Budapeşte,Görülecek Yerler.3

 

 PESTE GEZİ BÖLGELERİ

(gezi devamı)

 
 

Peşte Yakası

Peşte, 18. yy sonları ve 19. yy da büyük bir değişime uğramıştır. 1838 de büyük bir su baskını yaşamıştır. 1873 te Budapeşte’ nin birleşmesi ile  ve 1896 da Macar fethinin 1000. yıl dönümü kutlamalarıyla gelişimi maksimum seviyede olmuştur.

Peşte gezi bölgesi ; Budapeşte’nin modern merkezidir.. Buda, tarihi alanları  ile dikkat çekerken; Peşte; eğlence merkezleri, resmi kurum binaları, müzeleri, işlek caddeleri ve bulvarlarıyla farklıdır. Kentin ; Aziz István Bazilikası, Macar Parlamentosu, Váci Utca, Macar Ulusal Müzesi ve Devlet Opera Binası gibi bilinen gezi alanlarını barındırır.

 

Kossuth meydanı / Lajos Kossuth Square, Parlamento Bölgesi (Peşte kuzeyi) :

 

Bu meydana genelde Tuna nehri tarafında Parlamento hakim olsada burada yer alan Etnografya müzesi ile tarım bakanlığı (Földmüvelesügyı Mınıszterıum) da göz doldurmaktadır (Parlamento yakınında yeşil alan ortasında bulunan Francis II Rakoczi heykeli göze çarpar).

Yine burada Parlamentoya bakan alanda, köprü üzerinde duran “eski başbakanlardan” olan Imre Nagy‘ e ait şapkalı heykelini görebilirsiniz.

 
 

 Meydanda bulunan önemli yapılar :

  Budapest Parliament (Orszaghaz ) / Parlamento Binası :

Adres & Lokasyon & Ulaşım : Kossuth tér 1, Budapest 1055-Pest, City Center, District 5,  Website 

Ulaşım : Kossuth Lajos tér (Metro 2 -kırmızı hat- & Tram no.2-2B-23, Bus no. 15)

Ziyaret saatleri: Yaz dönemi/Nisan-Ekim ayları, Pazartesi – Pazar : 08.00 – 18.00 – Kış dönemi (diğer aylar), Pazartesi – Pazar : 08.00 – 16.00
Not : Farklı dil seçeneklerinin sunulduğu rehberli geziler düzenlenmektedir. (Tam bilet ; 12000, 6-24 yaş ; 6000 HUF)

 

Tuna kıyısında neo gotik tarzda inşa edilmiş, 268 m. uzunlukta pest kıyısının muhteşem yapılı ve ülkenin en büyük binasıdır. Binada orta noktada muhteşem bir kubbe bulunmaktadır..Beyaz neo gotik kuleler kemerlerle süslüdür. Orta kubbenin salonunda , Bazı Macar hükümdarlarının figürleri bulunur. Binanın her köşesinde Gotik heykelleri görebilirsiniz. Binada yer alan ulusal meclis salonu görülmeye değerdir. Yapımında bin kişi çalışmış; 40 milyon kiremit, yarım milyon değerli taş ve 40 kilo altın kullanılmıştır. Macar komutan ve kralların heykelleri de dış duvarları süsler. Bu gün millet meclisi olarak hizmet veren yapıda (1884- 1904) ; 691 oda, 152 değişik heykel, 13 asansör içeren yapı, dünyanın 3. Büyük parlamento binasıdır. 

Hemen girişte “Béla Markup ve József Somogyi” nin eserleri olan iki aslan figürü göze çarpar. Merdivenlere yaklaşıp biraz içerigirdiğinizde, tavanda “Károly Lotz” un Macaristan’ın Zafer freskini gözlersiniz. Binanın önemli bölümleri; Kubbeli Salon, Ulusal Oturum Odası, Delegasyon Odası, Başbakanlık Ofisi, Kongre Salonu ve Munkácsy Odası’ndaki Mihály Munkácsy’ nin ünlü eseri Zafer freski’ dir.

Meclis toplanmadığı zaman 7 dilde rehberli tur mevcuttur. Tuna nehir gezisinde iseniz ; Batthyány Square alanından tekne üzerinden   yada Metro 2 güzergahından “Kossuth square” meydanından bina görünümü fotoğraf açısından en ideal noktalardır. 2000 yılı sonrası Parlamento taç giyme törenleri ve sergilere de ev sahipliği yapmaktadır.

Özellikle resmi törenlerin düzenlendiği 96 m. yüksekliğe sahip Kubbeli Salon, 16 sütun üzerinde durmaktadır. Altın sarısı tavanı ve sütunların üzerindeki 16 hükümdar heykeli ile bu salon görülmeye değerdir.

 

Parlamentonun yer aldığı Kossuth meydanında ayrıca ;

Museum of Ethnography / Neprajzi Muzeum (Etnografya Müzesi bulunur) ;
 
İlk olarak adalet sarayı olarak kullanılmış bu yapıda, kule cephesi üzerinde atlar tarafından çekilen araba ile Roma adalet tanrıçası figürlü atlı heykel bulunur.

 

Tarım Bakanlığı / Földmüvelesügyi Mınıszterıum :
Kossuth meydanının güneydoğu tarafındaki binadır, 4 tarafı caddelerle çevrilidir. Müzenin hemen karşısında yer alır..

 

Özgürlük meydanı / Szabadsag ter – Liberty Square ;
Şehir merkezi ve parlamentoya yakın alanda bulunan, dinlenme alanıdır. Macarların ilk başbakanı burada idam edilmiştir. Meydanda, idam edilenler anısına 1926 dan günümüze sönmeyen bir ateş yakılır. Meydan ayrıca Macar Tv merkezine ve Macar ulusal bankası olan “Nemzeti Bank” a ev sahipliği yapar.

Bu alandan güneye doğru ilerleyerek, Budapeşte’nin şehir merkezine ulaşmış olacağız.

 

 * Shoes on the Danube Promenade : Parlamento bölgesi içinde yakın alanda, Tuna nehri batı kıyı şeridinde 2. dünya savaşında öldürülen Macar yahudilerine ait “ayakkabıların bırakıldığı” Macaristan’da dünyaya gelen Türk yönetmen Can Togay tasarımlı, heykeltıraş “Gyula Pauer” tarafından yapılmış, 60 çift demir ayakkabı içeren bir anıt vardır (Holokost anıtı 2005 yılında açılmış) (Adres : Steindl Imre utca, Danube bank , Szechenyi utca son )

 
 

Peşte – Şehir Merkezi (City Centrum)

Yeri gelmişken bulunduğumuz bölgede ; Budapeştenin en önemli köprülerinden birisi olan (Aslanlı – Zincirli köprü) Chain Bridge‘ i tanıyalım..


 
Chain Bridge / Széchenyi Lánchíd ;


Adres & Lokasyon & Ulaşım :
Clark Adam tér (Buda) ile  Széchenyi István tér (Pest) arasında yer alır // Ulaşım : Tram no 19-41, Bus 16-105-178-210, nigth Bus 990 (Clark Ádám tér – Buda bölümü) ;  Tram no 2-2B-23, Bus 16-105-178-210 ( Széchenyi István tér – Pest bölümü )

Kalenin ayakları altında kalan bu köprü ; Pest ve Buda arasında 1839 -1849 yıllarında, tasarımcısı William Tierney Clark ve mühendisi Adam Clark tarafından kont “István Széchenyi” isteği üzerine inşa edilmiştir. 1949  da dünya savaşından hasar gören köprü yeniden onarılmıştır.

375 m. uzunluk ve  16 m. genişlikteki köprü üzerinden Tuna görüntüsünü kaçırmayın..

1899 bağımsızlık gösterilerine sahne olan köprü Macarlar için özgürlük anıtıdır. Köprünün akşam görülmesi önerilmekte..Yazın hafta sonları da festivallere ev sahipliği yaptığını da unutmayın..

** Köprünün bir ayağı Buda tarafında Clark Ádám Square (meydanında), diğer ayağı da Pest tarafında Széchenyi István Square’ da bulunur. Peşte tarafındaki bu bölge ; Roosevelt Square (Roosevelt Ter) olarak da bilinir ve  şehir merkezine bağlantı noktasıdır.

 

 Köprü’ ye yakın bölgede neler var? Bölgeyi tanıyalım :

 

 
 

Köprünün hemen bitiminde, Peste kıyısındaki bölge ile geziye devam edelim.

 

Roosevelt ter / Roosevelt meydanı & Széchenyi István Square ( Széchenyi István tér ) :

Tuna’nın  doğu kıyısında Asma köprünün başında (Chain bridge) yer alan bu alanın ; kuzeyinde “Macar bilimler akademisi”, doğusunda “Greshman Saray”ı bulunur. Ayrıca meydan “Aziz Istvan Bazilikasına” ev sahipliği yapar..Meydan adını 1947 ABD başkanı “Franklin D. Roosevelt” ten alır.

 
 

Buraya yakın olan önemli diğer  gezi alanları nelerdir ?

Meydanın güney doğusunda yer alan Jozsef Atilla utca (cadde) üzerinden, doğuya doğru ilerleyelim. Caddenin sağ köşesinde park alanı göreceğiz..

 

Jozsef Nador meydanı /Joszef Nador Ter :

Meydan adını genç Arşidük Jozsef’ ten alır. 1869 yapımlı heykeli meydan ortasındadır. Modern kent oluşumunda katkıları olmuştur. (Metro 1 – Vörösmarty tér)

Yürümeye devam edelim, hemen sonrası daha büyük bir park alanı karşımıza çıkar..

 

Erzsébet Square (Erzsébet tér) : Park alanında meydanda bulunan “Danubius Fountain” (Tuna çeşmesi) Budapeşte nehirlerini simgeler (Tisza – Drava – Szava)..Günümüzde bu alan tasarım ve moda çalışmalarına ev sahipliği de yapmaktadır.

Bu cadde az ileride, Bajcsy Zsilinszky utca ile keşisecektir. Bu noktanın hemen sol tarafında “Aziz Stephens” bazilikası bulunur. Jozsef Atilla utca buradan itibaren adını, Budapeştenin ünlü kahramanlar meydanına kadar uzanan “Andrassy Utca” ya bırakacaktır..

 

St. Stephen’s Basilica /  Lipót City Parish Church (Szent István-bazilika) :

Adres & Lokasyon & Ulaşım :
Szent István tér 1, Budapest 1051-Pest, City Center, District 5, Web: 

Ulaşım : Metro1* (Bajcsy-Zsilinszky út) ve Metro 1-2-3 (Deák Ferenc tér), Bus :9-72-105-210-914-934 ( Bajcsy-Zsilinszky útca ) // Ziyaret saatleri: Pazartesi – Cumartesi : 09.00 – 17.45, Pazar : 13.00 – 17.45 // Ücret : Free ( Kiliseye giriş ücretsizdir. Hazine ve kubbe gezileri ise ücretlidir )..Konserler (Ücretlidir)

 

Parlamento’nun bir iki sokak güneyinde, şehrin en büyük kilisesi Aziz István Bazilikası yer almaktadır. Parlamento Binası gibi, bu yapı da 96 m’lik yüksekliğe sahiptir ve şehrin hemen her alanından görülür. İlk Macar hükümdar olan István’ın ( St Stephen )(MÖ 975 – 1038) onuruna yapılmış ve 54 yıllık yapım süresinin ardından 1905 yılında tamamlanmıştır. Bazilika Macaristan’ın en önemli dini yapıların yanı sıra, turistik ilgi açısından da önemli yerlerdendir. 8500 ibadet kapasitesi vardır.Kentin bu büyük kilisesinin kubbesi her yerden görülmektedir.

Neo klasik stilde yapılan bazilika ; 1 kubbe ve 2 adet çan kulesinden oluşmaktadır. Kuzey kule, 9 tonluk çanıyla Macaristan’ın en büyük çanına sahiptir. Aziz István’ın mumyalanmış sağ eli; Kutsal Sağ El Şapeli’nde görülebilmektedir.

Bazilikanın kubbesindeki manzara platformuna ücret ödeyerek çıkabilirsiniz. Merdiven veya asansörle çıkılan kubbe, güzel bir Budapeşte manzarası sunmaktadır.

 

Bazilika – Yakın bölgede neler var ?

 

 

Bu alandan itibaren sonraki gezi için 2 yol alternatifimiz olacaktır.

Ya Bazilikanın hemen yakınında bulunan ve doğu yönünden Andrassy Utca üzerinden City Park alanına ve Hösök Ter‘e = Kahramanlar meydanına gidersiniz (isterseniz bulvarı yürüyebilir, isterseniz metro 1 ‘in Mexikói út yönüne binerek).

Ya da, Bazilika’ nın hemen güneyinde yer alan Erzsébet tér’ e bitişik konumdaki Deak Ferenc ter – meydanına ulaşırsınız. Burası Pestenin şehir merkezi sayılır. Ulaşımda 3 metro hattının kesiştiği merkezdir. Cafe & restorant ve hediyelik eşya satan dükkanların, döviz bürolarının bulunduğu bölgedir. Bu seçim sizin takdirinize kalmıştır.

Ben Andrassy Avenue (Andrássy útca) üzerinden , City Park (Városliget) alanına ve Kahramanlar meydanına gitmeyi seçtim..

 

Andrássy Avenue (Andrássy útca ) :

Adres & Lokasyon & Ulaşım : Andrássy út, Pest, City Center, District 6 // Ulaşım : Andrássy Ut –Bulvar boyunca (bulvarın hemen altında çalışan) Millennium Underground Railway  – Metro 1 (Opera – Oktogon – Vörösmarty Utca –Kodaly Körönd – Bajza Utca – Höxök Tere)

 

Bulvar 2300 m. uzunluğu ile Peste şehir merkezini – Szent István tér 1, şehir parkı olan City Park (Városliget) alanına ve Kahramanlar meydanına (Hösök tere) bağlar. Bulvar, hareketli restoran ve cafelerin bulunduğu, ulaşımı kolay bölgededir.. Üzerinde tarihi binaları ve ilginç mimari yapıları barındırır. Bulvarın altından milenium metro .1 geçmektedir.

Dünya kültür mirasındaki bu cadde ; 1872 de inşatı başlamış ve 1885 te kullanıma açılmıştır.Tarihte pek çok isimle anılan cadde restoran ve cafelerle süslüdür. Ermenegildo Zegna, Burberry and Gucci gibi markalara ev sahibidir.

 

Andrássy Bulvarı dört ayrı bölümden oluşmaktadır , City park’ a doğru :

1. Özellikle ticari binalar, dükkanların bulunduğu haraketli bölüm : Opera Binası, Liszt Ferenc Meydanı – Oktogon Elizabeth Meydanının bulunduğu alanlar gibi

2. Kodály körönd ile  Oktogon arası : Genelde konut ve ofis türü binaları içerir , House of Terror Museum <Terör Müze Evi> burada yer alır

3. Kodály Bajza utca ile körönd  arası :  konut villa ile yerleşimin  daha da geniş bir parçasıdır.

4. Heroes’ Square (Kahramanlar Meydanı) ile  Bajza utca arası : Bu alan Şehir parkına yakın alanları kapsar, villa ve bahçeli saraylar, bazı elçilikler bulunan kısımdır

 

Oktogon Suquare : Andrássy Bulvarı ve Grand Boulevard ‘ın (Nagykörú ) kesişimi ile oluşan , sekizgen şeklindeki alandır. Eskiden Mussolini meydanı olarak ta bilinirdi. Dünyanın en büyük Burger King rest. buradadır.

 

 

Andrássy Bulvarı Üzerinde görülecek önemli yerler :

**Andrássy Bulvarı Ulaşımda ; M1 (Millennium Metro) metro duraklarını kullanın < Opera – Oktogon – Vörösmarty Utca–Bajza utca>.. Bulvarın başladığı alana yakın, Avrupa’nın en güzel Neo-Rönesans yapılarından birisi olan Opera binası gözümüze çarpar. Metro.1 – Opera durağında inin ..

 

Budapest Opera Ball (Opera Hause) – Devlet Opera Evi / Magyar Állami Operaház :

Adres & Lokasyon & Ulaşım : Budapest Opera, Andrássy út 22., VI. District – Budapest // Web.1  // Web.2 

Ulaşım : Metro 1 (Opera) // Ziyaret saatleri: Her gün 09.00 – 17.00 saatleri arasında birçok yabancı dilde rehberli grup turları düzenlenmektedir. 15.00 ve 16.00 saatlerinde ise münferit ziyaretçiler için 5 dilde tur hizmeti verilmektedir.

Not: Opera Evi’ndeki prova ve etkinlikler tur tarihlerinde değişikliğe sebep olabilmektedir. Bu yüzden biletler, rezervasyon sistemiyle alınmalı ve tur öncesi yetkililerle iletişime geçerek turlar hakkında son durum bilgileri talep edilmelidir.


Budapeşte Opera Binası (opera evi) akustiği açısından dünyanın en iyi opera arasında olduğu düşünülmektedir ve 1200 kişilik kapasiteli bir oditoryumu vardır. Ferenc Erkel’e ait  heykel Opera Binası önünde durmaktadır. O, Macar Ulusal Marşı’nın bestecisi ve Operanın ilk müzik direktörüdür. 1896 yılında Macar Miklos Ybl tarafından dizayn edilmiştir. Bina dışında Beethoven, Mozart, Verdi, Bizet, Çaykovski ve Monteverdi de dahil olmak üzere dünyanın büyük bestecilere ait on altı heykel bulunur. Zamanın ünlü sanatçıları Bertalan Székely, Mór Than ve Károly Lotz’un resimleri, heykelleri ve freskleri; salonların duvarlarını süslemektedir..

 

Ayrıca Bulvar üzeri ve yakınında bulunanlar ;

Mai Manó House of Photography (Nagymező utca 20, Pest)( Metro 1 – Opera & Oktagon )

 

Budapest Academy of Music / Müzik akademisi (Liszt Ferenc tér 8, 1061 –Pest )( Ulaşım : M1 – oktagon + tram 4-6 ve Bus 70-78 → Király utca )

 ♦ House of Terror ( web )

(Andrássy út 60, 1062 – Pest, District 6 )(Ulaşım : M1-  Vörösmarty utca)(Ücret : tam 4000, ind. : 2000 HUF, p.tesi hariç 10 – 18 )(1940 larda Nazi parti evi idi. Daha sonra Rus KGB trafından kullanıldı.Bazı alanları ziyarete kapalı)

 ♦ Kogart Gallery

(Andrássy út 112, pest 1062, City Center, District 6 )( Çağdaş sanat – Macar koleksiyonları )( Metro 1 – Bajza utca )( p.tesi –Pazar : 10 – 18 )

 

 

Sırada bulvarın ve şehir merkezinin sonlandığı alan var…

 

City Park alanı & Hösök Tere ( Kahramanlar Meydanı )

City park yada kent parkı bir zamanlar sarayın av alanı olan bataklık bir arazi idi.Bölgenin yeşil hale getirilmesi 18.yy lara dayanır. Park bu günkü haline 19.yy da İngiliz tarzı ile ulaşmıştır.1896 da  düzenlenen  Macarların bin yıl kutlama töreni ile önemi artmıştır.

Bu bölge ulaşımı açısından  ve popüleritesiyle birlikte genel olarak Andrássy Avenue ile özdeşleşir.Mesire alanları ve hayvanat bahçesi ile de eğlenme ve dinlenme alanıdır.

Adres & Lokasyon & Ulaşım : Városliget, Budapest-Pest, District 14 // Ulaşım : Metro 1 (Széchenyi fürdő )

 

Budapeşte Şehir parkı alanı – Városliget ; Kahramanlar meydanı (Heroes Square), Güzel Sanatlar Müzesi ve Sanat Galerisini,  hayvanay bahçesini, Szechenyi Spa merkezini, lunapark alanlarını, belediye sirk’i ve Gundel Restaurant ile Vajdahunyad kalesini, ünlü bit pazarını barındıran yerdir..

City Park – Şehir Parkı –  Budapeşte en büyük parkıdır. 1751 yılında kurulmuştur. 19. yüzyılın başlarında park dünyanın ilk halka açık bir park haline geldi.

Ayrıca, küçük olanları oyalamak için parkta oyun alanları, slaytlar, tahta kale ve maymun bar gibi çocuk atraksiyon alanlarıda bulunmaktadır. Burada yer alan  Vajdahunyad Castle, Transylvanian daki asıl kalenin benzeridir (Roma, Gotik, Rönesans ve Barok yapı )

 
 

Heroes’ Square (Hösök Tere)  – Kahramanlar meydanı  ;

Adres & Lokasyon & Ulaşım ; Hősök tere, Budapest- Pest, District 14 // Ulaşım : Metro 1 – Hösek tere (Heroes’ Square)

Macaristan kuruluşunun yıl dönümü münasebetiyle düzenlendiği, Kahramanlar Meydanı (Hősök tere) kentin en büyük ve en etkileyici alanlarındandır. Yapıda bulunan; Kunsthalle (Hall of Art) sağ ve solda bulunan  sanat salonlarıdır. Meydan ayni zamanda Metro 1 – Millennium Metrosu’nun istasyonunu barındırır. Andrássy Bulvarı ve City Parkı’nın  sonunda yer alan, Kahramanlar Meydanı Budapeşte en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir.Meydan ortasında Millennium Monument Macarların 1000 yıllık tarih anısına dikilmiştir.1989 da 250 bin kişi (1958 de idam edilen )Macar eski başbakanlarının anısına toplanmıştır.. Meydandaki iki ayrı sütun üzerinde bulunan 4 adet variuos heykeli ; Savaş, Barış, İş ve Refah’ı simgeler..

Bin Yıl anıtı ; Macarların buraya gelip yerleştikleri 1000. yıl’ın anısına dikilmiştir.Atın çektiği arabadadaki heykel = Savaş tanrısı Rydwan figürü .. Bu anıt meydanın soldaki bölümünde yer alır.1896 da yapım başlamış, ancak zaman almıştır.Kral İstvan zamanındaki Hırıstiyanlığa geçişi tasvir eder.

 

Meydan 2 ayrı müzeye ev sahipliği yapar..

1896 yılında kurulan ve 1906 yılında açılan Güzel Sanatlar (Szépművészeti muzeum – web ) Müzesi; Avrupa’da görsel sanatların tarihini sunmaktadır. 8 sütunlu portikosu ile dikkat çeker.İtalyan, Alman ve Fransız sanat eserlerini bulabilirsiniz (orta çağ–geç gotik). Müze ayrıca 19. ve 20. Yüzyıldan kalma geniş bir resim koleksiyonuna  ve İspanyol sanat koleksiyonuna sahiptir.

Heykeller 4 – 13. Yy .İtalyan eserlerin yanı sıra; Fransız, İngiliz, Alman, Hollanda, Mısır sanat eserlerinide barındırır. Esterhazy Madonnası ve Vaftizci Yahya  vaazı’nı mutlaka görün..

** Ziyaret: P.tesi hariç / 10.00-17.30 / müze alanına göre  ücretlere buradan ulaşın.

 

Budapest Art Hall (Kunsthalle ) (Műcsarnok ) – Sanat galerisi :

Kahramanlar meydanına girişte sağda yer alır. Ön cephe Macar arması ile süslüdür.

 

City Park alanında bulunan diğer yerler :

Vajdahunyad Castle (Vajdahunyadvar)

Adres & Lokasyon & Ulaşım :
City Park, Budapest-Pest, District 14 // Web : ( summer festival )

Vajdahunyadvár Yazları yaz festivaline < temmuz 2.yarısı – ağustos ilk yarı> , klasik müzik konserlerine, geleneksel Macar çingene müzik festivaline ev sahipliği yapar. Roma, Gotik, Rönesans ve Barok tarzda inşa edilmiş Vajdahunyad kalesibüyük bir avluya sahiptir.Kale yaz aylarında festivallere , kışları bir buz pateni pistine dönmektedir( yapay göl var )(City Park Buz Pisti – Városligeti Műjégpálya)

 

Budapest Zoo  :

Adres & Lokasyon & Ulaşım : Városliget, Budapest-Pest, City Park, District 14, web

Ziyaret :  Ocak – mart: Her gün : 9 -16 // Mart – Ekim: P.tesi –perş. : 9 -17 , Cuma – Pazar : 9 – 17:30 // Nisan – eylül : P.tesi – perş.: 9 – 17.30 , Cuma – pazar: 9 – 18 // Mayıs – ağus.: P.tesi –perş. : 9- 18.30 , Cuma – pazar: 9 – 17

Ulaşım : Metro  1  (Széchenyi Fürdő )
Ücret . tam – 4500 / Öğr. – 3200 / Aile – 9400 HUF ( 2 adult + 2 çocuk ) – 2024

 

Budapeşte Hayvanat Bahçesi ve Botanik Bahçeleri 1866 dan beri halka açık yapılmış olan ve dünyanın en eski hayvanat bahçelerinden biridir.Budapeşte Hayvanat Bahçesi çekicidir ve bölgede Art Nouveau (yeni sanat – dekoratif süslemelerin ön plana çıkarıldığı, bitki desenleri ve ince kıvrımların kullanıldığı) tipi binalar bir dizi ev sahipliği yapmaktadır. Yazın Çarşamba akşamları caz konserleri verilir.

 

Budapest Municipal Circus (Fővárosi Nagycirkusz)

 

Városliget, Budapest-Pest, City Park, District 14

Ulaşım : Metro 1  (Széchenyi fürdő)

Kuruluşu 1783 olan sirk : palyaçolar, hayvanlar, jonglörler, akrobatlar ve benzeri oyunlar ile, geleneksel sirk olduğunu kanıtlamıştır.Sirk yıl boyunca açıktır.Budapeşte Belediye sirki ; Şubat ayında her yıl Uluslararası Sirk Festivali ev sahipliği yapıyor.

 

Budapest Amusement Park ( Vidámpark )

Városliget, Budapest-Pest, City Park, District 14

Ulaşım : Metro 1  (Széchenyi fürdő)

Open : yazları – 08/22 ( cuma -pazar 08/ 01.30)

 

Széchenyi Baths

Adres . Állatkerti körút 11, Budapest 1146 -Pest, City Park, District 14

 

Böylece Peşte’nin kuzey doğu bölümü gezisini tamamlamış olduk.. Şimdiki gezi durağımız, şehir merkezi ve güney alanları olacak..

 
 

Peşte Merkez Bölgeler

18.yy başlarında Peşte harabe idi ve nüfüs azdı.Sonrası dinsel ve idari binaların yapılması, apartmanlar ve dükkanların gelişmesi ile Peşte şekillenmiştir ..

 

Not: harita size bir bilgi verme amaçlı konmuştur.Bu alanın tamamını gezmeyeceğiz !

 

Şehir merkezi gezisinde hareket noktası Deak Ferenc ter alanıdır.

Deák Ferenc square (Deák Ferenc tér)

Adres & Lokasyon & Ulaşım :
Deák Ferenc tér, Budapest – Pest, District 5 // Ulaşım : Metro 1-2-3 , Tram no 47-48-49 ,  Bus : 9 -100E-105-909-916-931-950-990 (durak :Deák Ferenc tér)

Burası Budapeşte’nin kesişme  – ulaşımda kavşak noktasıdır. Önemli caddelerden olan ; Károly körút, Bajcsy-Zsilinszky út, Király utca, Deák Ferenc utca, ve Harmincad utca bu alanda kesişmektedir.

3 metro hattının kesiştiği bir yer olduğundan araç aktarmalarının ve hareketliliğin olduğu bölgedir. Gece geç saatlere kadar canlıdır.Ayrıca bu bölgeden tram no.47 – 49, Bus no. 9 – 109 ve gece otobüslerinden 914-931-950 geçmektedir. Ulaşımı rahat ve kolay bir bölgedir.Dövizlerinizi burada bulunan bürolardan uygun olarak bozdurabilirsiniz..

 

 + Deák Ferenc tér’in doğu kesimi ;

Dohány Street Synagogue / Dohány Street Synagogue /  Great Synagogue :

Adres & Lokasyon & Ulaşım :
Dohány utca 2, Budapest 1074 – Pest, City Center, District 7 // Ulaşım : Metro 2 & tram 47-49  (Astoria)

3000 kapasiteli Avrupanın en büyük, dünyanın 2. Büyük sinagogudur (1854-59). Bina dünya savaşında Almanları radyo iletişim merkezi olmuştur. Bu gün bileşik Yahudi toplumu için ana merkezi olarak hizmet vermektedir.Sinagog ; Jewish Museum (Musevi müzesi), Heroes’ Temple (tapınağı) , Jewish Cemetery (Musevi mezarlığı), Raul Wallenberg Memorial Park’ tan ibarettir.

 

+ Deák Ferenc tér’in güney kesimi ;

Váci Caddesi / Váci Utca ( Str ) :

Adres & Lokasyon & Ulaşım :
Váci utca, Budapest – Pest, City Center, District 5 //Ulaşım : Vörösmarty tér (Metro 1) , Metro 2 – 3 (Deák Square – Deak France Ter üzerinden yürüyerek )

Eskiden iki ayrı sokak olan  ancak 18.yy dabirleştirilen bu cadde; Günümüzde de iki ayrı karaktere sahiptir.Kuzey kesim yayalara açık alışverişin merkezi iken güney kesim trafiğe açıktır.Bu cadde alışverişin merkezi sayılır. Kuzeyde Vörösmarty Meydanı’ndan başlar ve Fővám Tér yakın Great Market Hall ( Nagycsamok ) yakınlarında sonlanır.

Şehir merkezide; restoranlar, kafeler ve mağazaların sıralandığı Váci Caddesi’dir..Ünlü modacıların mağazalarının da yer aldığı cadde, alışveriş meraklıları için bir merkez durumdadır. Cadde, kuzeyde Erzsébet híd (Erzsébet Köprüsü) ve güneyde Szabadsag híd (Özgürlük Köprüsü) ile Buda’ya bağlanmaktadır

18. yüzyıl civarında şekillenmeye başlayan cadde; 19 ve 20. yüzyılla birlikte mimari açıdan zenginleşmiştir.Binaların ardından lüks mağazalar da buraya eklenince, Váci Utca, iyiden iyiye elit bir havaya bürünmüştür.

Cadde çevresinde görebilecekleriniz arasında ise şunlar bulunmaktadır: Tarihi Vörösmarty Tér Metro İstasyonu, bugün içinde ağırlıklı olarak mağazaların ve ofislerin yer aldığı Klotild Sarayları, 13. yüzyıl tarihli Aziz Mikâil Semt Kilisesi, kentin 3 katlı ana pazarı Központi Vásárcsarnok ve Budapeşte’nin en ünlü kafesi olduğu iddia edilen Gerbeaud Cukrászda; Váci Utca’nın görülmeye değer duraklarından bazılarıdır..

Bu caddenin sonunda , caddenin doğusunda kalan alanda metro 2 (Astoria durağına yakın) istasyon yakınında Macar Ulusal müzesi bulunur.

 

Hungarian National Museum (Magyar Nemzeti Múzeum) :

Adres & Lokasyon & Ulaşım: Múzeum körút 14-16, Budapest 1088 – Pest, City Center, District 8, Web //Ziyaret saatleri: Salı – Pazar: 10.00 – 18.00 – Ulaşım : Metro 3 , Tram 47 -49 ( Kálvin tér ) – buradan yürüme mesafesinde

Şehrin en etkileyici müzesi olan Ulusal Macar Müzesi, işlek Váci Caddesi’nin bir iki sokak kadar kuzey paralelinde, Múzeum Caddesi üzerinde yer almaktadır. 1802’de Kont Ferenc Széchényi’nin ülkeye milli bir müze kurulması kaydıyla bağışladığı koleksiyon, bu müzenin temellerinin atılmasını sağlamış; bu sebeple 1802 yılı Macar Ulusal Müzesi’nin kuruluş yılı olarak kabul edilmiştir. 1807’de ise parlamentonun aldığı bir kararla, halkın bu müzeye eser bağışında bulunması istenmiştir. 1846 yılında müze, Mihály Pollack’ın dizayn ettiği şimdiki neo-klasik binaya taşınmıştır. Yapının görsel güzelliği; heykeller, resimler ve mozaiklerle zenginleştirilmiştir. Son 150 yılda birçok heykelin dikildiği müze bahçesi ise hâlen Müze Festivali’nin merkezidir.

3 katlı müzenin kalıcı sergilerinden bazıları şunlardır: Modern ve Çağdaş Tarih, Macaristan Topraklarında Yaşayanların M.Ö. 400.000’den M.S. 804’e Tarihi, Taç Giyme Töreni Kıyafetleri, Roma Taş İşlemeciliği. Müzenin en çok ilgi gören parçalarından biri ise Mozart’ın Klavseni’dir. Klavsen (klavyeli ve telli bir çalgı), baba Mozart tarafından oğlu Wolfgang Amadeus Mozart’a dâhi müzisyenin boş zamanlarında kullanması için hediye edilen enstrümandır.

 

Bölgenin güneyinde, Szabadsag köprüsü bitişiğinde Budapeştenin en büyük marketleriden birisi vardır.Metro 4, Tram no.2 – 47 – 48 – 49 , Bus no. 15-83-115 < Fővám tér durağı > ..

Central (Great) Market Hall / Központi Vásárcsarnok :

Vámház körút 1, Budapest 1093 – Pest, City Center, District 9 // Ulaşım : Metro 4, Tram no . 2, 47, 48,  49 ( Fővám tér )

 

19. yüzyılın sonunda inşa edilen Central Market Budapeşte’nin en büyük kapalı pazarıdır.Zemin katta sosis, et, peynir, meyve ve sebzeler….İkinci katta, yiyecek standları ve el sanatları, giyim, nakış, satranç tahtasını ve diğer hediyelik eşya satan satıcılar…. Paprika ve Tokaji  burada satılıyor.Bodrum kat ; balık pazarı,  Asya geleneksel bakkal, süpermarket, ve küçük bir eczane vardır. Uluslararası Gastronomi günleri Cuma ve Cumartesi günleridir..

Bina aynı zamanda bazı mimari öneme sahip.Metal çatı yapısı hala orijinal ve dekoratif Zsolnay çinileri ile kaplıdır. Hep aynı tarzda (bu Klauzál tér, Rákóczi tér, Tut utca ve Hunyadi tér) inşa edilmiştir Budapeşte’de buna benzer dört Pazar alanı daha  vardır.
Binanın karşısındaki eski gümrük evi şimdi Corvinus Üniversitesi parçasıdır.

Buralara kadar gelmişken metro 3 hattındaki (Kálvin tér) duraktan binerek, 1 istasyon sonrası Corvin-negyed’ e ulaşın – Kobanya Kispest yönü →  burada sanat müzesini görebilirsiniz..

 
 

Museum of Applied Arts ( Iparmuveszeti Muzeum ) :

Adres & Lokasyon & Ulaşım : Üllői út 33-37, Budapest 1091-Pest, District 9 // Web  // Ulaşım : Metro 3 yada Tram no.  4 – 6  ( Corvin-negyed ) // Open : p.tesi hariç / 10 – 18 

Uygulamalı Sanatlar (Iparművészeti muzeum) müzesi ; Macar Art Nouveau binalarından birinde yer alır. Bazı Batı Avrupa Sanat etkisi ile birlikte İslam ve Hindu motifler ile birleştirilmiş geleneksel Macar tasarım öğeleri ile karakterize olmuştur. Mimar Odón Lechner tarafından tasarlanmış ve 1893 ve 1896 yılları arasında inşa edilen müze, zengin ünlü Zsolnay fabrika tarafından yapılan pişmiş çinilei ile süslüdür.

Budapeşte Uygulamalı Sanatlar Müzesi, dünyanın üçüncü uygulamalı sanatlar müze konumundadır.Zengin koleksiyonunda : Macar  seramik, Ortaçağ kuyumculuk işleri, Fransız mobilya, Osmanlı halı, Barok altın eşya, Tiffany, cam ve seramik eserleri içerir.

 

Bu sayfa ile Budapeşte Gezi alanlarımızı tamamlamış olduk..

 
 

Kent ayrıca tarihi Spa ve hamamları & kaplıcaları ile de meşhurdur.. Kısaca bu konuyada değinelim..

 
 

BUDAPEŞTE HAMAMLAR ( baths ) & KAPLICALAR – SPA 

Budapeşte hamamlar şehri olarak dabilinmektedir Dünyanın en iyi termal sularına sahiptir (16-17 yy geleneksel Türk hamamları). Başlıca Spa ve kaplıca merkezleri :

 

► ► Historic Thermal Bath ;

+ Széchenyi Baths ;

Adres . Állatkerti körút 11, Budapest 1146 -Pest, City Park, District 14

 

+ Gellért Baths ;

Kelenhegyi út 4, Budapest 1118-Buda, District 11

+ Rudas Baths ;

Döbrentei tér 9, Budapest 1013-Buda, District 1 ( Osmanlı’dan kalan , Türk banyosu )

+ Király Baths ;

Fő utca 84, Budapest 1027-Buda, District 2

+ Lukács Baths ;

Frankel Leó út 25, Budapest 1023-Buda, District 2

 

SPA ;

+ The Spa at the Four Seasons in Budapest – info :

Széchenyi István tér 5-6, Budapest 1051-Pest,City Center,District 5

+ Danubius Health Spa Margitsziget – info :

Margitsziget, Budapest

+ Rac Furdo / Rácz Hotel & Thermal Spa – İnfo :

Hadnagy utca 8-10, I. district – Budapest ; Ulaşım — tram 18, bus 5, 8, 78 ( Osmanlı’dan kalan – Türk banyosu )

 
 
 

Önceki Sayfa Sonraki Sayfa

– Budapeşte ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir