Stuttgart (Genel Bilgiler)

 
 

STUTTGART

(Bilgiler 2024 yılına Günceldir!)

 

Şehir Hakkında, Genel bakış – Kısa notlar ;

Modern Almanya Federal Cumhuriyeti’ni oluşturan 16 eyaletten biri olan Suabiya‘nın tam merkezidir. Suabia veya Svebia; güneybatı Almanya’da, kültürel, tarihi ve dilsel bölgedir.Tarihte 900 lü yıllarda dük’lük sistemine tabi Almanya’da ; 962 yılında bir Cermen sülalesi olan Ottolar (919–1024), Saksonya, Bavyera, Suabiya, Thuringia, Loren ve Franconia düklerini bir çatı altında topladı ve Alman Krallığı’nı ilan ettiler (Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu)..

Günümüzde kent, Baden Württemberg eyaletinin başkentidir ve eyalet olarak işsizlik oranı %5’in altında, Almanya’nın en büyük 6. kalabalık kenti (~ 620 bin nüfusa sahip). Almanya’nın otomobil endüstrisinin büyük bir bölümünü oluşturan firmalar bu eyalette bulunmaktadırlar (dört tekerlekli aracın ve motosikletin ilk üretildiği yerdir). Ayrıca eğitim kalitesinin en yüksek olduğu eyaletlerden biridir.Baden-Württemberg Almanya’daki Freiburg, Heidelberg ve Tübingen gibi birçok eski, prestijli ve meşhur üniversitelerin merkezidir.

Stuttgart, kültürel, sportif ve tarihi açıdan zenginliği ile göz kamaştırmaktadır ve Stuttgart borsası Frankfurt’tan sonra Almanya’nın ikinci büyüğüdür. Stuttgart Balesi de dünya çapında ünlü olup “Cats” ve “Vampirlerin Dansı” müzikalleri burada sahnelenmektedir.

Üç tarafı derin ormanlarla çevrili olan ve Neckar Nehri ile kara ormanlar yakınında bulunan kentin yüzölçümü 11.000 hektardır. Bunun yarısından fazlası bahsedilen yeşilliklerle kaplıdır. Aynı zamanda Alman büyükşehirlerinin en dağlık olanıdır. Almanya’nın güneybatısında bulunması itibariyle turizm trafiği yoğun olan Stuttgart, “Kara Orman-Schwarzwald”, Bodensee ve Schwaebische Alb gibi doğa harikalarını topraklarında barındırmaktadır. Komşu ülkelere gitmek isteyenler fazla zorluk çekmeden Avusturya, Fransa ve İsviçre’ye ulaşabilirler.

Almanya’da dolayısıyla Stuttgart’ta şehirlerarası taşımacılıkta Türkiye’deki gibi bir otobüs kullanımı ve otogar sistemi yoktur. Otobüsler sadece şehir içi taşımacılıkta veya tur amaçlı seyahatlerde kullanılır. Ülke içi ulaşımda raylı sistem en çok tercih edilen ulaşım biçimidir. Belki de trafik kazalarının bu kadar az olmasının başlıca sebebi de budur. Alman demiryolları (Deutsche Bahn AG) dünyanın en gelişmiş teknolojilerine sahiptir. Raylı sistem Almanya’daki tüm şehirlere yayılmış durumdadır. Alman demiryolları ekonomik, çok hızlı ve dakik bir şekilde bu şehirlere ulaşım sağlar. Tren garları genellikle şehir merkezlerindedir. Uzak ve yakın ulaşım tarifeleri bağlantılara ve aktarmalara uygun şekilde düzenlenmiştir. 200’ü aşan IC (intercity), ICE (İntercityexpres) ve EC (Eurocity) trenleri hemen hemen her saat Almanya’nın birçok şehrine ve Avrupa’nın önemli şehirlerine hızlı, dakik ve konforlu bir şekilde ulaşım sağlar. Her havaalanına raylı sistem bağlantısı vardır.
Çok sayıda kaplıca, kent içinde bulunan iki şato ve bu yörede yetiştirilen üstün kaliteli şarap, Güney Almanya kentinin zevk ve lezzet merkezi olduğunu göstermektedir.

Stuttgart’ın yöresel festivalleri çok popülerdir; her yıl yapılan Stuttgart şarap festivali, bahar festivali, zevkli yaz festivalleri, bira festivali bunlara örnek verilebilir.

Baden-Württemberg’in çoğu yerlerinde Almanca şehre hakim olsa da özellikle yaşlı nüfus arasında hala sıklıkla, Svabya dilinin farklı lehçesi (Schwäbisch) ve ‘Badisch’/Allemanic kullanılır. Fakat kuzey Almanların çoğu bu lehçeleri anlayamaz. Bu lehçeler kırsal kesimlerde daha yoğun kullanılır.Eyaletin Stuttgart dışında bulunan diğer önemli kentleri : Mannheim, Heidelberg, Esslingen, Tübingen .. sayılabilir.

Kent; ülkenin en eski şehirlerinden biridir. 10. yüzyılda kurulmuş olan şehrin adı, Stutengarten yani “kısrak bahçesi” isminden türeyerek bugünkü hâlini almıştır.İkinci Dünya Savaşı sonrasında kent yenilenmemiş, yeniden inşa edilmiştir.Bölgedeki dört saray çevreye öylesine iyi dağıtılmıştırki, kentin yeniden kurulduğunu anlamak zor olacaktır.

1880’li yıllarda taşıma ve ulaşımda faytonlar vardı. Sonra motorlu araçlar geldi. Bütün bunların merkezinde Stuttgart vardı. Alman mühendislik dehasının ve otoyollarının simgesi olan Baden-Württemberg eyaletinin merkezi Stuttgart’ın otomobillerle özdeşleştiği bu nedenle kesindir.Kentte yer alan üç müze (Mercedes Benz, Gottlieb Daimler Memorial ve Porsche müzeleri), size kenti otomobillerle özdeşleştirmek dışında bir seçenek bırakmıyor. Özellikle Gottlieb Daimler Memorial Müzesi’ni gezerken, 1889’da motorla hareket ettirilen dört tekerlekli ulaşım aracının geliştirilmesiyle dünya tarihinin nasıl değiştiğini bir kez daha tanık olacaksınız.

Stuttgart, otomotiv sektörünün yanısra ayrıca Bosch’un merkez ofisini, Carl Zeiss planetarium’u (gözlemevi) da barındırmakta. Öte yandan, Stuttgart’ın eğitim ve bilim alanlarında sunacağı imkânlar da vardır. 18 üniversite ve yüksek okul, Max-Plank Enstitüsü Fraunhofer Topluluğu gibi ünlü araştırma ve geliştirme kuruluşları bu kentte yer alır.

Almanya’nın Stuttgart kenti kütüphanesi, içeriğiyle olduğu kadar mimarisi ve çağdaş hizmet tarzıyla ziyaretçilerini etkiliyor. Koreli mimar Eun Young Yi’nin 235 rakibini eleyerek seçilen projesine göre inşa edilen ‘Stadtbibliothek am Maiander Platz’ın yapımına 2008 yıllarında başlandı. Toplam 80 milyon Euro harcanarak yapılan kütüphane 2011 yılından bu yana hizmet veriyor. ikisi yeraltında olmak üzere toplam 11 kattan oluşuyor. İçeriğinde yüzbinlerce geleneksel ve elektronik kitap, süreli yayın, film, müzik gibi farklı materyaller bulunan bu devasa yapı, araştırmacılar için adeta bir bilgi cenneti. kişiye özel emanet dolapları, ücretsiz wi-fi bağlantısı, cafeleriyle ziyaretçi dostu kütüphane, açıldığı günden bu yana kentin en keyifli kültür mekanı olma özelliğini taşıyor.

Araba meraklıları için zamanın duracağı Mercedes-Benz ve Porsche Müzeleri ; geçmişten bugüne sanat diyebileceğimiz koleksiyonu ile Staatsgalerie Stuttgart; tarihi sanat müzesi Württembergisches Landesmuseum; modern sanat müzesi Kunstmuseum Stuttgart; çağdaş sanat müzesi Kunstgebäude yapılacaklar listenizde olmalı. Kraliyet sarayları ve bahçeleriyle çevrili Schlossplatz; şehrin en meşhur kilisesi Stiftskirche‘i de unutmayın!

stuttgartmainph2

Tarihi yerler ve müzeler görmek dışında kaplıcaları ile ünlü Stuttgart’ta SPA keyfi de yapabilirsiniz. Şehrin başlıca termal banyoları olan “The Leuze”, “The Cannstatt” ve “Berg” Mineral Banyolarına uğrayabilirsiniz.

Şehirde gece hayatının odak noktası “Theodor Heuss Strasse” çevresidir. Özellikle “Hans im Glück Brunnen” çeşmesi ve “Bohnenviertel” Mahallesi etrafında geç saatlere kadar açık olan barlar, kafeler ve restoranlar bulmak mümkün. Geleneksel Alman Barları için ise “Steinstrasse” alanına gitmelisiniz.

İklimi ise okyanusal iklimdir. Yıllık yağış oranı fazla olduğundan yeşillik alanları fazladır. Havası kuru ve yazları rahatsız eden nemli yapısı yoktur..

Özellikle İlkbahar ve sonbaharda (nisan – ekim ayları arası) kent’in ziyareti önerilmekte. Kasım ayı , manzaranın en güzel, renklerin en sıcak olduğu dönemdir. Almanya’nın yüzde 80’inde şehirler düz alanlara kurulmuş iken, Stuttgart tepelere hakimdir.. Çevresindeki ormanlar, içindeki parklar, nehir boyunca uzanan bağlar kasımda sarı, kırmızı, yeşilin birçok renk tonuna bürünür.

Kenti gezmek zor değildir. Stuttgart gezinize, Schiller Meydanı (Schillerplatz) karşısındaki Eski Şato’dan (Altes Schloss) veya tren istasyonundan başlayan yoldan çıkabilirsiniz. Sarı levhalar sayesinde yolunuzu kaybetmeden istediğiniz yere varır, kenti keyfinize göre keşfedebilirsiniz.

Görülmesi mutlaka gerekli dört tarihi anıt arasında, X. yüzyıldan kalmakla birlikte birkaç kez yenilenen Eski Şato (Altes Schloss), rokoko süslemeleriyle XVIII. yüzyılda İtalyan mimarlar tarafından yapılan barok harikası Yeni Şato (Neues Schloss), Dük Carl Eugen tarafından dünya dertlerinden uzaklaşmak için kentin batısındaki ormanlarda yaptırılan Yalnızlık Şatosu (Schloss Solitude) ve eşinin en sevdiği çiçeğin adıyla Kral I. Wilhelm tarafından ısmarlanan Rosenstein Şatosu yer almaktadır.

Bunlara ek olarak, botanik bahçeleriyle tanınan Ludwigsburg Sarayı, Rubens ve Rembrandt’ın bazı tablolarını görebileceğiniz Eski Devlet Galerisi (Alte Staatsgalerie), XX. yüzyıl sanat eserlerinin sergilendiği Yeni Devlet Galerisi (Neue Staatsgalerie) ve Schiller Meydanı’ndaki kilise (Collegiate Church/Stiftskirche) de unutulmamalıdır. (Eski ve yeni Devlet galerilerinde ; Binalar arasındaki zıtlık barizdir: burada düz hatları ve katı geometrisiyle “Alte Staatsgalerie”, diğerinde kavisli cephesi ve parlak renkleriyle çelik ve camdan yapılmış “Neue Staatsgalerie”. Eski ve yeninin etkileşimi ile dikkat çeken bir konumdadırlar).

Sadece birkaç yeri görecek kadar zamanınız varsa, mutlaka görmeniz gereken yerler arasında kentin bir diğer çağdaş anıtı, kentin simgesi olan televizyon kulesi/Fernsehturm-stuttgart olmalıdır. 217 metre yüksekliğindeki bu mimarî şaheser, dünyadaki benzerlerine örnek oluşturmaktadır (Pazartesi-perşembe : saat 10-23, Cuma-Pazar : 09*/10-22/23* arası açık olup (*= yaz dönemi), tam bilet : 10.5 €, 6-15 yaş : 5.5 € ; Aile bileti – 30 € // yıllık bilet → tam : 40 €, ind. : 20 €’ dur – web).

Schlossplatz’tan Königsbau’ya uzanan Königstrasse, Stuttgart’ın en popüler caddesidir. Araç trafiğine kapalı bu caddede, şehrin merkez buluşma noktasıdır (web). Şehrin sakinleri ve ziyaretçileri yaz-kış tarihi çeşmelerle, ağaçlarla süslü bu caddede buluşuyor. Lüks tasarımcı butiklerinden dünyaca ünlü markaların mağazalarına uzanan seçenekleriyle Königstrasse, alışveriş için en iyi tercihlerden biri. Caddenin başında, merkez tren garına yakın konumdaki Turizm Ofisi‘ne uğrarsanız harita ve ek bili-broşürler alır, her gün 13.30’da Almanca ve İngilizce olarak gerçekleştirilen şehir gezisine katılabilirsiniz. Yeterli olmasa da free İnternet Wi Fi imkanı mevcut (kentte Starbucks cafe’den-hatta dış mekanından da WiFi kullanımı imkanınız olacaktır!).

Schlossplatz yakınındaki Königsbau pasajlarının tasarım mağzalarında bir mola verin ya da Almanya’nın en uzun yaya caddelerinden Königstrasse’de hoşunuza giden bir şey alın.

Kasım ayı, kışa girmeden önce sanatın sokaklara, meydanlara çıktığı son ayıdır. Almanların Noel Pazarları ünlüdür (Christmas market/ Marchés de Noël). Özellikle Dresden’de – Striezelmarkt’ta 60 yıldır kurulan pazar, Avrupa’da en ünlüler arasında yer alır.Dresden Noel pazarının en öne çıkan yönlerinden biri de aralık ayının ikinci pazar günü kutlanan yıllık meyveli kek (stollen) festivalidir.

Sıklık ile; Bu pazarlar kasım aynın 2. yarısı (20 sinden sonra) başlar ve Noel tatili başlangıcına kadar Aralık ayı ikinci yarısını da içine alır. Stuttgart noel pazarı Almanya’nın diğer ünlü pazarları gibi olmasa da görülmeye değerdir.Şehrin en ünlü meydanlarında kurulu 300 civarı stantlı Stuttgart Noel Pazarı, neredeyse tüm şehir merkezini kaplıyor.Noel ışıklarına bürünerek üç asırlık bir geleneği yaşatıyor meydan. Minyatür bir tren yolu, buz pateni ringi gibi aktiviteler ortamı hareketlendirirken sıcak şarap kokusu ve Noel müzikleri birbirine karışıyor (Adres: Marktplatz 1, 70173, Stuttgart)..
 
Esslingen’deki Noel pazarı,
çeşitli eğlenceli bir programla insanları Ortaçağ’a geri götürüyor.. Otantik kıyafetler giymiş yerel hal, yemek ve sıcak şarap dahil yiyecek içecek standtları renkli görütülere sahnedir.Uluslararası bir ünü olmasa da, Almanya içerisinde oldukça meşhur ve önemli sayıda ziyaretçi alıyor. Kasım sonu ile Noel arasında Almanya’ya yolunuz düşerse rotanızı Esslingen’e çevirmeyi de unutmayın..15 dk zaman dilim ile çalışan S1 treni ile Esslingen Stuttgart’a 15 dk. uzakta..

Çok kültürlülüğü ön plana çıkaran farklı ulusların bireylerini buluşturan büyük etkinlikler düzenlenir. Schlossplatz adlı meydanda ve çevresinde hafta sonunda dev bir bitpazarı kurulur (Gayet kaliteli ve hoşlanabilecek meraklılar için : Cumartesi günleri saat 09-15 arası, Karls-Passage, 70173 Stuttgart ( Flohmarkt Karlsplatz) adresinde kurulmakta – Web bilgi-. Saray meydanının hemen yanıbaşında ki pazarda eski resimler, kitaplar, antikalar satılır.

Trafiğe kapalı olan König Caddesi boyunca gruplar her köşede müzik yapar. Schloss çevresindeki parklarda herkes çimenlerin üzerine uzanıp konser dinler. Ayrıca animasyon film festivali de bu ayda düzenlenir.Camdan yapılan yeni şehir müzesi Staat Museum da buradadır.

Markthalle’nin Art Nouveau tarzı büyük binasının ağır kapılarından geçer geçmez bir lezzet diyarına adım atmış oluyorsunuz (web)(Adres: Dorotheenstraße 4). Aynı zamanda göz alıcı bir tarihî eser olan mekanda, tüm dünyadan taptaze meyve ve sebzelerin, Fransa, İtalya, İsviçre ve Hollanda’dan gelen peynirlerin, zeytinyağlarının, Kuzey Denizi’nden çıkan günlük balıkların sergilendiği tezgâhlar, bahçecilikle ilgili dükkânlar sayesinde adeta bir gurme cenneti misali.Bu arada; Pazarda enfes ekmek çeşitleri – kadayıf – baklava ve sarma dolma gibi gıdalara ulaşmak isterseniz bir Türk satış departmanı bulunmaka (2020)…

Cannstatter Volksfest (Cannstatt Festivali)(web bilgi) Bu yıl 171. yıl dönümünü kutlayacak olan festival, 27 Eylül ve 13 Ekim 2024 tarihleri arasında gün boyunca tüm ziyaretçilerini eğlendirecektir. Dönme dolaptan raftinge, sayısız bira bahçesinden yiyecek tezgâhına kadar, akla gelecek her şeyin sunulduğu festival, her yıl binlerce ziyaretçinin akınına uğramaktadır.

Neckar nehrinde gezintiye çıkmayı unutmayın! ( web)..

Gece hayatının kalbi; Theodor-Heus, Hirsch, Silberburg, Friedrich caddelerinde atıyor. Kleiner Schloss, Rotebühl meydanları ve Bohnenviertel, Hans-im- Glück-Brunnen ve Friedrichsbau bölgeleri de gece kulüpleri ve barlara ev sahipliği yapıyor.

 

Ve Kent’e yakın merkezler..

Almanya’nın en “yeşil” kentlerinden olan Stuttgart, Kara Ormanlar’a bir trekking, bağlara ya da güneye, 200 km yolu gözünüze kestirince Konstanz Gölü’ne ulaşacaksınız (Almanya, İsviçre ve Avusturya arasında bir göldür. Konstanz gölü (Bodensee) Ön Alp Dağlarına dayanır. Gölün 273 km uzunluğunda sahili vardır)(Mutlaka gidin – Baden-Württemberg DB-Bölgesel Bileti kullanın! – bilgi için bakın). Kıyı şeridinde yer alan; Meersburg, Friedrichshafen, Lindau-Bodensee, Konstanz şehirleri tam bir doğa harikası..Birbirlerine 30-50 km uzaklıkta olan bu kentlere otobüs ve tren ile ulaşım çok rahattır..

Stuttgart’ın 60 km kadar güneyinde, otomobille 30 dk. a ulaşılabilecek Swabia Dağları ve Kara Ormanlar’ın (Schwarzwald-Black Forest) özellikle sonbahar manzarası meşhurdur.

Almanya denince o masalsı kale ve şatoları unutmamak gerekir. Çoğunlukla Almanya’nın batısındaki Ren ve Mosel vadilerinde, Stuttgart’ın güneyindeki Neckar vadisinde ve Kara Ormanlar (Black Forest/Schwarzwald) olarak bilinen bölgede pek çok eski şato bu şekilde yenilenmiştir. Doğuda ise Romantik Yol (Romantische Strasse/Romantic Route) olarak adlandırılan ve Wüzburg’tan Alpler’e uzanan hat çevresinde bu şatolar yoğunlaşmıştır.

 

Sırası gelmişken kısaca, Stuttgart’a da yakın olabilecek bu yapılara ait bir kaç örnek verelim.

“Neuschwanstein Şatosu” :

Bavyera eyaletine bağlı Füssen yakınlarındaki Hohenschwangau kasabası yakınında (Schwangau) bulunan sarp bir tepeye kurulmuş olan, 6 katlı, 19. yüzyıl Neo-romantisizm mimari stiliyle yapılan kaledir.Walt Disney‘in film jeneriklerinde bu kaleden esinlenerek alınmış olduğu söylenmekte..Münih’e 120, Stuttgart’a 210 km uzaklıkta yer alan kaleyi görmeniz önerilmekte (“Konu detayına buradan bakın”).

 

“Hohenzollern Burg – Kalesi” :

Stuttgart’a daha yakın konumdadır. Yaklaşık 65 km. güneyinde (Tübingen üzerinden), Hechingen kasabasında bulunur. Trenle ulaşımı çok kolay..Bu kale için gezi bilgilerini “Stuttgart-yakın bölgeler” içeriğinde bulabilirsiniz.

 

Bu kalenin hemen 35 km doğusunda, Stuttgart’ın 65 km güneyinde başka bir şato bizi bekler..Reutlingen kenti yakınlarındaki Achalm Dağı’nın tepesinde, 11’inci yüzyıldan kalma bir masal şatosu Schloss Lichtenstein bulunuyor.

Lichtenstein şatosu, Svabya Alpleri’nde bulunan peri masalı stilli bir yapıdır..Tarihsel olarak 1200 yılından beri burada bir şato bulumaktadır.Lichtenstein Şatosu, sarp kayalıkların üzerinde vadiyi kuş bakışı görür – ( bilgi için ).

Diğer şatoları da sizler araştırın..

Sıcak günlerde kent sakinlerinin kuzey doğu yön ve 10 km uzaklıktaki Max Eyth Gölü kıyısındaki barbekü eğlencesine katılın ya da bisiklet yollarını deneyin(web.1)(web.2).

Kısa bir tren yolculuğuyla Tübingen‘e ulaşabilirsiniz. Kasabanın Ortaçağ’ı yaşatan meydanı görülmeye değer. Almanya’nın en eski üniversitelerinden Eberhard Karls Universität Tübingen’i ziyaret edin.. (detay için bakın).

Esslingen; Kentin hemen yanıbaşında yer alır.Kalesi, mimarisi özel evleri ve doğası ile görülecek şehirlerdendir.Şehir merkezinden S bahn ile ulaşım imkanını değerlendirin.. (detay için bakın).

Stuttgart’ın şaraplarını – kent bağlarla çevrilidir – birasını ve özel soğanlı turtasını tatmadan geçmeyin.

Sonbaharda Stuttgart’tan Tübingen’e giderken, 45 – 50 kilometrelik otoyolda ormanların arasında çok güzel doğa çıkar karşınıza.Tübingen’den geçen Neckar ve Ammer nehirleri üzerine çok güzel köprüler yapılmıştır.Bağ manzaraları arasındaki küçük köylerde bu mevsimde şarap festivalleri düzenlenir. Bölgede dünyanın en ünlü şarap üzümlerinden biri olan Riesling yetiştiriliyor. Stuttgart civarında yaklaşık 500 şarap üreticisi bulunuyor. Hafif içimli, ferahlatıcı aromalara sahip Riesling şaraplarını mutlaka denemelisiniz. Her yıl Ağustos ve Eylül aylarında bağbozumunu kutlamak için düzenlenen Stuttgart Şarap Festivali‘nde 250’yi aşkın şarap çeşidini tatmak mümkün (web).Stuttgarter Weindorf Almanya’nın bu bölgede en iyi şarap ve gıda, tüm Almanya, Avrupa ve hatta diğer kıtalardan gelen insanları çeken bir benzersiz, huzurlu ve rahat bir atmosfere sahip festival alanı (28 ağustos-8 eylül 2024)(Mekan : Marktplatz, Schillerplatz, Kirchstraße).

 

Yemek – İçmek :

Alman mutfağında genel olarak; kırmızı etin, pancar, patates ve lahana başta olmak üzere sebzelerin ve hamur işi ürünlerinin sıkça kullanıldığı lezzetli ve bir o kadar da doyurucu yemekler yer almaktadır.Yerel mutfakta sıklıkla kullanılan malzemeler arasında; domuz eti, dana eti, geyik eti, lahana, pancar, patates, havuç, krema ve peynir başta olmak üzere süt ürünleri, sakatat çeşitleri, kuşkonmaz ve salatalık bulunmaktadır.Burada zorlanabilinecek bir besin türü “Balık” olacaktır.Sıklık ile Somon balığı bulunmakla birlikte; Bizlerin alışık olduğu tezgah sunum ve bol çeşit deniz balığını zor bulacaksınız. Bulsanız da 100 gr. lık satış tutarları ile 750 gr gelebilen bir deniz balığını, 35-40 € a alabilirsiniz!..Balık pişiren mekanlarda var..Nerede bulursunuz ?.. Markthalle içinde bir bölüm var ayrıca, bir şubesi Schulstraße ( Königstraße’yi Marktplatz’a bağlayan ara sokak ) de bulunan “Nordsee” restoran zincirlerinde hem yer hem de pişmemiş olarak alabilirsiniz..

Kebap mı?..Türk’lerin bulunduğu alanda olmaz ise olmaz işletmeler burada da var..Özellikle sunum, fiat ve hijyen açısından önerebileceklerim “Rotebühlpl” caddesi ve çevresinde konuşlanmışlar..Rotebühlplatz (Das Gerber) U bahn istasyonu ve çevresidir buralar.. Mantı dahil pek çok sunumu ile Rotebühlpl. 15′ te yer alan Word of Kebap, Bey kebap ve diğerleri bu mekanlarda (2020)..Yerel tatların yanı sıra Katharinenstraße, Hauptstätter Caddeleri üzerinde ve Wilhelmsplatz Meydanı ve çevresinde İtalyan, Asya, Türk ve Fransız mutfaklarından lezzetler sunan birçok restoran bulunmaktadır.

Bey kebap :

Alman mutfağının çok zengin olduğu söylenemez. Yöreye ait geleneksel yemeklerin tadına bakmak istiyorsanız Schiller Meydanı’ndaki Alte Kanzlei’a gidebilirsiniz. Ayrıca Almanya’nın en büyük şarap üretim bölgelerinden birinin kalbinde ve kırsal bir vadi tabanında bulunan Baden-Württemberg’in eyalet başkenti olan Shuttgart’ta herkes için bir şeyler vardır.Bu bölgenin mutfağı da çok zengindir. Soslu et yemeklerinin yanı sıra büyük mantılar (maultaschen), ev makarnası diyebileceğimiz spatzle tadılmaya değer yemeklerdir.

  • Eisbein mit sauerkraut; fırında aromatik otlar eşliğinde pişirilen domuz pirzolasının yanında, püre hâlinde servis edilen patatesten oluşmaktadır.
  • İsteğe bağlı olarak, etli veya ıspanaklı olmak üzere farklı harçlarla hazırlanabilen büyük mantılardan oluşan yemeğe ise schwäbische maultaschen adı verilmektedir.
  • Üzerine baharatlı ve hardallı özel bir sos dökülerek servis edilen tavuk butu haşlaması paprikahuhn, genellikle el yapımı küçük hamur köfteleri anlamına gelen knödel ile birlikte sunulmaktadır.
  • Dampfnudel ise beyaz un, tuz, maya, margarin, su ve tereyağının karışımından oluşan hamurun yumurta biçiminde şekillendirilerek; dökme tencerede yan yana dizili bir hâlde pişirilmesinden oluşan, yarı ekmek yarı mantı formunda bir yiyecektir.
  • Eierpfannkuchen, tavada yuvarlak bir biçimde pişirilen hafif tatlımsı bir krep çeşididir.
  • Schwarzwälder kirschtorte kirazlı, bol kakaolu ve kremşantili bir yaş pasta çeşidi olan Kara Orman pastasıdır.
  • Kızartılmış, içi marmelat veya çikolata dolgulu, mayalı hamur toplarına; bölgeden bölgeye değişen berliner, pfannkuchen, kreppel veya krapfen isimleri verilmektedir.
  • Stuttgart’ta en sık tüketilen atıştırmalık yiyecek; bratwurst adı verilen özel Alman sosisinin, taze sandviç ekmeği arasına konulmasından oluşan sandviçtir.
  • Alman Ekmeği : Brötchen, semmel, schrippe, rundstück ve weckli ismindeki yuvarlak ekmekler; Alman mutfağında, önemli bir yere sahiptir.

  • Brotzeit, çay saatinde çay eşliğinde tüketilen bir yiyecek tabağıdır.Bu tabağın içerisinde; salam ve peynir çeşitleri, krep, çörek ve poğaça gibi birden fazla çeşit hamur işi ve domates, salatalık gibi diğer yiyeceklere eşlik edecek sebze türleri yer alır.
  • Brezel/Pretzel ; Geleneksel tuzlu Alman simidi..En bilineni..Atıştırmalık..
  • Almanya genelinde tartışmasız en popüler alkollü içecek çeşidi, yerel olarak 5000’den fazla çeşidi üretilen biradır.Altbier, Berliner Weiße ve Schwarzbier şehri ziyaret edenlerin mutlaka denemesi tavsiye edilen prestijli yerel bira markalarıdır.
    Biradan sonra ise ebbelwoi ya da Apfelwein adı verilen elma şarabı, Almanya genelinde oldukça popüler bir alkollü içecektir.Kirschwasser, Kara Orman’ın derinliklerinden toplanan kirazlardan yapılan bir likör çeşididir.Alman şarabı, lezzeti ve aroması ile dünya çapında ünlüdür.Şehri ziyaretiniz esnasında beyaz şarabın en prestijli örneklerinden Riesling ve Silvaner’i ve en lezzetli kırmızı şarap çeşitleri olan Spätburgunder ve Dornfelder‘i mutlaka tatmanız önerilmektedir.

Bu arada unutmadan : Aracınız var ise; benzininizi kendiniz doldurmanız gerekiyor ve doldurduğunuz bölümün numarasını içeride kasiyere söyleyip bu şekilde ödeme yapabiliyorsunuz.

 

Alış Veriş :

Stuttgart’ta Pazar günleri marketller dahil mağazalar kapalıdır. Sadece “Koenigsbau Passage” açık olur. Cumartesi günleri ise birçok mağaza 16.00’da kapanır. Bu sebeple alışverişlerinizi diğer günlerde yapmalısınız.

Stuttgart’ta alışveriş dünyasının kalbi; şehir merkezindeki Königstrasse ve Calwer Caddeleri, Karlsplatz ve Schlossplatz Meydanları ile Bohnenviertel semtinde atmaktadır.Schlossplatz yakınlarındaki 5 katlı Königsbau Passagen’in tasarım dükkanlarına mutlaka uğramalısınız (restoran ve kafeler haricinde yetmiş mağazaya ev sahipliği yapan, popüler bir alışveriş durağıdır).

Königstrasse Caddesi; Merkez Tren İstasyonu’ndan başlayıp 1 km boyunca devam eden, her iki yanı uluslararası ve yerel markalara ait ışıltılı ve lüks mağazalarla kaplı, Arnavut kaldırımlı, geniş ve ferah bir alışveriş rotasıdır.

Alışveriş mağazalarının yoğun olduğu bir başka nokta ise Ben Quarter adlı yerdir. Burada her türlü ürünü bulmak mümkündür.Ayrıca şehir bazı alışveriş merkezlerine de ev sahipliği yapar. Bunlar Galeria Kaufhof, Breuninger, Karstadt ve Königsbaupassagen’dir.

Pazar alanından..
 

Marktplatz ve Schillerplatz Meydanları üzerinde salı, perşembe ve cumartesi günleri sabah saatlerinde kurulan açık hava pazarlarından taze meyve, sebze ve çiçek satın alınabilmektedir.

Cumartesi sabahları, Karlsplatz Meydanı üzerinde kurulan bit pazarında (flea market) ise; antika hediyelik süs eşyaları, elektronik aletler, bijuteri aksesuarlar ve vintage kıyafetler satışa sunulmaktadır.Gayet ucuza kapatabileceğiniz antika-eski & kullanılmış ama temiz değerler-eşyalar var!..

Markthallede gezin (, kapalı alanda sebze-meyve ve gıda pazarı yanısıra üst katta dekoratif eşya ve hediyelik alabileceğiniz mağazalar sizi beklemekte..

Noel dönemi süresince, Schlossplatz Meydanı üzerinde 10.00 – 21.00 saatleri arasında Geleneksel Yılbaşı Pazarı kurulmakta ve bu renkli pazarda, hediyelik eşya ve döneme özgü yerel yiyecek ve içecek satan tezgâhlar yer almaktadır.

The Klett ve The Calwer Pasajları ise şehrin en lüks ve prestijli mağazalarını içerisinde barındırmaktadır.

Şehir merkezinin doğu bölümünde bulunan Bohnenviertel semti ise prestijli sanat galerilerine, antikacılara, şarap tadım evlerine ve birçok restoran, bar ve kafeye ev sahipliği yapmaktadır.

Hediyelikler, ıvır zıvır mı arıyorsunuz!..Nanu Nana tam yerindesiniz.. Almanya’ya özel bir mağaza zinciri..Uygun fiatlara her tür ev eşyası-hediyelik-seramik-gözlük -dekorasyon.. pek çok şey var..Web.

 

Stuttgart’tan Ne alınır?

Ahşap saatler, müzik aletleri, tahtadan oyma oyuncaklar, seramik biblolar, Solingen markalı bıçak takımları, el yapımı süs sabunları, Porsche ve Mercedes Benz markalarına ait oyuncaklar, arabalar ve koleksiyonerlere yönelik ürünler ile geleneksel Alman kıyafetli süs bebekleri bulunmaktadır.Calwer Caddesi üzerinde şehrin en lüks kuyumcuları, moda evleri, ayakkabı butikleri ve deri giyim mağazaları yer almaktadır.Şehir merkezinin 35 km ilerisinde (güney), Outletcity Metzingen Alışveriş Merkezi bulunmaktadır. Burada, uluslararası ve yerel markalara ait tam 40 adet fabrika satış mağazası yer almaktadır (web).Şehir merkezinden online alım ile çift yön – 10 € <otobüste 12 € / tek yön ; 8.5 € > bedel ödeyerek (detay için bakın) schuttle servisleri yanında, kendi imkanınız ile trene binerek de buraya ulaşırsınız < IC-RE-RB hatları, Metzingen (Württ) durağına varış – DB tren bilgisi >. Tren istasyonundan sonra yaklaşık 800 m. kadar yol yürünecektir (tüm ulaşım alternatiflerine bakın).

Shuttle : Her pazartesi-perşembe-cuma-cumartesi günleri, şehir merkezli farklı notalar ve 2 yol güzergahı (günlere göre) ile sizi buraya ulaştıracaktır. Tren ücreti sıklık ile shuttle ücretine eşittir..

 
 

Herşey 1 € / Alles 1 € (EuroShop markets) ..

Evet buda Almanya’da marketler zincirinden bir kesit..Stuttgart’ta da birkaç adet var.. 1 € bedel ile pekçok ıvır zıvır şeyi toplamanız mümkün..Aklınıza ne geliyorsa..Schum EuroShop mağazası..Bir şubesinin adresi : Marienstraße 28, 70178 Stuttgart – Hemen merkezde..Königstrabe’nin batı kesimi sonlandığı alanda..

** Stuttgart’ta genel olarak mağaza ve dükkânlar; hafta içi günler 10.00 – 20.00,cumartesileri ise 10.00 – 16.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Alışveriş merkezlerinin büyük bir bölümü, pazar günleri açık bulunmaktadır.

 

Konaklama:

Kent her keseye hitap edecek seçenekleri sunar..Heilbronner, Alexander, Haussmann, Siemmens ile Bonlaender Haupt Caddeleri ve çevresinde konaklama için orta dereceli bir bütçe ayırmayı tercih edenlere yönelik otel ve pansiyonlar yer almaktadır.Otel aramalarınız için bu alana bakın!.

Konaklama konusu için minimum düzeyde bir bütçe ayırmayı isteyenler ise Silberburg ve Karl-Schurz Sokakları’ndaki otel ve konuk evi alternatiflerine göz atabilirler.Buradan seçeneklere bakın..

 

Festivaller :

  • Nisan- Bahar Festivali (Frühlingsfest) ; nisan ayının son haftasından – mayıs ayının ilk yarısına kadar uzanan ve Avrupa’nın en büyük bahar şenliğidir.
  • Nisan & Mayıs – Animasyon Filmleri Festivali (web)
  • Temmuz- Mercedes Cup: Bir hafta boyunca devam eden dünyaca ünlü tenis turnuvasıdır. web bilgi/bilet
  • Temmuz- Açık hava Caz Festivali – (web)
  • Temmuz – Bohnenviertelfest Müzik Festivali
  • Ağustos- Yaz Festivali)(yer : Mercedesstraße 50)(web)
  • Ağustos- Eylül: Stuttgart Wine Village ( Şarap Festivali) : Genellikle yaz sonu-ağustos sonu, eylül ilk yarısı- gibi yapılan bu festivalde canlı müzik eşliğinde 600’den fazla yerel şarap üreticisi ürünlerinin satışını ve tanıtımını yapıyor. Yemek servisi de bulunuyor –web bilgi.
  • Eylül-Ekim: Stuttgart Bira Festivali – Cannstatter Volksfest : Münih’ten sonra dünyanın ikinci büyük bira festivali sayılıyor. Biraların tadına bakmak, eğlenmek istiyorsanız kaçırmayın.1818’de hasat’ın şükran günü kutlaması olarak ortaya çıkan Stuttgart Bira Festivali;eylül ayının son haftasından ekim ayının ilk hafta sonunu da kapsayarak 17 gün sürmekte (yer: Stuttgart Veranstaltungsgesellschaft mbH, Mercedesstraße 50-70372, Stuttgart)(web bilgi) (video). Bu festival Stuttgart ‘nın Bad Cannstatt bölgesindeki Neckar Park’ta yapılmakadır.
  • Kasım-Aralık: Stuttgart Christmas Market : Schlossplatz, Marktplatz ve Schillerpatz başta olmak üzere yeni yıl süslemeleri ve ışıklandırmalarıyla ile renklenen meydanlarda hem alışveriş yapabilir hem de müzikli eğlencelere katılabilirsiniz (yer :Stuttgart city centre – Marktplatz 1). Avrupanın en eski noel pazarlarındandır (web).

 

Kentte Aralık ayı :

24 Aralık: Noel Arifesi / 25 Aralık: Christmas Günü / 26 Aralık: St. Stephen’s Günü / 31 Aralık: Yılbaşı arifesi

 

Stuttgart ve çevre Şehirleri-mesafeler :

Ludwigsburg 13,2 km / Pforzheim 38,2 km / Heilbronn 40,9 km / Karlsruhe 64,3 km / Ulm 72,7 km / Heidelberg 78,7 km / Mannheim 91,4 km
 

Turist İnfo Desk ve Noktalar :

+ Havaalanı – Flughafen Stuttgart, Terminal 3 – kat 2 < +49 (0)711 222 81 00 >

+ Königstraße 1 A, 70173 Stuttgart (merkez tren garı yakınında) < +49 (0)711 222 81 00 > ( pazartesi-cumartesi : 09.00-20.00, pazar : 09.00-18.00 )

 

Kentte Free Wi Fi noktaları :

Königstraße 1A, 70173 – Stuttgart, kent merkezli adresteki “İnformation” – İ, yeterli olmasa da , İnternet ihtiyacınıza cevap verecektir. Ayrıca; Königstraße 44, Mailaender Platz, Calwer Str. 36, Arnulf-Klett-Platz 2 de yer alan “Starbucks Cafe” lerde hem mola ve yudumlama amaçlı, hemde klasik internet kullanımı açısından alternatif olur-kısa süreli cafenin dış mekanları da ihtiyacınızı karşılamakta! – Sağ olasın “Starbucks” misali 🙂

Yerel yönetimin şehir merkezli bazı noktalarından da Free Wi Fi’den yararlanabilirsiniz..Bu adresten inceleyin..

 
++ Bunlarıda kayıt edelim :

  • Almanya ülke telefon kodu: 49 / Şehir kodu : 711 / Polis&Ambulans: 112 / İtfaiye: 110; Elektrik voltajı: 220 volt..
     

  • Stuttgart Türkiye KonsolosluğuKerner Strasse 19 B 70182, Stuttgart – (+49) 711 16 66 70
  • İstanbul Almanya Başkonsolosluğuİnönü Caddesi 10 Gümüşsuyu, İstanbul – (0212) 334 61 00 , web
  • Ankara Almanya BüyükelçiliğiAtatürk Bulvarı 114 Kavaklıdere, Ankara – (0312) 455 51 00** Almanya’nın TR deki temsilcilikleri (web)

 

Stuttgart Türk Başkonsolosluğu – kısa bilgi :

İhtiyaç olduğunda…Stuttgart ana tren garının hemen doğu kenarında bulunan”Carl Zeiss Planetarium” güzergahını takip ederek, yol istikametindeki dik merdivenleri çıkarak (150 m. kadar yürümeli & otel oklarını izleyin!), Le Meridien otele ulaşın.. Merdivenler sizi “KernerPlatz” meydanına çıkaracaktır.Meydanda hemen sol yanda konsolosluğu göreceksiniz..Buraya; U1-2-4-9-11 hattının “Neckartor” durağında inerek, durak karşısında bulunan “Kernerstraße” caddesinden kısa mesafeli yürüyerek de yorulmadan ulaşabilirsiniz.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Stuttgart’ın yüzde 60’ı yerle bir oldu. Savaş sonrası tarihi kalıntılar restore edildi. Modern mimarinin dokunuşlarıyla şehir yeni bir çehreye büründü. James Stirling’in imzasını taşıyan yeni Staatsgalerie binası ve Hascher-Jehle tarafından tasarlanan Kuntsmuseum, Stuttgart’ın mimari sembolleri arasında.

Hollywood‘un ünlü yönetmenlerinden Roland Emmerich, Stuttgart’ta doğup büyümüş. Filmografisinin ilk örneklerini de Almanya’da vermiş. Roland Emmerich, kıyamet temalı filmleriyle bilinmekte. Independence Day (Kurtuluş Günü), The Day After Tomorrow (Yarından Sonra )…

Küçük bir dip not : Stuttgart’a bir saat uzaklıktaki Schwarzwald yani Karaorman, ağaçlık bir dağ bölgesi. Yoğun ağaç örtüsüyle bu isme layık görülen Karaorman, pastoral bir tablo gibi.

** Sonraki sayfa, Ulaşım bilgileri..

 
 
booked.net
 
 
 

Stuttgart ve Yakın Bölgeler – Klasöre dön

Stuttgart, Uzak Bölgeler – Klasöre dön

 

Almanya : Ana Klasöre dön

 
 
 

0 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir