Stuttgart Gezisi.1

 
 

STUTTGART’ ı  GEZİYORUZ.1

 

Aşağıdaki tarih aralıkları ile, bölgeye ait önemli şenlik ve festivalleri paylaşarak gezilerinizi ilgi alanınızdaki beklentilerinize göre planlayın.

  Festivaller & Şenlikler ;

  • Frühlingsfest Spring Festival (Nisan ayı ortasından mayıs başı arasında Cannstatter Wasen-Bad Cannstatt bölgesinde).
  • Afrika African Festival ( Temmuz ayı 2. yarısı – Heslach District /bölgesinde)
  • Summer Festival of Cultures (Yaz festivali her yıl temmuz ayında, Marktplatz’da düzenlenmekte)
  • Flammende Sterne Fireworks Festival (Ağustos ayında Stuttgart’tan 20 dakika uzaklıktaki Ostfildern’de her yıl düzenlenen uluslararası bir havai fişek yarışmasıdır)
  • Weindorf Wine Festival (Şarap festivali  son 40 yıldır Ağustos’un sonlarında – Eylül ayının başında oluyor. Stuttgart’ın merkezinde gerçekleşir(Marktplatz, Schillerplatz ve Kirchstraße).
  • Ludwigsburg Pumpkin Festival (Ludwigsburg Kabak Festivali, Stuttgart’ın 15 dakika mesafeli kuzeyinde yer alan Ludwigsburg’da, Eylül başından Kasım başına kadar, Baroque Palace-Barok Sarayı’nda gerçekleşir. Her yıl farklı temalar oluşturmak için 400 binden fazla balkabağı kullanılır.Etkinlik boyunca, dev bir balkabağının oymacılığı ve kabak çorba ikramları ile festival şenliklidir).
  • Stuttgart Beer Festival (Stuttgart Bira Festivali, Bad Cannstatt’daki Cannstatter Wasen’de her yıl yaklaşık 14 ila 16 gün süre ile yapılır.Nisan ayının 2. yarısından mayıs ayının ilk yarısına kadar sarkar..Dünyanın en büyük Bahar bira festivalidir).
  • Elektronik ve Müzik Festivali : Aralık ayının son yarısında yapılan bir aktivitedir..
  • Cannstatter Volksfest (Her yıl, Baden-Württemberg eyaletinin başkenti Stuttgart’a yapılan festival, yaklaşık dört milyon ziyaretçi çekiyor. İnsanlar, festival çadırlarıyla, renkli bir bit pazarı ve diğer birçok turistik aktivite ile  harika bir eğlence atmosferini yaşar.Festival, Eylül sonundan Ekim ayının başına kadar, Neckar Nehri kıyısındaki 37 hektarlık bir alan olan Cannstatter Wasen’de (Bad Cannstatt) kutlanıyor.Ve Avrupa’nın en büyük festivalidir (detay)..

 

Diğer kent aktiviteleri ,,; 

Kış tatillerinden hoşlananlar için ise kasım ayı 2.yarısından aralık ayı boyunca (sıklık ile 24 aralığa kadar) şehir merkezinde kurulan Yılbaşı (Noel) Pazarı, başlı başına şehri ziyaret etmeyi gerektiren bir cezbedici faktör olabilir. Kasım ayı sonunda, advent ile başlayıp Noel’e kadar uzanan süre, Hıristiyan alemi için önemli bir dönemdir. Noel’den dört hafta önce başlayan bu dönemde, önce en görkemli halleriyle Noel ağaçları süsler Avrupa meydanlarını, sonra el sanatlarının, yerel yiyecek ve içeceklerin sergilendiği Noel pazarları kurulur.

* Advent : Latince’de – varış / geliş anlamını içeriken; Hıristiyanlık’ta İsa’nın doğumunun beklendiği dönemdir. Katoliklik ve Protestanlıkta 30 Kasım’a en yakın pazar günü (27 Kasım ile 3 Aralık arası) başlayarak Noel arifesine kadar süren dört hafta olarak tanımlanır.

Baden Württemberg eyaletinin başkenti Stuttgart, baş şehir olmanın şanıyla görkemli ve oldukça geniş alana kurulu bir pazara ev sahipliği yapıyor. Şehrin en ünlü meydanlarında kurulu 290 stantlı Stuttgart Noel Pazarı, neredeyse tüm şehir merkezini kaplıyor ve böylece tüm ziyaretçilerine bayram havasını yaşatıyor (kasım son haftasından, aralık son haftasına kadar)(bilgi için)..

Yine ayni tarihlerde; Esslingen’de Ortaçağ ve Noel Pazarı kurulur. Geleneksel Ortaçağ kostümleri içerisinde zanaatkarlar kurulan stantlarda, yüzlerce yıl öncesi demir ustaları gibi körüğü ateşleyip, demir dövüyor. O dönemin kıyafetlerini giyen zanaatkarlar, sepetler örüp, gümüşlerini işliyor, keçeden şapkalar yapıp, cam sanatlarını sergiliyorlar. Dahası bunların hepsini Ortaçağda kullanılan araç ve gereçler yardımıyla yapıyorlar. Esslingen Ortaçağ Pazarı, uluslararası bir ünü olmasa da, Almanya içerisinde oldukça meşhur ve önemli sayıda ziyaretçi alıyor.

Kasım sonu ile Noel arasında Almanya’ya yolunuz düşerse rotanızı Esslingen’e çevirmeyi de unutmayın. 

 

Wintertraum Das Eismärchen – web bilgi : Wintertraum küçük çaplı bir kış masalı, bir nevi Stuttgart’ın kış eğlencesidir. Her sene Kasım ayının ortasından ocak ayına kadar, Stuttgart’ın en ünlü meydanı Schlossplatz yani saray meydanının bir köşesinde kurulur. Wintertraum kuruluyorsa kış yüzünü göstermeye başlamış ya da başlayacak demektir.

Ludwigsburg mutlaka ilk akla gelecek Stuttgart’a yakın yerlerdendir (16 km. kadar kuzeyde). Sadece Stuttgart’a yakın olması nedeniyle değil elbette, aynı zamanda kraliyetin Stuttgart’tan önceki rezidansı olması ve muhteşem barok yapısıyla, saray ve bahçeleriyle ünlü olmasından ötürü. Öyle ki barok şehri olarak bilinen Ludwigsburg her sene Eylül ayında rengarenk Venedik festivali ile sonbaharı, hatta Venedik’i Almanya’nın güney batı ucuna getiriyor. Karnaval havasını bir kenara bırakıp kışa gelecek olursak, bu barok şehrinin Noel pazarı da adına yakışır bir şekilde barok atmosferinde ve ışıklandırılmış melek kanatlarının altında geçiyor. Kasım sonu -aralık sonu yaklaşık 1 ay süreli “Ludwigsburg Barok Noel Pazarı” nı da kaçırmayın (web)(Stuttgart’tan : S4-5, RE, RB, ICE trenleri ile – Ludwigsburg).Detaylar ilerideki sayfalarda..

 
 

Aralık ayının ilk haftası ; ChocolART – Çikolata Festivali / web :  Stuttgart’ın güneyinde, Tübingen’de yapılan bir şenlik. Ortaçağdan kalma mimarisi, daracık sokakları, içinden geçen Neckar nehri ve kanalları ile keyifli bir şehir.Festivalde eklenince Tübingen ziyareti şart olur. Aralık ayı lk hafta sonundan itibaren 1 hafta süre ile (Tübinger Marktplatz)..Yine Tübingen’de Noel pazarı unutulmamalı (Aralık ayı 2. yarısı 2 hafta süre ile).Kent ünlü bit pazarınada ev sahipliği yapar (Martini-Markt in Tübingen)(Kasım ayı ilk hafta sonu).

Birde Stuttgart’a 180 km uzakta (güney batı) Rust şehri noel şenliğini hatırlatalım..Almanya’nın en büyük eğlence parkı Europapark da bu şenlikli dönemi boş bırakmayıp Noel zamanında kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Europapark özellikle kar sevenler ve çocuklu ziyaretçiler için kışın dikkate alınabilecek eğlenceli bir alternatif (web).

 

Yakın bölgelerde başka noel pazarları nerede olmakta? 

+ Baden Baden Christkindelsmarkt (Kasım sonu – Aralık sonu)(Centrum/Kurhaus Kolonnaden)

+ Heidelberger Weihnachtsmarkt (Kasım sonu – Aralık son haftasına kadar)( Weihnachtsmarkt / Kornmarkt / Karlsplatz) (bilgi için)

+ Märchenhafter Weihnachtsmarkt, Calw (Kasım sonu – Aralık başları)

+ Königlicher Weihnachtsmarkt, Burg Hohenzollern ( Kale’de)..

 

Ve Geziye başlayalım…

Stuttgart (Centrum) Gezi Haritası

Ulaşım Haritası

 

* Gezi Haritamızdaki Görülecek yerler (1-2-3….49-50) :

1 – Main Railway Station(Hauptbahnhof), 2 – Playhouse(Schauspielhaus),  3 – Stuttgart State Theatres(Die Staatstheater Stuttgart), 4 – House of History(Haus der Gescichte), 5 – Stuttgart State Gallery(Staatgalerie Stuttgart), 6 – State Music Academy(Staatliche Hochshule für Musik), 7 – King Wilhelm’s Palace(Wilhelmspalais), 8 – State Parliament(Landtag Baden Würtemberg), 9 – House of Art(Kunstgebaude), 10 – Palace Square(Schlossplatz), 11 – New Palace(Neues Schloss), 12 – Württemberg State Museum in the Old Palace(Landesmusueum Württemberg im Alten Schloss), 13 – Karl Square(Karlsplatz), 14 – Stuttgart Market Hall(Markthalle), 15 – Old Orphanage(Altes Waisenhaus), 16 – Bean Quarter(Bohnenviertel), 17 – St. Leonard’s Church(Leonhardskirche), 18 – Gustav Siegle House(Gustav Siegle Haus), 19 – Hegel House, 2 – Eberhardstrasse, 21 – Tagblatt Tower(Tagblatt Turm), 22 – Calwer Passage(Calwer Straße), 23 – Market Place(Markplatz), 24 – Town Hall(Rathaus), 25 – Schulstrasse, 26 – Collegiate Church(Stifskirche), 27 – Musueum of Musical İnstrments in the Old Granary, 28 – Schiller Square(Schillerplatz), 29 – Old Chancellery(Alte Kanzlei), 30 – Stuttgart Muuseum of Art(Kunstmuseum Stuttgart), 31 – Königsbau, 32 – Königstrasse, 33 – Stuttgart University, 34 – Hoppenlau Cemetery(Hoppenlau Fredhof), 35 – Liederhalle Culture and Congress Centre, 36 – House of Commerce(Haus der Wirtschaft), 37 – Hospital Church(Hospitalkirche), 38 – Municipal Library(Standbibliothek am Maillander Platz), 39 – Stauffenberg Memorial Site( Stauffenberg Erinnerungsstatte), 40 – Theodor Heuss Strasse, 41 – Carl  Zeiss Planetarium, 42 – Linden Museum Stuttgart, 43 – Bibliorama Stuttgart Bible Museum, 44 – Burial Chapel on the  Württemberg(Grabkapelle auf dem Württemberg), 45 – Roman Lapidarium, 46 – TV Tower(Fernsehturm Stuttgart), 47 – Solitude Palace(Schloss Solitude), 48 – Stuttgart Musuem of Viniculture(Weinbaumuseum Stuttgart), 49- Johanneskirche (St John’s Church) ve Feuersee – Ateş Gölü, 50- Rotebühlkaserne (Rotebühlplatz).

 

Gezi planımız ne zaman olmalı?

stuttgartmainph

Kent’i gezmek gayet kolay ve kısa zamanlıdır. Eğer müze  vs. ile ilginiz fazla olmayıp, sadece  şehir merkezli gezi planlıyor isek 1.5 gün rahatlık ile yeterli olacaktır.Hava güzel ise sıklık ile merkezden uzak alanlara yada merkeze yakın bölgelerde yer alan müzelere (özellikle otomotiv) ulaşmak için toplu taşıma kullanımını tercih edebilir, merkezi gezi alanlarının turistik ziyaretlerini de yürüyerek yapabilirsiniz.

Mevsim olarak yazları (haziran – temmuz), ilk bahar ve sonbaharı tercih edebilirsiniz. Yada festival aylarını araştırarak plan yapabilirsiniz..

Porsche, Mercedes-Benz, Bosch, Almanyanın global yazılım markası olan SAP gibi büyük markaların şirketlerine ev sahipliği yapmasından dolayı “Stuttgart” endüstriyel müzelerden oluşmaktadır.Turistik yönü çok ağır basmasa da kent, insana hoş vakit geçirtecek özelliktedir.Yakın bölgeleri ve günü birlik ulaşım imkanları ile doğa ve kültürel özellikleri, tipik Alman evleri ile çevre kentleri de alternatif olarak bize sunan konumdadır.

 

Biz haritamızdaki yerleşkelere göre kenti 5 farklı plan ile gezeceğiz..

1- Ulaşım imkanları, kent merkezi konumu ve Stuttgart ile ilgili harita-belge-bilet vs. temini amaçlı Turist Danışma Ofisinin buraya yakın olması nedenleri ile; Merkez Tren Garı (Hauptbahnhof) ve yakın çevre gezisi ile başlayalım.

2- König str (Caddesinin) doğu yakası gezisi

3- König str (Caddesinin) batı yakası gezisi

4- Şehir merkezli yakın çevre gezisi ( + müzeler)

5- Şehir dışı – Çevre Gezileri

** 1-2-3 → Şehir merkezi, Stuttgart Mitte Gezi alanını, 4 → Mitte bölgesinin kuzeydoğusu ve Neckar nehrini de içine alan “Bad Cannstatt” Gezi alanını, 5 → günübirlik ulaşım imkanı olan kente yakın kasaba ve bölgeleri içine almaktadır. 

Kent için hem detaylı bilgi almak, harita vs dökümanları temin etmek ve gereğinde ulaşım bilet yada kartlarını almak için başlangıç noktamız “Merkez Tren Garı” – Hauptbahnhof (Hbf)(web) olacaktır (gezi haritamızda 1 numaralı yerdir)..

 
 

Stuttgart Tren Garı şehrin tam merkezinde bulunuyor. Stutgart’ ın en kalabalık alışveriş caddesi Koenisalle, tren garının karşısından başlıyor. 1900′ lü yılların başında yapılan bu bina tasarımıyla sonradan yapılan binaları etkilemiş gibi.Gar, Profesör Paul Bonatz tarafından tasarlanmıştır (1928). Bina yapımında o gün için yeni olan demir ve beton kullanılmıştır. Tren garının en güzel tarafı, dev Mercedes logusunun bulunduğu kulenin tepesinden izlenebilen muhteşem Stuttgart manzarası olacaktır.Saatli kulede ; Turmforum isimde açılmış demiryolları ile ilgili Sergi Platformu da var..

‘Stuttgart 21’ projesiyle bağlantılı olarak manşetlerdeki bir haber ile “Koruma altındaki eser listesinde bulunan ana garın” yeraltına alınması planlanıyormuş?. Halkın yoğun protestolarına rağmen milyarlık proje hala yapım aşamasındadır?.

Alman demiryolları (Deutsche Bahn AG – web) dünyanın en gelişmiş teknolojilerine sahiptir. Raylı sistem Almanya’daki tüm şehirlere yayılmış durumdadır. Alman demiryolları ekonomik, çok hızlı ve dakik bir şekilde bu şehirlere ulaşım sağlar. Tren garları genellikle şehir merkezlerindedir. Uzak ve yakın ulaşım tarifeleri bağlantılara ve aktarmalara uygun şekilde düzenlenmiştir. 200’ü aşan IC (intercity), ICE (İntercityexpres) ve EC (Eurocity) trenleri hemen hemen her saat Almanya’nın birçok şehrine ve Avrupa’nın önemli şehirlerine hızlı, dakik ve konforlu bir şekilde ulaşım sağlar. Her havaalanına raylı sistem bağlantısı vardır. Deutshe Bahn AG birçok farklı promosyon ve özellikle öğrencilere yönelik çeşitli indirim alternatifleri sunar.Gar günlük : saat 04.30 – 01.00 arası tren hizmetleri, saat 06.00-23.00 arası da alışveriş mağaza ve marketler için açıktır.Gar planı için – bakınız. Gardan ; Ulusal demiryolları – DPF, EC, IC, ICE, IRE uluslar arası ve Almanya iç hatları, Bölgesel raylı hatları olan ; R1-2-3-4-5-7-8 ile kent içi yaygın ağı ile S Bahn(1-6) – U Bahn(5-6-7..) yolcu transportunda merkez garından hareket edeceklerdir.

Adres : Arnulf-Klett-Platz 2,  Stuttgart

Ulaşım: S-Bahn: S1-2-3-4-5-6 // Stadtbahn:  U5-6-7-9-11-14 // Straßenbahn/Tramvay : Linie/Hat 15 // Bus/Otobüs : Hat: 40, 42, 43, 92, 826, 827

Garın önündeki “Arnulf-Klett-Platz” caddesinden doğu yönü ile yürüyerek, U Bahn- Staatsgalerie (U1-2-9-14) durağı yanıdaki “Carl-Zeiss Planetarium” – Gözlem evine ulaşın (Willy-Brandt-Straße 25)(web)..objektif ve lens konusunda dünyanın en yetkin ismi olan Carl Zeiss‘ın adını ve mirasını taşıyan piramid yapılı bir gözlemevini göreceksiniz (U1-2-4-9-14 – Staatsgalerie) (gezi haritası 41 numara).

 
planetarium-stuttgart
 

Gözlem evinin hemen yanı başı kentin en güzel parklarına ev sahipliği yapar. Kent bahçe parkı “Mittlerer Schlossgarten(U1-2-4-9-14, Staatsgalerie) ve “Kinderspielplatz Mittlerer Schlossgarten” (U1-2-4-9-11-14, Neckartor)  buradadır.

1807/1809 yılında Friedrich I tarafından yaptırılmış, Eski Kraliyet bahçeleri halka açıktır.Üst, Orta ve alt Kale bahçesi olmak üzere 3 bölümdür.

* Haritamızda 44 (Grabkapelle Württemberg – Şapel & Mozele) ve 48 (Weinbaumuseum Stuttgart – tarihi şarap evi) numaralı gösterilmiş alanlar Neckar nehir ve vadi kenarına kurulu alanlardır. Buraları yakınlığından dolayı, Mercedes müze ziyaretinde anlatacağız..

Merkez Tren garının bitiminde ve kuzey batı köşesinde bir kütüphane var..”Stadtbibliothek Stuttgart”- (Municipal Library)(38 numaralı gezi alanı). Adres: Mailänder Platz 1, 70173 Stuttgart (U 5-6-7-12-15)(Stadtbibliothek)..Kentin en yeni halk kütüphanesidir.40 m. yükseklikteki yapı 2011 de açılmış..

 
stadtbibliothek_stuttgart
 

Gar’dan çıkıp ilk iş kentin ünlü caddesine ulaşmak olsun.Ve caddenin hemen başında,  yer alan Turist Danışma Bürosuna uğramak olsun..

 

Königstraße (Koenigstrasse) alışveriş caddesi

konigstrase_palacasq_strph

Birçok kafe ve mağazanın bulunduğu araç trafiğine kapalı, 1.2 km uzunluktaki bu alışveriş caddesi, tren garından başlayıp tarihi yapıların da bulunduğu Palace Square (Saray Meydanı) ve ilerisine kadar uzanıyor.Stuttgart’ın en işlek alışveriş caddesi, Kral caddesi olarak da anılır..

Akşamüstü çoğu semtteki meşhur caddelerde olduğu gibi buranın da atmosferi farklı olmakta. Caddeyi boylu boyunca yürüyün, ara sokakları gezin, masaları cadde üzerine konulmuş bir cafede oturup meşhur alman pastalarının tadına bakın.Meydanda ve cadde üzerinde  birçok sokak sanatçısı da bulunuyor. Bu caddenn başalangıcında (Merkez tren garı başı) ilk işimiz kent için Turist Danışma Ofisine uğramanız olsun.. S-U Bahn’ın pek çok hattının geçtiği Hauptbahnhof-Arnulf-Klett-Platz durağı karşısında “Königstraße 1A” adresinde geniş bir mekanda sizi bekliyor olacak..

str_turistinfodesk_ph1

Tüm bilgi ve dökümanları, ücretsiz şehir  ve ulaşım haritalarını, görevliden özel bilgi ve ulaşım bilet & kartlarını alabileceğiniz yer.. Oturma alanında soluklanıp bir şeyler karıştırıp, ücretsiz WiFi (bana göre mükemmel bir internet bağlantısı sağlamadı!) imkanı ile hizmet alacağınız, isterseniz kente özel hediyeliklere bakıp alışveriş yapabileceğiniz bir merkez.

Caddenin merkez tren garına en yakın konumda kesen sokağı “Kronenstraße 4” numarada hobi market var (İDEE.)..İlgisi olanlara duyurulur, bol çeşit mevcut..İsterseniz yakında iken uğrayın. Burada köşede Denizbank şubemiz var!

Ayrıca caddenin 7 numarasında; Stuttgart Katedrali (Domkirche St. Eberhard) ve 10 numarasında “Ützel-Brützel” <evet farklı isim ve sunumu ile> bir Türk Kebap’çısı var..

domkirche-st-eberhard

Hemen AVM’nin yan tarafındaki Warranga insanların iş çıkışı takıldıkları popüler mekanların başında geliyor (Schlossplatz meydanının hemen karşı tarafında, Kleiner Schloßplatz 13-15 numarada – web), eğer geceye devam etmek isterseniz Königstrasse’nin hemen yanında (batısında) yer alan Theodor Heuss Strasse’deki barlar ve gece kulüpleriyle eğlencenin  merkezi olabilmekte.

Sadece şehrin değil, Almanya’nın da en uzun alışveriş caddelerinden birisi olan Königstraße yaya yolunun paralelinde uzanan Eberhardstrasse, Stiftstrasse, Calwer Strasse üzerinde de şık mağaza ve butiklere göz atabilirsiniz.

Caddenin yaklaşık ortası, kalabalığın ve büyük bir yeşil alanın yer aldığı buluşma ve haraketin yer aldığı noktasıdır.

 

Palace Square  – Schlossplatz (Saray Meydanı):

palacasq_strmapsph44

schlossplatz_str_ph7

Ulaşım için;  U6, U7,  U12 ve U15 numaralı metro hatlarını kullanarak Schlossplatz durağında inebilirsiniz.Haritamızda; 10 numaralı alandır..

Kentin 4 önemli meydanı vardır. Schlossplatz, Schillerplatz, Karlsplatz, Marktplatz..

Saray Meydanın etrafındaki tarihi yapılar; Eski Saray, Yeni Saray ve Stuttgart Sanat Müzesi gibi alanlardır (meydan haritamızda 32 numaralı alan).

Schlossplatz ya da Palace Square ; Neuschloss (Yeni sarayın) önünde yer alıyor. Alanda ; 30 metre yüksekliğindeki kolonun üzerinde 5 metre boyunda Roma mitolojisinde barış, esenlik, anlaşma ve uyum tanrıçası Concordia’nın heykeli bulunuyor (1841).

Dikili taş tipindeki Jubilaumssaule (Yıldönümü Anıtı), hükümetin 25. yıldönümü ve Württemberg’in 2. Kralı Wilhelm I’ in doğum günü nedeniyle yapılmış bir anıttır. Anıt önündeki Melek çeşmesi / Schloßplatzspringbrunnen ve  üzerinde yer alan yedi adet melek heykelleri de , Württemberg’in yedi nehrini temsil etmektedir.

Schlossplatz güzel bir dinlenme alanı olup konser ve kutlamaların yapıldığı bir yerdir.Şehrin iki diğer önemli meydanı Karlsplatz ile Schillerplatz arasında duran Schlossplatz akşam saatlerinde ışıklandırmalarıyla daha göz alıcı görünüyor.Meydan uzun süre askeri amaçlı kullanıldıktan sonra, 1918 yılında halka açılmış.

Anıtın önündeki heykel ; Württenberg dükü olan “Christoph Herzog Von Wuerttemberg” in heykelidir (1515-1568).

schlossplatz_str9ph

 

Meydanın doğu tarafında Yeni Saray (Neues Schloss – haritada no.11), güneye doğru kısmında sarayın sağ tarafında ise Eski Saray/Eski Kale (Altes Schloss – Landesmuseum Württemberg – harita:no 12) yer alıyor.

18. yy. da Württemberg Dükü Charles Eugene tarafından 1746-1807 yılları arasında barok tarzda inşa ettirilen Neues Schloss (yeni saray)(harita no.11), Ludwigsburg Sarayı ile birlikte dönüşümlü olarak kraliyet ikametgâhı olarak kullanılmış. Kent merkezli, Stuttgart’ın ana ve en büyük meydanı olan Schlossplatzüzerinde görkemli bina olan barok stilli saray U şeklinde meydana hakim.

Almanya İmparatorluğu içerisinde eski bir Alman devleti olan Württemberg’in başkenti Stuttgart’ mış. Saray, Württemberg’in kralları tarafından kullanılmış. 2. Dünya Savaşı sırasında saray yoğun bir bombalamaya maruz kalmış. 1958-1964 yılları arasında restorasyon yapılarak bugünkü halini almış. 1746 – 1806 yılları arasında yapılan Yeni Saray, günümüzde Baden- Wurttemberg Eyalet hükümetinin merkez ofisi olarak işlev görmekte ve Finans ve Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmaktadır.

2. Dünya Savaşı’nda zarar görmesi nedeniyle 6 yıllık restorasyon çalışmasıyla günümüzdeki haline kavuşan 365′ e yakın odası olan tarihi yapıyı rehberli turlara katılarak ziyaret edebilirsiniz.

 
neues-schloss_str_ph0
 
 
 

Sarayın sol tarafından yürüdüğünüzde saraya ait 600 yıllık bir bahçe ve göl göreceksiniz (Schlossgarten-Saray Bahçesi).

 

Yeni Sarayın giriş kapısından baktığımız cephenin sağ ucunda “Eski Kale” – Altes Schloss bulunur.

altes-schloss-stuttgart

Etrafı hendeklerle çevrilerek savunma amaçlı kullanılmış  bu saray (harita no.12) yada kalenin geçmişi 10. yüzyıla kadar uzanıyor. Württemberg kontunun ikametgâh olarak seçmesinin ardından, kent merkezinde yer alan tarihi yapı genişletilerek saray olarak kullanılmaya başlanmış. Sarayın bir bölümü günümüzde Württemberg dönemini anlatan eserlerin sergilendiği Landesmuseum Württemberg Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor (web)(tam bilet : 5.5 € / 18 yaş altı : 3.5 € / 12 yaş altı : Free – buradan), avlusunda bulunan kilise halen ibadete açık tutuluyor.Müze pazartesi kapalıidiğer günler saat 10-17 arası açık..Müze kataloğu (bakın).

 
 
 
 
** Meydandaki atlı heykel Württemberg dük’ü “Eberhard im Bart” – Barbatus’ a ait (1445-1496)..
 
 
 

Eski saray Altes Schloss ayni zamanda Nazizme karşı mücadele eden Berthold ve Claus von Stauffenberg kardeşlere adanmış Sergi & müze olan “Stauffenberg memorial-Erinnerungsstaette” ye ev sahipliği yapar (web)(harita no.39).

Stauffenberg-Erinnerungsstätte

 

Schlossplatz’ın tam karşısında, ünlü Königstraße caddesinin  tam ortasında bulunan Königsbau Alışveriş Merkezi (Königsbau Passagen) (harita no. 31) halen şehrin en popüler AVM’ si olup, içinde zevkinize uygun restoranlar da bulabileceğiniz mekandır (web). Alman elektronik devi Saturn, Deutsche Post ve çeşit çeşit giyim mağazaları da vardır.

kunstmuseum-stuttgartph4

 

Hemen yanındaki cam yapılı binada ; “Kunstmuseum Stuttgart-Museum of Art” yani Güzel Sanatlar müzesidir (harita no.30). 2005 yılında açılan Kunstmuseum Stuttgart, camdan küp şeklindeki binasıyla Stuttgart şehir merkezindeki en modern ve dikkat çeken yapılar arasında sayılıyor.

Pazartesi hariç haftanın 6 günü saat 10-18 arası ziyaret edebileceğiniz müzenin 5.000 m²’lik sergi alanında Alman sanatının eşsiz örneklerini barındıran 15.000 parçalık bir koleksiyon sergileniyor. Gösterimi yapılan çalışmalar arasında Otto Dix, Willi Baumeister, Fritz Winter, Wolfgang Laib, Ben Willikens gibi sanatçıların eserleri bulunuyor (web)(müze ücretleri).

Ayrıca müzede; hediyelik eşya mağazası, kitap evi ve restoran yer almaktadır.
 

Noel döneminde, kasım ayından ocak ayına kadar Yılbaşı Pazarı’na ev sahipliği yapan Saray Meydanı; eğlenceli gösterilere ve konserlere sahne olmaktadır.Bu pazarlar yöresel yiyecekleri ve meşhur Gluhwine’ı (sıcak şarap) tadabileceğiniz, değişik doğal taş ve gümüş takılar, el yapımı ahşap oyuncaklar ve ev aletleri ve daha birçok değişik ürün bulabileceğiniz oldukça keyifli vakit geçirebileceğiniz yerler.

Müzenin yaklaşık 20 m. sol yanındaki sokağa (Kronprinzstraße 6) girdiğimizde yörenin biraz pahalı restoranı – sushi ve atıştırmalık mağazası “Feinkost Böhm” var.

 

Biz önce Saray meydanınınhemen yanıbaşındaki güney bölgesini gezelim, sonra kuzey doğu alanına döneriz..

 
schlossplatzsouth_maps
 

Meydanın ve Sarayın güney sınırında, sarayı yan cepheden gören ve eski sarayın hemen karşısında ağaçlık bir meydan içinde “Karls Passage – Karlsplatz ” olarak isimlendirilmiş, küçük park alanı bulunur (içinde haftalık kurulan bit pazarı Flohmarkt (Karlsplatz) Flea Market’i barındır (web) – haritada 13 numaralı yer)(Cumartesi günleri saat 08.00-16.00 arası açık olup, pek çok çeşit antika türü satışların olduğu bir  bit pazarıdır)(alan mola yeridir, güzel Alman pastası ve içecek ile dinlenmeye de uygundur)..

 

Flea market alanından;

Markthalle’nin hemen yanındaki bu meydan, ismini Württemberg dükü Karl Eugen’in 1793 yılındaki ölümünden sonra almıştır. Meydanda 1. Kayser Wilhelm’in (Kaiser Wilhelm I) at üzerinde, yanında iki arslanın koruduğu heykeli bulunuyor. Kayzer Wilhelm, 1797-1888 yılları arasında yaşamış ve 1871’den ölümüne kadar ise ilk Alman İmparatoru olmuştur.

flohmarkt-karlsplatz

Karlsplatz’ın hemen bitişiğindeki yapı (harita no.15) 1705 yapımlı Old Orphanage “Altes Waisenhaus” binasına aittir.Öncesi süvari kışlası, takibinde yetimhane, 1920 lerde devlet okulu, günümüzde İFA – “Dış İlişkiler Enstitüsü” olarak hizmet veren asimetrik dörtgen yapılı binada ayni zamanda cafe restoran ve dükkanlar vardır. Amedeus restorant burada yer alır – web (Charlottenpl. 17).

altes-waisenhausstrph

Saray meydanını arkamıza alıp, “Planie Tunnel” cadde üzerinden geçerek; güney yöndeki Königstraße’ye paralel sokaktan (Schillerpl)  devam ettiğinizde Schillerplatz’a (Schiller Meydanı – harita no.28) gelmiş olacaksınız.

 

Meydan  tarihi yapılara ve ortasında yer alan  heykele ev sahipliği yapmaktadır.Danimarkalı heykeltıraş Bertel Thorwaldsen tarafından yapılmış meydan ortasındaki heykel ; Alman şairi, filozof ve tiyatro yazarı olan Friedrich Schiller‘e aittir (1839).

Bu meydan haftanın 3 günü < salı, perşembe ve cumartesi > pazar alanıdır (çiçek & sebze meyve). Ağustos ayı sonlarında  Stuttgart Wine – şarap festivaline, kasım sonu ve aralık ayı boyunca da “Noel pazarına – Christmas Market” ev sahipliği yapar..

 

Meydanın için ve komşu alanı kentin ünlü yapılarına yakındır..

Meydanın güney köşesinde, Kolej kilisesi olarak bilinen ve  en eski Protestan kilisesi olarak kabul edilen 1170 yılından kalan “Stiftskirche/Evangelische Stiftskirche” – Collegiate Kilisesi, Stuttgart’ın simgelerinden biri olarak görülmektedir.

Eski kent merkezindeki bu meydanın çevresinde geçmişi 10 yy a dayanan iki kuleli  Collegiate Church – Stiftkircheweb) protestan kilisesidir (harita no.26). 1175 yapımlı kilise 2. dünya savaşında hasar görmüş, yenileme çalışmaları 2000 li yıllarda tamamlanmıştır.

schillerplatzstrphw-6

Stuttgart’ın bir amblemi sayılabilecek kilise Temmuz/Ağustos aylarında Uluslararası etkinlikler dahil, popüler konserlerin yapıldığı bir yerdir.

Fruchtkasten binası, Stiftskirche kilisesinin yanındaki üçgen çatılı yapıdır.Günümüzde Landesmuseums Württemberg müzesine bağlı müzik evi olarak hizmet vermekte (harita no.27)..

Prinzenbau – 1918 yılına kadar Württemberg yöneticileri için bir şehir sarayı ve misafirleri için bir aile sarayı olarak hizmet vermiştir.Schiller heykelinin arka cephesinde kalan 3 katlı bina olup, günümüzde Baden-Württemberg Adalet Bakanlığı binası olarak kullanılmaktadır (altta sağdaki beyaz yapı).

Schiller meydanının hemen yakınında başka bir tarihi bina bulunur.Alte Kanzlei – Old Chancellery ;  (harita no.29).1500 lü yıllardan kalan eski bir kütüphane, Hukuk bürosu iken  günümüzde lüks bir restorandır (web). Restoran önündeki sütun 1600′ lü yılllara aittir ve en tepede “Merkür heykeli” bulunur.

 

Geziye devam…Karlsplatz’ın sağındaki Münzstraße sokağından ilerlediğinizde Marktplatz’ a ulaşılım (harita no.23).

marktplatzstr_phmaps4

Schillerplatz’tan ilerlediğinizde sol çaprazda Markthalle adındaki sebze-meyve hali yer alıyor. 100 yıllık bir geçmişi olan Art Nouveau tarzı bir binada yer alan mekanın önünden geçeriz (harita no.14).

markthalle_stuttgart_footph

Mimar Martin Elsässer tarafından planlanan yeni sanat stilinde inşa edilmiş, kapalı bir pazar alanı olan Markthalle şehrin merkezinde 1914’den beri açık. Bir çok giriş ve çıkış kapısı var (web). 6800 m² zemin üzerindeki alanın giriş katı market, üst katı hediyelikten tutunda, 3 adet restoran ve mağazaya kadar çeşidi barındırır.Hafta içi : saat 07.3-18.300, cumartesi : saat 07.00-17.00 arası açık , pazar günleri kapalıdır.

 

Market alanının hemen güney bitişiğinde bir meydan ve meydan içinde yerel yönetim binasına (Belediye) gidiyoruz. Marktplatz – Market Place  (harita no.23). 1290’dan beri kentin bilinen bu pazar alanı Belediye binasına da ev sahipliği yapmakta (1950).Haftanın Salı, Perşembe ve Cumartesi sabahları bu meydan sebze meyve pazarıdır (saat 07.00-13.30).

Belediye Binası (Rathaus – Town Hall) 1304 yılında inşa edilmiş (harita no.24).

2. Dünya Savaşı’ndaki bombalama nedeniyle yıkılan bina tekrar inşa edilmiş. Meydanda salı, perşembe ve cumartesileri saat 07-13 arası renkli bir pazar kurulmakta..

Belediye binasının hemen batısında,    Marktplatz’ı Königstraße’ye bağlayan 1953 yapımlı ilk yaya yolu olan sokağa girerseniz (Schulstraße – harita no. 25)..Giyim kuşamdan aksesuarlara, cafe restoranlara kadar her şey var..

Belediye binasından çıkarak hemen doğumuzda kalan “Hauptstätter Str” ana caddesine çıkıp, güney yönüyle bir kaç yüz metre yürüyelim..Caddenin solunda bir kilise çıkar karşımıza; St Leonard’s Church (Leonhardskirche)(harita no. 17). Hemen yanındaki sütunlar üzerine kubbemsi yapısı ile oturtulmuş yapı da; Gustav Siegle Haus‘tur (hatita no.18)..Stuttgart’ın en geleneksel etkinlikler ve kültürel yerlerden biridir. Sanayici Gustav Siegle varisleri tarafından kurulmuştur (1912).

st-leonards-church_strph

Bu alanın hemen karşı tarafında Filozof-müzisyen Georg Wilhelm Friedrich Hegel’in doğduğu (1770)eve ait müze evi Hegel Hause <harita no.19 – Eberhardstraße 53 > ve bu binanında üzerinde bulunduğu 14. yy dan kalma geniş cadde “Eberhardstraße” (harita no.20) bu bölgenin son gezi alanıdır.. Cadde otel,restoran ve mağazalar içermekte..

tagblatt-turm_strph

Cadde üzerinde Almanya’nın 1920’lerden kalma 61 m. lik ilk yüksek yapısı – Tagblatt-Turm -yer alır ( harita no. 21)(Eberhardstraße 61).

Böylece, Schlossplatz – Saray meydanı’nın güney kısım gezisi tamamlanmış olduk, sonraki sayfada Saray meydanı kuzey doğu alanı ve kentin diğer bölgeleri ile geziye devam edeceğiz..

 
 

Önceki Sayfa – Sonraki Sayfa

Stuttgart ve Yakın Bölgeler – Klasöre dön

Stuttgart, Uzak Bölgeler – Klasöre dön

 

Almanya : Ana Klasöre dön

 
 
 
 

9 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir