Budapeşte , Müzeler & Köprüler

 

BUDAPEŞTE MÜZELERİ – ÖREN YERLERİ (2024, güncel)

 
 

* Fotoğraflara tıklayın , Müze için tüm bilgiler içeridedir !

 

– Aquıncum museum –

♦ Roma’nın Pannonia eyaletine ait eski bir askeri garnizonun kalıntıları arasında 1.600 seyirci kapasiteli büyük bir amfitiyatro. (Detay için bakın )

 

– Budapest History Museum –

♦ Buda Kalesi’nin güney kanadında yer alan bu kitap gibi müze, Budapeşte’nin tarih öncesinden komünist döneme kadar olan tarihini araştırıyor. Tarih Müzesi’nin koleksiyonunda Roma kalıntıları, Osmanlı kalıntıları, ortaçağ duvar halıları ve gotik heykeller yer almaktadır, ancak asıl heyecan verici şeyler en alt katta bulunmaktadır. Burada Buda Kalesi’nin en eski odalarının yanı sıra tonozlu odaları ve 14. yüzyıldan kalma bir kule şapelini keşfedebilirsiniz. (detay için bakın)

 

– Ludwig Museum – 

♦ Ludwig Müzesi, Peşte’de eski bir sanayi mahallesinde çok binalı bir sanat kompleksi olan Millennium Quarter’ın temel bir bileşenidir. Son teknoloji ürünü bir müzik salonu olan Sanat Sarayı ile aynı çağdaş, küp benzeri binayı paylaşmaktadır. Bu çağdaş müze, Andy Warhol ve Roy Lichtenstein’ın yanı sıra Orta ve Doğu Avrupa’dan modern sanat eserlerini de içeren etkileyici bir pop art koleksiyonuna sahiptir (Müze, modern uluslararası ve Macar güzel sanatlarından oluşan önemli bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır). Ludwig Müzesi 2005 yılında Müpa Budapeşte binasına taşınmış olup, burada üç kat ve toplam 3.300 m2 alan üzerinde müze teknolojisindeki en son gelişmeleri barındıran bir mekanda yer almaktadır (bakın).

 

– Memento park – 

♦ Memento Park, Budapeşte’ye özel, eşsiz bir cazibe merkezidir. Heykel Parkı Müzesi, Kışla Sineması, Fotoğraf Sergisi, Stalin Grand Primnus ve Depolama Sergisi her yaş için karmaşık bir deneyim sunuyor.Burası, Orta Avrupa’nın bir diktatörlüğü ve çöküşünü anan ilk tematik tesisidir (detay için bakın)

 

– Museum of etnografy –

♦ Budapeşte’deki Etnografya Müzesi, 200.000’den fazla etnografik eserin yanı sıra tarihi fotoğraflar, el yazmaları, halk müziği kayıtları, filmler ve hem Macar hem de uluslararası kültürel ilgiye sahip videolara ev sahipliği yapan çeşitli koleksiyonlarıyla Avrupa’nın en büyük ve en önemli müzelerinden biridir (detaylar – (detay için bakın)

 

– Museum of fine arts ve Mucsarnok muzeum, web

♦ Antik Çağ’dan günümüze Avrupa sanatının en önemli koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapan Budapeşte Güzel Sanatlar Müzesi, 2006 yılında açılışının yüzüncü yıldönümünü kutlamıştır. İkinci Dünya Savaşı sırasında bir bombanın hasar vermesinden bu yana kapalı olan Romanesk tarzdaki “ana salon”, altın yaldızlı fresklerle süslü duvarlarındaki renkli karakterlerle yeniden ziyarete açıldı (2006). Bu etkileyici güzel sanatlar koleksiyonu, antik Mısır, Yunan ve Roma’dan Barok sanatına kadar uzanan hazineleriyle beş kata yayılıyor. Öne çıkan eserler arasında Leonardo da Vinci’ye atfedilen bir at heykeli ile El Greco, Titian ve Raphael’in tabloları yer almaktadır.

 

– National galery, web

♦ Macar Ulusal Galerisi, Macaristan’da güzel sanatların ortaya çıkışını ve gelişimini belgeleyen ve sunan en büyük kamu koleksiyonudur. Buda Kalesi kraliyet sarayının içindeki geniş koleksiyon, ortaçağ eserlerinden 1945 sonrası sanat ve heykele kadar ülkenin yaratıcı tarihinin izini sürüyor. Öne çıkan noktalardan biri, zarif tel benzeri heykellerle asılı olan saray kubbesinin iç kısmıdır. Daimi sergileri, Macaristan Krallığı’nın kuruluşundan başlayarak ve en eski anıtlardan çağdaş eserlere kadar Macar sanat tarihinin kapsamlı bir incelemesini sunmaktadır.

 

– National muzeum, web – 

♦ Macar Ulusal Müzesi, Macaristan’da türünün en eskisi olan tarihi bir müzedir. Müze, tarih öncesi çağlardan modern çağa kadar Macaristan’ın tarihini belgelemektedir. Müzede, Macaristan’ın tarihini kronolojik bir şekilde açıklayan, 14.000 yıllık süslü bir geyik kemiği ve rosetta kolyesi de dahil olmak üzere arkeolojik buluntular ve tarihi hatıralarla birlikte sergilenen bir dizi kalıcı sergi bulunmaktadır. Bugün, tarih öncesinden komünist döneme kadar geniş bir arkeolojik bulgu ve kalıntı koleksiyonuna sahip ülkenin en büyük müzesidir. Budapeşte Tarih Müzesi’nin aksine, bu müze Macaristan ve Karpat Havzası’nın tüm tarihini kapsayacak şekilde dizayn edilmiştir.

 

– Natural historic museum – 

♦ Budapeşte’de bulunan bir doğa tarihi müzesidir. 1802 yılında kurulan müze, Avrupa’nın en eski üçüncü doğa tarihi müzesidir ve yaklaşık 10 milyon sergisiyle aynı zamanda en büyüklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Müzenin beş bilimsel bölümü, antropoloji, jeoloji ve paleontoloji, mineraloji ve petroloji bölümleri de dahil olmak üzere etkileşimli olarak yapılandırılmıştır.

 

– Terror Haza muzeum, web

♦ Terör Evi Müzesi, Budapeşte’de bulunan ve geçmişte Macaristan’ı talan eden faşist ve komünist rejimlerin korkunç mirasını belgeleyen bir müzedir. Aynı zamanda, binanın içinde hayatını kaybeden talihsiz ruhlar da dahil olmak üzere, bu rejimlerin kurbanları için bir anıt olarak hizmet vermektedir. Müzede ikinci katta yer alan tek bir daimi sergi bulunmaktadır.


 

-Museum of Agriculture web

♦ Tarım müzesi, Şehir Parkı’nın kalbinde yer alır. Transilvanya’daki bir kaleden esinlenerek 19. yüzyılda inşa edilen büyük Vajdahunyad Kalesi’nin içinde yer alan Tarım Müzesi, avize kaplı salonları ve freskli odalarıyla saray gibi bir alanı kaplıyor..

 

 
Ayrıca farklı bir sunum ile, Müzeler, Macar dili ile (2019 yılına aittir, güncel bilgileri teyit edin!):

 


 
Diğer Müzeler :

+ Kiscelli Museum – Municipal Picture Gallery of Budapest

Kiscelli utca 108. III. district, tram 17& bus 60, 165 ( Kiscelli utca )
Tel: (+36 1) 388 7817
Ziyaret : 1 nisan-31 ekim: saat 10.00-18.00, 1 kasım -31 Mart : saat 10.00-16.00

+ Béla Bartók Memorial House (Bartók Béla Emlékház)
Csalán utca 29., II. district, bus 5 (Március 15. Tér’den hareketle )(Pasaréti tér de inin)
Ziyaret : Salı –paz. Saat 10.00-17.00

+ Nagytétény Castle Museum (Nagytétény Kastély Múzeum)
Kastélypark utca 9., XXII. district

+ Bath Museum (Fürdo Múzeum)
Flórián tér 3-5. III. district,
Ulaşım : Bus 86, 106, 34 ( Óbuda )
free

+ Underground Railway Museum (Földalatti Vasúti Múzeum)
Deák Ferenc metro ( 1 – 2 – 3 ) ( V. District )

 

+ Tomb of Gül Baba (Gül Baba Sírja) :

Mecset utca 14, Budapest – Buda, District 2
Ulaşım : Tram no. 17  ( Lukács Baths istikametine – Mecset utca üzerinden kısa bir yürüme ile.. )

Kentin kuzeyinde İslami açıdan kutsal bir alandır.16 yy. da macaristana gelmiş Türk derviştir.1541 de vefatı ile burada hatırlanmıştır.

 

+ Óbuda (Old Buda) ;

Fő tér, Óbuda, Budapest
Óbuda, District 3

Ulaşım : Metro 2 (Batthyány Square , sonra Suburban Railway (HÉV) ile  Árpád híd.) , tarm no. 1  (Flórián tér) ,

Disrtrict 3 bölgesinde yer alan Obuda ; Traihte Roma dönemindeki Budapeştedir. 1873 t Pest ile birleştirilmiştir.Burada Roma dönemine ait Barok yapıları görmek mümkündür.
Her yaz Sziget Festivali (  Hajógyári adasında – Óbuda ) burada yapılır.

Meydandaki en dikkat çekici heykeller ( Pál Harrer ), heykeltıraş Imre Varga tarafından yapılmış şemsiyeli kadınların tasvir edildiği bronz figürler ..

Burada Görülecek alanlar :

+ Óbuda – Bath Musuem & Aquincum
1031 Budapest-Szentendrei Way 135

+ Hercules Villa
Address: Meggyfa utca 19-21., Óbuda

+ Main Square (Fő tér)

+ Óbuda Museum
Address: Fő tér (Main Square) 1-4.

+ Victor Vasarely Museum
Address: Szentlélek tér 1.,

 
 
 

BUDAPEŞTE’NİN KÖPRÜLERİ

Buda ile Peşte yakaları arasındaki ulaşımın kolaylaşması için Tuna Nehri üzerine 8 adet köprü inşa edilmiştir (2 adette demir yolu köprüsü var). Bunların bir kısmı II. Dünya Savaşı zamanında yıkılmış olsa da tekrar yapılmışlardır.Köprüler, kuzeyden güneye doğru şöyle sıralanır:

 

Megyeri Köprüsü: En yeni köprü olup , yapımı 2008’de sona eren köprünün uzunluğu 1.862 m’ dir ve şehrin en kuzeyindeki köprü olarak dikkat çekmektedir..

 

Árpád Köprüsü: Árpád Köprüsü 1950 yılında tamamlanmıştır. 928 m uzunluğundadır ve Margit Adası’nın üzerinden geçer.

 

 

Margit Köprüsü: 1876’da tasarlamış, II. Dünya Savaşı esnasında havaya uçurulmuştur. 1948’de yeniden inşa edilen köprü, 637 m uzunluğa sahiptir ve Margit Adası’nın en güney ucunda yer almaktadır.

 

 

Széchenyi lánchid Köprüsü (Zincir Köprüsü – Chain Bridge ) : Şehrin en estetik köprüsü de II. Dünya Savaşı’nda zarar görmüş olan Széchenyi lánchid Köprüsü’dür. 1849’da tasarlanmış fakat 1945’te bombalarla yıkılmıştır. Köprü, 1949’da yeniden inşa edilmiştir ve 380 m uzunluğundadır. Bu köprü, Buda yakasındaki Kale Tepesi ile Peşte’nin tarihi semtlerini birleştirmektedir.

 

 

Erzsébet Köprüsü: 1903’te inşa edilen fakat II. Dünya Savaşı’yla birlikte 1945’te yıkılan 380 m’lik köprüyü; 21 Kasım 1964’te Pál Sávoly yeniden tasarlamıştır.

 

Özgürlük Köprüsü / Liberty bridge : 1896 tarihinde inşa edilen eser,334 m uzunluğundadır ve 1945’te yıkılıp 1946’da yeniden yapılarak kullanıma açılmıştır.

 

 

Petofi Köprüsü: Eylül 1937’de inşa edilmiştir. 514 m uzunluğundaki yapı, II. Dünya Savaşı esnasında yerle bir olmuş ve 1952’de tekrar yapılmıştır

 

 

Lágymányosi Köprüsü / Rákóczi Bridge (Rákóczi híd ) : 494 m uzunluğundadır ve 1995’te kullanıma açılmıştır.

 

 
 
 
 

– Budapeşte ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir