bus no. 300 – 420 – 951 – 979 hatlarını kapsar.

Ayrıca Prag Perifer – uzak çevre – alanları için de ; 1,2,3,4,5..9 bölge’ ye ( zone ) ayrılır. Bu şekilde ücretlendirmede 9 farklı zone vardır..

Bu uygulamada kent içi ulaşımda seçenekleriniz tercihinize göre belirlenir.

 
 

BİLET VE KARTLAR (2019-20 yılı) :

Tek kullanımlık / Sıngle tam bilet :

  • 30 dakikalık bilet 24 , 90 dakikalık ise 32 Czk/Kron fiyatla sunuluyor.
  • Ayrıca bu biletlere ek olarak 24 saatlik (1 gün) →  (110 CZK) ve 3 günlük (310 CZK) seçenekler de bulunuyor.
  • 6-15 yaş arası bireyler içinse bilet fiyatlarında %50 indirim uygulanıyor.

  • 90 min.Transfer Ticket ( 90 dk.lık tek yolcu bileti ) :

32 CZK ( Kc ) bedeli olan bu standart bilet, 4 ( POB Zone ) bölgede 90 dk. süre içinde toplu taşımadaki tüm araçlarda transferler dahil geçerlidir. Prag’ın merkezindeki 2 bölge ile birlikte ( P + P1 ) , merkezden 20 km kadar uzakta olan alanlara ( Airport ) da hitap eder.

** 9 zone / bölgeyi kapsayan vede karşılıklı transferleri dahil olarak 24 saatlik ücret : 160 Czk ‘dır.

 

* PRAG – Dpp ;  Güncel bilet fiatlarını ( bu alandan ) yada ( buradan ) takip ediniz!

 

Biletler bazı gazete bayilerinde, turistik bilgi merkezlerinde (İnfo.) , Tabaco / Tütün satan yerlerde, bazı metro istasyonlarında yer alan bilet gişelerinden, ayrıca İngilizce olarak – sadece madeni para ile sarı bilet satış makineleri < Ticket machines > aracılığıyla satılmaktadır.

Yine hava alanı gelen yolcu terminal 1 – 2 de de DPP bilgi merkezlerinden (saat 07 -22) temin edilebilir. Ayrıca, cep telefonunuzu kullanarak ; kısa mesaj bölümüne ” DPT24 ” < 30 dk > veya ” DPT32 “< 90 dk> , ” DPT110 ” < 1 gün > , ” DPT310 ” < 3 gün > yazıp 902 06 numaraya SMS gönderilerek bilet satın alabilirsiniz. Bilet bilgileri bir dakika içinde telefonunuza gönderilecektir ( T- mobile, Eurotel ve Vodafone )..

Bilet satış ofisleri pek çok metro istasyonunda ( Dejvická, Hradčanská, Můstek, Florenc, Hlavní nádraží, Nádraží Holešovice, Náměstí Míru ) bulunmaktadır.Saat 06_30 / 18_30 arası çalışırlar – bazen öğlen saatleri kapalı.. ! Biletler ve ulaşımla ilgili daha geniş bilgileri Mustek, Anděl ve Nadrazi Holesovice istasyonlarından alabilirsiniz.

Biletleri seyahate başlamadan onaylatmanız gerekiyor. Bunun için tramvayda 3 noktada, metrolarda da girişte sarı küçük makinaları kullanmalısınız. Bileti bunların içine soktuğunuzda tarih, saat ve durağın ismi kayıt edilir. Biletsiz yolculuk cezası ( 2018 ) 750 czk ? , onaysız bilet : 250 czk Dikkat !

 
 
Prag (Kent)  Kartları :

++ Eğer şehirde 2 günden daha fazla süreyle tatil yapacaksanız bu bilet çeşitlerinin dışında Prague Card’ı da tercih edebilirsiniz (60′ a yakın ücretsiz giriş ve aktivasyonlar, Kale girişi + Yahudi müzesi + Zoo + Ulusal müze.. , Nehir gezisi + HopOn-HopOff şehir gezisine bedel vermeden,  havaalanı ekspresi de dâhil olmak üzere kentin toplu ulaşım ağında faaliyet gösteren tüm araçlara geçerlilik süresi boyunca ücret ödemeden binebilme ayrıcalığı bu kartta var) (2 günlük → Tam/İnd. ( 62/46 € ) ; 3 günlük → 65/48 € ; 4 günlük → 75/55 € )

** İndirim : 6-16 yaş içindir..
 

++ Ulaşımı dert etmem, uzun süreli kalıp yavaş yavaş kenti gezerim diyorsanız size önerilen başka kart : Prague City Pass olacaktır. (Onlarca – beklemeden ücretsiz giriş ve aktivasyonlar, Kale girişi + Yahudi müzesi + Zoo + Ulusal müze.. , Nehir gezisi + HopOn-HopOff şehir gezisine bedel vermeden hemde satın alımı takiben 1 ay süre geçerli turist kartını inceleyin ( Tam → 1390 CZK/55 €, Genç (ind.) → 990 CZK /40 €)(kart toplu taşımada geçmez!).

 
 
++ City Bus Tour :

Prag için kent gezilerinizi ; Hop On- Hop Off tarafından düzenlenen 24 ve 48 saatlik duraklamalı turlar ilede yapabilirsiniz.Tur içeriğinde 1 adet Vlatava nehir gezimizde mevcut!..Tur 3 farklı güzergahtan  (+ 1 nehir tekne gezisi) oluşur. 15-30 dk kalkışlı, 1 ve 1.5 saat sürelidir (rotaya göre değişken).

 

Tur haritası → (bakın)

 

1 günlük tur (indirim yok!) : 612 Czk ; 2 günlük (indirim yok!) : 774 Czk ; 1 günlük Aile paketi : 1422 Czk, 2 günlük Aile paketi : 1962 Czk bedellidir.

** Aile → 2 erişkin ve çocukları kapsar.

 
 
⌛ .Prag Ulaşım rehberi burada sonlanmıştır!

 

 

** Sonraki sayfa → Prag gezimiz başlasın..

 
 
 
 

Önceki Sayfa (↶)


– Prag  ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir