Amsterdam,Ulaşım-Toplu Taşıma Bilgileri.1

 
 
 

AMSTERDAM’A NASIL GİDİLİR ?

AMSTERDAM’A ULAŞIM ;

 
 

Amsterdam’a ulaşımda bir çok seçenek var.Alternatiflerin en ideali uçak ulaşımı. Ülkemizden başta İstanbul olmak üzere İzmir, Bodrum, Antalya’ dan Amsterdam’a direkt seferler düzenleniyor. Türk Hava Yolları, Pegasus ve Onur Air’ in düzenledikleri tarifeli uçuşlar, İstanbul’dan yaklaşık 3.5 saat sürüyor. Ayrıca, Amsterdam’a uçuş düzenleyen yabancı hava yolu şirketlerinden KLM, Delta, British Airways ve Lufthansa gibi firmalarda var.

 

Ulaşım Seçenekleri

►  1 – Hava Yolu ile seyahat :

Gerek ülkemizden gerek ise dünya ülkelerinden günlük bir kaç seferli uçuşlar ile Amsterdam’a ulaşım mümkündür.

Schiphol ; Royal Dutch Airlenes (KLM)’ in ana havaalanıdır. İçindeki Schiphol Plaza , gece geç saatlere kadar açık olan alışverişin merkezidir..

Detayları ilerde anlatılacak olan alandan şehir merkezine ulaşım imkanları alternatifli ve kolaydır.

Amsterdam’ı terkederken yapılan alışverişlerin vergi iadesini / duty free ; Alanda yer alan ilgili ofisten, satın alınan malın 130 euro (1 günlük) tutarın üstünde olması ve fatura kesiminden itibaren 3 ay içinde işleme konması koşulları ile geri alabilirsiniz.

Schipol’ a dünyanın büyük hava yolu şirketleri yanında, düşük maliyetli şirketlerde inmektedir.

Bunlardan ülkemizden de kalkış yapan bazıları ;

** TUIFly airlines (Antalya – İstanbul – İzmir üzerinden) bilgi için ; Bilet satış için Tıklayın

** Sunexpress ( İstanbul, İzmir, Antalya kalkışlı ) bilgi için ;  Bilet satış için Tıklayın

** Pegasus Airlines ( İstanbul kalkışlı – bağlantılı seferler ) bilgi için ; Bilet satış için Tıklayın

** Genelde hava yollarının İstanbul kalkışlı uçuşları, Sabiha Gökçen çıkışlıdır !

 

2 – Deniz Yolu ile  seyahat:

İngiltereden Hollanda’ya feribot seferleri vardır.

P & O / kuzey deniz feribotları, Hull ile Rotterdam arası çalışır (tel. 08705 980338). Stena Line Harwich ‘ ten Hook of Holland ‘ a ulaşır (tel. 08705 70700)

 

3 – Demir yolu ile seyahat :

Lüksemburg, Fransa, İngiltere, Belçika, İtalya, İsviçre ve Almanya gibi avrupa ülke ve kentlerinden  konforu da sunan trenler ile Amsterdam’a gidebilirsiniz. Son teknolojik hızlı trenler kullanıldığı için kara yolundan daha hızlı bir şekilde bu şehire ulaşabilirsiniz. Kente gelen trenlerin son durakları ya Amsterdam Centraal ist. ya da Zuid tren garı olacaktır.

♦ Amsterdam-Paris arasındaki tren seferleri Fransız demiryolu şirketi SNCF ile Belçika Demiryolları’na bağlı işletme olan  Thalys tarafından düzenleniyor.

Trenler (HSL-Zuid yüksek hızlıAmsterdam Merkez Tren İstasyonu’ndan (Amsterdam Centraal) kalkışla,  Paris Kuzey Tren İstasyonu olan Paris Nord’a günde 10 sefer yapıyor. Rota → Amsterdam Schiphol, Rotterdam, Anvers ve Brussels Zuid / Midi’de duruyor. Yol süresi 200 dk. nın altında (Bürüksel : 110 dk).

Biletlerde; 1.sınıf/Premium, 1.sınıf, 2. sınıf yani 3 farklı olmak üzere tümünde esnek ve yarıesnek bilet türleri vardır.

En ucuz Standard yarı esnek Mini ücretleri → 35 € – 65 € (Amsterdam-Paris) ve 29 € – 49 € (Amsterdam-Lille) arasındadır. Bunlar 4 aya kadar rezerve edilebilir.

Standart yarı esnek biletler → 67 – 135 € (Amsterdam-Paris) ve € 50 – 101 € (Amsterdam-Lille).

Premium – Konfor yarı esnek ücretleri 72 € – 155 € (Amsterdam-Paris) ve 59 € – 110 € (Amsterdam-Lille) arasındadır.

Tamamen esnek Premium ücretler 135 – 205 € (Amsterdam-Paris) ve 100 – 146 € (Amsterdam-Lille) arasındadır.

5-12 yaş çocuk bileti, yarı esnek : en ucuz 18-20 € dan..

Biletlerde opsiyonel promosyon ve esnek uygulmaları web sitelerinden takip edin.

Ayni işletme Amsterdam-Lille’ ede seferler düzenler (Rotterdam / Anvers / Brüksel üzerinden Lille yaklaşık 150 dk).

♦ Amsterdam-Bürüksel arasındaki tren seferleri yine  Thalys tarafından gerçekleştiriliyor. Gün içerisinde 1-2 saatlik aralıklarla düzenlenen seferlerin kalkış noktası, Amsterdam Merkez Tren İstasyonu. Merkez gardan ayrıldıktan sonra trenler → Schiphol HavalimanıRotterdam ve Antwerp’deki istasyonlarda duruyor. yüksek hıza ulaşarak  Brüksel Midi tren garına ulaşmaları, ortalama 105 dakika sürüyor. Bilet fiatları Paris trenlerine yakındır. Amsterdam-Brüksel arası çalışan yüksek hızlı Eurostar servisi de var. Güzergah → Schiphol, Rotterdam, Breda, Noorderkempen (Belçika), Anvers Merkez, Anvers Berchem, Mechelen, Brüksel Havaalanı,  Brüksel Merkez istasyonlarıdır.

Ortalama bilet ücretleri → 29-35 € (Standart yarı esnek Mini fiyatlar, 4 aya kadar kullanım), 44-85 € (Standart esnek), 45-95 € (Konfor-premium/yarı esnek) ) ve 97 € – 117 € ( premium tam esnek Premium).

► Amsterdam – Bruge : Tek yön 30 € dan başlayan fiatlar ile (buradan).Yine Amsterdam Sloterdijk’den Gent’e → Bruge’e  yaklaşık 3 saat 20 dakikada otobüsle olaşabilirsiniz (tek yön 14 €).

 

Genel :

♦  Tren seferleri.1

♦ Tren seferleri.2

 

4 – Otobüs ile seyahat :

Amsterdam’a sefer düzenleyen otobüs firmalarının başında Eurolines geliyor.Kentin güneydoğusunun ana ulaşım noktası olan Duivendrecht otobüs garı hizmeti sunar.  Kent merkezinden otobüs seferlerine şehir içi araçlardan aktarma yapmak oldukça kolaydır. Almanya’nın çeşitli kentlerinden Amsterdam’a ulaşım seçeneklerinde : Flixbus ve City Bus Express gelmekte (Sloterdijk terminali kalkışı ile).. OuibusFransa’dan, Megabus İngiltere’den kara yolu ile Amsterdam’a yolcu taşırlar.

 
 

SCHİPHOL AİRPORT – AMS

Amsterdam ulaşımında ilk inceleyeceğimiz konumuz ; uluslar arası hava alanını ( Schiphol ) tanımak olsun..Avrupanın en önemli, trafiği yoğun olan Schiphol gibi  uluslar arası hava alanınına inmiş olacaksınız. Bu hava alanı oldukça büyük..İlk gidiş ve tanışmada çok karmaşık gibi gelmekte. Ancak dönüşünüzde yada sonraki yolculuklarınız olduysa öyle sanıldığı kadar da karmaşık gelmiyor insana.

Schiphol Havalanı ; 17 milyon nüfuslu Hollanda’nın  1 milyon üstü nüfusa sahip Amsterdam’ın merkezindeki bu havaalanı ülkenin en büyük alanı olması yanında, Avrupa’nın dördüncü ve dünyanın onuncu  en büyüğü olması özelliğini de taşımaktadır. Yıllık yolcu kapasitesi yaklaşık 50 milyon civarıdır. Havaalanı şehir merkezine yaklaşık 14 km. uzaklıkta yer alır (güneybatı).

Alan, deniz seviyesinden 4 m. aşağıdadır..

 

Schiphol Airport, 2019 ;

(IATA airport code: AMS )

 

Tek bir kompleks yapı içerisindeki 3 terminalden oluşmaktadır.

  ♦ Arrivals / Gelen yolcu bölümü (bu adreste güncel planı bulursunuz)

Departure / Giden yolcu bölümü (bu adreste güncel planı bulursunuz)

 

Schiphol Plaza’dan..

* Sarı renkli makinalardan kredi kartı yada metal para ile bilet alabilirsiniz..

Kısa bir tarif ; Uçaktan inip terminale girince kendinizi büyük bir alanda buluyorsunuz. Yönlendirme ve levhalar yeterli .. Zaten sık aralıklarla hava alanı informasyon deskleri var. El bagajınızı / yada valizinizi aldıktan sonra 1 kat aşağıdaki çıkış’a (gümrük-pasaport kontrol’e) yöneliyorsunuz. Bunun da altı sizi merkeze → central istasyona götürecek olan trenin kalkış durağı olacaktır. Yani dışarı çıkmadan şehir merkezine rahatlıkla (tren ile) ulaşmaktasınız.

 

Schiphol information deskleri

Tel : 0900 – 7244 7465 (Hollanda içinden) yada +31(0)20 794 0800  ,+31-207940800 (Hollanda dışından) ..

Bu deskler, Schiphol Plaza içinde Pasaport kontrolü öncesi “Arrivals” (gelen yolcu) – salon 2 ve 3 ‘ün arka alanında yer alırlar.

Hazır alanda iken önceden gezi planını yaptığınız kanısı ile size yetecek ulaşım seçenekli bilet/kart’ ları alın derim.. Toplu taşıma araçlarını kullanmadan önce günlük kartlardan herhangi birini edinirseniz, ulaşım ücretlerinden büyük oranda tasarruf edebilirsiniz. Kalacağınız gün sayısı, ulaşım tercihinize vede planlarınıza göre tüm ulaşım biletlerini (GVB – toplu taşıma bileti & günlük kartları, müze kartlarını, Holland Pass card’ı, I Amsterdam Card’ını yada Hava alanı – Central istasyon & şehir merkezi gidiş dönüş tren biletlerinizi vs.) buradan temin edin. Bunları şehirde bulmanız da mümkündür. Ama yer arama zahmetine katlanmazsınız. Birde bazı kart türleri ile havaalanı transferini de aradan çıkartmış olursunuz (Bilet detayları az sonra).

 

VVV Holland Tourism Information Office-airport / VVV Hollanda Turizm Danışma merk.

Arrivals Hall 2 / gelen yolcu salon 2′ de bulacaksınız. Tel : +31 (0) 20 702 6000 (open : saat 07 – 22 / her gün) ;

VVV ayni zamanda şehir merkezi merkez tren garı karşısında da bulunmakta : Stationsplein 10- 1012 AB, Amsterdam

Limandan şehir merkezi ulaşımında, her bütçeye hitaben birçok seçenek var. Amsterdam Havaalanı treni, havaalanı servisleri, otel servisleri, taksiler ya da belediye otobüslerini kullanarak kent merkezine kolayca ulaşabilirsiniz.

 
 

HAVA ALANI (SCHİPHOL) – ŞEHİR MERKEZİ ULAŞIMI (2019 yılına güncel)

 

1 – Tren ile ulaşım – Amsterdam Airport Express, (2019 güncel) ;

           

example2

NS Dutch Railways tarafından düzenlenen tren seferleri, havaalanından şehir merkezine ulaşımda  en uygun seçenek olacaktır. Schiphol havaalanı Tren İstasyonu, havaalanının hemen altında yer almakta. Terminalden istasyona yürüme ortalama 8-10 dakika..İstasyon, alandan dışarı çıkmadan gelen yolcu terminali alt katında yer alıyor. Kalkış saat ve trenlerin gideceği merkez ışıklı levhalarda mevcuttur.

Schiphol Tren İstasyonu’ndan kalkan trenlerin Amsterdam kent merkezine ulaşması, yaklaşık 20 dakika sürüyor. Kente gelen ziyaretçilere 24 saat boyunca kesintisiz hizmet veren trenler 06.00-01.00 saatleri arasında 10 dakikada bir Platform 1 ve 2’ den hareket ediyor. Gece saat 02.00-05.00′ e kadar da her saat başı gece seferleri düzenleniyor (tren sefer ve kalkış bilgilerini buradan izleyin).

Havaalanı şehir merkezi ulaşımda tek yön bilet-2. sınıf → 5,50 € (çift yön 10  €).  Eğer 1. sınıf bilet isterseniz bunun ücreti tek yön 8,45 €.Ayni gün havaalanına dönmeyecekseniz çift yön biletini ALMAYIN!.

Biletinizi havaalanındaki bilet ofislerinden ya da sarı makinelerden satın alabilirsiniz0-3 yaş çocuklar, trenlerde ücretsiz yolculuk yapabiliyor (2.sınıf). 4-11 yaş arası yolcular içinse 2. sınıf ücreti 2,50 € olan Railrunner – no surcharge / indirim biletleri var.

Not : Alandan NS tren (exp.değil) & metro bağlantısı ile kent mrk. ulaşım → Amst. Zuid’e trenle gitmek isterseniz tek yön – 2. sınıf bilet 4 € (online , 3.80 €) tutacaktır. Yol 8 km olup, 7 dk. sürer.Günlük 200 civarı tren kalkar.Trenler saat 00.24-23.57 arası çalışır. Buradan/Zuıd; Metro 50-51-52 ile bağlantı yapabilirsiniz.Kentin güneyindeki, Olimpiyat stadına yakındır.

Havaalanı için Bilet uyarısı ;

Amsterdam’ın tüm toplu taşıma sisteminde kullanabileceğiniz daha kapsamlı ve ekonomik uygulamalar da vardır.Türkiye’de dahil pek çok şehirde uygulanan kartlı geçiş sistemine benzeyen OV-chipkaart / Kent kartları, sadece Amsterdam’daki değil Hollanda’nın tüm şehirlerinde tren, otobüs, tramvay ve metro seferlerinde kullanılabiliyor. Kartı kullanmak için tek yapmanız gereken, ihtiyaç duyduğunuz miktarda bakiye yüklemek. Eğer kartınızı Albert Heijn, GVB veya Primera gibi aracılardan alırsanız, kullanabilmek için önce dolum makinelerinde aktive etmeniz gerekiyor. Bu yüzden aktivasyonla uğraşmamak için kartınızı direkt NS’ den almanızı önerilir.

Şehir içerisinde limitsiz seyahat hakkı tanıyan Amsterdam Travel Ticket ise 1 günlük (€ 17), 2  günlük (€ 22.5) ve 3 günlük (€ 28) seçenekler halinde satılıyor (2019)(yanında şehir haritası ücretsiz). Bilet → havaalanı-airport expres treni, Amsterdam Airport Express (bus 197) ve   havaalanı gece otobüsü (bus N97) dahil, şehir içi otobüs-tramvay-feribot-metro trenlerinde geçerlidir..Bilet onay saati ile gün içinde başlar ve ertesi gün saat 04.00′ e kadar zaman dilimini içine alır..

Tren biletlerini ; Tickets & Service istasyonlarından sıra beklemeden de, bilet başına 0.5 € ek fiat verip te alabilirsiniz (kredi kartı) & (Yellow / blue self – service ticket machines-makinalarında da ayni uygulama ve  komisyon var).

# Bileti makinalardan alacak iseniz → Amsterdam şehir kodu : 1000  dir.

♦ ♦ Biletsiz yolculuk cezası 35 € ? dur ve 7 gün içinde ödenmelidir (2018).

♦ ♦ ♦ Trenler non – stop çalışır.

Peron girişlerinde bileti makinalardan check edin / onaylatın .. Biletler tek seferlik olmak üzere, günlük vede ait olduğu yılın sonuna kadar , onaylanmaması (check edilmeden saklanması) koşulu ile geçerlidir → ileri tarihli bilet özelliğinde.

Amsterdam merkezine ulaşmak için bence “Amsterdam Airport Express” ten  başka bir yol – araç aramayın.. hem ucuz , hem komforlu hemde alan dışına çıkmadan 15 dk. da istediğiniz yere varmaktasınız.

 

2 – Shuttles  ile merkeze ulaşım  ;

* Connexxion Schiphol Hotel Shuttle servis

100 otel için hizmet sunarlar. Saat 06 – 21 arasında, 30 dk. aralıklarla minibüsler kalkar, yol 30-40 dk. sürer. Tek yön 18.50 , gidiş dönüş 29.50 € ücreti vardır. (Arrivals / Geliş salonu dışında ve A 7 platformundan  kalkışlı). Schiphol’e dönüş saatinden en az 2 saat önce rezervasyonunuzu yapmayı unutmayın! (buradan).

 

Ayrıca; toplu taşıma olarak daha ucuz otobüslerde vardır.

+ Connexion Bus No. 397 (eski no-197) / Connexxion-RNet ; Schiphol Sternet/connexxion işletmesine ait kırmızı otobüslerdir. Schiphol Plaza↔Amsterdam Elandsgracht arası çalışır ( tam bilet : 5 € olup, yol 30 dk. sürer – çift yön : 10 € , Alan B15 nolu parkurdan kalkar)

+ (gece saat 01-05 arası → N97 Niteliner, Schiphol Plaza ile Amsterdam Elandsgracht arasında gece seferi yapacaktır.tam : 5 €) (GVB nin night bus 358 otobüsü de Amsterdam Centraal Station ↔ Leidseplein ↔ Schiphol Centrum arası çalışır)

+ Yine GVB otobüsü Bus 69 ; Schiphol ↔ Amsterdam Sloterdijk arasında sefer yapar (tam bilet 3.20 €, 40 dak. yol sürelidir).

Her iki otobüs de (Bus 397 ve 69)  Amsterdam Merkezine gitmiyor.Şoförden de bilet alabilirsiniz. Sonrası 25-50 dk. da kent merkezindeki Museumplein, Rijksmuseum, Leidseplein’ e aktarma yapın..

Amsterdam Travel Ticket/Region Travel Ticket (Seyahat kartları) : 1-2-3 günlük olup, bunların 1 günlük olanları havaalanından bu trenlerle olan transfer imkanını sağlamaz iken diğerleri sağlayacaktır!.

 

GVB tarafından işletilen otobüslerin tek kişilik biniş ücreti → Gündüz : 3.20 €, gece : 4.5 Euro olarak belirlenmiş. Tıpkı trenlerde olduğu gibi bu araçlarda da NS tarafından satışa sunulan OV-chipkaart ve Amsterdam Travel Ticket, I Amsterdam Card ile sınırsız bir şekilde yolculuk edebilirsiniz.

** Gece otobüsleri için 12 binişlik (34 €) gece otobüs biletleri de var.

 

3 – TAXİ ile ulaşım ;  yaklaşık şehir merkezi  40 – 50  € tutar..taksilerin paylaşımlı ve özel olmak üzere 2 türü bulunuyor. Paylaşımlı olanlarda rastgele insanlarla yolculuk edebilirsiniz. Özel taksilerin açılış ücreti 2,89 Euro. Bu ücrete her kilometrede 2,12 Euro, beklemede dakikada ise 0,35 Euro ekleniyor. Şehir merkezine yolculuk trafiğe bağlı olarak 25-45 dk arası sürüyor.

Taksi ücretleri nakit veya kredi kartı ile ödenebiliyor. Araç ve şoför seçimi yapabileceğiniz gibi önceden rezervasyon ile fiyat konusunda bir miktar indirim elde edebilirsiniz (taxi detayı).Yine 4 kişiye kadar 45 € dan başlayan paylaşımlı-schuttle taxi için buradan bilgi alın.

 

4- Gözünüz alırsa ; Bisikletçiler için havaalanından kent merkezine giden 15 kilometrelik özel bir yol bulunuyor. Kiralama ücretleri, günlük 10 € civarında. Ancak uzun süreli kiralama yapmak isteyenler için indirim yapılabiliyor.

Şehir merkezinde ulaşım ve bilet fiatları  sonraki sayfada anlatılacaktır!

 

 

Merkez tren garı, şehir merkezli konumdadır.Ünlü “Dam” meydanı buradan yürüme ile 10 dk. mesafededir..

 
 
 
 

Önceki Sayfa ↔ Sonraki Sayfa

Amsterdam- Ana klasöre dön

 
 
 
 
 
 

4 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir