Amsterdam,Görülecek Yerler.1

 
 
 

AMSTERDAM ‘ı GEZİYORUZ . 1

 
 

İlkin kendinize  geziniz için basit bir güzergah belirleyin.

Benim rotamı izlemek zorunda değilsiniz!..

Not : Aşağıda Amsterdam için Gezi & Ulaşım (+yol haritalarını bulabilirsiniz – 2019 yılına günceldir!)

 

Amsterdam Gezi Haritası*

Amsterdam Ulaşım Haritası 2018-/2019

Amsterdam Ulaşım Haritası.2019

Amsterdam Ulaşım Haritası – 2019 *(Tüm Toplu Taşıma Sistemleri)

Amsterdam (Uydu)

example2

 

* Üstte yer alan ” Gezi Haritamız* ” da yol güzergahına bakın!  ;

1 – A ve B noktaları arasında (yeşil güzergah)

2 – B ve C noktaları arasında (mor güzergah)

3 – C ve D noktaları arasında ( kırmızı güzergah)

Olmak üzere kent  merkezli gezimiz, 3 farklı kulvarda yapılacaktır..

İlk bölüm ile başlayalım…Haritamızda yer aldığı gibi, gezi :  A – Central İstasyon ‘ dan başlayıp, B – Museum Plein ‘ de sonlanacaktır ( Gezi haritamızda yeşil, aşağıdaki yol güzergah haritasındaki siyah renkli hat ). Ulaşım için haritadaki otobüs-tramvay hatlarını kullanabilirsiniz!..

 

Yol Güzergahı 

A-B güzergahında 24 numaralı tramvay nerede ise gezi alanımızın büyük bir bölümünde  ulaşım hattı olacaktır!.

(Central station-Dam-Spui-Muntplein-Keizersgracht-Weteringcircuit-Stadhouderskade-Albert cuypstraat-Ruysdaelstraat Museumplein).

 

GÖRÜLECEKLER (yukarıdaki haritaya bakınız)

1 Central Station, 2 VVV İnformation, 3 St. Nicolaaskerk, 4 Schreierstoren, 5 Museum Amstelkring, 6 Oude Kerk, 7 Beurs van Berlage, 8 Nieuwe Kerk, 9 Madame Tussauds, 10 National Monument, 11 Amsterdam Diamond center, 12 Amsterdam Dungeon, 13 Amsterdam Historisch Museum <+ Kalverstraat>, 14 Begijinhof, 15 Allard Pierson Museum, 16 Munttoren (Munt Plein), 17 Flower market (Bloemenmarkt), 18 Museum Van Loon, 19 Heineken Experience, 20 Albert Cuypstraat, 21 Rijksmuseum, 22 Van Gogh Museum, 23 Stedelijk Museum, 24 Concert Gebouw, 25 Film Museum (Vondelpark)

 

Gezimize A – noktasından başlıyor..

Şu an kentin ulaşımdaki merkezi yerindeyiz … Amsterdam da toplu taşıma araçlarının genel olarak yolculuğa başladığı yada sonlandığı alandır burası.

Central İstasyon / Merkez Tren garı ( 1 ) :

Bulunduğumuz alan, şehir merkezine oldukça yakındır. Valiziniz – eşyanız yok ise, buradan kısa mesafeli olabilecek otelinize yürüyerek gidebilirsiniz.

Şimdi istasyon alanından çıkalım ve onu arkamıza alıp, hemen karşımızdaki yol üzerinde, çaprazımızda kalan alana yönelelim (100 m.) ; Burada, biletler-turistik bilgiler vs. gibi kent hakkında danışabileceğimiz iki ofis bulunucaktır, önce oraya gidelim .

VVV Amsterdam Tourist Office ve GVB İnfo Office ( 2 ) ; bunlar birbirine yakın mesafededirler. Varsa bilet & harita ihtiyaçlarınızı buradan karşılayın ..

* GVB ofisi

example2

Merkez Tren istasyonunun önünde (Stationsplein), istasyon boyunca uzanan geniş bir cadde vardır. “Prins Hendrikkade” ;

Bu caddenin üzerinde Amsterdam’ ın ünlü yapılarını rahatlıkla göreceksiniz. Uzun olan caddenin istasyona göre doğu ucunda ;

St. Nicholas Kilisesi, Damrak köşesine yakın olarak da “Schreierstoren Geldersekade” (Amsterdam’ ın en eski kulesidir) ve Park Plaza Victoria Hotel bulunmaktadır. Daha da doğuda, “Nederlands Scheepvaartmuseum” = Hollanda Deniz Müzesi bulunur (Kattenburger plein).

Buralardan birkaç fotoğraf paylaşalım.

example2

example2

example2

 

**  St. Nicholas kilisesi  ( 3 ) :

Prins Hedrikkade  73  – 1012 AD  – Amsterdam

1884 – 87 yılında yapılmış olan katolik kilisesidir. Neo Barok ve Neo Rönesans stilinde inşa edilen kilisede ; iki kule ve arasında barok stiline uyan gül motifli pencere bulunmaktadır. Buradaki bir başka görülecek yere  yönelelim ;

Schreierstoren

example2

 

**  Schreierstoren ( Kule )  ( 4 ) :

Merkez tren garının karşısında , orta çağdan kalan eski bir kuledir. Günümüzde Cafe – Restoran  olarak kullanılmaktadır.

example2

Prins Hedrikkade’nin   batı istikameti ise, Haarlem yönü ile  ” Station Sloterdijk ” istasyonuna gidecektir.

Hazır Central istasyon yakınlarında  iken iki önemli yeri görün derim ( St. Nicholas ve Schreierstoren ).

Sonra tekrar Merkez Tren Garına geri dönelim .. artık  buradan  Merkeze doğru ilerleyeceğiz..

İstasyondan karşıya geçip , önümüzdeki geniş caddeye geçersek (Damrak Straat), bu cadde bizi Dam Meydanına kadar götürecektir.

* Damrak ve Dam square ( Dam meydanı ) Genel Görünüş

example2

Evet, üstte görüldüğü gibi  Merkez  İstasyonunu  arkamıza alıp  Damrak straat (caddesine) girip, cadde boyunca yürüyelim.. Bir kaç yüz metre ilerde Avrupa’nın en büyük meydanlarından biri olan (Dam Square) rahatlıkla görülecektir.

Damrakta meydana doğru yürürken, Damrak 18 numara ‘ da (sağımızda) ; “Amsterdam  sexmuseum” u göreceksiniz..  İlginizi çekerse ! buyurun ziyaret edin..

Central istasyon arkamızda, yolda ilerlemeye devam etmekteyiz .. Solumuzda büyük bir alan ve  bina belirir.  Burası ;

Beurs Van Berlage ‘ dir ( 7 ) 

example2

Eski Borsa  (şimdilerin konser & sergi salonu) binasının yanındaki meydana,  Beurs Plein denir. Ana caddeden (Damrak) rotamızı kısa süre değiştirip, buradan sol yönde  içeriye girelim ..

Biraz yürüdüğümüzde karşınıza bir kilise belirir… Buranın adı Oudekerk plein ‘dir  (meydanındasınız)..

**  Oude Kerk ( 6 )  ;

Eski Kilise olarakta bilinen ilk yerel kilisedir. Gotik tarzda yapılmış olan bu kilise , şimdiki Red Light District bölgesinde bulunmaktadır..

Rebrandt’ın çocuklarının vaftiz edildiği kilisedir. Eşide burada yatmaktadır.

example2

Hemen arkasındaki müze de ; Museum Amstelkring ‘ tir ( 5 ).

example2

**  Bu alandan  Nieuwmarkt ‘ a giderken ; China Town  –  Zeedijk 111 – 113 / Budist tapınağını görün.

Evet buralar atmosferi  hatta kokusu, kalabalık ve hareketliliği ile Amsterdam ‘ ın ünlü yerinin olduğu mekandır.

Red Light District ( Kırmızı Fener Sokağı ) ;

example2

example2

example2

Red Light ‘ta iken Erotic Museum (Oudezijds Achterburgwal 54) gözünüze takılabilir !

Şöyle meşhur alanı bir tanıdıktan sonra, geldiğimiz yoldan  Beurs Plein’ e geri dönüp,  Damrak Caddesinden meydana doğru ilerleyelim. Artık Dam meydanının yanı başındayız. Karşımızda Dam Square. Meydanın girişinde, caddenin  başında yer alan Amsterdam’ ın ünlü alışveriş mağazasını (AVM) göreceksiniz .

De Bijenkorf ;

5 katlı binada (restorantı da  var), dünya markaları içermekte.. Genelde giyim & moda dünyasının isim yapan firmaların ürünlerini,  oldukça pahalı ücretlerle buradan temin edebilirsiniz !

 
example2

Meydanın adı, Dam ..

**  Dam  Square  ( 8 – 9 – 10 )  :

Amsterdam’da neredeyse pek çok yol bu meydana çıkmaktadır. Şehrin en merkezi alanıdır. Bu alan tarihi ve mimarisi ile görkemli binaları barındırır. Bu bölge eskilerin Liman bölgesi olan Damrak’ a bakmaktadır.

Koninklijk  Paleis (Saray) = Royal Palace , hemen yanındaki Nieuwe Kerk (yeni kilise) ve National (Ulusal)  anıt meydanın 3′ lüsünü oluşturur. Meydanın köşe başında kalan parçası da Madame Tussauds ile bütünleşir.

Nieuwe Kerk, oldukça süslü bir yapısı ile kraliyetin düğünlerinin yapıldığı protestan kilisesidir.Ulusal anıt 2. dünya savaşındaki Hollandalılar (savaş kurbanları) adına yapılmıştır.

 

Dam meydanı ünlü  Madam Tussauds ‘ ya da ev sahipliği yapmaktadır.

example2

example2

Dünyaca ünlü Wax müzesinin Amsterdam şubesidir. Ünlü pop starlar, Ressamlar, birçok meşhur ile tanışıp !, bolca fotoğraf çektirebilirsiniz.. Ha bu arada ilerlerken bazı sesler duyacaksınız (bağrışmalar !  , korkmayın) ; bu alanda müze tarafından süpriz, kısa süreli bir korku tüneli var ! Dikkat ! (sağlık sorunu olanlar – çocuklar !)..

Dam meydanında iken Amsterdam ‘ın diğer büyük ikinci  alışveriş merkezini de görelim..Burası meydanda, sarayın arkasında kalır ( meydana 100 m. konumda ). Meydanda iken ara sokak karşısında şatafatlı olarak binayı rahatlıkla görebilirsiniz. Bizim AVM’ lere benzer.. Hediyelik eşyadan, giyim kuşam her şey vardır. Her keseye hitap eder..

 

Magna Plaza / Mango  ;

Nieuwezijds Voorburgwal 182, 1012 SJ –  Amsterdam

example2

example2

example2

Madam Tussauds ile yeni bir cadde başlar.. Rokin Straat ;

example2

Dam meydanını arkamıza alıp güneye doğru yürümeye devam ediyoruz.. Damrak caddesi yerini artık Rokin caddesine bırakmıştır. Rokin’ in hemen sol başında, meraklıları varsa (Mücevher) satış merkezine uğrayabilirler..  Rokin  1 – 5 , Dam – adresinde ..

 **  Amsterdam Diamond center ( 11  )  ;

example2

Rokin’ de yürümeye devam ediyoruz.. Sağ tarafta  78 numaralı binada ilginç bir atraksiyon var.. Tabi gönüllüler için..

**  Amsterdam Dungeon  ( 12  )  ;

example2

Rokin  caddesi aşağıda Spui Straat (caddesi) ile kesişecektir. İşte buradan  ;  (ki burası Rokin caddesi  ile Singel kanalı arasında bulunan  ünlü   “Kalverstraat”  sokağına sizi çıkaracaktır) içeri dönüp  iki müzeyi de görmek mümkündür. Bunlar Amsterdam Historisch museum ve Begijinhof ‘ tur.

 

**  Kalverstraat  ;

example2

Amsterdam’ ın meşhur sokağıdır. Öyküsü  600 yıl öncesine dayanır. 1600 ‘ lü  yıllara kadar hayvan pazarı olarak bilinen sokak, sonrası günümüzdeki bilinen mağaza ve cafe & barların mekanı olmuştur. Dam meydanından  (Madame Tussauds arka köşesinden) başlayıp, yaklaşık  750 m. lik mesafesiyle Munttoren (Muntplein) de sonlanır. Zara, Bershka, Levi’s, Steps, Nike, Diesel, Clarks, Sacha,Tango … gibi bilinen pek çok alışveriş mağazalarını  ve Mc Donalds dahil diğer restoranları, takı – hediyelik eşya, optik vs. her tür ihtiyaç mağazalarını bulabilirsiniz.. Genelde mağazalar saat 09.00 / 18.30 arası açıktır.

 Kalverstraat sanal tur / Tıklayın     

Bu alanda bulunmakta olan iki müze dikkat çeker ;

 

**  Amsterdam Historisch Museum ( 13 ) :

Kalverstraat  92 ‘de yer almaktadır.

example2

 

**   Begijinhof Chapel ( 14  ) : 

Begijnhof 30 – Amsterdam

example2

Artık Rokin’ in  yavaş yavaş sonlarına gelmekteyiz. Güneye ilerlerken yine sol kolda bir müzemiz daha var. Burası cadde üzerinde değildir. Biraz içeri doğru sapacağız..

**   Allard Pierson Museum ( 15 ) :

Oude Turfmarkt 127  – Amsterdam

example2

Rokin Caddesinin sonu  Amsterdam’ da bizi ünlü bir başka meydana çıkartacaktır. Burası kulesi, Çiçek pazarı ile ünlü bir alandır..

**  Munt Plein (Munttoren) & Flower Market ( 16 – 17 )   :

example2

example2

Blomenmarkt ‘ ta iken meşhur peynirci  Henri Willig Chees marketin, tadına da bakıp alabileceğiniz peynir dükkanını hatırlatalım.  Pazarın hemen başlarında yer alır. Ayrıca bu peynirciyi Merkezde Magna Plaza alışveriş merkezi girişinde de görebilirsiniz.. Burada sanırım % 10 Holland Pass Card indirimi vardı.. Unutmayın !

example2
* Hollanda peynir evi

Munttoren (Muntplein) ile birlikte, Rokin caddesi sonlanır ve gezi yolumuzun devamını, yol üzerinde bulunan “Rembrandtpleine” ( 17 a ) kaydıralım.Biraz caddemizden uzaklaşacağız. Ama burada iken bu alanıda gezimizden çıkaralım derim.

Alan Amsterdam’ın gece hayatının olduğu bir yer olup, çok sayıda cafe & bar ve restorana ev sahipliği yapar. Meydanda Rembrandt ‘ın heykeli vardır.

 Rotamızı buraya çevirelim ;

example2

example2

example2

Burayıda gördükten sonra geri dönüp, Vijzel Straat‘te ilerleyelim.. Bu cadde üzerinde ziyaret edilecek bir müze bulunur..

**  Museum Van Loon ( 18 ) :

Keizersgracht 672  –  Amsterdam, ünlü bir geçmişi olan bir aristokratın müze haline dönüştürülmüş evi ilginizi çekerse bu müzeyi gezin..

example2

**  Muesuem Van Loon ‘ un hemen doğusunda  “Reguliersgracht” kanalı üzerinde bir köprü bulunur. Kanal gezisinde daha net olarak gözlenen, ve bu kanal üzerinde bulunan  7  adet  ardışık köprü, hoş bir görütü oluşturur. Bu görünüme   “Seven Bridges / 7 köprü ” denmektedir.

Reguliersgracht 31, Eastern Canal Ring _ Rembrandtplein , 1017 LK  – Amsterdam

example2

 

Vijzel Straat‘ in sonu ; Amsterdam’ ın güney bölgesi olan “De Pijp” ile başlayacaktır. Cadde sonlandığında karşımıza bir göbek çıkacaktır.

Weteringcircuit ( Weteringplantsoen ) ;

example2

Bu alan “Leidseplein” ve “Frederiksplein” arasındaki kesişme noktasıdır. Ve Müzeler bölgesi olan Museumplein’e oldukça yakındır (yürünebilir). Bölgeyi kuş bakışı bir görelim.

Göbeği geçince karşımıza sağlı ve sollu olarak devam eden büyük bir cadde gelecektir.

Stadhouderskade” .. Evet bu caddenin üzerinde meşhur Hollanda’ nın bira markasının yakın geleceğe kadar imal edildiği fabrikası olmuş , sonradan müzeye dönüştürülmüş olan yerdeyiz ;

** Heineken Experience ( 19 ) :

Stadhouderskade 78 – Amsterdam

example2

example2

example2

** Not : Hemen çapraz karşısında yer alan kanaldan / durak ; Canal Cruise gezisi için bilet alıp, kanal gezimizi buradan da yapabilirsiniz..

Amsterdam’ ın ünlü pazarlarından birisinin yakınındayız.

Ferd. Bolstraat caddesini izleyin ve Heineken ‘den 1 durak (tramvay) sonrası alanda ;

 

Albert Cuypstraat” pazarını göreceksiniz ( 20 ) :

example2

example2

** Pazarda pişmiş tavuktan tutun da, sebze & meyveye, hatta turşu – kuru yemiş dahil ayrıca hediyelik eşya ya kadar ne ararsanız var.. Pazar hariç her gün saat 09.00 – 18.00 suları açık. (Metro 52 -De Pijp, Tram : 3-4 , bus 246-284 )

Buradan yürümek isterseniz yürüyerek yada son durak için tramvaya binip gezimizin son durağına gidelim (Tram : 16 – 24 , stop : Museum Plein)…

Bir not : Eğer bu bölgedeki müzeleri de gezelim derseniz, bu geziyi sabah saatlerinde başlayarak zaman kazanmanız gerekecektir!.Yoksa yarım güne bu gezi zor planlanır..

** Museum Plein ( 21 – 22 – 23 – 24 )(Ulaşım : tram 2-3-5-12 & Bus 288-347-357-397-758-N47-N57 Museumplein ; Tram 2-5 –> Van Baerlestraat)

Bu alan Amsterdam’ ın büyük ve ünlü müzelerine ev sahipliği yapan yerdir.

example2

* 1-Rijksmuseum, 2-Van Gogh, 3-Stedelijk Museum, 4-Concertgebouw, 5-Coster Diamond

 

example2

example2

example2

** Amsterdam ‘ la özdeşleşmiş logo ( I amsterdam ) arkasında Rijks müzesi (Tram 2-5-12 / Bus : 284-288-347-357-397-758 – N47-N57 Rijksmuseum)

example2

       
 
 – Muzeum plein’den ..

example2

example2

example2

example2

* Hollanda’ nın ünlü Filarmoni orkestrasının da bulunduğu Konser Salonu

 

Museum Plein’ nin batı kenarında Amsterdam’ ın büyük parklarından biri olan “VONDELPARK” bulunmaktadır. Burası özellikle yazın konserlerin, gösterilerin ve gece halka açık eğlencenin merkezidir. Ayni zamanda büyük bir mesire alanıdır. Park içinde Filmmuseum‘ u da ziyaret edebilirsiniz ( 25 ) – (gece geç saatlerde de açık).Buraya eğer yazın gitti iseniz ayrı bir gün ayırmanız daha uygun olacaktır !

example2

example2

example2

example2

** BÖYLECE AMSTERDAM ‘ ın KUZEY / GÜNEY YÖNÜNDEKİ EN ÖNEMLİ ALANLARINI GEZMİŞ OLDUK..

**Diğer gezi alanlarımız, sonraki sayfada..

 
 
 
 
 

Önceki Sayfa – Sonraki Sayfa

Amsterdam- Ana klasöre dön

 
 
 
 
 
 

3 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir