Budapeşte,Tuna Nehir Taşımacılığı & Bilet Türleri

 

TUNA NEHİR YOLU TAŞIMACILIĞI – TUNA NEHİR GEZİSİ ve BİLET TÜRLERİ (BKK – 2024);

 
 

+ Riverboats / Danube Cruise :

Tuna nehrinin güzelliği içinde gerek Buda gerek ise Peste kıyılarını , köprüleri ve güzel manzaraları tekne ile izlemede değişik seçenekler vardır. 1 saatlik kıyı gezisine ek olarak ; 2 saatlik Margaret Ada yürüme gezisi dahil turlar mümkündür. Bu gezilere ek ; rıhtımdaki teknede yada gezerek akşam yemekli organizasyonlar da var.

Ayrıca Haziran – Ekim aylarında, cumartesileri saat 17 – 18 de Danube şarap ve gezi aktivitesine katılmanız mümkündür (Taste Hungary). Aktiviteler – Sosyal medyadan   / detay için tıklayın

 

Kentteki Organize Tur Şirketleri : Legenda , EUrama ve Mahart belli başlı olanlarıdır.

Tarifeli kalkışla sağlanan genel gezi güzergahıları ; Vigadó tér – Batthyány tér – Margaret Island, Hotels (Adanın Pest tarafı) – Margaret Island, South (Adanın Buda tarafı ) – Vigadó tér şeklindedir.

Bu aktiviteler Mahart web sitesine daha detaylı anlatılacaktır!..

 

Danube River ferry service (Danube nehri feribot servisi) : 2012 yılından itibaren Budapest Transport Company (BKV) tarafından uygulamaya konmuş tekne/feribot gezisidir.

BKK şirketi yolcular için dört gemi seferi düzenlemektedir : D11, D12, D2 ve D14 (D11 ve D12 Kopaszi-gát’tan Rómaifürdő’ye gitmektedir) (D2, D11 ve D12 hatları zamanla devre dışı tutulabiliyor!). Gemiler tarihi şehir merkezinden, nehrin üzerindeki yedi köprü altından geçmektedir. Güzergahta ; Macaristan Parlamentosu, Kale’nin bulunduğu Gellert Tepesi’nin etekleri veya Várkert Bazár gibi Budapeşte’nin önemli yerlerin çoğunu görebilmektedir (Kale bahçesindeki 19 yy. dan kalma sergi salonu, tiyatro, restoran ve bahçeden ibaret bir alandır). Gemi turları, kültürel yaşamın ana merkezi olan “Béla Bartók” Ulusal Konser Salonu ve Festival Tiyatro Salonu ile “Müpa Budapest” (eski Sanat Sarayı) ve de Ulusal (National) Tiyatro’nun yanı sıra Tuna’nın etrafındaki yeşil alanlarına, Margaret Adası’na, kuzeydeki Óbuda Adası’na ve Roman coast’ a (nehir boyunca 5 km kadar uzanan sahil alanı) ulaşmaktadır.

D2 feribotu, başkentin en görkemli noktalarından biri olan şehrin merkezindeki, Kossuth Lajos Meydanı ile Batthyány Meydanı arasında yolcu taşımaktadır. D14 ise Csepel Kraliyet Ormanı ile Soroksár’ın Molnár Adası arasında feribot seferleri düzenlemektedir. Tekneler yolcuların ihtiyaçlarına göre hafta içi, hafta sonu ve tatil günleri olmak üzere ilkbahar-sonbahar, yaz ve kış olmak üzere mevsimlik farklı tarifeyle çalışmaktadır.

BKK – Tekne turları, yetişkinler için 750 HUF ve çocuklar için 550 HUF bedel ile sunulur. Köpekler ve bisikletler de ekstra bir bilet karşılığında teknede taşınabilmektedir!. Feribotlar için biletler da ; 170 HUF (tam fiyat), öğrenci / Emekli bileti 110 HUF’ tan satılmaktadır (bisiklet ücrete tabi). BKK günlük, haftalık biletler ve Budapeşte kartı geçerlidir. Alttaki resim, sık kullanlan bazen tek hat olan feribot D14 güzergah haritasıdır.

 

Budapest Danube Cruise ( genel )(2024) 

Margaret ada gezili (2 saat) yada ada olmadan 1 saatlik geziyi ve değişik aktiviteleri kapsar. Gündüz – gece – yemekli – içecekli olmasına göre ücretler ; 15 – 50 € arasıdır (bazen özellikle kış mevsimi % 35-40 indirim uygulamaları da vardır).. Büyük bölümünde en az 10 dilde rehberlik verir..Yazın daha sık olmak üzere (saatlik) kışın ise seyrek olarak seferler vardır..Gündüz en az 2,gece en az 3 bazen 4 sefer bulunur. Seferlerde yemek yok ise; içecek ve yiyecekler ek ücrete tabidir!

Bilgi için.1

Yada (Duna Cruises) ; bilgi için. 2 ;
(Budapest Jane Haining rakpart 10. Dock 10, 1052 Macaristan).

İnfo Map  (Tekne, Elizabeth Köprüsü’nün yakınında bulunan Dock 10’da konuşlandırılmıştır).

* * Rota * *

 

Budapeşte’de bot gezisi için sık bilinen ve en çok önerilen Mahart denizcilik işletmesi / Mahart PassNave Ltd. için bir kaç örnek verelim :

MAHART Passnave Passenger Shipping Ltd. 1994 te kurulmuş ; ilkin Macar Korgo taşımacılık olarak hizmet vermiş ve 2008 de özelleştirilmiştir. Yılda yarım milyon yolcu taşıma kapasiteli şirket 2013 yılı sonrası Macar Devlet kontrolüne geçmiştir. ; 20 adet River boat, 9 adette Hydrofoils taşıma aracına sahiptir. Şirket Danube Bend uygulaması yanı sıra, akşam müzikli yemekli turlar, Budapeşteye yakın Esztergom ve Visegrád ulaşım turlarını düzenler. Şirket yazları mayıstan eylül sonuna kadar ; Budapeşte – Bratislava – Viyana’ya Hydrofoil ile yolcu transportunu sağlamaktadır.

Addres : H-1056 Budapest, Belgrád (Rıhtımı) rakpart – Nemzetközi Hajóállomás;  web , INFO Tel : 36/1-484-4013 / 36/484-4000

➩ Mahart’ ın Sefer ve rota bilgisi için “buraya bakın”

 

Bilet satış ofisleri& Tekne Limanları ;

☞ Biletler ve bilgi için merkez ofis ; Vigadó ter meydanı tekne limanındadır (yaz-kış)(Pazartesi – Pazar saat 11.00 – 19.00)(Telefon: +36 1 48 44 013). Diğer ofisler kışları kapalı olabiliyor! Merkez dışı yakın bölge ofis adresleri : Szentendre downtown, Vác ship station, Esztergom ship station, Visegrád ship station, Zebegény ship station, Leányfalu ship station..

 
Mahart Tuna nehir gezi ve Aktivitelerin Ücretleri değişkenlik gösterebilir (Yıllık programlar değişebilir!) :
 

+ Danube Corso – zamanla değişmekle beraber genelde ; Yaz ayları (saat 10 – 21), Bahar ve Kış (saat 11 – 19), temmuz-eylül de ek olarak saat 22 de ; Saat başları kalkışlı olarak < “Vigadó tér Landing Stage, Pier 5 , 5/A” adresinden binebilirsiniz> Bilgi.

Güzergah : Vigadó Square → Margaret bridge (dönüş) → güneyde (Szabadsag hid) & Hotel Gellért (dönüş) → Vigadó Square.

Hoş geldin içeceği + 11 dilde rehberlik ( Tr yok !)
Ücret → Tam : 5000 / 12-26 yaş : 4000, tur süresi : 1 saat

Budapest Card & Hungry Card → % 30 indirim

Bilet temin adresi / tekne kalkış limanı : Vigadó square Landing Stage

 

☞ Tüm aktivite ve turlar için biletinizi “onlin” alabilme mkanınız var. Seyahat tarihiöncesi son 48 saate girmeden iptalde ücret %100 geri iade edilmekte. E-postanıza gelen karekodlu bileti çıktı olarak alın!

 

+ Margret ada gezisi :


Yazın / Haziran- eylül : her gün, sonbahar & kış : : Perşembe-Cuma-Cumartesi-Pazar /  saat 16.15 ; 17.30 ; 18_45 “Vigadó tér 5” adresinden kalkış ile, saat 16:35, 17:50, 19:05, 21:20 dönüş ile adayı gezin.

Tur süresi : Dönüş saati size bağlı! ücret : tam 5000 / ind. 4000 Huf  

 

+ Budapest – Szentendre gezisi – web :

Szentendre, Budapeşte’ nin 20 km kadar kuzeyinde, Tuna nehrinin kıvrım yaptığı alanda, güzel bir doğal ortamda yer almaktadır. Tuna’nın kıyısındaki kasaba bir sanatçı ve sanat kentidir. Büyüleyici sokakları müzeler, tarihi binalar ve diğer ilginç mekanlarla kaplıdır. Kasabadaki en eski kilise Vaftizci Aziz John Kilisesi’dir (Saint John the Baptist’s Parish Church). Bir diğer kilise de, Sırp ortodoks kilisesi olan “Annunciation Church” tır. Macaristan’ın en büyük açık hava müzesi olan Açık Hava Etnografya Müzesi’ de görülecek yerlerdendir. Kasaba yıl boyunca düzenlenen festivaller, kültürel etkinlikler ve gastronomi alanında renkli etkinliklere sahne olan bir kasabadır.

Mayıs’tan Ekim ayına kadar Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri Budapeşte’deki “Vigadó Meydanı” ndan saat 09:00’da hareket ile 10:30 gibi Szentendre’ye varış veya 10:00’da ki 2. kalkışla saat 12:00’de varış seçeneği ile gidebilirsiniz. Szentendre’den dönüş saat 17:00’de yada 18.15 kalkışları ile Budapeşte’deki Vigadó Meydanı’na 18:10 / 19:20’de varış ile seyahat sonlanır (dönüş süresi daha kısadır!) (Güncellenen saatler ve istisnalar için lütfen web sitelerini kontrol edin – Kışları şu an için servis yok). Tek yön tam bilet 3500 HUF, çift yön bileti 5500 HUF ;

 

+ Budapeşte – Visegrad- Esztergom Yolcu Taşıma – web :

Yolda, nehir güzergahında sıra ile Visegrád’daki Solomon Kulesi ve Kraliyet Sarayını sonrada Esztergom Bazilikası’nı (kale) göreceksiniz.Bot (hydrofoil feribot) bisiklet de taşıyabildiğinden, bu rota bisiklet meraklıları için de iyi bir seçimdir. Budapeşte’ den kalkış noktası Vigadó tér’ dir. MAHART feribot seyahatinizi Nisan ve Eylül ayları arasında (Pazartesi günleri hariç) sağlar. Tam bilet; 5720 HUF, çift yönde ; 8000 HUF’tur.

3200 → 8000 HUF’ a kadar çift yön / 2100 → 5000 HUF’a kadar tek yön

 

 

 


BİLET TÜRLERİ – ÜCRETLER

(2024 yılına Günceldir)

 

UYARILAR! :

♦ Bilet alımı için, kente ilk vardığınızda otele yerleşince yanınızda HUF yok ise otelden şehir merkezine ulaşmak için küçük miktarlı döviz bozdurun (5-10 €). Büyük bedelli bozum için kent merkezini seçin..

♦ Bazı alanlarda (duraklarda yer alan makinalar arızalı çıkabilir, mümkün ise genelde rink yapan hat duraklarında bilet gişeleri mevcuttur, bileti buralardan alın. Budapeşte’ de bilet kontrolü sıktır.. biletlerinizi araç içi makina yada istasyon girişlerinden Onaylatmayı unutmayın!..

♦ Gazete bayilerinde genelde tek kullanımlık bilet vardır.Sabah kente gidip yürüyerek zaman geçirip akşam otele dönecek iseniz tek kullanımlık bileti gidiş dönüş alabilirsiniz. Eğer aktarma ve bir kaç araç kullanmayı düşünmekte iseniz günlük bilet temin edin ..

♦ Toplu taşımada (BKK) Budapeşte kent şehir merkezi yaklaşık 20 km. lik alan sonrası son bulur. Şehir içi kullanımdaki biletler (BKV) bu mesafe dışında geçersizdir! Ek bilet – Transfer = Pass bileti almanız gerekecektir !

♦ Funiküler içinde özel bilet almalısınız! BKV biletleri geçmeyecektir..

♦ MÁV trenleri ve Volán otobüsleri dışında tüm şehir içi toplu taşıma araçlarında geçerli tek seferlik biletler (Single Tickets – tek biniş hakkı verir / Yolculuk kesintilerine -aktarma ve gidiş-dönüş yolculuklarına – çift yön izin verilmez.), gişelerde ve otomatlarda 450 HUF fiyatla satılıyor. Metro hatları dışında aktarma özelliği bulunmayan bu biletleri eğer bindiğiniz aracın şoföründen almak isterseniz, daha fazlaF ekstra ücret ödemeniz gerekiyor. Bilet ; gündüzleri 80 dakika, gece hatlarında maksimum 120 dk. geçerlidir.

♦ Eğer toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmak isterseniz, Budapest Card satın alabilirsiniz. Kart, gezginlere 24, 48, 72, 96 ve 120 saat geçerliliğe sahip seçenekler halinde sunuluyor (1 gün : 33 / 2 gün : 49 / 3 gün : 63 € / 5 gün : 92 €). Günü kadar ücretsiz ulaşım yanında 80’in üzerinde cazibe noktasında indirimli fiyatlardan yararlanma hakkı ile beraber, ücretsiz olarak 13 müzeyi ziyaret edebilirsiniz (detay).

♦ Tramvaylardan 2, 4, 6, 47 ve 49 numaralı olanlar en sık kullanmanız önerilen hatlardır. Zamanınız yoksa en azında Tuna Nehri boyunca ilerleyen 2 nolu tramvay hattını kullanın.

♦ 24 saatlik boyunca geçerli 1 günlük Budapest travelcard bileti (2500 HUF -tam )(gece otobüsleri dahil tüm otobüsler, metro ve HEV trenleri, MAV Macar demiryolları ile Volanbus otobüslerinde günlük sınırsız geçerlidir) alternatifinizdir. Daha uzun süre kalacaksanız 3 günlük olanı (5500 HUF) tercih edin.

 

KLASİK BİLET TÜRLERİ (2024)

1- Single ticket / tek kullanımlık – tek binişlik bilet :

* 450 HUF (Yaklaşık 1.16 €)

BKV otobüs < 1-299 gündüz /900-999 gece hatlı olanlar > , tramvay, metro, troleybüs hatların tümünde, resmi belediye sınırları içinde ve yaklaşık 18-20 km. lik mesafede → H5-6-7-8-9 banliyö trenlerinde ; (tüm araçlar için 80 dk. gündüz – 120 dk. gece kullanım hakkı ile) sınırlı – süreli kullanım imkanı verir. Yanlızca ilgili araç için transfersiz ulaşımı sağlar iken, metro’ da transfer olanaklarını sunan tek yönlü bilettir. Dönüş hakkı tanımaz!. Yolculuk başladığında bilet makinasından onay gerekir (istasyon girişleri – araç içi) (Dijital satın alınmış tek bilet, yolculuğunuza başlamadan önce metro istasyonu girişlerinde ve diğer araçların kapısında dışarıda bulunan kod etiketini okutarak doğrulanmalıdır)..

2 – Single ticket bought on the spot : (araçlarda ve personelden alınan bilet)

– 600 HUF ( 1.55 € ) ; 1-99, 101-299, 900–999 hatlı otobüler, M1 – M2 – M3 – M4 metro hatlarının tamamında ve ayrıca H5, H6, H7, H8, H9 – HEV bölgesel tren hatlarında aktarma yapılmadan, kesintisiz yolculuk için geçerlidir. Geçerlilik süresi damgalamadan sonra gündüz 80 dakika, gece servislerinde ise 120 dakikadır. Geçerlilik süresi boyunca sadece metro hatları (M1, M2, M3 ve M4) arasında aktarmalara izin verilir!.
Bunun dışında, hatlar arasında aktarma, başka bir biletin doğrulanmasını gerektirir! Aktarm ve gidiş-dönüş yolculuklarına izin verilmez. Belirtilen araçlarda araç içi şoför yada görevliden satın alınır .

30 dk. süreyle 3 metro durağı için geçerlidir.Metro değişimi mümkün ama değişim dahil 3 durak aşılamaz.( metro 3 durak , metro 2 + 1 durak , metro 1 + 2 durak ). Dönüş hakkı yoktur.

3- 10 piece discount coupon book / 10 parçalı indirimli – tek binişlik bilet :

– 4000 HUF ( 10.30 € )

Özellikleriyle Single / tek kullanımlık biletin 10 adet indirimli şeklidir. Yani toplamda 500 HUF indirim sağlar. Özellikleri tek binişlik single bilet ile aynıdır!

4 – Airport shuttle bus single ticket : Yalnızca havaalanı 100 E otobüsleri için, doğrudan transfer için tek yönlü geçerli bilettir. Araç içi yada terminalde “PayGo” cihazından kredi kart ile alın. Bu bilet havaalanındaki diğer 200E otobüsünde geçmez! (Tam bilet : 2200 HUF/5.70 €)

5 – Boat (D2-11-12-14) single ticket / Toplu taşıma tekeneleri tek binişlik bilet : (Tam bilet : 750 HUF, 14 yaş ve altı : 550 HUF)

6 – Time based ticket /Zamanlı Biletler : 30 dk yada 90 dk. zaman seçenekli biletler içerdiği süre içinde bağlantı, araç değişimi imkanı verir. İlk binişte aldığınız bileti makinadan onaylatın!. Tam bilet olarak : 30 dk. / 530 HUF ; 90 dk. / 750 HUF’ tur.

7 – Budapest 24- hour travel card / Budapeşte, 24 saat seyahat kartı :

– tam ; 2500 HUF (6.50 € )

HEV suburban – banliyö demiryolu dahil (20 km . e kadar), BKV :  tramvay, troleybüs, metro hizmetleri otobüsler de dahil yolculuk hakkını sınırsız sayıda , belirtilen tarih ve zaman da (ay, gün, saat, dakika), 24 saat için geçerlidir. Ayrıca MAV – Macar Demiryolları – bazı tren seferleri vede  sadece Budapeşte idari sınırları içinde VOLÁNBUSZ bileşik kent otobüs hizmetlerinide kapsar. Fünikuler ve Tuna tekne transportunda geçersizdir..

8 – Budapest 24- hour group travel card / Budapeşte, 24 saat grup seyahat kartı :

– 5000 HUF ( 12.90 € )

Ayni taşıyıcı içinde max. 5 adet yolcunun 24 saatlik sınırsız seyahat kartıdır.

9- Budapest 72- hour travel card / 72 saatlik seyahat kart :

– 5500 HUF ( 14.20 € )

HEV suburban – banliyö demiryolu dahil , BKV :  tramvay, troleybüs, metro hizmetleri otobüsler de dahil yolculuk hakkını sınırsız sayıda, belirtilen tarih ve zaman da (ay, gün, saat, dakika), 72 saat için geçerlidir. Ayrıca MAV -Macar Demiryolları – bazı tren seferleri vede  sadece Budapeşte idari sınırları içinde VOLÁNBUSZ bileşik kent otobüs hizmetlerinide kapsar.

10 – Budapest Card for 24 hours / 1 günlük Budapeşte kartı – web.1 : web.2

– 11.990 HUF (30.90 € )

Kart kişiselleştirilmiş ve devredilemez olup, 6 yaştan küçük 1 çocuk içinde ebeveyni ile geçerlidir.Kart yıllık basılır Aldığınızda son kullanım süresini kontrol edin.Örnek 1 nisan 2012 – 31 Mart 2013. Yukarıda açıklanan tüm ulaşım haklarını 24 saat boyunca sınırsız verir. Budapeşte Kart Füniküler, Chairlift ve BKV Zrt tekne hatlar için geçerli değildir.Kart hamilinin imza ve aktivasyon tarih kaydını arkaya yazmayı unutmayın..Ücretsiz toplu taşıma araçlarına ek olarak, müzeler ve termal banyolara indirimli giriş, indirimli yemekler ve kültürel etkinlikler gibi çeşitli hizmetleri de sunmaktadır.Budapeşte Kart’ları BKV işletmesindeki teleski’de geçerken ; Funiküler hatlarda GEÇERSİZDİR!.

► 2 günlük → 17.990 HUF , 3 günlük → 22.990, .. 5 günlük → 33.990 HUF’ tur. ** Budapest Card 72 h/Plus : Bu kart 3 gün boyunca tüm özelliklerini taşır. Ek olarak da ; Telesiyej ve Buda Kalesi Füniküleri’nde bir gidiş-dönüş yolculuğu ile Havaalanı ile şehir arasında “MiniBUD havaalanı servisi” hizmetiyle gidiş-dönüş transferini içerir.

► Budapeşte Kartı – Aktivite ve indirimler için bakın!

 

Nereden alınır ?

Budapeşte Turist İnfo – ofislerinden, Online web üzerinden bu kartı temin edebilirsiniz.

 

11 –   15- day Budapest pass  / 15 günlük Pass kart :

– 6300 HUF ( 19.50 € ) – Yukarıdaki günlük kartlarda yer alan genel ulaşımdaki tüm özellikler var.

 

12- HEV- SubUrban ( banliyö tren ) Biletleri :

HEV için bilet kullanımı ; Eğer elinizde toplu taşımaya ait (BKK) şehir içi biletiniz var ise vede bilet tipine göre değişmekle beraber, genel olarak biletiniz HEV için belirli mesafeye kadar geçerli olacaktır. (HEV 5 için Batthyany Ter kalkışından sonraki 10. istasyon olan “Békásmegyer” durağı, BKK-şehir içi mesafesinin son sınır durağıdır )- BKK biletleriniz belediye sınırları işlemi görecektir. HEV için şayet yolunuz bu duraktan daha ileride ise (mesela Szentendre için) size ayrıca ek Pass- transfer bileti daha gerekir. Ödenecek bedel mesafeye göre değişecektir. Bu noktadan kaç km. daha fazla gidecekseniz ise HEV için o mesafe tarifesinin % 50 lik kısmı ek tutar olacaktır!

BKK’ dan alınmış tek binişlik – günlük vs. biletiniz yok ise yalnızca HEV için ücret tarifesi aşağıdaki gibidir;

  • 10 km: HUF 400
  • 15 km: HUF 450
  • 20 km: HUF 500
  • 25 km: HUF 550
  • 30 km: HUF 600

HEV biletleri saat 00.00 dan , 23.59′ a kadar geçerliliğini korurlar..Bu trenlerde mesafe kategorilerini buradan inceleyin.

 

Diğer taşıma Kartları ;

++  Bicycle sticker / Bisiklet taşıma bileti (büyük bisiklet tek yön : 1000 // çocuk 500 HUF).

 

Hungary Tourism Card / Macaristan Turizm Kartı – web ;

2024 yılı → 26.680 HUF’ tan başlayan ücret ile.

** Neler sağlar ?

+ Benzinde litrede /  indirim

+ Macar otoyolarından 4 gün ücretsiz geçiş

+ % 10 – 20 oranında bazı Restoranlarda indirimler

+ % 10 – 50 Bazı müze indirimleri

+ Balaton Gölü gemilerinde iki kişilik % 20 indirim

+ % 10-30 indirmli thermal baths & spa ( Egerszalók, Kiskunmajsa, Pápa, Tiszakécske, Leányfalu, Mórahalom Gyömrő vs.. )

+ Tren ulaşımında % 30 – 50 indirim

+ 2 adet inter city trenler için koltuk rezervasyonu

+ 5000 HUF indirim kartı ( MAV ulaşım )

+ Citi taxi indirimi

+ 7 ilçe müzesinde ücretsiz giriş

 

Sonuç olarak kent içi ulaşım ücret ve bilet türlerini güncel değerleri ile buradan inceleyin

► BUDAPEŞTE Toplu taşıma bilgi & ücretleri 

 

► Özellikle nehir yolu ile ulaşımda (Danube River Boats Transport) aşağıdaki web sitelerinden, güzergah – turlar – bilet ve ücretlendirme bilgilerini alabilirsiniz..

 

River transport & gezi – 1

River transport & gezi- 2

 
 
 
 
 

Önceki Sayfa ↔ Sonraki Sayfa

– Budapeşte ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir