Viyana,Görülecek Yerler.2

 
 
 

VİYANA’YI GEZİYORUZ

Gezi Haritamız

viyana_turist_rejionalmap

 

3 – Müzeler ve Belediye Saray Bölgesi (haritada kırmızı – rakamlı alan ) :

İmparator F.Joseph 19. yy ortalarında imparatorluğa ait belli yapıların Ringstrasse hat boyunca yapılmasını istemiştir. O zamandan günümüze binaların büyük bölümünde yapısal bir değişiklik olmamıştır.Ringstrasse ; Büyük bir bulvar olup, Stephansdom ile Hofburg bölgelerini ayıran hattır. 1800 lül yıllarda planlanmış bu alan günümüzde de eskisine yakın büyüktür. Alan, ilginç sokaklar, saraylar ve barok kiliseleri içerir.

Bölge ulaşımı : U- Bahn (U2) < Rathaus >, (U2 – U3) < Volkstheater >, Tram no. 2 ve 46, Bus 49 – 57 A

 

Nereler gezilecek?

+ Müzeler Bölgesi / Museums Quartier & Museum Platz :

 Museums Quartiermaps

Heldenplatz (Hofburg) tan ayrılıp önünden geçen geniş caddeyi (Burgring) aşarak Viyana’nın müzeler bölgesine ulaşalım.

museumplatz (5)

Müzeler bölgesi eski tarihinde imparatorluk at arabaları ve ahırlara ev sahipliği yapmış, günümüzde büyük bir kültür merkezi olmuştur.Bu alan klasik sanat’tan – müzikten, tiyatro, mimari ve çocuk alanlarından, mağaza restoran ve cafe’lerden zengin bir çeşit sunar. Meydanda barok mimarili Leopold Müzesinin ön kısım cephesi ile Modern sanat müzesi – Ludwing vakfı Viyana müzesinin (MUMOK) modern tasarımdaki cepheleri bu kompleksi benzersiz kılar.

Ulaşım : U2 – U3 (Volkstheater), Bus 57A – Tram no.49 (Volkstheater – Burggasse), U2 ( Museumsquartier ), Bus 57A ( Museumsquartier ) .

MuseumQuartier  :

museumplatz (3)

* Architekturzentrum Wien : Kalıcı sergi 20. yy mimarisini kapsar. Zaman zaman geçici sergilerede ev sahipliği yapar.

* MUMOK (Modern sanat Müzesi) : Avrupanın en büyük modern ve çağdaş sanat eserlerini kapsar.

* Tabakmuseum (Art Cult Center) : Tütün üzerine bir sergiyi içerir.

* Leopold museum : Leopold kolleksiyonunu içermektedir. En kapsamlı Egon Schiele koleksiyonu buradadır.

* Zoom Kindermuseum : Bebeklikten itibaren 12 yaşa kadar çocuklar için müze kültürüne hitap eder. Bir bakıma oyun anlayışı ile müze tanıtımını çocuklara aşılamaktır.

* Kunsthalle wien : Tuğladan ibaret bina, uluslar arası sanat ve çağdaş sergilere ev sahipliği yapar.

MuseumQuartier – Yerleşim –

museumplatz (2)

Not : Museum Quartier’in arkasında kalan sokak (Siebensterngasse) (Tram 49 / Siebensterngasse/Stiftgasse durağı) ; Spittelberg Yaya bölgesi olarak anılır. Sevimli eski yapı evlerin oluşturduğu bölge, restoran – cafe ve giyim mağazalarının bulunduğu alandır.Burada yazın, el sanatları pazarı kurulmaktadır.

 

Museum Platz :

+ Kunsthistorisches Museum / Art History Museum (Viyana Sanat tarihi Müzesi) : Eserler Habsburg hükümdarlarının topladıkları eserlerdir. Görülmesi gerekli alanlar : Brugel’den Kardaki Avcılar resmi, Vermeer’den Sanatçının atölyesi resmi, Cellini’den Tuzluk… Müzede ayrıca ; Flaman, Hollanda, İtalyan, Fransız, İngiliz, Alman, İspanyol resimleri vede Doğu – Mısır, Yunan & Roma sanat eserleri bulunmaktadır.. Resmi web sitesi , Müze için kaynak link.

museumplatz

+ Naturhistorisches Museum (Doğa tarih Müzesi) : ilk müzenin kopyasıdır. Ayni mimari eseridir.Arkeoloji, antropoloji, Zooloji ve mineraloji sergilerini kapsar. Sergiler iki katta bulunur.zemin kat : değerli taş ve minerallere ve insan evrimindeki tarih öncesi parçalara aittir. Birinci kat ise zoolojik eserlere aittir. Burada ayrıca geçici sergilerde kurulur. Resmi web sitesi

museumplatz (1)

+ Maria – Theresia – Platz : Meydan yukarıdaki iki müzeyi ayırmaktadır. meydan ortasında 1888 den kalma, Maria Theresia’ ya ait heykel bulunur. 1713 te kraliçenin kadınlar için çıkarttığı ferman ile figüre edilmiştir (kadınların tahta çıkma fermanı) . Heykelin kaidesinde ; kraliçenin doktoru, danışman ve soylu dostları yer almaktadır.

museumplatz (4)

+ Stadiongasse/Parlament (Avusturya Parlamentosu) :

Adres : Dr.Karl Renner Ring 3 , Viyana – Ulaşım : U2 -U3 ,  Tram no.1-2-71- D – (Volkstheater) , Tram no. 1-2-71 – D (Stadiongasse/Parlament)

 parlamentowienmap

 

Fotoğraflar :

Stadiongasse (2)

* Yazın ; saat 09 – 15 , kışın saat 11 -15 arası saat başları (meclis oturumu yok iken) ziyarete açık

Genel Bilgi : Avusturya parlamentosu 2 meclisten oluşur. Ulusal meclis (Nationalrat) ve Federal meclis (Bundesrat). Ulusal meclis te hem iktidar hem de muhalefet yer almaktadır. Federal meclis ise ; Avusturyanın 9 eyaletinin seçilmiş temsilcilerinden oluşur. Ulusal meclisten geçen yasaları onaylar.

Parlamento ; Theophil Hansen tarafından neo klasik olarak tasarlanmıştır. Bina, 1874 -1884 arasında yapılmıştır. Çatıda savaş arabaları, antik bilginlere ait heykeller bulunur. Merkezde yer alan sütünlu girişin önünde Pallas Athena figürlü, Athenebrunnen çeşmesi bulunur (1902). 1918 de imparatorluğun çöküşü sonrası cumhuriyet kurulmuş ve ülke adını Avusturya Cumhuriyeti olarak değiştirmiştir.. 2. dünya savaşında bina hasar görmüş ve yeniden onarılmıştır.

Parlamento’nun önünden geçen Dr.Karl Renner Ring caddesinin devamı Universitätsring olup bu cadde üzerinde, Parlamento kenarında Rathauspark bulunur.

Parkın karşısında Burgtheater bulunur.

Bina Rathaus (Belediye Binası) karşısında Ringstarasse üzerinde yer alır. Maria Theresia tarafından 1741 de yaptırılmıştır. Dünya savaşı ile hasar görmüş ve 1945 te yeniden onarılmıştır. Tiyatro İtalyan – Rönesans tarzında tasırımlıdır. Merkezde Apollo ve ilham perili heykel figürleri bulunur. Tiyatro Alman diline ait klasik ve çağdaş eserleri sunar.

Park alanının diğer cephesinde (tiyatro karşısında) Rathaus (Belediye Binası) bulunur.

 Rathauspark

 

Neues Rathaus :

Yeni Belediye Sarayı, Viyana kent ve Eyalet meclisinin binasıdır. 1872 – 1883 arası Altes Rathaus ‘un yerine inşa edilen bu bina neo gotik yapılıdır. Ön cephede üzeri zırhlı ve mızraklı şovalyelerden oluşan bir heykelin bulunduğu büyük bir merkez kulesi göze çarpar (yaklaşık 100 m.).Rathausmann olarak isimlendirilen heykel Franz Gastel’ e aittir. Bina 7 avluya sahiptir. Yazları Arkadenhof avlu alanında konserler verilir. Binanın altında ünlü bir restoran bulunur.

Ulaşım : U2 ( Rathaus ), Tram no. 1 – 71 – D ( Rathausplatz/Burgtheater ), Tram no. 2 (Rathaus -Stadiongasse)

Parlamentonun önünden geçen Universitätsring cadde devamında Viyana Üniversitesi / Univerzita Víden bulunur (web ).

Universitat_Vienna

Üniversite 1365’te dük 4. Rudolf’un kurduğu, günümüzde 50 bin üzerinde öğrenciye sahip eğitim kurumudur. Bina merkezinde en seçkin profesörlere ait büstler merkezdeki avlu üzerinde bulunur (S. Freud & Franz Brentano vs.).

Buranın ilerisinde ; Rooseveltplatz (8) deki meydan, Sigmund Freud parkına ve bu alanda yer alan Votiv kilisesine ev sahipliği yapar..Ulaşım : Schottentor durağı ; U2 , Tram 1 – 71 – D – 37 – 38 – 40 – 41- 42 – 43 – 44 ), Bus 1A.

SigmundFreudPark
 

Gezi Haritamız’ı hatırlayalım  :

viyana_turist_rejionalmap

5 – Opera ve Naschmarkt Bölgesi (haritada sarı- rakamlı alan ) :

 – Gezi alanı

operamaps

Bu bölge, Opera binası ile birlikte Operning üzerinde yer alan mağazalardan tutunda uzun bir cadde olan ve üzerinde sağlı sollu mağazaların, eğlence alanlarının (sinema) bulunduğu Mariahilfer Strasse ‘yi içine almaktadır. Bölgede yine işlek caddelerden Rechte Wienzeile ile birlikte Linke Wienzeile bulunur. İki cadde arasındaki Naschmarkt’ ı ziyaret edin! (burada her tür eşyayı , ikinci el ürünleri bulabilirsiniz).

Tarihi pazar yeri olan Naschmarkt, kentin merkezinde  kuruluyor. 16. yüzyılda süt ve süt ürünlerinin satışının yapıldığı bu alanda günümüzde sebze, meyve, et, şarküteri ürünleri ve balık satılmakta. Pazar alanında yerli halkın yetiştirdiklerini bulmak mümkün..
Adres: Wienzeile 1060 – Viyana ( açık : saat 06.00-19.30 )

Bölgede Operaya yakın alanda bulunan ünlü Cafe Museum iyi bir dinlenme olanağını sunar, Unutmayın! ( web ).

Cafe-Museum-Vienna

Bölge Ulaşımı : U2 (Museumsquartier), U1- U2 – U4 (Karlsplatz), U4 (Kettenbrückengasse – Naschmarkt için), Tram 1 -2 – 71 -D (Oper/Karlsplatz U), Bus 2A – 59A (Kärntner Straße)

Opernring ve Opera :

Viyananın sembolü haline gelmiş olan Opera binası ile Karlskirche (Karl Kilisesi – Kreuzherrengasse 1) arasında kalan bu bölge kültürel açıdan canlı olan bir alandır.

18 yy. dan kalan bir tiyatro, 19 yy. Sanat akademisi ve Secession (Sezession Binası – 1897 de Avusturyalı ressam, mimar ve sanatçı heykeltraşların kurduğu bağımsız bir Avusturyalı Sanatçılar Birliği binası)(web) binalarıda bu bölgede yer alırlar.

wien-secession

Opera binasının arkasında (Philharmonikerstraße 4) yer alan Hotel Sacher görkemiyle yerini alır.

+ Opera Binası (web) : Staatsoper olarak ta bilinen bina Ringstrasse de ilk yapılanlardandır. Bina 1869 Mozart’ın Don Giovanni eseeriyle açılmıştır. 1945 Dünya savaşında hasar görmüş, sonra yenilenerek 1955 te bu seferde Beethoven’in Fidelio eseriyle yeniden açılmıştır . Ulaşım : U4 , Tram 1 -2 – 71 –  D (Karlsplatz).. Binada görülecekler (Büyük merdiven , Schwind Fuayesi , Çay salonu)..

Operawien

+ Academy of Fine Arts, Vienna (Güzel sanatlar akademisi – Schillerplatz 3, Viyana) : Bina İtalyan tarzda – Rönesans tiplidir (1872 -1876) . Günümüzde akademi, güzel sanatlar Okuludur.2. katı geçici sergiler içindir. Ulaşım U1 (Karlsplatz)

Academy of Fine Arts, Vienna

+ Theater an der Wien (Linke Wienzeile 6, Viyana) : 1801 de kurulmuş bu tiyatro alanı tarihte yerini, Mozart ve Beethoven’in eserlerinin ilk sahnelendiği alan olması ile alır..

Ulaşım : U4 (Kettenbrückengasse), Bus 59A (Bärenmühldurchgang)

Bu bölgede Viyananın en haraketli pazarını bulursunuz (Naschmarkt) . Kentin en iyi snack barları buradadır. Büyük bir bit pazarı alanıda buradadır..Buralara gelmiş iken Schubert müzesini (Kettenbrückengasse no. 6) gezin.. ayrıca 1899 da Otto Wagner’in tasarımlarından, Wagner evleri olarak bilinen 2 adet renkli binayı da görebilirsiniz (Linke Wienzeile 38-40)…

Otto-Wagner-Haus

 

6 – Belvedere Bölgesi (haritada mavi  – rakamlı alan / yukarıya bakın) :

Bu gezi bölgesi hem gösterişli hemde zengin bir yerdir.Bahçe ve heykellerin yer aldığı Karsplatz’tan barok yapıdaki Karlskirche kilise manzarasını seyredip, halka açık olan Belvedere deki galerileri ziyaret eder, günümüzde otel olarak kullanılan Schwarzenberg sarayını görebilirsiniz. Karlsplatzda yer alan Viyana kenti Tarih müzesinde tarihsel yapıtları inceleyebilirsiniz. Hemen yakında yer alan Viyana Filarmonisi – Musikverein salonunu bulacaksınız . Burada yeni yılın ilk konseri verilir..

Bölge haritası :

belvederemaps

+ Karlsplatz :

Karlsplatz maps

Bölge, Ressel park karşısında 4. Karl isteği üzerine yaptırılan Karlskirche kilisesi ve manzarası ile bütünleşir. Park çevresinde önemli iki yapı bulunur. Viyana Kent tarih Müzesi ve Musikverein .

Musikverein

Ulaşım : U2 -U4 , Bus 4A (Karlsplatz). Otto Wagner’in tasarımı olan Karlsplatz pavyonu dikkat çeker ( U-Bahn ).

Karlsplatzmetro_ist

1713 vebası adına adanmış Karl kilisedsi (Karlskirche) kentin en güzel barok yapısıdır.Yapımı 25 yıl sürmüştür.Kilisenin en önemli parçaları : Yüksek altarı, Kubbe freskleri ve iki büyük sütunudur.

Karlskirche

Kilisenin yanındaki Henry Moore yapımı Tepe kemerlerini unutmayın.

Karlsplatz-Henry moore

Bu bölgede ayrıca ; Künstlerhaus (sanat evi) ve İmperial hotel görülebilir..

Karl Kilisesi doğu alanında bir park alanı bulunur (Schwarzenberg) (Schwarzenberg Square) . Meydanda Napolyon’a karşı ordusunun başında olan Prens Schwarzenberg atlı heykeli yer alır (Schwarzenberg monument).

Schwarzenberg Square

Parkın diğer uç kısmı ; Palais Schwarzenberg (sarayı)  ve Belvedere sarayları ile birleşir.

schwarzenbergpalais

Meydandaki 1873 yapımı olan ve yazın ışıklandırılan Am Heumarkt / Hochstrahlbrunnen çeşmesi görülmeye değerdir. Tram no. D (Gußhausstraße) ; Tram no 71 (Schwarzenbergplatz).

Hochstrahlbrunnen

Arka tarafta, Alman istilasından kurtarılması anısına Kızılorduya adanmış olan anıt bulunur. Günümüzde meydanda yer alan Schwarzenberg sarayı otel olarak kullanılmaktadır.

 

** Sonraki sayfada Belvedere saray gezisi..

 
 
 
 

Önceki Sayfa Sonraki Sayfa

Viyana : Ana Klasöre dön

 
 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir